Figuri de stil - epitetul, comparatia, metafora, personificarea, inversiunea, hiperbola, antiteza, repetitia, enumeratia Epitet – este cuvantul adaugat

unui substantiv , verbpentru al clasifica estetic . Exprima o insusire a obiectului pe care il pune intr-o lumina noua impresionand cititorul . „ Mii de coifuri lucitoare , mii de capete pletoase …” Comparatia – este punerea in paralel a doi termeni pe baza unor asemanari pentru a evidentia caracteristicile unuia dintre ei . Fata-i rosie ca marul . 35281jsi28ixx9g Metafora – este inlocuirea unui termen obisnuit (propriu) cu altul neobisnuit (figurat) pe temeiul uni\or asemanari intre ei . „Pe cer straluceste mingia de foc . „ Personificarea – este atribuirea de calitati omenesti unor lucruri , fiinte , fenomene. Se realizeaza mai ales cu ajutorul verbelor , adjectivelor … sx281j5328ixxx „Spicele jucau in vant . „ Ilustreaza comunicarea om-natura , un motiv de baza inliteratura romana .

sintagme .” Repetitia – este repetarea cu intentii expresive a unor sunete . Mihai si Pasa din „ Pasa Hasan . Inversiunea – este schimbarea topici normale pentru a sublinia un anumit cuvant care va impune atentiei o idee . … „ Vajind ca vijelia … „ . fragmente . „ Enumeratia – este enumeratia succesiva a partilor componente ale unui intreg sau o insusire de termeni de acelasi fel pentru a sublinia caracteristice intregul descris . „ Minte de ingheata apele . „Intr-o salbatica splendoare . carabusii si lautarii . gandaceii. „ Vin tantarii . „ Antiteza – este aproprierea a doi termeni opusi pentru a pune mai bine in valoare caracteristicilor lor . „ Hiperbola – este marirea sau micsorarea exagerata a realitatii pentru obtinerea unor efecte artistice .Este valorificata de creatorul popular cu multa maiestrie cat si marii scriitori culti . fraze . propozitii . cuvinte .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful