Objektif Kajian
Kajian ini dilakukan demi: Mengetahui asal-usul nama sekolah Mengetahui bila tarikh nama itu mula digunakan Mengkaji lambang-lambang kemegahan sekolah seperti lencana sekolah, moto, bendera, lagu dan ikrar. Mengetahui makna lambang-lambang tersebut Mengkaji visi dan misi sekolah Mengetahui program pelanggan dan falsafah sekolah

Kaedah Kajian

Saya telah menggunakan pelbagai kaedah dalam proses menyiapkan kerja kursus ini. Kaedah pertama ialah menggunakan kaedah rujukan di Pusat Sumber dan Galeri sekolah. Saya dapat mengumpulkan maklumat mengenai sejarah penubuhan sekolah dan lambang-lambang kemegahan sekolah. Selain itu, saya juga menggunakan kaedah temu ramah untuk mandapatkan maklumat. Antara individu yang telah saya temu ramah ialah Cikgu Aziz bin Ismail, guru kelas 2RK1 dan Cik Roziana Ramli, guru Sejarah saya. Kaedah seterusnya ialah membuat rujukan dalam majalah sekolah saya, Citarasa di Pusat Sumber. Banyak maklumat yang dapat saya peroleh untuk menyiapkan kerja kursus ini. Akhirnya, saya menggunakan kaedah pemerhatian bertujuan mendapatkan maklumat persekitaran sekolah dan juga kemudahan-kemudahan asas di sekolah.

Sumber

Orang sumber: Kakitangan sekolah Guru-guru: Guru yang lama berkhidmat di sekolah Guru Sejarah, Cik Roziana Ramli Lencana sekolah: Warna-warna lencana sekolah Simbol-simbol lencana sekolah Majalah: Program pelanggan Falsafah sekolah Visi dan misi sekolah Gambar: Bekas-bekas pelajar sekolah Stuktur pembinaan bangunan sekolah

. selepas kajian ini dijalankan. Seterusnya. saya berasa bangga dan bersyukur kerana dapat menjadi salah satu daripada warga Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Abu Bakar sebagai seorang pelajar. Rakyat Malaysia yang berstau padu dapat bersamasama dalam setiap perkara mewujudkan imej negara yang cemerlang. Semangat perpaduan yang wujud satu sama lain akan sentiasa berkekalan dan semakin bertambah erat. maka ini akan mewujudkan rasa hormat akan sekolah dan antara satu sama lain. saya dapat menghayati lambanglambang kemegahan Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Abu Bakar. Semangat perpaduan ini akan melahirkan rakyat Malaysia yang bersatu padu.Rumusan Selepas saya menyiapkan kajian sejarah terhadap lambang-lambang kemegahan Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Abu Bakar. Sekiranya semua warga Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Abu Bakar dapat memupuk sikap menghayati nilai-nilai ini. Saya bersyukur kerana dapat mengenali lambang-lambang kemegahan sekolah saya.

google. tahun 2000 Cita Rasa sekolah. tahun 2009 Cita Rasa sekolah.wikipedia.com http://www.com .yahoo.com http://www.Rujukan Majalah : Cita Rasa sekolah. tahun 2010 Sekolah : Galeri sekolah Pusat sumber sekolah Internet : http://www.

Misi Sekolah Pentadbiran dan Pengurusan yang Cekap. . Pembinaan Modal Insan yang Hoslistik Dan Iklim Sekolah Yang Kondusif Melalui Permuafakatan Semua Pihak.

Visi Sekolah SABS Sekolah Cemerlang Peringkat Kebangsaan menjelang tahun 2012 .

Motto Sekolah Alah Bisa Tegal Biasa Through Endeavour We Succeed .

Slogan Sekolah Menjana Pemimpin Masa Depan Generating Leaders Of Tomorrow .

Matlamat Sekolah Melahirkan generasi pemimpn masa depan yang berwibawa. berketerampilan dan mempunyai jati diri yang tinggi. .

Usaha Kita.Lagu Sekolah Semua Murid Di Sultan Abu Bakar Berganding Bahu Mencapai Pelajaran Untuk Kejayaan Rajin Kita. Tangga Untuk Kejayaan Di Sekolah Sultan Abu Bakar. Mari Terus Belajar Di Dalam Lapangan Sukan Dan Olahraga. Murid Sekolah Sultan Abu Bakar Tidak Ketinggalan .

SABS (Ucap Selamat Datang) ( ) Boleh Berubah-ubah . Tram. Tram SABS.Irama Sekolah SABS. SABS (Ucap Selamat Datang) SABS. Tampil Dengan Tampan Teguh Perpaduan. Tram. SABS (Ucap Selamat Datang) Wahai Rakan Sayang. Tram. Tram.

Ikrar Pelajar Kami.Kami akan sentiasa bersaing secara sihat bagi mengharumkan nama sekolah. pelajar-pelajar SMK Sultan Abu Bakar berikrar akan menumpukan sepenuh tenaga dan iltizam untuk mencapai kecemerlangan dalam bidang akademik dan kokurikulam. bangsa dan negara. .Kami berjanji akan menjadi insan cemerlang yang berbudi bahasa dan berakhlak mulia.

Pembinaannya dimulanya pada tahun 1956 SABS dibukakan dengan rasminya pada 16 Ogos 1957. Lot No. di mana Encik Idris bin Babjee menjadi Guru Besarnya yang pertama. Dengan itu "Sekolah Menengah Inggeris Sepenuhnya´ yang pertama di dalam negeri Pahang ini (dengan memberi penekanan dalam Aliran Sains) telah dibuka. 17 orang beserta Guru Besarnya. 28 pole ( 452. Dengan itu. Encik Idris bin Babjee berpindah ke bangunan baru tersebut. seluas 10 ekar.1 rood. y Latar Belakang Pada tahun 1955.Laporan Kajian Lokasi latar belakang Sekolah Abu Bakar y Lokasi Berikutan dari itu. sebuah tapak di tepi Jalan Beserah.4606. bandar Kuantan telah dipilih untuk menjadi ibu negeri Pahang menggantikan Bandar Lipis. .750 kaki per ) dikenalpasti sebagaitempat yang sesuaiuntuk dibangunkan sekolah tersebut. di Jalan Wong Ah Jang. Pada ketika itu terdapat seramai 369 orang pelajarpelajar Menengah Inggeris (Tingkatan Peralihan hingga ke Tingkatan 5) beserta 17 guru yang menumpang (berkongsi) di Sekolah Rendah Sultan Abdullah School. kesemua 369 orang pelajar.

bersamaan 1378 Hijrah . sebuah bilik Geografi.Ketika dibuka. Dengan itu. adalah SULTAN ABU BAKAR SCHOOL atau lebih popular dengan "SABS" yang dibuka dengan rasminya oleh Sultan Pahang ketika itu. bertarikh 16 Ogos. sebuah bilik guru. pada tahun 1957. iaitu sebuah bangunan berbentuk ³H´ (bangunan pejabat sekarang) dan sebuah bangunan bengkel (kerja kayu & kerja eletrik).nama sekolah SMK Sultan Abu Bakar diberikan sempena nama seorang sultan yang merasmikan sekolah tersebut. sebuah perpustakaan dan 2 buah makmal Sains yang serba lengkap. Terdapat 10 buah bilik darjah.Marhum Sultan Abdullah Al Muktasim Billah. sebuah pejabat. Al-Marhum Sultan Abu Bakar Riayathuddin Al Muadzam Shah Ibni Al-Marhum Sultan Abdullah Al Muktasim Billah. y Asul ± Usul Nama Sekolah Dan Tarikh Nama itu Mula Digunakan SMK Sultan Abu Bakar yang anda kenali hari ini. . Sultan tersebut yang juga Sultan Pahang pada ketika itu merupakan Al. SABS hanya mempunyai 2 buah bangunan sahaja.

Al-Marhum Sultan Abu Bakar Riayathuddin Al Muadzam Shah Ibni Al-Marhum Sultan Abdullah Al Muktasim Billah.750 kaki per) dikenalpasti sebagai tempat yang sesuai untuk dibangunkan sekolah tersebut. sebuah tapak di tepi Jalan Beserah.Sejarah perkembangan SMK Sultan Abu Bakar yang anda kenali hari ini. kesemua 369 orang pelajar. SABS dibuka dengan rasminya pada 16 Ogos 1957. bandar Kuantan telah dipilih untuk menjadi ibu negeri Pahang menggantikan Bandar Lipis.4604. Pembinaannya dimulakan pada tahun 1956. 28 pole (452. seluas 10 ekar. Ketika dibuka. Dengan itu. Berikutan dari itu. sebuah pejabat. sebuah bilik guru. SABS hanya mempunyai 2 buah bangunan sahaja. Pada tahun 1955. 17 orang guru beserta Guru Besarnya. 1 rood. Terdapat 10 buah bilik darjah. di mana Encik Idris bin Babjee menjadi Guru Besarnya yang pertama. Encik Idris bin Babjee berpindah ke bangunan baru tersebut. sebuah perpustakaan dan 2 buah makmal Sains yang serba lengkap. . sebuah bilik Geografi. adalah SULTAN ABU BAKAR SCHOOL atau lebih popular dengan "SABS" yang dibuka dengan rasminya oleh Sultan Pahang ketika itu. Pada ketika itu terdapat seramai 369 orang pelajar-pelajar Menengah Inggeris (Tingkatan Peralihan hingga ke Tingkatan 5) beserta 17 guru yang menumpang (berkongsi) di Sekolah Rendah Sultan Abdullah School. di Jalan Wong Ah Jang. Dengan itu "Sekolah Menengah Inggeris Sepenuhnya´ yang pertama di dalam negeri Pahang ini (dengan memberi penekanan dalam Aliran Sains) telah dibuka. Lot No. iaitu sebuah bangunan berbentuk ³H´ (bangunan pejabat sekarang) dan sebuah bangunan bengkel (kerja kayu & kerja eletrik).

.

Persatuan Ibu Bapa Guru diwujudkan beserta sebuah Pasuakn Kadet Polis. 1967 ± SABS kekal sebagai Sekolah Menengah Aliran Sains yang unggul di negeri Pahang dan menerima pelajar-pelajar dari seluruh negeri Pahang. . Tahun ini juga mata pelajaran Industrial Arts dan Perdagangan mula diperkenalkan. 1984 ± Sebuah bas sekolah didermakan oleh seorang dermawan kepada pihak sekolah. 1983 ± Bangunan perpustakaan yang memounyai 6 bilik darjah.1964 ± SABS dijadikan Sekolah Menengah Atas. 1965 ± Pengambilan ke Tingkatan 1 ( Aliran Melayu ). lalu dipindahkan ke SMART. Pengambilan kelas peralihan dihentikan. 2 bilik ERT iaitu bilik jahitan dan bilik masakan telah siap dan mula digunakan. juga dihentikan. telah Merasmikan Hari Penyampaian Hadiah sekolah yang ke. 1981 ± Blok makmal fizik yang mempunyai 2 buah makmal fizik dan 4 bilik darjah mula digunakan. lalu dipindahkan ke MGS( Methodist Girls School ). 1970 ± 27 Mac. 1969 ± Sebuah Padang Bola Keranjang dan ³ Rock Garden ³ dibina hasil gotong-royong guruguru dan pelajar. Sebuah kantin yang baru beserta Blok Asrama Puteri turut dirasmikan oleh baignda. 1987 ± Sebuah surau sekolah dibina atas tapak di antara asrama Aspura dan Aspuri.30 tahun dan mendermakan Van CAC 2956 untuk kegunaan sekolah. 1988 ± Pintu gerbang utama gate utama dibina. disebabkan kemasukan pelajar yang terlalu ramai ke Tingkatan 6 Aliran Melayu. 1990 ± Bilangan pelajar SABS menjangkau ke 2300 orang dengan tenaga pengajar seramai 112 orang menjadikan SABS antara sekolah yang terbesar dan teramai di negeri Pahang. Sultan Ahmad Shah. 1989 ± Sultan Pahang. 1966 ± Persatuan Bahasa Melayu ditubuhkan dengan harapan untuk member galakan kepada pelajarnya supaya lebih fasih berbahasa Melayu dan keahliannya diwajibkan.

1992 ± Jabatan Pendidikan Negeri Pahang memutuskan untuk menamatkan kelas peralihan. 1995 ± 2 Kelas rancangan khas mula dibuka kepada pelajar tingkatan satu. 1994 ± Gajah menyusur ( covered walk. Selain itu.way ) yang menghubungkan Gate B dengan Dewan Besar dan antara asrama dengan surau telah siap dibina. 2000 ± 2 blok bangunan bilik darjah yang mempunyai 4 tingkat siap dibina dan mula digunakan pada bulan Ogos. 1997 ± Mula menawarkan mata pelajaran Lukisan Kejuteraan dan Teknologi Kejuteraan mula ditawarkan kepada pelajar Tinkatan 4. dengan itu jumlah bilangan pelajar dapat dikurangkan ke 1990 oran sahaja ( Tingkatan 1 hingga Tingkatan 6 Atas ) dengan tenaga pengajar seramai 107 orang. 1993 ± Sebuah bilik makan untuk guru dibina di sebelah kafeteria. pondok PIBG yang dibina antara Blok Makmal Fizik dengan bengkel Kemahiran Hidup dibina sebagai tempat rehat pelajar. .

seperti dari gelap ke tenang.Bola. kayu hoki dan kriket Logo pengakap menyeru pelajar supaya sentiasa menjaga maruah diri dan nama baik sekolah. . Kita perlu kreatif dalam semua bidang untu memperbaiki diri kita Kuning warna Diraja Obor bernyala di depan sebuah buku terbuka melambangkan pendidikan dan usaha sekolah cuba mendidik pelajarnya ke arah baru pelajaran dan pengetahuan. melambangkan semangat kesukanan yang cuba disemai kepada pelajar.

.

Kuantan (sehingga 1960-an). cogan kata ditukarkan kepada µAlah Bisa Tegal Biasa¶ dan µSekolah Sultan Abu Bakar. Walau bagaimanapun. Kuantan¶ telah digunakan sebagai pengantian. pada tahun 1969. Bermula daripada kiri atas. PJK). Bagi bahagian putih di tengah. warna biru merupakan latar belakang bagi sebiji bola. . beliau telah memperkenalkan 3 jenis lecana yang berbeza untuk pelajar Sekolah Abu Bakar. Lencana badan pengawas perpustakaan adalah direkabentuk oleh beliau sendiri.Lencana Sekolah Pada tahun 1957. Sekolah tersebut merupakan sekolah terbesar di negeri Pahang pada masa itu. iaitu sekolah Abdullah. Pada tahun 1957. warna kuning untuk kayu hoki dan kriket. Lencana-lencana tersebut emrupakan lencana sekolah biasa. lencana badan pengawas dan lencana badan pengawas perpustakaan sekolah. Lencana tersebut dibahagi kepada empat bahagian yang berwarna biru dan kuning dengan satu bentuk V putih yang menjalar di tengahnya. Pengetua pertama semasa penubuhanya adalah Encik Idris bin Babjee (sekarang dianugerah gelaran Datuk. Kuantan¶. tetapi juga menrangkumi pelajar dari seluruh negeri Pahang. Sultan Pahang telah mengumunkan perasmian sekolah dan dinamakan µSultan Abu Bakar School. identiti untuk pereka 2 lencana yag lain masih tidak dapat kenalpasti walaupun Encik Idris dipercayai telah menyumbangkan idea dalam rekabentuk tersebut. Sehingga kini. Akan tetapi. Bahagian kanan bawah pula ialah gergaji dan tukul. Sekolah tersebut masih merupakan sekolah perdana (Premier School) terbesar di Pahang. di atasnya. ruang menlengkung ditulis µSultan Abu Bakar School¶ dan ruang menlengkug di bawah pula di tulis cogan kata sekolah µThrough Endeavour We Succeed¶. Pelajar sekolah bukan sahaja berasal daripada sekolah µadik-beradik¶nya. AMN. sebatang obor yang bernyala berada di depan sebuah buku yang terbuka. Bahagian kuning terrakhir pula adalah logo pengakap. keunikan lencana sekolah masih dikekalkan tanpa diubahsuai dibuat semenjak diperkanalkan buat kali ertama pada tahun 1957.

Obor bernyala di depan sebuah buku terbuka melambangkan pendidikan dan pengetahuan. kombinasi warna tersebut amat menarik pandangan mata dan perhatian ornag ramai. Warna-warna yang lain turut dijadikan warna sekolah kerana warna warna-warna tersebut berupaya mengharmonikan latar belakang serta berjaya menonjolkan kejayaan dalam pelbagai bidang yang diceburi oleh pelajar Sekolah Sultan Abu Bakar. biru dan kuning. Logo ini juga menandakan sebahagian badan beruniform yang ada. Warna sekolah meyerupai tiga warna ynag terdapat pada lencana sekolah. iaitu mengamil bahagian dalam pertadingan bukan hanyademi kemenangan kerana kekalahan juga sebahagian daripadanya. Gergaji dan tukul pula bermaksud kita patut krreatif dalam senua bidang untuk memperbaiki diri kita. bola sepak bukan sahaja menandakan sebahagian daripada permainan yang diadakan. Kaki hoki. iaitu putih. Di samping itu.Simbol-simbol yang terdapat pada lencana sekolah melambangkan mutu pelajar yang cuba diwujudkan oleh sekolah ini. Warna kuning dipilih kerana kuning merupakan warna diraja. . Logo pengakap menyeru pelajar supaya sentiasa menjaga maruah diri dan nama baik sekolah. tetapi semangat kesukanan yang cua di semai kepada pelajar oleh sekolah. seperti dari gelap ke terang.

Ia dibahagikan kepada dua bahagian.Bendera Sekolah Bendera sekolah mempunyai lencana sekolah pada tengahnya. Manakala bahagian bawah berwarna biru tua bermaksud perpaduan. Selain itu. perikatan µSABS¶ dan µKuantan¶ juga tertera di atasnya. Bahagian atas berwarna putih bermaksud permikiran yang suci. .

guru-guru. agama. Bahawanya kami akan berusaha untuk mencapai kecermelangan diri. Bahawanya kami akan sentiasa menjauhi diri dari kesalahan dan seterusnya mentafsirkanna di rumah dan di sekolah dan seterusnya kami akan menghormati ibu bapa. Bahawanya kami akan sentiasa berpegang teguh pada janji dan ikrar ini demi masa depan kami dan wawasan negara.Ikrar Sekolah Bahawanya kami pelajar-pelajar SMK Sultan Abu Bakar berjamji dan berikrar akan menumpu sepenuh tenaga dan itizam kepada pelajaran. bangsa dan negara. pemimpin dan undang-undang negara.demi masa depan kami. .

Kami menjamin akan mencapai hasrat melalui : Suasana Pengajaran dan Pembelajaran yang Kondusif Pencapaian PMR : 99% lulus Pencapaian SPM : 99% lulus 89% pankat 1 Melaksanakan Program pengajaran dan pembelajaran secara terancang untuk mencapai matlamat KBSM. Memberi kemudahan dan sokongan kepada guru untuk meningkatkan kreatif guru. kokurikulum dan bina insan berpakskan falsafah pendidikan Negara. melalui progarm-progarm perkembangan staf. .Program Pelaggan Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Abu Bakar wujud untuk memberi kemudahan perkembangan potensi pelajar ke tahap optima dalam bidang kurikulum. Mempertingkatan kemahiran dan penggunaan alat bantu mengajar. Berusaha untuk meningkatkan profesionalisme guru. pengisian wawasan pendidikan dan wawasan 2020. Mempertingkatan keberkasanan penyediaan proses pengajaran dan pembelajaran. sekurang-kurangnya dua kali setahun.

Falsafah Sekolah Kami warga SMK Sultan Abu Bakar Dengan Penuh Tekad dan Itizam Berjanji untuk Memperkembang Potensi Pelajar Ke Tahap yang Cemerlang Dalam Semua Bidang Berpaksikan Falsafah Pendidikan Negara Bagi Memenuhi Ekspektasi Negara .

berakhlak mulia.Falsafah Pendidikan Pendidikan di Malaysia ialah Satu Berusaha berterysan ke arah Memperkenalkan lagi potensi Individu Untuk menwujudkan insan yang seimbang Dan Kepercayaan kepada Tuhan Usaha ini adalah bagi melahirkan Rakyat Malaysia yang berilmu Pengetahuan Berketerampilan. bertanggungjawab dan berkeupayaan Mencapai kesejahteraan diri serta Memberi sumbangan terhadap Penghormatan dan kemakmuran masyarakat dan negara .

Pada tahun pertama sekolah ini mempunyai 369 orang murid dan 17 orang guru. Jumlah murid meninkat ke 4 angka 1000. Pada tahun 1962 apabila sekolah ini memulakan Tinkatan enam bawah. sementara itu. sekolah ini dibuka dengan raasmi oleh DYMM sultan Pahang ketika itu. . Kelas-kelas peralihan juga dimulakanpada tahun itu untuk murid-murid baik dari sekolah yang berkehendakan pelajaran menengah Inggeris. Sekolah baru ini mempunyai 10 bilik darjah.S. Pada tahun 1959. 1962 merupakan tahun yang penting dalam perkembangan Sekolah Sultan Abu Bakar. Pengetua pertama ialah Encik Idris bin Babjee.Sejarah Sekolah Pada 16th Ogos 1957. sekolah ini membuka kelas menengah melayu selaras dengan pelaksanaan penyata Razak sebagai satu langkah untuk memenuhi aspirasi rakyat. menara Putera dibina untuk menampung murid. Kelas ialah antara Tingkatan satu hingga Tingkatan lima. 2 makmal sains. 21 orang latihan maktab dan 6 orang guru latihan normal. Selepas merdeka. bilik ilmu alam dan 1 buah pejabat. Pada tahun 1963. Sultan Abu Bakar. sekolah ini mempunyai 7 orang guru siswazah. Oleh sebab ini. makmal. Sultan Abu Bakar School menjadi sekolah menengah aliran Inggeris sepenuhnya yang pertama di negeri ini. dirancang untuk dipilih sebagai sekolah yang menekankan pelajaran sains. ia merupakan sekolah yang pertama di Pahang yang mengambil H. makmal sains dilengkap secukupnya untuk pengajaran sains sehingga ke peringkat sijil persekolahan. Pada tahun itu. sekolahini memulakan kelas Tingkatan enam yang pertama dan menjadi sekolah yang pertama dan terunggul di Pahang dari Pahang Timur dipilih untuk memasuki kelas Tingkatan 6 Rendah. Oleh itu.C dan SPM. sebuah bengkel untuk pertukangan kayu dan besi.

pondok PIBG antara Blok Makmal Fizik dengan bengkel kemahiran hidup telah dibinasebagai tempat rehat pelajar. Tindakan ini telah berjaya mengurangkan jumlah pelajarke 1900 orang sahahja dengan tenaga duru seramai 107 orang. bilangan guru siswazah bertambah dan sebilang murid yang belajar di situ kembali menebus bakti sebagai guru. Selain itu. . Tahun berikutnya iaitu pada tahun 1994.jumlah murid bertambah. Jabatan Pendidikan Negeri Pahang memutuskan untuk menamatkan kelas peralihan. Bagi memenuhi keperluan pembelajaran mata pelajaran sains . Satu contoh kerjasama di antara murid dan guru ialah pembinaan µbasketball court¶ dan µrock garden¶ yang siap pada tahun 1969. sekolah ini tidak ketinggalan dalam mewujudkan semangat kerjasama dan pelajaran dalam menyediakan murid untuk menjadi warganegara yang baik. Gajah menyusur (covered walk-way) yang menghubungkan Gate B dengan D Besar dan antara asrama dengan surau telah siap dibina. Di samping perkembangan dalam bidang akademik. Menjelang tahun 1990. Pertambahan bilangan pelajar ini menyebabkan pada tahun 1992. mata pelajaran seperti Seni Perdagangan dan Seni Pengusahaan mula diperkenalkan pada tahun 1965kepada Tingkatan satu hingga Tingkatan empat.Lama-kelamaan. bilangan pelajaran SABS menjangkau ke 2300 orang dengan tenaga pengajaran seramai 112 orang menjadikan SABS antara sekolah yang terbesar di negeri Pahang. sebuah bilik makan untuk guru dibina di sekolah kafeteria bagi keselesaan para guru. Sekolah ini dibesarkan lagi pada tahun 1966. sebuah blok makmal fizik telah mula digunakan pada tahun 1981 yang mengandungi 2 buah makmal fizik dan 4 bilik darjah. lebih abnyak kelas sains dibuka untuk terima murid dari seluruh Pahang pada tahun 1967. Tahun 1993. Apabila kerajaan memulakan Sistem Pelajaran Arika Jurusan. Oleh sebab pengajaran Bahasa Melayu diberi keutamaan dan untuk menggalakkan murid bukan Melayu cakap Bahasa Melayu dengan fasih maka Persatuan Bahasa Melayu itubuh dan semua murid diwajibkan menjadi ahli. Apabila kerajaan menekan kepentingan sains dan teknologi Sekolah Sultan Abu Bakar telah dipilih sebagai sekolah untuk penuntut sains tulin .

Pada tahun 2000. Penambahan blok ini membolehkan prosespengajaran dan pembelajaran lebih teratur dan selesa. 2 blok bangunan bilik darjah yang mempunyai 4 tingkat siap dibina dan mula digunakan pada bulan Ogos. Pada tahun 2003. . Lawatan ini telah memberikan suntikan semangat untuk menjalankan tanggungjawab dengan lebih baik kepada semua kakitangan sekolah dan para sekolah. Bagi menampung bilangan pelajar yang ramai dan suasanapembelajaran yang kondusif maka 2 blok bangunan baru (G dan H) telah dibina dan digunakan untuk kelas dan makmal sains pada tahun 2004. lawatan Ketua Pengarah Pendidikan Malaysia. telah mencatatkan sejarah kepada sekolah. Dato¶ Abdul Rafie Mahat.

xvii. xii. Hamid Bin md Shah (1995-1998) Encik Abdul Muen B. viii. Hajah Rakiah bt Daud (6/2011-sekarang) . ix. AMP (16/2/2003-30/6/2003) Pn. vi. v. xviii. ii. Hajah Norimah bt David AAP (7/2003-2007) Pn. xix. xiv.Pengetua Sekolah i. x. xi. xiii. xvi. iii. Hj Nordin (1998-1999) Hj. xv. Encik Idris bin Babjee (1957-1960) Encik Gwee Yee Hean (1960-1961) Encik G. Kadir (1992-1994) Cik Hamedah Bt. Othman bin Ramli. iv. xx. AMN (1977-1989) Encik Ismail Sajad bin Sajad (1989-1991) Encik A. Azariah binti Hussein (2008-2010) Pn. Ab Rahim Bin Mansor (1999-2003) Hj. Rahim Bin Noh (1991-1992) Hj. Abdullah bin Abd. Wok Awang (1994-1995) Hj Abd. vii. xxi. Gunasaiggam (1962-1963) Encik Tsang Ah Liat (1963-1967) Encik Lian Teck Jean (1968-1971) Encik Eddy Wee (1971-1972) Encik Ajmeer Singh (1972-1974) Encik Chee Hee Yin (1974-1975) Encik Mohd Noor Bin Long (1976-1977) Encik YM Tengku Hj Adnan bin Tengku Mahmud AMP.

Lampiran .

Hasil Kajian .

.

Logo Jubli Emas Logo Jubli Emas ini dicetuskan berdasarkan kegemilangan yang telah dicapai oleh SMK SAB atao lebih dikenali sebagai SABS sepanjang 50 tahun penubuhannya. Imej bintang berwarna perak bermaksud SANS merupakan sebuah organisasi pendidikan yang cermelang. Pelajar yang dihasilkan merupakan bintang-bintang yang berkelipan setiap bucu-bucu bintang mempunyai maksudnya yang tersendiri. Kecermelangan dalam kepimpinan Kecermelangan dalam akademik Kecermelangan dalam kokurikulum Kecermelangan dalam sahsiah Perkataan µJubli Emas¶ dan ¶50 years of SABS 1957-2007¶ yang berwarna merah memberi gambaran cabaran dan dugaan yang telah dihadapi dan diharungi dengan semangat wajar sepanjang 50 tahun. Warga emas merupakan simbol kekayaan dan kualiti yang tinggi menggambarkan SABS telah melahirkan anak bangsa yang berkualiti tinggi demi kemakmuran dan kemajuan Malaysia serta melahirkan pemimpin negara yang berkaliber. Warga eams pada angka 50 bermaksud kejayaan SABS dalam pelbagai aspek sepanjang 50 tahun kelahirannya. . Ini dijelaskan lagi dengan adanya perkataan ¶50 yeats of SABS 1957-2007¶ dan perkataan µJubli Emas¶. gemilang dan terbilang seperti sebutir bintang yang bersinar di angkasa.

. tangga untuk kejayaan¶. uasaha kita.Logo sekolah yang diletakkan di sebelah kiri atas dan bermaksud ketinggian organisasi sekolah dalam mentadbir. mengurus dan melahirkan pelajar yang berkualiti tinggi sejajar dengan lirik lagu sekolah µrajin kita.

Sekolah Saya .

.

Peta Sekolah .

.

Senarai Kandungan TAJUK MUKA SURAT Penghargaan Objektif Kajian Kaedah Kajian Sumber Hasil Kajian Rumusan Lampiran Rujukan .

TAMAT .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful