Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures

RANCANGAN PERNIAGAAN

PALACE Adventures SDN. BHD No. 1 & 2, Jalan Ahmad Albab, Taman P. Ramlee, 46300 Johor Bahru, Johor.

Tarikh Disediakan: 09/10/2009

1

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures

RINGKASAN EKSEKUTIF PALACE Adventures merupakan sebuah syarikat perkongsian yang

ditubuhkan untuk menjalankan perniagaan berasaskan pembuatan peralatan untuk berkelah dan juga aktiviti-aktiviti lasak iaitu beg perkhemahan yang pelbagai guna. Ianya dimiliki oleh 7 orang rakan kongsi yang menyumbang modal dengan nisbah 3:2:2:1:1 iaitu sebanyak RM 200,000. Lokasi perniagaan ini terletak di Taman P.Ramlee iaitu kawasan yang betul-betul berada di pusat bandar dan juga berhampiran dengan kawasan pantai perkelahan. Lokasi ini amat strategik sekali kerana dikelilingi oleh pusat pentadbiran seperti sekolah, hotel, balai polis, pusat membeli belah dan pusat pelancongan. PALACE Adventures ditubuhkan berkonsepkan kedai terbuka dan mesra pengguna untuk memberi perkhidmatan yang terbaik kepada pengguna. Ini dapat memudahkan pengguna merasai sendiri aktiviti lasak ataupun aktiviti perkelahan yang pastinya akan mendatangkan kepuasan kepada pengguna itu sendiri . PALACE Adventures menawarkan barangan untuk aktiviti lasak, perkelahan, dan juga perkhemahan. dan amat mudah dibawa ke mana sahaja tanpa rasa janggal. Beberapa strategi pemasaran akan dijalankan bagi memperkenalkan produk ini di kawasan berhampiran. Strategi yang akan dijalankan adalah seperti menyediakan papan tanda perniagaan di kedai, mengedarkan pamplet, memberi diskaun harga, banner dan perkhidmatan selepas jualan seperti penghantaran. 2 Produk ini mempunyai reka bentuk yang menarik serta menampilkan ciri-ciri elegan

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures

Rancangan

Perniagaan

ini

disediakan

adalah

bertujuan

untuk

mendapatkan dana dan bantuan pinjaman daripada Bank Pembangunan Industri Malaysia Berhad (BPIMB) untuk mendapatkan pinjaman (Tabung Usahawan Siswazah) sebagai modal bagi menaik taraf serta untuk mengembangkan lagi perniagaan. Modal yang diperlukan adalah sebanyak RM 100,000, bagi menampung kos pelaksanaan projek perniagaan ini.

BAHAGIAN 1 10 PENGENALAN 1.1 Jenis perniagaan yang diceburi

Perniagaan yang akan diceburi adalah untuk menghasilkan dan menjual produk berasaskan barang keperluan umum. Produk yang kami hasilkan adalah sebuah beg samada untuk perkelahan ataupun perkhemahan yang mana ianya mempunyai meja bagi memudahkan untuk apa jua aktiviti ketika aktiviti sedang diadakan. Perniagaan ini beroperasi di NO. 1 & 2, Jalan Ahmad Albab, Taman P.Ramlee, 46300, Johor Bahru, Johor. Perniagaan ini telah mula beroperasi pada 9 Jun 2000. Kami membuka perniagaan ini berdasarkan kepada senario pasaran semasa untuk memenuhi keperluan dan kehendak pelanggan yang berbeza. Keperluan dan kehendak ini berbeza mengikut citarasa, rekabentuk serta pilihan yang pelbagai berdasarkan produk pesaing-pesaing lain. Selain itu, kami juga ingin memasuki pasaran pesaing yang sedia ada dan di jangka akan dapat menguasai 10% daripada saiz pasaran untuk beg bagi aktiviti perkhemahan dan perkelahan. 3

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Idea Cambagle ini dicetuskan oleh Dr. Memang tidak dapat dinafikan bahawa lokasi PALACE Adventures adalah agak strategik kerana ia terletak di kawasan bandar serta berdekatan dengan kawasan perumahan elit. Selain itu. Jadi ini menunjukkan bahawa perniagaan kami mempunyai prospek yang baik untuk berkembang maju dan mempunyai masa hadapan yang cerah dan menguntungkan. kami tidak akan menghadapi persaingan yang sengit daripada syarikat yang mengeluarkan produk yang sama. syarikat-syarikat dan pasaraya serta institusi pendidikan. Syarikat kami juga menyediakan perkhidmatan membaiki zip beg. beg dokumen dan sebagainya yang berjenama P-@dventures. dijangkakan pasaran bagi produk baru kami iaitu beg Cambagle adalah sangat cemerlang kerana masih tidak terdapat syarikat lain yang mengeluarkan produk beg ini. Kesemua ciri-ciri ini akan memudahkan lagi pelangan-pelangan untuk mengunjungi syarikat kami. Syarikat kami merupakan sebuah syarikat pengeluaran beg yang amat peka kepada keperluan pelanggan dan sentiasa kreatif dan berinovatif dalam mengeluarkan beg yang terkini selaras perkembangan teknologi. sasaran pasaran perniagaan kami adalah keluarga yang tinggal berhampiran. kawasan tersebut berdekatan dengan perhentian bas dan teksi dan terdapat banyak tempat letak kereta yang luas. pekerja-pekerja yang bertugas di 4 .Mohd.Ridzuan Shah Bin Yahya sendiri selaku pengurus besar atau CEO Syarikat PALACE Adventures. Oleh itu. Oleh itu. mereka bentuk beg dan lain-lain perkhidmatan beg yang diperlukan oleh pelanggan.Ir. Antara produk yang telah kami pasarkan adalah seperti beg pelancongan. Selain itu. Idea ini sebelum diterima. beg sekolah. Di samping itu. telah dibawa ke dalam mesyuarat terlebih dahulu untuk dibincangkan dan semua telah sepakat dan bersetuju mengenai idea tikar kertas ini. membaiki roda beg.

Produk-produk beg yang dikeluarkan PALACE Adventures sememangnya selalu mendapat sambutan yang hebat daripada pelanggan.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures pejabat-pejabat dan pasaraya-pasaraya yang berdekatan. dan pelanganpelangan yang mengunjungi pasar raya yang berdekatan serta pelajarpelajar sekolah dan IPTS.” Kami juga berpegang kepada slogan syarikat iaitu “Expect The Best”. Hal ini kerana syarikat kami amat mementingkan kualiti produk yang dikeluarkan berbanding dengan kuantiti. BAHAGIAN 2 20 a) TUJUAN RANCANGAN PERNIAGAAN Mendapatkan pinjaman daripada pihak bank 5 . Faktor paling utama yang membolehkan syarikat kami terus berkembang maju serta mempunyai sekurang-kurangnya 4000 pelanggan tetap adalah disebabkan oleh pegangan prinsip syarikat kami iaitu sentiasa mengeluarkan ’’produk yang kreatif dan berkualiti.

kritikal dan praktikal • Kami menyediakan rancangan perniagaan ini untuk membolehkan kami menjalankan perniagaan berpandukan apa yang telah dirancang dalam rancangan perniagaan ini untuk memastikan bahawa segala objektif dapat dicapai. Kami juga dapat mengukur sejauh mana keberkesanan rancangan perniagaan yang telah dibuat pada peringkat permulaan untuk mencapai objektif yang telah ditetapkan.000 untuk membantu menambahkan modal sedia ada kami untuk membiayai projek perniagaan kami untuk mengeluarkan beg Cambagle yang akan dihasilkan oleh syarikat kami.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures • Tujuan utama kami menyediakan kertas kerja rancangan perniagaan ini adalah untuk mendapatkan sumber pinjaman atau pembiayaan daripada pihak bank sebanyak RM100. 6 . a) Menjadi garis panduan untuk menguruskan perjalanan perniagaan seharian • Rancangan perniagaan ini juga bertujuan untuk menjadi sumber rujukan kepada kami dalam menguruskan segala urusan yang berkitan dengan perniagaan kami agar segala perancangan yang ingin dijalankan pada peringkat awal dapat berjalan dengan lancar sehinggalah ke peringkat akhir penghasilan produk kami ini. a) Memberi peluang kepada kami untuk melihat dan menilai perniagaan secara objektif.

• Di samping itu juga. 7 . Berpandukan kepada perancangan kewangan dan sumber-sumber yang dinyatakan di dalam rancangan perniagaan ini. para pekerja pembekal mengetahui perusahaan yang ingin kami jalankan ini. e) • Sebagai sumber rujukan kepada kami dan pihak lain. rujukan kepada orang ramai. segala bentuk keraguan dan masalah dapat di atasi kerana kami merancang keperluan segala sumber yang diperuntukkan dalam syarikat kami. Rancangan perniagaan ini juga amat penting sebagai rujukan kami sendiri sebagai panduan kepada kami sekiranya ingin membangunkan perniagaan lain kelak.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures a) • Mengagihkan sumber perniagaan dengan lebih baik rancangan perniagaan ini juga. segala bentuk saliran Melalui kewangan dan sumber-sumber syarikat kami ini dapat diatur dan diagihkan baik. rancangan perniagaan ini adalah sebagai sumber rujukan kami. kepada kerajaan mana-mana dan individu yang yang ingin hendak memulakan projek perniagaan seperti kami.

1 & 2. : Seperti Di atas : 07-23234647 : 07-23234544 : Pembuatan : Perkongsian Mengeluarkan pelbagai jenis alatan untuk aktiviti perkhemahan dan 8 pelbagai jenis beg dan juga : Bentuk pemilkian syarikat menawarkan perkhidmatan beg serta menjual . Johor. Johor Bahru.Ramlee. Jalan Ahmad Albab. 46300.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures BAHAGIAN 3 3. Taman P.0 LATAR BELAKANG PERNIAGAAN Nama Perniagaan Alamat perniagaan Alamat Surat Menyurat No. Telefon No. Faks Bentuk perniagaan Kegiatan Utama : PALACE Adventures : No.

com BAHAGIAN 4 4. palace_adventures.0 LATARBELAKANG AHLI KONGSI PEKONGSI Ahli kongsi 1 (PENGURUS BESAR) Nama No. : 723521183401 : RM150. Akaun Pinjaman E-mail Website : 78900954-M : RM 200. Pendaftaran Modal permulaan Nama Bank Jenis Akaun No. Tarikh mula perniagaan : 9 Jun 2000 No.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Perkelahan.com : www.000 : Maybank Sendirian Berhad : Akaun Semasa. kad pengenalan Tarikh Lahir : Dr Ir.Mohd Ridzuan Shah Bin Yahya : 811225-01-5101 : 25 Disember 198 9 .000 : zealyouth_zonkers@hotmail.

Pengurusan Perniagaan. Kluang. 85400.33% : Kursus Asas Keusahawanan Siswa (KAKS) : Berkemahiran dalam kepimpinan dan pengurusan Ahli kongsi 2 (TIMB. PENGURUS BESAR) 10 . Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (UPM) Sijil Pengurusan Dan Pentadbiran Perniagaan (KYM) Art & Computeering Certificate (Lim Kok Wing) Kursus yang pernah dihadiri Kemahiran pekerja Jumlah Syer : 33. Universiti Malaya Master Perakaunan. UM dan Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan Uitm. Telefon Taraf Perkahwinan Kelulusan : 28 tahun : Lelaki : Pengarah Eksekutif Syarikat : No. : 019-7778888 : Berkahwin : Phd. Johor.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Umur Jantina Jawatan Alamat tetap No. 173 Taman Sri Lambak.

Telefon Taraf Perkahwinan Pengalaman kerja Kelulusan (UiTM) : 012-6666495 : Berkahwin : 3 Tahun : Ijazah Sarjana Pengurusan Kewangan (Banking) Diploma In Banking Accuonting (UUM) Kursus yang pernah dihadiri Kemahiran : syarikat : Kursus Asas Keusahawanan Siswa (KAKS) Kemahiran mengendalikan rekod kewangan 11 . Perak. Jalan Teratai. kad pengenalan Tarikh Lahir Umur Jantina Jawatan : Nur Izyan Nazihah Binti Zainal : 840514-01-6160 : 14 Mei 1984 : 25 Tahun : Perempuan : Timbalan Pengurus besar Pengurus Operasi Setiausaha Alamat tetap : No 2. Taman Teratai. 35900.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Nama No. No.

Selangor. No. Telefon Taraf Perkahwinan Kelulusan : 012-8765432 : Bujang : Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Perniagaan (Pembangunan Sumber Manusia). kad pengenalan Tarikh Lahir Umur Jantina Alamat tetap : Tuan Nur Salwati Binti Tuan Sulong : 851220-04-2341 : 20 Disember 1985 : 24 Tahun : Perempuan : No. 12 .22% Ahli kongsi 3 (SETIAUSAHA) Nama No. 32500.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Jumlah Syer : 22. UITM Diploma Pengurusan Syarikat (UiTM) Kursus yang pernah dihadiri : Kursus Asas Keusahawanan Siswa (KAKS) Kursus Kemantapan Kualiti Kerja (5S). Pangsapuri Titiwangsa Bandar Baru Bangi. Kursus Pengorganisasian Syarikat Bumiputera.13.

No. Rumah No. 13. Jumlah Syer : 11.11% Ahli Kongsi 4 (PENGURUS PEMASARAN) Nama No. Rantau Panjang. Kursus Pemantapan organisasi sumber manusia. Telefon Taraf Perkahwinan : 016-4335212 : Berkahwin 13 . Kemahiran : Dapat mentadbir sesuatu organisasi dengan baik dan mempunyai kemahiran bertutur dalam 3 bahasa.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Kursus Kualiti sumber manusia. Kelantan. 52310. kad pengenalan Tarikh Lahir Umur Jantina Alamat tetap : Siti Norsyuhada Binti Hamzah : 801123-08-5148 : 23 November 1980 : 29 Tahun : Perempuan : Lorong Bakawali.

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Kelulusan : Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Perniagaan (Pemasaran & Operasi) UKM Diploma Pengurusan Perniagaan (UiTM) Kursus yang pernah dihadiri : Kursus Asas Keusahawanan Siswa (KAKS) Kursus Bahasa Jepun.11% Ahli Kongsi 5 (PENGURUS OPERASI SYARIKAT) Nama No. kad pengenalan Tarikh Lahir : Tn Haji. Abdul Kareemm Bin Adnan : 860423-02-5276 : 23 April 1986 14 . Kursus Pemasaran dan pengiklanan Kemahiran : Bijak membuat strategi pemasaran. Jumlah Syer : 11. Dapat mengendalikan sesuatu projek dengan baik serta mahir berkomunikasi dalam bahasa Jepun.

Batu Pahat. Johor. 86400.22% Ahli Kongsi 6 (PENGURUS PENTADBIRAN) Nama : Muhammad Zulhafiz Bin Deraman 15 .Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Umur Jantina Alamat tetap : 23 Tahun : Lelaki : Kampung Tok Bilal. Lorong Imam. Telefon Taraf Perkahwinan Jawatan Kelulusan : 012-9751002 : Bujang : Pengurus Operasi : Ketua Penyelidikan Produk :Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Perniagaan (Pemasaran & Operasi) UKM Kursus yang pernah dihadiri Kemahiran Jumlah Syer : Kursus Asas Keusahawanan Siswa (KAKS) : Kemahiran dalam menentukan kualiti produk : Mempunyai Kemahiran Komunikasi Yang Baik : 22. No.

Taman Tebrau Jaya. 85000. Johor Bahru.05% Ahli Kongsi 7 (PENGURUS KEWANGAN) 16 . kad pengenalan Tarikh Lahir Umur Jantina Alamat tetap : 830606-23-8765 : 06 Jun 1983 : 26 Tahun : Lelaki : Lot 123. No.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures No. Pantai Lido. Telefon Taraf Perkahwinan Kelulusan : 019-3465524 : Berkahwin : Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Awam (UKM) Sijil Kemahiran Seni Reka (POLIMAS) : Sijil Pembuatan Dan Penciptaan (KLMIUC) Kursus yang pernah dihadiri Jumlah Syer : Kursus Asas Keusahawanan Siswa (KAKS) Kursus Kepimpinan : 0.

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Nama No. kad pengenalan Tarikh Lahir Umur Jantina Alamat tetap : Nurhasyimah Binti Tuhalus : 870101-01-5101 : 01 Januari 1987 : 22 Tahun : Perempuan : Kawasan Rumah Mewah. Pahang. Genting Highland. Telefon Taraf Perkahwinan Kelulusan : 019-7870132 : Berkahwin : Diploma Pengurus Penilaian dan Kualiti (UPM) : Kursus Asas Keusahawanan Siswa (KAKS) Kursus keselamatan di tempat kerja Kursus yang pernah dihadiri Jumlah Syer : 0.05% 17 . 54200. No.

Kad Pengenalan Tarikh Lahir Umur Jantina Alamat Tetap : Nur Asikin Bt Mohamad Ali : 790703-30-5046 : 03 Julai 1979 : 30 Tahun : Perempuan : Km 21 Jln Darat Seberang. mahir . Telefon Taraf Perkahwinan Latar Belakang Akademik Perniagaan : 017-848 5110 : Berkahwin : Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran (Pembangunan Sumber Manusia).Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Pekerja 1 (PENGURUS SUMBER MANUSIA) Nama Penuh No. No. UITM Pengalaman Kerja Kemahiran Yang dimiliki dalam 18 : 7 Tahun : Mahir Berkomunikasi dengan baik. Melaka. 77300 Merlimau. Kampung Sempang.

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Kursus Yang Pernah Dihadiri manusia Perniagaan yang perna Diceburi : Perniagaan barangan Hiasan : Kursus Kualiti sumber manusia. Kursus Pemantapan organisasi sumber 5.0 RANCANGAN PENTADBIRAN 5.1 PENGENALAN ORGANISASI VISI  Menjadi pengeluar dan pembekal utama dalam industri peralatan untuk aktiviti-aktivi lasak.0.  Menjadi salah satu syarikat pembekal alatan untuk aktiviti-aktiviti lasak yang terkenal di seantero dunia.  Menjalinkan kerjasama dan MoU dengan syarikat-syarikat dari Negara luar MISI  Menggunakan idea serta inovasi yang kreatif dan kreatis untuk mencipta produk yang bermutu.  Menjadi salah satu syarikat yang terkenal dengan kualiti pasaran dan pengurusan yang tersendiri 19 .

0.3. kami sentiasa berpegang kepada falsafah atau motto ‘Expect The Best’.3 PENERANGAN LOGO 5.  Memperoleh keuntungan bersih sebanyak RM 100. FALSAFAH SYARIKAT  Bagi menjamin kualiti dan kejayaan syarikat.1 Perkataan “PALACE” “PALACE” dalam logo syarikat kami Perkataan menyampaikan maksud yang gah iaitu istana yang khusus iaitu syarikat kami adalah syarikat yang bertaraf tinggi serta merupakan bukan calang-calang pengeluar beg yang berkualiti 20 .000 setahun.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures OBJEKTIF  Memperbanyakkan pembukaan kedai jualan serta syarikat-syarikat kecil yang bernaung di bawah PALACE Adventures. 5.2 LOGO SYARIKAT 5.0.0.

0. Syarikat kami telah mengaplikasikan perkataan ini dalam logo syarikat kami yang bertujuan untuk menyampaikan maksud bahawa syarikat PALACE Adventures menyediakan yang pelbagai jenis beg yang berjenama P@dventures yang tahan lasak serta sesuai bagi mereka sukakan aktiviti mencabar kami selain amat daripada berkualiti. dan juga mempunyai impian seluruh Malaysia. 5. 5.0.3. perkataan tersebut turut menggambarkan kami sukakan akan cabaran dan tidak getir dengan pesaing untuk memajukan lagi jualan produk kami ke peringkat yang lebih tinggi. untuk Berinovasi dari aspek di teknologi yang digunakan untuk menghasilkan beg. Tambahan lagi.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures yang berjenama P-@dventures.3. Logo ini menggambarkan seorang pendaki yang mana dibelakangnya tergalas sebuah beg bertujuan untuk memberitahu dan juga ingin membolehkan pelanggan tahu serta ingat bahawa syarikat PALACE Adventures merupakan sebuah syarikat pengeluaran beg. logo yang 21 .3 - Logo Orang Mendaki Logo syarikat kami merupakan sesuatu yang lazim dengan aktiviti yang mencabar iaitu pendakian sebagai simbol bagi ”Adventure”.2 merupakan Perkataan “Adventures” perkataan daripada bahasa Inggeris yang memonopoli jualan beg Perkataan “Adventures” dalam logo syarikat kami pula bermaksud mencabar. membuktikan bahawa produk Selain itu juga.

0.3.5 Warna Hitam untuk menghadapi cabaran pada Warna hitam pula melambangkan kebenaran dan juga kekuatan syarikat kami jangka masa panjang.3. pembiaya dan seluruhnya.0. mahkota untuk Warna kuning dipilih sebagai salah satu jenis warna yang menggambarkan cita-cita pekerja-pekerja syarikat PALACE Adventures kecemerlangan.3.4 Perkataan ’’Expect The Best” Menggambarkan kepuasan dan keseronokan yang akan dikecapai seandainya menggunakan produk syarikat PALACE Adventures 5. pengguna.5 - Simbol Mahkota Merupakan sinonim dengan perkataan ”PALACE” yang membuktikan keagungan syarikat kami di mata pembekal. Keteguhan yang dimaksudkan di sini ialah keteguhan syarikat kami dalam menghadapi sebarang risiko.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures berbentuk beg ini sememangnya sesuai dengan syarikat kami yang mengeluarkan beg yang tahan lasak dan berkualiti. 5.3. 5. cekap dan sentiasa bersedia.4 LATAR BELAKANG PROJEK CADANGAN / PROJEK 22 . Warna Hitam yang digunakan di sini juga berfungsi sebagai warna sokongan kepada warna utama.0.0. keuntungan dan menguasai pasaran antarabangsa 5. dedikasi. Pilihan warna Hitam memberi maksud keteguhan.0. 5.6 sinonim Warna Kuning dengan yang keagungan inginkan pada kemajuan.

tihua nylon. Selain itu syarikat turut menyediakan juga bentuk-bentuk perkhidmatan lain sebagai lain.1 DESKRIPSI PRODUK Terdapat pelbagai jenis beg yang syarikat kami pasarkan antaranya seperti beg pelancongan. microfibre dan sebagainya. Setiap kain yang digunakan itu terdiri daripada jenis yang baik. tahan lasak. a) Beg Cambagle Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat beg ini seperti kain nylon. mereka bentuk beg dan lain- . beg dokumen. dan tihua nylon. dan kalis air. diterbalikkan mengikut citarasa pelanggan. beg perkhemahan dan sebagainya yang berjenama P-@dventures.0. dibimbit. membaiki roda beg. Hal ini kerana kami menggunakan bahan untuk menghasilkan beg ini adalah daripada jenis yang berkualiti yang diimport dari negara China kerana kain yang diperlukan hanya boleh diperoleh dari situ.4.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures 5. b) Beg pelancongan Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat beg ini seperti kain nylon. Bagi beg pelancongan ini kami meletakkan banyak ruang bagi membolehkan pengguna meletakkan pelbagai barang 23 tambahan kepada aktiviti syarikat iaitu perkhidmatan membaiki zip beg. Setiap kain yang digunakan itu terdiri daripada kain yang kukuh dan berkualiti tinggi. disangkut. Beg Cambagle merupakan antara beg yang unik yang dihasilkan oleh syarikat kami kerana beg ini boleh digunakan dalam banyak cara antaranya digalag. dan berkualiti tinggi. beg sekolah. kukuh.

d) Beg dokumen Selain itu. tihua nylon. Malah beg ini juga boleh digunakan ”three in one” sama ada boleh digalas. kami turut memasarkan beg dokumen yang khusus untuk golongan pekerja pejabat. microfibre dan genuine leather. atau disangkut di bahu. nylon. Malahan beg dokumen ini mudah dibawa dan ringan malah banyak ruang disediakan untuk membolehkan pelanggan meletakkan pelbagai jenis fail yang diingini. Bahan untuk membuat beg ini terdiri daripada kain yang berkualiti seperti polyster. Kami turut meletakkan tambahan aksesori yang cantik dan menarik mengikut kehendak pelanggan. c) Beg sekolah Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat beg sekolah sama juga dengan beg-beg yang lain akan tetapi beg sekolah ini mempunyai keunikannya kerana selain ada yang mempunyai roda supaya mudah ditarik.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures walaupun dengan muatan yang banyak beg ini tidak akan mudah koyak atau lusuh. e) Beg tangan 24 . Hal ini amat sesuai dengan pelajar sekolah kerana dapat memudahkan mereka membawa buku sekolah dan sebagainya. Bahan-bahan tersebut menjamin produk Syarikat The Great Hi-Tech agar tahan lama dan tahan lasak. dibimbit.

Istimewanya. beg ini turut memiliki pilihan pelbagai variasi kain yang terdiri daripada kain jenis nylon atau tihua nylon.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Syarikat The Great Hi-Tech juga turut memasarkan beg tangan yang dicipta sebagai tambahan kepada beg-beg yang lain. dan corak. beg tangan Cambagle ini memiliki banyak ruang untuk diletakkan gambar. matlamat utama syarikat kami ialah sentiasa menyediakan perkhidmatan yang terbaik dan berkualiti kepada pelanggan. 25 . Ini kerana. Selain itu. f) Zip Beg Disamping mengeluarkan beg syarikat juga turut menyediakan perkhidmatan zip percuma kepada pelanggan sekiranya beg zip yang dibeli oleh mereka itu rosak pihak pelanggan boleh mendapat zip yang baru sebagai ganti. Beg tangan ini terdapat dalam pelbagai jenis pilihan bentuk. Selain itu. kad kredit. dan sebagainya. ia lebih tahan lama dan bersesuaian dengan trend masyarakat pengguna kini. warna.

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures
6.0 CARTA ORGANISASI PENTADBIRAN SYARIKAT CARTA ORGANISASI PALACE Adventures ENTERPRISE Operator MANUSIA BESAR SUMBER Pengeluaran BESAR TIMBALAN PENGURUS Pembantu Am KEWANGAN OPERASI PENTABBIRAN SYARIKAT PEMASARAN Akauntan Eksekutif SETIAUSAHA PENGURUS Nur Izyan Nazihah Bte ZainalYahya Tuan Nur SalwatiShahTuan Sulong Dr.Pengurus Ir Pengurus Mohd Ridzuan Bte Bin Pengurus Pengurus Pengurus
Muhammad Zulhafiz Bin Deraman Abdul Kareem Bin Adnan Siti NorsyuhadaMohd Ali Nur Ashikin Bt. Bte Hamzah Nurhasyimah Bte Tuhalus

26

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures

27

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures
6.0.1 FUNGSI DAN TANGGUNGJAWAB SETIAP PENGURUS Jawatan Pengurus Besar Deskripsi Tugas dan

Tanggungjawab • Memimpin organisasi, bertindak sebagai arah • ketua dan perantara matlamat antara organisasi dan pekerja ke pencapaian organisasi Sebagai ketua, pemimpin dan perantara, pusat pengurus menjadi maklumat penyaluran

dalam organisasi Timbalan Pengurus Besar • Sebagai Pengurus organisasi • Sebagai Pengurus Pengurus membuat syarikat Setiausaha Syarikat • Merekod setiap minit mesyuarat bagi memastikan proses setiap syarikat perjalanan • pemangku Besar Besar keputusan kepada sekiranya tiada dan dalam pembantu Besar kepada dalam

menentukan hala tuju sesebuah

setiap hal yang berkaitan dengan

berjalan dengan lancar Menyediakan laporan bagi setiap perkembangan syarikat 28

belanjawan .Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures • Menguruskan dalam syarikat Pengurus Pentadbiran • • • Menjalankan tugas am dalam bahagian surat- menyurat dan dokumen penting pejabat meliputi setiap bahagian dalam syarikat Menyelaraskan bahagian gaji pekerja supaya lebih sistematik Menyusun fail-fail yang berkaitan dengan syarikat dalam keadaan teratur • Mengaudit setiap bahagian meningkatan untuk dalam syarikat Melariskan dan Mengkaji Pengurus Pemasaran • • keuntungan kepada syarikat pengguna mengenal pasti keperluan dan kehendak pengguna • Memberikan berterusan agar kepuasan kepada yang pelanggan membuat sentiasa pembelian secara berterusan Pengurus Kewangan • • • Memastikan asas bagi pemantauan perbelanjaan jangka pendek dan jangka panjang Menyediakan ramalan jualan dan melengkapkan penyata Merancang seperti 29 operasi kewangan operasi.

analisis kerja harus dilakukan dan seterusnya merencanakan guna tenaga yang akan diperlukan. Penilaian kerja yang baik bergantung pada kaedah pengutipan maklumat yang diperlukan dengan tepat. Pengurus Manusia • Sumber • Menguruskan pengambilan pekerja dalam syarikat Menjaga kebajikan pekerja dalam setiap perkara yang berkaitan dengan sumber manusia. Segala maklumat yang dikumpulkan akan disusun dengan teliti untuk menghasilkan deskripsi dan spesifikasi kerja.2 PENGURUSAN SUMBER MANUSIA Sebelum pekerja dibawa masuk ke dalam organisasi. Mutu analisis kerja yang tinggi dapat diperoleh 30 .0.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures belanjawan tunai dan belanjawan modal • Menentukan sasaran untung dan melengkapkan penyata. Mengawal pengoperasian setiap kerja yang dijalankan • • • Menetapkan Memantau kawalan penghasilan bagi bagi sesuatu produk untuk dihasilkan setiap produk yang dikeluarkan Mengawal mesin-mesin supaya berada dalam keadaan baik dan terkawal Pengurus Operasi • bagi 6. Analisis kerja ialah proses mengkaji dan mengutip maklumat yang bersangkutan dengan operasi dan tanggunjawab setiap pekerjaan di dalam organisasi.

Kriteria pemilihan bagi pengambilan pekerja bagi Syarikat PALACE Adventures adalah tertakluk kepada pengurusan organisasi syarikat ini. Pengurus Kewangan. 8 orang di bahagian penyambungan dan penampalan beg dengan meja dan 9 orang di bahagian pembungkusan dan pemeriksaan akhir produk. Pengurus Sumber Manusia.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures jika penilai berpeluang melihat dan memahami kesemua keadaan dan aktiviti penting yang terkandung dalam pekerjaan. Pengurus Pentadbiran. eksekutif dan lain-lain. Proses mencari. Pengurus Operasi. Di sini individu atau jawatankuasa pemilihan akan mengalami kerumitan menjangka kejayaan dengan sijil kelayakan dan bertemu bual semasa proses temu duga dijalankan. memilih dan mengambil pekerja baharu merupakan satu proses yang penting kerana kejayaan organisasi pada masa akan datang bergantung pada pekerja-pekerja yang berjaya melakukan kerja yang ditawarkan. Ahli lembaga pengarah bagi Syarikat PALACE Adventures terdiri daripada 8 orang iaitu Pengurus Besar. Di sini Syarikat PALACE Adventures telah menetapkan syarat-syarat pemilihan bagi pengambilan pekerja antaranya seperti berikut: 31 . Pengurus Pemasaran. Manakala 4 orang lagi adalah kakitangan sokongan syarikat seperti akauntan. Timbalan Pengurus Besar. pembantu am. Setiausaha Syarikat. kerani. Bilangan keseluruhan pekerja bagi Syarikat PALACE Adventures ialah 36 orang yang terdiri daripada 25 orang operator pengeluaran yang ditugaskan kepada tiga bahagian iaitu 8 orang di bahagian pembuatan beg.

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Jawatan Operator Pengeluaran • • • • • • Kelayakan • Berumur dalam lingkungan 18 tahun hingga 30 tahun Warganegara Malaysia Lelaki atau perempuan Sihat tubuh badan Kelayakan minimum SPM Boleh bekerja mengikut syif Boleh bertutur dengan baik dan fasih dalam bahasa Melayu Kerani • • • • • Berumur dalam lingkungan 18 tahun hingga 30 tahun Warganegara Malaysia Lelaki atau perempuan Berkelulusan diploma dalam bidang pengurusan pejabat Berpengalaman 2 tahun dalam bidang pengkeranian selama Pegawai Pemasaran • Berkelulusan bidang perniagaan ijazah dalam pengurusan selama 2 • Berpengalaman tahun pemasaran dalam bidang • Lelaki atau perempuan 32 .

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures 33 .

00 KWSP (12%) RM 960 RM 720 RM 480 RM 360 RM 360 RM 360 RM 360 RM 360 RM 100 RM 60 RM 60 RM 50 JUMLAH 415.00 0 3.3 Bil GAJI DAN GANJARAN Jawatan Gaji (RM) Pengurus Besar Timbalan Pengurus Besar Setiausaha Syarikat Pegawai Pentadbiran Pegawai 8.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures 6.00 0 RM 3.00 0 3.18 0 34 RM 40 RM 20 RM 20 RM 14 1500 800 800 798 PERKES O (2%) RM 160 RM 120 RM 80 RM 60 RM 60 RM 60 RM 60 RM 60 Jumlah (RM) 9120 6840 4560 3420 3420 3420 3420 3420 Pekerj a 1 1 1 1 1 1 1 1 Pemasaran 0 Pegawai Sumber 3.00 0 6.0.00 0 RM 1372 RM 740 RM 740 700 1 2 1 25 Akauntan Pembantu Am Pembantu Eksekutif Pekerja .00 0 4.00 Manusia Pegawai Operasi Pegawai Kewangan 0 3.

mereka juga tidak berasa bosan untuk bekerja. Antaranya ialah pihak syarikat melaksanakan beberapa aktiviti kepada para pekerja seperti jungle traking. gaji yang ditawarkan kepada pekerja juga merupakan satu bentuk penghargaan kepada pekerja di atas ketekunan mereka melaksanakan kerja dengan baik. elaun dan sebagainya. Ini adalah penting supaya syarikat dapat berkembang maju serta mendorong mereka untuk terus bekerja di syarikat ini. berkayak. Ini adalah kerana mereka sentiasa melakukan perkara yang sama berulang-ulang dan persekitaran yang sama sehari-hari. Dengan adanya aktiviti ini. Selain aktiviti ini. berbasikal. Perkaraperkara ini amat penting kepada syarikat bagi memastikan para pekerja 35 .Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures 6. bercuti di tempattempat peranginan.0. Sekiranya hal ini tidak dilakukan.4 IMBUHAN BALAS JASA DAN GAJI Bagi menghargai setiap pekerja yang bekerja di syarikat PALACE Adventures ini. Selain itu. pihak syarikat telah melaksanakan beberapa perkara. berkemungkinan ia akan memberi kesan kepada syarikat di mana pekerja tidak mempunyai semangat untuk bekerja. membuat lawatan dan sebagainya. Gaji ini termasuklah bonus. Aktiviti-aktiviti ini dirancang bagi memberi semangat kepada mereka untuk memajukan diri dan meningkatkan produktiviti semasa bekerja. Setiap pekerja mendapat gaji yang bersesuaian dengan kerja yang mereka lakukan mengikut jawatan dalam syarikat. ia akan mengurangkan tekanan dan bebanan kerja serta dapat merehatkan diri.

Ini merupakan motif utama mereka untuk bekerja. Ini adalah sumbangan pekerja dalam perkembangan syarikat. kenaikan gaji adalah penting dalam memastikan pekerja terus bekerja dengan tekun dan bersungguh-sungguh. 6.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures sentiasa berpuas hati dan senang untuk berkerja walaupun perlu bekerja lebih masa.5.5. Oleh itu.2 BONUS TAHUNAN 36 .0.0.0. Kenaikan gaji ini dinaikkan sekiranya produktiviti syarikat semakin naik dari setahun ke setahun dan jualan syarikat juga mencapai tahap yang diinginkan.5 INSENTIF PEKERJA 6.1 KENAIKAN GAJI Gaji adalah perkara penting kepada pekerja. Kenaikan ini juga berdasarkan prestasi seseorang pekerja itu 6.

kesihatan pekerja perlulah diberi keutamaan kerana pekerja merupakan tulang belakang kepada kemajuan syarikat.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Bonus juga adalah penting kepada pekerja.5. sekiranya pekerja mengalami masalah kesihatan pihak syarikat akan membayar kos perubatan pekerja tersebut sehingga sembuh dan boleh bekerja semula. Dengan itu. Ini adalah bagi memastikan tahap kesihatan perkerja terjamin serta menjaga kebajikan para pekerja. Dengan adanya bonus akan meningkatkan jumlah gaji yang diperolehi pekerja pada setiap hujung tahun. melalui inisiatif ini secara langsung dapat mengurangkan bebanan pekerja sekiranya mereka tergolong dalam golongan yang kurang berkemampuan. Syarikat kami memberikan cuti tahunan selama 24 hari bagi setiap pekerja. Bagi setiap tahun pekerja akan diperuntukkan beberapa hari untuk bercuti. Selain itu. 6.5. 6.5.5 KEMUDAHAN TEMPAT TINGGAL 37 .3 BAYARAN PERUBATAN DAN KESIHATAN Sebagai majikan. Setiap hujung tahun bonus yang diberikan kepada pekerja berdasarkan jualan produk syarikat. Ini dapat mengurangkan bebanan mereka.0. 6. Bonus ini diberikan kepada para pekerja sekiranya prestasi mereka semakin meningkat dan membawa kepada perkembangan syarikat.0. Cuti yang diberikan ini adalah untuk memberi peluang pekerja untuk berehat atau sekiranya perlu untuk mereka bercuti.0.4 CUTI TAHUNAN Cuti tahunan juga diberikan kepada pekerja.

6 PELAN LOKASI (PALACE Adventures ) 38 . kemudahan tempat tinggal dapat menjaga keselamatan para pekerja kerana kemudahan yang disediakan itu dilengkapi dengan pengawasan keselamatan kerana menggunakan khidmat pengawal keselamtan bagi menjaga kawasan tempat tinggal pekerja. 6. Kemudahan ini lebih tertumpu kepada mereka yang tidak mempunyai kenderaan untuk ke tempat kerja.0. Jadi dengan adanya kemudahan ini memudahkan mereka untuk ke tempat kerja tepat pada masanya.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Para pekerja juga diberikan kemudahan tempat tinggal tidak kira pekerja wanita mahupun lelaki. Selain itu. Tempat tinggal yang disediakan ini berupa rumah flat yang dikhaskan untuk pekerja dan boleh memuatkan hampir keseluruhan pekerja.

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures SEKOLAH JENIS (K) CINA KWSN REKREASI/ AIR TERJUN BANK 7 ELEVEN Hotel Sri Malaysia Jalan P.Ramlee Stesen Minyak WILAYAH ISKANDAR SEKOLAH PALACE Adventures PUSAT BANDAR Dari KL Jalan Nong Chik DARI SINGAPURA BALAI POLIS PLAZA ANGSANA Terminal Stesyen Bas MASJID Dari KL 39 .

6. Terdapat pelbagai kemudahan asas yang disediakan seperti tempat letak kereta. kami telah membuat keputusan untuk membeli dengan kadar yang telah dipersetujui dengan pihak pemilik bangunan. Walaupun begitu.6. kawasan ini dengan Pembangunan Iskandar Sekiranya ramalan ini menjadi realiti maka.0. Elektrik dan Air dan Terminal Stesyen Bas.0.000. berhampiran kami mendapati projek kawasan ini berpotensi Wilayah besar untuk (WPI).6.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures 6. Johor. Jalanraya.2 Faktor Pemilihan Lokasi Pemilihan kawasan Bandar Johor Bahru sebagai lokasi syarikat kami adalah berdasarkan beberapa faktor : 6. Pemilihan kawasan ini sebagai lokasi syarikat kami adalah berdasarkan beberapa faktor. kami tetap merancang untuk membeli lot bangunan yang bersebelahan juga apabila sumber kewangan syarikat kami stabil dan mendapat untung lebih normal pada masa hadapan yang memberi lebih keyakinan kepada kami untuk mengembangkan perniagaan kami. iaitu sebanyak RM 50. kawasan ini akan dimajukan 40 . dibangunkan oleh kerajaan sebagai pusat bandar.2.1 Tapak Dan Lokasi Perniagaan Kami telah memilih sebuah bangunan 2 tingkat yang dibeli dan ianya merupakan bangunan persendirian yang berhampiran dengan bandar raya Johor Bahru serta Wilayah Pembangunan Iskandar. Lebih utama. Justeru itu .1 Potensi Berdasarkan analisis dan tinjauan kami ke atas lokasi-lokasi tapak perniagaan.0. 6.

pelbagai hospitaliti dan infrastruktur yang lebih canggih yang seiring dengan pertambahan dari segi kualiti serta kuantiti bakal dibina yang semestinya memberi manfaat kepada kami dari aspek pemasaran serta sebagainya. rangkaian sistem perhubungan dan pengangkutan yang sistematik membolehkan kami memasarkan produk seperti menjalankan promosi bergerak.0. 6. masa dan kos perjalanan yang kurang. pengangkutan awam seperti bas. Selain daripada menggalakkan pelanggan berkunjung ke kedai kami. dan teksi akan menggalakkan pelanggan untuk berkunjung ke kedai kami kerana kekangan jarak. Risiko kerosakan barang juga adalah minima sekiranya keadaan jalan raya yang ditunjangi oleh sistem 41 . Sistem perhubungan menghubungkan kawasan ini dengan kawasan-kawasan lain adalah sistematik. Selain itu.2.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures oleh pihak kerajaan.6. Terdapat pelbagai jalan alternatif yang memudahkan dan mempercepatkan perjalanan.2 Sistem perhubungan dan pengangkutan yang teratur Lokasi syarikat kami yang terletak dikawasan bandar menyebabkan kawasan ini mengalami kemajuan dari aspek sistem perhubungan dan pengangkutan. Oleh itu. mendapatkan bekalan input untuk mengeluarkan output dan menghantar pesanan-pasanan yang dibuat oleh pelanggan dalam masa yang singkat dan lebih mudah. Pengangkutan awam ini boleh dinaiki oleh para pelanggan yang ingin berkunjung ke kedai kami pada bila-bila masa pada hari bekerja kerana beroperasi 12 jam sehari dengan mengenakan tambang yang relevan.

Kerugian dapat diminima dan keuntungan syarikat dipertingkat. kemajuan sektor perindistrian telah membuka banyak peluang pekerjaan.6.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures perhubungan yang adalah terancang.3 penduduk Salah satu faktor yang menyumbang kepada pemilihan lokasi perniagaan ini adalah disebabkan oleh kedudukan kawasan ini yang mempunyai ramai penduduk.2. 42 . Justeru itu. reka bentuk syarikat yang luar biasa iaitu lain daripada yang lain akan meninggalkan kesan yang mendalam atau imej syarikat dalam ingatan pelanggan.0. Selain itu. 6.0. Justeru itu.7 REKA BENTUK SYARIKAT Sebelum memulakan sesebuah perniagaan atau syarikat. Oleh itu. 6. penduduk lebih selesa tinggal dikawasan ini yang memudahkan mereka berulang alik untuk ke tempat kerja. aspek yang berkaitan dengan reka bentuk bentuk syarikat syarikat sememangnya dapat perlu dipertimbangkan kerana reka mempengaruhi Terletak berhampiran dengan kawasan petempatan kejayaan atau kegagalan sesebuah perniagaan. Jumlah penduduk yang ramai pastinya turut menambah bilangan pelanggan kami. sistem perhubungan dan pengangkutan yang sistematik dan efisien sememangnya menjadi faktor kami memilih kawasan ini sebagai lokasi perniagaan yang bakal kami jalankan nanti. jualan produk dapat ditingkatkan seterusnya keuntungan syarikat semakin bertambah. Hal ini kerana reka bentuk syarikat yang istimewa dapat menarik kemasukan pelanggan ke syarikat untuk membuat perbelanjaan atau pembelian dalam syarikat. Pembangunan sektor perindustrian yang terdapat di kawasan ini menggalakkan petempatan ramai penduduk. Hal ini kerana.

7.0.1 6. Syarikat kami akan memperagakan atau mempamerkan sampel barang 43 . Papan tanda Syarikat PALACE Adventures tanda dapat memainkan peranan yang sangat penting kerana papan menonjolkan identiti syarikat.7.7.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Syarikat PALACE Adventures menggunakan banyak pendekatan dalam perniagaannya.0. jelas dan terang.0. Papan tanda Syarikat kami mempunyai lebar yang kurang satu inci berbanding dengan pintu masuk kedai. di samping membantu pelanggan mengenali nama dan jenis keluaran syarikat kami. 6. Syarikat kami membahagikan reka bentuk syarikat kepada 2 iaitu reka bentuk luaran dan reka bentuk dalaman.2 Reka bentuk Luaran Papan Tanda adalah diletakkan di Papan tanda Syarikat PALACE Adventures sudut atas luar syarikat. 6. Papan tanda Syarikat PALACE Adventures adalah besar.3 Awning Awning adalah diperlukan bagi Syarikat PALACE Adventures. Logo syarikat kami juga dipaparkan dalam papan tanda tersebut kerana logo tersebut telah menjelaskan kepada pelanggan tentang barang niaga kami iaitu beg secara tidak langsung.

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures niaga seperti beg sekolah di luar syarikat (di kaki lima) untuk menarik pelanggan masuk dan membuat pembelian. pengurusan peruncitan seboleh-bolehnya biarlah satu sahaja pintu masuk kerana kalau lebih dari satu masalah keselamatan mungkin akan timbul. maka perubahan cuaca seperti hujan tidak akan merosakkan sampel barang niaga yang diperagakan di luar syarikat. Tetapi kemungkinan masalah tersebut berlaku adalah rendah kerana syarikat kami telah membezakan atau mengasingkan sasaran pengguna pintu masuk dan pelanggan hanya khas untuk menggunakan satu pintu masuk sahaja.0. Dengan adanya awning. 6. 44 . Menurut Nek Kamal dalam bukunya. Pintu Syarikat PALACE Adventures masuk yang berdekatan dengan awning adalah untuk kegunaan pelanggan masuk untuk ke syarikat kami dan satu pintu masuk yang ada di bahagian tepi adalah untuk kegunaan kemasukan pekerja ke syarikat. mempunyai 1 pintu masuk. Lot kedai yang berada di bahagian corner memudahkan Syarikat PALACE Adventures meluaskan tempat pameran barangannya dengan menggunakan awning.4 Pintu Masuk. Manakala pintu masuk untuk kegunaan pekerja akan ditutup selalu untuk mengelakkan gangguan seperti bunyi bising.7. Syarikat PALACE Adventures tetap akan mereka meletakkan kamera litar tertutup bagi menjamin keselamatan atau mengelakkan sesuatu yang tidak ingin berlaku seperti kecurian. Pintu masuk berbentuk cermin digunakan oleh Syarikat PALACE Adventures. Walaubagaimanapun. Pintu masuk untuk pelanggan sentiasa dibuka untuk mengalu-alukan pelanggan masuk ke syarikat.

8. Selain itu.8 REKA BENTUK DALAMAN 6. Bentuk ini dapat menjimatkan keluasan tempat yang diperlukan untuk mempamerkan barang niaga. Hal ini kerana pelanggan boleh mengenal pasti jenis dan 45 . b) Sentuhan Memang tidak dapat dinafikan bahawa sentuhan boleh menyakinkan pelanggan untuk membuat pembelian ke atas barang niaga.0. Syarikat PALACE Adventures memilih menggunakan susun atur yang berbentuk campuran. Setiap pelanggan boleh menyentuh dan merasa barang niaga yang di pamerkan.1 Atmosferik Atmosferik merupakan reka bentuk ruangan secara sedar untuk mewujudkan kesan tertentu kepada pelanggan. Susur atur yang berbentuk campuran juga disusun dengan sistematik di mana pelanggan boleh bergerak bebas dan dapat senang mencari barang niaga atau jenis bag yang dikehendaki. Antara reka bentuk atmosferik yang digunakan adalah : a) Corak dan susun atur.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures 6. susun atur yang berbentuk campuran membolehkan Syarikat tempat PALACE syarikat Adventures mengoptimumkan penggunaan dengan keluasan syarikat yang ada.0.

Susunan atau pameran barang niaga yang sistematik dan kreatif tentunya akan menarik pelanggan untuk memasuk ke syarikat kami. c) Penglihatan atau pandangan. Selain itu. dipasangkan mestilah sesuai supaya mewujudkan keadaan yang harmani dan selesa untuk pelanggan membuat perbelanjaan dalam syarikat kami. pelanggan boleh melihat atau meninjau barang niaga kami di luar kedai (di kaki lima).0. d) Bunyi-bunyian. Syarikat PALACE lagu Adventures sebagai kaedah akan memasangkan Lagu atau yang memutarkan bunyi-bunyian. Sebelum masuk ke syarilat kami. 46 .Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures kualiti kain atau bahan mentah yang digunakan untuk penghasilan beg secara langsung melalui sentuhan. Reka bentuk atmosferik bagi penglihatan dan pandangan adalah pameran. 6.9 SUSUN ATUR SYARIKAT (Berbentuk Campuran) Susunan atur Syarikat The Great Hi-Tech Sdn Bhd di atas. lagu yang diputarkan akan menimbulkan mood yang baik di dalam syarikat kami.

roda beg dan alat ganti beg. a) Kelabu muda Ruangan luar kedai yang ditutupi awning. f) Kuning Susun atur Syarikat PALACE Adventures di atas. b) Hitam Kristal Kaunter pembayaran c) Kuning Beg Cambagle d) Biru Laut . Rak pameran ini mempamerkan sample beg. Ungu Kaunter membaiki zip beg. d) e) Coklat muda Beg sekolah.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures a) Kelabu muda Ruangan luar kedai yang ditutupi awning. b) Oren / putih Kaunter pembayaran c) Hitam Beg istimewa. Rak pameran ini mempamerkan sample beg. Beg Dokumen 47 .

g) Merah Beg Pelancongan h) Hijau Daun Pisang Ruangan Rehat i) Ungu Bilik Mesyuarat j) Peach Bilik Pengurus Besar k) Oren Bilik Timbalan Pengurus Besar l) Kundang Gelap Bilik Pejabat Setiausaha m) Hijau Olive Bilik Pengurus Operasi n) Merah Maroon 48 .Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures e) Coklat Beg sekolah f) Putih Tangan.

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Bilik Pejabat Pengurus Kewangan dan Pemasaran o) Hitam Bilik Pejabat Pengurus Sumber Manusia dan Pentadbiran p) Pink Tandas q) Biru Muda Bilik Solat r) Cream Susu Bilik Membaiki Beg 49 .

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures 6. berdisplin yang sistem Pentadbira mempunyai produktiviti dapat memberikan komitmen terhadap kerjanya mahir.10 Bahagian Bahagian n WAWASAN. n yang berpengalaman kakitangan dan dan produktif.0. MATLAMAT. OBJEKTIF DAN MISI ORGANISASI Wawasan Melahirkan individu Matlamat Mewujudkan gunatenaga manusia dinamik mencapai matlamat organisasi Objektif -Melahirkan kakitangan yang Misi Memastikan pengambila Visi -Melahirkan kakitangan yang komited. bagi -Menggangap kakitangan sebagai yang aset sangat dilaksanaka n lebih profesional dan tumpuan yang tinggi dan berkesan secara dalam Menjalankan tugas nakan sebarang bagi menyempur bernilai kepada organisasi 50 .

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures tugas untuk kemajuan syarikat Bahagian Bahagian Operasi Wawasan Menghasilkan berkualiti menepati citarasa pelanggan Matlamat Objektif Misi Mengawal penggunaan mesin tahap Visi Memastikan pengeluaran di ke barangan yang yang hasilkan mengikut Mengawal selia -Memastikan yang penggunaan mesin-mesin dalam menepati piawaian telah 51 barangan yang operasi dan dijalankan supaya keadaan baik yang maksimum mengikut .

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures ditetapkan -Memastikan perjalanan operasi setiap pengeluaran berjalan dengan lancar keperluan dihasilkan permintaan telah diterima produk yang yang Bahagian Wawasan Matlamat 52 Objektif Misi Visi .

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Bahagian Kewaan Mengenal pasti Memastikan pengaliran wang mengikut penggunaannya terhadap dihasilkan kewangan keadaan terkawal mengikut syarikat syarikat -Memastikan kewangan pada yang baik -Menghasilkan stabil seimbang dan Meningkatka n Memastikan berada keadaan terkawal dan baik n bagi sumber meningkatka pendapatan sumber kewangan tahap dalam dalam syarikat berada kewangan tahap ke yang tinggi barangan yang sumber berkaita kewangan yang kewangan yang 53 .

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Bahagian Bahagian Sumber Manusia Wawasan Menggaji pekerja berkebolehan menyumbang kepada produktiviti kepada syarikat Matlamat Bagi Objektif -Memastikan tenga menepati syarat telah meningkatkan kecemerlangan 54 Misi Melahirkan kerja individu mampu yang melaksanak an Visi Memastikan tenaga kerja yang dihasilkan menepati syarikat yang mementingk kerja kehendak yang meningkatkan tenaga yang berkemahiran memberi keuntungan kepada syarikat kerja yang dilahirkan yang ditetapkan bagi dengan sempurna dan efisien .

berpengalaman dan produktif an akauntabiliti bagi setiap pekerjanya Bahagian Wawasan Matlamat Objektif Misi Visi 55 .Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures kepada syarikat -Melahirkan kakitangan yang mahir.

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Bahagian Pemasara n Mewujudkan strategi pemasaran yang bagi Memastikan produk Meningkatkan Mengadakan Menghasilka n produk dapat yang lagi pemasaran promosi ke menepati kehendak masyarakat bagi mendapatkan keuntungan bagi menarik minat pelangganpelanggan untuk membeli telah dikeluarkan dihasilkan dapat produk yang sesuai yang berkesan dipasarkan menarik peringkat antarabangsa memenuhi kehendak pelanggan untuk menggunaka nnya pada sepanjang pelabur-pelabur terhadap barangan yang dihasilkan produk yang masa 56 .

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Bahagian Bahagian Makmal Penilaian Kualiti Wawasan Mengawal kualiti produk Matlamat Melakukan Objektif -Memastikan menepati 9001 : 2000 -Menghasilkan Misi -Memastikan ISO mengalami masalah digunakan -Memeriksa Visi Meningkatka bagi setiap bagi ujian-ujian khas kualiti yang bagi produk yang produk produk produk tidak n lagi kualiti produk yang suapaya setanding dengan yang dengan teliti barangan yang produk yang lain telah dihasilkan memastikan bagi penetapan setiap kualiti baik yang menepati piawaian telah ditetapkan apabila telah dihasilkan yang berkualiti menepati piawaian 57 .

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures ditetapkan dihasilkan bagi proses yang terlibat berada di setiap pasaran Bahagian Wawasan Matlamat Objektif Misi Visi 58 .

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Bahagian Jabatan Persekitar an dan Keselamat an Mengawal selia Meningkatkan persekitaran dan keselamatan pekerja setiap yang dijalankan lagi tempat Memberi penerangan Meningkatka n di keselamatan Memastikan bahagian tahap setiap tempat berada bagi dalam keadaan dan selamat bagi melaksanaka n tugas telah diberikan menepati kehendak setiap yang keselamatan di mengenai kerja keselamatan kepada tenaga bagi mengelakkan perkara tidak berlaku bagi bagi tugas mengelakkan telah kecederaan daripada berlaku semua kerja kerja mengawal yang setiap kerja yang teratur yang dilakukan baik bagi menggelaka n kemalangan 59 .

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures yang ingin di capai 60 .

000 4.200 1.0.000 JUMLAH 71.000 10.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures 6.500 8. KWSP & PERKESO Sewa Bangunan Bil Air Bil Elektrik Insurans Penyelenggaraan Pejabat Lain-Lain Perbelanjaan Lain Pra-Operasi Deposit (sewa. utiliti & sebagainya) Pendaftaran & Lesen Perniagaan Insurans & Cukai Jalan Kenderaan Pelbagai Belanja Pra-Operasi RM 36.11 BELANJAWAN PENTADBIRAN PERBELANJAAN PENTADBIRAN Aset Tetap Tanah & Bangunan Peralatan Pejabat Ubahsuai Pejabat Perabot Pejabat Modal Kerja Gaji.000 8.000 61 .500 600 800 400 1.

1Barangan dan perkhidmatan yang ditawarkan PALACE Adventures merupakan syarikat beg yang mengeluarkan dan baru sahaja dipasarkan. Beg Cambagle merupakan produk terbaru ciptaan PALACE Adventures beg Palace merupakan produk yang terbaru dan masyarakat tidak pernah menggunakan beg tersebut.0 RANCANGAN PEMASARAN Pemasaran merupakan aktiviti pertukaran yang berlaku antara sebuah entiti perniagaan dengan pelanggannya. namun kami yakin dengan adanya pelbagai strategi 62 .1 Kajian Dan Analisis 7. Konsep pemasaran berpegang kepada falsafah bahawa segala usaha pemasaran perlu berlandaskan keperluan. keuntungan dan kepuasan pelanggan di samping yang mampu tidak menghasilkan atau untuk perniagaan. kehendak.1. Perniagaan memahami mengamalkan konsep pemasaran mungkin mengalami jualan yang lembab dan perniagaan tidak dapat berkembang.1. Walaupun produk yang terbaru ialah beg Cambagle.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures 7.1. 7.

Lokasi seperti ini senang untuk dikunjungi oleh orang ramai. Berdasarkan inovatif produk yang dihasilkan. Johor. Lagipun.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures yang akan dilakukan oleh pihak syarikat. papan tanda syarikat kami yang besar memudahkan pelanggan mengesan dan mencari lokasi syarikat kami. Johor Bahru. Syarikat kami mensasarkan produk beg yang kami hasilkan ini kepada semua lapisan masyarakat. syarikat yang terletak di kawasan bandar akan menjadi tumpuan ramai pelanggan. 1 & 2. kami yakin bahawa dengan terhasilnya produk baru iaitu beg Cambagle daripada syarikat kami akan dapat menyaingi produk beg keluaran syarikat lain.Ramlee. Taman P. Kami tidak melakukan pengkhususan dalam 63 . produk beg yang kami hasilkan adalah pelbagai guna dan mengikut citarasa pembeli. Hal ini kerana.0. Lokasi ini dipilih kerana lokasinya yang strategik iaitu terletak di kawasan bandar. 7.3 Sasaran pelanggan Pelanggan-pelanggan sering berkunjung ke syarikat kami terdiri daripada semua peringkat umur. maka tidak akan wujud masalah untuk mencari pelanggan sebenar yang akan bergerak balas dengan pasaran. Apabila sasaran pelanggan ini bersifat terbuka kepada semua orang.0. Jalan Ahmad Albab..1.1. diharap agar masyarakat akan memberi respon yang positif terhadap beg Cambagle seperti mana produk beg lain keluaran syarikat kami. Seterusnya. 46300. 7. Kami cuba untuk memberikan perkhidmatan produk yang terbaik kepada pelanggan disamping jaminan dari segi kualiti dan inovatif di mana kami menggunakan material yang bermutu tinggi dalam menghasilkan beg yang mempunyai pelbagai kegunaan.2 Sasaran pasaran PALACE Adventures beralamat di NO. masyarakat akan mengetahui kegunaan beg Cambagle. Sememangnya.

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures memilih sasaran pelanggan kerana produk beg keluaran PALACE Adventures mempunyai fleksibiliti yang mampu memberikan jaminan dari segi kualiti dan kepuasan terhadap setiap pelanggan kami. Pada permulaan perniagaan kami lebih berfokuskan kepada: i)Pelajar Kami menghasilkan beg sekolah untuk kegunaan pelajar. warna dan trend masa kini. beg sukan. iii)Individu/ Berkeluarga Barangan beg yang dikeluarkan oleh PALACE Adventures juga sesuai digunakan untuk semua lapisan masyarakat tanpa mengira had umur ataupun jantina. Beg sekolah tersebut direka mengikut pelbagai jenis saiz. Contohnya. sederhana dan besar. iv ) Organisasi 64 . Beg Cambagle yang kami hasilkan juga terdapat dalam pelbagai saiz iaitu kecil. Beg tersebut bersaiz besar (untuk membawa barang) dan dilengkapi dengan pelbagai kemudahan dan reka bentuk yang menarik. ii)Pelancong Asing juga mempunyai pelbagai PALACE Adventures juga mengeluarkan beg kembara yang dikhaskan untuk kegunaan para pelancong ataupun sesiapa sahaja yang ingin pergi melancong. beg tangan. Beg Cambagle bersaiz kecil sesuai digunakan untuk para pelajar kerana mudah dibawa dan kegunaan. dompet dan sebagainya.

Istimewanya beg tersebut mempunyai tiga kegunaan iaitu boleh menjadi meja.1.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Beg Cambagle sesuai untuk dijadikan hadiah kerana reka bentuknya yang unik dan terdapat dalam pelbagai saiz dan warna yang menarik. dan kadar penggunaan. kajian yang telah dibuat oleh syarikat kami menunjukkan pelanggan yang dijangkakan akan memberikan gerak balas terhadap beg Cambagle ini adalah penduduk di sekitar Johor Bahru serta Penduduk Singapura.1.5 Kadar Pertumbuhan Pasaran Dari segi kadar pertumbuhan pasaran pula.1. serta ianya mendapat permintaan tinggi terutama dalam kalangan korporat. Oleh itu.0. 7. Berdasarkan keadaan pasaran 65 . beg dan mempunyai speaker. Syarikat kami menggunakan peluang tersebut untuk menceburi perniagaan berasaskan produk beg. Selain itu. 7. jumlah penduduk sekitar Johor Bahru yang ramai juga menyebabkan kami memilih pasaran sebegini. kadar penggunaan beg juga meningkat akibat daripada trend semasa pada masa kini. Selain itu. dan dijangkan akan terus meningkat pada tahun 2009 berdasarkan analisis yang dibuat oleh peramal dan penganalisis ekonomi negara.4 Segmentasi Pasaran Segmentasi pasaran yang telah dilaksanakan adalah mengikut sumber asas demografi. Beg yang dihasilkan juga sesuai untuk kegunaan semua lapisan masyarakat tidak kira umur mahupun jantina. psikografi. berdasarkan catatan KDNK pada tahun 2007 mencatatkan peningkatan sebanyak 4 – 5 %. Pasaran kami boleh dibahagikan kepada beberapa segmen utama iaitu dari segi demografi. Kami memilih kawasan ini sebagai pusat untuk memulakan perniagaan disebabkan oleh lokasi syarikat kami yang terletak di Johor Bahru dan ini memudahkan kami untuk memperkenalkan beg Cambagle disamping menjalankan promosi.

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures
ekonomi yang kelihatan semakin baik dan mantap ini, kami menjangkakan produk kami akan berjaya dipasarkan dan mendapat sambutan daripada para pengguna berdasarkan kuasa beli pengguna yang kian meningkat. Kadar pertumbuhan pasaran yang pesat ini akan memberikan kesan positif kepada kami selaku peniaga dan juga kepada para pengguna. Apabila kadar pertumbuhan ekonomi berada di posisi yang baik, kuasa beli pengguna akan meningkat. Oleh itu, sudah semestinya permintaan terhadap produk kami turut meningkat. Apabila permintaan meningkat, keuntungan syarikat juga akan bertambah ,maka kami akan mampu meningkatkan produktiviti syarikat kami dan secara tidak langsung meningkatkan pembahagian keuntungan kepada jabatan-jabatan dalam syarikat untuk tujuan peningkatan kualiti.

7.1.1.6Saiz pasaran Sebagai satu entiti perniagaan, PALACE Adventures menumpukan saiz pasaran merangkumi seluruh kawasan bandar Johor Bahru. Hal ini kerana, pada masa kini potensi pasaran beg begitu luas malah boleh dieksport dan permintaan terhadap beg secara berulang-ulang. Sebagai sasaran utama bagi permulaan, perniagaan PALACE Adventures memfokuskan kepada produk kami iaitu beg Cambagle kepada semua golongan masyarakat khususnya pelajar dan pelancong . Hal ini disebabkan oleh majoriti pelanggan gemar membawa beg yang pelbagai fungsi ketika pergi ke suatu tempat. Mereka boleh ubahsuai bentuk beg mengikut keselesaan mereka dan terdapat dalam pelbagai saiz. Justeru produk kami mengikut trend zaman sekarang. Kami yakin para remaja terutama pelajar sekolah dan pelancong akan membeli bag Cambagle dan begbeg lain keluaran syarikat kami. Selain itu, dengan adanya strategi pemasaran yang efektif PALACE Adventures percaya bahawa perniagaan ini akan dapat berkembang dengan maju dari semasa ke semasa.

66

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures
7.2 Analisis Pesaing

Analisis pesaing penting bagi setiap entiti perniagaan kerana dengan adanya analisis pesaing PALACE Adventures akan dapat mengenalpasti siapakah pesaing utamanya dan pesaing-pesaing lain. Selain itu, dengan adanya analisis pesaing ini dapat membantu PALACE Adventures dalam mengenalpasti kelemahan dan kekuatan pesaing-pesaingnya. Dengan itu, dapat membantu PALACE Adventures dalam menghasilkan satu strategi pemasaran yang efektif. Selain itu, ia juga penting bagi memudahkan PALACE Adventures menyusun strategi perniagaannya dan membantunya untuk mengekalkan kedudukannya dalam pasaran. PALACE Adventures juga dapat menjadikan kekuatan pesaing itu sebagai suatu sumber untuk menaikkan lagi kualiti produknya dan secara tidak langsung memberi satu lagi persaingan yang sihat. Selain itu, analisis ini juga digunakan sebagai satu rujukan kepada PALACE Adventures untuk mengatur langkah dan stratergi. Secara keseluruhannya analisis pesaing ini penting bagi PALACE Adventures untuk mengenalpasti pesaing-pesaing yang ada di dalam pasaran dan memudahkan kami untuk meningkatkan lagi produktiviti pengeluaran.. Di sini terdapat 5 perniagaan yang menjalankan perusahaan beg seperti yang dijalankan oleh PALACE Adventures. Mereka adalah Brilliant Merchandising Sdn. Bhd, Zoruce Sports Sdn. Bhd, Bagman Corporation Sdn.Bhd, Swan Bag Hwa Thong Bags Industries dan Brimax Marketing Sdn. Bhd

ADIDAS Sdn. Bhd

67

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures

Kekuatan 1) Syarikat ADIDAS Sdn. Bhd telah mengadakan promosi yang efektif di mana terdapatnya banyak produk beg yang dipasarkan. 2) Memasarkan keluaran beg yang berjenama luar negara. 3) Mempunyai pelanggan sedia ada. Kelemahan 1) ADIDAS Sdn. Bhd juga turut mempunyai beberapa kelemahan di mana lokasinya agak sukar dicari atau ditemui oleh orang ramai dan ini menyebabkan kesukaran kepada pelanggan untuk membuat tempahan. 2) Harga yang ditawarkan juga agak mahal berbanding dengan peniagapeniaga lain maka, pelanggan yang mempunyai pendapatan sederhana dan rendah mengalami kesukaran dalam membeli produk ADIDAS Sdn. Bhd.

68

Kami juga telah membuat analisis SWOT untuk mengenalpasti dan menilai persekitaran dalaman 69 .2 Analisis Swot Analisis SWOT merupakan satu teknik yang digunakan untuk menilai persekitaran dalaman iaitu kekuatan dan kelemahan dan menilai persekitaran luaran iaitu peluang dan ancaman yang dimiliki oleh syarikat. 7.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Swan Bag Hwa Thong Bags Industries Kelebihan 1) Memasarkan jenama beg ‘Swan’ yang sudah lama berada dalam pasaran 2) Tawaran hadiah yang lumayan diberikan kepada pelanggan tetap. Kelemahan 1) Pilihan beg adalah terhad kerana hanya menawarkan beg sekolah sahaja. 3) Kualiti beg yang dipasarkan telah terbukti. 2) Harga yang ditawarkan agak mahal dan merupakan harga tetap.

Mempunyai sistem birokrasi pentadbiran yang teratur.2. Masalah kekurangan pekerja Sumber modal yang terhad 7.2. Penghasilan beg yang berkualiti dan bermutu mendapat pengiktirafan daripada ISO 9001: 2000.1 Strength (kekuatan) • • • • • • • • • Lokasi perniagaan yang strategik ( terletak di pusat bandar ).Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures iaitu dari segi kekuatan dan kelemahan. 7.2. Menghasilkan beg yang berinovatif dan kreatif dan mengikut trend semasa.3 Opportunity (Peluang) 70 .2 • • • Weakness (Kelemahan) Persaingan daripada pengusaha bag lain yang sudah mempunyai imej yang nyata di mata para pengguna. Harga produk yang berpatutan. Mempunyai pengendali perniagaan yang mempunyai banyak pengalaman dalam penghasilan dan pemasaran produk. tinggi serta Reka bentuk setiap beg direka oleh bahagian Designer syarikat Kemudahan pengangkutan awam yang banyak berlalu di hadapan PALACE Adventures Kemudahan perkhidmatan sampingan yang ditawarkan kepada pelanggan 7. serta dari segi luaran iaitu faktor ancaman dan peluang bagi syarikat TGHT. Sistem Pengurusan yang cekap dan teratur.

• Kuasa dan kekuatan persaingan yang sedia wujud. Dasar galakan kerajaan terhadap produk yang berinovatif Permintaan penduduk terhadap beg yang pelbagai kegunaan Pasaran produk beg yang semakin meluas.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures • • • • • Peningkatan kepada taraf hidup masyarakat. Peniruan daripada syarikat lain yang bertindak untuk menghasilkan produk yang sama dengan syarikat kami untuk menarik lebih ramai pelanggan.4 Threat (Ancaman) • • Inisiatif yang akan dilakukan oleh pesaing apabila melihat sambutan yang menggalakan terhadap beg Cambagle kami.2.1 Syer pasaran pesaing Dari segi persaingan daripada syarikat lain. Peningkatan kepada KDNK yang akan menyebabkan kuasa beli pengguna akan meningkat.2 Syer Pasaran Dengan Mengambilkira Pesaing Lain 7. kami telah membuat sedikit analisa pasaran beg terlebih dahulu sebelum bercadang untuk memulakan perniagaan beg. Kami menyedari bahawa syarikat kami iaitu PALACE Adventures ini merupakan syarikat yang baru berbanding dengan syarikat lain yang telah ditubuhkan berpuluh-puluh tahun dan dirasakan terlalu muda untuk mengatasi dan menyaingi para pesaing kami yang sudah mempunyai 71 . 7. 7.3.

7. perkhidmatan dan kegunaan beg yang pelbagai selain menepati kehendak dan kepuasan pelanggan.000 2. Sambutan yang menggalakan adalah disebabkan oleh penerimaan lapisan masyarakat yang positif terhadap produk beg Cambagle yang berikut: Bulan/ Jenis Beg Jan Feb Mac April Mei Beg Cambagle 2.1 Ramalan jualan untuk 12 bulan pertama PALACE Adventures menganggarkan akan memperolehi jualan sebanyak 34020 unit beg dengan nilai jualan yang bernilai RM 1122. 660 untuk 12 bulan yang pertama. Ramalan jualan boleh dibuat dalam bentuk unit atau ringgit untuk sesuatu tempoh seperti sebulan atau setahun.000 330.4 Ramalan Jualan Ramalan jualan merupakan potensi pembelian daripada pasaran sasaran yang telah dikenalpasti. kami berasa amat yakin produk beg keluaran syarikat kami mampu menyaingi jenama syarikat lain dan tampil sebagai pengusaha beg sulung yang berinovatif dan kreatif. Tujuan membuat ramalan jualan adalah untuk membantu usahawan menganggar keperluan dan penggunaan sumber perniagaan untuk tahun yang akan datang.4. 7.200 2. berdasarkan kelainan yang mampu diwujudkan oleh syarikat kami terutama daripada segi reka bentuk.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures nama dan lambang yang sememangnya berdiri megah dalam industri pembuatan beg.200 2. Ramalan jualan bulanan PALACE Adventures adalah seperti . Ramalan jualan perlu disediakan sebelum bermula tahun baru perniagaan.000 2.000 72 JUMLAH (RM) 330.000 300. Namun.000 tampil dengan reka bentuk yang berlainan daripada biasa.000 300.000 300.

3 Ramalan jualan bagi tahun ke 3 73 .960.000 2. pelanggan-pelanggan syarikat kami sudah mengenali produk keluaran syarikat dan mempunyai pelanggan sedia ada.800 24. Ini kerana.000 300.000. 7.000 300. pelbagai aktiviti promosi telahpun dirancangkan pada tahun kedua ini.600.800 1.000 2.000 2. Namun begitu.000 3.00 7. PALACE Adventures akan menetapkan ramalan jualannya meningkat sebanyak 10% daripada tahun sebelumnya iaitu sebanyak RM3.000 Anggaran keuntungan : RM 24. Keadaan ekonomi yang diramalkan baik juga menyumbang kepada peningkatan jualan beg.4.00 + RM 24.000 1.000 300.2 Ramalan jualan bagi tahun ke 2 Dalam tahun yang kedua.4.000 270. ramalan jualan ini hanya tercapai sekiranya ramalan jualan bagi 12 bulan tahun yang pertama tercapai.00 2.000 270.00 Peletakan harga : RM 126.000 300.00 = RM 150. Tambahan pula.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Jun Julai Ogos September Oktober November Disember JUMLAH Kos produk seunit : RM 126.000 300.000 2.

pengedaran. produk. promosi dan tempat Kesemua elemen ini memainkan peranan yang tersediri dalam menjayakan sesuatu perniagaan. 7. haruslah terlebih dahulu mendefinisikan objektif yang hendak dicapai. Di dalam strategi pemasaran mengandungi empat elemen yang boleh dikatakan merupakan nadi utama strategi sesuatu perniagaan. untuk diperolehi. Stratergi produk PALACE Adventures terdiri daripada beberapa aspek iaitu: 74 . iaitu harga. Pengurus-pengurus boleh menetapkan sama ada bertujuan untuk memaksimumkan keuntungan dan meminimumkan kos ataupun ingin mencapai tahap jualan atau pulangan yang ditetapkan. Sebelum menentukan strategi pemasaran bagi perniagaan khususnya syarikat.5 Pelan Pemasaran Dan Strategi Pemasaran Strategi pemasaran merupakan suatu perancangan jangka masa panjang yang komprehensif yang dibuat dengan teliti bagi tujuan untuk mencapai beberapa matlamat syarikat Strategi pemasaran memainkan peranan yang penting dalam menentukan kejayaan sesuatu perniagaan. 320. maka PALACE Adventures berhasrat untuk menaikkan matlamat ramalan jualannya kepada RM 4.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Sekiranya ramalan jualan bagi tahun yang kedua tercapai. 7.000 iaitu peningkatan sebanyak 20%. digunakan atau dinikmati serta boleh memberi kepuasan dan memenuhi keperluan kepada pembeli atau pengguna.6 Strategi produk Barangan ialah segala jenis produk dan perkhidmatan yang dapat ditawarkan kepada pasaran sama ada untuk menarik perhatian. Ini bertujuan untuk memperluaskan pasaran perniagaan yang bukan sahaja dalam negara Malaysia tetapi pasaran antarabangsa.

Setiap beg mempunyai kegunaan yang berbeza mengikut ciri-ciri reka bentuknya. Antara jenis beg yang ditawarkan adalah seperti beg kembara. ISO 9001 merupakan satu standard bertulis yang menetapkan dan menerangkan elemen-elemen asas yang perlu ada dalam sistem kualiti bagi memastikan perkhidmatan yang diberikan oleh sesebuah organisasi dapat memenuhi kehendak pelanggan dan diiktiraf diperingkat antarabangsa. menyediakan alat gantian untuk beg beroda dan sebagainya.6.6. Melalui perkhidmatan yang disediakan. beg sukan. pelanggan tidak perlu membuang beg yang rosak atau menyimpan beg tersebut. Selain itu.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures 7.3 Stratergi penentuan harga 75 . membaiki beg yang rosak.2 Kualiti Kualiti amat dititikberatkan oleh PALACE Adventures Hal ini bersesuaian dengan motto syarikat iaitu “Expect The Best”. kualiti produk PALACE Adventures terbukti apabila telah mendapat pengiktirafan daripada ISO 9001: 2000. beg tangan. Selain itu. 7. beg sekolah. 7.6.1 Jenis Produk PALACE Adventures menawarkan pelbagai jenis beg untuk kegunaan semua lapisan masyarakat. dompet dan yang terbaru ialah beg laptop yang dinamakan beg Cambagle. Bahan-bahan tersebut menjamin produk beg syarikat kami agar tahan lama dan tahan lasak. syarikat kami juga menawarkan perkhidmatan untuk pelanggan seperti tempahan beg.

3.6. 7. Dalam menetapkan harga terdapat beberapa kos yang harus difikirkan iaitu: 7. Selain itu. syarikat juga memproses sendiri bahan tersebut sehingga menjadi barang siap (beg) dan ini dapat menjimatkan kos kerana tidak melibatkan pihak lain dalam proses pembuatan. Harga setiap beg yang kami tetapkan sesuai dengan kualiti produk yang kami tawarkan dan kualiti produk beg yang kami hasilkan juga 76 . harga yang ditawarkan kepada pelanggan adalah berpatutan.2 Kualiti produk Syarikat kami amat mementingkan kualiti produk yang dikeluarkan dan dijual iaitu menghasilkan produk yang berkualiti tinggi yang berasaskan harga yang sederhana. reka bentuk.3. keunikan produk amat dijaga kerana faktor-faktor tersebut menjamin ketahanan beg daripada rosak. Syarikat memperoleh diskaun daripada pembekal apabila membeli bahan tersebut dalam kuantiti yang banyak dan dapat meminimumkan kos pengeluaran. Majoriti produk yang dijual kepada pelanggan menggunakan bahan daripada kain yang berkualiti tinggi.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Harga ialah nilai sesuatu barangan yang ditawarkan kepada pelanggan.Harga yang hendak ditetapkan haruslah mengambil kira titik pulang modal dan keuntungan yang bakal diperoleh.1 Kos pengeluaran PALACE Adventures menggunakan strategi perletakan harga yang sederhana setelah mengambilkira kos pengeluaran produk. Kualiti produk terutamanya dari segi bahan mentah.6. Harga yang ditetapkan haruslah bersesuaian dan berpatutan supaya pelanggan tidak akan beralih kepada produk pesaing. Perletakan harga amat penting bagi sesebuah perniagaan kerana harga merupakan faktor penentuan utama pilihan seseorang pelanggan. Ini disebabkan harga yang terlalu tinggi akan menyebabkan produk tersebut tidak mendapat sambutan ramai dan perniagaan akan mengalami kerugian. Walaupun bahan yang digunakan adalah berkualiti.

Syarikat kami memberikan diskaun kuantiti sebanyak 5% kepada organisasi ataupun pelanggan yang membeli beg Cambagle melebihi daripada 100 buah beg. 7.99 hingga 299.99 iaitu bergantung kepada saiz. kegunaan dan reka bentuk.3.3. 2) Diskaun bermusim Diskaun bermusim ialah pengurangan harga yang diberikan kepada pembeli yang membeli produk di luar musim contohnya pada musim 77 .6.4 Teknik-teknik perletakan harga Pelbagai teknik telah diambil kira semasa kami meletakkan harga produk. Harga minimum bagi beg yang telah ditetapkan adalah RM 39. Oleh itu. pelanggan tidak perlu berasa ragu untuk membeli beg keluaran syarikat kami. Antaranya adalah seperti berikut:  Harga Diskaun 1) Diskaun kuantiti Diskaun kuantiti merupakan pengurangan harga yang akan diberikan sekiranya pelanggan membeli sesuatu produk dalam kuantiti yang banyak.6. sederhana dan kaya. 7. harga yang ditetapkan adalah sederhana dan dapat dibeli oleh semua golongan tidak kira yang berpendapatan rendah.3 Permintaan terhadap produk dan kemampuan pelanggan Kami menyedari bahawa adalah sangat penting untuk menentukan pelanggan yang mampu membayar harga produk yang dijual oleh PALACE Adventures Oleh itu.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures sudah mendapat pengesahan daripada ISO 9001:2000.

7.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures perayaan. Oleh itu.99 dan beg kembara berharga RM 150. lingkungan harga beg PALACE Adventures yang ditawarkan adalah RM 39. Kebanyakan PALACE Adventures yang dijual menggunakan harga pikologi contohnya beg sekolah berharga RM 49.3 Strategi Lokasi-pengedaran Salah satu faktor yang terpenting dalam memastikan kejayaan sesebuah perniagaan ialah pemilihan tempat yang strategik dan sesuai untuk menjalankan perniagaan. kepelbagaian barangan. membuat keputusan untuk memilih lokasi perniagaan peruncitannya berdasarkan kepada beberapa faktor dalam pemilihan 78 . Beg Syarikat kami sudah terbukti mempunyai kualiti beg yang baik dan sememangnya harga yang dikenakan tidak terlalu mahal dan tidak terlalu murah. PALACE Adventures juga menawarkan harga berdasarkan nilai produk iaitu kombinasi antara kualiti produk yang baik dan perkhidmatan pada harga yang sepatutnya. 3) Harga Psikologi Syarikat kami juga mempertimbangkan psikologi harga dan tidak hanya ekonomi dalam menetapkan strategi harga. PALACE Adventures memberikan diskaun sebanyak 10% kepada pelanggan apabila tiba musim persekolahan pada bulan Disember. Ini kerana terdapat perniagaan runcit yang memperolehi keuntungan yang berlipat ganda hanya disebabkan kedudukan lokasi yang strategik.6. walaupun faktor-faktor lain seperti susun atur. Ini kerana pelanggan menggunakan harga untuk menilai kualiti. Bagi PALACE Adventures.00 4) Nilai produk Selain daripada harga psikologi. harga dan lain-lain tidak begitu menarik.99 keatas.

ruang syarikat juga luas kerana mampu memuatkan ramai pelanggan dalam satu masa. tempat letak kereta.1 Stratergi promosi dan Strategi promosi merupakan strategi yang paling penting di dalam memperkenalkan. menilai lokasi dari segi kependudukan dan persaingan.1. pondok polis. Ini kerana promosi jualan memberi sebab agar pelanggan membuat pembelian.1 Promosi jualan Aktiviti promosi yang dijalankan oleh PALACE Adventures ialah promosi jualan sebagai strategi kami untuk menarik pelanggan untuk membeli produk mereka. kolej pelajar. sebagainya. Promosi jualan adalah bersifat jangka pendek. stesen keretapi. memberitahu memujuk dan mempengaruhi pelanggan untuk melakukan pembelian Promosi yang terhadap produk dan perkhidmatan baru di pasaran.Selain itu.6. 7.6.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures lokasi seperti menyenaraikan beberapa pilihan dalam mencari lokasi. seperti berdekatan dengan kawasan perumahan. Jenis lokasi yang dipilih oleh PALACE Adventures adalah kawasan perniagaan di kawasan bandar yang terancang iaitu kawasan industri. stesen bas.Kedudukan lokasi syarikat juga strategik dengan terdapat pelbagai kemudahan awam untuk keselesaan orang ramai. oleh PALACE Adventures adalah untuk dilakukan meperkenalkan beg kembara bermeja kepada pelanggan serta menambah pembelian pelanggan terhadap barangan yang sedia ada. Lokasi tersebut amat strategik kerana terletak di pusat tumpuan orang ramai. Antaranya. Antara kemudahan ialah stesen bas dan teksi. Jenis-jenis promosi yang dilakukan oleh PALACE Adventures ialah: 7. kemudahan bank dan lain-lain. Ruangan ini merupakan satu kelebihan kepada syarikat kerana pelanggan boleh membuat pembelian dalam keadaan yang selesa dan syarikat dapat mempamerkan barangan dengan banyak. PALACE Adventures 79 .

pelanggan dari luar juga akan mengetahui tentang syarikat kami malah dapat memperkenalkan produk yang kami pasarkan.1. pada bulan Disember iaitu masa pembukaan semula sekolah. Tahun Baru Cina dan sebagainya. papan tanda nama Syarikat juga akan diletakkan di luar kedai yang bertujuan untuk memudahkan pelanggan mencari lokasi syarikat.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures melakukan promosi jualan untuk menggalakkan pembelian keluarannya di samping menggalakkan pembeli membeli produk secara berulang.. 80 .6. memberi diskaun sebanyak 10% pada jualan mega sale dan semasa musim perayaan Hari Raya Aidilfitri. Hari Raya Haji. Deepavali. Risalah tersebut akan diberikan terus kepada pelanggan yang datang berkunjung di samping menghantar risalah tersebut ke setiap rumah di kawasan tersebut. 7. PALACE Adventures menggunakan promosi jualan untuk meningkatkan jualan jangka pendek dan meningkatkan syer pasaran jangka panjang.00 oleh setiap pelanggan. Contohnya.2 Pemberian risalah Selain itu. Ini kerana pelanggan yang berkunjung di stesen petrol bukan sahaja terdiri daripada penduduk di kawasan tersebut tetapi juga luar daripada kawasan. Di samping itu. promosi beg sekolah dan beg tangan yang diadakan adalah seperti percuma satu beg bagi setiap pembelian RM 150. alat promosi yang dilakukan oleh PALACE Adventures adalah seperti pemberian risalah kepada setiap pelanggan. Risalah tersebut juga akan diberikan kepada pelanggan yang datang ke setiap stesen petrol sekitar Johor Bahru dan Melaka. Di samping itu. Dengan ini. Pemberian risalah bertujuan untuk memperkenalkan beg Cambagle keluaran terbaru syarikat kami kepada pelanggan.

Maka. dan cara promosi ini adalah berkesan kerana ramai orang suka membaca suratkhabar. Syarikat kami juga akan mengadakan peraduan cabutan bertuah pada setiap bulan Jun sempena sambutan ulang 81 . pelanggan boleh membuat pembelian barangan pada satu harga maksimum yang ditawarkan.3 Iklan di suratkhabar PALACE Adventures telah memilih suratkhabar sebagai alat promosinya yang utama. Pengiklanan di suratkhabar adalah agak murah. alat promosi ini berupaya menyampaikan mesej kepada pelbagai lapisan pelanggan dalam masa yang singkat. 7.4 Pemberian baucer dan hadiah Bagi menghargai pelanggan PALACE Adventures.1.00 kepada pelanggan yang bertuah.1.6.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Papan nama Syarikat Gambar rajah : Papan nama The Great Hi-Tech Enterprise 7. Pengiklanan ini akan disiarkan dalam empat jenis suratkhabar iaitu suratkhabar Cina. Tamil dan Inggeris. kami akan memberi baucer yang berharga RM 25.6. Dengan baucer tersebut. Melayu.

mereka boleh memilih barang percuma. Dengan juga menggunakan kad ahli semasa membuat pembelian. Pelanggan yang memiliki kad ahli PALACE Adventures boleh mengumpul mata pembelian untuk setiap pembelian dan apabila mata pembelian telah mencukupi. Hadiah-hadiah yang menarik akan disediakan oleh PALACE Adventures.6 Jualan secara On line 82 .5Kad ahli Selain itu.6.6.1.00. pelanggan akan mendapat diskaun 5%. Rajah : Contoh Kad Ahli PALACE Adventures jenis Gold Card 7. Contohnya RM 10 untuk 1 mata. mereka boleh memilih dompet dengan percuma.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures tahun PALACE Adventures. .1. setiap pelanggan boleh menjadi ahli PALACE Adventures dengan membayar yuran kad ahli yang berharga RM 10. 7. Jika pelanggan telah mengumpul 2000 mata pembelian.

tiga orang pembantu pemasaran iaitu pengurus bahagian promosi.palace_adventure. Melalui jualan secara on line.1 Carta organisasi bahagaian pemasaran PENGURUS PEMASARAN Pengurus Bahagian Promosi Pengurus Bahagian Jualan 83 Pengurus Bahagian Designer Produk . maka jawatan bagi jabatan pemasaran hanya terdiri daripada Pengurus Pemasaran . jualan dan designer produk 7.7 Senarai Jawatan Dan Bilangan Pekerja Memandangkan PALACE Adventures hanya sebuah perniagaan perkongsian yang kecil sahaja.7. Pelanggan hanya perlu ke laman web www.my untuk membuat urusan pembelian.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures PALACE Adventures juga akan mengadakan promosi dan menjual produk-produknya melalui internet. Hantaran barangan melalui pesanan on line adalah percuma di sekitar kawasan yang berdekatan.com. 7. pelanggan tidak perlu bersusah payah untuk pergi ke syarikat kami dan dapat mengetahui produk-produk terbaru yang dipasarkan oleh PALACE Adventures.

Menganalisis pesaing-pesaing bagi PALACE Adventures Menentukan harga jualan produk PALACE Adventures. Membangunkan strategi-strategi untuk mencapai matlamat PALACE Adventures Memastikan pembelian dan pengeluaran produk adalah cukup dan memuaskan.7.7.3 Imbuhan Balas Jasa Dan Gaji 84 .2 Spesifikasi Tugas • Tugas-tugas yang perlu dilaksanakan di bahagian pemasaran adalah seperti berikut. 7. • • • • • • Mempromosikan produk PALACE Adventures Membuat kajian tentang peluang dan ancaman masa depan PALACE Adventures Mengkaji kekuatan dan kelemahan PALACE Adventures.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures 7.

7.250 85 .7.5 Belanjawan Pemasaran PERBELANJAAN PEMASARAN Aset Tetap Van Penghantaran RM 50. 4. Peratusan pembahagian keuntungan mereka tertakluk kepada perjanjian yang telah dipersetujui oleh mereka ketika penubuhan perniagaan perkongsian ini.4 Perbelanjaan Awal Pemasaran Bilanga n 1.7. Oleh itu. Pengurus Pemasaran bagi PALACE Adventures akan diberikan gaji tetap. 2.000 Modal Kerja Promosi dan Iklan 1. 5 6 7 8 9 10 Butir-butir Perbelanjaan (RM) 200 250 300 200 350 300 100 250 300 300 2550 Awal Pengiklanan di surat khabar tempatan Pemberian risalah Kad ahli Papan tanda nama Promosi jualan Pemberian Baucer dan hadiah Alat tulis Hadiah percuma Reka bentuk laman web Belanja Pengangkutan JUMLAH 7. 3. pekongsi-pekongsi PALACE Adventures akan diberikan gaji bulanan dan akan menerima imbuhan dari keuntungan bersih yang diperolehi dalam perniagaan perkongsian.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Pada keseluruhannya. dan beliau akan menerima peratusan keuntungan dari jualan perkongsian mereka.

Tujuan utama rancangan operasi dibuat adalah sebagai garis panduan kepada perniagaan syarikat kami mengenai tugas-tugas yang akan dilaksanakan kelak iaitu segala kos yang berkaitan dengan proses pengeluaran dan perkhidmatan akan diambil kira. Dengan erti kata lain. utiliti & sebagainya) Pendaftaran & Lesen Perniagaan Insurans & Cukai Jalan Kenderaan Pelbagai Belanja Pra-Operasi JUMLAH 800 3.450 8. tujuan penyediaan rancangan perniagaan untuk meminimumkan kos dan memaksimumkan keuntungan di samping usaha kami yang lain 86 .000 400 57.000 Lain-Lain Perbelanjaan Lain Pra-Operasi Deposit (sewa.0 RANCANGAN OPERASI Rancangan operasi merupakan kaedah yang penting dalam proses pengeluaran produk dan perkhidmatan.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Komisen Jurujual 2.

pembahagian kerja antara pekerja. lokasi dan perancangan serta pengurusan sumber syarikat secara cekap dan berkesan supaya risiko ketidakupayaan perniagaan dapat dikurangkan. pemasaran dan pentadbiran. Syarikat kami beroperasi selama lima hari dalam seminggu iaitu dari hari isnin sehingga hari jumaat. unit pengeluaran atau masa operasi. Syarikat PALACE Adventures merupakan syarikat yang menjual pelbagai jenis bag. Beg Cambagle adalah keluaran baru yang bakal kami pasarkan. Dengan erti kata lain. keperluan bahan mentah. semua pekerja akan bekerja pada masa yang sama. Syarikat PALACE Adventures hanya menawarkan satu sesi kerja sahaja. penetapan kuantiti kemudahan-kemudahan yang diperlukan. 8. Jam masa operasi bagi syarikat ini merangkumi segala aspek pengurusan operasi. susun atur ruang operasi. manakala pada hari sabtu dan ahad syarikat kami tidak menjalankan operasi dan semua pekerja-pekerja syarikat kami akan cuti pada hari tersebut. kewangan. perniagaan kami dapat memperolehi kelebihan dalam bersaing dan mendapat sambutan yang baik di pasaran.1 Waktu Operasi Kerja Syarikat PALACE Adventures ini amat mementingkan ketetapan masa. Waktu bermulanya operasi syarikat kami bermula dari jam 9 pagi hingga jam 5 petang. 87 . Justeru diharap dengan keunikan produk kami ini. kami amat tegas dalam peruntukan masa untuk menjamin sasaran pengeluaran produk syarikat ini dapat dihasilkan mengikut masa yang telah diperuntukan. salah satunya ialah beg Cambagle yang dianggarkan merupakan barangan yang akan mendapat permintaan yang tinggi. Masa amat berharga kerana setiap masa bagi syarikat kami merupakan pendapatan. Oleh itu.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures untuk memenuhi permintaan dan kepuasan pelanggan terhadap produk dan perkhidmatan yang akan ditawarkan oleh perniagaan syarikat kami. Rancangan operasi perniagaan kami merangkumi penentuan pemilihan proses pengeluaran.

3. Upah lebih kerja adalah berdasarkan bilangan jam lebih kerja. kelulusan dan sebagainya.rekod yang lengkap bagi setiap ahli pekerjanya. 2. Tanpa rekod-rekod ini pihak pengurusan akan menghadapi kesukaran untuk merancang kehendak pekerja di masa hadapan.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Walaubagaimanapun. Rekod disiplin pekerja Semua rekod-rekod ini adalah penting bagi sesebuah syarikat dimana syarikat perlu mengetahui kedudukan sebenar dan tahap disiplin seseorang pekerjanya supaya tidak timbul masalah yang membabitkan syarikat dan pekerja nanti. Rekod kehadiran pekerjanya.1. Setiap hari pengurusan yang baik dan strategi amat diperlukan agar berjalan lancar tanpa sebarang masalah serta berkesan. Perkara ini adalah menurut undang-undang yang sah seperti kontrak pekerjaan dan bayaran serta maklumat mengenai faedah dan ianya juga penting untuk pengurusan sumber manusia yang berkesan. Rekod-rekod asas yang dikehendaki oleh pihak Syarikat PALACE Adventures terdiri daripada: 1. 8.2 Rekod-Rekod Personel. Berikut adalah terdapat beberapa prosedur yang telah ditetapkan oleh Syarikat PALACE Adventures iaitu: 8. Maklumat peribadi yang lengkap bagi setiap pekerjanya. membina program latihan yang kos efektif atau mengurus organisasi dengan perlaksanaan yang baik. Maklumat yang lengkap mengenai pekerjaan termasuk jawatan. pekerja akan diminta supaya bekerja lebih masa terutamanya tempoh masa yang menghampiri sesi pembukaan sekolah. Oleh itu prosedur pengurusan kerja merupakan satu proses yang dikehendaki dan menurut undang-undang yang sah. 4. bahagian. Sejarah pekerjaan pekerjanya. 88 .1.1 Posedur Pengurusan kerja Prosedur ini sangat penting dalam bahagian operasi kerana ini merupakan salah satu panduan serta rujukan dalam pengurusan kerja. 5. Pekerja akan bekerja lebih masa dan upah bagi kerja lebih masa akan diberi di mana upah tersebut adalah upah gandaan daripada upah biasa per satu jam. Setiap organisasi mestilah meyimpan rekod. kedudukan.

Alasan yang diberikan mungkin sakit atau beberapa alasan lain yang menyebabkan ketidakhadiran ini berlaku.S. Samada ketidakhadiran disijilkan atau tidak. Majikan tidak mempunyai hak untuk membuang pekerja-pekerja sesuka hati mereka.4 Pemberhentian Kerja "Anda dipecat".1. Hak-hak majikan dan pekerja-pekerja dalam hal pemberhentian kerja selalu disalahfahamkan. Hal ini kerana ia merupakan masalah yang penting. Prinsip termination simpliciter tidak diiktiraf di Malaysia (bukan seperti di U.1984). Contohnya ketidakhadiran boleh berlaku disebabkan oleh beberapa faktor seperti keadaan kerja.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures 8. Maklumat yang perlu dikekalkan termasuk : • • • • • Jumlah hari yang tidak hadir Jumlah jangka waktu ketidakhadiran Alasan ketidakhadiran. dalam konteks ini ia merujuk kepada keadaan di mana individu pekerja yang dijadualkan untuk bertugas tidak hadir pada masa yang ditetapkan.2 Semakan Kehadiran Dan Tidak Hadir. Majikan-majikan mestilah mempunyai sebab yang bernas untuk membuang seseorang pekerja dan mereka mesti memastikan bahawa pekerja itu dilayan dengan adil. Perkara yang paling penting bagi syarikat PALACE Adventures ialah masalah ketidakhadiran. Peringkat pertama dalam proses pengurusan ketidakhadiran ialah memastikan bahawa maklumat yang tepat dan dapat digunakan oleh kedua-dua pihak samada pihak individu atau peringkat organisasi. Oleh itu syarikat PALACE Adventures lebih menekankan isu pemberhentian kerja ini kerana dalam menentukan seseorang daripada di buang kerja adalah di sebabkan beberapa masalah yang timbul.1. 89 .A dimana ia telah lama digunakan dan hanya baru-baru ini dipersoalkan dalam mahkamah). kesihatan dan keselamatan dan sebagainya. dan bukan mereka memberhentikan pekerjanya sesuka hati tanpa sebarang alasan. Kos disebabkan ketidakhadiran 8. Frasa ini mewujudkan perasaan takut bagi setiap pekerja dan digambarkan sebagai frasa yang paling tidak digemari dalam bahasa Inggeris (Brammer. oleh itu masalah boleh diperhatikan dan diuruskan.

Rani bertanggungjawab memastikan operasi jualan kedai berjalan lancar. setelah dibuat siasatan :- a) Membuang kerja tanpa notis.2 ANALISA PENGURUSAN OPERASI / JUALAN Pengurusan operasi PALACE Adventures diterajui oleh Pengurus Operasinya Tn. Suriawani bt. Penyelia bahagian PALACE Adventures bertanggungjawab reka bentuk menguruskan kemasukan barang-barang tersebut ke dalam negara. atau c) Mengenakan sebarang hukuman ringan lain yang dianggap adil dan sesuai kepada pekerja. Tanggunggjawabnya bermula dari penempahan barang dari pembekal sehingga barang dijual dan ditempah semula. PALACE Adventures turut sentiasa teliti dalam trendtrend terkini yang berkaitan dengan beg agar dapat mempelbagaikan fesyen beg dalam memenuhi keperluan serta kehendak pelanggan. Penyelia bahagian operasi iaitu Pn. Hj. atas sebab-sebab salah laku yang tidak selaras dengan keperluan syarat-syarat yang tersurat atau tersirat dalam perkhidmatan. Bagi bekalan dari luar negara. atau b) Menurunkan pangkat pekerja itu. dan jahitan. Bagi dalam negara barangniaga diambil dari Kuala Lumpur.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Tidak terdapat undang-undang yang menyatakan keadaan-keadaan di mana perberhentian boleh berlaku ataupun prosedur-prosedur yang mesti diikuti kecuali Seksyen 14 Akta Pekerjaan yang menyatakan : Seseorang majikan boleh. Ia berlaku kerana pemegang syer mempunyai kenalan di sana. PALACE Adventures mendapatkan bekalan dari dalam dan luar negara. Kebanyakkan barang mentah yang diperolehi adalah di Kuala Lumpur. Syarikat PALACE Adventures sendiri akan mereka bentuk sepertimana yang dikehendaki serta cita rasa para pelanggan yang hendak menempah. 8. PALACE Adventures mendapatkan bekalan dari Hong Kong dan China. Abdul Kareem bin Adnan kemudian dibawah pengurusannya terdapat penyelia bahagian reka bentuk. Katalog digunakan bagi 90 . fabrik.

RM 10 x 100 unit beg = RM 1. Penghantaran adalah dalam bentuk shipping dan juga penghantaran udara. Span 91 . RM 40 x 100 unit beg = RM 4000 Jumlah kos: RM 4000 ii. pengasingan akan dibuat oleh jurujual mengikut jenis dan saiz beg kemudian baru diletakkan di ruang peragaan mengikut bahagian. Benang 10 meter x 1 unit beg = RM 10 1000 meter diperlukan untuk menghasilkan 100 unit beg sehari. pelanggan akan datang ke kedai dan membuat belian.2.000 iii. Setelah proses ini selesai. penyelia akan menguruskan kemasukan barang ke ruang peragaan. Setelah barang sampai di stor. 8.1 Barang Mentah Digunakan Untuk Pengeluaran Anggaran perbelanjaan penghasilan 100 unit beg sehari: Bahan membuat beg: i. Sebelum itu. Kain bermutu tinggi / kalis air 1 meter x 1 unit beg = RM 40 100 meter diperlukan untuk menghasilkan 100 unit beg sehari. pengurus operasi merangkap pengurus jualan akan menempah kembali barangniaga.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures mendapatkan fesyen-fesyen yang terkini dari negara tersebut dan membuat pembelian.000 Jumlah kos: RM 1. Pengurusan inventori ini adalah dititikberatkan oleh PALACE Adventures kerana ia adalah sebahagian daripada perkhidmatan pelanggan agar ini dapat menjamin keselesaan dan kehendak para pelanggan. Keseluruhan proses ini akan dipastikan berjalan lancar oleh pengurus supaya tidak berlaku kekurangan stok. Peringkat terakhir.

Aluminium 1 kilogram x 1 unit beg = RM 40 100 kilogram diperlukan untuk menghasilkan 100 unit beg sehari. Aluminium v. Getah 92 . Screw vi. RM 40 x 100 unit beg = RM 4000 Jumlah kos: RM 4000 v.600 ii.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures 1 meter x 1 unit beg = RM 10 100 meter diperlukan untuk menghasilkan 100 unit beg sehari. RM 10 x 100 unit beg = RM 1000 Jumlah kos: RM 1000 Kos bahan mentah untuk membuat 100 unit beg sehari: i.000 RM 4000 RM 1600 RM 1000 Jumlah kos sehari: RM 12. RM 16 x 100 unit beg = RM 1600 Jumlah kos: RM 1600 vi.000 iv. Kain bermutu tinggi / kalis air RM 4000 RM 1. Benang iii. Screw 16 biji x 1 unit beg = RM 16 1600 unit diperlukan untuk menghasilkan 100 unit beg sehari.000 RM 1. RM 10 x 100 unit beg = RM 1. Span iv. Getah 1 kilogram x 1 unit beg = RM 10 100 kilogram diperlukan untuk menghasilkan 100 unit beg sehari.000 Jumlah kos: RM 1.

024. Mesin pembentuk kain RM 20.2 Mesin dan Peralatan Anggaran perbelanjaan setahun .000 x 1 unit 2 unit diperlukan untuk menghasilkan 100 unit beg sehari.000 ii.000 = 24.600 x 20 hari (anggaran 20 hari operasi setiap bulan) = RM 252.000 RM 3.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Jumlah kos sebulan: RM 12. RM 20.024.000 x 1 unit 2 unit diperlukan untuk menghasilkan 100 unit beg sehari.000 x 2 unit = RM 40. RM 20.000 x 2 unit = RM 40. Mesin pembentuk alumunium RM 20.000 RM 252.000 Jumlah: RM 40. Mesin dan peralatan yang digunakan: i.000 x 1 unit 2 unit diperlukan untuk menghasilkan 100 unit beg sehari.000 8.000 x 2 unit = RM 40.000 x 12 bulan = RM 3.000 Jumlah: RM 40. RM 20.000 unit beg (400 unit sebulan x 12 bulan) Jumlah kos: RM 3.000 = 2000 unit beg (100 unit sehari x 20 hari operasi) Jumlah kos: RM 252.000 iii.000 Jumlah: RM 40. Mesin jahitan RM 20.024.000 93 .000 Jumlah kos setahun: RM 252.2.

000 Jumlah: RM 40.500 viii. Meja operasi RM 500 x 1 unit 5 unit diperlukan untuk menghasilkan 100 unit beg sehari.000 Jumlah: RM 30.000 Jumlah: RM 40. RM 20.000 Jumlah: RM 5.000 x 1 unit 2 unit diperlukan untuk menghasilkan 100 unit beg sehari.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures iv. RM 500 x 5 unit = RM 2.000 vii.000 vi.000 x 2 unit = RM 40.000 v.000 94 . Mesin pembentuk span RM 20. RM 20. Mesin pembentuk getah RM 20. Pemutar screw RM 100 x 1 unit Anggaran kegunaan 50 unit setahun RM 100 x 50 unit = RM 5.500 Jumlah: RM 2.000 x 2 unit = RM 40.Sarung tangan RM 5 x 1 unit Anggaran kegunaan 6000 unit setahun RM 5 x 6000 unit = RM 30.000 x 1 unit 2 unit diperlukan untuk menghasilkan 100 unit beg sehari.

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures ix. Kasut RM 30 x 1 unit Anggaran kegunaan 300 unit setahun RM 30 x 300 unit = RM 9.000 RM 40. Pakaian keselamatan xi.000 Jumlah: RM 15. Topeng muka RM 5 x 1 unit Anggaran kegunaan 6000 unit setahun RM 5 x 6000 unit = RM 30.000 RM 9. Pakaian keselamatan RM 50 x 1 unit Anggaran kegunaan 300 unit setahun RM 50 x 300 unit = RM 15. Pemutar screw vii.000 x.500 RM 30.000 RM 15. Mesin pembentuk span vi. Mesin pembentuk getah v.000 RM 30. Meja operasi viii. Mesin pembentuk alumunium iv.000 xi. Kasut 95 .000 Jumlah: RM 291. Mesin jahitan RM 40.000 Jumlah: RM 30. Mesin pembentuk kain iii.000 RM 2.000 Kos mesin dan peralatan: i. Sarung tangan ix.000 RM 5.000 RM 40.000 RM 40. Topeng muka x.500 ii.000 RM 40.000 Jumlah: RM 9.

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures 8.3 Kelengkapan Pejabat Anggaran perbelanjaan setahun . Kelengkapan pejabat: i.2.000 x 10 unit = RM 20.000 iii. Komputer RM 2. Telefon Percuma dari Telekom Malaysia Berhad 10 unit v.000 x 1 unit RM 2.000 iv.000 Jumlah: RM 2.000 Jumlah: RM 1.000 Jumlah: RM 1.000 x 1 unit = RM 1. Meja dan kerusi RM 100 x 1 set RM 100 x 20 set = RM 2. Rak fail RM 50 x 1 unit RM 50 x 20 unit = RM 1.000 Jumlah: RM 20.000 96 .000 ii. Faks RM 1.

000 x 1 unit = RM 5. Penyaman udara RM 2.000 Jumlah: RM 10.000 x 1 unit Rm 2.000 Jumlah: RM 5.000 x 5 unit = RM 10.000 Kos kelengkapan pejabat: i.000 vii.000 97 . Set sofa tetamu RM 2.000 ix.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures vi.000 viii. Meja dan kerusi RM 2.000 Jumlah: RM 5.000 xi.000 Jumlah: RM 1.000 Jumlah: RM 2. Projektor lcd RM 5.000 x 1 unit = Rm 2. Meja mesyuarat dan kerusi RM 5000 x 1 set = Rm 5. Kaunter penyambut tetamu RM 500 x 1 unit = RM 500 Jumlah: RM 500 x.Alat tulis Anggaran perbelanjaan setahun = RM 1.

500 500 8.000 RM 10.4 Lain-lain perbelanjaan Perbelanjaan tahunan: i. Faks vi.400 RM 1. Set sofa tetamu xi.2.000 RM 47. Bil elektrik x 12 bulan RM 6. Bil air x 12 bulan iii.200 RM 36.000 RM RM 2. Bil pembentungan iv.000 RM 10.600 ii. Kaunter penyambut tetamu x.000 RM 20. Sewa pejabat & kilang x 12 bulan v. Alat tulis ix. Telefon v. Rak fail iii. Komputer iv.000 RM 5. Projektor lcd vii. Perbelanjaan kecemasan 98 . Meja mesyuarat dan kerusi Jumlah: RM 1.000 Jumlah: RM 55.000 RM 1.000 RM 5. Penyaman udara viii.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures ii.000 RM 2.000 RM 1.

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures 8. PILIHAN WARNA Memilih warna yang sesuai dengan kehendak pelangan PENGHASILAN PRODUK SIAP PEMERIKSAAN KUALITI 99 PENYIMPANAN PEMBUNGKUSAN .3 PROSES UNTUK PENGELUARAN PROSES MELAKAR Melukis di atas sehelai kertas kosong bagi mendapatkan gambaran atau rupa bag yang akan dihasilkan MEMILIH FABRIK Memilih jenis kain dan span yang sesuai untuk menghasilkan beg yang berkualiti PROSES MENJAHIT Menjahit fabrik yang dipilih bagi menghasilkan sebuah bag. proses menjahit dilakuakan dengan teliti.

Tempahan akan PROSES MENJAHIT PENGHASILAN PRODUK SIAP Menjahit fabrik yang dipilih bagi menghasilkan sebuah bag.1 PROSES PENERIMAAN MENUNJUKKAN KATALOG Pertama sekali. proses menjahit dilakuakan dengan teliti.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures 8. akan ditunjukkan katalog model atau produk jenis beg kepada pelanggan bagi membantu mereka membuat PERUNDINGAN Setelah pelanggan berpuas hati mengenai pilihan mereka maka perundingan atau perjanjian akan dibuat. PEMERIKSAAN KUALITI PENYERAHAN Setelah selesai pemeriksaan maka pelanggan akan dihubungi untuk penyerahan tempahan yang telah ditempah oleh pelanggan 100 .3.

2 PROSES UNTUK KEROSAKAN BARANG MENERIMA ADUAN Sekiranya barang yang di beli ataupun ditempah mengalami kerosakan ataupun kecuaian dari pihak syarikat maka barang akan MENELITI PUNCA KEROSAKAN Setelah menerima aduan maka barang tersebut akan diteliti serta diperiksa punca kerosakan atau kecuaian terhadap MEMBAIK PULIH SELESAI BAIK PULIH Seterusnya setelah diperiksa maka kerja baik pulih akan diteruskan. .3.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures 8. PEMERIKSAAN KUALITI 101 PENYERAHAN Akhir sekali setelah selesai pemeriksaan dan baik pulih barang tersebut maka akan dipulangkan semula kepada pengadu.

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures 8.4 CARTA ORGANISASI OPERASI PENGURUS OPERASI Pengurus Bahagian Reka Bentuk Pengurus Bahagian Jahitan Pengurus Bahagian Stor Tukang Cuci Pengurus Bahagian Fabrik 102 .

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures 8.4.1 SENARAI PEKERJA DI BAHAGIAN OPERASI 103 .

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures JAWATAN JUMLAH PEKERJA TINGKAT GAJI (RM) GAJI YANG PERLU BAYAR Pengurus Operasi 1 2000 2000 Bahagian Reka Bentuk 4 1200 4800 Bahagian Fabrik 3 1200 3600 Bahagian jahitan 6 800 4800 Bahagian stor 2 750 1500 Tukang cuci 2 500 1000 JUMLAH KESELURUHAN 18 6450 17700 104 .

2 KELAYAKAN DAN JUMLAH GAJI PEKERJA 105 .4.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures 8.

∗ Memiliki kelulusan dalam Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Perniagaan dan mempunyai dua tahun pengalaman kerja. ∗ Sanggup bekerja keras. Bahagian Stor ~Membungkus produk yang telah siap dan memasukkan produk 106 * Tidak perlu sebarang kelulusan atau pengalaman kerja. ~Menghasilkan idea baru dan mereka produkpruduk baru. . * Mempunyai kemahiran dan pengalaman kerja dalam jahitan.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures JAWATAN TUGAS KELAYAKAN Pengurus Operasi ~ Mengawal dan mamastikan proses operasi harian berjalan dengan licin dan selaras dengan objektif syarikat. Bahagian Fabrik ~ Memilih fabrik dan warna yang bersesuaian. * Memiliki kelulusan dalam rekaan dan jahitan. Bahagian Jahitan ~ Mencantum atau menjahit fabrik-fabrik yang telah dibentuk. serta membentuk fabrik untuk dijahit. sekurang-kurangnya memiliki sijil dalam bidang tersebut. * Memiliki kelulusan dalam pereka design. Bahagian Reka Bentuk ~Melakar atau melukis produk yang hendak dihasilkan. ~ Mengurus inventori peralatan yang terlibat dengan mengambil kira kos yang terlibat. * Tidak perlu sebarang kelulusan. sekurang-kurangnya memiliki sijil diploma dalam bidang tersebut.

3 TINGKAT GAJI DAN INSENTIF PEKERJA JAWATAN BILANGAN TINGKAT GAJI BULANAN (RM) Pengurus Operasi 1 2000 220 30 1750 EPF (13%) (RM) SOCSO (2%) (RM) JUMLAH (RM) Bahagian Design 4 1200 107 156 24 1020 .Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures 8.4.

5 65 (130) 10 (20) 425 (850) 8.5 (195) 15 (30) 637.5 PELAN STRUKTUR PEJABAT OPERASI Meja besar komputer PROSES MELAKAR 108 .5 (1275) Tukang Cuci 2 500 (1000) JUMLAH KESELURUHAN 2132 328 6212.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures (4800) (624) (96) (4080) Bahagian Fabrik 3 1200 (3600) 156 (468) 24 (72) 1020 (4080) Bahagian Jahitan 6 800 (4800) 104 (520) 16 (80) 680 (4080) Bahagian Stor 2 750 (1500) 97.

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures kompute r Meja besar PILIHAN WARNA DAN FABRIK Terdapat dua buah meja besar di pejabat bahagian operasi. memotong kertas serta memilih warana dan fabrik yang sesuai dengan produk yang dikeluarkan.1 PELAN STRUKTUR BAHAGIAN PEMASARAN Rak untuk beg computer riba Rak untuk kembara dan beg sukan ( Cambagle ) 109 .5. 8. meja besar yang tersedia ini adalah untuk pekerja di bahagian Bahagian design dan bahagian fabrik melakukan kerja melukis. bahagian ini juga terdapat dua buah komputer untuk memudahkan lagi pekerja di bahagian yang terlibat melakukan kerja mereka.

5. BAHAGIAN OPERASI ( AKSESORI + MENYEMPURNAKAN BEG ) Mesin pem Mes getah 110 .2 PELAN STRUKTUR BAHAGIAN PROSES Tempat meletak produk yang telah siap dikotakkan.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Rak untuk beg tangan dan dompet Rak untuk beg sekolah BAHAGIAN PROSES BAHAN MENTAH 8.

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Mesin pembentuk kain pembentuk kain Mesin Mesin jahit Mesin jahit Mesin pembentuk span Mesin pembentuk aluminium Mesin Pembentuk aluminium Mesin pembentuk getah MEJA MEJA 111 .

300 112 .100 3.500 6.500 10.000 3.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures 8.000 Lain-Lain Perbelanjaan Lain Pra-Operasi Deposit (sewa.5. SOCSO (Operasi) Utiliki Kilang Penyelenggaraan Kilang 15.500 90.2 BELANJAWAN OPERASI PERBELANJAAN OPERASI Aset Tetap Mesin dan Peralatan Ubahsuai Kilang RM 45. KWSP. utiliti & sebagainya) Pendaftaran & Lesen Perniagaan Insurans & Cukai Jalan Kenderaan Pelbagai Belanja Pra-Operasi JUMLAH 700 1.000 5.000 Modal Kerja Belian Bahan Mentah & Pembungkusan Pengangkutan Masuk & Duti Gaji.

utiliti & sebagainya) Pendaftaran & Lesen Perniagaan Insurans & Cukai Jalan Kenderaan Pelbagai Belanja Pra-Operasi 8.500 600 800 400 1.000 113 . Anggaran perbelanjaan pentadbiran. KWSP & PERKESO Sewa Bangunan Bil Air Bil Elektrik Insurans Penyelenggaraan Pejabat Lain-Lain Perbelanjaan Lain Pra-Operasi Deposit (sewa.0 RANCANGAN KEWANGAN PALACE Adventures NAMA PERNIAGAAN/SYARIKAT 1.000 8.500 Modal Kerja Gaji. pemasaran dan operasi: PERBELANJAAN PENTADBIRAN Aset Tetap RM Tanah & Bangunan Peralatan Pejabat 36.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures 9.000 JUMLAH 71.000 Ubahsuai Pejabat Perabot Pejabat 10.000 4.200 1.

000 114 .250 2.000 Modal Kerja Promosi dan Iklan Komisen Jurujual 1.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures PERBELANJAAN PEMASARAN Aset Tetap Van Penghantaran RM 50.

000 115 .000 400 57.450 PERBELANJAAN OPERASI Aset Tetap Mesin dan Peralatan Ubahsuai Kilang RM 45.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Lain-Lain Perbelanjaan Lain Pra-Operasi Deposit (sewa. utiliti & sebagainya) Pendaftaran & Lesen Perniagaan Insurans & Cukai Jalan Kenderaan Pelbagai Belanja Pra-Operasi JUMLAH 800 3.

500 10.500 90.100 3.500 6.300 2. utiliti & sebagainya) Pendaftaran & Lesen Perniagaan Insurans & Cukai Jalan Kenderaan Pelbagai Belanja Pra-Operasi JUMLAH 700 1. Anggaran jualan dan belian: ANGGARAN JUALAN ANGGARAN BELIAN 116 .000 Lain-Lain Perbelanjaan Lain Pra-Operasi Deposit (sewa.000 3. KWSP.000 5.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Modal Kerja Belian Bahan Mentah & Pembungkusan Pengangkutan Masuk & Duti Gaji. SOCSO (Operasi) Utiliki Kilang Penyelenggaraan Kilang 15.

500 15.500 186.000 60.000 195.Hayat (Thn) ASET TETAP Peralatan Pejabat Ubahsuai Pejabat Perabot Pejabat Van Penghantaran - ASET TETAP 5 8 8 5 10 5 Mesin dan Peralatan Ubahsuai Kilang 5 5 5 8 5 5 1 KAEDAH PENGIRAAN SUSUT NILAI ASET TETAP (1=garis lurus.500 15.500 15.000 60. Anggaran jangka hayat aset tetap dan kaedah pengiraan susut nilai: J.000 60.500 15.500 15.500 15.000 756.500 15.000 60.800 Bulan 1 Bulan 2 Bulan 3 Bulan 4 Bulan 5 Bulan 6 Bulan 7 Bulan 8 Bulan 9 Bulan 10 Bulan 11 Bulan 12 Jumlah Tahun 1 Jumlah Belian Tahun 2 Jumlah Belian Tahun 3 15.300 205.000 793.000 60.000 60.065 Tahun 2: Tahun 3: 3.500 15. Kutipan jualan dan bayaran pembelian bahan: KAEDAH KUTIPAN JUALAN KAEDAH BAYARAN PEMBELIAN BAHAN 100 % Tunai: Bayaran dalam bulan belian Kredit: 1 bulan selepas belian Kredit: 2 bulan selepas belian Jumlah 100% Tunai: Kutipan dalam bulan jualan Kredit: 1 bulan selepas jualan Kredit: 2 bulan selepas jualan Jumlah 100 % 100% 4.500 15.000 60.000 720.000 60.500 15.Hayat (Thn) J.000 60.500 15. 2=baki berkurangan) 117 .Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Tahun 1: Bulan 1 Bulan 2 Bulan 3 Bulan 4 Bulan 5 Bulan 6 Bulan 7 Bulan 8 Bulan 9 Bulan 10 Bulan 11 Bulan 12 Jumlah Tahun 1 Jumlah Jualan Tahun 2 Jumlah Jualan Tahun 3 60.000 60.000 60.

0 00 STOK BARANG SIAP AKHIR TAHUN STOK BAHAN MENTAH AKHIR TAHUN RM 000 8.5 00 3.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures 5. 000 10. 000 Nilai stok bahan mentah akhir tahun 1 Nilai stok bahan mentah akhir tahun 2 Nilai stok bahan mentah akhir tahun 3 Nilai stok barang siap akhir tahun 1 Nilai stok barang siap akhir tahun 2 Nilai stok barang siap akhir tahun 3 7. 9. Anggaran kadar peningkatan tahunan modal kerja (jika ada): KADAR PENINGKATAN MODAL KERJA Kadar kenaikan modal kerja tahun 2 5% Kadar kenaikan modal kerja tahun 3 5% 6. Maklumat perniagaan: 2 JENIS PERNIAGAAN 1 = Pengilangan 2 = Perdagangan 3 = Perkhidmatan ENTITI PERNIAGAAN 1 = Syarikat Sdn Bhd 2 = Perkongsian 3 = Milikan Tunggal 1 9. Cadangan sumber pembiayaan: PINJAMAN (jika perlu) Kadar faedah Jangka masa pinjaman Kaedah pengiraan faedah* * Kaedah: 1 = kadar tetap 2 = atas baki tahunan 6% 10 2 118 .8 00 4. Kadar cukai pendapatan syarikat (bagi syarikat sendirian berhad): KADAR CUKAI SYARIKAT Kadar cukai syarikat tahun 1 Kadar cukai syarikat tahun 2 Kadar cukai syarikat tahun 3 28% 28% 28% 8. Anggaran nilai stok bahan mentah dan barang siap pada akhir tahun: RM 3.

000 10.000 40.500 5.000 18.400 21.100 21.000 Modal Kerja 1 Pentadbiran Pemasaran Operasi Keperluan Lain & PraOperasi Luar Jangka 10% JUMLAH bulan 12.625 12.000 Aset Sedia Ada Mesin dan Peralatan Ubahsuai Kilang 45.500 3.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures SEWA-BELI ASET (jika perlu) Kadar faedah Jangka masa pinjaman 7% 10 PALACE Adventures KOS PELAKSANAAN PROJEK & SUMBER PEMBIAYAAN Kos Pelaksanaan Projek Keperluan Aset Tetap Tanah & Bangunan Peralatan Pejabat Ubahsuai Pejabat Perabot Pejabat Van Penghantaran Kos Cadangan Sumber Pembiayaan Projek Pinjaman Sewa Beli Sumbangan Sendiri Tunai 36.000 36.500 3.000 10.000 45.000 5.875 240.200 21.250 40.870 45.500 50.070 119 .555 40.200 5 155.100 3.250 40.

8 0 9.80 21.2 00 7.3 1 2 13 1.80 0 36.60 0 14.31 88 7.40 0 7.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures PALACE Adventures JADUAL SUSUT NILAI ASET TETAP Nama Aset Kos (RM) Kaedah Tempoh (tahun) Tahu n Susut Nilai Tahunan Peralatan Pejabat 36.1 1 2 - 120 .2 00 7.00 28.2 7.2 00 7.3 3 2.2 00 0 0 0 0 0 0 7.00 0 0 0 0 0 0 Perabot Pejabat 10.50 1.2 00 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 - - - Nama Aset Kos (RM) Kaedah Tempoh (tahun) Tahu n Susut Nilai Tahunan Nama Aset Kos (RM) Kaedah Tempoh (tahun) Nilai Buku Tahu n Susut Nilai Tahunan Garis Lurus 5 Susut Nilai Terkumpul Nilai Buku 10.62 1.000 Garis Lurus 5 Susut Nilai Terkumpul Nilai Buku Nama Aset Kos (RM) Kaedah Tempoh (tahun) Tahu n Susut Nilai Tahunan Ubahsuai Pejabat Garis Lurus 8 Susut Nilai Terkumpul Nilai Buku 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 00 7.500 Garis Lurus 8 Susut Nilai Terkumpul 0 0 36.60 0 28.20 14.40 0 21.

00 0 30.000 Garis Lurus 10 Susut Nilai Terkumpul Nilai Buku Tahu n 3 4 5 6 7 8 9 10 75 6.00 0 10.00 0 30.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures 13 1.9 38 2.00 0 25.0 00 5.0 00 5.87 5 9.93 8 5.00 40.3 13 1.0 00 5.3 13 0 0 5 3.3 13 - 3 4 5 6 7 8 9 10 - - - Nama Aset Kos (RM) Kaedah Tempoh (tahun) Susut Nilai Tahu n Tahunan Nama Aset Kos (RM) Kaedah Tempoh (tahun) Susut Nilai Tahunan Garis Lurus 5 Susut Nilai Terkumpul Nilai Buku 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 00 5.3 13 1.00 0 5.00 0 20.5 63 5.00 0 10.3 13 1.00 0 15.18 8 10.00 0 0 0 50.00 0 45.00 0 25.0 5.0 00 5.00 45.00 0 35.0 00 5.56 3 7.3 13 1.6 25 1.2 50 3.00 0 40.0 00 5.0 00 5.00 0 50.0 00 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 - - - Nama Aset Kos (RM) Kaedah Tempoh (tahun) Tahu n Susut Nilai Tahunan Garis Lurus 5 Susut Nilai Terkumpul Nilai Buku Nama Aset Kos (RM) Kaedah Tempoh (tahun) Tahu n Susut Nilai Tahunan Garis Lurus 5 Susut Nilai Terkumpul Nilai Buku 1 - 1 - - - 121 .0 00 5.00 0 20.00 0 35.25 0 6.50 0 0 0 Van Penghantaran 50.3 13 1.00 0 15.0 00 5.

00 0 0 0 0 0 0 9.0 00 9.00 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 - Nama Aset Kos (RM) Nama Aset Kos (RM) 122 .00 0 9.0 00 0 0 0 0 0 0 18.00 0 36.00 0 27.0 00 0 36.0 00 9.00 0 45.000 Garis Lurus 5 Susut Nilai Terkumpul Nilai Buku Nama Aset Kos (RM) Kaedah Tempoh (tahun) Tahu n Susut Nilai Tahunan Ubahsuai Kilang Garis Lurus 8 Susut Nilai Terkumpul Nilai Buku 45.0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 00 9.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures 2 3 4 5 6 7 8 9 10 2 3 4 5 6 7 8 9 10 - Nama Aset Kos (RM) Kaedah Tempoh (tahun) Tahu n Susut Nilai Tahunan Mesin dan Peralatan 45.00 0 18.0 00 9.00 9.00 0 27.

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Kaedah Tempoh (tahun) Tahu n Susut Nilai Tahunan Garis Lurus 5 Susut Nilai Terkumpul Nilai Buku Kaedah Tempoh (tahun) Tahu n Susut Nilai Tahunan Garis Lurus 5 Susut Nilai Terkumpul Nilai Buku 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 - - 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 - - - 123 .

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures 124 .

600 108.0 2.000 Jumlah Bayaran 60.800 1.250 2.584 5.80 0 2.500 00 600 4.867 2.460 125 .250 2.333 8.000 60.800 .000 28 .800 6600 .000 400 1.000 Baki Pokok 720.80 1. KWSP & PERKESO Sewa Bangunan Bil Air Bil Elektrik Insurans Penyelenggaraan Pejabat Belanja Pemasaran Promosi dan Iklan Komisen Jurujual Kaedah 155.000 Pokok 60.000 7.230 15.800 6 .355 1.600 16 4.200 600 400 8.555 Jumlah 60.55 2.022 8.955 8.000 Faedah 45.200 4.400 24 18.000 8.000 2.80 0 2.000 60.625 36 .000 00 4.80 0 8.000 12.625 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 15.55 6 800 15.500 .000 20.80 2.938 10.000 62.000 4 24.667 3.80 0 6 .400 60.55 6 8.800 200.000 793.111 1.000 0 2.155 800 77.000 - 756.070 155.800 103.200 7.55 6 15.200 1.000 6 15.600 800 400 1.000 60.0002.000 140.80 0 1.0 1.800 6 .845 7.889 8.250 2.289 1.500 93.000 Bayaran 60.60.778 800 1.000 6 .000 124.800 8.486 19.500 600 800 400 1.800 40 .000 920.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures PALACE Adventures ALIRAN WANG TUNAI PRO FORMA JADUAL BAYARAN BALIK SEWA BELI DAN PINJAMAN BULAN PraOperasi 1 2 3 4 BAYARAN BALIK PINJAMAN 5 6 7 8 9 11 12 BAYARAN 10 BALIK SEWA BELI JUMLAH TAHUN 2 TAHUN 3 PALACE Adventures PENERIMAAN TUNAI Modal Pemilik (Tunai) Pinjaman Bank Jualan Tunai Jumlah Kadar Faedah Tempoh (tahun) 45.000 9 8 2.0 00 4.800 1.000 60.250 1.000 12 .800 1.200 23.500 6.80 600 800 0 800 2.500 600 600 800 5.000 2.000 .000 60.250 6 2.000 98.000 8.333 60.000 .55 1.000 5 800 1.000 Baki Pokok 60.000 24.000 Pokok 756.000 Faedah 60.040 12.750 25.200 1.000 2.000 7% 10 60.000 15.250 2.500 6002.250 15.000 60.889 23.538 26.000 4.55 6 1.000 1.222 46.0 400 00 1.000 793.000 15.000 Jumlah Kadar Faedah Tempoh (tahun) 60.489 10 4.500 800 21.000 60.089 1.200 8.422 2.800 6 .000 17.070 Tahu n Kutipan Akaun Belum Terima JUMLAH PENERIMAAN TUNAI PEMBAYARAN TUNAI Belanja Pentadbiran Gaji.000 60.000 8 .200 2.500 22.080 5.556 933 16.0 00 800 4.000 9.200 15.000 2.733 1.000 155.320 18.250 1.667 400 6 7 400 1.200 600 1.560 10.000 .200 20 .200 600 400 1.444 108.000 1 2 60.0 00 4.000 0 2.555 6% 10 Baki Tahunan 60.55 6 15.222 19.800 800 6400 .55 6 60.900 7.250 31.292 13.500 6 600 15.500 4 600 3 1.000 4.533 1.000 40.500 0 1.0 00 .000 9.800 6 .250 4.467 8.55 6 15.555 155.000 15.250 1.000 32 .80 1.0 00 4.0 00 1.55 400 6 1.0 00 8.200 6 1.555 60.80 400 400 0 1.000 1.200 16.000 Tahun 60.250 18.

000 5.100 3.100 3.000 7.800 15.000 2.500 15.000 120.000 11.000 1.100 3. utiliti & sebagainya) Pendaftaran & Lesen Perniagaan Insurans & Cukai Jalan Pelbagai Belanja Aset Tetap Belian Aset Tetap .500 10.900 126.300 67.296 778 333 233 1. KWSP.000 6.000 6.500 10.000 5.000 195.100 3.500 15.000 2.296 778 333 233 1.100 3.500 5.690 15.296 778 333 233 1.000 5.296 778 333 233 1.300 205.296 778 0 4.800 15.000 6.500 15.000 6.000 5.800 15.800 85.000 5.000 5.500 10.000 81.500 10.000 5.296 778 333 233 1.100 3.500 15.000 6.000 5.100 3.065 Perbelanjaan Lain Pra-Operasi Deposit (sewa.000 333 233 1.500 10.500 400 1.Pelbagai Bayaran Muka Sewa Beli Bayaran Balik Sewa Beli: Pokok Faedah Bayaran Balik Pinjaman: Pokok Faedah Cukai 96.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Belanja Operasi Belian Tunai Bayaran Akaun Belum Bayar Pengangkutan Masuk & Duti Gaji.500 15.296 778 333 233 1.100 3.500 10.500 96.000 6. SOCSO (Operasi) Utiliki Kilang Penyelenggaraan Kilang 6.500 10.100 3.500 15.100 3.500 15.500 10.Tanah & Bangunan Belian Aset Tetap .000 78.260 37.333 0 4.200 36.556 7.400 0 4.296 778 333 233 1.500 1.556 9.500 11.500 10.000 5.575 1.467 0 126 .500 400 11.995 132.000 2.473 39.000 6.000 6.500 15.500 186.100 3.500 10.296 778 333 233 1.654 1.296 778 333 233 1.000 6.000 6.500 15.000 6.500 1.000 5.296 778 333 233 1.000 5.500 15.000 64.100 3.000 7.500 5.500 15.296 778 333 233 1.000 11.500 10.000 61.000 5.556 8.500 10.

509 92.509 85.781 58.491 1.509 86.491 1.799 58.253 58.491 1.491 1.491 1.271 86.509 80.308 92.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures JUMLAH PEMBAYARAN TUNAI LEBIHAN/(DEFISIT) BAKI AWAL BAKI AKHIR 79.781 88.224 127 .762 85.253 83.327 95.491 1.509 94.491 1.836 104.400 79.789 95.509 88.225 121.540 8.234 80.327 58.290 58.509 83.290 89.509 91.818 94.296 781.818 58.509 82.234 58.225 59.836 824.762 58.509 89.991 9 79.929 104.744 58.491 1.836 95.871 11.491 1.799 91.836 747.225 79.296 116.308 58.271 58.744 82.460 95.509 79.491 1.491 1.

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures
PALACE Adventures PENYATA KOS PENGELUARAN PRO FORMA
Tahun 1 Bahan Mentah Stok Awal Belian Tahun Semasa Stok Akhir Jumlah Kos Bahan Pengangkutan Masuk & Duti Gaji, KWSP, SOCSO (Operasi) Overhed Kilang Susut Nilai Aset Tetap (Operasi) Utiliki Kilang Penyelenggaraan Kilang Tahun 2 Tahun 3

0 186.000 3.500 182.500 78.000 260.500 120.000

3.500 195.300 3.800 195.000 81.900 276.900 126.000

3.800 205.065 4.000 204.865 85.995 290.860 132.300

9.000 61.200 36.000

9.000 64.260 37.800

9.000 67.473 39.690

PALACE Adventures KUNCI KIRA-KIRA PRO FORMA Jumlah Kos Overhed
Kilang Tahun 1 Kos Pengeluaran ASET Aset Tetap (Nilai Buku) Tanah & Bangunan Peralatan Pejabat Ubahsuai Pejabat Tahun 2 106.200 Tahun 3 486.700 111.060 513.960 116.163 539.323

28.800

21.600

14.400

105

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures
Perabot Pejabat Van Penghantaran 9.188 45.000 7.875 40.000 6.563 35.000

Mesin dan Peralatan Ubahsuai Kilang

36.000

27.000

18.000

118.988 Aset Semasa Stok Bahan Mentah Stok Barang Siap Akaun Belum Terima Tunai Aset Lain Deposit JUMLAH ASET Ekuiti Pemilik Modal Untung Bersih Terkumpul Liabiliti Jangka Panjang Baki Pinjaman Baki Sewa Beli 3.500 8.000 95.836 107.336 1.000 227.324

96.475 3.800 9.000 104.296 117.096 1.000 214.571

73.963 4.000 10.000 116.224 130.224 1.000 205.187

45.070 6.254 51.324 140.000 36.000

45.070 13.057 58.127 124.444 32.000

45.070 23.228 68.298 108.889 28.000

105

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures
176.000 Liabiliti Semasa Akaun Belum Bayar JUMLAH EKUITI & LIABILITI 227.324 214.571 205.187 156.444 136.889

10.0 TARIKAN PERNIAGAAN

Syarikat kami juga mempunyai pelbagai tarikan yang dirasakan mampu untuk menarik perhatian pengguna supaya memilih untuk menggunakan produk keluaran kami ini. Perniagaan kami ini mempunyai pelbagai kelebihan yang dapat dilihat oleh semua pihak khasnya para pengguna.

10.1 Kualiti Produk Kami memberikan jaminan bahawa beg Cambagle iaitu keluaran syarikat kami ini adalah berasaskan bahan-bahan yang berkualiti tinggi iaitu import dari China dan telah menjalankan proses penyelidikan dan pembangunan ( R & B ). Selain itu, syarikat kami 105

kesemuanya mempunyai tahap pendidikan yang berkaitan dengan bidang pengurusan jabatan seperti yang terdapat dalam carta organisasi syarikat. Selain itu. 10. Perkara ini akan membantu kepada sistem pengurusan syarikat untuk menjadi lebih stabil dan kukuh bertunjangkan pengurusan daripada pekongsi-pekongsi yang berpengalaman dan berkelibar tinggi. 10.2 Sistem pengurusan yang berkemahiran tinggi Berdasarkan latar belakang para pekongsi kami ini.3 Perkhidmatan yang mesra Kami amat mengutamakan perhubungan yang mesra dengan para pelanggan kami kerana pelanggan merupakan aset berharga syarikat. Kami juga amat mengutamakan pandangan dan pendapat pengguna terhadap produk kami dan memandang berat terhadap pendapat mereka untuk memperbaiki kualiti produk kami.4 Harga yang berpatutan 106 . Kami akan melatih setiap pekerja supaya sentiasa senyum dengan pelanggan dan menganggap senyum sebagai salah satu amalan. 10. setiap pekerja juga mempunyai kemahiran dan pengalaman dalam menguruskan bidang masing-masing.Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures mempunyai pakar-pakar yang bekarja di bahagian penyelidikan dan pembangunan (R&D) untuk memastikan beg Cambagle yang dikeluarkan adalah mengikut piawai yang ditetapkan.

10.6 Sesuai untuk dinikmati oleh semua lapisan masyarakat Produk baru kami iaitu beg Cambagle memiliki fungsi yang cukup istimewa kerana pengguna boleh menggunakan beg tersebut dengan cara yang berlainan. sasaran pasaran kami menjadi semakin luas dengan adanya kemudahan pengangkutan yang memudahkan orang ramai buat perbelanjaan di syarikat kami. Dengan itu. beg Cambagle sesuai untuk dinikmati oleh semua lapisan masyarakat tanpa mengira jantina atau umur. maka semua pengguna akan berpeluang untuk 106 .Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures Kami juga memperuntukkan harga yang berpatutan dan mampu dibayar oleh semua lapisan masyarakat Malaysia. keupayaan kami untuk memberikan harga yang lebih murah berbanding dengan produk beg lain akan meningkat. tetapi kerajaan telah menyediakan banyak kemudahan seperti bas dan KTM Komuter. Walaupun syarikat kami terletak di kawasan perindustrian. 10. Walaupun segala sumber bahan mentah diperolehi dari China. Kami memilih lokasi ini kerana kawasan ini menghampiri dengan petempatan penduduk.5 Terletak di kawasan perhatian umum Kami telah memilih kawasan perindustrian di daerah Johor Bahru sebagai lokasi untuk membina tapak perniagaan kami ini. Oleh itu. Oleh itu. Berdasarkan fleksibiliti yang mampu diberikan oleh produk kami ini. Oleh sebab syarikat kami dan pembekal mempunyai hubungan yang rapat kerana syarikat kami telah lama bekerjasama dengan pembekal tersebut.

kami telah merangka satu pelan tindakan yang menunjukkan proses yang kami lalui sepanjang usaha kami megeluarkan produk terbaru syarikat kami. 107 .Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures menikmati produk ini di samping memperolehi kelebihan iaitu menjimatkan wang untuk membeli beg lain kerana beg Cambagle mampu menggantikan fungsi beg lain.0 PELAN TINDAKAN Dalam usaha untuk mengeluarkan produk terbaru syarikat kami iaitu beg Cambagle. 11.

Penyerahan surat pinjaman untuk diluluskan oleh pihak bank. 105 .Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures PERINGKAT PERTAMA • • • Pendrafan kepada produk terbaru iaitu beg Cambagle. PERINGKAT KETIGA • Operasi penghasilan beg Cambagle dijangkakan semula. PERINGKAT KEDUA • • Menyediakan rancangan perniagaan. Proses R& B untuk mengetahui bentuk produk yang hendak dikeluarkan. • Soal selidik dijalankan untuk meninjau pendapat masyarakat terhadap produk terbaru kami. Perbincangan sesama pekongsi.

Rancangangan Perniagaan PALACE Adventures 107 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful