GK on Banks | MCQ on Banks for exam 1) The Largest commercial bank in India?

a) RBI b) SBI c) ICICI Bank d) PNB e) HDFC Bank 2) The origin of the State Bank of India goes back to the first decade of the nineteenth century with the establishment of? a) Bank of Calcutta b) Bank of Bengal c) Bank of Bombay d) Bank of Madras e) None 3) Which bank came into existence in 1921 when three banks namely Bank of Bengal(1806), Bank of Bombay (1840) & Bank of Madras(1843) were reorganized and amalgamated to form a single banking entity? a) Imperial Bank of India b) State Bank of India c) Reserve Bank of India d) Punjab National Bank e) None 4) SBI act was passed in Parliament in? a) 1935 b) 1949 c) 1955 d) 1969 e) 1980 5) The State Bank of India was constituted on?

Kamath e) None 8) At present.Subbarao b) Pratip chaudhuri c) Chanda Kochhar d) K. the number of associate banks of SBI? a) 5 b) 6 c) 7 d) 8 e) None 9) Which bank was merged with SBI in 2008? a) State Bank of Travancore b) State Bank of Patiala c) State Bank of Mysore d) State Bank of Indore e) State Bank of Saurashtra 10) Which bank was merged with SBI in 2010? a) State Bank of Travancore .R.a) 1 April 1935 b) 1 January 1949 c) 1 July 1955 d) 1 September 1956 e) None 6) The Head Office of SBI is in? a) New Delhi b) Kolkata c) Chennai d) Hyderabad e) Mumbai 7) The Chairman of SBI is? a) D.

b) State Bank of Patiala c) State Bank of Mysore d) State Bank of Indore e) State Bank of Saurashtra 11) The first associate bank of SBI? a) State Bank of Travancore b) State Bank of Patiala c) State Bank of Mysore d) State Bank of Indore e) State Bank of Hyderabad 12) Which bank has the largest branch network in India? a ) RBI b) PNB c) HDFC Bank d) ICICI Bank e) None 13) SBI Life Insurance is a joint venture between State Bank of India and? a) ABN Amro Bank b) Deutsche Bank c) Life Insurance Corporation (LIC) d) American International Group (AIG) e) BNP Paribas Assurance 14) SBI General Insurance is a joint venture between State Bank of India and? a) American International Group (AIG) b) Insurance Australia Group (IAG) c) BNP Paribas d) General Insurance Corporation e) None 15) The country's largest lender? .

a) IDBI Bank b) ICICI Bank c) SBI d) HDFC Bank e) None 16) SBICI Bank (a Private Sector Bank) is wholly owned subsidiary of? a) ICICI Bank b) HDFC Bank c) RBI d) IDBI Bank e) None 17) The government passed the State Bank of India (Subsidiary Banks) Act in? a) 1934 b) 1949 c) 1955 d) 1959 e) None 18) Which of the following taglines is not associated with SBI? a) With you all the way b) Pure banking nothing else c) The Banker to every Indian d) The Nation banks on us e) India's International Bank 19) Which bank became the State Bank of India in 1955? a) General Bank of India b)Bank of Hindustan c) Imperial Bank of India d) Federal Bank of India e) None .

Mysore d) State Bank of Patiala .Patiala e) State Bank of Travancore .Jaipur b) State Bank of Hyderabad .20) Which of the following pairings is not correct? (Banks & Head Offices)? a) State Bank of Bikaner & Jaipur .Hyderabad c) State Bank of Mysore .Thiruvananthapuram 21) Which of the following banks is/are 100 per cent owned by SBI? a) State Bank of Travancore b) State Bank of Hyderabad and State Bank of Patiala c) State Bank of Mysore d) State Bank of Bikaner and Jaipur e) State Bank of Indore and State Bank of Saurashtra 22) The largest Associate Bank of State Bank of India? a) State Bank of Hyderabad b) State Bank of Bikaner and Jaipur c) State Bank of Mysore d) State Bank of Patiala e) State Bank of Travancore 23) The Managing Director of State Bank of Hyderabad(SBH)? a) Pratip Chaudhuri b) Renu Challu c) Chanda Kochhar d) Shikha Sharma e) None 24) Which of the following rural banks is sponsored by State Bank of India? a) Andhra Pragathi Grameena Bank b) Andhra Pradesh Grameena Vikas Bank c) Deccan Grameena Bank d) Chaitanya Godavari grameena Bank e) None .

Which of the statements given above is/are correct? a) A & B only b) B & C only c) C & D only d) A. State Bank of Mysore was established in the year 1913 as Bank of Mysore Ltd.Sir M. In 1956.25) Consider the following statements? A. D. in March 1960. State Bank of Travancore (SBT) was originally establi-shed as Travancore Bank Ltd. State Bank of Hyderabad was constituted as Hyderabad State Bank on 08.Statesm-an. B. of Mysore. 'Patiala State Bank' was christened as the Bank of Patiala and was became a subsidiary of the State Bank of India on 1st April. in 1945 sponsored by the erstwhile princely state of Travancore. C.the Bank became an Associate of State Bank of India.1941 under Hyderabad State Bank Act. the Bank was taken over by Reserve Bank of India as its first subsidiary and its name was changed from Hyderabad State Bank to State Bank of Hyderabad. under the patronage of the erstwhile Govt. 1941. B & C only e) All are correct 26) Which among the following acquired the RBI's stake in SBI in 2007? a) IDBI Bank . Subsequently.08.1960 when it was named as the State Bank of Patiala E. The Bank became a subsidiary of State Bank of India on the 1st October 1959 and is now the largest Associate Bank of State Bank of India. at the instance of the banking committee headed by the great Engineer. Under a special statute of the Indian Parliament (SBI subsidiary Banks Act 1959) it was made an Associate of the SBI. State Bank of Bikaner and Jaipur was established in 1963 after amalgamation of erstwhile State Bank of Jaipur (established in 1943) with State Bank of Bikaner (established in 1944) as a subsidiary of SBI.Late Dr.Visvesvar-aya.

Moscow.b) ICICI Bank c) Government of India d) Life Insurance Corporation e) None 27) SBI Card is a joint venture between State Bank of India and a) Standard Chartered? b) Hongkong and Shanghai Banking Corporation(HSBC) c) ABN Amro Bank d) BNP Paribas e) GE Capital 28) The Commercial Bank of India LLC. a 60:40 joint venture of the State Bank of India and? a) Punjab National Bank b) Corporation Bank c) Bank of India d) Canara Bank e) Central Bank of India 29) SBI day is observed on? a) January 1 b) April 1 c) July 1 d) August 1 e) None 30) The Net Profit of State Bank of India for the period 2010-2011? a) 9166.05 crores b) 8264.52 crores c) 8500 crores d) 9100 crores e) None ANSWERS .

1) b 2) a 3) a 4) c 5) c 6) e 7) b 8) a 9) e 10) d 11) e 12) e 13) e 14) b 15) c 16) e 17) d 18) e 19) c 20) c 21) b 22) a 23) b 24) b 25) e 26) c 27) e 28) d 29) c 30) b .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful