54 345 02 0000 00 00 Logisztikai ügyintéző 0061-06 1. 0117-06 2. 0118-06 2. 0119-06 2. 0391-06 2.

Gyakorlati vizsgatevékenység
Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 54 345 02 0000 00 00 Logisztikai ügyintéző Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0117-06 Veszélyes áruk tárolásának, szállításának követelményei Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 0117-06/2 Esettanulmány készítése: A veszélyes áruk kezelésének, szállításának, tárolásának szabályai

A feladat aránya a vizsgarészben: 60 % A gyakorlat vizsgatevékenység időtartama: 60 perc A gyakorlati vizsgatevékenység időpontja: 2010. év május hó 25. nap

BENCÉS GIMNÁZIUM, SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZEGEDI TAGINTÉZMÉNY
A gyakorlati vizsgafeladat elfogadását javaslom: A gyakorlati vizsgafeladattal egyetértek: A gyakorlati vizsgafeladatot jóváhagyom: ……………………………… dátum ……………………………… dátum ……………………………… dátum ………………………………………
a vizsgaszervező intézmény képviselője

……………………………………….
a vizsgabizottság tagja

.............................................................
a vizsgabizottság elnöke

1

Ömlesztett szállítás 25 pont A Hódmix Kft. veszélyes hulladékgyűjtő helyére (Sándorfalva).„A” változat 1. A konténert a Texom Kft. hogy szállítson el egy 8. Ön rendelkezik egy 13 t teherbírású tehergépkocsival. kishomoki telephelyéről vigye el a Ferro Kft. Feladat A. Mivel és hogyan kell megjelölni a járművet? 5 pont D. Milyen okmányokat kell a szállítás során a gépkocsivezetőnek magával vinnie? 5 pont E. (Hódmezővásárhely) akkumulátor nagykereskedő megbízza Önt. Válassza ki a fuvarozási módot! Mit kell tartalmaznia a fuvarokmánynak? 5 pont C. Milyen tényezőket vesz figyelembe a megrendelés visszaigazolásánál és a hozzákapcsolódó díjszámításnál? 2 pont B. Melyek a szállítással kapcsolatos útvonaltervezés alapelvei? 3 pont 2 .000 kg (UN 2794) használt akkumulátort ömlesztett rakományként nagykonténerben. Milyen felszerelések szükségesek a szállításhoz? 5 pont F.

(Domaszék) finomító töltőüzeméből szállítson 12000 kg gázolajat az Verco Zrt. Milyen tényezőket vesz figyelembe a megrendelés visszaigazolásánál és a hozzákapcsolódó díjszámításnál? 2 pont B. az Oil Tröszt Kft. Ki ez esetben a feladó és a címzett? 3 pont 3 . Milyen okmányokat kell a szállítás során a gépkocsivezetőnek magával vinnie? 5 pont E. szegedi ásványolaj nagykereskedő a gázolaj tárolótartályát ismét fel akarja tölteni. Mit kell tartalmaznia a fuvarokmánynak? 5 pont C. Tartányos szállítási feladat 25 pont A Verco Zrt. Mivel és hogyan kell megjelölni a járművet? 5 pont D.2. A fuvarozási távolság 30 km. Megbízza Önt mint szállítmányozási vállalkozót. Milyen felszerelések szükségesek a szállításhoz? 5 pont F. Feladat A. szegedi tárolótartályába. hogy az üzem pótkocsis tartányos szállítóegységével.

Ön rendelkezik egy 3. Feladat A.5 t össztömegű járművel.3. Milyen okmányokat kell a gépjárművön tartani és miket kell hogy tartalmazzanak? 5 pont F. ha igen akkor milyen feltételekkel? 5 pont D. Mivel és hogyan kell megjelölni a szállítóegységet? 5 pont E. Van-e mód valamilyen mentességi lehetőség alkalmazására. Az egyik ügyfele rendel Öntől 30 darab új akkumulátort (tömege kb:250 kg). Ellenőrizze. Mentességgel történő szállítás 30 pont Ön egy egyéni vállalkozó aki savas akkumulátor nagykereskedelmet üzemeltet. Vizsgálja meg milyen módon tudja teljesíteni a megrendeléshez kapcsolódó szállítást! 5 pont B. hogy szállíthatóak együtt az áruk! 5 pont C. Ki a feladó ebben az esetben? 5 pont 4 .

dátum ……………………………. fogalmazás írásban Olvasott szakmai szöveg megértése 80 15 5 20 100 Összesen Mindösszesen A feladatok hibátlan megoldása feltételezi az alábbi kompetenciák meglétét: pontosság. …. következtetési képesség ……………………………. fogalmazókészség. áttekintő képesség. feladatrész 25 30 Összesen Szint 4 4 Szakmai készségek a szakmai és vizsgakövetelmény szerint Szakmai nyelvű íráskészség.…………………………………………. feladatrész Pontszámok Maximum 25 Elért Típus C C B 2.. 0117-06 2. 0119-06 2... Értékelő lap Szakmai ismeretek alkalmazása a szakmai és vizsgakövetelmény szerint Veszélyes áruk ömlesztett szállításának szabályai Veszélyes áruk tartányos szállításának szabályai Veszélyes áruk mentességgel történő szállításának szabályai A szakmai ismeretek alkalmazása a vizsgafeladatokban 1. 0118-06 2. önállóság. aláírás 5 . feladatrész 3. értékelés. A vizsgázó neve: A tétel száma/jele: …………………………………………….54 345 02 0000 00 00 Logisztikai ügyintéző 0061-06 1. 0391-06 2.

A közúti árufuvarozás állandó költsége: o Járművel kapcsolatos állandó költségek o Járművezetővel kapcsolatos állandó költségek o Vállalkozások általános költségei A közúti fuvarozás változó költségei  Járművel kapcsolatos változó költségek  Gépkocsivezetővel kapcsolatos változó költségek  Üzemanyag költségek = Útvonaltól függő költségek  Útadó  Közúti fuvarengedélyek  Hatósági ellenőrzés és vizsgálatok díja  Egyéb (parkolás. Mit kell tartalmaznia a fuvarokmánynak? az UN számot. hódmezővásárhelyi telephelyéről vigye el a Ferro Kft. fizetési feltételek Költség kalkuláció: A fuvardíj kialakítására ható tényezők Az árufuvarozás önköltségének költségelemei. bárca számát. Ön rendelkezik egy 13 t teherbírású tehergépkocsival. (Hódmezővásárhely) akkumulátor nagykereskedő megbízza Önt. Ömlesztett szállítás 25 pont A Hódmix Kft.) = Útvonaltól függő költségek A jármű kihasználtságának hatása a költségekre A közúti fuvarozó által nyújtott mellékszolgáltatások díjai 3 pont B. valutaváltás stb. 6 . a helyes szállítási megnevezést. kapcsolódó feltételek(lemondás stb). Milyen tényezőket vesz figyelembe a megrendelés visszaigazolásánál és a hozzákapcsolódó díjszámításnál? Visszaigazolás tartalma: A szállítás ideje. Feladat A.000 kg (UN 2794) használt akkumulátort ömlesztett rakományként nagykonténerben. telefon. módja. A konténert a Hódmix Kft.MEGOLDÁSOK 1. amely elé az „UN” betűket kell írni. veszélyes hulladékgyűjtő helyére (Sándorfalva). hogy szállítson el egy 8.

figyelmeztető jelzővel jármű személyzet minden tagja részére figyelemfelkeltő mellénnyel jármű személyzet minden tagja részére egy darab kézilámpával írásbeli utasításokban jelzett felszereléssel és személyi védőeszközök 1 db legalább 5 kg-os tűzoltó készüléket és összesen 12 kg por oltóanyagú tűzoltó készüléket 5 pont F. hanem a csúcsforgalmi időn kívül tervezzük a szállítást. 2 pont 7 . élővíz csatornákat hidakat. 5 pont D. Mik a szállítással kapcsolatos útvonaltervezés alapelvei? A szállítás megtervezésénél figyelembe kell venni a lakott területeket. írásbeli utasítást valamint a járművezető személyes iratait. UN 2794 NEDVES SAVAS AKKUMULÁTOR TELEPEK.a veszélyes áru összes mennyiségét a feladó nevét és címét. a jármű okmányait. Feladó : Hódmix Kft. Hódmezővásárhely Címzett : Ferro Kft. a címzett(ek) nevét és címét. két. pihenőket lehetőleg ritkán lakott területen hajtsuk végre.(8). A szállítás közbeni megállásokat. 5 pont E. Kerüljük a csatorna fedőket. Mivel és hogyan kell megjelölni a nagykonténert? 8-as bárcát kell elhelyezni a konténer két oldalára és mindkét végére. ADR oktatási bizonyítványt. lehetőleg a sűrűn lakot területeket kerüljük. Milyen okmányokat kell a szállítás során a gépkocsivezetőnek magával vinnie? Szállítólevelet vagy menetlevelet. Sándorfalva 5 pont 8000 kg C. Milyen felszerelések szükségesek a szállításhoz? kerék kitámasztó ékkel. Ha lehetőség engedi ne a csúcsforgalomban. önmagában megálló.

III. Feladat A. az Oil Tröszt Kft. valutaváltás stb. módja. A fuvarozási távolság 30 km. Megbízza Önt mint szállítmányozási vállalkozót. UN 1202 GÁZOLAJ. hogy az üzem pótkocsis tartányos szállítóegységével. a címzett(ek) nevét és címét. amely elé az „UN” betűket kell írni. 12000 kg Domaszék 8 3 pont . Feladó : Oil Tröszt Kft. a veszélyes áru összes mennyiségét a feladó nevét és címét. telefon. (Domaszék) finomító töltőüzeméből szállítson 12000 kg gázolajat az Verco Zrt. Mit kell tartalmaznia a fuvarokmánynak? az UN számot. szegedi ásványolaj nagykereskedő a gázolaj tárolótartályát ismét fel akarja tölteni.) = Útvonaltól függő költségek A jármű kihasználtságának hatása a költségekre A közúti fuvarozó által nyújtott mellékszolgáltatások díjai B.2. szegedi tárolótartályába. a helyes szállítási megnevezést. bárca számát. kapcsolódó feltételek(lemondás stb). A közúti árufuvarozás állandó költsége: o Járművel kapcsolatos állandó költségek o Járművezetővel kapcsolatos állandó költségek o Vállalkozások általános költségei A közúti fuvarozás változó költségei  Járművel kapcsolatos változó költségek  Gépkocsivezetővel kapcsolatos változó költségek  Üzemanyag költségek = Útvonaltól függő költségek  Útadó  Közúti fuvarengedélyek  Hatósági ellenőrzés és vizsgálatok díja  Egyéb (parkolás. Tartányos szállítási feladat 25 pont A Verco Zrt. fizetési feltételek Költség kalkuláció: A fuvardíj kialakítására ható tényezők Az árufuvarozás önköltségének költségelemei. Milyen tényezőket vesz figyelembe a megrendelés visszaigazolásánál és a hozzákapcsolódó díjszámításnál? Visszaigazolás tartalma: A szállítás ideje.(3).

írásbeli utasítás. Valamint a szerelvény elejére és végére számos táblát. a jármű iratai. figyelmeztető jelzővel jármű személyzet minden tagja részére figyelemfelkeltő mellénnyel jármű személyzet minden tagja részére egy darab kézilámpával írásbeli utasításokban jelzett felszereléssel és személyi védőeszközök 1 db legalább 5 kg-os tűzoltó készüléket és összesen 12 kg por oltóanyagú tűzoltó készüléket 5 pont F. két. 33 1202 pont D. Az egyik ügyfele rendel Öntől 30 darab új akkumulátort (tömege kb:250 kg). gépjármű vezető oktatási bizonyítvány. illetve az ADR előírásai szerint is. Mivel és hogyan kell megjelölni a járművet? 3-as bárcát kell elhelyezni a tartányokra két oldalára és végére.5 t össztömegű járművel.Címzett : Verco Zrt. Milyen felszerelések szükségesek a szállításhoz? kerék kitámasztó ékkel. Milyen okmányokat kell a szállítás során a gépkocsivezetőnek magával vinnie? Szállítólevél vagy menetlevél. Címzett : Verco Zrt. Feladat A. Mentességgel történő szállítás 30 pont Ön egy egyéni vállalkozó aki savas akkumulátor nagykereskedelmet üzemeltet. Ön rendelkezik egy 3. önmagában megálló. 5 pont E. 9 . valamint a személyes okmányait . amely tartalmazza a megfelelő információkat. Vizsgálja meg milyen módon tudja teljesíteni a megrendeléshez kapcsolódó szállítást! Sima szállítmányként is el lehet szállítani. Domaszék Szeged 2 pont 5 3. jóváhagyási igazolások. Ki ez esetben a feladó és a címzett? Feladó : Oil Tröszt Kft. Szeged 5 pont C.

6 szerinti mentességgel. 5 pont 10 . különleges előírást akkor nem vonatkozik szállításra az ADR. 5 pont a E. .nincs a külsejükön veszélyes sav. ha: . hogy nem tudnak elcsúszni. Mivel és hogyan kell megjelölni a szállítóegységet? A szállító egységet nem kell megjelölni. Ha az ADR szerint akkor szállító levél vagy menetlevél amelyben a bejegyzés „ a szállítás 1.1. Van-e mód valamilyen mentességi lehetőség alkalmazására.1. 598.úgy vannak rögzítve.el vannak látva kitámasztóeszközzel vagy megfelelően vannak halmazolva. 5 pont F. Ki a feladó ebben az esetben? Az Ön vállalkozása a feladó. rakodólapon. különleges előírás: A következő tárgyak nem tartoznak az ADR előírásainak hatálya alá: a) Új akkumulátortelepek abban az esetben.3.rövidzárlat ellen védve vannak. Milyen okmányokat kell a gépjárművön tartani és miket kell hogy tartalmazzanak? Ha nem az ADR szerint akkor az egyéb előírások szerinti okmányok. hogy szállíthatóak együtt az áruk! Jelen esetben nincs együvé rakási tilalom Ha alkalmazzuk az 598. Ekkor kell egy 2 kg -os tűzoltó készülék és a fuvarokmányba való bejegyzés mely szerint a szállítás 1.6 szerinti mentességgel történik 5 pont D.3.5 pont B. 5 pont C. . .3. ha igen akkor milyen feltételekkel? Igen van. pl. Ellenőrizze.6 szerinti mentességgel történik”. Ha mégis kell az ADR előírásait alkalmazni akkor szállíthatók ADR 1.vagy lúgmaradvány. leesni vagy megrongálódni.1.

11 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful