PAKAIAN TRADISIONAL IBAN PAKAIAN WANITA

Bidang Wanita Iban memakai kain sarung yang dipanggil bidang. Kain sarung ini sempit dan panjangnya cuma lebih kurang separas lutut. Biasanya bidang diperbuat daripada sebidang kian yang berukuran 110 cm x 60 cm dan terdiri dari pada dua bidang kain seumpamanya yang dicantumkan. Bidang yang digunakan sebagai pakaian harian tidak banyak reka coraknya. Kebiasaannya bidang ini hanya dihias oleh reka corak jalur-jaluran yang berwarna-warni. Bidang yang dipakai ketika upacara tertentu atau sebarang perayaan pula dihiasi oleh pelbagai reka corak geometrik dan diwarnakan dengan warna merah bata dan kekuning-kuningan. Malah ada diantara bidang tersebut yang dihiasi dengan reka corak bermotif tradisional yang disongketkan dengan benang emas atau perak di atas kain dasar yang berwarna merah.

Bedong Wanita Iban juga memakai kain selendang yang panjang dan sempit. Kain selempang ini dikenali sebagai bedong, iaitu ia dihiasi oleh reka corak tenunan yang sangat halus. Panjang bedung hampir sama dengan sirat. Bedong dipakai di bahu sebagai selendang atau diselempangkan di badan seperti pangkahan di dada dalam upacara-upacara rasmi.

Marek Empang

PAKAIAN LELAKI BAJU BURUNG Pakaian Istiadat suku kaum Iban. Hujung kain ini dijuntaikan dari pinggang ke hadapan dan belakang badan. Kain Sirat Kain Sirat atau kain cawat adalah pakaian asas kaum Iban. sarat dengan barangan perak seperti tali pinggang berbentuk duit syiling. Kepala memakai setapok tunjang dan bulu kenyalang.Marek empang atau hiasan dada yang diperbuat dari manik dan berbola kain bertujuan untuk menutup bahagian atas baju kecil atau kemban . . Sirat dipakai dengan cara melilitnya dipinggang dan celah kangkang. Kadang-kadang manik dan kulit siput turut dikarangkan sebagai hiasan di bahagian itu. Lelaki memakai Baju Burung atau Gagung (sejenis baju yang tebal dan keras diperbuat daripada kulit haiwan seperti kulit beruang tetapi tidak dijahit kiri dan kanannya)dan sirat serta tali pinggang lampit dan manik-manik. Hiasan diri wanita iban. rawai dan sugu tinggi (perhiasan di kepala). mempamerkan bahagian yang berhias. Sirat adalah sebidang kain yang berukuran 50 cm X 500 cm. Bahagian hujung kain ini dihiasi dengan sulaman atau tenunan yang indah.

Ada kalambi yang menggunakan kain yang ditenun dengan cara ikat. Kain ini bermotifkan jalur-jaluran yang menegak.Dandong Ia merupakan kain selendang yang dipakai oleh lelaki Iban. Dandong diperbuat daripada kain yang ditenun dengan cara ikat. Terdapat kalambi yang dihias dengan jalur-jalur yang indah dan ada pula kalambi yang dihias dengan jalur-jalur dan setengahnya pula dipenuhi dengan figurafigura roh dan binatang. berpintal atau dihias dengan karangan manik. PAKAIAN TRADISIONAL KAUM SIKH . Hujung kalambi hasil tenunan ikat ini pula dibiarkan berjumbai. Potongan kalambi sangat ringkas iaitu terdiri daripada sebidang kain segi empat bujur yang dilipat dua. Kalambi yang dipakai oleh pahlawan juga dilapiskan dengan kekabu sebagai pertahanan. Kalambi dipakai oleh lelaki dan wanita Iban ketika upacara tertentu sahaja. Panjang dandong tidak tetap kerana kain ini digunakan sebagai pembungkus barang-barang persembahan dalam upacara-upacara tertentu. KELAMBI Baju Kaum Iban yang dipanggil kalambi pula ada dua jenis iaitu kalambi berlengan dan kalambi tanpa lengan. Dandong lebih lebar daripada bedong. Panjang kalambi berbeza-beza iaitu ada yang separas punggung dan ada yang labuh hingga ke lutut. Semua motif tersebut ditenun dalam bentuk geometrik. Sisinya dicantumkan dan ditinggalkan ruang untuk lubang lengan atau ambungan lengan. figura manusia dan burung. Kalambi ditenun dengan segala macam motif yang indah.

Tetapi orang perempuan tidak perlu memakai serban. Serban di kalangan penganut Sikh amat berkait dengan kepercayaan dan wajib dipakai . serban yang dipakai oleh penganut Sikh / Punjabi dipanggil turban atau dastar. Kain serban yang dipakai sepanjang 5 meter. Di sesetengah tempat . KURTA SALWAR KAMEEZ .TURBAN ATAU DASTAR Masyarakat penganut Sikh atau Punjabi di seluruh dunia turut memakai serban tetapi dalam bentuk lebih tebal . Penganut Sikh dilarang memotong rambut dan memakai serban agama agar rambut yang panjang mudah diurus. lonjong dan seragam bentuknya.

PAKAIAN TRADISIONAL KAUM INDIA .

DHOTI SARI PAKAIAN TRADISIONAL KAUM CINA .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful