1 CENTRE STREET 9TH FLOOR NORTH NEW YORK, NY 10007 TEL: 212 669-7700 FAX: 212 669-7780





COFA 12-0459



(former) Manufacturers Trust Company Building INDIVIDUAL LANDMARK


1258 / 40

Display This Permit While Work Is In Progress
ISSUED TO: James Bry Vornado Realty Trust 210 Route 4 East Paramus, NJ 07652

Pursuant to Section 25-307 of the Administrative Code of the City of New York, the Landmarks Preservation Commission, at the Public Meeting of April 19, 2011, following the Public Hearing of March 15, 2011 and Public Meeting of April 12, 2011, voted to grant a Certificate of Appropriateness for the proposed work at the subject premises, as put forth in your application completed February 17, 2011, and as you were notified in Status Update Letter 11-8818, issued on April 21, 2011. The work approved consists of exterior alterations and restorative work at the two street-facing facades, including removing glass panels, aluminum sills and granite-clad bulkheads at select locations, and installing two new entrances at 5th Avenue, featuring three glass doors with black aluminum bottom rails set within thin steel perimeter framing, and one new entrance at 43rd Street to match the adjacent historic lobby entrance infill; removing both sets of doors at the former banking entrance at 43rd Street, and installing salvaged and/or new full-height glass panels within the two openings; replacing non-historic spandrel panels with new tinted wire-glass spandrels to match the historic spandrels at all floors building wide; and cleaning and polishing glass panels and spandrels, granite cladding and aluminum mullions and panels building wide; and interior alterations and restorative work at the designated and non-designation spaces at the interior of the building, including demolishing select historic and non-historic partitions, ceilings, doors, finishes and mechanical equipment at select locations at the banking entrance vestibule, lobby and elevator corridor at the 1st and 2nd floors within designated interior spaces; demolishing select portions of floor structures and column grid at the cellar, 1st and 2nd floors, salvaging the marble column covers for reinstallation, and reconstructing the 2nd floor mezzanine and columns with new internal structure enclosed and finished to match the external dimensions and details of the original mezzanine floor and column grid; removing the deteriorated historic terrazzo flooring and non-historic floor finishes at the 1st and 2nd

floors and installing new precast terrazzo panels and metal divider strips to match the historic terrazzo flooring; removing the historic stone-clad vault wall and ceiling, behind the east-facing stone-clad vault wall and historic steel vault door to remain, and installing new granite and metal stripping on the floor and adjusting the luminous ceiling grid at the outline of the original wall, and reinstalling the salvaged stone panels at the back wall of the vault room; removing non-historic luminous ceiling components at the 1st and 2nd floors and installing new aluminum channels and translucent acrylic ceiling panels to match the historic ceiling; inserting flush-mounted and/or recessed spot-lights, sprinklers and air diffusers at select locations at the aluminum channels at the new luminous ceilings; removing the non-historic ceiling separating the 1st floor and mezzanine and installing a new butt-jointed glass ceiling at the south tenant space only; installing a new demising wall at the 1st floor, featuring a continuous partial-height partition wall with glass clerestory running east-west and set back from the 5th Avenue façade with a clear glass demising panel, subdividing the floor into two tenant spaces ; replacing the historic parallel escalators in kind, rotating the new escalators 90 degrees running east-west, and relocating and installing the escalators along the new 1st floor demising wall and installing new glass railings around opening at the 2nd floor mezzanine; installing a new elevator, featuring a clear glass enclosure with internal aluminum banding and terminating below the luminous ceiling above the mezzanine, at the northwest side of the 2nd floor; installing new interior signage, set back from and aligning with the northernmost Fifth Avenue entrance, featuring an aluminum-clad spandrel panel with internally illuminated signage "Joe Fresh" above floor-mounted posts; installing new double-height fabric curtains at select locations to approximate the missing historic curtains originally installed within the designated interior space; installing new glass safety railings with an applied translucent film at the perimeter curb at the 2nd floor mezzanine; installing a new decorative metal screen feature in front of the westernmost columns at the west side of the mezzanine; installing new nonpermanent merchandising displays, shelves and pay counters, and new partial height partitions for back of house operations, at select locations at the 1st and 2nd floors within the designated interior; and demolishing and constructing miscellaneous partitions, ceilings, doors and finishes at the at the cellar, 1st and 2nd floors within non-designated interior spaces. The work was shown in historic photographs, existing condition photographs, materials samples, presentation drawings and PowerPoint presentations, dated 3/15/11, 4/12/11 and 4/19/11, prepared by SOM and Callison, and presented at the Public Hearing and the Public Meeting. In reviewing this application, the Commission noted that the (Former) Manufacturers Trust Company Building Individual Landmark and Interior Landmark designation report describes 510 Fifth Avenue, as an International style building designed by Skidmore, Owings, & Merrill and built in 1953-54. The Commission also noted that the designation report states that the Manufacturers Trust Company required of the new building that "the design had to adaptable to some other type of business," referring to the difficulty in selling or leasing a traditional bank building when a branch closed. The Commission further noted that the building was originally designed with the prominent two-story space to accommodate a single tenant, with the second floor serving as the primary commercial space. With regard to this proposal, the Commission found that the installation of new entrances on Fifth Avenue, featuring full-height glass doors set within thin perimeter framing, will support the adaptive use of the building and will be sensitively designed to maintain maximum transparency, and will be a minimal and reversible design for this historically uninterrupted facade; that limiting the signage to the interior will allow the doors to be a minimal insertion within the curtain wall; that the installation of a new secondary commercial entrance on 43rd Street, adjacent to the historic lobby entrance, will be sensitively designed to match the concepts and details of the historic entrances on 43rd Street, including doors, hardware, framing and transom panel with signage; that although the original 43rd Street entrance vestibule and doors will be removed, the polished black granite panel and circular steel night deposit door of the historic bank entrance infill will be retained, along with the installation of salvaged plate glass as a placeholder for the removed sets of doors, and incorporated into the adaptive use of the building, thereby preserving this historic fabric; that the granite wall and vault door facing Fifth Avenue at the ground floor will be retained, along with a small portion of the vault wall return aligning with the adjacent column, and although the remainder of the vault wall will be removed, the original granite facing from that wall will be salvaged and reused against the southern wall of the space and the original footprint and volume of the historic vault room will
PAGE 2 Issued: 05/19/11 DOCKET #: 118242

be identified with the introduction of metal and stone strips at the floor and a subtle change in the ceiling grid above; that the reconstruction of the mezzanine floor structure and columns, which is already significantly altered, will meet contemporary structural requirements and allow new uses and accommodate additional programmatic requirements necessary to support two tenants, without introducing additi This permit is issued on the basis of the building and site conditions described in the application and disclosed during the review process. By accepting this permit, the applicant agrees to notify the Commission if the actual building or site conditions vary or if original or historic building fabric is discovered. The Commission reserves the right to amend or revoke this permit, upon written notice to the applicant, in the event that the actual building or site conditions are materially different from those described in the application or disclosed during the review process. All approved drawings are marked approved by the Commission with a perforated seal indicating the date of approval. The work is limited to what is contained in the perforated documents. Other work or amendments to this filing must be reviewed and approved separately. The applicant is hereby put on notice that performing or maintaining any work not explicitly authorized by this permit may make the applicant liable for criminal and/or civil penalties, including imprisonment and fines. This letter constitutes the permit; a copy must be prominently displayed at the site while work is in progress. Please direct inquiries to Cory Scott Herrala.

Robert B. Tierney Chair PLEASE NOTE: PERFORATED DRAWINGS AND A COPY OF THIS PERMIT HAVE BEEN SENT TO: Anderson Persad, Archetype Consultants cc: Sarah Carroll/LPC Director of Preservation

PAGE 3 Issued: 05/19/11 DOCKET #: 118242

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful