Novel: Istana Menanti

1. Huraikan tiga pengajaran yang terdapat dalam novel yang telah anda kaji.

Tiga pengajaran yang terdapat dalam novel Istana Menanti karya Abdul Latip Talib ialah pertama,___________________________________________________ ___________________________________. Contohnya, Fadhil, Ah seng dan

Ramasamy berkawan baik walaupun mereka berlainan bangsa dan agama.Mereka sentiasa bersama-sama menghadapi kesusahan ketika terperangkap di dalam bilik istana lama itu. Pengajaran kedua ia lah__________________________________________ _____________________________________.Contohnya, Fadhil dan rakan-

rakannya tabah dan cekal mencari jalan keluar ketika mereka terperangkap di dalam bilik istana lama. Pengajaran ketiga ialah__________________ _________________________ __________________ ___________________.Contohnya, Menteri Besar dan Ketua Polis Daerah memberi penghargaan kepada Tuk Ngah,Fadhil , Ramasamy ,Ah seng dan Khairil Anuar kerana membantu pihak polis menangkap penjahat yang mahu mencuri harta karun di dalam Istana Menanti.

1

Ramasamy. Contohnya.Novel: Istana Menanti 2. Banyak nilai murni terdapat dalam novel Istana Menanti karya Abdul Latip Talib. Anuar. Jelaskan tiga nilai murni dalam novel ini.Ramasamy . Nilai________________________jug a di tonjolkan dalam novel ini. Fadhil . Kharil. Ramasamy. Fadhil . Terdapat juga nilai______________________________. dan Ah seng mempunyai semangat patriotisme yang kuat kerana minat mengkaji sejarah tanah air terutama sejarah Istana Menanti dan perjuangan bangsa menentang penjajah.dan khairil Anuar bekerjasama untuk mencari Ah seng yang hilang di dalam terowong di Istana menanti itu. Antara nilai murninya ialah_________ _____________________. Contohnya. dan Ah seng hormat akan ibu bapa dengan meminta kebenaran daripada ibu bapa masing -masing untuk mendaki puncak gunung Datuk bagi melihat Istana Menanti. Contohnya Fadhil. 2 .

Fadhil . 3 .persoalan______________________________________________. Huraikan tiga persoalan yang terdapat dalam novel yang telah anda kaji. Sarjan Mokhtar mengetuai operasi menyelamat remaja yang sesat di Istana Menanti dan seterusnya menangkap lima orang penjenayah yang paling dikehendaki oleh pihak berkuasa. dan Ah seng sangat menyayangi anak -anak mereka. ________________________________________ ________ Ibu bapa Fadhil. dan Khairil berpura -pura memberikan kerjasama kepada lima penjenayah itu. dan Ah Seng . Ramasamy . Ramasamy. Ketiga. Mereka berbincang dan bersepakat untuk mencari anak-anak mereka yang tidak pulang setelah mendaki puncak Gunung Datuk. Dalam pada itu.Novel: Istana Menanti 3. mereka cuba mencari idea untuk melepaskan diri. Tiga persoalan yang terdapat dalam novel Istana Menanti karya Abd Latip Talib ialah pertama.______________________________________________________. Kedua.

Ramasamy. Antara latar masyarakat yang terdapat dalam novel Istana Menanti karya Abd Latip Talib ialah pertama. dan Encik Leong risau apabila anak mereka. Menteri besar dan ketua Polis Daerah telah memberi penghargaan kepada Fadhil . dan Ah seng tidak pulang ke rumah.____________________________________________________. ______________________________________________________. Contohnya. iaitu Fadhil. ________________________________________.Ramasamy. Contohnya. Encik karim. mereka melaporkan hal tersebut kepada pihak polis. dan Khairil Anuar yang telah membantu pihak polis menangkap penjenayah. Atas dasar kasih sayang. 4 . penduduk kampung bekerjasama dengan pihak polis bagi mencari kehilangan Fadhil. Ah seng. dan Ah seng serta menangkap penjen ayah. Ramasamy. Kedua. Contohnya. Tuk Ngah.Novel: Istana Menanti 4. Encik Shanti. Ketiga. Huraikan tiga latar masyarakat yang terdapat dalam novel yang telah dikaji.

Novel: Istana Menanti 5 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful