PROSES JAHITAN DALAM MEMBUAT PAKAIAN a) KELIM Kelim ialah cantuman dua atau lebih kepingan fabrik untuk

memberi bentuk pada pakaian atau artikel. Kelim yang dijahit mestilah sesuai dengan pakaian yang hendak dijahit dan lebar kelim mesti sekata di seluruh pakaian. Pemilihan kelim pada pakaian bergantung kepada jenis fabrik yang digunakan, kedudukan kelim dan jenis pakaian

Perkara-perkara yang mesti diberikan perhatian semasa menyediakan kelim :

1. Gunakan kelim yang sama untuk seluruh pakaian 2. Kelim perlu dijahit tepat pada garis pemadan untuk mendapatkan bentuk dan rupa yang elok 3. Lebar kelim yang dijahit mesti seragam iaitu sama lebar pada keseluruhan pakaian 4. Kelim yang dijahit mesti rata dan kemas 5. Ketegangan jahitan mesti betul dan sesuai supaya hasil kelim tidak berkedut 6.Pilih jenis kelim yang sesuai dengan pakaian dan jenis fabrik. Kelim yang rata dan kurang tebal sesuai digunakan untuk fabrik jenis tebal. Untuk fabrik nipis pula, pilih kelim yang rata dan kemas. 1

.

Kelim Belah Kangkung Kelim belah kangkung ini senang dijahit dan sesuai digunakan pada gaun. CIRI-CIRI KEBAIKAN KEBURUKAN  Rata dan terbuka  . skirt dan seluar daripada fabrik yang sederhana tebal atau tebal. blaus.

Lipatkan tepi fabrik ke sebelah dalam dan tekan. Semat dan jelujur pada garis pemadan. Tanggalkan peniti dan jahit mesin tepat pada garisan pemadan. Langkah-langkah menjahit : Langkah-langkah Tunjuk cara a. Trim basi kelim hamper dengan jahitan mesin. Kaedah mengemas dengan jahitan mesin : a. Buka kelim dan tekan rata. c. d. Temukan sebelah luar fabrik pada garis pemadan.Terdiri daripada sebaris jahitan disebelah dalam pakaian  Mata jahitan tidak kelihatan dari sebelah luar artikel  Lebar kelim yang siap dijahit ialah 1. b. . 2 II.2cm daripada garis pemadan. ukur basi kelim 1. d. b. Jahit mesin di atas tepi lipatan.25cm  Jahitannya tidak kelihatan di sebelah luar pakaian  Tidak begitu kukuh kerana hanya mempunyai sebaris jahitan  Tidak sesuai untuk fabrik nipis kerana ia kelihatan pada sebelah luar pakaian I. c.

Kaedah lain untuk mengemas kelim belah kangkung : Jahit lilit ubi Jahit pucuk rebung Jahit zig zag Menggunakan kun Jahit insang pari Menggunakan kedua-dua tepi fabrik 3 .III.

.

Kelim ini kemas kerana basinya tersembunyi.Kelim Betawi Kelim betawi sesuai untuk fabrik yang nipis dan berjerumbai seperti pakaian bayi. blaus dan pakaian dalam. CIRI-CIRI KEBAIKAN KEBURUKAN  . pakaian kanakkanak.

D supaya tidak beralur apabila diterbalikkan. b. Buka kelim dan ratakan pada S. Semat. c.D) fabrik.Mempunyai 2 baris mata jahitan  Lebar basi kelim yang siap dijahit ialah 4mm hingga 6mm  Tidak bergulung  Teguh kerana mempunyai dua baris jahitan  Jahitannya tidak kelihatan pada sebelah luar  Tahan lama dan rata  Mudah didobi dan diseterika  Agak tebal dan kurang sesuai untuk fabrik tebal  Mengambil masa yang lama untuk dikeringkan kerana terdiri daripada lipatan 2 fabrik Langkah-langkah menjahit : Langkah-langkah Tunjukcara a. rhea937 Object 1 . Gunting basi kelim hingga lebarnya tinggal 3mm. jelujur dan jahit mesin dengan jarak 6mm dari garis pemadan. Temukan sebelah dalam (S.

p. p. p. p. .Object 2 Share & Embed Related Documents PreviousNext 1. p. p. 4. p. p. 2. p. 3. p.

p. p. p. 5. p. p. 9. . p. p. p. 8. p. p. p. p. p. p. 10. p. p. p. 7.p. 6. p.

p.p. 11. More from this user PreviousNext . p.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful