Undang-Undang Dan Peraturan Pertandingan FUTSAL 1.

NAMA PERTANDINGAN Pertandingan ini dinamakan Kejohanan Futsal Guru Pendidikan Islam PPD Petaling Perdana 2. UNDANG-UNDANG PERMAINAN 2.1 Selain daripada peraturan yang terkandung, pertandingan ini dijalankan mengikut undang-undang permainan bola sepak futsal sebagaimana yang telah ditetapkan oleh peraturan Bola Sepak Malaysia (FAM) dan Persatuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) 3. PENYERTAAN/PENDAFTARAN 3.1 Penyertaan hanya terbuka kepada semua guru Pendidikan Islam yang mengajar di sekolah-sekolah PPD Petaling Perdana 3.2 Tiap-tiap pasukan hendaklah mendaftar 8 orang pemain sahaja. Seorang Pengurus dan seorang Jurulatih. Hanya individu yang berdaftar dalam borang pendaftaran sahaja yang boleh mengambil bahagian dalam pertandingan. 4. SISTEM PERTANDINGAN 4.1 Pertandingan dijalankan secara liga dalam 2 kumpulan. 4.2 Johan setiap kumpulan akan mara ke separuh akhir dan seterusnya. 4.3 Masa bagi setiap permainan ialah 7 minit pada setiap separuh masa dan rehat 1 minit. 4.4 Bagi pusingan separuh akhir dan akhir jika kedudukan seri setelah masa tamat, maka tambahan masa akan dijalankan selama 3 minit setiap separuh masa tanpa rehat. 4.5 Sekiranya masih seri, maka tendangan penalti akan dijalankan dengan 3 tendangan secara bergilir-gilir. Sekiranya masih seri lagi, tendangan secara ”sudden-death” akan dijalankan. Sekiranya masih seri lagi pemenang akan ditentukan melalui lambungan syiling 4.6 Pemain gantian boleh dilakukan tanpa had. 4.7 Semua pemain mengikut undang-undang dan pertauran futsal FIFA kecuali diadakan peraturan khas oleh penganjur.

Walau bagaimanapun pihak pengelola berhak untuk menjalankan undian tanpa memanggil mesyuarat Pengurus pasukan.2 Pemain yang menerima 2 kad kuning dalam perlawanan yang berlainan dengan sendirinya digantung 1 perlawanan. masa dan tempat yang ditentukan oleh jawatankuasa Pengelola. 8.1 Pengadil akan disediakan oleh Jawatankuasa Pengelola.1 Jika keadaan yang tidak mengizinkan dan perlawanan terpaksa dihentikan. pegawai atau pemain sesuatu pasukan yang tidak memuaskan atau mendatangkan ancaman.Undang-Undang Dan Peraturan Pertandingan FUTSAL 5. PENGADIL 7. 8. . 7.2 Jawatankuasa Pengelola berhak meminda mana-mana bahagian jadual pertandingan sekiranya perlu. JADUAL PERTANDINGAN 5.2 Jawatankuasa Pengelola berhak melantik mana-mana pengadil yang berkelayakan atau melantik pengadil tempatan untuk mengadili pertandingan. maka pemain atau pasukan tersebut akan digantung terus daripada pertandingan merujuk keputusan Jawatankuasa rayuan dan displin. 6. Jika sesuatu pasukan itu didapati bersalah. 7.3 Jika terdapat pergaduhan yang melibatkan lebih dari 3 orang pemain pada satu-satu perlawanan.1 Jadual pertandingan akan ditentukan melalui undian dalam mesyuarat Pengurusa Pasukan. maka pengadil akan membuat laporan bertulis kepada Jawatankuasa Pengelola untuk membuat keputusan. 5. PENGGANTUNGAN 8. maka perlawanan akan dimainkan pada tarikh. maka kemenangan akan diberikan kepada pasukan lawan dengan 3 mata dan 3 jaringan gol berbalas kosong (0) atau jaringan semasa perlawanan dihentikan jika lebih. 6.1 Pemain yang menerima kad merah atau diperintahkan keluar padang oleh pengadil dengan automatik digantung 1 perlawanan. 8.2 Sekiranya pengadil menghentikan perlawanan kerana sikap penonton. PENANGGUHAN PERLAWANAN 6.

6 Kasut bola (indoor) yang mengikut peraturan yang ditetapkan wajib kepada semua pemaian.1 Setiap pasukan hendaklah bersedia sebelum perlawanan dimulakan dan walk-over dengan 3-0 kepada pasaukan yang gagal menurunkan pasukan selepas masa kelewatan 5 minit diberikan.1 Bilangan mininum pemain sesebuah pasukan yang mesti ada di atas padang semasa perlawanan ialah 4 orang. 12.1 Setiap pasukan hendaklah membawa dua (2) set jersi yang berlainan warna. 12. 10. Mesyuarat hendaklah menentukan warna jersi yang akan dipakai oleh setiap pasukan bagi setiap perlawanan.4 Semua pemaian hendaklah memakai jersi yang bernombor seperti yang didaftarkan dan menggunakan nombor yang sama sepanjang kejohanan.5 Sebarang pengiklanan pada jersi yang melibatkan jenama rokok. 11. PAKAIAN/JERSI 12.7 Ketua pasukan hendaklah memakai lilitan lengan semasa perlawanan. BILANGAN MINIMUM PEMAIN 11.3 Sekiranya terdapat warna jersi sama. minuman keras dan parti politik TIDAK dibenarkan. 12. KELEWATAN 9. maka pasukan tuan rumah (disebut dahulu hendaklah menukar jersi. 12. 12. 12. maka semua perlawanan yang melibatkan pasukan tersebut dibatalkan.Undang-Undang Dan Peraturan Pertandingan FUTSAL 9. . 12. TARIK DIRI 10.1 Jika terdapat pasukan yang menarik diri.2 Jersi pemain diuruskan oleh pengurus pasukan masing-masing.

2 13.5 Jawatankuasa Juri Rayuan terdiri daripada : 13.1 Hanya pengurusa atau membuat bantahan.3 Bantahan bertulis yang ditandatangani pengurus pasukan hendaklah berserta wang taruhan RM 100.4 Jika masalah berkaitan dengan kelayakan (status) seseorang peserta tidak dapat diselesaikan.3 Pengerusi Jawatankuasa Pengelola / Wakilnya Pengerusi Teknik Permainan 3 orang Pengurus pasukan yang tidak terlibat dengan bantahan/kes tersebut. PERKARA-PERKARA YANG TIDAK DINYATAKAN 14.5.5.Undang-Undang Dan Peraturan Pertandingan FUTSAL 13. BANTAHAN/ RAYUAN 13.2. 14. Wang ini tidak akan dikembalikan jika bantahan tidak berjaya.2 Lima belas (15) diumumkan bagi acara pusingan awal. 13. 13. Keputusan Jawatankuasa Pengelola adalah MUKTAMAD.1 Semua perkara-perkara berbangkit yang tidak dinyatakan dalam peraturan ini akan ditentukan keputusannya oleh Jawatankuasa Pengelola. 13. .2 Bantahan hendaklah dibuat secara bertulis kepada Jawatankuasa Pengelola seperti berikut : 13. maka peserta/pasukan tersebut boleh bermain di bawah bantahan (under protest) dan perkara tersebut hendaklah diselesaikan 1 jam selepas menerima bantahan rasmi. minit setelah setelah keputusan keputusan rasmi rasmi Tiga puluh (30) minit diumumkan bagi acara peringkat akhir.1 13.1 13.5. ketua pasukan sahaja dibenarkan 13.2.00.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful