Bahagian 1 (40 Markah) Jawab semua soalan pada bahagian ini.

1. Baca petikan puisi di bawah dengan teliti, kemudian jawab soalan-soalan berikutnya. Di celah-celah pasar kesibukan hidup sekujur kecil bersalut kemiskinan melaung perhatian minta didekati peti kecil tersandang di bahu kerdil dia bukan pengemis jalanan tapi menjual perkhidmatan dia bukan pencopet buruan tapi menagih pengertian. (dipetik daripada Antologi Madu Ilmu) a) i. Apakah maksud asonansi? ii. Berikan satu contoh asonansi berdasarkan puisi di atas. b) Nyatakan dua ciri petikan puisi di atas. 2. Rangkai kata di bawah terdapat dalam Hikayat Indera Nata. Berikan maksud rangkai kata tersebut. a) Terlalu sukacitanya - __________________________________________ (1 markah) b) Seraya menceretakan - _________________________________________ (1 markah) c) Baharulah ingat akan hal perbuatannya - ___________________________ (1 markah) d) Dikerasinya hatinya - __________________________________________ (1 markah)

3. Baca petikan di bawah, kemudian jawab soalan-soalan berikutnya. Maka lalu dipeluknya kaki bondanya seraya kata baginda, ³Lihatlah bonda kelakuan anakanda kedua ini seperti ayam kematian ibunya; sampailah hati bonda meninggalkan anakanda kedua selaku ini.´ (Petikan daripada Hikayat Nakhoda Muda dalam Seuntai Kasih Secebis Harapan) a) Apakah teknik penceritaan yang digunakan dalam petikan di atas? ________________________________________________________________________ (1 markah) b) Apakah nama µanakanda¶ yang terdapat dalam petikan di atas? ________________________________________________________________________ (1 markah)

Tagung 4. Berikut merupakan nama pengarang dan cerpen yang dihasilkannya.c) Apakah yang menyebabkan µanakanda¶ memeluk kaki bondanya? ________________________________________________________________________ (1 markah) d) Tuliskan nama adik µanakanda¶ tersebut? (1 markah) 4. Ria Asmira (4 markah) 7. jawab soalan berikut. pengarang banyak menggunakan teknik penceritaan imbas kembali. Nama cerpen Pengarang 1. Berdasarkan cerpen Warna Hati Seorang Datin karya Rahman Haji Yusof. . Dalam penulisan cerpen. a) Apakah maksud imbas kembali? _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ (2 markah) b) Nyatakan dua sebab pengarang menggunakan teknik imbas kembali dalam penulisan cerpen? i) __________________________________________________________________ ii) __________________________________________________________________ (2 markah) 6. Lengkapkan jadual tersebut. __________________________________ (1 markah) ii __________________________________ (1 markah) b) Nyatakan dua latar masa yang berlaku dalam cerpen tersebut? i. a) Apakah nama anak Siti Halijah? i. __________________________________ (1 markah) ii __________________________________ (1 markah) 5. Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang mengungkapkan tema kerendahan moral seorang gadis yang tidak bertanggungjawab terhadap perbuatannya sendiri. Rahman Haji Yusof 3. Seekor Manusia Seorang Binatang 2.

Watak Perwatakan Seorang yang prihatin terhadap masa depan anak dan cucu. Apakah yang dimaksudkan dengan: a) Babak: __________________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________ (2 markah) b) Adegan: __________________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________ (2 markah) 9. Seorang yang bermasalah dan suka bertindak melakukan perkara yang tidak disenangi oleh orang lain. Nyatakan empat aspek yang bahasa yang biasa anda kaji. ___________________________________________________________________________ ii. Seorang ibu yang pandai mendidik dan memberikan kasih saying terhadap anak. terdapat aspek gaya bahasa yang perlu dikaji. ___________________________________________________________________________ (2 markah) 8. tuliskan nama berdasarkan perwatakan yang telah diberikan. (4 markah) 10. Dalam kajian sesebuah novel. Dikagumi oleh kebanyakan pelajar kerana kepandaian dan kekreatifannya. Dalam drama terdapat babak dan adegan.a) Siapakah watak utama cerpen tersebut? ___________________________________________________________________________ (1 markah) b) Namakan watak bekas kekasih watak utama cerpen tersebut? ___________________________________________________________________________ (1 markah) c) Berikan dua pengajaran yang terdapat dalam cerpen tersebut? i. a) _________________________________________________ b) _________________________________________________ c) _________________________________________________ d) _________________________________________________ (4 markah) . Berdasarkan novel Jeriji Kasih karya Mohd Ishak Abd Rahman.

Apalah tanda batang putat. Baca puisi di bawah dengan teliti kemudian jawab soalan-soalan berikutnya. . Bahasa tidak terjual beli. Prang beradat tinggi maruahnya. Ditatah berlian batu bermutu. Hidup di dunia biar beradat. Batang putat bersegi buahnya. Dari Makasar langsung ke Deli.Bahagian 2 (60 markah) Bahagian A Puisi tradisional dan prosa klasik Pilih satu soalan pada bahagian ini. Apalah tanda orang beradat. Hamparkan tikar lebarkan pintu. Batu kecubang warna ungu. Adat Melayu menyambut tetamu. Anak Cina bertimbang madat. 1.

Siap dengan gambir dan kapur. New York. Adat semang pulang ke dusun. Dari dekat dia dibintangi Nama dan warna dunia. a) Apakah genre puisi di atas? b) Huraikan lima ciri-ciri puisi di atas? c) Huraikan empat pengajaran yang terdapat dalam puisi di atas? 2.Daun sirih sudah disusun. Di depanku kerusiku Seorang anak muda Zaman mewah Dari jarak jauh dia anak bangsa Pakaiannya mengingat mangsa Ekonomi belum tersembam Di depan rakyat yang tersentak jatuh. Adat belut pulang ke lumpur. Anak Global Gerabak mulai pasang manusia. Beg sandang kelabu memanjat High Sierra Cermin mata hitamnya dari kompeni Oakley Baju-t bangganya mengiklankan Tempat asalnya. Berdasarkan Hikayat Seri Kelantan. a) Apakah alasan Encik Siti hendak mencari suami untuk Tuan Puteri Sa¶dung? (3 markah) b) Mengapakah Tuan Puteri Sa¶dung bersetuju ke benua Siam? (3 markah) c) Gambarkan peristiwa peperangan antara tentera Siam dengan Sultan Abdullah (14 markah) (2 markah) (10 markah) (8 markah) Bahagian B Puisi Moden dan Drama Pilih satu soalan pada bahagian ini. Hard Rock Cafe. Jean Levi¶s bernombor siri Ada lencana Planet Hollywood Sandal dari adidas . Baca sajak di bawah dengan teliti dan kemudian jawab soalan-soalan berikutnya. jawab soalan-soalan berikut. 3.

Berdasarkan novel Jeriji Kasih. . a) Huraikan teknik penceritaan yang terdapat dalam cerpen tersebut? b) Jelaskan tiga nilai c). Aksara Usia. dipinjam dari majalah anak muda. Namun bahasanya aku tidak mengerti. Yang mungkin terjatuh Ke bawah kerusinya. Dua patah Melayu ditimbun sepuluh Inggeris. Berdasarkan drama Menggapai Pelangi karya Taha Abd Kadir. Aku menanya dalam diri Celana dalam pasti dari luar negeri Dan ubat jerawat dibeli mengikut Arahan iklan mana? Kucari diri Malaysianya Tapi yang kutemui Kulitnya sehitam tanganku. jawab soalan-soalan berikut.Jam menyembul G-Shock Dan telefon bimbitnya Nokia. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muahammad Isa al-Jambuli. Aku tunduk Mencari Malaysianya. 2005 a) Nyatakan tema sajak di atas? b) Huraikan lima gaya bahasa yang terdapat dalam sajak di atas? c) Jelaskan tiga nilai yang terkandung dalam sajak tersebut? (4 markah) (10 markah) (6 markah) 4. Jelaskan tiga pengajaran (8 markah) [6markah] [6markah] 6. 5. jawab soalansoalan berikut. Hidungnya agak penyek Dan ada bau pantai yang memanjat Ke udara kereta api. a) Huraikan watak dan perwatakan Imran? (10 markah) b) Nyatakan latar masyarakat yang terdapat dalam drama Menggapai Pelangi karya Taha Abd Kadir? (10 markah) Bahagian C Cerpen dan Novel Pilih satu soalan pada bahagian ini. karya Ramlah Abd Rashid.

a) Nyatakan tiga latar tempat dalam dan peristiwa yang berlaku dalam novel tersebut. [12 m] b) Huraikan empat latar masyarakat yang terdapat dalam novel tersebut ? [8 markah] .

Nyatakan satu contoh Ambil kembali tanjak Buka silat tegak bergerak Kembali ke tempat asal di puncak Kumpul semula sakti Suara dan martabat diri Di sana menanti pentas dunia Dengan penuh bercahaya. b.Ghazali Lateh) Denai waktu yang kita sama-sama telesuri Kini tiba di pintu destinasi Waktu kita wajar menghulur tangan Buat merestu sebuah perpisahan. Nyatakan maksud gaya bahasa inversi. Hashim) Berdasarkan petikan di atas: a. Nyatakan satu lagi gaya bahasa.Ghazali Lateh) Berdasarkan petikan di atas: a. Jelaskan s atu sikap penyajak Rindu keluarga terpenuhi sudah Kasih sahabat berurat kejap Semula bercantum jarak terbelah Randau beramai mengait kenangan Cerah rumah menguasai cuaca Ingatan manis terukir jelita. ( Merdekalah Bahasaku-Siti Zaleha M. (sajak Kembali Gawai Rindu Telerai. Jelaskan satu persoalan B jelaskan satu mesej . Nyatakan definisi tema.Runduklah sebentar Mengenang butir-butir bernas bekalan perjuangan Justeru ada kalanya bersinar bagai permata Menjadi senjata ampuh memenangi setiap suasana Dengan senyum menguntum harum Menempah ceria yang anggun. Apakah tema petkan di atas. Masih tegar dalam ingatan Al-Mubarak Saat kau menuntun Tanganku pulang Setelah aku jauh tersasar di dunia Yang siang tak bercahaya Dan malam yang kehilangan Segugus bintang. Jelaskan persoalan b.Abizai) a. ( Sajak sebuah pesanan. (sajak Kembali Gawai Rindu Telerai. b. Nyatakan definisi simile b. Berikan dua contoh. Rindu keluarga terpenuhi sudah Kasih sahabat berurat kejap Semula bercantum jarak terbelah Randau beramai mengait kenangan Cerah rumah menguasai cuaca Ingatan manis terukir jelita.Abizai) Berdasarkan petikan di atas: a. [2m] [2m] Berdasarkan petikan di atas: a. Nyatakan dua contoh metafora. ( Sajak sebuah pesanan. (waktu itu:Antara Ramadan -Shamsuddin Othman) Berdasarkan petikan di atas: a. b.

(Sketsa Kerinduan. ibu atau seperti saya? (Tangisan Langit Tatkala Sengsara SungaiIhsan Norzali) Berdasarkan petikan di atas: a. (Daun-daun Kering di Halaman RumahNaapie Mat) Berdasarkan petikan di atas: a.Liang) Berdasarkan petikan di atas: a. Jelas dua pengajaran. (duka Tanah. Terangkan definisi simbolisme. Sedang aku diceraki beribu duri dosa Anak-anak Masjid Maimun itu lagi menyoal Bagaimana rupanya jati diri hamba Allah Bak bapak. Berikan satu contoh. b. Hanya jambangan doa putih mampu kurangkai Melingkari mengitari laman hayatmu .? b. Nyatakan satu contoh. Apakah nilai murni dalam sajak. Jelaskan dua nilai.Chu E. b. Jelaskan dua unsur gaya bahasa.Sekadar insaf merawat simpati (sketsa Pengemis Kecil pada Landskap Kota Raya-Chulan Chin) Daun-daun kering yang berguguran di halaman rumah mungkin bilah-bilah usiaku yang semakin gersang dari menadah suci embun yang gugur di langit pagi. Jelaskan maksud personifikasi. bonda Untuk mencari rezeki yang bakal menyalakan jamung kehidupan kita biarkan kusedar segalanya masih tidak mampu melunasi piutang budimu. Tatkala kulihat langit itu Menangisi nasib sungai Seakan tidak mampu Segala tangan dan mata yang ada Semuanya sekadar menunjuk dan menatap Kesengsaraan sungai Tangan-tangan kotor dan jalang Teramat menghinamu-sungai tercinta (Tangisan Langit Tatkala Sengsara SungaiIhsan Norzali) Berdasarkan petikan di atas: a. b. Nyatakan dua contoh. Terpaksa aku bertahan. Berdasarkan petikan di atas: a. . Nyatakan satu perasaan penyajak. b.Duka tanah kepedihan menyusur ke dalam Urat-uratnya Seakan di dalam paru-paru Sedang menyeret nanah luka Dan udara hanyir bersembilu tajam.Shukri Abdullah) Berdasarkan petikan di atas: a. Nyatakan definisi hiperbola.

Rahman Haji Yusof) Berdasarkan petikan di atas: a. Jelaskan dua latar masyarakat. mengundurkan diri dengan tertib. Kematian ini seharusnya dapat mengeratkan kasih sayang terputus. Jelaskan satu persoalan berserta contoh. 4. namun begitu. bangun. Nyatakan satu contoh personifikasi. ³Maaf. c. Nyatakan satu nilai . 6. ³Sudah diputuskan di mana hendak disemadikan ?´ seorang teman berbisik kepada Datin. malah berita itu meluas meniti dari satu telefon ke satu telefon. Dia menoleh ke arah Siti Halijah tunduk . Nyatakan satu contoh hiperbola.Rahman Haji Yusof) Berdasarkan petikan di atas: a.´ ³Budak-budak tidak pulang?´ Cikgu Jalilah tidak menjawab. µRundinglah dengan anak-anak. Nyatakan dua nilai. menyebabkan ramai yang tahu dan terharu.2. mereka tidak pernah berhubung pun. saya terlambat. d.´teman yang datang. Jelaskan dua latar masyarakat. .Rahman Haji Yusof) Berdasarkan petikan di atas: a. Nyatakan satu contoh unsur personifikasi. (Cerpen Warna Hati seorang Datin. Datin diam. daripada seorang jemaah kepada seorang jemaah. (Cerpen Warna Hati seorang Datin. 5. Sejak mereka bermadu dan hinggalah mereka bercerai dengan Datuk. Matahari belum muncul menyingkap tabir langit di ufuk timur. Dia tidak tahu apa-apa. (Cerpen Warna Hati seorang Datin. Jelaskan dua latar masa. b.apa kata Datinlah untuk memberikan keputusan. berita tentang kematian seorang Datuk telah tersebar luas bukan saja di kawasan perumahan yang didiami oleh pelbagai kaum dan agama. 1 Hari masih pagi benar.Dia merenung wajah Datin dengan seribu pengertian. Datin mengharapkan kematian itu meninggalkan rasa insaf setiap keluarga.. 3. Saya mengikut saja. Nyatakan satu mesej. b.Inilah pertama kali dia merendamkan matanya ke dalam mata Datin.Rahman Haji Yusof) Berdasarkan petikan di atas: a. daripada seorang teman kepada seorang teman yang lain. (Cerpen Warna Hati seorang Datin. b. b. Dingin pagi terasa menggigit tulang..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful