You are on page 1of 14

Ksztette: Gyalus Katalin 2011

Ha tetszik az rs, tovbbkldheted msoknak is. Viszont ne vltoztasd meg, ne add el, ne tntesd fel sajt munkdnak!

Tartalom

CSOMZOTT NYAKLNC .............................................................................................................................. 3 RVID CSOMZOTT NYAKLNC ................................................................................................................ 5 CSOMZOTT KARKT................................................................................................................................. 7 RVID CSOMZOTT FLBEVAL .............................................................................................................. 9 CSNGS FLBEVAL.................................................................................................................................. 10 SZNES CSOMZOTT NYAKLNC ............................................................................................................. 12 KULCSTART, MOBILDSZ S TSKADSZ............................................................................................ 14

Az idei v egyik slgere a makram. Makram ruhadarabok, kszerek, kiegsztk. De mi van akkor, ha valaki nem tud makramzni? Semmi gond, majd megtanul! Ez a kis fzet a makramhoz vezet t els lpcsje. Ha tetszenek a kpeken lthat lncok, karktk, flbevalk, s ms aprsgok, itt a remek alkalom kiprblni, hogyan kszlnek. A szksges anyagok, eszkzk felsorolsa, valamint pontos lersok az elksztshez mind megtallhatk a fzetben. Munkra fel!

Sok sikert a munkhoz!

Gyalus Katalin

www.makrame.info

Csomzott nyaklnc

A csomzssal kszl nyaklncok egyszerek, a fantzinkra van bzva, hogy milyen hosszra ksztjk, illetve milyen gyngyt s abbl mennyit hasznlunk fel hozzjuk. Lehetnek szimmetrikusak, vagy olyanok, amikre vletlenszeren csomzzuk fel a gyngyket. A gyngyk vlasztsnl arra kell figyelni, hogy a gyngyn lev lyukon t tudjuk hzni a zsineget. A sprgbl kszl lncokhoz fbl kszlt gyngyket ajnlok. Gyngyket nagy mret-, szn- s formavlasztkban lehet kapni. A viaszolt szlbl kszl lncoknl veg- vagy manyaggyngyt is hasznlhatunk. Nagyobb mret ksagyngy a viaszolt szlon is tfr. A bemutatott lncok legalbb olyan hosszak, hogy ne kelljen kapoccsal bbeldnnk. Tbb soros nyaklncknt, vagy soksoros karktknt is hordhatk.

Anyagszksglet
Vkony kenderzsineg vagy viaszolt szl Gyngyk

Ami mg kell
Oll Vonalz

Elkszts
A zsinegbl vagy viaszolt szlbl levgunk 2,5 mtert. Megkeressk a zsineg kzept, s onnan kezdjk a munkt. Felfznk egy gyngyt a zsineg kzepre, s mindkt oldalra csomt ksztnk. Kimrnk a csomtl 5-6 centimtert, s egy jabb csomt ksztnk. Felfznk egy gyngyt, amit egy csomval rgztnk. gy haladunk vgig a zsineg vgtl 15 cm hosszig. Arra vigyzzunk, hogy csomval fejezzk be a munkt.

www.makrame.info

A msik oldalt ugyangy ksztjk. Amikor elkszlt mindkt oldal, a kt vget sszeillesztve az sszefogott kt szlra ksztjk el a csomt.

Vltozatok
A csomzott nyaklncunk szebb lesz, ha nem egy-kt, hanem tbb gyngyt helyeznk el kt csom kztt. Megtervezhetjk, milyen gyngykkel dsztjk, s azokat milyen sorrendben fzzk fel.

Tancsok
Ne hagyjunk nagy tvolsgot kt gyngy kztt. A ksz nyaklnc hajlamos sszegabalyodni, ezrt vatosan bnjunk vele.

tlet
A nyaklnc kszlhet ajndkba is, kiegsztve karktvel, flbevalval, kulcstartval, mobildsszel.

www.makrame.info

Rvid csomzott nyaklnc karktvel


Az elbbieknl rvidebb nyaklncot is knnyedn kszthetnk. Ha olyan hosszsgot vlasztunk, ami lehetv teszi, hogy a ksz nyaklncba belebjjunk, akkor semmifle kapocs, csat nem kell hozz. Tbbfle fagyngy felhasznlsra remek alkalom nylik ennek a lncnak az elksztsvel.

Anyagszksglet
Vkony kenderzsineg Fagyngyk

Ami mg kell
Oll

Elkszts
Nyaklnc
A felhasznlsra sznt gyngyket rendezzk el az asztalon nyaklncknt formzva a szemeket. A klnbz gyngyket prblgassuk, hogy nz ki jobban, melyik sszellts tetszik a legjobban. Nem kell, hogy szimmetrikus legyen a lnc. Levgunk egy kb. 2 mteres szlat a zsinegbl. A vgtl 15 cm-re ksztnk egy csomt. Az els gyngyt felfzzk, a csomhoz igaztjuk, majd a gyngy utn ismt ksztnk egy csomt. Kvetkez gyngy felfzse, majd ismt csom kvetkezik. Ezt ismteljk addig, amg elrtk a kvnt hosszsgot. A vgn 2 lehetsgnk van. Ha nincs szksg arra, hogy valamilyen zrdsa legyen, mert a hossza megfelel, akkor a szl kt vgt kssk ssze.

www.makrame.info

Ha rvidebb a lnc annl, mint hogy belefrjen a fejnk, a zsineg msik vgn is hagyjunk kb. 15 cm hossz szlat. Masnira ktve a zsineget, ksz a kapocs.

Karkt

A karkthz 1 mteres zsineget vgunk. Flbehajtjuk, s a vgtl kb. 1-2 cm-re tesznk egy csomt. Akkora huroknak kell lennie, amin majd a gyngy knyelmesen tfr, de nem esik ki belle. Felfzzk az els gyngyt. A gyngyket mindkt szlon tvezetve fzzk! A gyngy utn ksztnk egy csomt, majd a kvetkez gyngy felfzse s csomzsa kvetkezik. Ezt a mveletet addig folytatjuk, amg a kell hosszsgot elrjk. Prbljuk fel a karktt, nehogy tl rvid, vagy esetleg tl hossz legyen. A karkt zrdsa is egy gyngy segtsgvel trtnik. Azt a gyngyt hasznljuk erre, amit az elejn a huroknl prbltunk. Az utols, kapocsknt hasznlt gyngy utn is csomt ksztnk, majd a szlat 1 cm-re a csomtl levgjuk.

www.makrame.info

Egyszer, csomzott karkt


Egyszer csomzssal kszlnek, pr darab gyngy felhasznlsval. Zrdsa a karkt csomzsakor kszl gy, hogy a flbehajtott szl adja majd a karikt, a kapcsot pedig a karkt msik vgn lev gyngy.

Anyagszksglet
Viaszolt szl 5 db fagyngy

Ami mg kell
Oll Vonalz

Elkszts
Mrjk le, milyen hossz karktre van szksgnk. Ezt vagy szabcentivel tehetjk, vagy, ha az nincs a kzelben, akkor a zsineget csuklnk kr tesszk, megjelljk, milyen hossza lenne kellemes, majd a zsineget a vonalzval megmrjk. Ennl a hossznl hromszor hosszabb szlat vgjunk le a zsinegbl. Flbehajtjuk, s a vgtl kb. 1-2 cm-re tesznk egy csomt. Akkora huroknak kell lennie, amin majd a gyngy knyelmesen tfr, de nem esik ki belle. A csom utn egy gyngy kvetkezik, amit csomval rgztnk. Ezutn kb. 1,5 centimterenknt ktnk 1-1 csomt a szlra. Kiszmoljuk, a karkt kzept, s oda ismt felfznk egy gyngyt, amit csomval rgztnk. Ismt csomk, majd az utols gyngy kvetkezik. Ezt igyekezznk gy elhelyezni, hogy a msodik gyngytl ugyanolyan tvolsgban legyen, mint az els. Prbljuk fel, megfelel hossz lett-e a karkt. Ne legyen tl nagy, mert mg jn egy csom a 3. gyngy utn.

www.makrame.info

A kt szl vgre felfznk 1-1 gyngyt, s a megcsomzzuk. A kt szlat egyforma hosszra vgjuk.

szlak

vgt

Tippek
Ha a gyngyt nem tudjuk mindkt szlon tfzni, akkor csak egy szlra fzzk, a msik a gyngy mellett haladjon.

Tancs
Knyelmesebb a karkt, ha nem gmbly gyngykkel kszl.

Varicik
Fagyngy helyett kszlhet manyag- vagy veggyngykkel is. Akr minden csom utn elhelyezhetnk egy-egy gyngyt.

www.makrame.info

Rvid, csomzott flbeval

Anyagszksglet
30-40 cm viaszolt szl 2 db hosszks fagyngy 1 pr flbeval alap

Ami mg kell
Oll Vonalz

Elkszts
Vgjunk le 2 db 12-20 cm hossz viaszolt szlat. A flbevalalapra csomzzuk r a flbehajtott szlat. A csom al kzvetlenl fzzk fel a gyngyt. Ksztsnk csomt a gyngy al. A szlat vgjuk egyforma hosszsgra. A kpen lthat flbevaln ez 1 cm.

www.makrame.info

Csngs flbeval

Anyagszksglet
40-50 cm viaszolt szl 4 db hosszks fagyngy 4 db kisebb fagyngy 1 pr flbeval alap

Ami mg kell
Oll Vonalz

Elkszts
Tervezzk meg, milyen hossz flbevalt szeretnnk. Vegyk figyelembe a flbeval alap nagysgt is! Vgjunk le 2 db 20-25 cm hossz viaszolt szlat. A flbevalalapra csomzzuk r a flbehajtott szlat. Fzznk fel mindkt szlra 1-1 nagyobb s 1-1 kisebb gyngyt. Ksztsnk csomt a szlakra, olyan tvolsgra, amilyen hossz flbevalt szeretnnk. A szlat vgjuk egyforma hosszsgra. A kpen lthat flbevaln ez 1 cm.

www.makrame.info

10

Tancs
rdemes tkr eltt kiprblni a hosszat, mert 1-2 cm eltrs ebben az esetben nagyon nagy lehet.

Varicik
Klnbz formj gyngykkel ksrletezhetnk.

Tipp
Tbb sznben s klnbz gyngykkel minden nyri ruhhoz kszthetnk flbevalt.

www.makrame.info

11

Sznes csomzott nyaklnc

Anyagszksglet
Viaszolt szl Hosszks fagyngyk

Ami mg kell
Oll Vonalz

Elkszts
A kpen lthat fehr nyaklnchoz 21 db fagyngyt hasznltam fel. A szl hossza fgg attl, milyen hossz nyaklncot szeretnnk. Ez a nyaklnc 56 cm hossz, a megkt rszt nem szmtva. Zrdsa a legegyszerbb mdon trtnik, a kt vgt sszecsomzzuk. (Felvtel utn.) Egy ilyen hosszsg nyaklnchoz 4 db 1 mteres szlat vgunk. A ngy szlat sszefogva, a vgtl kb. 15 cm-re sszecsomzzuk a ngy szlat. Ettl a csomtl 1 cm-re a kettvlasztott szlakra ktnk 1-1 csomt. A kvetkezkben gy dolgozunk, hogy egy szlra felfzzk a gyngyt, majd a gyngy utn 2 szllal ksztnk egy csomt. 2 ilyen egysg utn a ngy szlat sszefogva csomzunk, majd ismt sztvlasztjuk kett a szlakat, s ismteljk az elbbieket, azzal a klnbsggel, hogy most az egyik ktszlas rszre 2, a msikra csak egy gyngyt fznk. A nyaklnc kzepn 1 gyngy van, a msik ktszlas szakaszon gyngy nincs, csak egy csom. A nyaklnc kzepe utn a msik oldalt szimmetrikusan ksztjk el.

www.makrame.info

12

A vgn mind a ngy szlat sszecsomzzuk. Mindkt vgn sszefonhatjuk a szlakat, vagy hagyhatjuk szabadon. A nyaklnc hosszt kismrtkben tudjuk szablyozni azzal, hov tesszk a csomt, amikor nyakunkba ktjk. Termszetesen meg lehet oldani a zrdst klnfle kapcsokkal, szalagvggel is.

Varicik

A fagyngyk helyett indiai gyngyket hasznltam a kk lncon.

Ezen a lncon nagyobb mret ksagyngyk helyettestik a fagyngyt.

tlet
A nyaklnchoz kszlhet karkt is.

www.makrame.info

13

Kulcstart, mobildsz, tskadsz

Anyagszksglet
Viaszolt szl vagy kenderzsineg Gyngyk tetszs szerint Kulcskarika, mobildsz alap, tskadszhez kis karika s kapocs

Ami mg kell
Oll Vonalz

Elkszts
3-6 szlat vgunk a szlbl. Hossza az eltervezett hosszsg kb. ktszerese legyen. A szlakat felhurkoljuk a kulcskarikra, illetve a mobildsz karikjra, tskadsz esetn egy szerelkarikra, amit majd delfinkapocshoz vagy karabinerhez kapcsolunk. Minden szlra 1-2 gyngyt fznk, s a szlak vgt megcsomzzuk. A csom alatti maradkokat egyformra vgjuk.

tlet
Maradk darabok felhasznlsra is kivl lehetsg.

www.makrame.info

14