PERTANDINGAN MENDEKLAMASI SAJAK

LATARBELAKANG Pertandingan Mendeklamasi Sajak Peringkat Sekolah 2011 merupakan acara tahunan Sempena Minggu Bahasa yang akan berlangsung selama 18-22 Julai 2011. Acara ini dipertandingkan bagi menyemarakkan dan memartabatkan lagi bahasa Melayu. OBJEKTIF  Untuk mengasah bakat dan kreativiti masyarakat di samping memupuk semangat cintakan bahasa Melayu sepenuh jiwa.  Menggalakkan masyarakat bertanggungjawab mempertahankan dan memartabatkan bahasa Melayu supaya berkembang dan mendapat perhatian masyarakat dunia.  Memupuk perpaduan di antara kaum dan menerapkan nilai murni dalam kalangan masyarakat dalam mendaulatkan bahasa Melayu. TARIKH DAN LOKASI  Berikut adalah maklumat Pertandingan Mendeklamasi Sajak : Tarikh Tempat Masa : : : 18hb Julai 2011 (Isnin) Perpustakan SMK Asyakirin 1 petang

SYARAT-SYARAT PERTANDINGAN o Tema Sajak : “Memartabatkan Bahasa”  o o o o o o o Penyertaan Contoh: Dirgahayu Bahasaku, Buku Teks Ting. 5, Komsas Dirgahayu Bahasaku. terbuka kepada pelajar Menengah Atas sahaja iaitu Tingkatan 4,5 dan 6. Penyertaan adalah Percuma. Penyertaan adalah terhad bagi 20 penyertaan terawal sahaja. Penganjur berhak membuat sebarang pindaan berkaitan dengan jumlah peserta. Setiap peserta dikehendaki menyerahkan salinan sajak untuk penilaian hakim semasa pertandingan berlangsung. Peserta diberikan 3 – 5 minit untuk mendeklamasikan sajak. Penyertaan akan dinilai dari segi gaya persembahan, kelancaran suara, kelancaran sebutan, kreativiti dan selaras dengan tema.

o Keputusan hakim adalah muktamad. . Sila dapatkan borang penyertaan daripada Cikgu Siti Noraziah atau Cikgu Daini sebelum atau pada 15 Julai 2011 (Jumaat).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful