Cresterea ciupercilor. Agaricus si Pleurotus, ciuperci cautate pe piata.

Ciupercile sunt un produs agroalimentar foarte apreciat in toate anotimpurile, mai ales iarna cand legumele se gasesc in cantitati reduse in Europa. Datorita usurintei de cultivare ciupercile pot constitui baza unei afaceri de succes pentru oricine.

Ciupercile au fost pentru prima data mentionate in literatura de catre Hipocrate care scria in 400 A.C. despre valoare medicinala a ciupercilor.

In ciuda afirmatiilor ca ciupercile pot sa creasca in orice gaura mai intunecoasa, cresterea ciupercilor pentru comercializare necesita incaperi speciale echipate cu ventilatoare. Desi ciupercile sunt de obicei crescute in intuneric, lipsa luminii nu este o necesitate.

Ciupercariile pot fi considerate reciclatoare a deseurilor din alte ferme. Ciupercile folosesc pe post de hrana deseurile altor ferme cum ar fi: fan, frunze uscate, balegar sau gainat.

Ciupercile nu au capacitatea de a prelucra lumina soarelui precum fac plantele verzi care se bucura de prezenta clorofilului. Ciupercile extrag carbohidratii si proteinele dintr-un mediu bogat in materie organica de natura vegetativa care de obicei este in stare de putrefactie. Aceasta materie organica trebuie preparata in compost pentru ca ciupercile sa il consume. Daca compostul este corect preparat poate fi folosit exclusiv pentru cresterea culturii de ciuperci dorite. La un moment dat a descompunerii materiei veti opri procesul de putrefactie pentru a planta ciupercile pentru ca ele sa devina principalul organism care beneficiaza de acest mediu.

CRESTEREA CIUPERCILOR PLEUROTUS SI AGARICUS

Dupa cum am mai scris, ciupercile au nevoie de un suport organic pe care sa creasca si din care sa isi procure hrana. Spre deosebire de alte plante ciupercile nu au nevoie de lumina dupa cum lipsa luminii nu este necesara. Ciupercile au nevoie de o incapere care se fie termic izolata si bine aerisita. Dar partea cresterii efective a ciupercilor in aceste incaperi este partea usoara din toata afacerea, partea grea consta in prelucrarea compostului.

Piciorul gros. . Sunt economic viabile deoarece sunt rezistente la atacul diverselor boli.Prelucrarea compostului e un proces destul de lent: dureaza cam o luna si necesita multa munca si materie prima. Dupa 3 saptamani de insamantare va aparea primul val de ciuperci gata de recoltare. Temperatura de fructificare: 10-16 gr C. Perioada de recoltare tine cam 40-45 zile si la fiecare 2 zile apare o noua recolta. Urmatorul ciclu se incepe imediat dupa sterilizare. Ciupercile Pleurotus sunt rezistente la variatii mari de temperatura si suporta temperatura de pana la -20 gr C. La sfarsitul ciclului se sterilizeaza incaperea pentru ca sporii generatiei precedente sa nu imbolnaveasca cu virusi si bacterii urmatoarea generatie de ciuperci. Astfel de pe 1mp se culeg cam 10 kg de ciuperci Agaricus pe un ciclu. FAMILIA PLEUROTUS Ciupercile Pleurotus sunt de forma asimetrica si cresc grupate in buchete. Specii de ciuperci comestibile care cresc in ferme Vom prezenta cele mai cunoscute ciuperci care se cresc in ciupercarii. de culoare alb-crem. Pe de alta parte exista si riscuri in cresterea acestor ciuperci: palaria ciupercilor nu are o membrana care sa acopere lamelele cu spori astfel incat sporii circula liberi in aerul din spatiu si pot infesta ulterioarele cicluri de productie cu bacterii sau virusi. Pe partea inferioara a palariei se afla lamelele producatoare de spori. Odata ce avem compostul este asezat pe niste rafturi sau saci de plastic in care se presara si miceliul pentru ca dupa 10-12 zile sa apara primii muguri sau primordiile de fructificare . In dependenta de conditiile de temperatura pe timpul iernii pe care le oferiti se pot creste 2-3 cicluri pe an. dupa alte 6 zile sa apara butonii de fructificare. nu necesita tratament cu pesticide si cere un volum mic de manopera. Pentru fiecare specie prezentam o mica descriere si temperatura de fructificare desi vom explica mai tarziu la ce foloseste aceasta temperatura. scurt si carnos se continua cu palaria ce are forma asemanatoare unei scoici. ce coboara pana la baza piciorului. Pleurotus Ostreatus este o ciuperca de culoare vanata cunoscuta si sub numele de Pastravul de Fag sau Burete de Fag. Deasemenea sporii din aer poti fi inhalati de catre lucratori ducand la probleme respiratorii si alergii.

FAMILIA AGARICUS In romana se mai foloseste si denumirea de ciuperca criofila sau in engleza button mushrooms . Aceste ciuperci au reusit sa mentina suprematia productiei in genul Agaricus. Aceste ciuperci nu se cresc inca in Romania (din informatiile care le detinem in momentul asta). Temperatura de fructificare: 14-20 gr C. In prezent nu se cultiva in Romania. Pleurotus Djamor este de culoare roza cu aroma foarte placuta si prezinta calitati culinare excelente si o producerea este relativ usoara. Temperatura de fructificare: 21-26 gr C LENTINUS EDODES (SHIITAKE) Despre aceste ciuperci vom vorbi aparte deoarece atat modul de productie cat si popularitatea lor le plaseaza pe un loc mai special. Temperatura de fructificare: 20-23 gr C Pleurotus HK35 este de culoare crem deschis si are avantajul ca se comporta foarte bine la temperaturi scazute 10-20 gr C cat si ridicate 22-24 gr C. Agaricus Bisporus este o ciuperca de culoare alba sau crem. cu suprafata neteda si cu o mica concavitate in centru. Aceste ciuperci necesita costuri mici de productie fata de Bisporus si e mai rezistenta la virusi. Temperatura de fructificare: 12-18 gr C. Mai este cunoscuta sub denumirea de God s mushroom . Genul Agaricus cuprinde aproximativ 100 specii dintre care o parte sunt otravitoare. Aceste ciuperci sunt produse in cea mai mare cantitate in comparatie cu alte specii de ciuperci in lume. adica ciuperca zeului. .Pleurotus Florida este o ciuperca de culoare crem foarte apreciata de cultivatori datorita costurilor energetice scazute si de consumatori datorita aromei placute. fara scuame. Agaricus Edulis este de culoare alba cunoscuta si sub denumirea de bulgare de zapada deoarece are palaria neteda. Temperatura de fructificare: 23-25 gr C Agaricus Blazei este de culoare alba.

fizico-chimica si microbiana .O alta denumire pentru Lentinus Edodes este Shiitake (din japoneza) sau Ciuperca parfumata de castan datorita aromei puternice asemanator cu cel de banana. Metode de prelucrare. Compostul. Prelucrarea compostului Produsele reziduale din complexele de crestere a animalelor se folosesc la pregatirea compostului. Compostarea. rezistenta la boli. Apoi ganditi-va daca aveti mai mult acces catre niste buturugi sau catre diverse deseuri agriculturale pentru ca raspunsul va va orienta spre alegerea intre ciupercile Lentinus sau una dintre ciupercile Pleurotus sau Agaricus. Pentru lista cu magazinele ce vand miceliu consultati Vanzatori de miceliu Luati legatura cu magazinele care vand miceliu si intrebati de speciile de ciuperci pentru care au miceliu prelucrat. Cultivarea acestor ciuperci se face pe busteni astfel incat despre cresterea lor vom discuta aparte. prin definitie. Pentru orice noua generatie de ciuperci care o veti cultiva veti avea nevoie de noi seminte cumparate de la laborator. este un proces de transformare biochimica. puterea de productie si alte avantaje sau dezavantaje. Alegerea speciilor de ciuperci comestibile Pentru inceput trebuie sa stiti ca semintele ciupercilor numite miceliu sunt sub forma de spori si se imprastie foarte usor in spatiu astfel incat nu puteti sa insamantati pentru o noua generatie cu acesti spori. Intrebati vanzatorul despre proprietatile speciilor de ciuperci. dupa ce vom aborda cultivarea ciupercilor Pleurotus si Agaricus pe compost. Isi amplifica aroma in stare conservata si este foarte rezistenta la boli si daunatori. temperatura lor de fructificare. Samanta trebuie cumparata de la un laborator care introduce miceliul in boabe de grau sau alta forma pentru a putea fi manevrabil intr-o ciupercarie.

altfel s-ar putea ca materia prima sa nu treaca prin procesul de fermentare. Daca se doreste pregatirea compostului si in perioada iernii ar trebui sa gasiti o modalitate de a inchide platforma pentru ca temperatura sa nu scada sub 0 gr C. balegar si gaienat in proportie de: 50% balegar de cal si porc. .a reziduurilor organice. Aceasta transformare dureaza cam o luna si necesita multa munca din partea producatorului.1 tona. uree tehnica. Pregatirea compostului se face in apropierea ciupercariei pe o platforma de cel putin 10 mp pentru o tona de compost care sa fie de beton pentru ca lichidul ce iese din balegar sa nu fie absorbit de pamant. adica vom pregati compost de 800 kg . Platforma ar trebui sa fie inclinata putin spre mijloc si sa aiba un acoperis pentru a feri de uscaciune sau de spalare din cauza precipitatiilor. Pentru o tona de compost avem nevoie de 500 kg de material initial uscat. Se recomanda pregatirea unei cantitati mai mari de o tona de compost. Pentru producerea compostului sunt necesare urmatoarele materiale: * paie de grau. In continuare vom presupune ca dorim sa cultivam pe o suprafata de 10 mp. * balegar de cal pe baza de paie care sa fie proaspat de maximum o luna. sulfat de cupru. orz sau orez. Deasemenea se poate prevedea platforma cu mici jgheaburi pe margini pentru a retine lichidul ce iese din balegar. 20% gaienat si 30% paie. de culoare galbena * gainat solid * balegar de porc uscat Necesarul de compost se calculeaza in functie de suprafata care dorim sa o insamantam. Materiale auxiliare pe langa deseurile organice se folosesc: ipsos (pentru constructii). nefermentat. In medie se foloseste 80-100 kg de compost pe metru patrat de cultivare. malt (de la fabrica de bere). adica paie.

20 kg uree tehnica. Dupa cateva zile puteti folosi compostul astfel obtinut. Aveti nevoie de: 1000 kg paie grau. 200 kg malt. Procesul de pasteurizare se face prin evacuarea aerului incalzit din interior. Faceti o preinmuiere a paielor timp de 6 zile. Verificati temperatura dinauntru. apoi amestecati gunoiul de pasare si ureea si lasati alte 6 zile. bazata pe paie este recomandata incepatorilor pentru usurinta cu care se prepara. Pastrati temperatura de 80 gr C timp de 4-5 ore. Executati 4-5 intoarceri de 4-5 ori adaugand malt si ipsos la fiecare intoarcere. Pentru aceasta introduceti sub gramada niste jgheaburi perforate. cam de 3-4 ori.Odata ce avem totul pregatit incepem preinmuierea care dureaza 12 zile. In cea de-a 13-a zi se adauga 2 kg uree si se afaneaza materialul dandu-i forma dreptunghiulara cam de 2-3 m inaltime. Daca temperatura depaseste 70 gr C riscati sa ardeti paiele si atunci rearanjati gramada astfel incat sa cresteti inaltimea si tasati putin gramada. Aveti nevoie de un butoi metalic bine spalat si dezinfectat. Daca scade umiditatea se cer cateva stropiri a gramezii. Metoda III: Acest compost se face doar din paie si gunoi de pasare solid. Apoi la fiecare 3-4 zile. se adauga la material cate 24 kg ipsos si se intoarce. Umpleti butoiul pana la fara o palma de la marginea butoiului. Dupa ce ati pus paiele in butoi asezati o alta sita deasupra paielor si o greutate peste sita. ar trebui sa fie de 21-25 gr C. . Imprastiati paiele astfel incat sa fie intr-un strat de 15 cm. Paiele puteti sa le folositi intregi sau tocate cam de 5-10 cm. 60 kg ipsos. Temperatura ar trebui sa fie verificata in mod regulat. Apoi acoperiti gramada cu politilena timp de48 ore. Acoperiti butoiul cu un capac si incalziti apa pana la 75-80 gr C. Asezati o sita metalica cam la 10-15 cm de la fundul butoiului. Daca temperatura stationeaza la 40-45 gr C atunci se necesita o mica afanare pentru ca sa patrunda mai mult aer in interiorul gramezii. Declansarea procesului de compostare ar trebui sa fie semnalizat printr-o temperatura ridicata de 60-65 gr C la cateva zile dupa cea de-a 13-a zi. Alegeti paie fara urme de mucegai pentru a nu compromite cultura de ciuperci. Stingeti focul si lasati totul pe a doua zi cand veti varsa continutul butoiului pe o platforma de beton putin inclinata. 400 kg gunoi de pasari solid. Apoi paiele vor fi amestecate cu balegarul si gaienatul si tot amestecul va fi udat si tasat alte 6 zile. ALTE METODE DE PREGATIRE A COMPOSTULUI Metoda II: Aceasta metoda. desi se prefera paiele tocate pentru usurinta cu care imbiba apa. In aceasta faza paiele se vor aseza gramada pe platforma pentru ca pe parcursul a 6 zile sa fie udate si tasate zilnic.

depozit. garaj. Incaperea ar trebui sa poata fi dezinfectata termic sau chimic in mod periodic. Jumatate din cantitatea miceliului o imprastiati uniform deasupra stratului de compost si apoi sapati cu mana compostul. adica sa nu permita variatii de temperatura mai mari de 2-3 gr C intre ziua si noapte. Pentru o racire mai grabnica puteti sa amestecati compostul cu mana sau cu furca. In plus spatiul ales ar trebui sa fie dotat cu o izolare termica ridicata. Insamantarea compostului cu miceliu Dupa introducerea compostului in local se va lasa 24-48 ore pentru a se raci. Pentru o buna izolare termica asigurati-va ca aveti fie perne de aer intre plafon si acoperis. vata minerala sau un strat de paie sau trestie. construiti niste tampoane din tifon cu un strat 1 cm de vata inauntru tifonului care vor fi plasate in fata ventilatorului pentru a retine sporii de miceliu. care totusi sa nu faca curent la nivelul culturii. Deasemenea ar trebui sa aveti acces la o sursa de apa in interiorul incaperii sau in apropiere. Aranjarea compostului in incapere poate fi facuta in doua moduri. ar trebui sa fie dotat cu ventilatoare plasate la nivelul culturii de ciuperci. in mod ideal. apoi mai imprastiati putin miceliu de control deasupra.Amenajarea spatiului pentru cresterea ciupercilor Pentru cresterea efectiva a ciupercilor aveti nevoie de un spatiu inchis care poate fi un subsol. Stratul de compost cu miceliu inauntru se va acoperi cu o mixtura din 50% pamant de telina. 33% praf de carbune.7-1 kg miceliu la 100 kg compost. . Altfel asigurati niste aerisiri manevrabile. adica faceti mici intoarceri a compostului astfel incat miceliul sa cada in interior. Daca aveti ventilatoare cu aer cald. Spatiu. Se taseaza usor stratul si se niveleaza. magazie. sera sau sopron. Mai presarati o data miceliu deasupra stratului si mai sapati o data. Pentru a insamanta compostul aveti nevoie cam de 0. Temperatura in interiorul compostului nu trebuie sa depaseasca temperatura camerei. de data asta pana la fundul stratului. fie o camera tampon la intrare. maxim doua cicluri de ciuperci pe an. grajd. Aceste metode de izolare asigura un ciclu. cladire veche. Pentru o productie de 3 cicluri pe an ar trebui sa asigurati o ventilare permanenta cu aer cald. niste mici ferestre. Sub nici o forma sa nu cresteti ciuperci intr-un spatiu locuibil deoarece sporii emanati de ciuperci sunt daunatori plamanilor cauzand probleme de respiratie. 17% nisip. Prima metoda ar fi sa asezati compostul pe niste rafturi astfle incat sa repartizati uniform pe un metru patrat cam 100 kg compost. fie tapetati pe exterior cu un strat izolator de polistiren. Tampoanele ar trebui sa fie schimbate o data pe luna.

Perioada recoltarii tine cam 40-45 zile.1 mm grosime cu diametru de 25-30 cm si inaltime de 70 cm. ventilatia de 1-2 mc aer/ora/m. Nu lasati aer in saci atat printre compost cat si in partea deasupra a sacului. pier.2% sau Karate de 0.p. dupa 10-15 zile ar trebui sa vedeti mici inele albe de miceliu care ies la suprafata. Dupa umplerea sacilor se vor perfora cu niste gauri de diametru de 10-12 mm la distante de 12-15 cm intre gauri. Peste ultimul strat nu se va presara miceliu. .5 . Umiditatea sa fie 80-95%.05-0. Umiditatea relativa a aerului sa fie de 85% prin mentinerea mixturii de acoperire si a pardoselii permanent umede. Pentru asta tasati compostul cu o batere usoara cu palma. In cazul in care ventilatia este insuficienta piciorul ciupercii se alungeste. In faza in care incep primele fructificatii temperatura in incapere trebuie sa fie cea mentionata la prezentarea fiecarei specii de ciuperci.2%. timp in care apar ciupercile in 5-6 valuri.p cu viteza aerului nu mai mare de 3 m/sec (la viteza mai mica de 3 m/s flacara unei lumanari aprinse nu palpaie). fiecare val avand 3-5 recoltari in interval de 2-3 zile. Pe perioada recoltarii sa aveti grija sa pliviti ciupercile bolnave cu varful unui cutit. Diferentele dintre zi si noapte sa nu fie mai mari de 3-4 gr C.0. Pentru saci cu dimensiunile amintite se vor pune cam 15-18 kg de compost printre care se va presara 0. apar din ce in ce mai putine si intr-un final se compromite intreaga cultura.75 kg miceliu. palaria se micsoreaza si se deschide prematur astfel scazand valoarea comerciala. In acesti saci se va plasa compostul in straturi de 10-12 cm peste care se va presa miceliu. Dupa insamantare temperatura in spatiu trebuie sa fie 20-24 gr C pentru a realiza incubarea miceliului. Deoarece compostul a fost prelucrat in mod clasic cu pasteurizare naturala pot aparea in cultura niste musculite negre (Phorideae) care se vor combate cu Dimilin in concentratie de 0. Daca nu este mentinuta temperatura in limitele accesibile speciei date atunci ciupercile aparute se inmoaie. Peste alte cateva zile va incepe recoltarea.O alta metoda de a aranja compostul este sa il puneti in pungi de politilena de 0. Cresterea si recoltarea ciupercilor Odata compostul insamantat si mentinute conditiile de mediu. Temperatura de fructificare trebuie mentinuta pe parcursul intregii perioadede fructificare. nisip si praf de carbune in proportiile amintite mai sus. Fundul sacului se va perfora cu niste gauri mici pentru a facilita evacuarea apei in surplus. Locul ramas liber se va acoperi cu mixtura de pamant de telina.15-0. Ventilatia trebuie sa fie de 1-2 mc aer/ora/m.

Compostul se transporta si se depoziteaza la distanta mare de incaperea in care se cresc ciupercile. Astfel pentru cresterea ciupercilor Lentinus aveti nevoie. pentru o afacere ceva mai serioasa cel putin 5000 busteni cam de 1. Compostul poate fi folosit imediat pentru fertilizarea solului in camp. Succesul se poate explica atat prin calitatile ciupercii cat si prin usurinta cu care se adapteaza unui climat artificial. daca Lentinus era apreciat cu precadere in zona asiatica.5 m lungime si . bine aerisita si dezinfectata e gata pentru un nou ciclu de ciuperci. sau. Abia dupa aceasta se poate goli incaperea de compost. Astfel. diametrul palariei si dimensiunile piciorului. Momentul recoltarii ciupercilor apare cand voalul este destul de intins si nu a inceput sa se rupa iar marimea palariei este maxima. deschiderea palariei. Pregatirea spatiului de cultura pentru un nou ciclu Inaintea golirii spatiulu de cultura se face o dezinfectare termica a compostului uzat prin injectarea aburului direct in incapere si mentinerea compostului uzat la 60-70 gr C timp de 12-24 ore urmat de o racire. unde nu urmeaza imediat un alt ciclu de crestere a ciupercilor se recomanda o dezinfectare chimica prin stropirea cu o solutie de sulfat de cupru 4-5 % sau soda caustica 10% si abia dupa aia se evacueaza compostul. acum este una din ciupercile cu cea mai mare cautare in supermarketurile europene si americane. Ciupercile Lentinus prefera seva lemnului fata de compost pe post de hrana. Spre deosebire de ciupercile Pleurotus si Agaricus. Cresterea ciupercilor Lentinius (pe busteni) Din punct de vedere comercial trebuie subliniat succesul pe care aceste ciuperci il cunosc pe piata in ultima vreme. ciupercile Lentinus au nevoie de un alt fel de suport organic pe care sa creasca. O data rupte ciupercile nu se pastreaza mai mult de 4 zile la temperatura camerei. In spatiile de cultura sezoniere.Inainte de recoltare nu se fac stropiri. Se face o sortare a ciupercilor in dependenta de calitatile comerciale.1. pentru proba de cel putin 100 busteni. Daca se doreste folosirea compostului ca ingrasamant pentru sere se prefera sa se pastreze cel putin un an deoarece compostul proaspat folosit are multe saruri nocive plantelor verzi. Camera golita de compost.

nu lasati sa intre in contact cu murdarie.5 m lungime. Buturugile ar trebui taiate toamna. desi se pot creste si pe carpen. Odata ce aveti bustenii pregatiti si insamantati vor creste ciuperci timp de 3-5 ani. De mentionat ca lemnul moale de pin sau brad nu poate fi folosit pentru cresterea ciupercilor precum si steajul rosu. Ca si la ciupercile Pleurotus si Agaricus.intre 10 si 15 cm diametru. Puteti sa procurati buturugile din copaci care nu au fost taiati de mai mult de 2 luni. Apoi insemnati pe bustean data altoirii. ulm.1. In aceste gauri veti pune cat incape miceliul procurat. Pentru a simula conditiile salbatice de crestere a acestor ciuperci aveti nevoie de multe buturugi de 10-15 cm diametru si 1.4 cm adancime. Cresterea ciupercilor Lentinius Dupa altoire bustenii se vor pune intr-o zona umbrita. preferabil intre octombrie si februarie. Aveti nevoie de un burghiu pentru a face gauri de 0. plop. Aveti grija ca ceara sa nu fie fierbinte ca sa nu ia foc busteanul.75 cm diametru si de 2. Acesti busteni vor fi insamantati cu miceliu si vom astepta ca miceliu sa cucereasca busteanul cu radacinile sale pentru ca sa creasca ciuperci bune pentru comercializare cam de 12-20 cm diametrul palariei. Pentru a va asigura ca pe bustean vor creste doar ciupercile Shiitake fara alti competitori pentru hrana cum ar fi bacterii sau alte ciuperci veti astupa gaurile cu ceara calduta. Aveti grija ca scoarta copacului sa nu fie afectata la taiere. Depozitati buturugile pe un suport. Faceti cam 2030 gauri pe buturuga la distante de 15-17 cm intre ele pe lungime si 4-5 cm pe latime. iarna sau primavara. partea grea este pregatirea substratului nutritiv al ciupercilor. Altoirea buturugilor urmeaza la nu mai mult de 2 saptamani dupa ce au fost taiate. Umiditatea este deosebit de importanta pentru buna dezvoltare a ciupercilor si va trebui sa fie urmarita regulat. . Atat obtinerea cat si pregatirea bustenilor este partea grea si necesita toata munca. partea de crestere efectiva a ciupercilor este usoara. salcam. Odata ce aveti cel putin 5000 buturugi pentru o afacere medie urmatorul pas ar fi sa gauriti buturugile. Pregatirea si altoirea bustenilor Ciupercile Lentinus cresc atat in mod natural cat si artificial pe trunchiurile copacilor. Buturugile se prefera a fi de stejar.

In acest moment puteti sa aranjati busteanul putin inclinat sprijinit de ceva pentru a usura recoltarea productiei. mai ales in perioadele secetoase din vara. dar veti primi pentru productia dvs un pret net sub cel obtinut pentru ciupercile proaspete. poate chiar probleme pe piata deoarece primavara si toamna. e mai bine sa asteptati ploile de primavara sau toamna. fara incaperi cu incalzire. Aceste riscuri includ: vremea nefavorabila. pe piata pretul ciupercilor este relativ mic. imbolnavirea ciupercilor. Ciupercile ar trebui culese cand palaria este deschisa doua treimi. urmand ca timp de 3-5 ani bustenii sa produca in mod constant ciuperci. Va trebui asigurata o buna aerisire pentru a preveni mucegairea.Este important ca bustenii sa nu fie niciodata uscati. Puteti sa uscati ciupercile sau sa le taiati inainte de comercializare. dar nici sa nu fie foarte umezi sa mucegaiasca. Culesul se face cu un cutit ascutit. Prima productie de ciuperci va iesi in aproximativ 6-18 luni. Deasemenea verile lungi si uscate duc la o productie de calitate mai slaba. Ciupercile pot fi fortate sa fructifice printr-o udare masiva. Deasemenea animalele care afecteaza coaja bustenilor dauneaza productia de ciuperci. Recoltarea ciupercilor Lentinius Fructificarea se anunta prin niste mici inele albe de miceliu la capatul busteanului. Daunatorii ciupercilor pot fi furnicile. veveritele. soarecii. Daca cresteti ciupercile afara. Daca doriti o productie buna tot timpul anului atunci ar trebui sa simulati in incapere temperatura si umiditatea specifica toamnei si primaverii. . Productiile cele mai bune vor fi obtinute in cel de-al doilea si cel de-al treilea an. diverse pasari sau chiar caprioarele. Riscuri in cresterea ciupercilor Lentinius Producatorii care cresc ciupercile in natura direct pe copaci au raportat diversi factori de risc asociati cu cresterea ciupercile Lentinus. se prefera veri racoroase si uscate. Verile ploioase pot defavoriza productia de ciuperci. Ciupercile proaspat culese pot fi tinute in cutii de carton nu mai mult de o luna la temperatura de 810 gr C. atunci cand cresc ciupercile. In timpul incubatiei bustenii vor fi udati timp de 12 ore odata sau de doua ori pe luna.

Cluj tel: 0264/241829 2. jud.FLORICULTURA VIDRA-FERMA MOGOSOAIA sos. 0257/272325 0744/896249 3. DE CERC. Rares Petru. 6 Bucuresti.R. Discutati cu vanzatorul de miceliu despre conditiile de temperatura si umiditatea care favorizeaza specia de ciuperci care ati cumparatProducatori si distribuitori de ciuperci si miceliu Lista de mai jos poate contine unele erori. NETWORK COMPANY S. HARD MANAGER COMPANY str.L. Arad.. LEGUM. Odai. Va invitam sa adaugati la comentarii alti producatori sau distribuitori de ciuperci si miceliu. 117 Arad. 44 . Tudor Vladimirescu.L str. 19 Gherla. 1.R. jud. PITESTI DIVERS S. Serelor.Alte probleme ar putea sa apara din cauza miceliului de proasta calitate. sector 1 021/2361244 0744/348422 4. PT. str.INST.

Bascov. Craiova 3. Cluj 0264/243933 Producatori de miceliu: 1. ILIADA S. 4 Motru. AE Sere.R. jud. Arad 2. SPOR ALFAR ARAD str.L str.L. jud. 1 decembrie 1918. 35 Gherla. jud. Jud. Arges 0248/290470 0744/645896 5. str. Gorj 0740/230623 6. Macului.R. Arad 0257/287058 0722/528186 7. jud. IUTKA PRODCOM S. 9 Arad. SCPL Isalnita. CAP-Stoicanesti. jud. Muncii. Olt . jud.

Ferma 6 Mogosoaia (ICLF) de langa Bucuresti 8.str.4. Brasov 6. ICLF-Vidra.300. Bucuresti 9. jud. jud. DIOTES COM SRL TG-MURES 4300. AVRAM IANCU 47 Phone/Fax: +40/65/212191 . distribuitorii firmei italiene ITALSPAWN S. Calea Mosilor nr. Prahova 5. 7. CAP-Bucov. Agrosem.C. IPIC-Fagaras.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful