Ghid pentru a-ţi planifica singur bucătăria Design and Quality IKEA of Sweden .

Vino la magazin şi construieşte! Măsoară încăperea Cel mai bine este să începi de la creion şi hârtie. cel mai important lucru. unghiurile mai deosebite şi alte caracteristici arhitecturale majore. Apoi întocmeşte o listă cu elementele componente ale bucătăriei la care visezi. ferestrele. desenând şi experimentând diferite posibilităţi. Include poziţiile tuturor accesoriilor permanente. Experienţa ta este la fel de importantă ca şi informaţiile pe care ţi le dau specialiştii. găurile de ventilaţie. preferabil 105 cm. Marchează poziţia actuală a spaţiilor fixe şi a accesoriilor permanente. Măsoară înălţimea până la tavan şi distanţa dintre pereţi. Dacă plănuieşti să pui un corp sub fereastră. Foloseşte programul acasă. planificarea bucătăriei tale va fi simplă şi plăcută. nu uita că distanţa minimă dintre tocul ferestrei şi podea ar trebui să fie de cel puţin 90 cm. Încă ceva. Nu uita să iei în calcul spaţiul necesar deschiderii uşilor şi ferestrelor. în funcţie de forma încăperii şi de spaţiul disponibil pe pereţi. Planner-ul îţi permite să experimentezi în 3D diferite posibile aranjamente. Măsoară înălţimea şi grosimea pereţilor pe care vrei să îi foloseşti pentru montarea corpurilor. un model al încăperii şi pereţii mobili îţi oferă o senzație realistă a spaţiului şi proporţiei. înainte să începi. 2 . cum ar fi uşile. Măsoară totul cu atenţie şi fă o schemă a bucătăriei. Schiţa 1: Încăperea Fă un desen al încăperii.Planificarea bucătăriei tale de vis Acest ghid oferă explicaţii simple şi câteva sfaturi practice de la experţii noştri în mobilier de bucătărie. pe computerul tău sau la magazinul IKEA. vei ajunge la bucătăria care ţi se potriveşte cel mai bine. Şi. Foloseşte-te de ea şi fă o listă cu avantajele şi dezavantajele mobilierului de bucătărie existent. Compune-ți piesă cu piesă noua bucătărie! Modulele tridimensionale. Cu acest ghid în mână. Măsurând. caloriferele. În felul acesta îţi faci o idee asupra posibilităţilor şi limitărilor. Informaţiile şi sfaturile din acest ghid îţi vor fi de folos şi vei avea un bun punct de pornire atunci cand iti vei planifica bucataria cu ajutorul planner-ului IKEA. uşi pentru bucătărie şi zone de luat masa. acest ghid te ajută să obţii o bucătărie care arată bine și în care este uşor să lucrezi – un lucru pe care vei ajunge să-l apreciezi în timp. Schiţa 2: Pereţii Fă un desen al pereţilor. instalaţia de apă și electricitate.

vei putea să găseşti repede şi uşor ceea ce cauţi şi va fi o plăcere să lucrezi în bucătărie. La fel. spălat şi răcire/depozitare – au câte un punct de lucru distinct: cuptor/plită. ce se va afla în interiorul corpurilor. planificate urmărind triunghiul de lucru. Când poţi să ajungi uşor la chiuvetă. cuptor/plită şi la suprafeţele de lucru. Interiorul corpurilor. gătitul va deveni mult mai simplu. îți va fi mai ușor să le folosești. Dacă ții oalele. tigăile şi condimentele aproape de cuptor/plită. farfuriile şi tacâmurile aproape de chiuvetă sau de maşina de spălat. faci mai puțin efort deplasându-te de la unul la altul și operațiunile din bucătărie vor avea un ritm natural de desfășurare. de la bun început. Fiecare din cele trei funcţionalităţi ale bucătăriei – gătit. Depozitând lucrurile astfel încât să-ți fie la îndemână. SPĂLAT DEPOZITARE FRIGIDER/CONGELATOR GĂTIT Planifică bucătăria luând în calcul triunghiul de lucru Dacă spațiul dedicat fiecăreia dintre cele trei funcții esențiale este apropiat de celelalte. Fiindcă aşa se evaluează valoarea unei bucătării! Așa că este important să planifici. amenajeaz-o în conformitate cu triunghiul de lucru. Când acestea se află la distanţe convenabile. Când lucrezi în bucătărie. când vei dori ca lucrul în bucătăria ta să fie practic şi plăcut. te deplasezi de la unul din aceste puncte la altul. Toate acestea îți pot părea detalii fără importanță – dar ele vor conta mai târziu. te deplasezi mai puţin. Buna planificare a felului în care îți depozitezi lucrurile în bucătărie nu este vizibilă din exterior. chiuvetă/maşină de spălat vase şi frigider/congelator. 3 . putând fi încadrate într-un triunghi. Acesta se bazează pe observația că trei activităţi esenţiale din bucătărie ar trebui să se desfăşoare la distanţe convenabile. În paginile următoare vei vedea cinci feluri de a aranja bucătăria astfel încât să se poată lucra uşor în ele – toate. la fel de bine organizat Dacă respecţi regula triunghiului de lucru şi atunci când planifici spațiul de depozitare. dar este esențială pentru orice bucătărie funcțională.Trucuri Dacă vrei să fii sigur că bucătăria ta va fi funcţională şi că vei putea lucra ușor în ea. Între cele trei puncte de lucru nu ar trebui să fie mai mult de 8 metri. munca în bucătărie presupune un efort mai mic. activitatea în bucătărie are un ritm natural de desfășurare. dacă depozitezi paharele.

4 . Între cele două rânduri de corpuri ar trebui să fie o distanţă de cel puţin 120 cm. Alege o schiţă care se potriveşte cu nevoile tale. Dacă aşezi cuptorul/plita şi chiuveta/ maşina de spălat vase pe o parte şi frigiderul/ congelatorul pe cealaltă parte. există riscul ca distanţa dintre spațiile de lucru să fie mult prea mare. Este un aranjament compact şi eficient pentru bucătăriile înguste. astfel încât să fie loc pentru două persoane care să lucrează în același timp. De asemenea. Acesta este un mare avantaj într-o bucătărie în care principala activitate este gătitul. punctele de lucru şi spaţiile de depozitare sunt aşezate pe pereţi opuşi. Ia în calcul varianta corpurilor suspendate pe două rânduri sau a corpurilor suspendate foarte înalte pentru a folosi la maximum spaţiul de pe pereţi. dimensiunea şi forma încăperii. fără ca să se ciocnească. vei putea să deschizi simultan uşile corpurilor care se află faţă în faţă. reduci riscul de a vărsa ceva pe jos și al incidentelor pentru că nu cari cratiţe. pentru a fi sigur că ai destul spaţiu să te mişti prin încăpere şi să deschizi uşile şi sertarele. Bucătăria-galerie nu ocupă mult spaţiu în încăpere şi este o soluţie excelentă dacă la capătul încăperii se află o uşă sau o fereastră. Aceasta înseamnă că triunghiul de lucru este desfășurat pe orizontală. ARAGAZ/PLITĂ CHIUVETĂ MAŞINĂ DE SPĂLAT VASE FRIGIDER/ CONGELATOR BUCĂTĂRIE LINIARĂ În bucătăria liniară. Se potriveşte în casele mici și medii – sau acolo unde bucătăria este folosită doar de câte o persoană o dată. Dacă foloseşti acest aranjament pentru o bucătărie spaţioasă.5 modele de bucătării funcționale Îți prezentăm 5 dintre cele mai comune modalități de configurare a unei bucătării. chiuvetă/maşină de spălat vasele şi frigider/congelator – conform triunghiului de lucru. Am amplasat cele trei spații de lucru esenţiale – cuptor/plită. Încearcă să nu amplasezi spațiile de lucru unul în fața celuilalt. toate accesoriile şi corpurile sunt aşezate pe un singur perete. tigăi şi farfurii între cele două rânduri. BUCĂTĂRIE-GALERIE În bucătăria-galerie.

5 . în acelaşi timp. având totul la îndemână. chiuvetă/maşina de spălat vase şi frigider/congelator – reduci riscul de a vărsa tot felul de lucruri şi eviţi aglomerarea bucătăriei. pot lucra mai multe persoane în bucătărie în acelaşi timp. Şi dacă laşi un spaţiu de lucru între fiecare punct – cuptor/plită. De asemenea. Pentru acest model de bucătărie ai nevoie de o încăpere spaţioasă. Între rândurile de corpuri ar trebui să fie o distanţă de cel puţin 120 cm. Triunghiul de lucru este perfect! Două persoane pot lucra uşor în bucătărie. astfel încât să nu fie nevoie să faci prea mulţi paşi când transporţi obiecte încinse. Înainte de a lua o hotărâre. BUCĂTĂRIE ÎN FORMĂ DE „U" Bucătăria în formă de U este perfectă pentru gătit şi prepararea mâncării. Dacă vrei. Dar pentru această bucătărie ai nevoie de o încăpere spaţioasă. Așezarea mobilierului și accesoriilor îţi permite să foloseşti spaţiul la maxim pentru gătit şi depozitare. Când separi astfel punctele de lucru de-a lungul a doi pereţi care se îmbină. BUCĂTĂRIE ÎN FORMĂ DE „L" Bucătăria în formă de L este un model practic. obţii un triunghi de lucru practic. ce oferă zone de lucru și spaţii pentru depozitare suficiente. O insulă poate fi folosită şi ca un spaţiu suplimentar pentru servit masa. astfel încât să poată folosi bucătăria două persoane în același timp. ca bar sau ca accesoriu care ajută la împărțirea încăperii în mai multe zone. electricitate şi ventilaţie la mașina de gătit montată pe insulă. pentru a fi sigur că e destul spaţiu ca să deschizi uşile şi sertarele. fără a se ciocni. Nu amplasa suprafeţele de lucru față în față. Este cel mai des întâlnit model de aranjare a bucătăriei – și poate fi considerat ideal. ca să fii sigur că ai destul spaţiu să deschizi uşile şi sertarele. verifică dacă poţi să conectezi instalaţia de apă. dacă vrei să așezi aici o masă cu scaune pentru servirea mesei sau o insulă. Între rândul cu corpurile de mobiler şi insulă trebuie să fie o distanţă de cel puţin 120 cm.BUCĂTĂRIE LINIARĂ CU INSULĂ O insulă oferă mai mult spaţiu de lucru şi o zonă de depozitare mai mare. poţi să instalezi o chiuvetă sau un cuptor/plită suplimentar pentru insulă. Asigură-te că există spaţiu de lucru suficient între cuptor şi chiuvetă.

de aceea. Asta înseamnă că este suficient spaţiu pentru tine şi încă o persoană. Aragazul/Plita. Aceste lucruri contează atunci când vrei să-ţi fie cât mai uşor să speli vasele. îţi blochează vederea peste blatul de lucru. Dacă este mai lungă. acest spațiu îți permite să deschizi în acelaşi timp uşile şi sertarele de pe ambele rânduri de corpuri. am împărţit acest capitol în patru părţi: Blatul de lucru. Dacă ai o bucătărie cu două rânduri paralele de corpuri. să găteşti. 6 . Distanţa minimă dintre blatul de lucru şi latura de jos a corpurilor suspendate sau a benzii decorative ar trebui să fie de 50 cm. Blatul de lucru Când pregăteşti mâncarea şi când găteşti ai nevoie de spaţiu ca să lucrezi şi de spaţiu pentru ingredientele şi ustensilele necesare.Măsoară! Respectă măsurătorile şi cerinţele minime de spaţiu recomandate de către specialiştii noştri şi îţi va fi foarte uşor să lucrezi în bucătărie. 80cm 50cm 120cm Cel mai bun loc pentru pregătirea mâncării este pe suprafaţa de lucru dintre plită şi chiuvetă. distanţa dintre ele ar trebui să fie de cel puţin 120 cm. De asemenea. este important ca această zonă să fie suficient de spaţioasă. fără să existe riscul de a vă ciocni. Ca să fie totul cât mai uşor. Dacă aceste corpuri sunt așezate mai jos. Gândeşte practic atunci când stabileşti locul unde vei aşeza corpurile. Corpuri şi Sertare. Recomandăm ca distanţa dintre cuptor/plită şi chiuvetă să fie de cel puţin 80 cm. De aceea. recomandarea noastră este ca suprafaţa de lucru principală să aibă între 80 şi 140 cm. te vei deplasa mai mult între punctele de lucru. să deschizi uşile şi sertarele – şi alte activităţi care au loc în mod obișnuit într-o bucătărie.

Iar pentru vasele cu capac şi pentru tigăi poți opta fie pentru sertare adânci. în lateral. Ţine ustensilele. dar pentru că peretele se va încălzi şi se va stropi cu mâncare şi ulei. mai ales dacă sunt două persoane care gătesc în acelaşi timp. 65-75cm 50cm 50cm Ia în considerare un blat de lucru care să aibă cel puţin 40 cm – preferabil. blochezi corpul sau sertarul care se află alături. pe care să aşezi oalele fierbinţi. Nu doar pentru că pierzi o suprafaţă de lucru importantă. O distanţă de max. Un avantaj al cuptorului montat la înălţimea ta este acela că nu e nevoie să te apleci ca să pui sau să scoţi oalele. este inaccesibil pentru copiii mici. 90 cm de la podea este foarte bună pentru montarea cuptorului. Copiii le pot folosi ca scară şi se vor urca pe aragaz. 7 . fie pentru un accesoriu care se trage în afară. pentru a-ți fi mereu la îndemână. Asigură-te că ai o suprafaţă de lucru lângă cuptor. Aici vei avea spațiu suficient pentru a aşeza oalele şi tigăile fierbinți. Distanţa minimă dintre ochiurile plitei şi hotă ar trebui să fie de 65 cm dacă ai o plită electrică şi de 75 cm dacă ai o plită pe gaz. Gătitul poate fi mai eficient dacă aşezi cuptorul şi plita în zone separate.Aragazul/Plita Funcţionalitatea şi siguranţa sunt cele mai importante lucruri de care trebuie să ţii cont atunci când planifici zona din jurul aragazului/plitei. cratițele şi tigăile aproape de aragaz/ plită. în funcţie de ţara în care locuieşti – dacă ai întrebări. Nu monta lângă un perete aragazul/plita. Nu pune un corp cu multe sertare lângă cuptor/plită. plita încastrabilă sau maşina de spălat vase. Ai grijă să existe un sertar pentru toate ustensilele de bucătărie. Când deschizi uşa. 50 cm – pe fiecare laterală a aragazului/plitei. S-ar putea să existe și regulamente locale. Nu monta în colț aragazul. în plus. care se deschid complet și care au protecţie de sertar pentru amortizarea zgmotelor. montat într-un corp de colţ. sau pentru coşuri metalice culisante. cere detalii la magazin.

acesta poate lovi uşa sau mânerul corpului alăturat sau poate bloca accesul la acesta. munca în bucătărie este ca un dans. După aceea nu va trebui să-ţi mai faci griji că vreun șnur de la draperie sau orice altceva te va împiedica să deschizi fereastra. verifică înălţimea corpului-bază şi a bateriei de chiuvetă. Separatoarele opționale pentru compartimentarea sertarelor te ajută și ele să organizezi mai bine conţinutul sertarelor. Înainte de a monta chiuveta sub o fereastră care se deschide în interior. Dacă trebuie să le așezi totuși așa. lângă o fereastră. ca să fii sigur că ai loc suficient pentru deschiderea completă a sertarelor şi uşilor. Nu aşeza sertare pe colţ. Evită aşezarea pe colţ a unui corp cu sertare alături de un corp-bază de 120 cm. Când deschizi un sertar. Pune un panou-tampon de 5 cm între corp şi perete.Chiuveta Montează chiuveta şi maşina de spălat vase una lângă cealaltă şi vei efectua operațiunile pe care le presupun într-o secvență logică – iar spălatul vaselor deveni mai simplu. Dacă bateria este prea înaltă. Depozitează paharele. Pentru tacâmuri vei avea nevoie de cel puţin un sertar. pentru că aşa va fi mai uşor de umplut şi golit maşina de spălat vase. suspendat pe colţ. finisează şi acolo cu un panou care să acționeze ca un tampon. Acestea oferă o privire de ansamblu asupra a ceea ce se află înăuntru şi acces uşor la ce ai nevoie. pentru a-ți fi mai simplu să o umpli cu vase și să le scoți – şi pentru a evita stropirea podelei. poţi monta o bară pentru scurgătorul de vase şi pentru suportul cu tacâmuri. aceasta va bloca fereastra. Amplasarea şi distanţa sunt la fel de importante și atunci când proiectezi corpurile şi sertarele. Lasă un spaţiu de lucru de 4060 cm între chiuvetă şi maşina de spălat vase. Corpurile şi sertarele Când lucrurile sunt uşor de găsit şi când poţi să ajungi uşor la ele. Acest lucru este important mai ales dacă ai coşuri metalice culisante şi dacă peretele nu este perfect drept. Dacă vrei să mai economiseşti spaţiu din blatul de lucru. pe care-l vei putea folosi pentru scurgător şi pentru a simplifica scoaterea vaselor din mașină. Montează maşina de spălat vase aproape de chiuvetă. Dacă vrei să pui un corp 8 . vasele din porţelan şi tacâmurile aproape de chiuvetă. Este uşor să găseşti lucrurile în bucătărie atunci când ingredientele şi accesoriile se află în sertare care funcționează ușor și se deschid complet sau în spații de depozitare culisante. pune între ele un panou-tampon.

Hotărăște unde amplasezi cele trei puncte de lucru Stabileşte amplasarea punctelor de lucru esenţiale astfel încât acestea să fie la distanţe convenabile între ele. Marchează toate caracteristicile arhitecturale importante şi pe cele fixe permanent. începe din colţ. Planifică ce vei depozita în fiecare corp. pe hârtie milimetrică disponibilă la magazin ( 1 pătrat = 20 cm) sau foloseşte planificatorul în 3D de la magazin. Ca punct de pornire. Acest lucru îţi oferă posibilitatea să alegi corpuri şi sertare specifice pentru acest scop. 9 . Planifică în aşa fel încât lucrurile de care ai nevoie să fie aproape şi la îndemână. în ghidul de cumpărare şi IKEA Handbook. Alege modelul şi dimensiunea accesoriilor şi chiuveta. Alege de la magazinul IKEA instrumentul de planificare care ţi se potriveşte cel mai bine: Aplicaţia de Planificare a Bucătăriei IKEA în 3D. iar activitatea ta să se desfăşoare fluent. pe care poţi să-l ajustezi la dimensiunile şi forma bucătăriei tale. Experimentează. cu ajutorul Aplicaţiei de Planificare a Bucătăriei IKEA pe computerul tău. Când poziţionezi corpurile. Poţi testa diferite combinaţii şi soluţii cu ajutorul modulelor tridimensionale de la magazin. Rezolvă nevoile de depozitare legate de fiecare punct de lucru din bucătărie.Apucă-te de treabă! Acum este timpul să schițezi bucătăria ta de vis şi să aplici toate lucrurile noi pe care le-ai învăţat. Începe cu desenul la scară Fă un desen la scară a bucătăriei tale. pentru computer. mişcă de jur împrejur modele pe hârtie sau încearcă ideile tale cu modulele de la magazinul IKEA. făcând diferite combinaţii Sunt multe combinaţii diferite din care poţi să alegi. Apoi alege accesoriile interioare pentru corpuri şi sertare. foloseşte spaţiul din bucătăria ta şi încearcă diferite posibilităţi. pe care le poţi lua din magazin sau le poţi comanda acasă. Cea mai bună metodă pentru a te decide este să studiezi ideile şi combinaţiile expuse la magazinul IKEA. alege corpuri potrivite şi asigur`-te că ai ales lungimea potrivită pentru corpulbază de sub chiuvetă. care îţi permit să foloseşti la maxim spaţiul pentru depozitare. Dacă vrei accesorii înastrabile. Experimentează prin aşezarea corpurilor în diferite moduri. Alege corpurile şi aranjează-le Următorul pas este alegerea corpurilor pentru o depozitare practică. modelele pe suport de hârtie sau modulele pe hârtie milimetrică. Există un perete mobil.

Stabileşte dimensiunea chiuvetei. • Stabileşte unde vrei să pui cuptorul – sub blatul de lucru sau într-un corp înalt. SUPRAFEŢE DE LUCRU • Blaturile de lucru disponibile sunt din lemn tratat cu ulei sau laminate. Alege unul care este practic şi care se potriveşte cu bucătăria ta.. astfel încât să nu uiţi să te gândeşti la ele – în special acum. etc. deasupra accesoriilor sau a unui spațiu gol. Dacă ai o maşină de spălat vase. Avem și un cuptor cu microunde cu funcţii de cuptor standard. Îl poți monta între corpurile suspendate. atunci corpul ar trebui să aibă o lungime de cel puţin 60 cm. Se poate monta într-un corp înalt. numărul cuvelor şi dacă vrei o chiuvetă cu sau fără scurgător. pentru aspirator şi alte articole pentru curăţenie. cârpe. cum ar fi aer suflat cu viteză şi grătar. alege accesorii autonome. Aşează cuva sau suprafaţa de scurgere astfel încât să se încadreze cu schema bucătăriei tale şi cu modul tău de lucru. Le-am pus pe toate la un loc. sub sau lângă chiuvetă. care se trag în afară. care se potrivesc perfect în sertarele noastre. care se pot monta în interiorul corpului RATIONELL.Gândeşte-te la asta. frigider şi congelator. • Poţi să dai bucătăriei tale un aspect unitar şi prin montarea unor uşi de bucătărie pe maşina de spălat. 10 • • Accesoriile de interior din gama RATIONELL te ajută să organizezi interiorul corpului de sub chiuvetă. Dacă nu vrei să-ţi acoperi accesoriile. Dacă eşti dreptaci. Acesta va fi mai uşor de menţinut curat dacă îmbinarea nu este la mijlocul suprafeţei de lucru. ai o privire de ansamblu asupra conţinutului şi acces uşor înăuntru. aşează scurgerea la stânga şi viceversa. Dacă faci cumpărături în cantităţi mici. Corpul de sub chiuveta cu 1 cuvă ar trebui să aibă o lungime de cel puţin 50 cm. Obţii un spaţiu în plus pentru obiecte şi nu mai este aşa multă apă pe blatul de lucru. Astfel. Încearcă să deduci unde va fi îmbinarea blatului de lucru. • Adaugă separatoare reglabile pentru compartimentarea sertarelor. Câteva dintre chiuvetele pot fi poziționate pe stânga sau dreapta. Asigură-te că chiuveta se încadrează în corpulbază. deasupra aragazului/plitei. ACCESORII ŞI DISPOZITIVE DE BUCĂTĂRIE Alege un congelator încăpător dacă îţi faci cumpărăturile o dată pe săptămână sau lunar. poți folosi plita cu o lungime de numai 29 cm şi un cuptor cu microunde cu ventilator care se trage în afară. ușor de manevrat și care se deschid complet. O suprafaţă de scurgere este utilă.. când eşti foarte ocupat cu proiectarea noii bucătării. alege o baterie cu supapă de închidere pentru maşina de spălat. Dacă ai o chiuvetă cu 1 1/2 cuvă. • Un cuptor cu microunde de la IKEA este făcut să se potrivească perfect ca modul încastrabil în corpurile suspendate şi în cele înalte din gama FAKTUM. ACCESORII INTERIOARE PENTRU CORPURI ŞI SERTARE Accesoriile interioare din gama RATIONELL te ajută să profiţi la maxim de posibilităţile de depozitare din bucătărie. Hota este disponibilă şi pentru colţuri şi insule de bucătărie. Nu proiecta o îmbinare sub plită. Dacă ai o chiuvetă cu 2 cuve. • Dacă ai o bucătărie mică. • Alege între hota încastrabilă cu ventilator sau hota fără ventilator. Există un sistem rabatabil de sortare a gunoiului şi coşuri metalice pentru detergenţi. • • • • . Poţi folosi toate hotele noastre în două moduri – conectate la un tub sau cu un filtru de cărbune pentru recircularea aerului. dacă speli vasele manual. dar trebuie montată de plafon. atunci corpul ar trebui să aibă o lungime de cel puţin 80 cm. probabil că nu ai nevoie de congelator. • Poţi face curățenie mai uşor dacă iei un corp cu accesorii rabatabile. Ce urmează este un sumar al lucrurilor pe care trebuie să le ai în vedere când te ocupi de diferite zone ale bucătăriei.. Organizează interiorul corpurilor şi sertarelor şi adaptează-le unor scopuri diferite. fiind astfel mult mai practic pentru bucătăria ta.

cu înălţime reglabilă. • Suport suspendat pentru tacâmuri. • Folosește „spaţiul de rezervă" dintre corpuri ca să agăţi o poliţă PERFEKT ! Are o lungime de 20 cm şi oferă un spațiu de depozitare suplimentar. • Hotărăşte dacă pui corpurile de bucătărie pe picioare sau pe plinte. Această înălțime este perfectă şi pentru un blat de bar montat pe console la corpurile-bază. pe care copiii nu-l pot deschide. • Dacă îți dorești un bar pentru mic-dejun la aceeaşi înălţime cu blatul de lucru. • Gama de produse PATRULL include un corp de depozitare cu încuietoare dublă.BAR ŞI ZONĂ PENTRU SERVIT MASA Dacă vrei să ai în bucătărie un spaţiu pentru servit masa. MICI DETALII Gândește-te la toate detaliile de la început şi bucătăria ta va avea un aspect uniform. plantelor. dacă nu este un culoar de trecere. Distanţa până la perete ar trebui să fie de aprox. alege scaune de bar cu înălţimea de 63 cm. • Iluminat ambiental – de exemplu. a produselor chimice şi medicale. • Opritoarele RATIONELL pentru sertar/corp împiedică accesul copiilor la cuţite sau folosirea sertarele pe post de scară. • Protecţiile pentru cuptor și plită şi cuptoarele cu uşi de ventilaţie izolate termic cu încuietori pentru siguranţa copiilor sunt cele mai eficiente metode pentru ca bucătăria ta să fie un loc sigur. Iată o listă de corpuri de iluminat pentru diferit scopuri: • Corp de plafon. • Bandă magnetică pentru cuţite. o lampă la fereastră. Găseşti mai multe soluții şi idei în Catalogul IKEA. Poţi monta corpul mic cu front rulat în spaţiul dintre un corp-bază şi unul suspendat. etc. pe care poţi să le montezi pe peretele dintre corpuri. suport pentru rolele de hârtie. 75 cm. CORPURI DE ILUMINAT Beneficiind de o configurație potrivită de corpuri de iluminat. O insulă cu scaune de bar în jur alcătuiește un bun loc de întâlnire. Se potrivesc la bucătăriile FAKTUM la fel de bine ca şi la celelalte bucătării. ai nevoie de scaune cu înălţimea de 74 cm. Există şi poliţe pentru sticle de vin şi poliţe pentru farfurii. Sau pe ambele! Toate picioarele au înălţime reglabilă. este loc pentru ca o persoană să stea confortabil la masă. Dacă vrei un bar suspendat. • Ai nevoie cam de 50 cm de la masă până la scaun și de încă 30 cm ca să-l poţi împinge când te ridici de pe el sau când te aşezi. • Poţi folosi pentru depozitare spaţiul de pe tot peretele. care răspândeşte lumina pe toată suprafața de lucru. 90 sau de 95 cm. bucătăria ta va fi practică şi primitoare. în timp ce o altă persoană stă în picioare la blatul de lucru. • Cărucior – un spaţiu de lucru suplimentar şi un loc pe care să pui obiecte. • Adaugă poliţe NYHOLM dacă vrei ca bucătăria ta să aibă un aspect inedit. • Lampă în spatele televizorului din bucătărie. • Sistem de iluminat pentru blatul de lucru. Combină aceste poliţe cu copuri-bază şi cu corpuri înalte. proiectează-l de la bun început. • Lampă de citit. MĂSURI PENTRU SIGURANŢA COPIILOR Ia în considerare de la început siguranţa copiilor și bucătăria ta va fi un loc mai sigur şi mai plăcut pentru toată familia. oferind o înălţime de lucru de 85. Alege înălţimea cea mai confortabilă pentru tine. la fel de bine pot fi combinate şi cu un blat de lucru cu care să se potrivească. • Spoturi în interiorul corpurilor cu uşi de sticlă • Spoturi pentru iluminarea tablourilor. ai mereu la îndemână ustensilele de bucătărie şi ingredientele pentru mâncare. • Alege butoni şi mânere din materiale şi modele care se potrivesc stilului tău și stilului bucătăriei. Astfel. O regulă generală pentru toate tipurile de scaune de bar este aceea că nivelul șezutului ar trebui să fie cu 30 cm sub blatul mesei. dacă citești la masă. De asemenea. SPAŢII DE DEPOZITARE SUSPENDATE ŞI CĂRUCIOARE Folosind aceste accesorii. Respectă-le şi vei avea o zonă pentru servit masa plăcută şi confortabilă. suporturi pentru mirodenii. în ghidul IKEA şi în ghidurile de cumpărare a produselor de bucătărie 1 1 . pentru iluminatul general • Lampă suspendată deasupra mesei – de preferat.120 cm între corpurile de bucătărie şi masă. Aici găseşti câteva sugestii despre măsurători. pentru stabilitate atât pe o pardoseală cu suprafața regulată. pentru a nu-ți obosi ochii. cât şi pe una cu denivelări. Este foarte bun pentru depozitarea detergenţilor pentru spălat vase. poliţe. picurător de vase şi suport pentru sticle. Deci ai nevoie de aprox. Picioarele CAPITA şi NUMERÄR sunt disonibile în trei dimensiuni. te ajută să păstrezi blatul de lucru liber şi pregătit pentru ca tu să te apuci de treabă. dacă montezi pe blat corpul cu front rulat AVSIKT.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful