OPEN UNIVERSITI MALAYSIA

FAKULTI PENDIDIKAN DAN BAHASA PROGRAM SARJANA MUDA PENGAJARAN ( PENDIDIKAN RENDAH ) DENGAN KEPUJIAN (SEMESTER JAN 2011)

HBEF 2103 PSIKOLOGI PENDIDIKAN TUGASAN INDIVIDU

PENSYARAH :

EN.MAT DAUD BIN YUSOF

UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA KUBANG IKAN, CHENDERING 21080 KUALA TERENGGANU
DISEDIAKAN OLEH :

NORLIDA BT RAMLI NO. K/P : 790308145986 H/P : 0193482428 TARIKH:8 Mei 2011

terima kasih kerana membimbing dan memberi panduan di dalm penhasilan tugasan ini. .Sekapur sirih: Alhamdulillah. akhirnya saya telah berjaya menyiapkan tugasan saya yang pertama ini selepas saya bertungkus lumus.Ucapan jutaan terima kasih ingin saya tujukan kepada keluarga dan kawan-kawan saya kerana banyak membantu dari segi moral dan fizikal.Saya berharap agar segala maklumat dan pengalaman yang di curahkan dalam tugasan ini dapat digunakan dalam mendidik anak-anak bangsa yang bakal menjadi pemimpin negara suatu masa nanti.Kepada tutor dan pensyarah saya.syukur pada tuhan yang esa.Segala sumbangan sama ada secara langsung ataupun tak lansung akan saya hargai dan kenang sampai bila-bila.

Bermacam-macam kerenah yang dapat saya lihat. Guru menanamkan sesuatu yang sukar dihapuskan kepada pelajar-pelajar yang sedang membesar dengan fikiran kanak-kanak .Pengalaman saya menjadi guru adalah saat yang paling manis dalam hidup saya. kepakaran bakat atau bangsa keturunannya.Diantaranya pelajar tidak memberikan tumpuan yang sepenuhnya kepada pengajaran. Guru cuba mencerminkan dirinya pada pelajar. peniaga. Saya memberi jaminan bahawa dengan memilih mana-mana satu bayi secara rawak lalu mengasuhnya untuk menjadi pakar yang say pilih sama ada doktor .Sebagai contoh.Pelbagai senario permasalahan yang berlaku di alam pendidikan.Guru ialah penggerak nadi negara. Memang kita setuju dengan penyataan ini.Maklumlah dengan situasi sekarang dengan zaman yang serba canggih dan moden .saya singkapkan pengalaman saya mengajar di utara iaitu di sebuah sekolah pedalaman.Dan aspek yang paling menarik iaitu mereka terlalu “taksub” dengan loghat.Ini berpunca daripada sama ada guru tersebut tidak tahu bagaimana untuk menarik minat pelajar ataupun pelajar tersebut tidak langsung berminat untuk belajar. “ Berdasarkan kepada petikan di atas kita dapati bahawa peranan yang dimainkan oleh guru amat penting dalam mencorakan budaya hidup pelajar yang bakal dilahirkan . peguam. Mengajar merupakan kerja yang terpuji. ketua dan juga peminta sedekah atau pencuri tanpa mengambil kira kebolehan . apatah lagi saban hari guru terpaksa berdepan dengan senario pembelajaran yang membebankan. kecenderungan . Tanggunjawab guru pada hari ini kian mencabar disebabkan oleh perubahan keadaan dan masa.Di situlah terletaknya sejauh mana tahap kesabaran seorang insan bergelar guru.Saya telah membuat sedikit penyelidikan di manakah kesilapan ini. Watson ( 1970 ) adalah pengasas behavirisme pernah mencatatkan : “ Berikan saya 12 bayi yang sihat dan sempurna rupabentuknya dan suasana sekitaran yang saya sendiri tentukan untuk membesarkan mereka. pelukis. Oleh sebab itu amat sukar untuk memisahkan guru dengan pengajarannya. Dan tugas guru sekarang amat berbeda dengan tugas guru dahulu.Ini menyebabkan kelas akan menjadi bising dan secara tidak langsung sedikit sebanyak akan menganggu pengajaran dan pembelajaran guru yang berada di kelas lain. Profesion perguruan merupakan profesion yang mulia yang memerlukan ketabahan.Bertukar dari daerah ke daerah yang lain membuatkan saya lebih mengumpul pengalaman dan kenangan yang dapat saya jadikan tunjang kehidupan saya sebagai seorang guru.Saya juga dapati sesetengah pelajar tidak berminat dengan pengajaran guru .

Sebagai contoh. pertuturan ataupun personaliti.Sebagai contoh.Dengan teori ini kita akan dapat .bahasa dan suara yang kurang jelas juga boleh membuatkan pelajar kita hilang tumpuan untuk belajar. persaingan.Kadang-kadang loghat bahasa juga main peranan yang penting juga dalam menjayakan sesi pengajaran dan pembelajaran yang terbaik untuk pelajar kita.Beliau merumuskan bahawa pelbagai tingkah laku sosial seperti keagresifan. Bandura menyebut orang yang diperhatikan sebagai model dan proses pembelajaran melalui pemerhatian tingkah laku model sebagai permodelan.ini.6 tahun untuk menjalankan kajian dan berjaya membuktikan bahawa kanak. guru itu akan membuatkan pelajar kita tidak berminat dengan pelajaran atau subjek lain.kanak tadika berumur 3. Pelbagai anasir-anasir luar terlebih dahulu berjaya “memikat” hati para pelajar kita sekarang. Mengikut teori Albert Bandura (1925) seorang profesor psikologi di Universiti Stanford pembelajaran melalui pemerhatian merupakan pembentukan asas tingkah laku orang lain.Jadi di sini saya kaitkan dengan teori pembelajaran sosial Bandura..Jika ada dikalangan guru yang tidak langsung menjaga personaliti. Mari kita kaitkan permasalahan kita ini dengan teori pembelajaran.Sebagai contoh. Ia juga menekankan aspek interaksi antara manusia dan persekitaran. individu dan secara tidak langsung mempelajari pula perubahan tingkah laku tersebut.Semua itu secara tidak langsung pelajar kita lebih “pandai” menilai. guru yang mengajar subjek Bahasa Inggeris cantik bergaya pelajar kita akan menumpukan kepada grur terbabit seterusnya subjek tersebut menjadi subjek yang mereka mintai.Sebagai contoh.kanak keseluruhannya meniru model yang ditonton dengan gaya yang lebih agresif.Tidak hairanlah ramai pelajar-pelajar kita sudah pun mengambil keputusan berhenti sekolah dengan alasan yang tersendiri. Teori pembelajaran sosialis menekankan pembelajaran melalui proses permodelan iaitu pembelajaran melalui pemerhatian atau peniruan. sesetengah pelajar kita menjadikan guru mereka sebagai role model kepada mereka sama ada dari segi pakaian. Pada amnya Bandura juga melihat manusa sebagai aktif berupaya mengendalikan tingkah laku secara selektif dan tidak merupak Bandura dan Walters menggunakan sekumpulan kanak.Masalah yang kedua saya dapat iaitu pelajar terlalu tumpu kepada subjek-subjek yang mereka minati.suka dengan personaliti guru yang lebih cantik ataupun bergaya.Ini selalunya akan terjadi kepada guru yang begitu pekat dengan bahasa yang diungkapkan seharian. peniruan model dan sebagainya adalah hasil pemerhatian daripada gerak balas yang ditonjolkan oleh orang lain.

Denda juga boleh mempunyai kesan yang sama. Saya petik dari laman web http://mabjip.Ini dapat memberikan impak yang tidak baik bagi mereka yang sedang menempuhi alam remaja khususnya.pelajar yang memerhatikan penghargaan mungkin akan membuat kerja yang lebih baik pada masa akan datang.lihat. Sebagai contoh. umur. Bagi pelajar yang lebih tua ia mungkin merujuk kepada rakan sebaya yang popular dan artis pujaan.murid duduk berhampiran dengan kita supaya mereka nampak bagaimana cara melakukannya dengan betul.faktor yang mempengaruhi perhatian ialah ciri. jantina. Biasanya kita memberi perhatian kepada orang yang menarik.Maksudnya dengan sedkit penghargaan dan hadiah dapat memberikan kesan positif dan motivasi kepada pelajar lain jika sekiranya mereka belajar bersungguhsungguh. Untuk kanak.isi penting.Sebagai contoh. Dalam suatu tunjukcara contohnya memasukkan benang ke lubang jarum mesin jahit kita mungkin memerlukan murid.blogspot.kanak kecil ini mungkin merujuk kepada ibu bapa.html .Dengan cara ini mereka dikalangan pelajar-pelajar ini dapat mengenalpasti yang mana perlu ikut dan yang mana perlu mereka hindari. Dalam laman web tersebut ada menyatakan contoh teori pembelajaran Bandura iaitu seandainya kita memuji dua orang pelajar kerana membuat kerja yang menarik di dalam kelas maka pelajar. kita mesti menumpukan perhatian.Bandura telah menjadikan manusia boleh belajar daripada contoh sebelaum melaksanakan kelakuan tersebut.ciri yang betul dalam situasi tersebut dan dengan itu menjadikan pembelajaran .com/2009/10/teori-pembelajaransosial-bandura. popular. cekap atau disanjungi.Ini juga akan mengakibatkan pelajar kita akan terpesong dari landasan yang sebenarnya. guru tersebut perlulah mendenda supaya ianya memberikan pengajaran kepada semua yang melihat sama ada ada dikalangan mereka membuat kerja yang diberikan ataupun tidak. Untuk belajar melalui pemerhatian. Dalam pengajaran kita perlu pastikan pelajar menumpukan perhatian kepada ciri.guru. jika sekiranya mereka tidak membuat kerja rumah yang telah diberikan oleh guru mereka. status dan perhubungan dengan pemerhatian. Faktor.jika pelajar kita menjadikan guru mereka sebagai role model saya rasa ini tidak menjadi satu masaalah tetapi jika sekiranya mereka ini menjadikan rakan-rakan mereka yang bermasalah untuk dijadikan sebagai role model mereka.ciri model termasuk nilai.Dan yang lebih dasyat lagi apabila berlakunya pelbagai masalahmasalah disiplin dikalangan remaja masa kini.ciri penting pelajaran dengan pengajaran yang jelas dan menekankan isi. abang atau kakak atau guru. Perhatian mereka akan ditumpukan kepada ciri.

Pada mulanya bunyi loceng merupakan rangsangan tidak terlazim. pelajar akan mengingati kelazatan ais krim dan keinginan membeli dan mendapatkan ais krim akan menjadi satu desakan dalam diri. Pelajar membeli ais krim dan menikmati kelazatan ais krim. Pelajar dapat merasa kelazatan ais krim merupakan peneguhan ke atas gerak balasnya membeli ais krim. Prinsipnya menggunakan paradigma pembolehubah perantara bagi menghasilkan perubahan tingkahlaku.Dalam teori pembelajaran Pavlov juga. Pelajar membeli ais krim dan menghirup ais krim merupakan gerak balas.iaitu tunjuk cara. Pada masa yang lain. Pelajar tetap akan mengingati serta gambaran imej pengalamannya dapat menikmati kelazatan ais krim. pembelajaran sebelum Ini idea ini dia dapat emosi telah ia melakukan takut. . bunyi loceng yang sama sudah mencukupi bagi pelajar mengingati ais krim. menganggu menyebabkan Kadang-kadang pembelajaran akademik. sikap. Bunyi loceng sudah berubah menjadi rangsangan terlazim. Model klasik rangsangan-gerak balas. kalau kita ingin menyampaikan ilmu bagaimana untuk bermain badminton.jika guru tersebut menunjukkan sikap yang baik sudah pasti pelajar kita akan terus menjadikan kita sebagai role model mereka. seorang pelajar selepas tamat sekolah terdengar bunyi loceng penjaja di luar kawasan sekolah.Dan seterusnya dapat menarik minat yang mendalam kepada pengajaran kita sebagai guru yang berinovatif dan kreatif. Maksudnya di sini. telah emosi. saya mendapati bahawa beliau menekankan tentang setiap rangsangan akan menimbulkan gerak balas. Pelajar mendekati penjaja tersebut dan mendapati penjaja menjual ais krim. dipelajari dapat kesalahan Pembelajaran disekolah.Begitulah berlakunya dalam situasi di dalam kelas iaitu seseorang pelajar akan merasa gementar apabila melihat guru dan tetang disiplin.setiap kali loceng berbunyi.Apabila guru terbabit menunjukkan cara bagaiman untuk bermain badminton barulah mereka dapat mengetahui tentang cara dan bagimana untuk bermain badminton.Contohnya. Perkara ini berulang setiap hari.pemerhatian yang betul. Mungkin didenda. Akibatnya.Sebagai contoh.perkara pokok atau perkara utama yang perlu kita lakukan. Pelajar akan sentiasa tergerak membeli ais krim selepas tamat waktu sekolah. Pendekatan ini menerap prinsip pelazimzn klasik dan penghindaran yang mula diasas oleh Ivan Pavlov.

B Menteri Pelajaran kita selalu war-warkan di dalam intipati syarahannya. Ini bermakna guru perlu mewujudkan suasana pembelajaran yang dapat meransangkan minat pelajar di samping sentiasa memikirkan kebajikan dan keperluan pelajar.Contoh lain yang boleh saya petik daripada teori pengajaran Bandura ini yang membuatkan saya benar-benar tertarik iaitu kata beliau terdapat lima jenis peneguhan yang memotivasikan perlakuan tingkah laku yang ditiru. Kerana seperti yang saya cakapkan tadi bahawa guru sebagai penggerak nadi negara.A. seorang ahli gimnastik menunjukkan pergerakan badan yang baik dan dia di puji oleh jurulatihnya dengan kata.kanak yang melihat program televisyen yang penuh dengan keganasan mungkin meniru tingkah laku keganasan model melalui program tersebut. Radzi yang menyertai satu kumpulan menyimpan rambut panjang semasa cuti sekolah akan terus menyimpan rambut panjangnya semasa sesi persekolahan bermula. Ketiga ialah peniruan melalui proses elistasi. Untuk memenuhi tugas ini. Kedua pemerhati mungkin melihat orang lain menerima peniruan secara tidak langsung dan mengikut tingkah laku orang yang diperhatikan. tetapi mereka juga menciptakan pengajaran yang berkesan.kata seperti ’syabas’. . pemerhati mungkin menghasilkan semula tingkah laku model dan menerima peniruan secara langsung.apa jua situasi. Tugas utama seorang pengajar atau guru adalah untuk memudahkan pembelajaran para pelajar.Keempat peniruan sekat lakuan. murid boleh meniru kawan mereka yang bising senasa kelas pendidikan jasmani di padang tetapi tidak boleh meniru tingkah laku ini di dalam kelas. Sebagai contoh. Kelima iaitu peniruan tak sekat lakuan.guru perlu lebih ke hadapan. Contohnya kanak. Peniruan yang sesuai dilakukan dalam keadaan tertentu tetapi tidak digunakan dalam keadaan atau situasi yang lain. Contohnya.Iaitu beliau sangat – sangat berharap supaya semua guru yang berada di Malaysia akan menjadi guru yang cemerlang dikalangan pelajar-pelajarnya sendiri. Sebagai contoh. Dalam proses ini seseorang akan meniru apa yang dilakukan oleh orang lain jika dia sudah mengetahui caracara melakukan tingkah laku tersebut. Dalam proses ini seseorang individu akan terus mengamalkan peniruan dalam apa.Pada zaman sekarang ini. Pertama. Sebagai contoh timbul keinginan di hati Ali untuk membantu ibunya memotong rumput setelah melihat Rahman membantu ibunya.Jika guru itu “melencong” maka lencong lah nadi itu dan jika tegaknya nadi itu maka tegaklah sepertimana yang Y. guru bukan sahaja harus dapat menyediakan suasana pembelajaran yang menarik dan harmonis.

Beliau merumuskan bahawa pelbagai tingkah laku sosial seperti keagresifan.Ini berpunca daripada pelajar tersebut tidak dapat memberikan tumpuan yang sepenuhnya ketika guru sedang mengajar.kanak keseluruhannya meniru model yang ditonton dengan gaya yang lebih agresif. Guru-guru memang tidak terlepas daripada pelajar yang mempunyai masalah sedemikian. . Selain itu juga pelajar hilang keyakinan dan seterusnya hilang minat untuk belajar dengan alasan yang remeh-temeh. Perangai dan tingkah laku pelajar telah banyak ditakrifkan oleh para ahli psikologi dan hasilnya amat bertepatan kerana banyak eksperiman untuk menganalisis para pelajar telah dilaksanakan.Jadi. Bandura dan Walters menggunakan sekumpulan kanak. Strategi yang dipilih itu. Hal ini memerlukan kepakaran guru dalam menentukan strategi pengajaran dan pembelajaran. kita memang tidak terlepas daripada pelajar yang mempunyai tingkah laku yang amat pelik seperti pelajar yang terlalu aktif. selain berpotensi memeransangkan pelajar belajar secara aktif. Teori ini terdiri daripada teori permodelan Bandura. guru kerap berhadapan dengan pelajar yang berbeza dari segi kebolehan mereka. individu dan secara tidak langsung mempelajari pula perubahan tingkah laku tersebut. peniruan model dan sebagainya adalah hasil pemerhatian daripada gerak balas yang ditonjolkan oleh orang lain. Apabila mengajar dalam sesebuah kelas. Kita ambik contoh yang pertama iaitu masalah murid bising.Dalam sesi pembelajaran. guru boleh menentukan pendekatan. persaingan. terlalu pasif. Mengikut teori Albert Bandura (1925) seorang profesor psikologi di Universiti Stanford pembelajaran melalui pemerhatian merupakan pembentukan asas tingkah laku orang lain.6 tahun untuk menjalankan kajian dan berjaya membuktikan bahawa kanak.contohnya seperti guru terlalu garang.kanak tadika berumur 3. ia juga harus mampu membantu menganalisis konsep atau idea dan berupaya menarik hati pelajar serta dapat menghasilkan pembelajaran yang bermakna. Setiap guru juga akan mengalami beberapa masalah semasa pengajaran dan pembelajaran sedang dilaksanakan iaitu salah satunya adalah kelas bising. Ini bermakna. memilih kaedah dan menetapkan teknik-teknik tertentu yang sesuai dengan perkembangan dan kebolehan pelajar. Teori pembelajaran sosialis menekankan pembelajaran melalui proses permodelan iaitu pembelajaran melalui pemerhatian atau peniruan.Masalah-masalah lain juga seperti sebagai contoh murid terlalu manja dan langsung tidak boleh ditegur. mempunyai masalah disiplin dan sebagainya. perkara ini telah menjadi isu dalam sistem pendidikan di negara ini.

Bandura menyebut orang yang diperhatikan sebagai model dan proses pembelajaran melalui pemerhatian tingkah laku model sebagai permodelan. menjadi penggerak kepada tindakan dan memberikan makna kepada bentuk tindakan yang diambilnya. Contohnya kita akan mengurangkan had laju semasa memandu selepas melihat beberapa orang mendapat saman kerana memandu dengan laju. Untuk kanakkanak kecil ini mungkin merujuk kepada ibu bapa. Bagi pelajar yang lebih tua ia mungkin merujuk kepada rakan sebaya yang popular dan artis pujaan.guru. ia boleh berlaku melalui peneguhan. Di samping itu. pelajar-pelajar kita lebih tertumpu kepada artis . Sebagai contoh pelajar meniru fesyen pakaian di tv tetapi tidak memakai seperti tersebut di sekolah. Peniruan seterusnya ialah peniruan sekat haluan yang mana pelajar meniru tingkah laku tertentu untuk keadaan yang tertentu sahaja. Emosi juga mempengaruhi persepsi dan tingkah laku seseorang terhadap alam sekelilingnya dan seterusnya menentukan corak penyesuaian yang akan diambil. kita mesti menumpukan perhatian. Pelajar akan menggabungkan tingkah laku yang berlainan seperti meniru gaya gurunya melukis dan cara mewarna daripada buku yang dibacanya. Melalui ganjaran. Lazimnya apabila sesuatu pengalaman emosi menambahkan keseronokan kepada pengalamannya sehari-hari. Kadangkala perasaan ini menjadi matlamat yang hendak dicapai seseorang. Untuk belajar melalui pemerhatian. Pertama. popular. Contohnya seandainya kita memuji dua orang pelajar kerana membuat kerja yang menarik di dalam kelas maka pelajarpelajar yang memerhatikan penghargaan mungkin akan membuat kerja yang lebih baik pada masa akan datang. abang atau kakak atau guru. Ada perkara atau benda yang dialami seseorang mendatangkan rasa senang dan ada perkara yang tidak menyenangkan. Terdapat dua jenis pembelajaran melalui pemerhatian. Biasanya kita memberi perhatian kepada orang yang menarik. Tambahan pulak zaman sekarang. Ia juga menekankan aspek interaksi antara manusia dan persekitaran. peniruan gabungan pula ialah peniruan hasil gabungan daripada pemerhatian para pelajar. Denda juga boleh mempunyai kesan yang sama. cekap atau disanjungi. Pada amnya Bandura juga melihat manusa sebagai aktif berupaya mengendalikan tingkah laku secara selektif dan tidak merupakan entiti yang pasif yang boleh dipermainkan oleh keadaan persekitaran mereka. Ini berlaku apabila kita melihat orang lain diberi ganjaran atau denda untuk tindakan tertentu kita mengubah tingkah laku. Emosi memainkan peranan yang penting dalam kehidupan kanak-kanak.

.”Kata-kata seperti itulah yang membuatkan murid berasa bangga kerana sumbangan kecilnya dihargai. Cara-cara mengatasi permasalahan ini salah satunya ialah guru-guru perlulah memberikan ruang untuk pelajar terdedah dengan benda-benda yang ingin disampaikan oleh guru tersebut. Sering kali murid didenda jika melanggar disiplin dan peraturan sekolah.pujaan mereka ditambah lagi denga program-program realiti yang tidak perlu saya jelaskan di sini. Ucapan ‘terima kasih’ saja tidak memadai.Sekurangkurangnya mereka tidak merasakan diri mereka ini terabai. ada segelintir pelajar-pelajar kita sudahlah tidak lagi berminat dengan pelajaran dan tinggalkan pelajaran dan sekolah semata-mata untuk menjadi penyanyi atau pelakon.. murid kurang diberi penghargaan walaupun sekadar membantu guru menyusun kerusi di tapak perhimpunan.Program-program yang sedemikian secara tidak langsung banyak mempengaruhi pemikiran dan tingkah laku pelajar-pelajar kita.Tindakan guru tersebut ialah guru itu perlu mempelbagaikan bahan-bahan bantu pengajaran dan lebih kreatif dalam mengajar pelajar-pelajar kita.Beberapa pelan tindakan untuk menyelesaikan masalah yang timbul berlandaskan teori pembelajaran iaitu sebagai contoh jika pelajar-pelajar kita bising sehinggakan menganggu pelajar yang lain.Namun. Sekurang-kurangnya perlu ditambah dengan katakata penyedap halwa telinga seperti “bertuah saya ada anak murid yang rajin seperti kamu.Implikasi pengajaran iailah kita cuba untuk menarik sama pelajar-pelajar kita yang bising tadi kepada kumpulan pelajar yang menumpukan perhatian pada sesi pengajaran dan pembelajaran kita tadi. murid juga manusia biasa yang punya hati dan perasaan.Dan guru tersebut perlulah memberikan tumpuan yang lebih kepada pelajar-pelajar yang bising tadi.Selain itu juga.Sebagai contoh.Halal dan haram sudah tidak tahu yang mana satu Cuma yang penting dapat menjadikan artis-artis kita sebagai ikon terbaik mereka.Secara tidak langsung pelajar-pelajar yang bising tadi akan diam dan menumpukan sepenuh perhatian kepada guru terbabit.

masalah kepada pelajar-pelajar kita ini suka meniru aksi atau fesyen artisartis.Dengan ini dapat memberikan mereka sedar yang mereka buat selama ini hanyalah sia-sia.Dan semoga dengan apa yang tertera di atas sini dapat memberikan gambaran sedikit sebanyak kepada diri saya sendiri tentang bagaimana untuk menjadi guru yang cemerlang sama ada di dunia dan akhirat.dalam implikasi pengajaran.Cuma satu sahaja penyelamat keadaan iaitu “sabar” yang belum tentu kuat.Jalan penyelesaiannnya ialah dekatkan diri dengan mereka dan dampingi mereka. . pelbagai dugaan dan cubaan yang dapat kita terpaksa tempuh.Selain itu.guru mahukan suasana yang harmonis ketika sesi pengajaran dan pembelajaran sedang berlaku.Jadi. Kesimpulan yang saya perolehi iaitu menjadi seorang guru tidak sesenang yang kita jangkakan.

blogspot...blogspot.com/.com/doc/6245367/Model-Pengajaran-Dalam-Bilik-Darjah-Mohd-Anuar http://www.com/2009/10/teori-pembelajaran-sosial-bandura.com/doc/4875845/teori-pembelajaran .html http://mabjip.scribd.scribd.html http://www./teori-pembelajaran-sosial-bandura.SUMBERRRUJUKAN: http://www.scribd.com/doc/6242419/Teori-Pembelajaran mabjip.

\\\\\\\\\ng tibul berlandaskan tean pembelajaran d R-G dan kesan daripada pertalian dan peneguhan. Ruju ( 106 patah perkataan ) 6.1 PERHUBUNGAN : PEMBELAJARAN MELALUI PERHUBUNGAN .

perkara yang lain (gerak balas) dapat diingatkan.1.1 PENGULANGAN Memadankan ransangan dengan gerak balas yang betul secara berulang-ulang dapat menghasilkan pembelajaran. cara menyimpan alat selepas digunakan. Melalui kaedah pembelajaran ini. Oleh itu. Misalnya. atau cara menyelesaikan masalah matematik yang sama jenis. Proses perhubungan ini dipengaruhi oleh faktor-faktor berikut : 6.Prinsip perhubungan menyarankan bahawa sesuatu pembelajaran boleh berlaku apabila perkara-perkara mempunyai pertalian di antara satu sama lain. apabila sesuatu perkara timbul (ransangan).2 STEREOTAIP Pembelajaran boleh menghasilkan kesan kukuh pada diri seseorang untuk membuat sesuatu atau menhinterpretasikan sesuatu perkara.1. seseorang itu dapat menghubungkaitkan satu idea dengan idea yang lain. Contohnya : x + 4 = . Contohnya : Ransangan Gerak balas Sifir seperti 4 X 6 Ibu kota Malaysia ialah Daun hijau mengandungi 24 Kuala Lu6. satu pengalaman dengan pengalaman yang lain ataupun antara perkara-perkara yang berkaitan.

.8. jadi x = 8 – 4 = 4. Seterusnya dapat menyelesaikan 2y – 2 = 6.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer: Get 4 months of Scribd and The New York Times for just $1.87 per week!

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times