Cele zece mari Iluzii ale Umanitatii

Iluziile ne pun piedici serioase in a ne gasi fericirea si starea de bine in realitate. Iluziile ne impiedica in a face tot ce ne sta in putinta pentru a atinge ceea ce ne dorim. Iluziile sunt piedici serioase in lupta implinirii visurilor noastre. Iluziile ne impiedica sa facem pasi inainte si sa depasim pasii inapoi, ne impiedica sa evoluam si sa progresam, ne impiedica in a actiona pentru viata, pentru asteptarile si implinirea dorintelor noastre. Iluziile sunt… doar iluzii. Realitatea fericirii se afla dincolo de ele.

Cele 10 iluzii ale umanitatii au fost expuse de catre maestrul spiritual al lumii moderne - Neale Donald Walsch- in cartea Communion with God. Teoria fundamentala pe care se axeaza cartea mai sus mentionata este aceea ca lumea, iar cand spunem lume a se intelege umanitatea, traieste o serie de mari iluzii. Iata care sunt, in conceptia lui Neale Donald Walsch, cele 10 iluzii in care traieste fiinta umana: Cele 10 iluzii se intrepatrund si fiecare dintre ele o determina pe cealalta si are in vedere cauzalitatea ei. Fiecare iluzie da nastere unei alte iluzii. Fiecare iluzie genereaza o alta iluzie sau este creata de o alta.

1. Ca exista Nevoia (ILUZIA NEVOII)

energia superioara. Universul nu cere rezultate anume pentru ca universul insusi este un rezultat. ca Dumnezeu are nevoie. fiinta umana a creat o imagine a acestei entitati supreme dupa chipul si asemanarea sa. Ca exista Esecul (ILUZIA ESECULUI) Iluzia Esecului deriva din Iluzia Nevoii. i-am acordat capacitatea de a judeca. fiinta suprema. Dumnezeu (sau numiti-l cum vrei: creator. I-am atribuit o agenda. ca parte a creatiei si a lui Dumnezeu. Accepti ca. univers. Daca accepti ca esti o parte componenta a acestui univers . atunci tot ceea ce faci si creezi este perfect si nu cunoaste greseala. esecul . Absenta nevoii atrage dupa sine absenta esecului. Ca sa poti afirma ca ai esuat inseamna sa admiti ca ai avut nevoie de ceva care ti-a fost refuzat sau pe care nu l-ai putut obtine. Nevoia este nonexistenta in universul individual. Nu ne trebuie nimic in mod expres pentru a fi noi insine sau pentru a fi ceea ce suntem deja. nu suntem perfecti. Daca nu exista nevoie. Acceptand ca poti esua. nu poti esua. Ea este doar o reprezentare fictionala. este de parere Neale Donald Walsch… 2.Nevoia este inexistenta in univers. El nu urmareste rezultate. Nu este el cel care da nastere rezultatelor? Cu toate acestea. Avem cu adevarat nevoie de ceva anume pentru a fi fericiti? Nu este fericirea de fapt o stare a minti? Fericirea nu este o urmare sau un rezultat al anumitor conditii. accepti si faptul ca Dumnezeu poate esua. etc. nu exista nici esec. Daca nu ai nevoie de nimic. iam conferit nevoi.) nu are nevoie de nimic. NOI. ca Dumnezeu isi doreste si nu poate obtine ceea ce isi doreste.

iar acest intreg este totul. Separarea poate da nastere unor rezultate negative precum invidie. nu poti sa inabusi mania prin manie. Universul este lipsit de unitate daca lasam separarea sa se instaureze intre noi insine. Suntem cu totii parte a unui intreg. Aceasta iluzie ne arata ca rezultatele vietii pot fi imprevizibile. Ca exista Lipsa de Unitate (ILUZIA LIPSEI DE UNITATE) Lipsa de Unitate implica posibilitatea esecului.Ca exista Lipsuri (ILUZIA INSUFICIENTEI) . nesigure. Esecul este un lucru relativ. 3. intre noi si ceea ce exista ca si creatie in acest univers. Iluzia Lipsei de Unitate este legata de acceptarea existentei separarii. iar posibilitatea esecului este determinata de existenta nevoii. Totul nu are nevoie de nimic ca sa existe. lacomie sau comportamente indezirabile. intre noi si cel care ne-a lasat sa fim parte din acest intreg. El depinde de cine si ce isi imagineaza fiecare ca este. etc). Nu poti pune capat acestor rezultate negative investind aceeasi energie care le-a creat (nu poti sa pui capat urii cu ura. sustine Neale Donald Walsch. este de parere Neale Donald. Astfel acceptam ca nu suntem unul si acelasi lucru cu intregul in care am fost inclusi.sau nevoia. intre noi si ceea ce ne inconjoara. 4.

Daca exista un singur lucru si acest lucru este tot ceea ce exista. Facand parte din intreg nu putem fi realmente separate ca entitati. de univers. afirma in continuare Neale Donald. destula iubire. destul Dumnezeu. pentru toti. Acest “suficient” trebuie sa implice ceva. Nu poti afirma ca un lucru iti este insuficient daca nu ai nevoie si nu doresti acel lucru. Natura umana este una singura. Ca exista Cerinta (ILUZIA CERINTEI) Trebuie sa fie ceva ce pot fi sau ce pot face pentru a avea “suficient”. Asa s-a nascut ideea ca “nu este suficient” sub soare pentru noi… Cand ne separam. trebuie sa-mi ceara ceva. inseamna ca exista o posibilitate de a-l face la un moment dat sa devina “suficient”. destul din tot ce este insuficient… Fiinta umana i-a atribuit aceasta iluzie chiar si lui Dumnezeu. fericirea suprema. destula siguranta. Natura universala isi este suficienta prin ea insasi.La un moment dat. ceea ce putem obtine individual ni se pare insuficient. de intregul caruia i-am apartinut. Trebuie sa vad care este acea Cerinta. atunci nu pot exista lipsuri de niciun fel. rasplata. Iluzia lnsuficientei reprezinta cauzalitatea Iluziei Cerintei. ne-am gandit la noi insine la fiind separati unii de altii. Exista insa intotdeauna destul si suficient pentru fiecare dintre noi. Iluzia . Intotdeauna traim cu impresia si certudinea ca ne lipseste ceva. Energia creatoare CERE si ea ceva de la noi pentru a-i primi indurarea. Daca ceva este “insuficient”. Raiul. Trebuie doar sa descoper ce este acel Ceva. “Nu destul” ne determina sa ne intrebam ce am putea face pentru a avea “destul”: destula fericire. 5.

reguli ale lui Dumnezeu. sexualitate. (ILUZIA JUDECATII) Daca exista Cerinta. De multe ori ne conformam Cerintei. Esecul in a indeplini acest lucru poate atrage dupa sine consecinte inspaimantatoare. am creat in viata noastre de pe pamant un sistem uman de judecata. de unde vom sti daca cineva a indeplinit aceste cerinte? A trebuit de aceea sa existe un sistem de judecata care sa ne dea verdictul pozitiv sau negativ. Astfel. implicit o pedeapsa pentru cei care nu se conformeaza. Ca exista Condamnare (ILUZIA CONDAMNARII) Daca exista un sistem al judecatii. I-am atribuit lui Dumnezeu un sistem de judecata pentru a ne justifica actiunea noastra de judecare a celorlalti (in functie de rasa. posibilitati materiale. reguli. a . Am creat in mintile noastre iluzia unui Creator care ne judeca.Cerintei este cea care a determinat umanitatea sa traiasca dupa reguli ale omului. etc. gen. 6. proceduri… Ne razvratim mai mult sau mai putin. Scopul? Pentru a ne asigura ca Cerinta exista astfel incat sa putem primi suficient din ceea ce nu este suficient. Ca exista Judecata. atunci trebuia sa existe si o recompensa pentru cei care se conformeaza cerintei. 7. putere. S-a nascut in lume Iluzia Judecatii. Credem ca TREBUIE sa facem ceva pentru a-l multumi pe Dumnezeu. afirma acelasi autor. legi. spune Neale Donald Walsch.).

completa. precizeaza Neale Donald Walsch. Ea este dragoste pur si simplu. S-au nascut astfel condamnarile aici. intregul este viata. umanitatea a dezvoltat religii pentru a explica aceste cerinte si conditii. Trebuie doar sa o alegem. Nu ne-au fost dat nici cereri si nici conditii. se intreaba Neale Donald. cat si condamnarile de dincolo de aceasta viata. adanc . viata pe care ne-o dorim cu adevarat. Judecata nu putea exista fara o consecinta a ei . in vietile noastre de pe pamant. de ce sar judeca Dumnezeu pe sine?”. Nu se poate ca ceea ce este iubire sa nu fie iubire. Le catalogam ca fiind corecte sau incorecte. “Daca Dumnezeu este iubire – iubirea suprema. Putem avea viata la care aspiram.condamnarea. propriului sistem de judecata. Si sa alegem cu inima. Fara conditii. “Dragostea nu cunoaste conditii”.cum poate atunci sa existe condamnarea? Daca Dumnezeu este atotiertator. Ca exista Conditionare (ILUZIA CONDITIONARII) Nu poti spune ca iubesti daca iti legi iubirea de anumite conditionari.aparut ideea condamnarii. viata este Dumnezeu insusi. Astfel. 8. cum poate Dumnezeu sa ne condamne la torturi nesfarsite? Daca noi facem parte din intreg. cat si pe ale celor din jurul nostru propriei judecati. Supunem atat actiunile noastre. In univers nu exista conditionare. spune autorul. Ceea ce este este pur si simplu. Actiunile noastre nu sunt intotdeauna cele mai potrivite pentru ca de cele mai multe ori nu intelegem ca menirea noastra este sa facem parte din intreg. In jurul iubirii supreme au inceput sa fie construite ziduri de . pentru a primi iubirea lui Dumnezeu.

. Impartaseste orice gand. iar acest intreg este universul insusi. Poate fi un lucru superior lui insusi? CUM?. mai ALTFEL decat cei care nu supuneau conditiilor. Vorbeste orice cuvant. mai deosebiti. Teama blameaza exprimarea totala.. Te iubesc daca. cei care se conformau conditionarilor erau mai buni. cand toti suntem unul singur. – aceasta este esenta iubirea. Ea invita la exprimare. Iubirea deschide. la o exprimare completa. Iubirea ne invita sa traim adevarul nostru. Si deja stim ceea ce este de stiut despre cine suntem cu adevarat”. Iubirea nu inseamna suprimare. spune Neale Donald Walsch. Ca exista Ignoranta (ILUZIA IGNORANTEI) Ignoranta este o iluzie. 10. Cei care au obtinut mai mult au fost declarati si s-au autodeclarat ca fiind superiori. Crede in orice daca crezi cu tarie. “Cauta orice raspuns. Teama suprima libertatea.. intreaga..conditii. anihilare. A crede ca ignoranta nu este o iluzie este o iluzie in sine. Iubirea invita sa-i testezi toate mijloacele. Astfel s-a nascut Iluzia Superioritatii in umanitate. In mod automat. . Dumnezeu a inceput sa spuna “te iubesc” in mod conditionat. cand toti laolalta formam un intreg. specifica maestrul spiritual. Nu exista insa superioritate. Iubirea este libertate. minciuna. sa depasesti limitele ignorantei.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful