UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI EDICINĂ VETERINARĂ A BANATULUI DIN TIMIŞOARA FACULTATEA DE HORTICULTURĂ ŞI SILVICULTURĂ: ARHITECTURĂ PEISAGISTICĂ

Gazonul englezesc Lucrari de intretinere
1

Coordonator ştiinţific Prof. Sărăţeanu Veronica

Student Boghianu Mihaela

Timişoara 2011

Secretul unui gazon reusit Care este secretul gazonului englezesc? Pamantul nu este mai fertil decat al nostru, si gramineele care le compun gazonul le regasim si in semintele propuse in Romania. Secretul este climatul umid si intretinerea regulata. Pentru ca ceva trebuie stiut de la inceput : nu veti avea un gazon frumos daca nu ii dedicati o parte din timpul Dumneavoastra liber. Tot asa cum este important sa va faceti curatenie in casa, este esential sa va intretineti peluza. Masinile de tuns gazonul au ajuns sa fie suficient de performante si maniabile incat aceasta activitate sa nu fie o corvoada, ci o placere. In ceea ce priveste udatul, sistemele automate cu furtun ingropat si aspersoare sunt accesibile si va permit doua lucruri: asigurarea umiditatii atat de necesare unui gazon frumos, si o semnificativa economie de apa fata de un udat asa zis "clasic". Cand se seamana gazonul?

2

Dar daca gazonul nu este suficient implantat inaintea sosirii sezonului cald. Este fara indoiala perioada ideala pentru a insamanta. intrerupeti semanatul de indata ce riscul secetei apare.In regula generala. chiar daca vremea vi se pare calda. caren u retine apa. Toamna. aceasta va poate deplasa semintele neinradacinate si crea zone goale. CLIMAT 3 . O alta perioada de evitat este inainte de plecarea in vacante. TERENUL. Cand pamantul este cald. secetoase. Intr-un teren greu. nu plantati atunci cand este risc de ploaie. gazonul se seamana in afara perioadelor de ger sau de perioade caniculare. in sol nisipos. este necesara o irigare consecventa. are timpul de a se instala inaintea iernii pentru a demara foarte repede primavara. chiar daca prinderea este mai lenta decat primavara. care se incalzeste greu. Gazonul resita mai bine frigului decat lipsei de umiditate. Pentru ca in primele sale saptamani de viata. argilos. Dimpotriva. si jumatatatea lunii august pana la sfarsitul lunii octombrie. insule fara gazon. gazonul are nevoie de cea mai mare atentie & ingrijire. usor. Oricare ar fi insa perioada. Natura terenului joaca un rol important in semanare. Insamantarea de primavara este cea care provoaca cresterea cea mai rapida. asteptati lina aprilie. soiul ray-grass spre exemplu germineaza in cateva zile si prima tundere poate interveni la doar o luna de la plantare. Primavara. Perioadele ideale sunt intre jumatatile lunii martie si iunie. In plus. gazonul de toamna este mai putin invadat de buruieni decat cel plantat in primavara.

pentru sud. In zona de campie.mai dar nu trebuie depasita luna septembrie. fr: La fetuque http://fr. Are nevoie de udare regulata si abundenta. Frunzele foarte fine sunt estetice si acoperirea terenului este foarte rapida. Agresivitatea vis-a-vis de celelalte specii este medie. gazon rustic. in functie de destinatie: gazon sport. Este gazonul cel mai intalnit. Neinaltandu-se foarte repede. Rapiditatea de acoperire si pretul corect au stat la baza succesului sau.In functie de regiunea in care locuiti.wikipedia. gazon de ornament. permite o tundere mai putin frecventa. CELE MAI BUNE SPECII DE GAZON Semintele vandute in comert sunt combinatii de mai multe specii.wikipedia. Este o graminee foarte rezistenta. dar in regiunile muntoase este mai bine sa asteptati luna aprilie . Se recomanda un procent de 20 pana la 30 la suta.org/wiki/Agrostide Convine foarte bine in gazonul ornamental. Nu se utilizeaza in proportie de peste 20% in amestec. Este prezenta practic in toate compozitiile comerciale. insa foarte "insetata" in perioada estivala. etc. Ray grass are tendinta de a-si sufoca vecinii. Agresiv. De evitat deci amestecurile in carep roportia de Ray Grass depaseste 50 %. gazon umbra. Agrostis fr: L'agrostide http://fr. dar ramane verde tot timpul anului daca i se aduce un aport de ingrasaminte de cateva ori pe an. puteti semana deja incepand cu luna februarie. Festuca L. Poa (in greceste: gazon) fr: paturin http://fr. Ray Grass englezesc. Cea comuna (Agrostis tenuis) este cea mai frumoasa insa isi sufoca rapid vecinii.org/wiki/Paturin Este specia cea mai intalnita. perioadele de insamantare pot fi decalate. Crestere medie.wikipedia.org/wiki/F%C3%A9tuque 4 .

rezista la frig extrem. Se adapteaza bine solurilor nisipoase si secetoase. dar nu rezista bine la uzura (nu este pentru joaca&sport). etc. si restul Poa (fr:paturin). Ce amestec de gazon trebuie ales? Evident. 20-30 % fetuque rouge. este foarte dificil sa va creati Dvs propria combinatie. Singura situatie in care ati vrea asa ceva este cea in care aveti buruieni graminee de care nu ati putut scapa cu ierbicid. trebuie sa stiti sa alegeti din ofertele comerciale combinatia care se preteaza cel mai bine la terenul destinatie. aceasta este cea care cuprinde cel mai mare numar de varietati la fetuque ovine (festuca ovina L) cu frunzele cu nuante de rosu. Peluza de ornament este un amestec de fetuque rouge. ornament. In general. Terenul de joaca Un amestec "sport" tipic contine 30 pana la 40 % ray grass englezesc. Frunzele sale fine il face sa se adapteze la compozitiile pretentioase. chiar si in cele foarte sarace in substante minerale. foarte ingrijite.Dintre toate speciile de gazon. fara insa a juca fotbal de exemplu. Stiind insa datele evocate mai sus. Desi se dezvolta foarte repede are inconvenientul de a sufoca toate celelalte graminee inconjuratoare. puteti adauga ray grass pana la 20 % maxim in amestec. Creste in mici tufe si acoperirea terenului este relativ lenta. Trebuie ales amestecul potrivit cu 1) Tipul solului si climei in care este situata proprietatea Dvs 2) In functie de utilitatea pe care i-o veti da . 20 pana la 30 % fetuque elevée. La fetuque rouge Creste in toate solurile. Daca vreti sa si mergeti din timp in timp pe el.joaca. umbra de sub copaci sau gardul viu. 5 . stiti raspunsul. Este o graminee foarte rustica . este foarte fina si rezervata gazonului de foarte buna calitate. Evitati insa in toate cazurile amestecurile care au mai mult de 50% Ray Grass englezsc. Agresivitate slaba fata de speciile vecine. permeabile.

canalizarea. restul Poa (fr: paturin) De evitat calcatul des pentru ca nu este bine suportat. trebuie sapata o transee de 50 de cm adancime. transeele vor fi dispuse in linii paralelemai mult sau mai putin indepartate. >Tundeti-l regulat si de patru ori pe an aport de ingrasaminte. turba sau pamant de padure pentru a-i reda fertilitatea necesara unei peluze. daca sunt disponibile in regiunea Dvs. Diametrul drenajului colector se face in functie de cantitatea de apa estimata care va fi evacuata. Rigide sau suple. se face un pat de pietre de aproximativ 10 cm 6 . cele bio provenite din balegarde cal uscat sunt cele mai indicate. In functie de dimensiunile terenului si de impermeabilitatea sa. el insusi racordat la reteaua de evacuare a apelor uzate . gazonul sau tuia se vor sufoca sub baltile de apa. O solutie simpla este ingroparea de tevi din plastic perforate. Gazon de umbra Fetuque ovine + fetuque rouge tracante 60-70%. vor trebui reinsamantate apoi numai portiunile afectate. cu atat grosimea santului de drenaj trebuie sa fie mai mare.Aceasta combinatie permite copiilor si cainilor sa se joace far asa provoace daune peluzei Dvs. Nu este tarziu nici daca gazonul estedeja plantat. in sensul pantei terenului. dati-i o panta in asa fel incat sa existe o scurgere. fie ea si mica. argilos : aport de nisip si&sau turba Pamant nisipos: aport de turba pentru o structura mai compacta Pamant calcaros: Mranita. Intai. CUM SE POATE COMBATE UMIDITATEA IN EXCES A TERENULUI? In zonele din gradina Dvs unde apa balteste dupa ploaie. MODIFICAREA CARACTERISTICILOR SOLULUI Pamant greu. In fundul acestei transee. faceti o schita a viitorului plan dedrenaj. Ele se instaleaza la baza transeelor create inainte de plantarea gazonului. acid: aport de elemente bogate in potasiu pentru a-i reduce aciditatea. Cu cat regiunea in care va aflati este mai afectata de ploi. Daca terenul este plat. Pentru a crea un drenaj. Ele vor fi dirijate catre o scurgere colectoare care se va situa in punctul cel mai de jos al gradinii. Pamant negru. acestea va vor drena apa in exces.

Plasati peste ultimul strat de pietre un material oarecare pentru ca pamantul de la suprafta sa nu se infiltreze printre pietre. Puneti ultimul strat pamant de gradina. Dezierbare: Exista erbicide a caror actiune este de scurta durata .fara remanenta. PLANTAREA GAZONULUI PE UN TEREN SALBATIC Respectati dozele de aplicare care sunt indicate pe ierbicidele pe care le veti cumpara. dupa o prima aplicare. puteti sa va semanati gazonul. Evitati nisipul care se infiltreaza in gaurile de evacuare. asteptati una sau doua saptamani si reaplicati tratamentul. cu o pensula puteti "unge" frunzele acestor buruieni. Pentru ca aceasta perioada sa fie valabila. SEMANAREA GAZONULUI PE UN TEREN IN PANTA Pe scurt: o combinatie de POA si fetuque rouge si un pic de ray grass sunt ideale pentru a retine pamantul in panta 7 . El va fi transportat prin seva pana la radacini. La mana. Distrugerea are loc dupa aproximativ 15 zile. Smulgerea radacinilor: smulgeti-le cu tot cu radacini si dati-le foc. in cazul unor buruieni mari. intro zi fara vant si fara risc de ploaie. pentru ca produsul sa aiba timp sa penetreze sistemul vegetativ al plantelor. Nu utilizati buruienile in incinta Dvs de compost daca vi-l fabricati singuri. Dupa alte inca 15 zile. este necesar sa respectati dozele indicate de producator.grosime. Cumparati doar produse care nu au termenul de valabilitate expirat. Pentrua fi si mai eficace. Pulverizator: imprastiati produsul ierbicid pe toata vegetatia existenta. pentru a distruge semintele de buruieni care au germinat. disparate in mijlocul gazonului. Instalati drenajul si acoperiti-l iar cu inca 10 pana la 20 de cm de pietris. Cea mai mare parte sunt pe baza de glyphosate o materie activa eficace care permite semanatul gazonului la doua pana la trei saptamani dupa aplicarea contra buruienilor. Smulgeti buruienile cu tot cu radacini.

trebuie sa aveti un sistem de udare eficient. Puteti sa le protejati cu o plasa metalica daca veti lucra mai tarziu terenul. In prima faza. si acoperiti semintele de cativa milimetri de pamant. Un plug care lucreaza la adancime de 30-40 de cm dezradacineaza si radacinile buruienilor . Faceti transee adanci de 30-40 cm. Faaeti-va un plan bun al gradinii si puneti in plan toate lucrurile care o decoreaza sau pe care va ganditi sa le instalati in viitor. CU motocultorul puteti trece de mai multe ori pentru a obtine u nrezultat bun.Semanati atunci cand temperatura ambianta este de 15-18 grade. CUM SE FACE O INSTALATIE DE UDAT AUTOMATICA? Daca vreti sa aveti un gazon frumos. Un sistem automat cu furtunele ingropate va asigura confortul si ergonomia necesare. legate printr-un automat de udat. Daca panta este foarte pronuntata. prepararea terenului se face cateva zile sau chiar cateva saptamani inainte 8 . Puteti face doua sau mai multe retele. pentru a le proteja. Daca totul este ok. ci netede pentru a repartiza egal sarcina Cel mai rapid este sa utilizati un motocultor sau o freza pentru a intoarce pamantul si a-l faramita. incorporati intre 5 si 10 kg de ingrasaminte cu continut ridicat in Potasiu si fosfat pentru 100 m2 de teren 2) Lasati solul sa se taseze de la sine inainte de pregatirea finala 3) Nu purtati incaltari cu desene proeminente. acoperiti cu cativa centimetri de nisip si apoi pamant din gradina. Cu mici tarusi de lemn insemnati toata reteaua. determinati numarul de aspersoare (in functie de aria lor de acoperire) si pozitia lor pe terenul in cauza. Desentati reteau de furtune in asa fel incat sa puteti acoperi suprafata vizata. Trebuie tinut cont si de presiunea de apa de care dispuneti. Ideal. faceti un test pentru a repera eventualele anomalii. Puneti un "pat" de pietre pe fund si asezati tevile sau furtunele. Inainte de a reacoperi totul. CUM SE PREPARA TERENUL 1) In timpul lucrarilor. Aduceti planul desenat pe teren. este utila terasarea terenului.este indicat daca aveti posibilitatea de a-l avea.

Dupa semanat. Contra vantului si ploii insa nu puteti face mare lucru . Protejarea semintelor semanate. In acest fel. se mai trece o data ruloul pentru a obtine un contact perfect intre seminte si sol. pe un sol sec. Acolo vor cadea si semintele aruncate din greseala. In acest fel. In acest fel asigurati o raspandire uniforma a semintelor. Aceasta rigola o veti acoperi cu pamant odata semanatul terminat. Rulou tambur: cu un rulou-tambur de 60-80 de kg nivelati terenul. daca semanati prea putin lasati loc buruienilor sa apara.evitati deci ca in primele doua -trei zile dupa semanat. facilitandu-va apoi o buna nivelare. Doza potrivita Inutil sa semanati o cantitate prea mare de seminte. amestecati uniform semintele cu nisip. SEMANATUL GAZONULUI Alegeti o zi fara vant. prognoza meteo sa tina cu Dvs. pamantul se va tasa de la sine. Evitati sa faceti aceasta operatiune cand terenul este ud. Terminati 9 . utilizati ideal o masina care seamana gazonul proportional cu viteza de inaintare.de momentul semanatului. pentru ca pamantul se va lipi de tambur. Invers. Contra pasarilor. natural. Daca semanati manual. Cu o grebla nivelati solul si spargeti bulgarii mari de pamant. O crestere abundenta va face ca speciile sa se sufoce intre ele. si semanati de doua ori pe directie perpendiculara. Doza potrivita este intre 3 si 5 kilograme pentru 100 m2. Daca vreti sa obtineti o suprafata geometrica. Greblare. divizati cantitatea totala in doua parti egale. o plasa (ceea ce e mai dificil de obtinut) sau pur si simplu mici piloni cu o ata in varf de care se leagana un cd vor proteja semintele Dvs de pasari in perioada in care acestea sunt vulnerabile. cu laturile bine delimitate. Operatiunea se face in toate sensurile pentru ca stratul final sa fie uniform. veti obtine linii drepte si un efect vizual "a l'anglaise ". pentru ca trecerile sa fie juxtapuse. nu va ramane decat sa sapati o rigola dreapta pe linia unde vor fi bordurile gazonului. Atentie ca extremitatile ruloului sa nu lase semne pe sol cand schimbati directia.

plantatul printr-o irigare in ploaie foarte fina pentru ca apa sa patrunda in sol fara a-l tasa si a crea o crusta. CAND SE TUNDE De frecventa tunderii si reugularitatea ei depinde direct aspectul gazonului pe care l-ati plantat. Taiati gazonul cu o masina care aduna gazonul taiat. CAND SE FACE PRIMA TUNDERE Motto: Inainte de prima tundere. Pamantul trebuie sa fie suficient de ferm in asa fel incat incaltarile Dvs sa nu lase urme. si seara daca noptile sunt calde. treceti un rulou peste toata suprafata pentru a repune in pamant plantele tinere care au fost eventual un pic smulse din pamant. Prima tundere terminata.daca este vorba de o masina veche. pamantul trebuie sa fie umid tot timpul. Gramineele cu frunze fine trebuie tunde mai des decat gramineele cu frunza lata. Ideal. pe masura ce gazonul se indeseste. Udati de preferinta dimineata daca noptile sunt racoroase. necesita o tundere mai deasa. Atentie . ci mai degraba o nivelare. puteti avea pierderi. Altele. Frecventa tunderii depinde de amestecul de gazon pe care lati folosit. Altfel. pentru a preintampina evaporarea. Este timpul sa faceti prima tundere. smulgeti la mana eventualele buruieni. Nu lucrati cand iarba sau solul sunt umede. acestea vor avea tendinta de smulgere in loc de taiere. Apoi. si cum firele de gazon sunt inca fragile. Intotdeauna umid. Deci reglati masina de tuns in asa fel incat sa taie numai varfurile. O buna parte din semintele dumneavoastra au germinat si noul Dvs gazon atinge aproximativ 10 cm. Prima data. Dupa semanat si in timpul rasaririi. este indicat sa nu se faca o tundere propriuzisa. Faceti la fel si pentru urmatoarele doua -trei taieri. incepeti sa taiati de mai jos. dupa ce roua se va fi evaporat. in schimb. fetuque are o crestere mai lenta si deci si tundere mai rara. Incepand cu luna februarie.cutitul se incarca de pamant. Adunati iarba in bacul special conceput. ascutiti bine cutitele. pentru ca riscati sa il smulgeti .mai ales cand bacul incepe sa se umple. iarba uda nu trece usor si in final efectul este de smulgere . 10 . ca cele in care proportia de Ray Grass este importanta. aceasta prima tundere se face intr-o zi fara ploaie. O tundere la 5-6 cm este suficienta.

Indata ce incepe perioada de seceta. firele de gazon sunt grase si umide. Trasati intai marginile. trei tunderi in doua saptamani pot fi necesare si utile. In mijlocul verii insa. In asa fel incat cutitul sa taie perfect orizontal. Pe un teren de gold tunderea se face de doua ori pe zi ! Fara a face la fel. Aceasta poate dura pana in noiembrie. dupa care incepeti sa tundeti dus-intors. In debutul anului. Pasand de fiecare data masina de tuns intr-un alt sens favorizeaza o crestere armonioasa. Reglati cele 4 roti ale masinii de tuns la aceiasi inaltime. Cateva reguli simple transforma aceasta corvoada intr-o placere. In toate cazurile. trebuie sa tundeti cel putin o data pe saptamana pentru a obtine densitatea si aspectul unui covor verde. Se aglopereaza si provoaca des infundarea masinii de tuns. CUM SA TUNDEM Pentru a face repede si eficace. Inaltimea ideala. o tundere la doua saptamani este suficienta. cand cresterea este importanta. Toamna. In asa fel incat sa nu ramane "smocuri" de iarba netaiata. In functie de sezon. modulati aceasta frecventa. Primavara. media este 3-5 cm primavara si 5-7 cm vara. Toamna. Evitati sa tundeti gazonul intotdeauna in acelasi sens. regulata. incercand sa retaiati marginea tunderii precedente. In acest fel pamantul nu se va tasa pe urmele pasilor Dvs si nu vor aparea semne. reglati inaltimea taierii mai sus. 11 . Frecventa tunderii Cele mai frumoase peluze de gazon sunt tunde foarte des. tundeti atat timp cat iarba mai creste. Sensul tunderii. Pentru o peluza rustica. nu asteptati ca gazonul sa fie foarte inalt. nu tundeti oricum. este inca o perioada de crestere deci tunderea saptamanala se va impune.Data primei tunsori din an depinde de regiunesi climat.

cea in care iarba taiata este lasata pe gazon se numeste "mulching" Mulching Aceasta tehnica de a lasa iarba taiata pe gazon prezinta avantajul ca iarba taiata devine fertilizant dupa descompunere. puteti cobora "garda". ideal pentru flori si plante in general. pentru ca exista riscul de supraincalzire & sufocare. puteti sa il depuneti in strat la baza arborilor si arbustilor. atunci cand timpul este uscat.Toamna. etc). Trebuie culeasa iarba taiata sau lasata pe teren? Culeasa sau nu? parerile sunt foarte impartite pe acest subiect. se aplica imperativ in primavara si toamna. Compostul este un pamant foarte bogat in materie organica. Trebuie stiut ca cantitatile mari de gazon taiat putrezesc si pot aduce boli gazonului (ciuperci. Fiecare metoda are avantajele si dezavantajele ei. Inca o data. cand iarba este grasa si cresterea rapida. pentru a o reinalta inaintea venirii iernii. deci tunderi foarte dese. CE INGRASAMINTE SA FOLOSIM? 12 . Pentruaceasta. deseurile vegetale emana caldura. Pentru a profita insa de aceasta. trebuie ca iarba taiata sa dispara repede daca nu vrem sa avem un pat de masa verde in decompozitie. taiati in zi fara ploaie si nu inainte ca roua sa se fi evaporat. in descompunere. economisim timp si bani. Cealalta tehnica.puteti sa le amestecati cu pamant si alte resturi vegetale pentru a obtine compost. Nu faceti un strat prea gros la baza arbustilor. si un climat cald pentru ca iarba sa se descompuna repede.ceea ce se intampla relativ rar . Diminuiand aportul de ingrasaminte clasice. Atentie. Ce se poate face cu gazonul taiat In afara cazului in care aveti gaini . de a aduna iarba. reglati inaltimea egala pe cele patru roti pentru a avea o taiere orizontala. Aceasta tehnica presupune cantitati mici de iarba. Deasemenea.

Este un ingrasamant de primavara. Daca aveti un calculator de udat. Irigatul artificial va trebui deci sa compenseze lipsei ploii. ceea ce permite o singura aplicare anuala. In ce perioada? Un aport de ingrasaminte bogate in azot este indicata in luna martie.Radacinile gazonului epuizeaza repede rezerva de hrana din sol. Primavara. In terenurile nisipoase sau sarace. un al doilea aprot in luna mai este indicat. La inceputul primaverii. 25 de kg dintr-un astfel de ingrasamant costa insa in jur de 200 de euro. Vara. Vara. Anumite ingrasaminte cu difuzare lenta permit o eliberare progresiva a substantelor active. Face gazonul sa ia culoare verde inchis . fosfat si potasiu. un ingrasamant mai bogat in acid fosforic si in potasiu este necesar. Potasiul (K) ajuta la dezvoltarea radacinilor si fortifica planta. Azot (N): destinat frunzelor. Cum sa irigam gazonul Gazonul are nevoie de apa pentru a asimila ingrasamintele. 13 . care se prezinta sub forma de sulfat de amoniac. ploile si roua sunt suficiente de obicei ca aport de apa. Toamna. puteti inlocui ingrasamantul cu compost in strat fin sau mranita. Dar in caz de seceta. trebuie udat chiar si in aceasta perioada. La inceputul primaverii. Aportul de fertilizante de maniera regulata si in momentele propice asigura culoarea si vivacitatea ideala. este rapid asimilat de gazon. Fosforul (P). bine este sa inlocuiti ingrasamintele chimice un strat subtire de mranita. Intotdeauna imprastiati ingrasamintele pe un sol ud. Elementele principale. de preferinta seara pentru ca apa sa aiba timp sa ajunga pana la radacini inainte de a se evapora. udati des.actioneaza in zona radacinilor si ajuta la o buna dezvoltare a acestora. Este important deasemenea in dezvoltarea rezistentei plantelor contra bolilor. pentrua le transporta in sistemul radicularsi pentru a-si pastra culoarea verde. Acidul fosforic . de obicei este sub forma de pudra pentru o integrare facila in sol si asimilare de catre plante.

Exista deasemenea versiuni manuale nu foarte scumpe. Radacinile gazonului se afla in primii 10 centimetri de pamant. fara a avea nevoie de mare cantitate. O scarificare o data pe an asigura o regenerare excelenta a gazonului. Pentru gazonul proaspat semanat. Operatiunea consta in trecerea unui scarificator care "inteapa" pamantul. nivel la care schimbarile higrometrice sunt cele mai active. SCARIFICAREA GAZONULUI Daca gazonul dvs este un pic imbatranit si incepe sa aiba buruieni. Puteti sa profitati si dupa curatare & inainte de irigare sa aruncati seminte de gazon in locurile mai sarace in vegetatie. De preferinta faceti aceasta operatie in februarie martie cand vegetatia redemareaza. udati-l de doua ori pe zi in ploaie fina. Cum sa udam? trebuie udat copios mai degraba decat in mici cantitati. solutia poate fi un drenaj. Peste doua saptamani. urmele acestei operatiuni nu vor mai fi prezente si gazonul va incepe sa se dezvolte mult mai bine. daca terenul este argilos insa. Aceasta permite o a doua tinere gazonului. adunati deseurile rezultate in urma acestei operatii si udati abundent. Rezultatul unei bune scarificari este aproape miraculos. ca si o vegetatie neregulata. dat fiind ca sistemul radicular nu este inca dezvoltat. Cantitatile mari de apa nu inseamna insa ca trebuie sa udati mai rar. din prisma rezultatelor imediate. pentru ca urmele acestei lucrari sa se stearga repede.programati-l sa ude in timpul noptii. Scarificatorul este o masina care are un arbore orizontal cu cutite. se folosesc substante speciale. remediind si aducand echilibrul intre subsol si partea aeriana a plantelor. In acest fel. 14 . Contra muschiului in regiunile umide. peluza dumneavoastra va fi isponibila pe toata durata zilei. Un volum important de apa asigura o inradacinare solida a gramineelor si le mareste rezistenta. actionat de un motor termic sau electric. inseamna ca este timpul pentru scarificare.

Iulie 15 . Iunie Tundeti lasand iarba taiata pe peluza.REZUMAT CALENDAR GAZON OPERATIUNI Ianuarie: Puneti planse de lemn peste gazon daca trebuie neaparat sa calcati pe el cand este inghetat sau acoperit de zapada Maturati gramajoarele de pamant facute de rame. Aprilie Eliminati buruienile cu ajutorul unui ierbicid selectiv. ea se transforma in azot. Irigatri abundent seara daca nu este umiditate. Ascutiti cutitul masinii de tuns.treceti deci de doua ori. Aceasta operatie sa face la o zi dupa tundere. Scarificare pentru gazonul vechi. Daca iarba este inalta si grasa. Adaugati un ingrasamant bogat in azot. Treceti un aerator pentru a favoriza aerul din sol si comunicarea apei spre radacini. Uscandu-se si descompunandu-se. Februarie: Puteti trata cu o solutie anti muschi daca aveti aceasta problema. Martie Incepeti tunderea. incepeti cu o tundere superficiala si apoi cu o tundere mai profunda . Treceti un rulou care sa nu depaseasca 80 de kg Continuati tunderile saptamanale Mai Continuati tunderile coborand "garda" la sol Fertilizati inca o data Semanati noile peluze si udati dimineata daca noptile sunt racoroase.

acestia vor iesi la sfarsitul iernii Maturati frunzele moarte Decembrie Schimb de ulei la masina de tunsa iarba (motor benzina patru timpi) Terminati de cules frunzele moarte.Tundere si udare regulata. Septembrie Insamantare de completare in locurile unde gazonul este mai sarac Tundeti insa folositi bacul si adunati gazonul. puteti incepe sa semanati gazon daca vreti sa infiintati o noua peluza Tundere si irigare regulata In caz de invazie de daunatori. Nu se mai adauga ingrasaminte si nu se mai trateaza cu ierbicide August La jumatatea lunii. baza unei gradini reusite 16 . puteti planta bulbi de ghiocei in jurul gazonului. Fertilizati cu azot daca fazonul are o culoare glabuie dupa trecerea verii Octombrie Ridicati nivelul masinii de tuns in asa fel incat aceasta sa tunda mai sus Noiembrie Nu mai semanati gazon In debutul lunii. nu il lasati pe jos. Preparati terenul pentru o insamantare in martie. Gazonul. insecticid adaptat.

Alegerea gazonului se poate face dupa mai multe criterii cum ar fi clima sau functionalitatea. Tipuri de gazonul in functie de clima Gazonul poate avea o toleranta specifica fata de conditile climatice. Gazonul pentru sezonul rece Acesta incepe sa creasca de la temperaturi mai mari de 5 grade celsius. Gazonul pentru sezon rece este potrivit zonelor montane. iar rata de crestere este cea mai mare intre 10 si 25 de grade celsius. Pentru un astfel de gazon poti folosi unul dintre urmatoarele amestecuri de seminte: 17 . precipitatii si caldura. Exista doua mari categorii in functie de sezon: gazon pentru sezonul rece si gazon pentru sezonul cald. Perioada in care acesta creste cel mai bine este primavara si vara.Gazonul reprezinta elementul principal de la care porneste costructia unei gradini. Inainte de a planifica cum vrei sa arate spatiul tau verde trebuie sa te decizi ce tip de gazon se va integra cel mai bine in peisaj. El este cel care da un aspect ingrijit gradinii tale. unde veriile sunt mult mai blande.

Poa pratensis (firuta) 80% si Festuca rubra (paisul rosu) 20%. 18 . sau Festuca rubra (paisul rosu) 75% + Agrostis stolonifera 25%. Tipuri de gazonul dupa functionalitate Inainte de a decide ce tip de gazon alegi pentru gradina ta trebuie sa te gandesti ce activitati vrei sa desfasori pe acea parte a terenului. de aceea gazonul trebuie ales in asa fel incat sa reziste cat mai mult la expunerea soarelui si la verile din ce in ce mai secetoase din tara noastra.Festuca rubra (paisul rosu) 75% + Poa pratensis (firuta) 25%. Gazonul pentru sezonul cald Acest tip de gazon incepe sa creasca doar la temperaturi de peste 10 grade celsius. mai exista gazon special si pentru terenurile de golf. dar in situatii extreme se poate usca. Locurile insorite cer plante mai rezistente.Lolium perenne 50% + Poa pratensis 25% si Festuca rubra 25%. • Pentru terenuri umbrite . Daca este vorba de un teren de sport sau teren de joaca pentru copii atunci vei avea nevoie de gazonul sport. Perioada propice pentru cresterea acestui tip de gazon este vara. Este un gazon cu o toleranta foarte mare la seceta. De asemenea. • Pentru terenuri umbrite . Pentru un astfel de gazon poti folosi unul dintre urmatoarele amestecuri de seminte: • Pentru terenuri insorite . Acesta are si cea mai mare tolareanta la calcare si la frig. si creste cel mai mult atunci cand temperaturile sunt intre 25 si 35 de grade.• Pentru terenuri insorite .Festuca rubra 50% + Poa pratensis 25% si Lolium perenne 25%.

gazon englezesc. de sport. fin. Pentru usurarea dumneavoastra de al uda e cel mai indicat sa recurgem la sistem de irigat cu senzori de ploaie si care daca suntem plecati si in concediu o grija in minus. gazon artificial. Compozitia gazonului este pe baza unor amestecuri de seminte depinzand de tipul de gazon(de seceta. Gazonul rustic este un gazon inalt care are in el si semnte de flori salbatice. pentru a nu calca pe ele.Un gazon rezistent. Rezistent la seceta. Este excelent pentru parcuri si gradini. multicolore. fin sau pentru sport sunt cateva din calitatile gazonului de mai sus mentionat si de care trebuie sa tinem cont ce vrem sa avem in gradina noastra. De asemenea. englezesc. umbra. etc) si este preferat de majoritatea in gradina lor dar si iarba care are un aspect mai salbatic sau rustic poate sa arate bine. Acestea doua tipuri de gazon contin si seminte de flori. Gazon rulou.irigare Gazonul sau iarba nu este acelasi lucru. 19 . Pentru un gazon ornamental poti planta gazon rustic sau gazon japonez. de umbra. cu flori. este recomandat sa nu le plantezi intr-o zona de trecere. Gazonul japonez contine seminte de flori mici. Din acest motiv nici gazonul rustic nici cel japonez nu se tunde. Acesta din urma este un gazon care nu creste foarte mult in inaltime. care sa nu sufere transformari in momentul in care calci pe el sau atunci cand copiii se joaca in gradina este si cel englezesc.tipuri de gazon.

iar primavara si vara sa se administreze un ingrasamant. 20 .Insa tunderea este destul de importanta sa fie facuta cat mai des si greblat cu mare grija.

21 .

22 .

23 .

24 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful