*PengenaLan KomPuter

*
>Peranti input dan output< Nama komputer diambil dari perkataan 'compute' yang membawa makna melakukan pengiraan. Peralatan yang melakukan tiga perkara iaitu menerima arahan input, memproses maklumat (mengira) dan mengeluarkan data output akan dipanggil 'computer'. Komputer mempunyai 4 bahagian untuk ia beroperasi dengan sempurna seperti rajah di bawah.

Peranti (device) input terdiri daripada papan kekunci dan tetikus di mana arahan dan maklumat dimasukkan. Pergerakan kursor (cursor) di skrin oleh tetikus dan menaip sesuatu di papan kekunci dianggap sebagai arahan pada komputer. Pengimbas dan cam video termasuk dalam gulungan peranti input. Unit Sistem paling asas terdiri dari prosesor, RAM, papan induk dan kad VGA akan memproses data dan menyimpan di piring storan serta keluar output di monitor. Apa-apa sahaja yang dipaparkan di skrin monitor walaupun cuma berbentuk prom C akan di sebut sebagai output. Sekiranya ingin salinan cetak, maklumat boleh pula dikeluarkan di mesin pencetak.

**Perkakasan dan Perisian**

Bila bercakap mengenai komputer, topiknya tidak akan kunjung padam, ada saja yang boleh diperkatakan. Walau bagaimanapun ia terhad kepada dua kumpulan terbesar yang bersaing hebat sejak akhir-akhir ini. Dua kumpulan itu terdiri dari Komputer Peribadi (Personal Computer) dan Komputer Apple (Apple Computer). Kedua-dua jenis komputer ini menggunakan perkakasan dan perisian yang berbeza. Sebuah komputer itu dibahagikan kepada 2 bahagian iaitu perkakasan (Hardware) dan perisian (Software). Perkakasan komputer terdiri dari papan kekunci, tetikus, monitor, papan induk, RAM, kad video, kad bunyi dan sebagainya. Perisian pula adalah program yang disimpan di dalam cakera keras dan cakera liut untuk digunakan bagi melaksanakan berbagai bagai tugas. Contoh perisian untuk komputer peribadi (PC) seperti program Win95, Win98, WinNT, WinMe, Win2000, WinXP, Microsoft Office dan sebagainya. Salah satu program sistem operasi percuma yang mula diiktiraf ialah program Linux. Pemasangan program berkenaan memerlukan sedikit kemahiran dan driver menyokong perkakasan agak terhad. Namun peningkatan sokongan program tersebut dari segi perisian dan driver perkakasan bertambah dari hari ke hari. Contoh program Linux yang terkenal seperti dari syarikat Redhat, Mandrake dan banyak lagi. Pengguna rumah boleh memilih perisian yang sesuai mengikut citarasa dan kerja-kerja yang hendak dilakukan. Windows 95 atau singkatan Win95, Win98, WinMe dan WinXP lebih dititikberatkan kepada pengguna rumah mana kala WinNT dan Win2000 lebih sesuai untuk pejabat.

Rajah sebuah cakera keras dan sekeping cakera liut atau disket sebagai perkakasan dan program di dalam kedua-dua perkakasan tersebut sebagai perisian.

***Komputer Berjenama dan klon****
Apa itu klon? Kion (clone) bererti sesuatu yang menyerupai yang asal atau cuba meniru sehingga menjadi serupa. Berjenama bererti sesuatu yang memakai nama khas dan menjadi popular. Berjenama dan kion Komputer bejenama atau klon sebenarnya sama dari segi operasi. Perkakasan klon bagi komputer dibuat oleh berbagai-bagai syarikat komputer seluruh dunia, terutama di Asia. Bagi komputer yang bedenama pula, perkakasan dibuat oleh syarikat gergasi seperti Compaq, NEC, Acer, Dell dan lain-lain lagi. Kebanyakan syarikat-syarikat komputer berjenama ini membuat pelbagai perkakasan untuk sebuah komputernya. Ini bererti, cuma perkakasannya saja boleh digunakan sekiranya ada kerosakan. Cara ini bagi mengelakkan dari perkakasan yang tidak serasi atau sesuai digunakan dan diberi jaminan oleh syarikat berkenaan. Untuk memasang sebuah komputer klon, perkakasan dari mana-mana syarikat komputer yang membuat perkakasan klon boleh di ambil. Sekiranya ada kerosakan pada komputer, perkakasan dapat ditukar dengan cepat dan mudah. Pilihan di tangan anda Apa yang dicari pada sebuah komputer atau perkakasan, tidak kira berjenama atau klon, seharusnya ada perkhidmatan selepas jualan dan laman web syarikat bagi tindak balas segera serta lapuran terkini. Perkakasan klon juga tidak kurang laman web masing-masing untuk kepentingan pengguna agar membuat pilihan yang tepat. Sebenarnya terpulang kepada citarasa masing-masing dalam membuat pilihan kerana setiap sesuatu itu ada baik dan buruknya.

Perkakasan klon terlalu banyak di luar sana, harus berhati-hati semasa memilih. Seharusnya diikuti setiap penerangan berkenaan ICT selagi terdaya dan mendapat informasi 'feedback' masakini melalui media massa atau Internet. Pemilihan komputer atau perkakasan harus berpandukan senarai model terkini kerana perubahan IT terlalu cepat dan harus diikuti setiap masa dan ketika. Alpa saja seketika, kita akan ketinggalan jauh.

**Langkah-Langkah Keselamataan**

Langkah-langkah keselamatan perlu diambil memandangkan kerja-kerja yang akan dilakukan bersangkutan dengan elektrik. Tindakan yang betul harus diambil dan jangan beri ruang pada kesilapan. Tindakan-tindakan itu seperti berikut: Lapik getah (rubber mat) di tempat kerja atau pakai kasut getah (rubber boot) yang dapat menghindar dari kejutan elekrik. Guna pena ujian (test pen) sekiranya perlu untuk menguji alat-alat elektrik setelah dipasang. Awasi kad-kad litar dari kerosakan elektrostatik (static electricity). Peralatan Kerja (Tools) Untuk permulaan pemasangan komputer, pemandu skru (screw driver) dan pena ujian sudah mencukupi. Dapatkan peralatan tambahan bila perlu sahaja kerana dengan car-a itu setiap pembelian akan digunakan sepenuhnya. Contoh peralatan tambahan seperti satu set komputer tool kit, multimeter (meter pelbagai guna), kanta pembesar, lampu suluh, peralatan pateri (soldering equipment) dan sebagainya.

**Meja kerja (Work bench)**
Meja tempat membuat keda-keda pemasangan dan penyelenggaraan harus mempunyai ciri-ciri keselesaan dan keselamatan. Ukuran meja selebar 3 meter persegi atau sebesar meja makan 6 bangku sudah memadai.

Meja untuk pemasangan dan penyelenggaraan komputer se arusnya mempunyai sekurang-kurang empat soket bekalan elektrik dekat dengannya. Amaran!!! Komputer yang telah dibeli sebagai satu unit biasanya akan disealkan dengan kertas keselamatan tarikh dan logo kedai. Electrostatik . Meja yang hendak digunakan biarlah lebarnya lebih kurang satu meter erse i untuk keselesaan semasa bertugas. ia akan membatalkan perjanjian waranti. Sekiranya seal dirosakkan. Dari itu elakkan dari membuka kotak komputer atau perkakasan yang telah di sealkan. Alas getah atau tikar getah dimestikan dan meliputi kawasan sebesar meia. Sekiranya ada masalah dalam tempuh waranti. hantar komputer ke pembekal untuk diperbaiki.

Cara-cara Memegang Kad-kad Litar Cara memegang kad dengan betul harus dipraktikkan setiap masa bagi mengelakkan kad menjadi rosak. umpama tangan manusia. ke kad litar elektronik yang boleh menyebabkan kerosakan.Untuk menjaga kad-kad seperti papan induk atau kad video dari mengalami kerosakan. Cara betul yang disyorkan seperti dalam rajah A. Nota: Electrostatic discharge (ESD) bermaksud pengaliran keluar statik elektriksiti (static electricity) dari sumber luar. sentuh dengan jari di bahagian komputer yang tidak disaluti cat. Kabel bekalan kuasa yang telah disambungkan ke punca AC (bekalan elektrik) akan menyalurkan kesan statik ke bumi. Jangan sesekali menyentuh bahagian litar . Ini dilakukan sekali sahaja semasa hendak memulakan kerja pemasangan atau baik pulih.

Berbagai-bagai jenis. Setelah dikumpul perkakasan yang dikehendaki sedikit demi sedikit. keazaman. keberanian dan sedikit . Komputer Pandangan Depan Set komputer klon pada rajah akan dipasang mengikut manual ini. sebuah komputer klon akan terbina berkat dari minat. Sepatutnya penjagaan kad harus diambil kira dari mula perkakasan diterima dan membiarkan kad-kad di dalam bungkusan statik sehingga hendak digunakan. perkakasan sama ada baru atau terpakai boleh didapati dan dipilih untuk memasang sebuah komputer idaman hati.(anak panah) atau terkena komponen yang tidak bersalut di atas papan litar seperti yang ditunjukkan dalam rajah B.

Pengetahuan boleh dilatih dan dipupuk sehingga diri dapat melakukan kerja-kerja pemasangan dengan konfiden.modal. Komputer Pandangan Belakang Pandangan dari belakang sebuah komputer kion yang akan dibina mengikut manual ini. Semua sambungan perkakasan direka berbeza mengikut Perkakasan masingmasing. Pemasangan perkakasan tidak akan tersilap dan ini satu berita baik kepada .

.pengguna baru yang mula hendak bedinak jinak dengan komputer.

.

Biasanya digunakan untuk menulis rencan atau keda-keda mudah.Floppy Disk drive RAM . Kotak komputer.4MB. Komputer Sistem Asas Komputer Sistem Multimedia Komputer Internet Tersedia 1. CPU .Perkenalan Perkakasan komputer Perkakasan komputer boleh dibahagikan kepada 3 kumpulan. Tetikus (Mouse): Peranti input kedua yang penting. power supply dan power cable): Bekalan kuasa untuk sistem boleh berfungsi. Pemacu cakera liut atau pemacu layut serta kabel reben 34 pin (FDD): Membaca dan menulis data ke disket 1. Cakera keras serta kabel reben 40 pin (HDD): Storan untuk sistem operasi dan aplikasi. Prosesor (Microprocessor atau CPU): Memproses data untuk keseluruhan sistem.Random Access Memory . bekalan kuasa dan kabel kuasa (Casing. Komputer Sistem Asas Komputer Sistem Asas terdiri dari sebuah komputer yang mempunya perkakasan yang paling sedikit.Harddisk drive FDD . Monitor: Paparan untuk dilihat aktiviti komputer. Papan induk (Motherboard): Hampir kesemua perkakasan akan diletak di atasnya.Central Processing Unit HDD . Sebagai panduan senarai perkakasan Sistem Asas seperti di bawah. Papan kekunci (Keyboard): Peranti input yang penting. Kad Video (Video card): Untuk memproses dan menghantar data video ke skrin. Ingatan capaian rawak (RAM): Memori sementara yang penting.

Ini bererti. Papan induk AT telah berada di pasaran sejak sekian lama. Modem luar atau dalam:Perkakasan untuk disambungkan ke ISP dan melayari Internet. RAM.2. LPT1. Ada berbagai-bagai jenis papan induk mengikut prosesor yang hendak digunakan. USB dan PS/2 di atasnya tidak seperti papan induk AT. Dengan sendirinya. Papan induk datang dalam bentuk AT dan ATX. Cakera padat (CD) serta berkaraoke. VCD dan CD ROM. Senarai perkakasan sistem multimedia yang dicampurkan dengan perkakasan sistem asas seperti di bawah. Komputer Sistem Multimedia Komputer Sistem Multimedia terdiri dari sebuah sistem yang mempunyai bunyi dan boleh memainkan video cakera padat (VCD). Di atas papan induk akan diletakkan pelbagai perkakasan seperti CPU. Papan induk ATX memasukkan komponen seperti Port COM1. Senarai perkakasan sistem Internet. kad-kad tambahan dan sebagainya. papan induk ATX memeriukan kotak komputer jenis ATX dan bekalan kuasa jenis ATX juga. semasa membeli papan induk. Pemilihannya bergantung kepada tugasan yang hendak dibuat dan kemampuan upgrade. Papan Induk (Mother Board) Papan induk boleh dianggap sebagai salah satu perkakasan yang sangat penting dalam sesebuah komputer. buatlah pemilihan yang bijak kerana perkakasan boleh ditambah tanpa perlu menukarkan papan induk. COM2. Komponen-komponen papan induk . Akaun Tmnet atau laring: Akaun untuk mendapatkan hak melayari Internet. 3. Pemacu CD-ROM (CD-ROM drive) : Membaca data dari CD. Komputer Internet Tersedia Komputer yang disediakan modem (Internet Ready) untuk melayari Internet. Pembesar suara (Speaker) : Mengeluarkan bunyi atau suara dari sumber kad audio. tambahan kepada sistem asas seperti di bawah. Mikrofon (Microphone) : Tujuannya untuk berkaraoke dan sembang dalam talian. Satu talian telefon untuk sambungan: Satu media yang membantu menyambungkan komputer dengan ISP. Kad bunyi (Sound card) : Menghantar data audio ke pembesar suara.

Satu slot FDD boleh menampung dua pemacu cakera liut dan empat penyambung IDE0 dan cakera keras untuk IDE0 dan IDE1. Apa yang sebenarnya berlaku. Ada kalanya sesetengah pengeluar IDE1 dinarnakan IDE1 dan IDE2 mengikut perkakasan. BIOS akronim bagi sistem input-output asas (basic input-output system). biasanya terdapat pada papan induk jenis lama. Kebanyakan BIOS di papan induk kini sudah Julus pepijat Y2K yang menjadi masalah besar semasa menjelang tahun 2000 dahulu. Slot SIMM mempunyai 72 pin dan DIMM pula 168 pin. storan terlalu kecil dan penjimatan ruangan menjadi kritikal. Satu papan induk dengan yang lain amat berbeza bergantung kepada kemampuan dan kecanggihan sesuatu cipset itu. Slot RAM bagi SIMM dan DIMM seharusnya mencukupi untuk tugasan. Pemilihan RAM harus sesuai dengan papan induk agar kedua-duanya beroperasi dengan baik. Jumper jenis ketiga pula menggunakan CMOS setup untuk setkan jumper secara perisian. Lagi banyak cache lagi baik dan biasanya papan induk kini dibekalkan sebanyak 512 KB atau lebih. Dalam papan induk. jenis CPU dan lain lain lagi. Cache Aras 2 (L2 Cache) di papan induk sebenarnya sejenis RAM statik (static) bagi tujuan mempercepatkan operasi komputer. jenis PAM atau memori yang boleh digunakan. PCI dan AGP sangat penting juga diberi perhatian. . Sesetengah pengeluar meningkatkan taraf kemampuan cipset dan papan induk yang sama sudah boleh melakukan perkaraperkara yang lebih baik dari sebelumnya.Papan induk mempunyai pelbagai komponen di atasnya dan berbeza dari sebuah ke sebuah mengikut jenis CPU yang hendak digunakan. Kebanyakan papan induk kini juga ada kombinasi CMOS setup dan jumper flzikal atau jumper dan suis. Untuk menyelamatkan keadaan. Jenis jumper perlu juga diambil perhatian. tahun diberi dua angka sahaja dan apabila tiba tahun 2000. Penyambung bekalan kuasa AT dan ATX kadang-kadang dibekalkan dalam satu papan induk. Slot tambahan AGP pula untuk kad grafik yang lebih baik dari segi prestasi dan resolusi. Komponen-komponen yang dimaksudkan seperti di bawah. Ada papan induk menggunakan jumper fizikal dan sesetengahnya jenis suis. Kekeliruan ini disebut sebagai pepijat Y2K dan dibetulkan dengan menukar perisian atau perkakasan Y2K serasi. Slot RAM di papan induk kini kebanyakannya jenis DIMM. Slot FDD dan HDD adalah untuk pemacu cakera liut dan cakera keras. akan beroperasi dengan sistem mengenai maklumat perkakasan komputer semasa startup. Kebanyakan papan induk kini dibekalkan dengan penyambung ATX saja memandangkan keperluan voltan 3V untuk litar-litar tertentu dalam papan induk ATX berkenaan. terutama slot PCI yang kini banyak perkakasan jenis slot tersebut. Komponen slot tambahan ISA. pada masa mula-mula komputer dibina. tugas cipset bagi menentukan berbagai-bagai perkara penting seperti kelajuan sistem bas. sistem akan beranggapan tahun berbalik kepada 1900. Cipset adalah litar-litar bersepadu dalam satu unit untuk melakukan beberapa tugasan biasa. la menyokong pemindahan data antara peranti-peranti perkakasan.

penyambung yang digunakan kebanyakan komputer berjenama. Port LPT1 (Line printer terminal) pula untuk perkakasan seperti pencetak. COM2 dan penyambung papan kekunci bersiri digunakan untuk disambungkan ke tetikus bersiri. Yang bersoket. jumlah RAM serta waktu dan tarikh.5cm dan tinggi 0. modem luar dan papan kekunci bersiri mengikut susuran. CMOS bermaksud complementary metal-oxide semiconductor untuk menyimpan maklumat perkakasan seperti jenis storan.0 bcleh menghantar data sepantas 480 mbps. Perkakasan seperti tetikus dan papan kekunci kerap menggunakan kemudahan ini. Untuk menukarkannya amat mudah sekali. Bateri Lithium Ion kelihatan seperti sekeping wang siling 10 sen.5cm. paling banyak sekali di papan induk kini. tekan kekunci Del berulang kali semasa komputer sedang dimulakan. dipateri ke papan induk dan sesetengahnya bersoket. Komponen pengkalan (port) COM1.1 memindahkan data antara perkakasan jenis USB dengan komputer pada tahap 12 mbps iaitu 12 megabit sesaat. lebar 1. Keluaran terbaru USB 2. Ada 3 jenis bateri yang biasanya terdapat di atas papan induk seperti di bawah. PS/2 bererti 'personal system'. Untuk mengubah senarai perkakasan dalam menu CMOS. USB 1. kamera video dan sebagainya. cip bateri boleh dicungkil keluar dan diganti. Jarang .Penyambung USB seharusnya dibekalkan untuk semua papar induk kerana perkakasan jenis USB kini kian banyak. NVRAM (cip kombinasi bateri) berukuran panjang 2cm. pengimbas. Bateri Komputer Tugas bateri CMOS untuk memberi kuasa kepada cip CMOS menyimpan maklumat perkakasan semasa komputer tidak beroperasi.

komputer akan memberi isyarat semasa setiap kali komputer hendak dihidupkan. la dilekatkan pada papan induk 286.sekali dilihat bateri jenis ini sekarang. Jangka hayat bateri dari tiga hingga lima tahun dan sekiranya rosak atau lemah. . 386 atau 486 dan sudah tidak dikeluarkan lagi. mungkin sudah pupus. Bateri Ni-Cad sangat popular satu ketika dulu. Setelah semua perkakasan dibuka termasuk papan induk dari kotak komputer. Tujuan bateri tersebut untuk memberi kuasa kepada cip CMOS bagi menyimpan maklumat komputer semasa tidak beroperasi. menyerupai siling 20 sen seperti dalam rajah sebelah. baru bateri dapat dikeluarkan dengan bantuan peralatan pateri. Bateri yang terdapat di atas papan induk kini dari jenis LITHIUM 3V. Bateri jenis ini juga dipateri dan sangat sukar untuk dikeluarkan.

Tukar bateri dengan jenis yang sama dan pastikan kedudukan tanda positif (+) seperti sebelum dikeluarkan tadi. Dengan hujung pensil tekan ikut anak panah A untuk melepaskan bateri dari cangkuk. . Tekan dengan jari ikut anak panah B dan bateri sudah boleh dikeluarkan ikut arah C.Cara-cara menukar bateri jenis Lithium Ada kalanya bateri terpaksa ditukar dan untuk mengeluarkannya tidaklah susah sangat.

 Cakera padat (CD) atau disket untuk pemacu VGA dan audio (sekiranya kad-kad berkenaan jenis bina dalam).Perkakasan Komputer Aksesori Papan Induk Semasa mendapatkan papan induk. Sesetengah pengeluar membekalkan kabel port permainan yang berasingan seperti gambar (B) di bawah. Senarai penuh perkakasan seperti berikut:   Papan induk dan manual.  Kad modem kecil dengan slot tambahan CNR (Communication Network Riser) di papan induk sekiranya ada kemudahan itu.4) dan audio (7) tidak akan diberi. Kabel-kabel reben cakera keras 40 pin (1) dan pemacu cakera liut 34 pin  Kabel reben penyambung VGA (sekiranya kad jenis bina dalam). Papan induk yang tidak ada VGA dan audio dibina di dalamnya (built-in). .  Kabel reben penyambung COM1.  Kabel reben penyambung audio (sekiranya kad jenis bina dalam) dan port permainan atau kabel penyambung port permainan sahaja. COM2 (1) dan LPT1 (1). kabel penyambung VGA (. pastikan beberapa perkakasan dibekalkan.

.

.

.

.

.

.

satu port untuk tetikus PS/2 dan 2 port USB. .Pilihan 'ATX Form Card' Kad A di atas mempunyai satu port 'infrared' (IR).

. Pastikan juga papan induk ada sarnbungan berkenaan.Kad 'ATX Form' harus dibeli berasingan dan pastikan sambungan ATX ada dipapaninduk. LAN Network Adapter Extension Kad B di atas dari jenis kad rangkaian (LAN Network Adapter Extension Bracket) dan harus dibeli berasingan.

.

.

Papan induk Slot 1 sudah agak berkurangan kini. .Contoh papan induk ATX Slot 1 dan Socket 370 untuk kebanyakan CPU jenis Intel.

.

.

Papan induk Socket 7. Jenama-jenama papan induk klon yang popular seperti Abit. Gigabyte dan lain-lain lagi. Intel. Apollo. Kebanyakan papan induk kini dalam bentuk ATX dan Celeron Baru dipaparkan di atas sebagai panduan. Papan induk dengan huruf V. yang boleh disetkan di paparan CMOS setup. . M bererti kad modem dan L bererti kad network (Line) atau kad rangkaian. Jenis-jenis Papan Induk Ada berbagai-bagai jenis papan induk boleh dipilih dan dibina menjadi sebuah komputer klon. Asus. S.Kelebihan papan induk ATX Papan induk ATX boleh dihidupkan melalui papan kekunci. Slot A dan Slot 1 akan pupus atau sudah pun pupus kerana kesukaran mendapatkannya. M dan L menunjukkan pada komponen dibina di dalam papan induk berkenaan. Huruf V bererti kad video. MSI. Super 7. S bererti kad bunyi (sound). tetikus dan panggilan masuk dari modem.

Terkini. ia mempunyai cache aras 1 terbina di dalamnya. kelajuan memori. CPU Intel Celeron semasa mula dikeluarkan menggunakan Slot I tetapi ditukar ke Socket 370 dengan kelajuan CPU dari 366Mhz hingga 800MHz. Jenama-jenama CPU yang popular terdiri dari Intel dan AMD. Kelajuan sesebuah komputer tidak bergantung pada kelajuan CPU sahaia tetapi komponen-komponen seperti jumlah RAM kad graflk. Sebagai contoh. cache bagi CPU Intel Celeron 333MHz adalah sebanyak 128Kb. AMD mengeluarkan CPU bernama Athlon dan Duron yang menggunakan Socket A untuk menyaingi Intel. mempuryai 2.CPU Prosesor atau CPU yang pertama dicipta Intel pada tahun 1971. Sekiranya salah satu komponen tidak sesuai. . tetapi memori yang digunakan yang dipanggil 100MHz. Kelajuan prosesor sebenarnya dirujuk pada kelajuan informasi diproses dalam cip tersebut dan tentunya lebih laju lebih baik. kini Intel harus berbangga dengan CPU Pentium 4 yang mempunyai lebih 28 juta transistor dan berkelajuan melebehi 1GHz. Kelebihan CPU masa kini. kelajuan bas papan induk. Operasi komputer agak laju dengan tambahan cache ini dan dengan itu sekiranya lagi banyak jumlah cache lagi baik sesebuah komputer itu. Terkini prosesor Pentium 4 dicipta untuk papan induk Socket 423 dan Socket 478 bagi menyokong RAM yang berbeza.300 transistor dan dipanggil cip 4004. Kelajuannya pada ketika itu ialah 108KHz. Pentium II dan III juga mengikut CPU Celeron iaitu dari Slot 1 ke Socket 370. AMD menggunakan Super 7 menandingi Slot I dari segi kelajuan dan harga.. Biasanya maklumat cache ini boleh didapati di kotak CPU atau dari senarai yang dikeluarkan oleh syarikat CPU itu dan juga di laman Web syarikat berkenaan. jumlah RAM dan jenis sambungan cakera keras harus diambil kira. maka ini akan mengakibatkan satu suasana 'bottle-neck' dan sistem sesak. CPU dibina dan direka untuk papan induk yang dikhaskan untuknya. CPU atau Pemproses (Kotak dan tray) Apa gunanya CPU? CPU (central processing unit) adalah sebuah cip yang bertindak sebagai pusat memproses segala data dalam komputer dan kelajuannya menjadi idaman setiap insan IT. umpamanya kelajuan 133MHz untuk penghantaran data antara CPU dan RAM. Setelah tiga dekad.

biasanya dibekalkan kepada wakil penjual (dealer) untuk penjimatan kos. Harga CPU agak murah kerana tiada bungkusan yang terlibat. .Terdapat CPU yang dijual tanpa kotak (tray).

Setiap keluaran ditambah ciri-ciri kelebihan mengira arahan secepat yang mungkin dan ukuran senipis-nipis yang boleh bagi menambah jutaan transistor.CPU direka dengan jenis socket (papan induk) yang bersesuaian untuknya. Socket 3 dalam rajah 2 digunakan untuk CPU 486 yang sudah pupus kecuali mungkin masih digunakan di rumah-rumah. tentunya komputer dengan CPU AMD akan mencapai satu tahap yang terbaik. Program-program yang mengguna MMX dan SSE2 akan menampakkan penggunaan yang optimum dengan komputer yang berasaskan CPU Intel. CPU AMD Athlon dan Duron menggunakan papan induk Socket A. Dari segi harga. Celeron bolehlah digandingkan dengan Duron dari segi prestasi dan P4 dengan Athlon iaitu sama kuat dan padan mengikut CPU pada peringkat masing-masing. . hampir sama dan antaranya tidak boleh ditukar ganti. pemilihan CPU agak kritikal. Intel menggunakan rutin optimisasi (optimisation) multimedia MMX dan SSE2 sementara CPU AMD dengan 3Dnow. Pentium III untuk pengguna pertengahan dan P4 untuk pengguna kuasa (power user). mengurangkan penggunaan kuasa elektrik . CPU AMD Duron dan Athlon untuk satu kelas pengguna biasa dan satu lagi pengguna kuasa. Pentium III dan Pentium 4 (P4) untuk taburan pengguna-penggunanya pelbagai peringkat. menggunakan papan induk Socket 423 dengan RAM Rambus dan terakhir Papan induk Socket 478 direka untuk Pentium 4 dengan rnemori SDRAM yang berharga dan berprestasi sederhana. dan secara automatic mengurangkan haba. Celeron biasanya untuk pengguna biasa. Begitu juga program-program yang menggunakan 3Dnow. CPU Intel dan AMD Dua syarikat gergasi pembekal CPU menyaingi antara satu sama lain untuk mengeluarkan barisan CPU paling mantap dan canggih. AMD agak rendah sehingga hampir 10 peratus bezanya berbanding Intel. Untuk membina sebuah komputer. Intel mengeluarkan CPU seperti Celeron. Cara-cara pemasangan CPU Pentium dan CPU AMD . CPU Pentium 4 umpamanya.

tahap kelajuan bas (FSB) dan sebagainya. sukar untuk mendapatkannya kini kecuali terselit dimana-mana.Terpulang kepada individu memilih CPU yang berkenan di hati atas dasar tujuan komputer digunakan dan modal yang ada. Harus diingat CPU saja tidak memberi kelajuan sebenar. . Papan induk memainkan peranan penting terutama cipset yang digunakan. papan induk. ia bergantung kepada keseluruhan sistem dari segi perkakasan dan sistem operasi. Pilihan perkakasan harus serasi dan sesuai terutama di antara CPU. sistem tidak akan beroperasi secara optimum. CPU dalam warna kelabu menun'ukkan keluaran yang terbaru atau masih terdapat di pasaran. Senarai papan induk yang pernah muncul di persada IT satu ketika dulu bertukar berganti mengikut peredaran masa. PAM dan sebagainya. Walaupun sesetengah papan induk dan CPU di bawah masih digunakan di rumah-rumah. Senarai papan induk dan CPU dipaparkan di mukasurat seterusnya. Sekiranya RAM yang digunakan sedikit dan kad grafik bertaraf rendah. Cipset akan menentukan jenis RAM yang boleh digunakan.

.

* Tanda bintang dan laman kelabu rnenunjukkan senari papan induk dan CPU terkini iaitu maklumat pada Sep200l.

FSB bermaksud Front Side Bus iaitu sistem bas untuk CPU dan memori (RAM) menyimpan dan rnengambil data sepantas yang disetkan kepada CPU oleh pengeluar.

Kotak komputer (Casing)

Kotak komputer datang dalam beraneka bentuk untuk menampung pelt)agai jenis papan induk. Tujuan sebenar kotak komputer urituk bagi melindungi perkakasan dari habuk, debu, benda-benda asing dan sebagainya. Dua

bentuk kotak komputer yang ketara ialah AT dan ATX. Harga sebuah ketak komputer ATX lebih mahal berbanding dengan kotak AT kerana hentuk penyambung yang baru serta saiznya agak lebar. Dalam bekalan kuasa jenis baru ini juga terdapat penambahan voltan 3V.

Aksesori Kotak Komputer

Semasa mendapatkan kotak komputer, pastikan beberapa perkakasan dibekalkan seperti senarai di bawah.

Kotak komputer dengan bekalan kuasa 250 watt atau lebih Kabel kuasa 4 lapik getah dan 4 plag kecil Beberapa skru, penebat (insulator), nat berkaki dan plag plastik

Rajah di atas menunjukkan pandangan panel depan kotak komputer berbagai bentuk.

Ada berbagai-bagai jenis kotak komputer AT untuk dipilih mengikut kemahuan dan keadaan seperti Desktop, Mini tower, Midi tower dan Midi tower. Terdapat satu lagi rekabentuk kotak komputer dipanggil ATX yang amat popular, dikhaskan untuk papan induk jenis ATX juga. Bentuknya dalam golongan Mini, Midi, Maxi dan Desktop. Biasanya kotak komputer ATX agak lebar bentuknya dan dibekalkan dengan bekalan kuasa jenis ATX.

Diperhatikan tren kini, saiz kotak komputer semakin mengecil bagi menampung papan induk yang kian padat. Kebaikan tren berkenaan, ia mengambil ruang yang kecil serta comel apabila dipandang.

.

3V dan -3. Rajah B dan C menunjukkan caracara pemasangan lapik getah berkenaan. Fungsi bekalan kuasa komputer adalah untuk menukarkan voltan 240V AC (alternating current) kepada +5V. la direka dalam satu kotak yang berasingan dari perkakasan komputer untuk memudahkan pertukaran sekiranya ada kerosakan. beri kepada juruteknik yang berpengalaman untuk menguji dan memperbaikinya. Ia juga dipanggil oleh para penjual komputer sebagai unit bekalan kuasa Pentium 4. Unit Bekalan kuasa AT dan ATX Apa gunanya bekalan kuasa? Seperti yang sedia maklum. Rajah A menunjukkan 4 lapik bawah kotak komputer. Datang unit bekalan kuasa untuk menjadi wira menyelamatkan keadaan. Kebanyakan unit bekalan kuasa kini sudah menghapuskan pilihan ini. bekalan kuasa perlu untuk menghidupkan komputer seperti juga petrol untuk menjalankan kenderaan. Jangan sesekali menukarkan ketetapan atau setting di belakang kotak bekalan kuasa kepada bacaan 112V AC. +12V. Kelebihan bekalan kuasa ATX Output bekalan kuasa ATX mempunyai tambahan 3V untuk sesetengah litar-litar dalam papan induk ATX berfungsi. Prosesor Pentium 4 terkini memerlukan unit bekalan kuasa sekurang-kurangnya 300 watt dan datang dengan label ATX12V di atas kotaknya. -12V. Bekalan kuasa untuk kornputer klon terbahagi kepada dua jenis iaitu AT dan ATX. Bekalan elektrik dinding tidak sesuai untuk sistem komputer yang memerlukan bekalan kuasa bateri. ia boleh berligar dari 216 V AC hingga 252 V AC.3V DC (direct current).Voltan yang digunakan di Malaysia ialah 240V AC dan mengiklit peratus antara +5% dan -10%. la juga membekalkan punca bagt mengstabilkan atau mengaktifkan komputer seperti 'Power good' dan 'Power supply On'. . yang tidak ada pada bekalan kuasa AT. Jangan sesekali membuka unit bekalan kuasa semasa ia beroperasi. Perhatikan keadaan ini jika hendak membeli unit bekalan kuasa secara berasingan. -5V. Voltanvoltan yang pelbagai jenis itu disalurkan pada litar-litar elektronik untuk operasi. +3. Kalau bekalan kuasa bermasalah dan diri kurang yakin.

.

Sambungkan soket D ke plag B dan dua sambungan kuasa akan bertambah. dapatkan adapter khas seperti dalam rajah C di atas. Sekiranya ingin menambah sambungan kuasa. Suis kuasa pada kotak ATX dipasang terus ke papan induk . Sambungan-sambungan kuasa untuk papan induk jenis ATX berbeza dari AT.Sambungan kuasa P8 dan P9 untuk papan induk jenis AT. Terdapat antara tiga atau empat sambungan kuasa seperti rajah A dan B dalam sesebuah kotak kornputer.

Transformer: Ia menurunkan voltan 240V AC ke tiga cabang voltan iaitu 3V. .3V dan -3. rectifler dan filter. Filter: Ia menapis gelombang dan memberi satu arus DC yang bersih dan tidak bising untuk ketiga-tiga voltan. 5V dan 12V AC. Nota: Voltan +3. Rectifier: Ia menukarkan voltan 3V.Ada tiga bahagian operasi dalam unit bekalan kuasa iaitu transformer. Voltan output masih dalam gelombang AC. 5V dan 12V AC ke DC tetapi masih kurang stabil iaitu ada gelombang halus sama seperti gelombang AC. Amaran Jangan membuka penutup unit bekalan kuasa tanpa pengetahuan yang cukup.3V hanya terdapat dalam kotak bekalan kuasa ATX sahaja. Sekiranya rosak. beri pada juruteknik komputer yang berpengalaman atau tukar sahaja dengan yang baru.

Penggunaan ruang RAM dilakukar oleh sistem dan bukan pengguna. Penyimpanan data di kad RAM bersifat sementara. .RAM Memory RAM akronim bagi random access memory bertindak sebagai satu jenis memori dinamik (dynamic) bagi CPU dapat menyimpan Data ringkas dan mengambilnya dengan cepat tanpa bantuan terus dari cakera keras. bila komputer ditutup. semua maklumat akan terpadam.

64MB. biasanya berpasangan iaitu 16MB dengan 16MB atau 32MB dengan 32MB. sebuah kad litar kecil memori yang dipanggil SDRAM dan dilekatkan sendirian di slotnya. . 128MB dan 256MB. RAM jenis EDO (extended data out) ini dilekatkan di slot SIMM di papan induk. DIMM (168 pin) bermaksud double in-line module.SIMM (72 pin) bererti single in-line memory module iaitu sebuah kad litar kecil memori yang dipanggil SIMM RAM. SDRAM datang dengan kapasiti 16MB. 32MB.

Jenama SDRAM Yang popular seperti Hitachi. SDRAM ada beberapa jenis kelajuan seperti 66MHz. antaranya 64MB. Kapasiti SDRAM. 100MHZ dan 133Mhz mengikut sistem bas di papan induk. kelajuan bas dan jenama seperti berikut: SDRAM bererti synchronous dynamic RAM. sentiasa diubah atau ditingkatkan oleh pengeluar bagi menampung pelbagai RAM Yang kian canggih kini. Kingmax.SDRAM tetapi dua kali ganda lebih laju. Slot 1 dan Pentium III. Penerangan ketiga-tiga RAM tentang erti. terdapat pada kebanyakan papan induk Celeron dan Pentium III. RAM Terkini Ada tiga jenis RAM atau memori sekarang ini iaitu SDRAM. Kingston dan Takei. Ia mempunyai sebanyak 30 pin dan sekarang tidak dikeluarkan lagi atau dengan lain perkataan ia telah pupus. DDR-DRAM bererti double-data-rate synchronous dynamic RAM sebenarnya sambungan dari . Papan induk harus mampu menyokong RAM jenis ini untuk mendapatkan . Kelajuan bas RAM ialah 100MHZ (PC100) dan 133MHz (PC133). RAM B yang kedua sama ada jenis Normal iaitu FPM (front page mode) atau EDO (extended data out) mempunyai sebanyak 72 pin. RAM EDO digunakan untuk papan induk Pentium dan RAM FPM untuk papan induk 486.RAM kecil A dalam rajah di atas digunakan pada papan induk 286. Kemampuan BIOS dan cipset di papan induk menentutkan jenis RAM yang serasi. RAM C dipanggil SDRAM mempunyai sebanyak 168 pin. RAM 66MHz sudah tidak dikeluarkan lagi atau dikira sudah pupus. DDR-DRAM dan RDRAM. Dari segi harga ia paling murah di antara ketiga-tiga RAM dan sederhana semasa operasi. Ia mempunyai 184 pin dengan kelajuan penghantaran data sebanyak 1600Mbps bagi RAM PC1600 menggunakan detik memori (memory clock) 100MHZ dan 2100MBps bagi RAM PC2100 dengan detik memori 133MHz. Pemilihan RAM harus bersesuaian dengan papan induk Yang hendak digunakan. 128MB dan 256MB. 386 dan Pada sesetengah 486. digunakan pada papan induk seperti Socket 370. Firmware (perisian tegar) BIOS ialah perisian kecil digunakan semasa rutin startup.

ia tidak boleh jatuh dari jarak apa pun. Piring ini tersimpan di dalam satu bekas kejap bagi mengelakkan dari debu.kebaikan RAM berkenaan. semasa operasi. program-program aplikasi. Di sinilah cakera keras memainkan peranannya sebagai satu storan yang berwibawa. habuk. Pertama. ia lebih mahal dari kedua-dua RAM di atas tetapi lebih laju dari DDR-DRAM. Kelajuan bas RDRAM pada tahap 40OMHZ dan ia digurakan bersama CPU Pentium 4 (P4) dengan papan induk Socket 423. asap dan sebagainya. penutupan yang mengejut boleh membantu menambah kerosakan permukaan piring yang popular dengan panggilan 'bad sector' atau sektor rosak. Ciptaan canggih ini ada banyak kelemahan dan harus diberi penjagaan yang sewajarnya. Jenama RDRAM seperti Micro. RDRAM bererti Rambus dynamic RAM. Bekas cakaran atau parut ini biasanya tidak boleh diperbaiki sehingga . Kedua. menulis dan memadam maklumat atau data-data di atasnya. Samsung dan Kingmax dan berkapasiti di antara 64MB hingga 128MB. jika tidak ia beroperasi pada kadar biasa atau lebih teruk dari SDRAM sendiri. Cakera keras Cakera keras sebenarnya menyerupai sebuah piring yang berputar laju dengan satu pointer membaca. Kini terdapat papan induk Socket 478 untuk CPU P4 bagi menyokong SDRAM dan ini satu petanda baik. utiliti dan sebagainya. Cakera keras dan cakera liut Apa pentingnya storan? Sebuah komputer seharusnya mempunyai satu storan untuk ditempatkan sistem operasi. dari itu pergerakannya harus cermat.

Quantum. Samsung dan lain-lain lagi. Pencarian fail akan meniadi cepat dan boleh memanjangkan umurnya. Perkara-perkara yang harus diberi perhatian seperti elakkan dari sentuhan besi berani. pita. lagi baik. kelajuan kadar penghantaran (transfer rate) dan purata waktu cari (average seek time). Iomega 100MB dan 250MB tetapi tidak akan dibincangkan di sini. debu. Lagi tinggi bacaan rpm. transfer rate dan average seek time cakera keras Seagate Medalist 3221 ialah 650 rpm. kelajuan pusingan sesaat (rpm). Contoh rpm. Ketiga. penyusunan fail-fail yang kemas akan memberikan cakera keras keselesaan ia beroperasi. Jika tidak digunakan. sentuhan jari di permukaan cakera dan timbunan sesuatu beban. pastikan kedudukannya dalam kotak komputer ada laluan udara dan kalau boleh ditambah kipas aksesori di atas cakera keras untuk penyejukan yang padu. Bekalan elektrik yang terputus dengan tiba-tiba. dan tentunya bertambah mahal harganya. Selalu lakukan defrag atau penyusunan fail pada cakera keras.akhir hayatnya. beberapa fail kecil yang penting. air. . habuk rokok. Cakera liut atau 'floppy disk' sekarang boleh dianggap kecil storannya jika dibandingkan dengan storan lain. Western Digital. satu jenis musuh yang digeruni oleh peralatan yang comel ini.5MB/s dan 11 millisec mengikut susunan. Walau bagaimanapun ia masih digunakan lagi untuk menyimpan . Cakera keras Apa yang hendak dicari pada cakera keras ialah muatan storan. dedahan tepat sinar matahari. Penutupan atau shut down yang betul harus dilakukan setiap kali ingin keluar dari komputer terutama dengan sistem operasi jenis Windows. -Pengeluar-pengeluar cakera keras yang popular ialah Seagate. 3. Cakera liut atau disket Satu lagi storan yang masih digunakan ialah cakera liut atau disket dan ia harus bekerja dengan pemacu cakera liut. Ada berbagai-bagai lagi jenis storan seperti pemacu LS-120. Disket harus dijaga dengan cermat kerana ia mudah rosak. Fujitsu. masukkan disket ke dalam kotak asalnya. Keempat. Maxtor.

Ia tidak harus dibuka sama sekali. Dengan lain perkataan. Makna jargon ciri-ciri cakera keras seperti berikut: RPM bermaksud pusingan seminit atau revolution per minute. IDE atau SCSI? . Transfer rate bermaksud ukuran kelajuan cakera keras melakukan penghantaran data ke komputer.Pemacu cakera keras di atas dibuka untuk melihat komponen-komponen yang ada di dalamnya sebagai demo sahaja. lebih laju pusingan cakera keras lebih cepat informasi dapat dicari. Seek time bererti waktu diambil oleh kepala tulis dan baca tergerak (read/write head) ulang-alik dalam mencari balapan (track) tepat di mana data disimpan. Kelajuan cakera keras kini sama ada 5400 atau 7200 pusingan seminit (rpm).

073. jumlah bait sebanyak 1. sambungan kabel reben antara pemacu dan papan induk diperiksa sama ada ia tidak dimasukkan dengan .576 bait. Apa yang sebenarnya teriadi? Pengilang mendifinasikan 1MB sebagai 1.048. Kebanyakan papan induk sekarang sudah dilengkapi BIOS menyokong antaramuka itu.2GB iaitu 10. Kerosakan perkakasan berkenaan biasanya ia tidak boleh membaca disket dan harus dicuci dengan cecair kimia khas yang boleh dibeli di kedai-kedai servis komputer. akan menunjukkan 9.Ada dua IDE slot yang terdapat di atas papan induk untuk diletakkan perkakasan storan dan pemacu cakera optik.741. ianya jadi 2 ganda 30 (2 X 2 sebanyak 30 kali) bersamaan 1.000.2GB oleh pengilang. menulis dan memadam. Kalau tidak berjaya. Apa yang dikesan oleh Windows dianggap betul bila kehilangan bait selebihnya telah diambil oleh sektor but dan fail-fail sistem FAT. iaitu UltraATA/66 dan UltraATA/100.000 (seribu juta) dan dalam kiraan komputer iaitu digit penduaan (binary digit). Satu 'bait’ ialah satu huruf. I GB (gigabytes). Pemacu cakera liut Pemacu cakera liut Pemacu cakera liut 1.824 bait (bytes) Satu bait terdiri dari 8 bit. angka atau aksara (character).727GB saja.000.576 tepat. sebuah cakera keras bermuatan 10.000. Apa yang mengelirukan? Kekeliruan bacaan jumlah bait cakera keras menjadi satu perkara yang selalu dibangkitkan. hanya 9. Bila dibahagi 10.000 bait dengan 1. Ada dua jenis kelajuan cakera keras yang beraskan IDE. Kabel reben 40 pin diperlukan untuk tugas itu.000 bait dan bagi fdisk pula yang menggunakan sistem binary.200. Satu bit pula bererti sama ada 0 atau I.048. Pemilihan cakera keras UltraATA/l00 disyorkan untuk permainan komputer dan sebagainya.44Mb memerlukan disket bila beroperasi sama ada untuk membaca. Contohnya. 1 G (giga) bererti 1.000. SCSI pula memerlukan satu kad antaramuka slot PCI untuk berfungsi dan keseluruhan sistemnya agak mahal untuk pengguna rumah.54GB apabila dikesan oleh Windows. Satu kabel reben khas yang dibekalkan bersama papan induk harus digunakan untuk sambungan tersebut.

pilih pemacu A dan setelah masukkan disket pencuci. nampaknya pilihan terakhir mengantikannya dengan yang baru. Penjagaan pemacu cakera liut Cara #1 Satu atau dua titik cecair kimia seperti rajah di atas memadai untuk mencuci pemacu disket.kemas. Dapatkan prom DOS. . Sekiranya sudah habis ikhtiar. tekan Enter. Periksa di Menu CMOS untuk memastikan pemacu cakera tidak di sekatkan dari beroperasi.

masukkan disket pencuci di pemacu A dan klik ikon berkenaan untuk ia beroperasi. Pemacu cakera liut atau pemacu cakera layut Perkakasan kedua ialah pemacu cakera liut yang beroperasi bila ada cakera liut atau disket di dalamnya. Cakera keras Cakera keras dianggap sebagai sebuah storan yang mampu menyimpan sistem operasi dan seribu satu perisian. angka dan aksara.Cara # 2 Sekiranya sudah dalam Windows.44MB. Litar logik yang mengandungi kumpulan transistor akan mengeluarkan output 'On' dan 'Off seperti mentol yang menyala dan padam. Dua perkakasan yang boleh dikaitkan dengan storan dalam komputer ialah cakera keras dan pemacu disket. la diukur dalam kiraan bait (byte) dan sebagai contoh 20GB bererti cakera keras berkenaan boleh memuatkan sebanyak lebih kurang 20 ribu juta huruf. Untuk keselamatan kandungan disket. . penutup seak B dibuka bagi disket boleh dibaca tetapi tidak boleh ditulis. la sebenarnya bertindak sebagai satu Perkakasan untuk membaca dan menulis ke satu storan iaitu disket 1. Pemacu cakera liut masih setia dengan disket tradisinya iaitu disket 1. angka dan aksara. Jumlah kombinasi lapan bit ini mencapai sehingga 256 (2 ganda 8) dan dirujukkan kepada nilai ASCII akronim bagi American Standard Code for Information Interchange.44MB. Muatan cakera keras kini antara 10GB hingga 30GB. Lapan bit akan menjadi satu bait (byte) yang bererti satu huruf. klik ikon My Computer untuk dapatkan paparan senarai komponen dalam sistem operasi. Keadaan 'On' atau 'Off ini dikira satu bit (binary digit) dalam bahasa komputer. Bahasa komputer: Apa itu bit dan apa itu bait? Komputer akan berkomunikasi dengan bahasa yang difahaminya iaitu bahasa digital.

RAM di kad video. bukan 1000 bait mengikut kiraan biasa. Dalam rajah di bawah. GB (Gigabyte) dan sebagainya.984. Untuk pengetahuan.Bit dan bait Terdapat berbagai-bagai nama bait seperti KB (Kilobyte). dengan mudah diisikan ke dalam sebuah CD-R (cakera padat yang boleh merakam data) yang bermuatan 650 MB.000 baits apabila ia direkodkan dalam format Mod-1 ISO 9660.000. Perkakasan seperti memori (RAM). kapasiti CD-R 650MB ialah 681.000 huruf. cakera padat (CD) dan cache di papan induk semuanya ada kaitan dengan bait dan harus diberi perhatian mengenai kebaikannya. MB (Megabyte). 1KB bererti 1024 bait. Memahami binary penting kerana kebanyakan perkakasan dalam komputer sedikit sebanyak akan menyentuh mengenainya. . sebuah buku yang mempunyai 600. storan cakera keras. Contohnya. Dalam binary. ditunjukkan senarai 1 bit sehingga 1GB dan jumlah bait sebenar. 1KB bila dikira 2 ganda 10 (2 X 2 sebanyak 10 kaii) akan menjadi 1024 bait.

Kad video slot tambahan mempunyai RAM tersendiri dan boleh memproses data mengikut cip yang terbina dalam kad tersebut. Kad jenis AGP (Accelerated Graphics Port) dan slot AGP dibuat bagi melaksanakan hasrat pengguna yang inginkan paparan canggih dan kepantasan penghantaran data graflk. . Kad video jenis slot ISA sudah tidak dikeluarkan lagi. Ciri-ciri kad yang dimaksudkan seperti ada output TV atau kemampuan menyunting rakaman video. Ada berbagai-bagai jenis kad video yang boleh dipilih kini. 2D dan 3D. 3D pula berkaitan permainan komputer 3 dimensi. Permainan 3D dapat dimainkan dengan sempurna tanpa sebarang masalah. Tren sekarang.Kad video dan kad grafik Apa pentingnya kad video? Tanpa kad video dalam komputer. Tiga aspek kad video yang harus diketahui iaitu ciri-ciri yang ada pada kad. Kini setengah kad graflk diletakkan sebanyak 128MB jenis DDR (double-data-rate) RAM untuk melaksanakan tugas berat itu. Cara ini menjimatkan kos kepada pengeluar dan dimanfaat oleh pengguna biasa yang tidak memeriukan kecanggihan paparan. 2D dikaitkan dengan tugasan biasa yang dilakukan seperti membuka dokumen atau mempamerkan laman web. kad video dibina terus dalam papan induk. Terdapat berbagai-bagai jenis kad grafik untuk dipilih seperti kad grafik GeForce2 GTS atau GeForce2 Ultra dan lain-lain lagi. Jumiah RAM di kad grafik harus diberi perhatian mengikut tugasan yang hendak dilakukan. monitor secanggih manapun tidak akan berfungsi. Kad video memainkan peranan yang penting dalam menghantar signal digital ke monitor. Kad graflk dengan RAM sebanyak 16MB memadai bagi menepati permintaan program yang memerlukan kepantasan beroperasi. Permainan komputer memerlukan kad grafik yang boleh mengeluarkan efek 3D (3 dimensi). 3D ialah paparan grafik yang menampakkan emej secara blok dan seperti hidup. terpulang kepada kemampuan dan keperluan melaksanakan tugas.

Perkongsian RAM diset dalam CMOS Setup semasa komputer dihidupkan. Kad video slot PCI mungkin mengikut jejak yang sama. Kad grafik dengan RAM yang tinggi menjadi idaman setiap pengguna yang berminat dengan permainan komputer dan kerja-kerja grafik berat dalam bentuk CD-ROM atau disket.Kad VGA slot tambahan ISA. PCI dan AGP Kad video slot ISA sudah pupus. ia cuma akan tinggal 28MB saja untuk sistem dan yang lainnya diambil oleh kad video iaitu sebanyak 4MB. Kini kad grafik slot AGP paling popular dan semakin canggih. Sebagai contoh. Kad video jenis bina dalam akan berkongsi memori dan boleh menjejaskan sedikit operasi komputer. . Terdapat juga kad video bersepadu dalam papan induk bertujuan bagi menjimatkan kos. sekiranya komputer mempunyai RAM sebanyak 32MB.

.

ambil rehat 5 minit atau sekadarnya untuk kebaikan diri. . Guna filter monitor yang baik boleh meringankan sedikit keletihan mata. Monitor keluaran baru kini kebanyakannya telah lulus ujian radiasi. Papan induk yang mempunyai kad video bersepadu (intergrated). Bekerja dengan komputer tanpa berhenti rehat boleh merosakkan mata si pengguna. sama dengan disket atau CD-ROM untuk pemasangan yang betul dan tepat nanti. kabel sambungan khas dibekalkan seperti dalam rajah . Monitor Monitor dan radiasi Monitor merupakan salah satu peranti output yang tidak boleh dipandang ringan.Kad VGA bersepadu Semasa membuat pembelian kad video atau kad VGA (video graphic adapter). Akhir sekaii. Pertama sekali harus difikirkan tentang sinar radiasi yang dipancarkan. pastikan jenama kad seperti contoh gambar dalam bulatan 4. Setelah sejam bekerja. pastikan dibekalkan manual dan fail driver perkakasan sama ada dalam bentuk CD-ROM atau disket.

itu tanda-tandanya mengalami sindrom carpel tunnel (carpel tunnel syndrome). 16-bit color. 16-bit color bererti monitor boleh mengeluarkan 2 ganda 16 (65. Pixel monitor dapat ditingkat sehingga 1024X768 piksel atau lebih tanpa masalah. SMS. Monitor CRT memerlukan keadaan ini. Monitor yang bersaiz besar. monitor juga terlibat secara langsung. ada beberapa warna iaitu 16 colors. baik dari segi resolusi dan piksel (pixel) atau elemen gambar. Hati-hati semasa membeli monitor LCD. Begitu juga bagi 24-bit color dan 32-bit color memberikan jumlah warna yang paling cemerlang. imej monitor menjadi kabur. Untuk melayari laman web di . 24-bit color dan 32-bit color. 15' 17" dan 21". Ukuran monitor Monitor datang dengan berbagai-bagai ukuran. Monitor LCD atau paparan kristal cecair (liquid crystal display) pula baru diperkenal dan agak mahal harganya. Isu keserasian meniadi topik utama bila menggunakan monitor LCD kerana output dari komputer ke monitor masih dalam gelombang analog (analogue wave). CRT dan LCD Monitor boleh dibahagikan kepada 2 kategori iaitu monitor CRT dan monitor yang berasaskan LCD. Juga selain resolusi. Di sinilah timbulnya masalah bila pemproses grafik komputer dan monitor LCD tidak seimbang (synchronize). jumlah kedalaman warna (color depth) sangat penting untuk prestasi sesebuah monitor. melainkan mempunyai modal dan kecenderungan untuk bermain permainan komputer atau mahu kepuasan melayari Internet. faks dan Internet dielakkan semasa rehat. Latihkan diri berhati-hati dengan aliran teknologi yang boleh memakan diri. Contohnya. Emel. walaupun papan kekunci dan tetikus menyumbangkan kepada sindrom berkenaan. Resolusi dan kedalaman warna Prestasi resolusi juga bergantung kepada jenis kad video yang digunakan. Elakkan dari berlakunya perkara ini dengan mengambil masa untuk rehat dan sekaligus boleh meredakan ketegangan.536) warna. dapatkan monitor dengan pemproses yang mampu memberi imej yang tajam. Bebanan teknologi yang berterusan harus dikurangkan secara realistik.Apa itu sindrom carpel tunnel? Bila tangan dan pergelangan tangan mula merasa sakit dan kebas. 256 colors. akibat bekerja berpanjangan dengan komputer. Monitor CRT atau paparan tiub sinar katod (cathode-ray tube) telah lama dicipta dan kini masih dikeluarkan dengan mutu yang bertambah baik dan canggih. harus mempunyai satu cip dalam dirinya untuk memproses gelombang analog ke digital. kurang menggunakan tenaga elektrik. antaranya 14" (14 inci). Monitor LCD ialah sebuah peranti digital. Terpulang kepada kemampuan kad video dan monitor untuk mengeluarkan resolusi dan warna yang dikehendaki. Ada beberapa kelebihan monitor LCD berbanding monitor CRT seperti tiada pancaran radiasi. ia tidak memakan ruang yang besar dan amat comel sekali. Saiz monitor untuk penggl-na rumah memadai clengan 15".

Monitor interlaced menembakkan elektron selang sebaris dalam monitor dan jenis non-interlaced pula setiap baris. Yang pertama. apa yang sebenarnya berlaku. Sebagai contoh. ukuran sekurang-kurangnya 256 color (8-bit color) dan resolusi 640 X 480 piksel (pixel) diperlukan. Contoh spesifikasi teknikal monitor dari manual yang dibekalkan. Monitor CRT bercorak interlaced dan non-interlaced Selain perkara di atas. Kenapa sukatan Hz? Hz atau nama penuhnya Hertz juga membawa maksud Pusingan sesaat (cycle per second). Dot pitch pada setiap monitor tidak boleh diubah kerana la disetkan semasa dalam proses pembuatan. Didapati 50 pusingan sesaat atau 50Hz adalah ukuran yang paling sesuai bagi mata tidak dapat rnengesan flicker dan ia diterima sebagai satu sukatan standard. Biasanya bacaan kecil bermakna emej yang halus dan tajam. 'Flicker' pada monitor tidak akan dapat dikesan oleh mata dalam sukatan ini. monitor bercorak interlaced dan kedua noninterlaced. ada dua corak (patern) tembakan elektron dalam monitor yang harus diambil kira. walaupun ada monitor dengan bacaan yang lebih rendah lagi dan tentunya mahal. Dot pitch 0. Dot pitch bermaksud ukuran emej tajam dalam kiraan mm (millimeter). .28mm boleh diterima sebagai yang terbaik. Ukuran khas untuk mentol ini jika tidak betul boleh membuat pengguna merasa pening dan tidak selesa.Internet dan untuk sesetengah permainan komputer. Dot pitch Satu lagi perkara yang harus diambil kira ialah dot pitch pada monitor. mentol menyala dan padam setiap masa kerana mengikut gelombang arus elektrik turun naik. Kadar refresh (vertical frequency) pada monitor bererti kemampuan monitor membuat update pada skrin dalam sukatan misalnya 75Hz.

Mampu monitor LCD pilihan paling tepat. Kalau. cari yang berukuran 17" ke atas serta panel leper (flat). Yang aneh pada monitor. Monitor berukuran 17 inci sudah mula menjadi pilihan pengguna rumah kerana harga yang berpatutan dan prestasi yang tinggi. .Monitor mana pilihan hati? Akhir sekali untuk memilih monitor. pastinya tidak akan menyesal nanti. Ukuran monitor dikira dari sudut kanan atas skrin ke sudut kiri bawah skrin seperti dalam rajah 1. ukurannya dikekalkan dalam sukatan inci tidak mm (millimeter).

Skrin berkenaan dikatakan mempunyai resolusi 640 kali 480 piksel (640X480) dan ini boleh ditukar .Untuk resolusi sebuah komputer pula dikira dari tepi skrin kiri hingga ke tepi skrin kanan seperti dalam rajah 2 iaitu 640 piksel (pixels). Untuk melengkapkan ukuran resolusi dikira pula dari atas skrin hingga ke bawah Iskrin iaitu 480 piksel.

. Kedalaman warna (color depth) pada monitor adalah ketajaman gambar dan antaranya 16 colors. Kursor (cursor) di skrin monitor digerakkan oleh tetikus atas arahan pengguna. bererti tekan sebelah kanan tetikus. Begitu juga dengan arahan menekan butang kanan tetikus. Tekan butang kiri bermaksud tekan sebelah kiri tetikus seperti dalam rajah di bawah. Untuk memahirkan diri dengan penggunaan tetikus. kabel penyambung tetikus PS/2 tidak diberi bersama papan induk dan harus dibeli berasingan sekiranya diperlukan. 24-bit color dan 32-bit color seperti dalam rajah 3.mengikut kemampuan monitor serta kad video yang digunakan. Tetikus dan papan kekunci Tetikus Tetikus dan papan kekunci masing-masing ada dua jenis iaitu tetikus dan papan kekunci bersiri (serial mouse dan serial keyboard) dan jenis PS/2. PS/2 bermaksud personal system dan biasanya terdapat pada komputer yang berjenama. Walaupun disediakan pada komputer klon AT. Papan induk klon bentuk ATX sememangnya disediakan sambungan PS/2 untuk kedua-dua perkakasan berkenaan. 16bit color. biasanya disyorkan bermain permainan Solitare atau Freecell yang dibekalkan percuma bersama sistem operasi Windows. 256 colors.

biarlah yang dapat memberi keselesaan sekiranya ingin mencapai mutu kerja yang memuaskan.Papan kekunci kini banyak disediakan kekunci tambahan seperti kekunci berlogo Windows bagi mempersingkatkan sesuatu kerja. Aksesori pad tangan di papan kekunci. Pemilihan papan kekunci. satu pelaburan yang tidak merugikan. .

thermal compound untuk CPU dan pemandu skru. Perkakasan yang diperlukan untuk ujian seperti berikut: • • • • • • Pemproses atau CPU Papan induk dan manual RAM secukupnya (16MB) dan sesuai Bekalan kuasa AT dan kabel kuasa Kad VGA slot tambahan (tidak perlu sekiranya papan induk ada built-in VGA) Monitor Ujian dilakukan di luar kotak komputer dan dikira sebagai titik permulaan kepada pembinaan sebuah komputer. Ini dilakukan sekali sahaja setiap kali bila hendak memulakan kerja bagi mengelakkan dari kad-kad litar rosak tanpa di sedari. langkah keselamatan harus diambil ke atas setiap perkakasan dengan membuang elektrostatik.Menguji papan induk CPU yang hendak diuji dalam manual ini ialah Pentium 233 MHz (MMX) dengan voltan 2. Sebelum memulakan kerja-kerja pemasangan. Sebenarnya cara menguji semua papan induk dan CPU sama sahaja dan ujian ini boleh dibuat sebagai panduan. Peralatan yang digunakan diperingkat ini seperti playar muncung tirus. . Papan induk pula jenis Socket 7 dengan kad VGA (built-in) dibina di dalamnya. CPU. bekalan kuasa dan sebagainya mengikut di mana yang sesuai. Nota: Sebelum itu penerangan akan meliputi berbagai-bagai jenis jumper.8V untuk operasi.

Jumper papan induk 1. suis akan mewakili sebagai jumper iaitu bila ditutup (close). suis dan bateri. Apa itu jumper? Jumper sebenarnya satu ' pautan atau link yang menyambungkan dua litar yang terpisah. Bila suis dibuka (open). Ibaratkan satu sirkit (circuit) yang mengandungi mentol. lampu E dalam rajah C akan menyala. . akan diterangkan secara ringkas mengenai subjek di atas. Jumper fizikal Sebelum pergi jauh dan membuat perkara-perkara yang tidak difahami atau berasa sangsi. lampu D akan terpadam seperti dalam rajah C di bawah.

8V seperti yang dikehendaki. Kebelakangan ini papan induk mempunyai daya mengesan voltan CPU secara automatik tanpa sebarang tindakan dari pengguna. Guna playar yang sesuai untuk memudahkar tugas. alihkan sambungan pautan (link) P ke pin 1A dan 1B untuk voltan 2.Untuk mengubah jumper. 2. Jumper jenis Suis .

ia mudah tertolak semasa kita sedang kalut membuat kerja-kerja baik pulih dalam kotak komputer. Ikut arahan manual untuk setting yang betul. Apa yang dirisaukan dengan jumper jenis ini.Sesetengah papan induk dibekalkan dengan jumper jenis suis untuk membuat konfigurasi. Suis (warna hitam) ditolak ke ON atau OFF untuk menentukan setting. Konfigurasinya tentu akan berubah dan kalau kita tidak berhati-hati boleh mengakibatkan kerosakan komputer. sila catatkan setting dan periksa sebelum komputer dihidupkan sem ula nanti.5 sehingga x8 dan sistem bas 66MHZ atau 100MHz mengikut keupayaan CPU. Cara mendapatkan ketetapan dengan mendarab salah satu multiplier x3. Bila bertemu suis begini. . contoh konfigurasi suis digunakan untuk memilih setting atau ketetapan ratio kelajuan CPU. Jumper jenis ini sudah agak berkurangan dan kemungkinan tidak dikeluarkan lagi.

Jumper dibuat di CMOS setup Cara pemasangan dan ujian bagi papan induk Socket 7 boleh juga digunapakai untuk papan induk Socket Super 7. Socket 370 atau Socket A. Kebanyakan setting jumper papan induk kini dibuat melalui menu CMOS setup atau apa yang dikatakan 'jumperless' iaitu tidak ada pertukaran jumper secara fizikal. x5.Contoh setting ratio x3. Untuk ujian papan induk Slot I bagi CPU Intel dan Slot A bagi CPU AMD. caranya juga sama. .0 dan x8. Dalam skrin CPU PnP setup.0 untuk menentukan kelajuan CPU. 3. Tekan kekunci Del berulang kali semasa menghidupkan komputer dan di skrin CMOS pilih CPU PnP Setup. pilih setting yang sesuai dengan jenis CPU yang digunakan.5.

.Nota: Cara di atas hanya boleh dilakukan setelah papan induk diuji dan didapati baik.

800MHz dengan clock multiplier X3. • 66MHz . X6 dan 100MHZ dipilih dalam CMOS berkenaan (6X100 = 600).Panduan pemasangan jumper CMOS untuk CPU yang digunakan seperti berikut: • Bila komputer dihidupkan.5 . maklumat dalam kandungan CMOS dari papan induk berkenaan seperti di bawah. Antara CPU yang sesuai ialah Celeron dan Pentium III. tekan kekunci Del untuk kebanyakan komputer klon bagi mendapatkan paparan CMOS. • Untuk tujuan upgrade. • .X8. Kelajuan CPU boleh dipilih dengan menukar Multiple Factor dan Base frequency seperti di atas. Ada dua pilihan kelajuan bas frekuensi iaitu 66MHz dan 100MHz.Kelajuan CPU yang boleh digunakan di antara 233MHz 533MHz dari clock multiplier X3.X8. Untuk CPU Pentium III 600MHz. 100MHZ .5 .Kelajuan CPU yang sesuai di antara 350MHz .

Kesilapan jumper boleh merosakan cip CPU dan sistem beroperasi tidak menentu. . Setting Jumper fizikal Dengan penerangan ringkas mengenai jumper telah selesai. bolehlah dimulakan pemeriksaan jumper sebenar dan pertukaran yang harus dilakukan. Rujuk manual untuk dapatkan setting yang betul bersesuaian dengan CPU yang hendak digunakan. Ketetapan jumper untuk semua papan induk tidak jauh bezanya. Manual harus disimpan dengan baik untuk tujuan rujukan dan upgrade nanti.Jumper Di Papan Induk AT Contoh kedudukan jumper yang terdapat di atas papan induk Socket 7. Rujuk manual untuk mendapatkan setting yang betul.

yang direka oleh pengeluar.Padam memori CMOS Jumper JP2 mesti diubah ke Mode Biasa untuk aktifkan papan induk. jumper setting Clear CMOS.JP2 . JP3 – Pilihan VGA dalam Sekiranya VGA jenis bersepadu di papan induk tidak hendak digunakan dan lngin menukarkan dengan kad video slot tambahan. Seterusnya disediakan rajah-rajah setting jumper untuk Pemasangan kad VGA bina . disablekan jumper JP3. amat berguna sekiranya hendak menghapuskan data CMOS dan mendapatkan balik CMOS yang asal.

Dalam rajah A. Jumper dalam rajah B diubah untuk aktifkan kad VGA slot PCI dan litar terputus ke arah VGA jenis bina dalam.5: Bacaan anggaran ‘bus clock & multiplier’ untuk Pemproses 233MHz (66 X 3.dalam atau yang berasingan sekiranya ingin lakukan. jumper dienablekan untuk VGA jenis bersepadu berfungsi. • Jumper JP6 = 2. JP4-Pilihan RAM 3. JP6. Jumper JP5. • Jumper JP7 = 3. pastikan jumper JP4 disetkan pada valtan tersebut. Walau bagaimanapun kebanyakan papan induk tidak ada lagi pilihan ini kerana SDRAM keluaran kini cuma beroperasi dengan satu voltan standard. • Jumper JP8 = P55C : Pilihan untuk CPU jenis berkemampuan MMX. . JP7 dan JP8 Setting-setting untuk kelajuan CPU serta voltan operasi seperti dalam rajah B di sebelah. • Jumper JP5 = 66MHz: Setting external clock bagi CPU.3V atau 5V Untuk SDRAM yang beraperasi dengan voltan 3.5 bersamaan 231).8V : Voltan operasi bagi CPU.3V.

.Contoh-contoh setting jumper dalam rajah A diambil dari beberapa menual papan induk.

.5X/3.5X secara grafik seperti rajah A dan B. CPU Pentium 233MHz yang digunakan mempunyai kemampuan MMX. Susunan petak jumper di atas dijarakkan untuk pandangan lebih jelas.Contoh pemasangan jumper internal clock untuk 1. Pastikan di mana pin 1 sebelum membuat pertukaran jumper. Biasanya pin 1 ada dicetak dengan warna perak di tepi in-pin jumper berkenaan atau boleh didapati dalam manual yang dibekalkan. ini bererti jumper JP8 harus disetkan ke 'Dual voltage' seperti dalam rajah di bawah.

Bahan yang digunakan di dalarn jumper dari jenis logam yang boleh mengalirkan arus elektrik seperti kepingan tembaga dalam rajah (i) untuk menyambungkan dua litar yang berasingan.Gambar graflk jumper JP8 sebenar di besarkan untuk pandangan yang lebih jelas. .

Tujuan lain bagi memudahkan membuat upgrade. tidak perlu tenaga yang kuat. • Soket jenis ini dinamakan soket ZIF (Zero Insertion Force) yang bererti semasa memasang atau mengeluarkan CPU. pastikan pin 1 CPU dan soket selari. kemungkinan ada pin-pin yang bengkuk. jangan lupa menyambungkan kipas CPU dengan salah satu wayar sambungan kuasa. Turunkan tuil dan pastikan ia kemas di tempat asalnya. Setelah CPU dipasang.Cara-cara pemasangan perkakasan untuk menguji papan induk CPU Panduan pemasangan CPU (prosesor) • • Tarik tuil (lever) melepasi cangkuk dan angkat arah ke atas sehingga tegak berdiri. Letakkan CPU di atas soket. Sekiranya CPU tidak masuk dengan kemas. Dengan hati-hati betulkan pin-pin berkenaan menggunakan playar muncung tirus dan cuba masukkan sekali lagi. gris khas diletakkan di antara CPU dan sink haba. . Untuk mengelakkan dari CPU kepanasan.

CPU akan dicengkam oleh plat atas F yang bergerak ke arah G (asal) dan CPU sukar dikeluarkan lagi. Angkat tuil ke atas mengikut arah C dan plat (plate) atas F akan bergerak ke arah E. Letakkan CPU di soket papan induk dan pastikan pin 1 kedua dua perkakasan selari. tarik tuil (lever) L ke arah A untuk keluar dari cangkuk B. turunkan tuil ke arah D dan lekatkan di cangkuk B. Sangkutkan klip kipas di pemegang H di depan dan belakan soket. CPU dengan mudah masuk di soket.Panduan pemasangan cip CPU secara graflk Mula sekali. Letakkan kipas dan sink haba atas CPU sekiranya datang berasingan. .

Tarik tuil ke arah A sedikit dan naikkan tuil ke arah B.Panduan Mengeluarkan CPU dari Socket 7 Keluarkan sink haba dan kipas dengan melepaskan klip C dari sekatan D di depan dan belakang soket.CPU dengan rnudah dapat dikeluarkan. Sambil itu putuskan sambungan kuasa dari kipas penyejuk CPU. Tolak tuil dengan cermat ke arah E dan letakkan di sisi soket untuk mengelakkan tuil dari patah atau rosak . Thermal grease untuk kawal haba CPU .

Elak menggunakan terlalu banyak bahan itu yang boleh memberi kesan lain pula (Rajah D). Gris terma (thermal grease) dimasukkan di antara CPU dan sink haba (rajah B) dapat membantu menyerapkan haba pada tahap maksimum. Thermal grease boleh didapati di kedai-kedai servis komputer dalam bentuk seperti di atas. Haba akan dipindahkan dari CPU ke sink haba seperti dalam rajah C. Tambahan pula sesetengah pengguna menaikkan kelajuan CPU atau overclocking tanpa menukarkan kipas yang lebih kuat dan mantap.Kepanasan CPU semasa operasi kadangkadang sukar dibendung akibat dari bilik yang tidak berhawa dingin atau kurangnya laluan udara dalam kotak komputer. Antara CPU dan sink haba terdapat rongga yang mungkin tidak dapat dilihat mata seperti dalam rajah A di bawah. . Blasanya ia boleh digunakan sebanyak dua aplikasi.

. Sambungan sambungan kuasa A dalam keadaan belum dipasang dan B sesudah dipasang. Kebanyakan kipas CPU jenis baru kini mengambil bekalan kuasa dari punca atas papan induk seperti dalam bulatan D.K ipas yang menggunakan sambungan kuasa dalam bulatan C sudah berkurangan.

Nota: . Pemasangan RAM Masukkan RAM (SIMM atau DIMM) di slotnya serta pastikan ia kemas dan tidak longgar. Biasanya SIMM atau DIMM tidak boleh digunakan dalam satu papan induk. cari dan betulkan kerosakan dengan segera. Walau bagaimanapun.Pastikan kipas CPU dan kipas dalam unit bekalar kuasa berfungsi semasa komputer beroperasi. Sekiranya kipas-kipas berkenaan tidak berpusing. rujuk manual papan induk sekiranya ini dibenarkan.

tekan keduadua klip C ke arah luar dan RAM akan keluar dari slotnya dalam keadaan serong seperti rajah 1. Serongkan RAM seperti arah anak panah A dan selitkan di slot SIMM 1. . Untuk mengeluarkan RAM. RAM akan hanya masuk satu arah sahaja disebabkar huiung kiri dan kanan RAM berlainan bentuk (D). sistem akan mengesan jumlah RAM secara automatik.Pemasangan RAM tidak memerlukan apaapa konfigurasi. Tekan dengan kedua-dua ibu jari ikut anak panah B dan RAM akan masuk di slot dengan ditahan oleh klip C.

Sekiranya ada. tekan cangkuk C dengan kedua dua ibu jari. Untuk mengeluarkan RAM. Antara ketigatiga RAM tidak boleh ditukar ganti. . ia memeriukan penyokongan cipset papan induk. RAM akan keluar dari slot seperti dalam rajah .Pemasangan SDRAM. DDR RAM dan RDRAM tidak jauh bezanya. Pegang RAM dengan cermat iaitu di hujung kiri dan di hujung kanan kad dan bukan di tempat yang ada litar atau komponen yang terdedah. Nota: Pemilihan voltan DIMM: Hanya terdapat pada papan induk lama yang ada pilihan ini. Cangkuk B akan masuk di kedua-dua belah RAM dan akan menguncinya. pastikan voltan DIMM disetkan ke 3. Masukkan SDRAM di slotnya dan tekan ke bawah mengikut arah anak panah A.3V untuk SDRAM (synchronous DRAM).

Bekalan kuasa P8 dan P9 atau jenis ATX Sambungkan penyambung P8 dan P9 ke papan induk. Bagi bekalan kuasa jenis ATX. sambungan ke papan induk agak mudah kerana hanya satu arah sahaja dilekatkan dan tidak mungkin membuat kesilapan. pastikan wayar -wayar hitam bertemu atau kelihatan berada di tengah-tengah. .

Pemasangan VGA Pasangkan kad video di slot AGP atau PCI mengikut jenis kad yang ada. Sengetkan sedikit kad video tersebut. Suis AT pula dilekatkan terus ke unit bekalan kuasa. Semasa meletakkan kad di slot.Dua jenis sarnbungan iaitu AT dan ATX dipaparkan dengan jelas. Kad video berasingan tidak perlu sekiranya papan induk ada VGA bersepadu. hati-hati agar papan induk tidak bengkuk oleh tekanan yang boleh mengakibatkan ia rosak. Pastikan ada sokongan yang kemas di bawah papan induk sebelum memulakan pemasangan kad. . masukkan sebelah dahulu dan tekan mengikut arah anak panah A. Pastikan kabel sambungan VGA bina dalam dan jumper untuk pilihan VGA diletakkan dengan betul di tempat masing-masing. Suis ATX disambungkan terus ke papan induk seperti dalam rajah ATX. Kabel signal dari monitor dilekatkan di kad video dan satu (kabel bekalan) lagi ke bekalan kuasa atau ke bekalan elektrik mengikut jenis monitor.

Cara ini juga boleh digunakan pada mana-mana pemasangan kad. .Cara-cara memasukkan kad ke dalam slot PCI seperti rajah di atas.

tapi dapat membantu semasa ujian.Pemasangan pembesar suara dalam kotak komputer Akhir sekaii. Walaupun ia bukan satu perkara Yang diwajibkan. Tujuan pembesar suara disambungkan ke papan induk untuk memberi bunyi 'beep' sekiranya ada kerosakan Ujian papan induk dimulakan . pasang pembesar suara yang dibekalkan dalam kotak komputer ke papan induk seperti di atas.

cuma tidak perlu mengeluarkannya pula bila papan induk didapati rosak atau bermasalah. Sebagai contoh. terutama kelajuan dan voltan CPU. Kesilapan ini boleh mengakib rosak. Sebelum memulakan ujian pertama. Pastikan sambungan kabel signal dan kabel kuasa monitor.         . Set jumper 'enable' sekiranya guna VGA bersepadu. Di belakang katak bekalan kuasa pastikan voltan diset pada 230V AC setkan bekalan kuasa dan bukan 115V AC. Pemasangan plug P8 dan P9 betul susunannya. Walau bagaimanapun tidak salah sekiranya ujian dilakukan di dalam kotak komputer. Biasanya cip CPU masuk satu arah saja untuk mengelakkan kesilapan. Periksa kedudukan pin 1 CPU dan pin 1 di soket papan induk adalah selari.   Periksa jumper. Ini sangat baik dilakukan setiap kali hendak memulakan ujian. paling bijak kalau sambungan diulang periksa secara pantas. Kipas CPU disambung ke salah satu sambungan kuasa. Sebelum itu. Bagi plag bekalan kuasa ATX. Hati-hati dengan keadaan ini dan kalau cermat pasti kerosakan papan induk dapat dihindarkan. shorting' semasa membuat ujian. Kebanyakan bekalan kuasa kini sudah dihapuskan pilihan ini. Amat baik juga diamalkan menulis senarai yang hendak diperiksa. pastikan papan induk diletakkan di atas lapik plastik atau kotak bekas papan induk bagi mengelakkan litar pintas atau . Periksa pembesar suara yang dibekalkan dalam kotak komputer sudah dipasangkan di papan induk. kemas dan tidak longgar di tempat masing-masing. Jumper'Clear CMOS' diaktifkan. senarai pemeriksaan atau check list untuk ujian papan induk seperti di bawah. ia masuk satu arah saja.Setelah selesai menyambungkan semua perkakasan. ujian boleblah dimulakan. RAM kemas kedudukannya dan dari jenis yang sesuai.

Perkakasan asas yang digunakan ialah papan induk. Yang penting sekarang papan induk boleh diuji dan disahkan baik. Papan kekunci dan tetikus tidak perlu dipasang setakat ini. Ujian papan induk yang dijalankan sebelum dimasukkan ke dalam kotak komputer. walaupun tidak salah jika dilakukan. CPU. RAM. kad video dan bekalan kuasa.Kedudukan semua perkakasan atas papan induk akan dilihat seperti dalam rajah. . monitor.

Panduan mencari kerosakan dibentangkan dalam bentuk jadual untuk memudahkan tugasan. Jumlah RAM juga akan ditunjukkan untuk menepati jumlah RAM sebenar. Monitor akan memaparkan jenis kad video dan permulaan CMOS. periksa RAM dan sambungan monitor bagi memastikan kedua-dua perkakasan bukan punca masalah. . hidupkan suis kuasa. Sekiranya tidak ada apa-apa di monitor.Ujian papan induk dimulakan Setelah semua perkakasan didapati betul dan kemas.

maka telah lulus ujian peringkat pertama. . Peringkat seterusnya untuk menentukan baki perkakasan seperti tetikus dan dan papan kekunci boleh berfungsi.Paparan CMOS semasa ujian Dengan terpaparnya skrin di atas.. Nota: Keterangan ralat HDD (Harddisk) primary master serta ATAPI tidak serasi bagi secondary master disebabkan pemacu cakera keras belum dipasang. Ini bererti semua perkakasan yang diuji berfungsi.

Ada dua jenis indikasi iaitu kod beep dan kod angka. untuk manual ini hanya satu atau dua kod beep yang kerap berlaku ditunjukkan. satu cara yang mudah bagi panduan segera akan kerosakan perkakasan.Kod Beep komputer Komputer kion serasi IBM mengadakan beberapa diagnosis sendiri untuk membantu memberi keadaan perkakasan komputer semasa ia dimulakan Isyarat audio kod beep. Sebagai panduan. Jadual senarai kod beep ------------------------------------------------------------------------Kod beep Kod Award BIOS ------------------------------------------------------------------------Beep pendek semasa logo Bunyi biasa semasa POST Makna Beep panjang tidak putus-putus Tiada RAM dikesan atau RAM rosak Satu beep panjang dan diikuti 3 beep pendek Kad video tiada atau rosak Beep panjang kuat semasa komputer beroperasi CPU kepanasan atau sistem beroperasi dengan memori rendah Sekuen beep (sequence) 1-1-3 Kemungkinan kerosakan RAM CMOS rosak . pembesar suara dalam kotak komputer harus dilekatkan di papan induk di petak jumper yang dikhaskan. Untuk mendapatkan kesan bunyi. Rujuk buku-buku komputer atau laman web untuk keterangan yang lebih mendalam.

. carta Ujian boleh dijadikan sebagai panduan. Siasatan dan Tindakan Sernasa membuat ujian papan induk. Perkakasan yang disahkan rosak sudah boleh ditukar dengan baik.------------------------------------------------------------------------------ Sesetengah komputer menggunakan kod beep yang berlainan dari senarai di atas. Taktik yang paling berkesan mencari kerosakan adalah dengan menukar perkakasan satu demi satu hingg di kepung kerosakan pada satu sudut atau kawasan sasaran. Bila ada yang tidak kena. tidak selalunya akan menemui kejayaan buat pertama kali.

.

RAM. Tujuan penebat digunakan bagi mengelakkan litar pintas antara papan induk dan badan kotak komputer yang boleh membawa kepada kerosakan papan induk. memandangkan kebanyakan perisian datang dalam bentuk cakera padat (CD-ROM). pemacu cakera liut dan pemacu CD ROM dipasang mengikut peraturan. Setelah semua perkakisan dimasukkan ke dalam kotak komputer. sambungkan kabel-kabel reben dengan perkakasan-perkakasan tersebut. Pasang sambungan kabel-kabel reben COM1. Pemacu CD-ROM juga dipasang di peringkat ini. Setelah itu sambungkan papan kekunci di peryambungnya dan tetikus di port COM1 . keluarkan bahagian badan kotak komputer (petak alas) melalui beberapa skru A. peringkat seterusnya. Pastikan kedudukan pin 1 semua perkakasan seperti cakera keras. • Lekatkan penebat merah (insulator) di antara papan induk dan petak alas dan skrukan dengan kemas seperti dalam rajah yang akan ditunjukkan nanti.Pemasangan Komponen Komputer Setelah selesai ujian awal. memasukkan papan induk ke dalam kotak komputer. kad video serta jumper telah diuji di atas papan induk berkenaan dan tidak perlu diusik lagi. . • Masukkan balik bahagian badan kotak komputer dan skru dengan kemas. Sambungan bekalan kuasa papan induk dan sambungan kipas CPU dibuka untuk memudahkan pemasangan seterusnya. • Penutup kotak komputer telah dibuka. • Sambung semula bekalan kuasa P8 dan P9 ke papan induk jenis AT dan pastikan susunannya adalah betul. papan kekunci dan pencetak boleh beroperasi. Langkah-langkah pemasangan seterusnya (secara ringkas) seperti di bawah. Ujian kali kedua ini untuk memastikan perkakasan seperti tetikus. • Pasang kabel-kabel reben cakera keras. CPU. COM2 dan sambungan kabel pencetak LPT1 di tempat yang dicadangkan seperti dalam manual. pemacu CDROM dan pemacu cakera liut di slot masing-masing di atas papan induk.

Yang penting laluan udara kawasan CPU dan unit bekalan kuasa tidak dihalang. teruskan ikut kreativiti masing-masing. Penebat tidak akan mudah terjatuh semasa membuat pemasangan di bahagian petak alas.  Sambungkan kabel kuasa dari komputer ke bekalan elektrik di dinding. penebat dipasang bagi memastikan papan induk tidak mengalami litar pintas yang boleh mengakibatkan kerosakan. cuma letak papan induk dan tekan sedikit untuk melekatkannya. Selepas dilekatkan penebat merah itu. . Panduan Memasang Perkakasan Sistem Komputer Seperti yang sedia maklum. Sesetengah bahagian komputer mempunyai plag plastik siap menunggu. pusingkan papan induk dan lekatkan di bahagian kotak komputer untuk diskrukan. Sekiranya ada cara lain yang lebih baik. Susun kabel-kabel reben dan baki penyambung bekalan kuasa agar kelihatan kemas dan rapi.  Lekatkan kabel signal monitor ke kad video dan satu kabel lagi ke kotak bekalan kuasa komputer. Cara yang paling baik untuk melekatkan penebat (insulator) merah di papan induk dengan menggunakan pita cellophane.

.

.

.

.

Sambungan Kabel-Kabel Pringkat Awal Di Atas Papan Induk .Rajah A menunjukkan keadaan sebenar penebat dipasang secara grafik. Biasanya penebat dipasang di dua posisi iaitu C dan D papan induk dan yang lainnya dilekatkan dengan plag plastik seperti dalam rajah B.

. RAM. sambungan COM 1 dan sambungan LPT 1 sudah siap dipasang sebelum dimasukkan ke dalam kotak komputer bagi memudahkan kerja. Selain kabel-kabel reben. Ada tiga kabel yang boleh dipassng iaitu kabel reben untuk pemacu cakera liut di slot FDC dan dua lagi kabel reben untuk cakera keras di slot IDE 0 dan pemacu CD-ROM di slot IDE 1. sediakan kabelkabel reben seperti dalam rajah di atas.Setelah papan induk siap diletakkan di atas bahagian kotak komputer. CPU. Kabel reben 40 pin untuk pemacu CD-ROM harus dibeli secara berasingan walaupun kedua-dua pemacu boleh disambung pada satu kabel. Kelebihan memasang pemacu CD-ROM di slot satu lagi. sistem tidak akan mengalami kelambatan kerana berkongsi satu laluan data.

Pasang pemacu CD-ROM dalarn slot di ruang seperti ditunjukkan dalam rajah di atas.Dalam masa yang sama. Cakera keras dan pemacu cakera liut dimasukkan dari sisi di slot masing. Skru yang tidak sesuai boleh mengganggu operasi dan boleh merosakkan pemacu CD-ROM berkenaan. Skrukan pemacu dengan skru yang dibekalkan bersama pemacu tersebut. Pemasangan Pemacu Cakera Liut 1 Pasang pemacu cakera liut di slot depan komputer dan skru dengan kemas. Kini sudah siap di bahagian kotak komputer untuk tindakan selanjutnya. persediaan perkakasan dalam kotak komputer harus dilakukan.masing dan diskru dengan kemas. . (Yang telah dilakukan terdahulu). Penutup panel depan dibuka untuk ditempatkan pemacu CDROM.

Hujung kabel riben sebelah lagi sudah sedia terpasang di slot FDC sebelum ini. Pemasangan jumper cakera keras: Master atau slave? . ia akan dinamakan pemacu B dan susunannya mesti dipatuhi. Jika ada satu lagi pemacu cakera liut dipasang di penyambung B. 3 Nota: Pernasangan pemacu cakera liut diletakkan di kabel reben bahagian A.2 Lekatkan kabel reben 34 pin di pemacu cakera liut serta pastikan kedudukan pin 1. Sambungakan bekalan kuasa.

Ketetapan (setting) jumper perlu diubah sekiranya ingin menukarkan cakera keras ke Utama (Master) atau Kedua (Slave). posisi jumper dalam rajah C menunjukkan cakera keras sebagai Master. Dengan bantuan playar muncung tirus. jumper dikeluarkan seperti dalam rajah D untuk cakera keras dijadikan sebagai Slave. Salah satu cakera keras harus ditukarkan sebagai slave sekiranya ada dua cakera keras disambungkan pada satu kabel reben 40 pin di slot IDE 0. Biasanya sistem operasi akan dipasang di cakera keras Utama (Master) yang bertindak sebagai laluan masuk dan cakera keras kedua (Slave) akan dimuatkan data-data penting dan sebagainya. .

Pemasangan Cakera Keras
Panduan pemasangan cakera keras seperti di bawah.

1. Untuk pemasangan ini, setkan jumper ke Master. 2. Cakera keras sudah tersedia di slot khas dalam kotak komputer dan pastikan kedudukannya kemas. 3. Sambungkan kabel reben 40 pin dan beri perhatian pada kedudukan pin 1. Hujung kabel reben sebelah lagi sudah tersedia dipasang di slot IDE 0. 4. Sambungkan bekalan kuasa.

Nota: Cakera keras boleh dipasang di kabel reben di penyambung A atau B.

Pemasangan Kad-kad Dalam Kotak Komputer

P emasangan kad-kad (B) seperti kad video, kad bunyi, modem dalam dan kad rangkaian hampir sama semuanya. Yang harus diambil perhatian, sama ada slot-slot tambahan mencukupi atau tidak. Kepingan logani penutup (A) di panel belakarg, dikeluarkan selari dengan slot tambahan yang hendak digunakan. Untuk kad grafik AGP, slot AGP rrenampung kad berkenaan. Baki slot biasanya dari jenis PCI sebanyak empat atau lima slot dar slot ISA mungkin satu atau dua dibekalkan.

Pemacu Optikal: CD-ROM & DVD-ROM
Teknologi CD telah diperkenalkan oleh Sony dan Philips pada tahun 1982 untuk muzik, dimanfaatkan pula oleh komputer pada tahun 1984. Pemacu CD-ROM sekarang sudah menjadi satu kemestian Untuk semua komputer bagi menjalankan aplikasi-aplikasi yang datang dalam bentuk CD-ROM. Muatan storan CD-ROM sebanyak 650MB pelbagai data atau 74 minit data audio bersamaan 450 keping disket. Pemacu CD-ROM kini dalam kelajuan setinggi 52X yang bererti penghantaran data sepantas itu. Kelajuan 1X bersamaan kadar kelajuan penghantaran data (transfer rate speed) sebanyak 150 KBps (Kilobyte per second) dan ini bererti pemacu CD-ROM 52X ialah 7800KBps. Walau bagaimanapun, pemacu baru DVD-ROM (digital versatile disc-read only memory) telah mula mengambil tempat, yang dapat membaca data storan sehingga tujuh kali ganda dari CD-ROM biasa. Pemacu tersebut cuma dapat membaca cakera DVD-ROM sahaja melainkan dibuat untuk boleh membaca CD-ROM dan DVD-ROM.

Pemilihan sama ada membeli pemacu CD-ROM atau pemacu DVD-Rom akan menjadi satu perkara yang berat. Nampaknya keluaran pemacu CDROM berhenti pada kelajuari 52X dan kelajuan itu sudah mencukupi untuk pengguna biasa. Harganya juga berpatutan setakat ini. Pemacu DVD-ROM sudah mula dibekalkan dalam penjualan komputer Desktop kebelakangan ini. Harga pemacu DVD-ROM agak tinggi dan perisiannya agak terhad.

Semasa memegang cakera padat (CD-ROM), jangan sentuh permukaan cakera dan masukkan ke dalam bekasnya untuk mengelakkan dari kesan -kesan jari atau calar.

Pemasangan Pemacu CD-ROM
1. Setkan jumper ke Master dan pastikan nanti disambungan ke IDE 1. Sekiranya ada cakera keras di kabel reben slot IDE 1, buatkan pemacu CD-ROM sebagai 'Slave' dan cakera keras sebagai 'Master'. 2. Pemacu CD-ROM sudah tersedia dipasang sebelum ini dan periksa sekali lagi kedudukannya adalah kemas. Pasangan yang senget boleh menjejaskan operasi pemacu CD-ROM. 3. Lekatkan kabel reben 40 pin di pemacu CD-ROM dan pastikan kedudukan pin 1. Kabel reben sebelah lagi sudah dipasang di papan induk sebelum ini. 4. Pasang kabel sambungan kuasa di pemacu. 5. Kabel audio akan disambungakan ke kad bunyi bila siap pemasangannya nanti.

. E3 .Bagaimana Pemacu CD-ROM bekerja? Rajah isi hati dalam pemacu CD-ROM A . C .Permukaan kilat CD-ROM mengandungi data dalam bentuk binari 1 dan 0 (pit dan land).Pancaran laser mengena dataran kilat permukaan CD-ROM.Motor memusingkan CD-ROM pada kelajuan mengikut kemampuan pemacu dan mengimbangi putaran luar CD-ROM yang luas dan kawasan dalam CD-ROM yang kecil.

.D .Data yang dibaca ditukarkan kepada denyut'sinar yang difahami oleh komputer.

Cakera keras C dan pemacu CD-ROM F adalah dua . Panduan susunan cakera keras di tunjukkan seperti rajah di sebelah. ia boleh menampung sebanyak empat perkakasan storan iaitu tiga cakera keras dan satu cakera optik (tidak semestinya dalam susunan ini). Cakera keras yang ditambah adalah di bahagian Primary Slave (E) dan Secondary Master (D).Sambungan Tiga cakera keras dan satu pemacu CDROM Mengikut kemampuan papan induk yang mempunyai dua slot sambungan IDE.

Cakera keras yang diletakkan di slot IDE 1 mengambil alih Secondary Master untuk operasi yang lebih berkesan. Jenis perkakasan-perkakasan PS/2. Kod warna digunakan untuk membezakan perkakasan bagi mengelakkan kesilapan semasa membuat penyambungan di panel belakang komputer. biasanya terdapat pada sistem AT. biasanya digunakan pada sistem berjenama dan ATX. Sambungan Papan Kekunci dan Tetikus Ditunjukkan sambungan-sambungan papan kekunci dan tetikus jenis bersiri dan PS/2.perkakasan asal semasa pemasangan awal sebelum ini. . ia ditukarkan ke Secondary Slave. Terdahulu pemacu CD-ROM disetkan ke Secondary Master dan setelah tambahan cakera keras di slot IDE 1. Papan kekunci dan tetikus bersiri. Nama-nama susuan pemacu cakera keras seperti di bawah.

Penyambung tetikus (Hijau). Sambungkan kabel-kabel kecil ini dipenyambung yang dikhaskan seperti rajah di bawah. Pemasangan Suis dan Lampu Panel depan PC Lampu-lampu panel PC diperlukan bagi panduan PC sedang beroperasi. Butang 'Reset' digunakan bila keadaan memerlukan untuk komputer dibut semula (reboot). Di hujung kabel-kabel berkenaan ada dilabelkan nama-nama komponen seperti HDD LED. Port LPT1 (Merah) . RESET dan POWER untuk memudahkan keda-kerja . Lampu panel 'Power' akan sentiasa menyala berterusan bila komputer dipasang. Port Permainan (Oren). Kad Bunyi – Laluan Mikrofon (Merah Jambu). Penyambung VGA (Biru Tua).Penyambung papan induk (ungu). Lampu 'HDD' akan menyala dan padam untuk menunjukkan cakera keras sedang membaca. menulis atau memadam sesuatu. Lalauan Pembesar suara (Hijau Muda) dan Lalauan Line-in (Biru Muda).

penyambungan. Rujuk manual untuk mendapatkan sambungan yang betul. .

Kotak komputer jangan ditutup lagi untuk melihat aktiviti di atas papan induk. Sekiranya kedua-dua kipas tidak berpusing. Pasang suis komputer dan perhatikan skrin monitor sambil menekan kekunci Del berulang-ulang untuk mendapatkan CMOS setup.Rajah samburgan perkakasan di atas papan AT induk bertujuan sebagai rujukan lebih jelas. Yang paling penting setakat ini. Aktiviti papan induk semasa ujian Sebelum memasang suis komputer. pastikan kipas CPU dan kipas unit bekalan kuasa berfungsi. tutup suis dan cari kerosakan sebelum meneruskan ujian. ulang periksa sekali lalu bagi menentukan semua perkakasan yang telah disambung itu betul kedudukannya. .

ini bererti papan kekunci berfungsi. .Nota: Dengan adanya paparan CMOS setup. cuba periksa sambungan papan kekunci di papan induk atau gantikan papan kekunci dengan yang lain. Sekiranya paparan CMOS setup seperti setakat paparan skrin sahaja.

Perkakasan yang diperlukan urtuk membuat disket sistem seperti di bawah. Program Fdisk ialah satu utiliti Windows untuk membuat partition atau bahagian dalam cakera keras. Sistem operasi Windows . disket sistem diperlukan. Pembersihan virus atau kedai baik pulih sistem dapat dilakukan dengan betul. Sebuah komputer dengan pemacu cakera liut A: 1. barulah disket anti-virus atau disket utiliti digunakan. Panduan membuat disket sistem Biasanya semasa membuat pemasangan sistem operasi Win95 atau Win98. Disket sistem masih diperlukan untuk menyediakan jenis sistem yang dikehendaki sama ada FAT 16 atau FAT32. Format pula bagi penyediaan cakera keras untuk menerima sistem operasi dan maklumat. Setelah komputer dimulakan dengan disket sistem yang bersih. Cakera keras yang baru biasanya tidak ada apa-apa maklumat dan belum ada ruangan untuk penerimaan data.Fdisk dan Format Cakera Keras Apa itu fdisk dan apa itu format? Tugas cakera keras dalam komputer adalah untuk menyimpan pelbagai program dan aplikasi. Andainya komputer tidak boleh beroperasi dengan baik atau terkena virus.44MB yang kosong dan boleh ditulis 2. Untuk permulaan. satu cara yang sesuai harus dilakukan.44MB yang berfungsi 3. Satu disket 1. salah satu keperluan pemasangan iaitu membuat disket sistem. dapatkan bantuan kawan atau kedai komputer untuk menyiapkan satu disket sistem. sekiranya belum ada komputer di rumah. Untuk menyediakan cakera keras boleh rnenerima pelbagai bentuk perisian. Persiapan itu dilakukan dengan membuat pembahagian dan memformat cakera keras berkenaan. Sesetengah pengeluar menyelitkan fail pengurusan disk atau 'Disk Manager' di dalam cakera keras untuk kemudahan pengguna. Setiap komputer seharusnya mempunyai satu disket sistem dengan fail-fail penting di dalamnya. Apa itu disket sistem? Disket sistem akan bertindak sebagai salah satu penyelamat untuk sesebuah komputer. maksudnya memori' yang bersih. 1.

System transferred Volume label (11 characters. sama ada masukkan label atau tidak. Untuk disket boleh ditulis. Bila disket sudah di pemacu A. klik butang Start (bawah kiri skrin). taip arahan format seperti berikut: C:\Windows>format a:/s <Enter> (s = bererti sistem dipindahkan ke disket A) Insert new diskette for drive A Verifying 1. Masukkan satu disket di pemacu A. pastikan disket boleh ditulis dan tiada sebarang data yang tersimpan di dalamnya. . klik Program dan klik MS-DOS prompt untuk dapatkan prom C.44M 100 percent completed Format complete. selak penutup disket ditolak ke bawah seperti dalam rajah (I).Cara-cara membuat disket sistem Setelah hidupkan komputer sehingga paparan Desktop. ENTER for none)? Tekan Enter.

: Untuk membekalkan sistem kepada storan lain.104 bytes available on disk 512 bytes in each allocation unit 2.com  Mscdex.bat.sys dan autoexec.092 allocation units avaible on disk Volume Serial Number is 2F71-lEFA Format another (Y/N)? Pilih N sekiranya tidak mahu membuat disket sistem lagi.  Fdisk.exe a: <Tekan Enter> Membuat Disket Startup Win98 Membuat satu startup disk Win98 sama seperti disket yang dibekalkan bersama pakej Win98.1.exe  Sys-com  Himem. : Untuk membuat dan edit fail config. C:\Windows\Command>copy fdisk. Fall-fail penting dalam disket sistem Setelah selesai membuat disket sistem. : Yang berkenaan dengan memori. Fail-fail di atas boleh diambil dari direktori 'C:\Windows\Command' bagi sistern Win95 atau Win98.071. Untuk lebih mudah.560 bytes used by system 1.sys  Edit-com : Untuk membuat pembahagian (partition) cakera keras. : Untuk memformat cakera keras.664 bytes total disk space 386.exe  Format. salin fail-fail yang Penting seperti di bawah. Disket ini boleh rnemasang driver pemacu CD-ROM dan dalam masa yang sarna membantu memasang perisian Windows.457. Sebagai contoh ditunjukkan cara menyalin fail fdisk dari cakera keras ke disket. : Fail ini perlu untuk pemacu CD-ROM beroperasi. salin semua fail-fail dalam direktori tersebut ke disket tadi. .

Kini telah siap dua disket bagi tujuan penyelenggaraan seperti fdisk cakera untuk rujukan segera. ia harus dikesan oleh CMOS. Untuk keras atau mulakan komputer yang bermasalah. dapatkan bantuan dari komputer kawan atau kedai komputer untuk lakukan tugas ini. Control Panel.Kalau belum ada komputer. Membuat disket but sistem Win98 agak mudah. Disket sistem juga harus disimpan dengan cermat dan dilabelkan keselamatan. iaitu bermula dengan mengklik My Computer. Kesan Cakera Keras buat Pertama kali Setiap kali ada pertukaran cakera keras dalarn kornputer. tekan kekunci Del berulang kali semasa komputer dimulakan. Lihat rajah Skrin 1 dan Skrin 2 untuk panduan. ikut arahan di skrin dan satu disket sistem akan tercipta. Jangan lupa labelkan disket berkenaan dan simpan dalam bekas asalnya. Add/Rernove Program. . Untuk mendapatkan paparan CMOS komputer jenis klon. Masukkan disket di pemacu A. buka selak penutup bagi mengelakkan disket ditulis' terutamanya dari dijangkiti virus durjana. Startup Disk dan akhir sekali Create disk.

Guna kekunci kursor (cursor). pilih ‘Auto-Detect Hard Disk’ untuk komputer mengesan cakera keras. Tekan kekunci Enter untuk ke skrin 2 bagi memilih jenis cakera keras yang digunakan. .

akan menimbulkan masalah semasa pemasangan. pastikan CMOS dapat menampung muatan cakera keras yang tinggi.4GB sahaja dan dengan kebanykan muatan 15GB ke atas kini. Semasa membeli papan induk.Nota: Sedikit mengenai cakera keras dan BIOS Harus diingat papan induk mengharapkan BIOS bagi menentukan muatan cakera keras pada tahap mana. . maksimum storan cakera keras hanya dibenarkan setinggi 8. Sebagai contoh sesetengah BIOS. Papan induk atau cakera keras harus ditukar untuk kedua-duanya boleh berkerjasama.

pilih opsyen (Options) 2 untuk cakera keras Primary Master. Pilih Y untuk Primary Slave. Cyls = 1001(Cylinder) Hds = 15(Heads) WPC = 65535(Precomp) Sec = 179 (Sector) dan Capacity = 130. Di skrin 1.Dalam skrin 2. CMOS tidak dapat mengesannya. Tindakan seterusnya ke skrin 3 untuk melengkapkan tugasan. pilih Standard CMOS setup dan masukkan maklumat cakera keras satu demi satu sehingga selesai. Maklumat cakera keras tersebut ada kalanya dicetak di badan cakera keras atau boleh didapati dari manual-manual pemasangan PC. Secondary Master dan Secondary Slave sekiranya satu cakera keras sahaja yang dipasang. Contoh maklumat cakera keras model ST3144A (130MB) seperti di bawah. Nota: Ada masanya cakera keras jenis lama yang berstoran kecil. Maklumat harus dimasukkan secara manual.7MB (Size) .

Tekan kekunci Esc setelah selesai mengesan cakera keras. Komputer direstart untuk tindakan selanjutnya. . cakera keras dapat dikesan dengan tepat dan tugas yang lebih mencabar sedia menunggu. guna kekunci kursor (cursor) pilih Save setting and exit dan selamatkan pilihan sebelum keluar dari CMOS setup. Apa yang penting. Terdapat berbagai-bagai jenis skrin CMOS setup mengikut pengeluar papan induk masing-masing.

Jadual di atas menunjukkan senarai tugasan untuk membuat pembahagian dan format cakera keras. Program kecil fdisk dan format digunakan bagi membuat pembahagian cakera keras baru atau cakera keras lama yang ingin dibersihkan semua maklumat untuk dipasang semula sistem operasi. Sekiranya terdapat data-data penting. buat backup dan simpan dengan baik untuk digunakan kemudian. Perkakasan dan perisian yang diperlukan untuk tugasan di atas seperti berikut:  Komputer yang berfungsi sekurang-kurangnya Komputer Sistem Asas yang diuji sebelum ini. beberapa perkara harus diambil perhatian dan difahami. Satu cakera keras baru atau terpakai yang tidak ada maklumat penting.   Langkah-langkah sebelum Fdisk Sebelum melakukan fdisk dan format. Berhati-hati . Fahami prosedur dan lakukan partition dan format mengikut panduan yang diberi. Disket sistem dengan fail fdisk dan format di dalamnya. Fdisk dan format akan menghapuskan segala maklumat dan data-data dalam cakera keras.

Cara-cara Membuat Satu Partition dan Format Dengan Disket Sistem Win98 . Hidupkan komputer. Selepas itu konfigurasi boleh ditukar semula untuk menjadikan cakera keras sebagai but pertama. Mulakan komputer semula dengan disket sistem di pemacu A untuk tindakan seterusnya. Fdisk sangat sesuai untuk mempamerkan partition bagi tujuan pemeriksaan dan jangan sesekali memilih 'create' dan 'delete partition' sekiranya tidak membuat apa-apa perubahan pada cakera keras. Pemacu disket sebagai but utama Untuk menggunakan fdisk dan format dari disket but (boot). pilih pemacu A atau 'floppy disk' sebagai boot pertama diikuti dengan cakera keras sebagai boot kedua. Selamatkan konfigurasi sebelum keluar dari Menu CMOS Setup. tekan kekunci Del untuk ke skrin CMOS Setup. komputer harus dimulakan dari pemacu A.Fdisk dan format harus digunakan dengan berhati-hati. Fdisk Win95B dan Win98 boleh membuat partition melepasi cakera keras berstoran 2GB atau lebih. Program fdisk dari Win95 hanya boleh membuat partition sistem FAT16 Yang mampu pada tahap 2GB sahaja. Ini penting kerana permulaan Windows akan bertambah laju tanpa perlu sistem menguji kehadiran pemacu A. Tujuan format supaya cakera keras boleh dihidupkan untuk dipasang sistem operasi dan sebagainya. Nota: Pastikan versi fdisk dan format bersesuaian dengan storan cakera keras dan sistem operasi yang hendak dipasang.

Cakera keras yang digunakan ialah 4. bagi versi fdisk lama. . tindakan seterusnya membuat satu pembahagian (1 partition). hidupkan komputer dan tunggu sampai prom A. taip fdisk dan tekan Enter seperti berikut: A:\>fdisk <Enter>   Skrin 4 dari versi fail fdisk baru Win98 akan terpapar seperti rajah di bawah. Di prom A. Sebelum ini. (Komputer akan membaca disket di pemacu A sistem dihidupkan untuk tugasan selanjutnya).3GB yang baru.  Masukkan disket sistern Win98 di pemacu A.Setelah selesai mengesan cakera keras dan selamatkan setting. skrin 5 akan dipaparkan.

pilih Y dan tekan kekunci Enter untuk menyokong cakera keras yang melebihi 2GB. Skrin 5 Dalam skrin 5.Di skrin 4. pilih 4 dan tekan Enter untuk dapatkan informasi partition cakera keras sebelum sesuatu tindakan dibuat. Skrin 6 .

Skrin 8 menunjukkan cakera keras sedang di periksa.  Tekan kekunci Esc untuk ke skrin Fdisk Options (Skrin 5). Setelah cakera Pilih 1 dan tekan Enter untuk mulakan membuat partition dan satu partition saja yang akan dibuat.Paparan skrin 6 menunjukkan cakera keras belum dibuat partition.   Skrin 7 .

Di skrin 7. Pilih 1. tekan Enter untuk mula membuat partiton dan skrin 8 akan dipaparkan untuk tindakan. Skrin 8 .

Skrin 8 menunjukkan cakera keras sedang di periksa. Setelah cakera keras selesai verifying drive integrity, terus ke skrin. 9.

Skrin 9

Paparan skrin 9 memberi pilihan sama ada ingin membuat cakera keras sebagai satu partition atau lebih. Kali ini satu sahaja partition akan dibuat dengan itu pilih Y, tekan Enter dan setelah Verifying drive integrity selesai, terus ke skrin 10.

Skrin 10

Dengan paparan skrin 10 di atas, tekan Esc untuk ke prom A. Restart komputer dengan disket sistem di pemacu A. Bila sudah di prom A, taip fdisk untuk melihat partition yang telah dibuat.

A:\>fdisk <Enter>

Skrin 4 akan dipaparkan, pilih Y tekan Enter dan skrin5 muncul, pilih 4 tekan Enter. Skrin 11A akan keluar mempamerkan informasi cakera keras yang telah berjaya dilakukan.

Skrin 11A

Paparan skrin 11A menunjukkan patition sudah siap tapi belum diformat. Lihat di bawah tajuk System, tiada maklumat jenis FAT yang digunakan.

Tindakan selanjutkan, memformat cakera keras untuk boleh menerima perisian. Sebelum membuat format, pastikan bacaan dalam bulatan di atas sama, jika tidak, ulang fdisk sehingga kedua-dua maklumat didapati sama.

Tekan Esc untuk ke Menu Options dan tekan Esc sekali lagi untuk dapatkan prom A. Taip format dengan palang s dan tekan kekunci Enter seperti yang dilakukan di bawah.

A:\>format c:/s <Enter>

Tunggu sehingga selesai dan periksa sekali lagi cakera keras sama ada bejaya diformat atau tidak. Dapatkan balik prom A, taip fdisk dan pamerkan partition cakera keras.

Sehingga sampai skrin 5, pilih 4, tekan Enter dan skrin 11B akan muncul dengan maklumat FAT32.

Nota:

Bacaan bait (byte) dari fdisk tidak semestinya sama dengan bacaan CMOS dan jangan bimbang dengan keadaan ini. Pengilang dan sistem Windows akan memberi bacaan yang berbeza walaupun sebenarnya sama dari segi muatan storan.

Skrin 11B

Dengan maklumat sistem FAT32 di atas, ini bererti cakera keras sudah bersedia untuk pemasangan sistem operasi. Tekan Esc dua kali untuk keluar ke prom A dan restart komputer untuk ia terus beroperasi dari pemacu C yang baru. Sebelum itu pastikan tiada sebarang disket diletakkan di pemacu A. Untuk melihat isi kandungan pemacu C, taip dir (directory) di prom C seperti berikut:

694 93. tindakan seterusnya untuk delete partition yang ada. Cakera keras yang digunakan ialah 4.semua) Volume in drive C has no label Volume Serial Number is 234B – l0E3 Io MSDOS COMMAND SYS SYS COM 222.390 1.880 05-11-98 05-11-98 05-11-98 8:01p 8:01p 8:01p 3 0 file (s) dir (s) Panduan Delete dengan disket sistem Win98 Kes 2 Setelah selesai mengesan cakera keras dan selamatkan setting.8800bytes 4.C:\>dir <Enter> Volume in drive C has no label Volume Serial Number is 234B – I0E3. taip seperti berikut: C:\dir/a <enter> (a bermaksud all . Directory of C:\ COMMAND COM 1 file (s) 0 dir (s) 93.880 05-11-98 8:01p 93.66MB free Untuk melihat fail tersembunyi atau hidden.117.3GB terpakai. .

pilih Y dan tekan Enter untuk ke skrin 5.   A:\>fdisk <Enter> Dengan tindakan di atas akan terpapar skrin 4. Taipkan fdisk di prom A. tekan Enter dan ikut arahan di skrin. Skrin 12 mempamerkan cakera keras satu partition. Pilih 4. tekan Enter untuk pamerkan informasi cakera keras. Masukkan disket sistem Win98 di pemacu A. terlebih dahulu diperiksa keadaan partition untuk memudahkan kerja nanti. mulakan komputer dan tunggu sehingga muncul prom A.  Sebelum membuang partition dari cakera keras. .

tekan Enter dan skrin 14 akan muncul. pilih 1. Skrin 13  Dalam skrin 13. tekan kekunci Esc untuk ke Menu Options (Skrin 5). Skrin 12 menunjukkan partition yang ada dalam cakera keras. pilih 3 dan tekan Enter. . untuk membuangnya.

Masukkan Volume Label sekiranya ada. kalau tiada tekan Enter sahaja. pembuangan partition sudah boleh dilakukan. tekan Enter untuk membuang Primary DOS Partition. . Pilih 1.Skrin 14  Dengan maklumat skrin 14. Pilih Y dan tekan Enter sekiranya setuju.

 Tekan kekunci Esc dua kali untuk ke skrin 16. Skrin 6 akan memenuhi ruang menandakan partition berjaya dibuang. Tekan Esc untuk ke Menu Fdisk Options (Skrin 5) dan pilih 4 dan tekan Enter untuk melihat keadaan cakera keras. partition sudah terpadam. .Skrin 15  Dengan paparan skrin 15.

. Cakera keras sudah sedia untuk dilakukan partition yang baru atau boleh dilepaskan kepada kawan-kawan kerana sudah tiada lagi maklumat penting atau rahsia tersimpan di dalamnya.Skrin 16  Tekan kekunci Esc untuk ke prom A dan restart komputer.

Sebagai contoh. Buatkan satu direktori Windows di cakera keras seperti berikut: C:\>md Windows <Tekan Enter> (make directory) .8Kbps Kaedah # 1 Cara pemasangan perisian Cara pemasangan pertama kurang diamalkan kini. perisian sistem operasi yang hendak dipasang kali ini ialah Windows 98 atau nama pendeknya Win98. Mula sekali. Selepas itu. • • • • • • • • • • Pentium kelajuan 150MHz Memori (RAM) 32MB 320 MB ruang cakera keras Papan kekunci Tetikus Pemacu CD-ROM 15X Kad bunyi Pembesar suara Kad VGA Modem 28. Untuk kesempurnaan pemasangan Windows OS terkini seperti Win98 atau WinMe. Pastikan perisian asal (original) digunakan dan datang dengan manual serta nombor lesen pendaftaran atau product key. beberapa syarat keperluan perkakasan yang diberi oleh pihak Microsoft(R) harus dipatuhi. Hidupkan suis komputer dan tunggu sehingga muncul prom C di skrin. Di bawah di -turunkan senarai paling minimum yang boleh diguna pakai oleh kedua-dua sistem operasi tersebut. sediakan disket sistem dan satu disket kosong yang sudah diformat sebelum memulakan pemasangan. Pemasangan perisian biasanya dimulakan dengan sistem operasi (OS Operating System) seperti Windows 98. barulah perisian aplikasi atau permainan dipasang. Windows Me atau Windows XP. agak lambat dan memerlukan banyak aktiviti pengguna pada peringkat awalnya.Pemasangan Perisian Sistem Operasi Cakera keras telah selesai diformat dengan sistem dan pemasangan perisian sudah boleh dilakukan.

WinMe atau WinXP ini akan digunakan untuk nama bagi direktori semasa pemasangan Windows nanti.sys' ke dalam direktori Windows bagi pemasangan pemacu CD-ROM nanti. Sila ambil perhatian bahawa direktori Windows. taip 'install' dan ikut arahan PC sehingga tamat pemasangan. Dari direktori C. ubah arahan ke pemacu A dan taip seperti di bawah. Buat pemasangan pemacu CD-ROM dengan memasukkan disket driver yang dibekalkan pengeluar di pemacu A. pemacu CD-ROM tidak boleh berfungsi. C:\>a: <Tekan Enter> <Tekan Enter> <Tekan Enter> A:\>copy mscdex. Pemacu D mewakili pemacu CD-ROM di mana perisian (CD-ROM) untuk pemasangan diletakkan. ‘mscdex. . Masukkan disket sistem yang dibuat sebelum ini di pemacu A.exe’ dan 'himem. Win98. Taip D di prom C untuk memastikan pemasangan berjaya dan sekiranya ada prom D.sys c:\Windows Salin atau buat fail-fail 'autoexec.bat’ dan ‘config.> <Enter> Nota: Pemacu C mengambil ruangan cakera keras di mana akan diletakkan perisian sistem operasi dan aplikasi. Sekiranya cakera keras hanya ada satu partition. pemasangan perisian sudah boleh dimulakan. C:\>D: D:\>DIR <Enter. salin fail . Komputer di restart untuk pemacu CD-ROM diterima oleh sistem agar dapat beroperasi dengan sempurna.sys' dan hantar ke direktori pangkal (root directory) dengan baris-baris yang sama seperti yang ditunjukkan pada rajah di bawah. WinMe dan WinXP mengikut citarasa dan pilihan masingmasing bersesuaian dengan sistem yang akan dipasang.Boleh juga dibuat Win98.exe c:\Windows A:\>copy himem. Tanpa fail mscdex-exe. biasanya pemacu CD-ROM akan mengambil tempat pemacu D.

mengikut tujuan asalnya. Dapatkan prom A dengan disket sistem tersedia di pemacu A.bat (untuk pengetahuan sahaja) Ada beberapa cara untuk membuat fail config. pilih Save dan kemudian Exit.sys & autoexec. masukkan arahan satu demi satu seperti di bawah.com sepatutnya ada dalam disket berkenaan). taip baris demi baris atau apa-apa saja yang dikehendaki dalam fail tersebut. di bawah ditunjukkan cara-cara membuat fail dengan program Edit. A:\>edit c: config.sys dan autoexec. Sebagai contoh.bat atau fail-fail yang sejenis dengannya.sys dan Enter.Membuat atau edit fail config.bat. Dapatkan prom C.sys atau autoexec. Cara yang pertama.sys <Tekan Enter> Dengan terkeluarnya rajah di atas. Satu cara lagi dengan menggunakan arahan 'copy con' dan namakan fail yang hendak dibuat. Simpan fail dengan nama config. (Fail edit. tekan kekunci Alt. Untuk keluar dari program Edit. menggunakan program editor biasa seperti Edit atau Notepad. . taip edit config.

• prompt $p$g • Ctrl + Z <Tekan Enter> <Tekan Enter> <Tekan Enter> <Tekan Enter> (copy console) Simpankan fail dengan menekan kekunci Ctrl dan Z serentak seperti yang ditunjukkan dalam baris akhir. Pemasangan perisian ini (satu salinan) hanya dibenarkan dipasang ke dalam satu PC sahaja. satu disket sistem yang dibuat sebelum ini dan satu lagi disket but khas yang dibekalkan bersama pakej CD-ROM Win98. Pemasangan Perisian Perisian Asal Semasa membeli komputer. Di bawah terdapat dua disket. seperti rajah di bawah. Sekiranya ada apa-apa perubahan atau tambahan fail utiliti. CDROM boleh digunakan untuk pemasangan semula atau ulangan. .• C:\>copy con autoexec. dapatkan CD-ROM dan manual sistem operasi Win98 atau WinMe yang asal (original).bat • @echo off • path c:\DOS.

masukkan CD-ROM Win98 dan taipkan 'setup' untuk memulakan pemasangan. sistem Win98 akan mengesan kehadiran direktori Windows dan ia akan memberi tetingkap amaran supaya berhati-hati.Disket but (boot). . Nama fail setup digunakan oleh kebanyakan program yang hendak dipasang. disket khas dan CD-ROM Win98 Setelah komputer dihidupkan dan pemacu D dipilih. Teruskan dengan memilih direktori Windows tersebut dan ikut arahan komputer sehingga selesai. • C:\> d: • D:\> setup <Enter> <Enter> Semasa pemasangan perisian.

Kaedah # 2 Cara pemasangan perisian Cara pemasangan kedua. terus masukkan disket but khas serta CD-ROM Win98 untuk pemacu CD-ROM boleh berfungsi dan dalam masa yang sama. semasa dalam proses pemasangan Windows. tamatkan pemasangan dan betulkan masalah sehingga selesai sebelum memulakan setup semula. Laman Desktop dan Recycle Bin . Sistem Win98 akan cuba mengesan semua perkakasan dan menyediakan 'driver' yang umum saja bagi perkakasan-perkakasan yang terdapat dalam komputer tersebut. Setelah selesai pemasangan perisian.Masukkan disket kosong bila sistem meminta di pertengahan pemasangan bagi menyiapkan disket sistem untuk digunakan diwaktu kecemasan. pastikan tidak ada konflik perkakasan dengan melihat keadaan 'System' di dalam 'Control Panel'. pemasangan sistem operasi dapat disiapkan tanpa masalah. agak mudah iaitu dengan menggunakan disket but khas yang biasanya dibekalkan bersama CD-ROM Win98. * Nota: Diperingkat permulaan ini. Ulang pemasangan driver sekiranya terdapat komponen-komponen menggunakan driver yang kurang sesuai. Sekiranya kursor (tetikus) di skrin tidak bergerak. cuba gerakkan tetikus untuk memastikan ia berfungsi. Juga sediakan nombor lesen pada pertengahan pemasangan dan simpan dengan baik nombor tersebut untuk rujukan sekiranya ingin memasang Win98 semula nanti. Disket but ini boleh diperolehi dengan membuat satu 'Startup disk' dari sistem operasi Win98. Setelah membuat partition serta format cakera keras.

ikon tersebut akan berada semula di paparan Desktop. Ikon-ikon di Desktop kebanyakannya ialah pautan atau link dan elok dicuba semua kerana kadang-kadang terdapat sesetengah daripadanya tidak ada sambungan ke manamana. Untuk mendapatkan ikon semula. Klik kanan tetikus di mana-mana kawasan kosong Desktop. . Tindakan ini akan membuang ikon ke dalam Recycle Bin atau tong sampah sementara menanti pelupusan yang selanjutnya. terpulang kepada citarasa dan kehendak individu.Laman Desktop ialah paparan awal setiap komputer yang menggunakan sistem operasi Windows. Setiap komputer berbeza isi kandungannya. tetingkap A akan keluar untuk tindakan penyelenggaraan biasa. Cara membuang ikon dengan mengklik kanan tetikus atas ikon sasaran dan pilih Delete. warna skrin dan sebagainya. Banyak perkara boleh dilakukan di laman Desktop seperti menukar resolusi. tanda ikon dalam Recycle Bin yang dibuka dan pilih Restore.

arahan dan lain-lain lagi. data maklumat. Peranti berkenaan harus diulang pemasangannya sehingga semua dalam keadaan seperti di atas kiri skrin B. satu tetingkap Computer Properties akan dipaparkan menunjukkan senarai IRQ yang digunakan. Sekiranya ada tanda seru atau lain dari tanda campur (+) seperti dalam bulatan di paparan B. buang konflik peranti dahulu bagi mengelakkan masalah yang lebih keliru. Kerap memeriksa keadaan peranti boleh membantu mengesan kerosakan awal dan membaik pulih sebelum menjadi serius. Klik My Computer. Fail-fail maklumat atau data sebenarnya terbahagi kepada beberapa jenis seperti teks. sistem dan sebagainya. Sebelum memulakan pemasangan driver. grafik. muncul tetingkap A. klik Control Panel dan klik System. . tanda Computer C dan klik petak Properties D. sistem.Apa itu folder? Folder dalam Windows adalah tempat di mana disimpan fail-fail program. Sekiranya ingin melihat keadaan IRQ untuk peranti (Interrupt request). bererti ada konflik peranti. Periksa Sistem Konflik Memeriksa kesihatan sistem operasi sepatutnya menjadi satu amalan berterusan.

pengimbas dan pemacu CD-ROM mempunyai satu program untuk sistem operasi kenal dan boleh berhubung secara sempurna. pencetak. Perkakasan yang dikeluarkan selepas itu terpaksa menggunakan driver yang terbaru untuk kesempurnaan operasinya. Windows juga ada senarai driver dan kadang-kadang boleh membantu semasa pemasangan. Biasanya fail driver atau pemacu ini dibekalkan semasa pembelian perkakasan dan boleh juga diambil dari laman web pengeluar perkakasan berkenaan. kad bunyi. modem. Fail-fail driver ini diambil dari pembekal semasa Windows menyiapkan sistem operasinya.Apa itu driver? Setiap perkakasan seperti kad video. . Pencarian fail driver terbaru dan terkini harus dilakukan sehingga sistem tidak lagi meragam. Masalah akan timbul bila fail driver yang dibina tidak sempurna atau tidak serasi dengan sistem operasi Windows yang digunakan.

Unit sistem dalam rajah di sebelah akan beroperasi menghantar data berulangalik dengan perkakasan-perkakasan lain dalam komputer melalui bas dan sebagainya. Pemasangan semula driver boleh menyelesaikan masalah.Driver perkakasan bertindak sebagai antaramuka atau jambatan untuk komputer dan perkakasan berfungsi dengan baik. Menutup komputer: Shut Down Komputer yang menggunakan sistem operasi Windows harus ditutup dengan betul untuk mengelakkan dari mengalami kerosakan sistem. disempurnakan sebelum komputer diShut Down. Sistem yang meragam atau kadangkala tergantung. Fail-fail yang masih belum diselamatkan dan tetingkap yang belum ditutup. Fail driver perkakasan yang dibekalkan oleh pengeluar akan memberi kerjasama yang padu pada unit sistem agar semuanya berjalan dengan sempurna. Kesilapan driver boleh membuat sistem tergantung atau monitor gelap tanpa sebarang klu (clue). besar kemungkinan berpunca dari kesilapan driver atau fail driver yang telah dicemari virus. Buang dan pasang semula driver sekali lagi dapat membetulkan keadaan. Perhatikan BarTugas (TaskBar) dan pastikan tiada lagi .

Cara-cara menukarkan setting display seperti di bawah. Untuk keluar dari Windows dan tutup komputer.sebarang program yang masih aktif. Tukar display setting (warna dan resolusi) Ada masa-masanya kita perlu menukarkan setting display untuk menyesuaikan sesuatu program. klik butang Start (1) dan klik Shut Down di skrin kecil 'Desktop' (2). skrin C akan muncul dan komputer sudah selamat ditutup. Untuk pengetahuan. klik OK. Tetingkap kecil 'Shut Down' B akan keluar. tetingkap C tidak akan muncul sekiranya komputer menggunakan bekalan kuasa ATX Sistem akan terus tutup tanpa mesej berkenaan. .

3 .Klik tab Settings 3 di Skrin B untuk menukarkan Bersambung ke skrin C di bahagian II 4 . 2 .Klik anak panah kecil untuk memilih jumlah warna dari 16 colors hingga 32-bit color mengikut kemampuan kad video dan monitor. tetingkap kecil A akan muncul. bererti setting kad video perlu dipasang semula dengan .Klik kanan tetikus di manamana kawasan kosong Desktop.Klik kiri tetikus di ruangan Properties.1 . Sekiranya ada 16 colors sahaja. tetingkap Display Properties B akan terpapar.

5 . Tolak butang radio ke kanan untuk ubah resolusi.Ubah setting sekiranya hendak menukar resolusi dari 640 X 480 piksel ke 800 X 600 piksel atau sebaliknya.menggunakan pemacu yang dibekalkan oleh pengeluar. Pastikan kad dan driver di dalam CD-ROM serasi dengan memerhatikan cip di atas kad VGA sebagai panduan. Pemasangan program .

sangat mudah dan pantas. Tanda program berkenaan dan klik petak Add/Remove. Cara ini juga boleh dilakukan untuk membuang program dari sistem. taip seperti berikut dan tekan Enter untuk-mulakan pemasangan. dwiklik (klik dua kali sebelah kiri tetikus) ikon My Computer dan lepas itu Control Panel. (D:\Setup <Enter>). dwiklik > Dwiklik ikon Add/Remove Programs dan tetingkap seperti di bawah akan muncul. Klik Install dalam tetingkap Add/Remove Programs Properties. . ikut arahan sistem sehingga selesai. Memasang program boleh juga dimulakan dari butang Start dan Run. Pecahan Perislan . masukkan pemacu serta baris program yang hendak dipasang. klik Next. Masukkan baris program dalam tetingkap Run.Pemasangan program tambahan atau aplikasi untuk sistem operasi Win 95 . klik Finish dan ikut arahan di skrin sehingga selesai. > Mula sekali. Sebagai contoh.

• Perisian utiliti bagi menambah prestasi sistem operasi seperti memeriksa cakera keras. Contoh Bahasa pengaturcaraan seperti Basi Cobol. Visual Basic dan lain-lain lagi. • Sistem operasi ialah perisian bagi menjalankan komputer sebelum sedia melakukan kerja-kerja aplikasi lain dan contohnya seperti Win95. . sistem operasi dan Perisian utiliti. memampatkan data dan sebagainya. C++.Perisian dipecahkan kepada dua bahagian yang besar iaitu perisian sistem dan perisian aplikasi seperti rajah di atas. Perisian Sistem dipecahkan kepada tiga kategori iaitu bahasa pengaturcaraan. Win98. • Bahasa pengaturcaraan ialah perisian bagi menulis Program. WinMe dan WinXP. mencari kerosakan. Program anti virus.

tanda program (zoman-Paint) dan klik 'End Task'. Sebagai contoh. Tetingkap kecil akan muncul dengan program-program yang bekerja di latar belakang. Alt dan Del kerana komputer akan restart dan akan hilang semua informasi yang belum diselamatkan. pemproses perkataan (word editor) dan hiburan (computer games). Kekunci Ctrl. . Alt dan Del digunakan untuk melihat lapisan program yang sedang beroperasi di belakang Windows. pengurusan pangkalan data (database). Jangan sesekali membuang dua program penting ‘Explorer’ dan 'Systray' dari skrin tersebut. Contoh sistem aplikasi ialah helaian elektronik (spreadsheet). Untuk melihat jumlah program atau aplikasi tersebut. kalau hendak tamatkan program dalam skrin tersebut. Alt dan Del. Program-program ini akan menggunakan banyak memori dari RAM dan mengurangkannya kadang kala memberi ruang pada sistem agar beroperasi dengan baik. Minta perhatian!!! Jangan sesekali menekan sekali lagi kekunci Ctrl.Perisian Aplikasi digunakan untuk tugas tertentu seperti menghimpunkan maklumat atau menulis rencana. Alt dan Del Kombinasi kekunci Ctrl. tekan serentak kekund Ctrl.

buang ikon yang tidak penting di laman Desktop dan elak pemasangan terlalu banyak program semasa proses startup. beberapa pilihan boleh dilakukan untuk membetulkannya. Mulakan komputer. Kadang kala sistem yang bermasalah akan terus ke mod selamat ini. sistem operasi Windows akan mempamerkan paparan seperti di bawah. Cara #1 (Win95 atau Win98) Untuk memulakan pemeriksaan.Untuk keluar dari skrin program'. Ada beberapa cara yang boleh dicuba. 'Close Untuk mengurangkan penggunaan memori (RAM). klik butang Cancel. hidupkan komputer dalam mod selamat atau safe mode. Tujuannya agar kerja-kerja baik pulih boleh dilakukan. Masalah sistem operasi Win95 atau Win98 Sekiranya ada masalah dengan sistem operasi Win95 atau Win98. tutup perehat skrin (screensavers). . jadual bunyi (event sounds).

Safe Mode with network support 5.Starting Windows 95 . Normal 2.. Tekan kekunci F8 untuk dapatkan skrin Startup Menu. Safe Mode 4. di mana pilihan item dibuat untuk tindakan.TXT) 3. Command prompt only 7.. Safe mode command prompt Enter a choice : 1 F3=Safe mode. Logged (\BOOTLOG. Shift+ F5=Command prompt . Setiap satu item akan diterangkan dengan terperind seperti berikut: Microsoft Windows 98 Startup Menu 1. Step-by-step confirmation 6.

Boleh mulakan Windows dengan menaip win.TXT) . Safe mode command prompt only . Command prompt only .Windows dimulakan dengan konfigurasi asas.Windows dimulakan dengan biasa tapi tercipta satu fail teks yang dipanggil Bootlog. dengan menggunakan fail-fail simpanan semasa pemasangan Windows (Setup). Perubahan boleh dilakukan terutama pada komponenkomponen yang disyaki bermasalah. dipamerkan setiap langkah dengan diikuti prom.Windows dimulakan dengan biasa. tekan Enter dan Esc andai sebaliknya. Pilihan ini akan memasukkan komponen yang dikehendaki sahaja. Versi MS-DOS terpulang kepada versi sebelum pemasangan Windows 95.Mulakan komputer dengan konfigurasi asas dan tanpa sistem Windows sebenar.Windows dimulakan dengan konfigurasi asas tapi termasuk kemampuan rangkaian. Untuk menerima command. Sesetengah bahagian sistem mungkin tidak boleh berfungsi. Previous version of MS-DOS .txt dan disimpan di pangkal direktori. . Fail ini mengandungi informasi terakhir sistem beroperasi dan disorokkan (hidden). Step-by-step confirmation .Mulakan MS-DOS.Mulakan komputer. Safe mode with network support .Shift + F8= Step by step confirmation (N) Skrin pilihan Startup Menu untuk tindakan tertentu Masalah Memulakan Windows Normal . Safe mode .Mula Windows seperti biasa. Logged (BOOTLOG. tapi tanpa sistem Windows sebenar.

Gangguan pada registry seperti kerosakan data atau dijangkiti virus. Restart komputer dan sistem sepatutnya boleh bekerja semula. taip ERD dan ikut arahan sehingga selesai pembetulan.1 Di prom A. harus direstore. Pilih 'safe mode' untuk memulakan kerja-kerja sama ada membuang program yang disyaki bermasalah atau memasang semula pemacu perkakasan yang terkini. Disket kecemasan disediakan untuk menyelamatkan keadaan ini. Cara #2 (Win95) Masalah memulakan Windows Satu cara lagi untuk membetulkan sistem bermasalah adalah dengan memulihkan registry. Registry sebenarnya ialah satu senarai maklumat penting perkakasan dan perisian komputer. disket kecemasan terbaru diletakkan di pemacu A dan mulakan komputer. tidak lengkap. Apa yang harus dilakukan semasa komputer bermasalah.Mod Selamat (Safe Mode) Dengan paparan skrin startup menu. versi demo atau kerosakan fail tertentu akibat diserang virus. Lihat bawah (A). . biasanya pemasangan perisian yang terakhir boleh menimbulkan masalah seperti pemasangan kurang sempurna. Kerosakan registry boleh membuat sistem tidak stabil atau tidak boleh beroperasi langsung. Kalau sebelum ini sistem bekerja dengan baik. versi program yang tidak sesuai.

pilih Run.Disket kecemasan dan salinan but. Pada masa yang sama.. tekan F8 untuk dapatkan Startup Menu. klik butang Start di bawah kiri Windows dan dalam paparan tetingkap. Kadang-kadang sistem merajuk tidak mahu melihatkan dirinya dan susah hendak dipujuk. pemasangan semula boleh dilakukan dengan prosidur berikut: Mulakan komputer sehingga terpapar skrin di bawah. Cara #3 (Win95) Pemasangan semula registry (restore) Sekiranya registry rosak (corrupted). Penawarnya mungkin terletak di dalam piring disket baik pulih bernama ERD. . penting disimpan untuk digunakan pada saat-saat genting. Starting Windows 95 . Pilih Command prompt only dan tekan Enter. Kerosakan registry akan membawa kepada duka lara atau miseri. Jangan diubahsuai senarai registry tanpa mendapat panduan tepat cara-cara menyuntingnya.. Taip regedit di kekotak eks Run dan klik OK untuk dipaparkan skrin kecil Registry. Disket salinan dibuat sebagai langkah berjaga-jaga sekiranya yang asal rosak. Paparan registry dan penawarnya Untuk mendapatkan senarai registry.

dat (Yes/No/All)? • • Pilih Y dan tekan Enter Pasang semula (restart) komputer dan sistem akan pulih seperti sediakala. memasang semula sistem operasi Win95. perisian yang kurang mantap.dat C:\Windows> attrib -h -r -s system. bukan huruf O. Nota: Sekiranya semua cara telah dicuba menemui kegagalan. Sebelum itu. Komputer terdedah kepada berbagai-bagai rupa bentuk musuh seperti virus.da0 user. C:\Windows> attrib -h -r -s system. yang terbaik. buat salinan sandaran (backup) semua failfail data ke dalam satu storan lain. dalam direktori Windows.da0 system. perkakasan yang pembinaannya tidak sempurna dan pengguna yang kurang mahir yang bertindak terlalu-mengikut perasaan sehingga menyebakkan sistem. taip arahan berikut: copy system.dat Overwrite system. lakukan tindakan di bawah dengan menaipkan setiap baris dan tekan Enter. walaupun segala tindakan yang terbaik dilakukan. .dat C:\Windows> attrib -h -r -s user.da0 C:\Windows> attrib -h -r -s user. Selepas itu.Di prom C.dat Overwrite user. Mencari kerosakan PC (Troubleshoot) Komputer peribadi akan mengalami kerosakan.da0 <Enter> <Enter> <Enter> <Enter> Nota: da0 ialah da dan angka kosong.dat (Yes/No/All)? Pilih Y dan tekan Enter copy user.

sila gunakan. Begitulah yang biasanya dilakukan dan membuat satu salinan registry satu tindakan yang bijak. Cara-cara mencari kerosakkan yang ditunjukkan hanya sebagai panduan sahaja. versi beta dan tidak pernah dicuba. Tindakan seterusnya adalah dengan membuang program atau perkakasan itu dan pasang semula registry yang dibuat sebelum ini. Carta-carta mencari kerosakan dan baik pulih . sekirangya ada cara yang ebih baik. Permasalahan pada registry nanti boleh dibaiki dengan cepat dan mudah. dua carta direka bagi memudahkan tugas. Untuk mencari kerosakan secara lebih sistematik. struktur registry akan mengalami perubahan. Yang penting. kerosakan dapat dibaiki dengan cepat dan dengan cara yang sistematik.Setiap kali pasangan perkakasan atau perisian pada sistem Windows. Sekiranya perkakasan atau perisian dari jenis yang kurang baik. komputer boleh meragam.

tindakantindakan dibuat mengikut langkahlangkah yang tertentu seperti yang dicadangkan. Kalau berhati-hati dan bersabar.Semasa mula Startup Carta 1 memaparkan komputer baru dihidupkan sehingga ke skrin CMOS. . arah ke kiri atau ke kanan sehingga bertemu kerosakan. Tindakan diambil langkah demi langkah. pasti akan menemui kejayaan. Biasanya ini berlaku pada komputer baru yang belum diuji keseluruhannya. Sekiranya diperingkat ini komputer meragam. Rajah 1 dimulakan dengan memasang suis dan monitor gelap gelita.Carta 1.

Kerosakan biasanya berlaku pada komputer yang sudah sekian lama beroperasi dan meragam setelah bermacam-macam perubahan dilakukan ke atasnya. Seperti juga di Carta 1. tindakan dibuat mengikut yang sesuai.Carta 2 .Semasa mula paparan Windows dan dalam Windows Carta 2 meliputi bahagian selepas skrin CMOS. .

Bila ada masalah. Pilih nama fail anda sebelum ini. pilih Registry.Selamatkan satu salinan registry sebagai tindakan berjaga-jaga dan boleh dipasang kemudian sekiranya diperlukan. Dalam tetingkap Registry Editor. lakukan seperti di atas tetapi kali ini pilih Import Registry File. masukkan regedit dan klik OK. klik Export Registry File dan simpan fail dengan nama pilihan anda. Klik Start. klik Run. . klik dan sistem akan kembali normal.

kad bunyi seperti Sound Blaster Live Value dengan perisian yang canggih. terutama mendengar lagu dalam kumpulan MP3. Ada tiga jenis kad bunyi iaitu kad bunyi untuk slot ISA. menjadi pilihan. Kad bunyi jenis slot ISA sudah tidak ada lagi atau dengan lain perkataan sudah pupus. Permainan komputer tidak akan terserlah atau tidak boleh dimainkan langsung tanpa ada sokongan audio. Perisian pihak ketiga dapat juga digunakan untuk perkara yang sama.Sebuah komputer tanpa suara atau bunyi sudah tidak boleh diterima lagi. Pembesar Suara dan Mikrofon . Untuk pengemar permainan komputer. slot PCI dan kad bunyi bersepadu.

Sekitar 1000 watt ke atas dan mempunyai dua pembesar suara satelit dan satu sub-woofer sudah cukup berkesan.Pembesar suara juga memainkan peranan penting untuk mendapatkan kesan audio dalam sesebuah komputer. Mikrofon dilekatkan ke kad bunyi (mic) boleh digunakan untuk berkaraoke dan . Jenama pembesar suara Altec Lansing atau Creative Cambridge SoundWorks sudah tidak asing lagi dalam dunia komputer.

masukkan 'driver' dari pembekal kad di pemacu A atau di pemacu CD-ROM dan tunggu sehingga selesai. kad bunyi. Setelah itu skrukan kad bunyi agar ia kukuh di slotnya. sepasang pembesar suara.berbual dengan pengguna komputer lain melalui sambungan Internet. . Ikut arahan sistem. Dua jenis kad ditunjukkan iaitu dalam rajah A kad bunyi jenis PCI dan rajah B jenis kad bunyi bersepadu. Kesan bunyinya cukup memuaskan dan boleh menandingi sesetengah kad-kad slot tambahan. Rajah C ditunjukkan manual dan driver CD-ROM yang dibekalkan. Berbagai-bagai jenama kad bunyi yang bersesuaian di hati boleh dipilih. Sebelum ini. Tutupkan suis komputer sebelum memulakan pemasangan. Mulakan komputer semula. pemacu CD-ROM telah dipasang. Pilih satu slot PCI yang kosong dan masukkan kad bunyi dengan cermat. Pemasangan Sistem Multimedia Perkakasan yang diperlukan Pemasangan sistem multimedia memerlukan Pemacu CD-ROM. dengan itu pemasangannya tidak akan dibincangkan di sini. hanya wang menjadi sempadan. mikrofon sekiranya perlu dan perisian audio yang biasanya dibekalkan bersama kad bunyi. sistem akan mengesan kad bunyi yang baru dipasang sekiranya ia jenis PnP. sebuah. Kad bunyi jenis bersepadu dibina untuk pengguna biasa dan kebanyakan kad bunyi kini dalam bentuk demikian.

Sekiranya kad bukan jenis PnP. lagu dari CD tidak akan kedengaran. Sistem operasi seperti Win98 dapat mengesan komponen yang mempunyai daya PnP.Kad Plug and Play dan kad bukan Plug and Play PnP atau Plug and Play ialah satu teknik yang baik dan mudah untuk pemasangan sesuatu perkakasan. pemasangan akan menjadi mudah. pemasangan harus dilakukan secara manual. akan terdengar nada pendek (event sound .Open Windows) menandakan pemasangan berjaya. Sebelum terlupa. Perhatikan bawah skrin kanan ada ikon pembesar suara sebagai mengesahkan kejayaan itu. Sediakan pemacu dari pembekal untuk mendapatkan pemasangan perisian yang tepat. cepat dan tepat. Mulakan dari Add New Hardware di Control Panel dan ikut arahan komputer dari mula hingga akhir. pasangkan kabel audio dari kad bunyi ke pemacu CD-ROM bagi tujuan mendengar CD lagu. Dalam proses komputer memulakan program. Ada dua jenis sambungan kabel audio. Jenis-jenis kabel audio Kabel audio atau boleh juga dipanggil kabel signal data audio dibekalkan bersama pemacu CD-ROM. pilih . Tanpa kabel tersebut. Tutup komputer dan pasang semula bagi sistem menerima pemasangan kad tadi.

Setelah kad dimasukkan di slot papan induk. Anggaran harga kabel ialah RM10. hidupkan komputer dan buat tindakan yang seterusnya. seolah-olah sudah ketinggalan zaman. Pemasangan kad bunyi jenis bukan PnP Pemasangan kad bunyi jenis bukan PnP harus dilakukan secara manual. Tren sekarang. Klik My Computer. pastikan dibuang fail pemacu (driver) kad lama sebelum membuat pemasangan untuk mengelakkan masalah konflik. Sekiranya ingin menukarkan kad bunyi dengan yang baru. Sebuah komputer yang tidak mempunyai sistem multimedia. sebuah komputer harus dilengkapi dengan set multimedia yang secanggihcanggihnya.00. Pasang semula driver kad baru seperti yang telah ditunjukkkan sehingga berjaya. . Tanda komponen dan buang driver dari tetingkap Device Manager berkenaan. klik System dan akhir sekali klik Device Manager. Kad bunyi yang baik seperti SoungBlaster PCI 128 3D berserta pembesar suara Altec Langsing terpilih dapat mengubah sebuah PC kepada satu sistem audio yang paling hebat. klik Control Panel.atau tukar kabel berkenaan bersesuaian dengan perkakasan yang digunakan.

Nota: . Seandainya tiada. Pilih pemacu kad dan ikut arahan sistem sehingga selesai. Klik Finish untuk tamatkan pemasangan dan restart komputer.Ada dua kemungkinan di peringkat ini. Sekiranya terdapat perkakasan dalam senarai. buat pilihan dan terus ikut arahan sistem. Klik Have disk dan tetingkap 'Install from disk' akan terpapar. iaitu sama ada sistem mencari perkakasan atau pengguna memilihnya sendiri. Masukkan driver yang diberi oleh pembekal kad bunyi berkenaan di pemacu A atau D (disket atau CD-ROM) dan lakukan seperti berikut: Taip A:\ atau D:\ dan klik Browse. ambil tindakan dengan menandakan satu titik dalam bulatan seperti nombor 6 di bawah.

Yang penting membaca arahan demi arahan dengan berhati-hati dan membuat tindakan mengikut yang diperlukan. Salah satu kabel audio jenis C atau D dipasang terus ke papan induk bagi kad bunyi bersepadu seperti dalam rajah A dan B. .Panduan di atas akan berubah mengikut sistem operasi yang digunakan. Permainan VCD tidak memerlukan sambungan kabel audio ini sebaliknya suara terus dipancarkan dari kad bunyi ke pembesar suara. Pemasangan kabel audio dari kad bunyi ke pemacu CDROM Pemasangan kabel audio dari kad bunyi ke panel belakang audio pemacu CDROM perlu bagi mendengar lagu dari CD.

restart komputer. bererti pemasangan kad bunyi tidak betul dan terpaksa diulang sekali iagi. pemasangan dibuat dengan mengklik ikon Multimedia di laman Control Panel dan tanda D seperti dalam rajah B.Kabel audio yang dibekalkan bersama pemacu CD-ROM kadang kala tidak sesuai digunakan. Sekiranya ikon tiada. Kabel audio lain terpaksa dicari ganti dengan anggaran kos di antara RM5 hingga RM10. satu ikon pembesar suara akan dipaparkan bawah kanan monitor seperti dalam bulatan C. Kalau tidak bedaya dan petak D nampak kelabu. . Ikon Pembesar Suara Windows Setelah selesai membuat pemasangan kad bunyi.

.

pastikan suis pembesar suara telah dipasang dan kabel signal audio pembesar suara dilekatkan dengan kemas di laluan audio out kad bunyi.Masalah Tiada bunyi Rajah paparan Desktop A Windows dan sebahagian tetingkap Master Volume E ditunjukkan Tiada bunyi Sekiranya tiada bunyi dari pembesar suara. ada dua tempat yang boleh diperiksa untuk membetulkan keadaan. Sebelum itu. .

klik kanan tetikus di atas ikon pembesar suara B. harap buangkan. klik kiri tetikus di atas ikon pembesar suara.Pertama sekali. Pastikan tidak ada tanda di petak Mute C dan kalau ada. satu tetingkap kecil Volume akan keluar seperti dalam rajah A. satu panel D kecil akan muncul dan klik pula ruangan Open Volume Controls untuk satu panel tetingkap E. Pastikan sernua petak Mute tidak ditanda dan kalau ada buangkan seperti di atas tadi. Kedua. .

harus diberi perhatian semasa membeli modem. dua buah komputer yang disambungkan dengan modem melalui talian telefon untuk menghantar dan menerima signal. Kedua-dua protokol ini adalah standard yang digunakan bagi penghantaran data dengan modem. perkara-perkara yang diperlukan seperti modem. Lihat Rajah. cuma pandai-pandailah menjaga diri.6K sudah tidak dikeluarkan lagi. Apa itu modem? Perkataan modem diambil dari singkatan modulator dan demodulator. ada dua protokol yang menjadi kontroversi iaitu x2 dan 56Kflex. Protokol 56Kbps. Kombinasi perkataan itu bermaksud signal digital dalam komputer ditukar ke analog (modulation) dan menukar balik dari analog ke signal digital (demodulation). Setakat ini. Apa saja yang difikirkan atau terlintas di hati. antaranya TMnet yang dikendalikan oleh Telekom Malaysia dan Jaring oleh Mimos. Internet (Internet) dengan huruf besar bererti sebuah rangkaian global dan lebuhraya yang menggunakan protokol TCP/IP untuk berkomunikasi secara menyeluruh. Talian telefon sebagai media untuk . akaun ISP TMnet atau Jaring dan yang paling penting talian telefon yang berfungsi. Modem kini datang dengan kelajuan 56Kbps (kilobit sesaat) atau dipanggil 56K sahaja. Contoh mudah.Internet Internet (internet) dengan huruf kecil adalah singkatan dari internetwork bermaksud rangkaian komputer setempat untuk menjadi landasan pemindahan data antara satu sama lain. modem yang mempunyai protokol K56flex dengan V90 paling popular. maklumatnya ada di Internet. walaupun ia nampak nan murni. Modem 33. Bagi modem 56K. Modem bertindak sebagai perkakasan antaramuka (interface) di antara komputer dan ISP. fahami sebab tindakan dan awasi setiap maklumat yang mungkin dipaliti virus. Terdapat beberapa ISP di Malaysia. x2 dan V90 Untuk rnelayari Internet dari komputer peribadi. Protokol V90 dipersetujui bagi menyelesaikan masalah yang berbangkit. Semasa melayari Internet. ISP bermaksud Penyedia perkhidmatan Internet (Internet Service Provider) dan seperti namanya amat jelas menerangkan perkhidmatan khusus yang diberi. yang baik dan yang buruk sama banyak.

Senario pertukaran data antara dua modem Apa yang berlaku? Signal digital (data) dari komputer A akan ditukarkan oleh modem menjadi signal analog (bunyi) dan dihantar melalui talian telefon. . Semasa melayari Internet. Begitulah juga yang akan berlaku bila ada pertukaran data dari komputer B ke komputer A. Modem penerima akan menukarkan signal analog kepada signal digital dan diproses oleh komputer penerima B. komputer memproses semua maklumat dan dibentangkan di skrin monitor dalam bentuk laman web berpangkinkan sistem operasi Windows.penghantaraan data secara analog.

modem luar perlu dihidupkan agar ia dapat dikesan. Semasa pemasangan dibuat.Modem luar (External modem) Modem luar dipasang di port COM2 dengan kabel yang dibekalkan. sistem operasi tidak dapat mengesan modem dan pemasangan terpaksa diulang. Sekiranya komputer menggunakan sistem operasi Win95 atau Win98. modem yang mempunyai kelebihan PnP (Plug and Play) biasanya dikesan dan pemasangannya amat mudah sekali. Gagal berbuat demikian. .

ketiga-tiganya tidak ada perbezaan. cuba pastikan kehendak modem dan kemampuan komputer bersesuaian. Dengan cara ini. Modem USB boleh digunakan sekiranya papan induk ada penyambung komponen tersebut. biasanya ditulis huruf M di luar kotak perkakasan berkenaan untuk menyatakan kemudahan itu. slot ISA dan slot CNR. Modem slot PCI (bas 32-bit) lebih baik jika dibandingkan dengan slot ISA (bas 16-bit) kerana kelajuan penghantaran data.DSP Modem luar biasanya agak laju dari modem dalam kerana ia memproses dan menghantar signal tanpa bantuan CPU. Modem USB. Modem dalam (Internal modem) Berlainan pula dengan modem dalam. perlu bantuan CPU untuk memproses signal dan dengan sendirinya cuma boleh berkerja dengan CPU yang berkuasa umpamanya Pentium Celeron 400MHz ke atas. memerlukan bantuan CPU untuk memproses signal. Terdapat satu jenis lagi modem luar yang menggunakan USB sebagai penyambungnya. HSP Modem slot CNR (Communication Network Riser) yang dibekalkan bersama papan induk. Sebelum membeli. seperti rakannya modem dalam. Lihat Rajah. Modem jenis ini dipanggil modem DSP yang bermaksud 'digital signal processor'. konfigurasinya agak rumit sedikit. Dari segi cara pemasangan. Modem dalam dipanggil HSP iaitu host signal processor. Ada tiga jenis modem dalam iaitu yang menggunakan slot PCI. . Walau bagaimanapun modem jenis slot ISA sudah tidak dikeluarkan lagi. kelajuan ditambah hampir 10 peratus dari modem yang dipasang di port COM2.

Sebaliknya modem dalam yang memerlukan bantuan CPU. Ini disebabkan modem luar tidak memerlukan bantuan CPU untuk melakukan Penghantaran data. Untuk menyelesaikan masalah ini. proses penghantaran data akan menjadi lambat. komputer harus mempunyai sistem yang laju. .Modem luar dan aksesori Modem luar lebih laju dari modem dalam dari segi penghantaran data.

Aksesori seperti manual. . Modem jenis PnP (Plug and Play) biasanya dikesan oleh sistem operasi dan amat mudah pemasangannya iaitu dengan mengikut arahan sehingga tamat. Modem bukan PnP Pemasangan modem bukan PnP harus dilakukan langkan demi langkah. Pemasangan modem Setelah memilih slot mengikut jenis modem. banyak boleh didapati. driver CD-ROM (cakera padat bersama perisian pemacu perkakasan). pemilihan communication port harus dibuat. Pemasangan communication port atau port maya untuk komunikasi (virtual port). hanyalah dalam perisian sahaja dan tidak ada pengunaan kabel secara fizikal. papan induk yang mempunyai modem bersepadu. adapter. driver CD-ROM dan kabel telefon sepanjang dua meter dibekalkan bersama modem. kabel sambungan modem ke COM 2 dan kabel telefon modem sepanjang satu meter. akan disediakan kad modem untuk diletakkan di slot CNR (Communication Network Riser) seperti rajah B. pemasangan boleh dimulakan. Modem slot PCI. Pertama sekali. Dalam rajah A. modem luar (port COM 2 dan port USB) dan modem jenis bina dalam atau bersepadu. Cara-cara konfigurasi modem dalam jenis bukan PnP dengan sistem operasi Win95 atau Win98 seperti di bawah. pastikan dibekalkan manual pemasangan. Restart komputer untuk modem boleh beroperasi dengan baik. Walau bagaimanapun kebanyakan modem kini boleh dikesan (Plug and Play) bagi memenuhi syarat mesra pengguna.Semasa mendapatkan modem. Modem dalam dan aksesori Modem jenis slot ISA sudah pupus atau ruyup.

sebaliknya buat pemasangan modem. klik Next dan klik Have disk. Masukkan disket driver yang dibekalkan dan gabungkan port dan modem tersebut. komputer direstart untuk sistem menerima konfigurasi Baru itu. klik Control Panel dan klik Add New Hardware. Jangan restart lagi. klik Add. • Klik ikon modem dalam laman Control Panel. • Klik Next. • Klik Next lagi sehingga Finish dan komputer mempamerkan skrin Restart. tanda petak tidak mengesan modem. . Klik modem untuk tujuan menguji dan keputusannya boleh diterima pakai sebagai mengesahkan modem boleh beroperasi dengan baik atau sebaliknya.• Klik My computer dalam laman Desktop. • Pilih Ports (COM & LPT). Setelah selesai. pilih No dan klik Next untuk memilih jenis perkakasan yang hendak dipasang. klik Next untuk memilih port sama ada dari Windows atau dari konfigurasi CD-ROM pengeluar.

• Klik ikon Control Panel (Panel Kawalan). modem harus disambungkan ke talian telefon untuk ia berfungsi. klik butang More Info D dan tunggu keputusan ujian. sambungkan kabel data di belakang modem dan sebelah lagi ke port COM 2 di belakang komputer. satu laluan bertanda Phone disambungkan ke telefon dan satu laluan lagi yang bertanda Line disambungkan ke talian telefon. • Tanda COM 4 di mana modem telah dipasang sebelum ini. Tetingkap kecil E akan terpapar buat seketika sementara menanti keputusan di skrin F. Di belakang modem. skrin C akan muncul. klik ikon Modems dan skrin A seperti di atas akan keluar di skrin.Seperti yang sedia maklum. Untuk modem luar. Ini dilakukan sebagai langkah awal menguji modem (ujian dalaman) tanpa sebarang sambungan luar. . • Klik My Computer dalam laman Desktop. • Dalam laman Control Panel. • Klik tab Diagnostics B. Menguji modem Untuk menguji modem dengan sistem operasi Windows. ikut panduan seperti di bawah.

.

restart komputer dan uji modem seperti yang telah dilakukan sehingga berjaya mendapat tetingkap F. Klik butang OK sekali lagi untuk keluar dari tetingkap Modems.Dengan paparan di atas. beberapa driver disediakan untuk peibagai sistem operasi. ini bermakna modem lulus ujian awal dan pemasangan akaun Internet boleh dimulakan. Pemasangan akaun Tmnet . • • Klik butang OK untuk balik ke Menu utama. Pasang semula driver. pilih driver yang sesuai dengan sistem operasi yang digunakan. Sebelum itu. pengeluar akan memuatkan semua driver dari senarai modem keluarannya dan ini akan menjadi satu masalah kepada sesiapa yang baru belajar memasang modem. Dalam CD-ROM yang dibekalkan.txt' dan boleh dibuka dengan Notepad. buat pemasangan driver modem semula. tanda modem di tetingkap A dan klik butang 'Remove'. Untuk tidak membuat kesilapan dan menyelamatkan masa dan tenaga. sebaliknya dipaparkan mesej port kommunikasi tidak dapat dibuka. Kadang-kadang untuk menjimatkan kos. Sekiranya tidak mendapat respon seperti di atas. Fail dalam CD-ROM biasanya atas tajuk 'Readme. baca manual sama ada dalam bentuk buku atau dalam CD-ROM yang dibekalkan.

pendaftaran dibuat di mana-mana Pejabat Telekom Malaysia terpilih.Untuk pemasangan program Internet. Dua perkara yang harus disediakan. 'r04awa3' dan 'uOt4maun'. lana2001' dan 'gadiscun'. Untuk kata laluan pula. ID (Identification) pengguna adalah nama yang juga akan digunakan pada e-mel. Bagi akaun Tmnet. User ID dan kata laluan. campur adukkan huruf dan angka bagi merumitkan untuk dikesan atau diteka. pertama sekali dapatkan akaun Tmnet atau Jaring. Sediakan sekurang-kurangnya tiga ID pengguna sekiranya nanti terdapat persamaan nama yang telah didaftarkan. mengikut pilihan masing-masing. . Contoh-contoh kata laluan seperti '3aetoOn'. Contoh-contoh ID pengguna seperti 'zoman'.

Jadi harus bersabar menunggu untuk mencuba pemasangan akaun yang telah dibuat itu. 1.Mengenai bayaran. Dial-up Networking Setelah semuanya selesai. Add/Remove Program. Apa yang akan diberi. .5 sen kos bil telefon dan 1 sen kos akses Internet (Tmnet). Juga bersedia untuk membayar 2. Communications dan Details. sebuah CD-ROM yang mengandungi pemasangan mudah (Install wizard) dan browser Internet. Melayari Internet boleh dibuat setelah beberapa hari atau 24 jam mengikut perjanjian yang diberi. klik Windows setup.5 sen seminit. pemasangannya harus dilakukan dengan membuka Control Panel. sama ada Netscape atau Internet Explorer. perlu perihatin kerana kadang-kadang terdapat skim tawaran istimewa. Tanda petak Dail-up networking dan klik OK Sediakan CDROM versi Windows yang bersesuaian bila diminta sistem. baru dibuat pemasangan akaun Tmnet. Sekiranya ikon Dialup Networking tidak ada dalam tetingkap My Computer.

Panduan memasang akaun Internet seperti dibawah: • Klik ikon My computer dalam Desktop dan klik Dial-Up Networking. • Klik Make New Connection. klik butang Finish akan terjadi satu ikon My . Di skrin A. • Di skrin B. • dan Akhir sekali. paparan A akan muncul. masukkan nombor telefon 1515 (TMnet) dan klik butang Next untuk ke skrin C menandakan tindakan peringkat awal tamat. pilih jenis modem yang dipasang sebelum ini dan klik Next untuk ke skrin B.

. C untuk tindakan seterusnya. • Di dalam laman Dial-Up Networking. kosongkan semua kotak-kotak kecuali kotak TCP/IP seperti yang telah dilakukan. Dalam ruangan Server Types B. . • Klik Server Types B untuk membuka pilihan berkenaan. • Klik Properties A untuk skrin seterusnya.. Selepas itu klik butang TCP/IP Settings . laman Dial-Up Panduan pemasangan akaun TMnet seperti di bawah. klik sebelah kanan tetikus atas ikon yang baru dicipta iaitu New Connection.Connection dalam Networking.

• Tanda butang radio di ruangan Specify name server address D dan masukkan maklumat ISP dalam kekotak teks Primary DNS E seperti yang telah dilakukan. (Nombor DNS TMnet: 202.188.0.133 dan 202.188.1.5). •

Setelah selesai, klik butang OK dua kali untuk ke panel Dial-Up Networking. Klik kanan tetikus ikon My Connection dan pilih Create Shortcut supaya satu ikon My Connection akan berada dalam laman Desktop bagi memudahkan penyambungan ke Internet bila hendak digunakan nanti. Sebelum melayari Internet, pastikan ada maklumat-maklumat ini (A dan B) di ruangan Network dan System di laman Control Panel. Tiga maklumat ini penting bagi membolehkan sambungan dial-up ke Internet menggunakan talian telefon biasa.

Kalau tidak ada maklumat tersebut, klik butang Add ... (C) dan masukkan Adapter serta Protocol dengan memilih

Microsoft seperti contoh di skrin Select Network Protocol D. Setelah memilih Microsoft Network Protocol dan lepas itu Microsoft Adapter, klik OK untuk menerima kedua-dua pilihan.

Sambungan ke Internet

Setelah selesai membuat konfigurasi, hidupkan semula PC dan klik Icon My Connection. Jangan lupa menyambung talian telefon ke laluan Line modem dan menaip maklumat seperti tetingkap di atas. Guna nama pengguna dan kata laluan yang telah dipilih. Telefon tidak perlu dipasang di laluan Phone sekiranya tidak dikehendaki. Ia tidak menyumbang apa-apa bantuan semasa sambungan hendak dibuat. Klik butang . Connect untuk mendapatkan sambungan ke ISP. Sekiranya berjaya, Icon telefon rangkaian akan tertera bawah kanan skrin sebaris Bartugas (Taskbar).

Ruang Cakera Keras untuk Cache
Untuk melayari Internet, cakera keras harus mempunyai sekurang-kurang 20MB ke 30MB ruang storan. Ini kerana semasa melayari Internet, setiap laman yang dilawati akan disimpan dalam cakera keras pada bahagian cache. Kekurangan ruangan cache boleh membuat aktiviti ke Internet perlahan.

Sambungan ke Internet dimulakan dengan tetingkap di atas. Ia cuma menyambungkan dengan ISP sahaja, tidak lebih dari itu, Setelah berjaya sambungan ke ISP dengan kemunculan satu ikon telefon rangkaian di Bartugas bawah kanan desktop dan untuk melayari Internet perlu menggunakan program perisian pelayar (browser) seperti Internet Explorer, Netscape dan Opera. Untuk menghantar dan menerima mel elektronik (emel), program seperti Outlook Express, Netscape Messenger atau Edora boleh digunakan.

Ikon sambungan Internet Win98.

Bila bejaya ke Internet, ikon dalam bulatan A akan terpapar di bawah kanan Windows. Banyak maklumat boleh didapati dari ikon tersebut.

Apa yang boleh tetikus, letakkan kursor (cursor) di atas ikon berkenaan dan skrin B akan muncul menunjukkan status sambungan ke Internet. dilihat adalah penghantaran dan penerimaan data dalam kiraan bait serta kelajuan dalam kiraan bit sesaat.

Klik ikon dengan kanan tetikus dan skrin C akan terpapar. Klik ruang Status untuk melihat kedudukan sambungan ke Internet dan jumlah masa yang telah digunakan seperti dalam panel D.

Nota: Maklumat di atas di dapati dari ujian modem dalam 56K berprotokol V90.

.

Sekiranya ink warna digunakan. Pencetak tersebut tidak akan dibincangkan di sini. Harga pencetak laser untuk model yang paling rendah pula lebih kurang RM900. Harga sebuah pencetak inkjet agak murah iaitu dalam lingkungan RM300 berbanding pencetak laser. memerlukan kertas yang mahal untuk mendapatkan hasil yang baik. Pencetak laser boleh mencetak sebanyak 8 hingga 12 muka seminit. sebaiknya dapatkan maklumat dari pengeluar seperti jaminan dan kemampuan mencetak. Kebanyakan pencetak inkjet mengeluarkan kualiti cetakan yang amat cantik. Ia sangat bising serta lambat bila beroperasi tetapi agak penting sekiranya diperlukan untuk membuat stensil kerana kekuatan mata cetaknya. kelambatan cetak dan kos ink kartrij (cartridge) yang tinggi harus diambil kira. Pencetak laser lebih laju. Pemilihan pencetak terpulang kepada individu serta kegunaan yang hendak dibuat.Pencetak Pencetak Inkjet Dan Laser Ada berbagai-bagai jenis pencetak yang boleh dipilih untuk pengguna rumah. Bagi sesetengah pencetak inkjet model biasa. mencetak salinan hitam putih agak perlahan berbanding dalam bentuk warna. dapat mencetak di kertas yang biasa dan murah. Sebelum membeli pencetak. . Dari segi kegunaan ink. Pencetak dot matrik kurang popular dan kian berkurangan.pages per minute). fotostat dan menghantar fax. Pencetak inkjet dan laser ada kelebihan dan kekurangannya. Jumlah Cetakan Jumlah cetakan bagi inkjet model biasa sebanyak 2 hingga 5 muka seminit (ppm . antaranya pencetak inkjet (bubble jet) atau pencetak laser. Terdapat juga pencetak inkjet serba guna iaitu selain mencetak ia boleh mengimbas. kos bagi pencetak inkjet lebih kurang 8 sen ke 10 sen semuka dan separuh pula bagi pencetak laser.

pastikan diberi manual. Aksesori Pencetak Semasa membuat pembelian pencetak. Pemasangan driver amat mudah untuk pencetak keluaran terkini. Masuk saja driver CD-ROM ke pemacu CD-ROM komputer. adapter (untuk . ikut arahan dan dengan sekelip mata pemasangan selesai.Pencetak dan aksesori Pencetak diperlukan untuk mencetak maklumat (hard copy) yang dikehendaki.

sesetengah pencetak).penyambung kad video dan satu kabel lagi ke bekalan elektrik. .Penyambung PS/2 papan kekunci di papan induk Tetikus .Port PS/2 tetikus Monitor .Port LPT I (Line Printer Terminal 1) Adapter untuk pencetak . Pencetak .Disambungkan ke punca AC dinding Papan kekunci . satu kartrij inkjet dan driver CD-ROM. Kabel pencetak tidak dibekalkan dan harus dibeli berasingan atau diberi oleh penjual pencetak atas dasar persefahaman. Keterangan sambungan komponen-komponen di panel belakang komputer di atas. Pandangan sambungan pencetak di port LPT1 di panel belakang komputer ATX. Kini ada pencetak yang menggunakan port USB untuk mempercepatkan proses mencetak.

.

Penjagaan perkakasan komputer • Dapatkan sebuah peranti UPS (Uninterrupted Power Supply atau Voltage Stabilizer) untuk menyelamatkan data atau perkakasan komputer sekiranya bekalan elektrik tertutup dengan mengejut atau keadaan arus elektrik yang kurang stabil. Panduan yang diberikan mungkin bukan yang terbaik tetapi sekurang-kurangnya boleh membuka minda untuk mencari cara yang lebih sempurna. Pegang CDROM dengan tidak menyentuh permukaan kilat. kesan calar atau kelembapan. monitor dan pencetak dengan penutup plastik atau kain sekiranya ia tidak akan digunakan agak lama. Senarai tips yang disusun ini mungkin dapat membantu sedikit sebanyak cara-cara mengendali komputer peribadi. Tips yang diberi hanya sebagal panduan dan cadangan sahaja. • Letakkan disket dan CD-ROM di dalam bekasnya (jewel box) untuk elak dari debu. Seterusnya tips dalam bentuk rajah dengan cara penjagaan yang meliputi perkakasan seperti monitor. . tetikus. pembesar suara. Panduan penjagaan dibahagikan kepada dua bahagian iaitu perkakasan dan perisian. CPU. papan kekunci. kotak komputer. boleh ditambah atau diubahsuai mengikut kehendak masing-masing. mikrofon dan pencetak. bekalan kuasa. Windows sangat tidak gemar penutupan secara kasar kerana ia memerlukan Shut Down yang sempurna. Peralatan UPS boleh juga mengurangkan kebisingan pada talian kuasa elektrik. Penyelenggaraan ringkas dan betul menyelamatkan sistem dari kerosakan serius.Tips Penjagaan PC Penjagaan terhadap PC selalunya tidak diberi perhatian yang sewajarnya. • Tutup komputer.

sederhana dan besar). • Lampu suluh kecil dan mesin vakum. berus lukis berbagai saiz (kecil. Monitor . Penjagaan Monitor Penjagaan perkakasan komputer perlu dilakukan secara berterusan. Ambil satu masa yang terluang untuk melakukan kerja-kerja pembersihan perkakasan.Peralatan Peralatan yang di perlukan untuk penjagaan perkakasan seperti berikut: • Tisu. sekotak kecil kapas dan kapas bayi. kain. kit pencuci CD. bekas air.

• Kesan degil boleh dibuang dengan kapas yang dititik cecair pencuci CD. • Ubah suis kecerahan dan kontras di panel monitor ketahap sederhana. lap habuk atau debu dan kesan-kesan jari di permukaan skrin dan badan monitor. • Jarakkan monitor dan dinding sebesar 20 cm untuk laluan udara. jangan menutup lubang udara dengan barang perhiasan atau kain tebal.• Gu na tisu atau kain lembap. • Vakum lubang udara dengan dibantu berus kecil. Penjagaan kotak komputer dan kandungan Perkara-perkara yang boleh dilakukan bagi penjagaan kotak komputer. • Untuk memanjangkan hayat monitor. .

• Antara kotak komputer dan dinding. • . • Penutup komputer harus sentiasa dilekatkan pacia badan komputer untuk mengelakkan dari debu dan labah-labah berumah. Vakum debu dan habuk di kawasan kipas A dan dilaluan udara B. kedua-dua tempat ini akan cepat menyimpan debu dan boleh menganggu operasi kipas. • Susun kabel-kabel reben dalam kotak komputer agar laluan udara tidak dihalang di kawasan CPU dan unit bekalan kuasa. Satu dua perkara yang dilakukan boleh menyelamatkan sesuatu keadaan yang mungkin akan berlaku. harus ada sedikit ruang lebih kurang 20 cm untuk laluan udara. Dalam masa yang singkat.• Guna vakurn untuk menyedut habuk dan debu di sekitar dalam kotak komputer di bahagian-bahagian seperti dalam rajah di atas. Penjagaan unit Bekalan Kuasa Tidak banyak yang boleh dilakukan mengenai penjagaan unit bekalan kuasa. Guna berus kecil untuk sampai di tempat-tempat terlindung atau sempit.

pastikan laluan udara kipas unit bekalan kuasa tidak dihalang. pastikan kabel-kabel reben tidak menghalang arah udara masuk di bahagian B. • • .Setelah selesai tugas. • Peralatan UPS (Uninterruptible Power Supply) boleh menapis kebisingan dan menstabilkan bekalan elektrik yang terlalu tinggi atau terlalu rendah. Talian bekalan elektrik bising. Bekalan elektrik terlalu rendah (sag) menyebabkan komputer sering restart. • Semasa meletakkan komputer dekat dinding. • Komputer harus dilindungi dari bekalan elektrik yang tidak stabii seperti berikut: Arus elektrik terlalu tinggi dari bekalan AC dinding.

semuanya akan berjalan dengan lancar. Kalau dilakukan dengan betul dan cermat. Sekiranya hendak dibuka. • Vakum celah-celah bilah kipas dan sink haba dengan dibantu berus kecil. Sink haba dibiarkan ditempatnya. skrukan balik kipas di atas sink haba dan pastikan kipas CPU berpusing bila komputer dihidupkan.Penjagaan CPU Sesekali hati harus berani membuka kipas CPU dari tempatnya untuk kerja-kerja penyelenggaraan. Buka empat skru dan keluarkan kipas dari atas CPU. • Setelah selesai kerja. dapatkan bantuan playar muncung tirus atau pemandu skru kerana klip mencengkam badan soket dengan kuatnya. CPU tidak perlu dikeluarkan dalam proses ini. • .

• Guna kapas bayi untuk mencuci bahagian dalam tetikus.Papan kekunci • Cuci permukaan papan kekunci dengan kain atau tisu lembap. • Guna cecair pencuci CD dengan tisu pada tanda-tanda degil.Tetikus • Pusingkan penutup ke kiri atau ke kanan .Penjagaan Papan Kekunci Dan Tetikus Apakah dua perkakasan luar yang paling banyak bergerak atau paling aktif. B . Sudah pasti penjagaannya lebih dari yang lain kerana kedua-duanya juga mudah rosak. Jawapannya tidak lain dan tidak bukan ialah papan kekunci dan tetikus. A . • Vakum celah-celah kekunci dengan dibantu berus kecil. . tentunya cakera keras yang setiap ketika berpusing tanpa henti-henti. Satu lagi perkakasan yang sangat aktif. keluarkan bebola tetikus dan cuci dengan kapas campur setitik dua cecair pencuci CD. Penjagaannya lebih kepada penutupan yang betul dan penyusunan fail yang kerap. • Cuci pad tetikus dengan kain lembap.

• Rajah menunjukkan peralatanperalatan yang digunakan .Penjagaan Pembesar Suara dan Mikrofon • Sem ua perkakasan boleh dicuci sama ada dengan tisu atau kain lembap. pegang di bahagian A dan bukan B bagi mengelakkan kerosakan kabel. Cecair pencuci CD dengan kapas boleh digunakan mengikut keadaan terutama kesan kotor pada perkakasan. Semasa memasuk dan mengeluarkan kabel kuasa atau kabel signal data.

Biasanya satu botol ink refill boleh diisi • . cuci sekitar dalaman dengan tisu kering atau berus kecil. • • Cara-cara mengisi ink refill.Penjagaan Pencetak Badan pencetak boleh dilap dengan kain atau tisu lembap. cuci di kawasan jet dari lebihan ink atau kerana terlalu kering. berbeza mengikut pengeluar masing-masing dan salah satu cara seperti di bawah. Guna pin penebuk untuk membuat lubang kecil di tepi kotak ink dan isikan sehingga separuh. • Keluarkan bekas ink (kartrij). Buka penutup pencetak.

Penutup botol refill harus sentiasa ditutup untuk elak dari kecederaan kepada pengguna. Salin semua driver ke satu direktori dalam • . chkdsk dan scandisk setiap minggu atau bila disyaki sistem tercemar. pemasangan dapat dibuat semula dengan mudah. Tanda * dalam *. Cara ini kadangkala dapat membaiki kerosakan tanpa membuat perkara-perkara yang lebih drastik. Driver Perkakasan Simpan semua disket atau CD-ROM serta manual yang dibekalkan kerana sekiranya ada masalah pada sistem. Caranya seperti dilakukan di bawah. padamkan fail-fail berkenaan. Buat defrag pada cakera keras setiap minggu atau sebulan sekali.ini bererti ia mewakili nama-nama fail dalam kumpulan 'ini'. • Salin config. Tujuan fail-fail disalin untuk membuat partition dan format cakera keras.sebanyak dua kali ke dalam kartrij. Penjagaan Perisian .Win95 Buat satu disket sistem dan salinkan fail-fail penting ke disket.bat dari direktori pangkal (root directory) ke satu disket kosong dan labelkan disket sebagai disket No.sys dan autoexec. Tujuan dilakukan semua perkara ini bagi sistem tersusun kemas dan cakera keras tidak perlu bekerja keras setiap kali ada pencarian program atau fail. • Kartrij ink boleh digunakan sebanyak lima kali atau lebih. Labelkan disket sebagai disket No. • Ambil pita yang dibekalkan untuk menutup lubang agar ink nanti tidak mengalir keluar atau tertumpah. • • • • C:\>find *.1.tmp <Enter> (? direktori di mana fail berada) Jalankan program anti-virus.tmp/s <Enter> C:\>?\?\del -*.chk' (biasanya dalam direktori pangkal).ini dalam direktori Windows ke disket yang sama. Membuang fail-fail tersebut dapat menambah ruang cakera keras. salin semula fail-fail ke direktori yang disalin terdahulu menindih fail-fail lama. • Setelah kesan fail-fail '*.tmp' (biasanya dalam direktori Temp) dan 'flleOOO?. Bila berlaku kecemasan seperti sistem kaput atau rosak. Salin semua fail *.2.

cakera keras satu tindakan yang bijak. io. masukkan CD-ROM Win95 dan taip seperti baris di atas semasa membuat salinan sandaran. semua fail-fail dalam sistem seperti di atas akan digantikan dan komputer akan berfungsi semula. Kalau komputer masih tidak boleh dibaiki dengan cara ini. system. • • • Sediakan CD-ROM sistem operasi Win95 di pemacu D. tunggu sehingga selesai dan sistem akan beroperasi semula. klik Open dan akhir sekali klik OK. Buat satu disket kecemasan (Emergency Recovery Disk) menggunakan CD-ROM Win95. Ikut arahan sehingga selesai dan simpan disket di tempat yang selarnat untuk digunakan nanti jika perlu. Misc. autoexec. • Sediakan CD-ROM sistem operasi Win95 di pemacu D. config. user. ERU.s_s. system. Klik Start. Run (taipkan D untulk pemacu CD-ROM D:). memandangkan hayat disket terlalu singkat dan mudah rosak.Backup Registry dan konfigurasi.d-t. Other. Cfgback. Ikut arahan dan masukkan nama backup untuk rujukan bila tiba masanya nanti. klik Open dan akhir sekali klik OK.ij. hidupkan komputer. Sebelum itu disket diformat dengan sistem agar boleh digunakan terus bila komputer hendak dibaiki.d-t.c_m dan msdos.b-t. Buangkan dan pasang semula dengan driver terkini. • . ERU. Buat satu salinan sandaran (backup) semua fail-fail konfigurasi penting dengan CD-ROM Win95. siasat program terakhir atau pemacu perkakasan yang bermasalah. klik Browse.s_s. Misc. Fail-fail yang disimpan dalam disket ERD kebanyakanya dalam bentuk mampat seperti ERD. Tanda fail sandaran berkenaan dan tekan kekunci Enter. command. protocol-U.H. Cfgback. Sekiranya ingin restore Windows yang bermasalah. Other. pastikan fail backup terakhir atau yang boleh dipercayai digunakan. Sandaran yang dibuat disimpan dalam cakera keras.s-s. masukkan disket di pemacu A. • Klik Start. Win95 . Sekiranya komputer mula meragam. win. Run (taipkan D untuk pemacu CD-ROM D: klik Browse. Driver yang dibekalkan dalam CD-ROM amat dialu-alukan kerana ia senang disimpan dan boleh tahan bertahuntahun lamanya.

klik Yes (C) dan kemudian OK (D). akan tersimpan satu salinan backup untuk digunakan bila keadaan memaksa. Untuk membetulkan sistem yang meragam setelah tersilap membuat pemasangan perisian atau pemacu perkakasan. • Klik Start. Programs.Backup Registry Win98 ada kemudahan tersendiri dalam membuat backup registry. Bila Skrin B muncul. Accessories. Satu salinan backup akan tersimpan untuk digunakan pada saat-saat diperlukan nanti. Kadang-kadang sistem yang bermasalah akan terus ke suasana safe mode. klik Tools serta Registry checker. • Mulakan komputer sambil menekan kekunci Ctrl sehingga muncul paparan 'Microsoft Windows 98 Startup Menu' dan pilih safe mode command prompt only. satu perkara yang boleh dilakukan adalah dengan menjalankan program 'restore' dari simpanan (backup) registry. • • Teting kap A seperti di sebelah akan terpapar. Secara manual boleh juga dilakukan iaitu dengan menjalankan program sistem informasi seperti di bawah. • . System Tools dan System Information. Setiap kali komputer dimulakan.Win98 .

Seharusnya pilih satu backup semasa sistem bekerja dengan baik dan tidak bermasalah. Paparan di atas akan muncul bila registry cuba dibetulkan dengan fail scanreg yang tersimpan dalam Win98.Di skrin akan dipaparkan prom DOS dan seterusnya taip seperti berikut: • • C:\Windows>scanreg/restore <Enter> Lima senarai registry yang terakhir dipaparkan dengan tarikh-tarikh bila ia dibuat. Pilih tab restore dan kalau semua berjalan dengan baik. sistem operasi akan dapat dijalankan semula dengan sempurna. .

jenis-jenis virus ini dipanggil virus but dan virus fail. Chernobyl Serangan virus boleh berlaku dengan cara ia akan bertindak pada tarikh-tarikh tertentu atau beberapa kali pengguna menekan kekunci tertentu.000 virus yang dikenali dan pertumbuhan 200 virus setiap bulan. Pengguna komputer harus menghadapi hampir 45.com. Kerosakan BIOS dikira serangan yang paling hampir kepada kerosakan perkakasan. memindah dan memadam fail-fail data pada masa-masa tertentu atau semasa program dibuka. Dapatkan sebuah program antivirus terkini bagi tujuan mengimbas komputer setiap ketika dan masa dari diserang virus tanpa disedari. Selalunya virus akan menyerang sektor but (boot sector). Contoh virus tersebut ialah virus Chernobyl yang menyerang pada 26 April lepas atau tahun sebelumnya. perlu berhati-hati dengan disket yang digunakan di pemacu A serta kandungan e-mel dan fail pindahturun dari Internet yang mencurigakan. . Sistem akan lumpuh sekiranya tiada ubat yang tepat untuk memulihkan keadaan. Program virus dicipta oleh programerprogramer dengan niat negatif. Terdapat satu lagi virus dipanggil virus macro yang akan merosakkan fail data program Microsoft Word dan Excel. membuat perkakasan-perkakasan seperti papan induk dan cakera keras tidak boleh digunakan lagi. Pemasangan permainan komputer dari CD-ROM harus diberi perhatian kerana penyibaran virus kadang-kadang melaluinya. Setiap amaran serangan virus diberi perhatian walau sekecil manapun. fail *.exe dan *. Secara lazimnya virus akan membiak. Apa yang harus dibuat oleh para pengguna komputer. Perkembangan dan berita-berita mengenai virus harus diikuti setiap masa dari media massa atau Internet. Biasanya serangan virus ditujukan kepada program-program dalam sistem operasi (perisian) dengan memusnahkan fail-fail penting.Apa itu virus? Virus dalam komputer ialah satu program kecil bertujuan merosakkan sistem operasi dan menyebabkan komputer tidak boleh berfungsi dengan baik atau mati terus. Virus tersebut mampu memadam kandungan rekod but utama (Master boot record) serta BIOS dan menghilangkan data-data dalam cakera keras.

Masalah ini dipanggil 'bug' atau pepijat dalam dunia IT. Komputer jenama IBM dibina pada tahap yang amat kerdil diawal 80an. . Sistem yang dikeluarkan pada tahun 1997 ke atas mematuhi Y2K. Satu cara penjimatan adalah dengan mengurangkan angka pada tahun. Storan terlalu kecil dan setiap bait (byte) sangat berharga. Tarikh keramat itu telah berlalu dan syukur ia berlalu tanpa sebarang masalah. perisian atau perkakasan-yang masih tinggal pada tahun 2 angka akan menghadapi masalah. Cara ini yang paling selamat bagi menentukan perkakasan mempunyai persediaan Alaf Baru.com di atas bererti nama fail seperti command. 2 pula angka 2 dan K ialah Kilo atau ribu (000). Apa litu pepijat Y2K? ( dalam kenangan) Y2K ialah Alaf Baru atau 'Year 2000' yang akan membawa beberapa kesan terhadap bidang IT (Information Technology). Y bermaksud tahun.Nota: *. perhatikan logo di kotak dan cip BIOS yang menyatakan ia ‘Y2K compliant'. Kian hari storan kian bertambah untuk menampung program yang besar dan sesetengah pengeluar perisian atau perkakasan (BIOS) mula menggunakan 4 angka bagi tahun. Apabila tiba pada tahun 2000. iaitu dari 4 ke 2 sahaja (1980 jadi 80).com. Semasa ingin membuat pembelian perkakasan. Komputer beranggapan tahun 2000 itu 1900 dan kemungkinan sistem bercelaru.com atau format.

Apa itu Overclocking? Overclocking atau lampau detik merujuk kepada kelajuan CPU pada tahap yang lebih daripada yang sebenarnya.5. rujuk manual atau laman web untuk keterangan lanjut. Kelajuan dikira dengan cara mendarab sistem bas dan multiplier seperti dalam rajah di bawah (A) iaitu 100X6 untuk kelajuan CPU asal. Tiga cara boleh dilakukan seperti menukarkan ketetapan jumper di atas papan induk atau di dalam CMOS Setup.tomshardware.com atau www. (www.anandtech. bas 100MHz boleh ditingkatkan kepada 133MHz mengikut kernampuan sesetengah papan induk. Kelajuan CPU boleh mencapai ke tahap 800MHZ iaitu anggaran dari kiraan rajah C. Tujuannya untuk meningkatkan kelajuan CPU tanpa memerlukan perbelanjaan yang banyak. Dalam rajah bahagian B.com). Sebagai contoh. CPU ditingkatkan kepada 650MHz dengan menukarkan jumper ke multiplier 6. Menukarkan voltan operasi CPU memerlukan kepakaran tinggi. Dalam rajah bahagian C. . biasanya ke satu atau dua tahap dari kelajuan CPU. meningkatkan sistem bas (FSB) dan menukarkan voltan operasi CPU. CPU 600MHz ditingkatkan antara 650MHz hingga 800MHz.

sistem tidak stabil. Pemasangan kipas 'heavyduty' boleh menyelesaikan masalah ini. Keburukannya pula. Ini berlaku akibat dari kepanasan CPU yang bertambah sehingga kadang-kadang boleh mencairkan soket. ada beberapa perkara lain yang boleh meningkatkan prestasi komputer seperti menambah RAM fizikal. Selain melajukan CPU. ia boleh merosakan CPU dan keseluruhan sistem. sekiranya tidak berhati-hati. Sekiranya selepas overclocking. tukar ketetapan jumper ke asal dan lupakan overclocking sama sekali. meragam atau panas tidak menentu. menukar cakera keras jenis 7200 rpm atau berasaskan sambungan SCSI. kad video grafik AGP dengan RAM jenis DDR sebanyak mungkin dan papan induk yang mempunyai cache yang banyak.Kebaikan kepada tingkatan ini. . tentunya melajukan lagi prestasi komputer.

.0 tidak sama sekali.Basic Input-Output System ialah satu cara di mana sebuah cip digunakan bagi komputer beroperasi dengan sistem mengenai perkakasan. terdiri dari komputer yang tidak ada bunyi dan tidak boleh Internet.Port AGP untuk kelajuan data video dihantar ke monitor iaitu sebanyak dua kali ganda berbanding kad video PCI. dibekalkan oleh Tenaga Nasional.Teknologi masa depan (Advanced Technology) iaitu nama yang direka sejak awal komputer dibina pada tahun 80an. Basic System . Malaysia. Bekalan kuasa elektrik bervoltan 240V. AGP .Alternating current (Arus elektrik). AGP bermaksud Accelerated Graphics Port terdapat dikebanyakan papan induk ATX.GLOSARI AC . BIOS . Di bawah diturunkan sukatan kelajuan bas serta jumlah penghantaran data di slot PCI dan AGP untuk perbandingan. Sistem operasi Win98 ke atas menyokong kelajuan AGP 4X dan sebaliknya Win95 ke bawah dan WinNT 4. AT .Komputer Sistem Asas.

Complementary metal-oxide semiconductor.Direct current iaitu sumber kuasa seperti dari sebuah bateri. Digunakan untuk menulis dan Membaca disket. FPM .Browser .Front Page Mode iaitu RAM yang biasa (normal RAM) untuk papan induk 486. Opera dan lain-lain lagi. Sistem operasi untuk komputer sebelum adanya Window3.Central processing unit. . Dalam dunia Internet.Floppy Disk Drive (pemacu cakera liut). biasanya digunakan untuk sistem Pentium lama (papan induk Socket 7). Ia digunakan bagi CPU menyimpan data bagi kepantasan pengambilan balik sebelum ke storan HDD. CMOS .Disk operating system.Extended Data Out iaitu RAM jenis laju satu ketika dulu. cache lebih merupakan sebuah direktori menyimpan fail-fail laman web yang dilawati.Perisian pelayar digunakan untuk melayari Internet seperti Internet Explorer.Compact disc bagi menyimpan data untuk dibaca oleh komputer sama ada program atau dalam bentuk lagu. EDO . CD-ROM drive ialah pemacu CD-ROM yang cuma boleh membaca data dari CD atau VCD. Cache . FDD . pusat memproses data pada keseluruhan sistem komputer.Satu jenis memori yang terdapat pada sesetengah CPU dan papan litar. cip yang menyimpan CPU . CD-ROM . Win95 atau Win98. maklumat perkakasan komputer. Netscape.11. DC . DOS .

Perkhidmatan Penyedia Internet (Internet Service Provider). modem dan lain-lain lagi. Internet . . HDD . monitor dan lain-lain lagi. kad video. seperti namanya memberi perkhidmatan sambungan ke Internet. LED . papan kekunci.Harddisk drive atau pemacu cakera keras iaitu storan untuk menyimpan data dan sistem operasi.bererti diod pemancar cahaya (light emitting diode) merupakan diode semikonduktor kecil yang memancarkan cahaya. Mb . tetikus. Internet Ready .Sistem komputer yang dibekalkan modem untuk kemudahan Internet. Kelajuan papan induk 100 MHz bererti CPU dan RAM berinteraksi setakat kelajuan itu saja. Hardware . Antara ISP yang aktif di Malaysia ialah Tmnet dan Jaring.576 bait dalam kiraan binari.Perkakasan komputer terdiri dari kad-kad litar.Papan induk di mana diletakkan berbagai-bagai jenis kad seperti kad bunyi. MB . Motherboard .Megabyte iaitu dalam angka juta. la murah dan beroperasi dengan voltan rendah serta jangka hayat yang panjang.Megabit iaitu yang berkenaan kelajuan penghantaran data seperti melalui perkakasan modem. 1MB bersamaan sejuta byte atau sebenarnya 1. ISP .Front Side Bus bererti kelajuan antara CPU dan memori (RAM).Rangkaian komputer global yang terdapat berbagai-bagai maklumat untuk rujukan.FSB .048.

Komputer yang disambungkan di antara satu sama lain dan boleh menyalin atau menghantar fail-fail sesama sendiri. CD dan boleh berkaraoke.Random access memory (Memori ingatan rawak). membolehkan kita menggunakannya untuk melaksanakan berbagai-bagai tugas dengan mudah.Cara data dimasukkan ke dalam PC iaitu dengan menaip di papan kekunci dan ia bertindak sebagai peranti input.Perisian di dalam komputer. Stand-alone . antaramuka sambungan ke perkakasan jenis SCSI seperti cakera keras dan pencetak.Sebuah komputer yang bekerja sendirian dan tidak mengharapkan bantuan komputer lain. Kualiti MP3 setanding media CD (cakera padat). Papan kekunci . Perkakasan . MPC .Singkatan dari Small Computer System Interface.Motion Picture Experts Group (MPEG) Audio Layer 3 berkenaan fail audio yang dimampat dan dimainkan dengan perisian MP3. Software .Multimedia Personal Computer yang mempunyai sistem multimedia di mana komputer boleh memainkan VCD.MP3 . sebuah komputer peribadi yang tidak dirangkai ke mana-mana. RAM . kad video yang mempunyai resolusi yang baik. menggunakan SCSI lebih laju dan mahal berbanding jenis IDE dan port bersiri (LPT1). Network .Personel computer.Super Video Graphics Adapter. Memori sementara yang digunakan oleh komputer tersimpan dalam RAM dan akan hilang bila komputer ditutup SCSI . . PC . SVGA .

Universal serial bus. Cara pemindaHan data yang terbaru dan menjadi saingan USB ialah FireWire yang mampu beroperasi dengan kelajuan 400 Mbps. Win98. komponen yang dicipta untuk mempercepatkan penghantaran data antara perkakasan yang disambungkan dengannya. kod beep akan dibunyikan oleh sistem. VGA . Perkakasan boleh disambung tanpa menutup sistem atau diistilahkan sebagai 'hot plugging'. modem. USB 1.1 boleh memindah data dengan kelajuan 12 Mbps iaitu 12 megabit sesaat dan yang terbaru USB 2.Plug and Play bermaksud kad-kad yang menggunakan sistem PnP dengan mudah dikesan oleh sistem seperti Win95. papan kekunci dan sebagainya. . USB . PnP . Paparan yang baik dan sempurna memerlukan kad video yang mempunyai RAM yang banyak. Perkakasan-perkakasan jenis USB yang boleh disambungkan ke soket USB komputer seperti pencetak. VCD . Sekiranya kerosakan dikesan.Video compact disk (Video cakera padat) bererti cakera padat yang dimuatkan data video bergerak seperti wayang gambar untuk dimainkan dengan pemacu CD-ROM. WinMe dan WinXP. slot tambahan untuk perkakasan 32-bit. HDD.0 pula selaju 480 Mbps. tetikus. tetikus dan papan kekunci semasa komputer dihidupkan.Video graphics adapter juga dipanggil kad VGA untuk disambungkan ke monitor. POST-Bermaksud power-on self test bertujuan menguji perkakasan seperti RAM.PCI -Peripheral component interconnect.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful