Tajuk Kajian: Bangunan Bersejarah di Malaysia Istana Lama Seri Menanti Kuala Pilah, Negeri Sembilan

Senarai Kandungan
Perkara Muka Surat

Tajuk Kajian

1

Senarai Kandungan

2

Penghargaan

3

Objektif Kajian

4

Kaedah Kajian

5

Hasil Kajian 1. Nama Bangunan 2. Latar Belakang Bangunan 3. Keistimewaan Bangunan 6 7-13 14-22

Rumusan

23

Lampiran

24-34

Rujukan

35

Ucapan terima kasih juga kepada Datin Hajah Rohayah binti Harun. Penghargaan saya kepada kedua ibu bapa saya iaitu Encik Baba bin Hasan dan Puan Rosni binti Mansor dan keluarga yang sentiasa memberi bantuan serta sokongan dalam bentuk moral dan material ketika saya memerlukan. sokongan serta kerjasama sepanjang tempoh penghasilan kerja kursus ini. terima kasih juga kepada rakan-rakan saya iaitu Muhd. Selain itu. . Yusuf bin Hassan yang telah membantu saya untuk menyiapkan tugasan ini dan berkongsi maklumat dan ilmu mereka berkaitan dengan Istana Lama Seri Menanti.Penghargaan Saya ingin merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada semua pihak yang telah membantu saya untuk menyiapkan tugasan Kerja Kursus Sejarah ini. Ribuan terima kasih kepada guru Sejarah. Pengetua SMK Seri Ampangan kerana memberi kerjasama dan nasihat kepada saya sepanjang menjalankan tugasan ini. Cik Rajeswary A/P Palaniyandi dan Cik Enawaty binti Anuwar yang telah banyak mencurah ilmu serta membimbing saya untuk menyiapkan tugasan ini. Aiman bin Hanef dan Mohd. Saya amat berterima kasih kepada pihak-pihak yang terlibat dan sudi memberi bimbingan.

Negeri Sembilan. d) Mengetahui kegunaan dahulu dan sekarang Istana Lama Seri Menanti di Kuala Pilah. Negeri Sembilan. Negeri Sembilan. e) Menyedarkan masyarakat Malaysia betapa pentingnya bangunan bersejarah dalam kalangan rakyat. kerana bangunan-bangunan tersebut melambangkan keistimewaan sesebuah negara. Negeri Sembilan dibina. f) Menerapkan unsur nilai-nilai murni dan patriotisme dalam kalangan pelajar.Objektif Kajian Kerja kursus Sejarah ini merangkumi beberapa objektif kajian seperti yang berikut : a) Mengenal pasti sejarah dan latar belakang Istana Lama Seri Menanti di Kuala Pilah. . c) Mengetahui tujuan Istana Lama Seri Menanti di Kuala Pilah. b) Mengetahui reka bentuk dan ciri-ciri Istana Lama Seri Menanti di Kuala Pilah.

Kuala Pilah. Negeri Sembilan di Perpustakaan Negeri. c) Pemerhatian Saya memerhatikan dengan menggunakan pancaindera mata bagi mengenal pasti tujuan. d) Temu bual Saya telah menemu bual Encik Nordin bin Jonid untuk mendapatkan maklumat tentang Istana Lama Seri Menanti di Kuala Pilah. Negeri Sembilan dan di perpustakaan sekolah bagi mendapatkan maklumat mengenai bangunan yang saya pilih. Beliau telah memberi maklumat yang penting kepada saya. Negeri Sembilan. . Maklumat-maklumat yang diperolehi telah membolehkan saya menulis kajian dengan selengkapnya.Kaedah Kajian Saya telah menggunakan beberapa kaedah untuk mengumpul maklumat yang diperlukan dalam penghasilan kerja kursus ini. Kaedah yang saya telah gunakan adalah seperti yang berikut: a) Rujukan Saya telah merujuk dan menganalisis maklumat daripada buku-buku ilmiah dan ensiklopedia yang berkaitan dengan Istana Lama Negeri Sembilan. b) Media Saya telah menganalisis media massa dan media cetak seperti internet. seni bina dan keistimewaan bangunan yang telah saya pilih dengan tepat. majalah dan risalah-risalah yang berkaitan bagi mendapatkan maklumat lanjut mengenai bangunan yang telah saya pilih dan mendapatkan fahaman yang jelas mengenainya.

bangunan ini dipanggil Muzium Diraja Istana Lama Seri Menanti yang diuruskan oleh Lembaga Muzium Negeri. Pada 14 Julai 1992.Hasil Kajian 1. Kemudiannya istana ini ditukarkan nama kepada Istana Seri Menanti. Nama Bangunan Pada permulaan pembinaannya istana itu dikenali sebagai Istana Hinggap pada tahun 1908. . Negeri Sembilan.

istana ini telah dibaik pulih atas arahan daripada Yamtuan Antah.1 Asal-usul bangunan Istana Lama Seri Menanti adalah istana yang unik. Istana ini mula dibina pada tahun 1902 dan siap dibina pada tahun 1908. Istana ini telah dimusnahkan oleh pihak Inggeris ketika perang di Bukit Putus.Hasil Kajian 2. Walaubagaimanapun. . Latar Belakang Bangunan 2.

Baginda bersemayam di istana ini sehingga tahun 1931. Negeri Sembilan.2.2 Pengasas Pengasas istana ini ialah DYMM Yamtuan Muhammad. Pengasas Muzium Diraja Istana Lama Seri Menanti adalah dibawah pentadbiran Muzium Negeri. Kemudiannya. . istana ini diwartakan sebagai ³Muzium Diraja Istana Lama Seri Menanti´ pada tahun 1992.

3 Tarikh pembinaan Istana Lama Seri Menanti telah dibina dari tahun 1902 hingga tahun 1908 iaitu selama enam tahun.2. . Istana ini siap dibina pada tahun 1908.

Kini. Istana ini berada 38 km dari bandar Seremban. Kuala Pilah. .4 Lokasi Istana Lama Seri Menanti terletak di Seri Menanti. istana ini berada di kawasan yang telah ditukarkan nama kepada Pekan Diraja Seri Menanti. Negeri Sembilan.2.

.2.5 Tujuan penubuhan bangunan Istana Lama Seri Menanti ini dibina adalah untuk menggantikan Istana Pulih yang telah dibakar oleh askar-askar Inggeris ketika berlakunya perang di Bukit Putus.

2.6 Perasmian Perasmian Istana Lama Seri Menanti telah dilakukan oleh DYMM Yang di-Pertuan Muhammad Ibni Almarhum Yamtuan Antah. istana ini diwartakan sebagai Muzium Diraja Istana Lama Seri Menanti pada 14 Julai 1992 yang dirasmikan oleh DYMM Tuanku Ja¶afar Ibni Almarhum Tuanku Abdul Rahman. . Kemudiannya.

Woodford dari Jabatan Kerja Raya. Mr.Hasil Kajian 3. Pelan istana ini telah diperincikan semula oleh Ketua Pelukis Pelan. Seremban dan telah diluluskan pada bulan November 1902 oleh Jurutera Negeri dan Residen British. .1 Reka bentuk pelan Pelan asal Istana Lama Seri Menanti telah direka oleh dua orang tukang Melayu bernama Kahar dan Taib. Keistimewaan Bangunan 3.

Kayu penak telah diperolehi khas daripada hutan Pergai. . Selain itu.2 Bahan binaan Istana Lama Seri Menanti dibina daripada bahan-bahan yang amat berharga seperti kayu belaka dan kayu penak.3. paku kayu yang dipanggil pasak digunakan untuk memaku tiang-tiang di istana ini. Kayu berlian juga digunakan untuk membina atap di istana ini. Jelebu.

kain selimut dan sebagainya disimpan di bahagian ini. Terrdapat juga ruang santapan yang mempunyai satu unit meja dan dua puluh unit kerusi. Di bilik ini terdapat sebuah katil.3. dan tempat penyangkut baju. dua bilah tombak. Di sini juga terdapat dua bilah lembing. Di sebelah kiri pula merupakan bilik beradu bagi Tuanku bersama Tuanku Ampuan. bilik ini mempunyai perhiasan dinding speperti gambar-gambar Tuanku dan Tuanku Ampuan serta gambar-gambar lain. sebuah almari dan kelengkapan bilik yang lain seperti almari perhiasan diri. Di kiri dan kanan ruangan ini terdapat dua buah almari yang menyimpan beberapa buku rujukan untuk para tetamu. Tingkat 2 istana ini di sebelah kanan pula terdapat sebuah katil untuk peraduan Tuanku. Selain itu. dua bilah seludang dan dua bilah keris yang terletak di bahagian dinding. Bilik ni terdapat dua buah katil. Ini kerana segala kelengkapan tidur cucu Yamtuan seperti tilam. . kerusi malas dan kerusi.3 Hiasan dalaman Tingkat 1 Istana Lama Seri Menanti merupakan bilik tidur bagi anak raja Yang Empat. cermin. sebuah meja kecil dan dua buah kerusi. Di bilik ini terdapat sebuah almari untuk penyimpanan barang-barang kebesaran. Tingkat 4 istana ini pula merupakan tempat Yamtuan berehat. Terdapat juga satu bilik yang mempunyai dua buah katil dan kelengkapan bilik. almari pakaian. almari perhisan. bantal. Terdapat juga perhisan dinding seperti gambar Tuanku dan Tuanku Ampuan. Tingkat 3 istana ini merupakan tempat penyimpanan barang-barang. Di sini terdapat meja kecil. Bilik ini merupakan bilik beradu bagi Tunku Dara dan Tunku Puteri.

4 Kegunaan dahulu dan sekarang Pada tahun 1908 hingga 1931. istana ini dijadikan muzium untuk mempamerkan koleksi-koleksi kelurga Diraja. istana ini pernah digunakan oleh Majlis Agama Islam Negeri Sembilan unutk dijadikan Sekolah Menengah Agama Tinggi pada tahun 1959 hingga 1964. Pengurusan Muzium Diraja Istana Lama Seri Menanti adalah dibawah pentadbiran Muzium Negeri. Istana ini juga digunakan sebagai upacara menghadap yang diadakan tiga tahun sekali.3. Pada 14 Julai 1992. Selain itu. Istana Lama Seri Menanti telah digunakan oleh DYMM Yang diPertuan Muhammad Ibni Almarhum Yamtuan Antah sebagai tempat bersemayam. istana ini diwartakan sebagai Muzium Diraja Istana Lama Seri Menanti. Negeri Sembilan. . Sekarang.

.3. Istana ini dibina berasaskan daripada 100% kayu dan pembinaannya bercirikan tradisional yang mengikut seni bina masyarkat Minangkabau.5 Cara pembinaan Istana Lama Seri Menanti dibina setinggi empat tingkat dan semasa proses pembinaan istana ini. istana ini tidak menggunakan sebarang paku besi tetapi sebaliknya ia menggunakan paku kayu yang dipanggil pasak.

³Untuk mara ke depan. Keindahan nilai estetika dan seni warisan ini dapat menjadi perangsang kepada rakyat dan kerajaan untuk terus mengekalkan peninggalan sejarah tersebut. Saya dapat mengetahui kegunaan istana ini pada zaman dahulu dan mengetahui kegunaan istana ini pada masa sekarang.´ itulah yang dikatakan oleh Tun Abdullah Badawi selaku Perdana Menteri negara kita yang ke-5. Saya dapat mengetahui tujuan dan kegunaan istana ini pada masa dahulu. saya dapat memperoleh maklumat tentang tujuan Istana Lama Seri Menanti dibina. Selain itu. Tanah air kita yang telah dijajah melebihi 400 tahun telah memberi iktibar kepada kita semua. kita perlu menoleh ke belakang. Tambahan pula. Kita haruslah mengambil iktibar dan menjadikan peristiwa-peristiwa yang telah berlalu sebagai satu pengajaran dan peringatan agar tidak mengulangi kesilapan tersebut pada masa akan datang. Hal ini dapat membuktikan bahawa istana ini penting pada masa akan datang dan kita perlu memlihara dan memulihara bangunan-bangunan bersejarah di Malaysia. Saya telah banyak memperoleh maklumat tentang latar belakang dan sejarah Istana Lama Seri Menanti. Melalui kerja kursus ini. Saya telah mempelajari dan mengetahui banyak perkara yang berfaedah semasa melaksanakan kerja kursus ini. saya tetap dapat menyiapkan dan menghantar kerja kursus sejarah tersebut pada tarikh yang telah ditetapkan. Saya juga telah memperoleh maklumat tentang reka bentuk dan ciri-ciri istana ini yang mempunyai maksud sebalik reka bentuk dan ciri-ciri istana ini. . Saya boleh memperoleh maklumat tentang kegunaan dahulu dan sekarang Istana Lama Seri Menanti. Saya sedar betapa bertuahnya saya menjadi warganegara Malaysia kerana negara kita mempunyai banyak keistimewaan yang ditinggalkan oleh zaman dahulu dan telah melahirkan masyarakat majmuk serta budaya yang tersendiri. Saya turut berasa bersyukur kerana dilahirkan di atas bumi yang mempunyai kesan peninggalan sejarah yang sangat unik dan bermakna kepada rakyat Malaysia.Rumusan Saya amat bersyukur kerana telah menyelesaikan Kerja Kursus Sejarah dalam tempoh masa yang ditetapkan. Walaupun penghasilan projek tersebut tidak berjalan begitu lancar. Saya juga dapat mengetahui tentang kepentingan Istana Lama Seri Menanti kepada rakyat Malaysia dan betapa pentingnya istana ini kepada rakyat Malaysia. pengajaran dan nilai yang telah saya pelajari. banyak pengetahuan. saya telah mempelajari nilai kerjasama dan kesabaran dalam mengahadapi cabaran sepanjang proses penghasilan kerja kursus ini. Ketika menjalankan kerja kursus ini. saya dapat menghayati unsur nilai-nilai murni dan patriotisme semasa saya menjalankan kajian ini.

Lampiran .

journeymalaysia. 4. Kg. Ulu Bendul. 71500 Tanjung Ipoh. Negeri Sembilan. Internet http://ms.wikipedia. Negeri Sembilan. Melawat tempat kajian Muzium Diraja Istana Lama Seri Menanti.com/bernama/d5/bm/ http://www. Kuala Pilah.org/wiki/Istana_Lama_Seri_Menanti http://www.Rujukan 1. Orang sumber Nordin bin Jonid 580101-05-6243 51. 2.com/mh15_SeriMenanti. Risalah Muzium-muzium Negeri Sembilan Lembaga Muzium Negeri Sembilan .bernama.htm 3. 71550 Seri Menanti.

Contohnya. Bangunan-bangunan ini masih mempunyai ciri-ciri keasliannya dan kita haruslah mempertahankan bangunan bersejarah ini dengan sebaik mungkin. Negeri Sembilan. usaha-usaha pemeliharaan dan pemuliharaan bangunan-bangunan bersejarah di Malaysia mampu menyemai semangat cinta akan warisan bangsa di negara ini. Kita haruslah menjaga warisan negara kita agar generasi yang akan datang dapat melihatnya. Kita sepatutnya berbangga kerana bangunan-bangunan ini hampir tidak dimusnahkan sepenuhnya oleh sebahagian penjajah malah dibaiki pula oleh kerajaan untuk penyimpanan warisan sejarah pada masa akan datang. masih banyak bangunan yang berdiri teguh dan megah di negara ini. Bangunan bersejarah juga dapat membuktikan sesuatu perkara yang berlaku pada masa dahulu yang dapat kita ketahui pada masa sekarang. Bangunan bersejarah juga mempunyai seni bina yang kreatif dan menarik yang melambangkan sesuatu yang membuktikan bahawa seorang arkitek yang amat rajin dan gigih dapat membina satu bangunan yang istimewa dan menarik di Malaysia ini. Istana Lama Seri Menanti yang dijadikan Muzium Diraja untuk menyimpan koleksi sejarah pada zaman dahulu. Kerajaan telah berusaha untuk memelihara dan memulihara dengan sepenuhnya supaya istana ini dapat dijadikan sejarah pada masa akan datang. Semangat ini sepatutnya ada dalam kalangan rakyat Malaysia. Rakyat juga harus bekerjasama dan tolong-menolong menjaga bangunan bersejarah ini agar generasi akan datang dapat melihatnya dan dapat menjadi contoh kepada rakyat di negara lain. kita seharusnya bertindak dengan wajar dan memikirkan terlebih dahulu sebelum merobohkan bangunan bersejarah yang amat bermakna kepada rakyat Malaysia. Rakyat yang mencintai warisan bangsa negaranya merupakan rakyat yang mencintai tanah airnya. Konklusinya. Kita patut berbangga dengan kesan peninggalan sejarah pada masa dahulu kerana kesan-kesan ini membawa kepada kemajuan negara ini yang berkembang maju. . Di negara kita.Tajuk: Bagaimanakah pemeliharaan dan pemuliharaan bangunan bersejarah dapat memupuk semangat cintakan warisan bangsa dalam kalangan rakyat Malaysia? Di Malaysia. terdapat pelbagai jenis bangunan bersejarah di Malaysia contohnya Kota A¶ Famosa yang masih berada di Melaka dan Istana Lama Seri Menanti yang masih teguh di Kuala Pilah. Sekiranya kita tiada pemikiran yang jauh. tentu kita sudah merobohkan bangunan-bangunan bersejarah ini dan membina bangunan-bangunan yang jauh lebih canggih dan moden. Wajarlah kita semua untuk menghayati menghargai dan seterusnya mempertahankan ikon-ikon bangunan bersejarah di negara kita. Warganegara Malaysia haruslah mempertahankan bangunan-bangunan bersejarah agar peristiwaperistiwa yang terkandung padanya tidak akan lupus. Oleh itu. Kerajaan Malaysia sedang berusaha untuk memelihara dan memulihara bangunanbangunan bersejarah di Malaysia.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful