KECEDERAAN SEMASA BERSENAM Jenis-jenis kecederaan

:

1. Kecederaan Intrisik (Direct Injury) Kecederaan ini disebabkan oleh atlet itu sendiri seperti terlalu lebih melakukan regangan (hyper) atau mengalami kejang otot. Ia selalunya melibatkan otot, tendon dan ligamen. Biasanya ia kurang teruk daripada kecederaan extrintik atau kecederaan yang kena dari luar.

2. Kecederaan Intrinsik (Indirect Injury) Kecederaan disebabkan oleh faktor luaran seperti tumbukan, sepakan pelanggaran atau hentakan peralatan yang digunakan atau sebagainya. Ia biasanya lebih serius berbanding dengan kecederaan intrinsic kerana mungkin melibatkan patah, seliuh tulang, koyak yang teruk pada ligamen atau tendon atau koyak pada otot. Atlet sukan seperti bolasepak, hoki, silat, bolasepak futsal sering mengalami kecederaan begini.

3. Kecederaan lebih guna Ia biasanya disebabkan oleh tekanan yang berulang dikenakan pada dikenakan pada satu -satu tempat samada tisu, tulang , ligamen dan tendon. Jika ketelaluan kecederaan aka terkumpul sehing ga ia melebihi mekanisme pemuliharaan tisu berkenaan. Pada tahap ini atlet akan mengalami rasa sakit bengkak dan terdedah kepada kecederaan.

Kecederaan lebih guna sering dapat dilihat pada pelari jarak jauh: 1500 meter ke atas termasuk pelari marathon, pemain tenis, badmiton dan golf. Mereka biasya mempunyai sejarah dari segi perubahan mendadak dalam kekerapan atau intensity sesuatu aktiviti dimana tubuh mereka belum bersedia. Contohnya jika atlet biasa berlari 4 kilometer selang sehari dan tiba-tiba jurulatih bercadang untuk mengambil bahagian dalam acara 10 kilometer dengan persediaan hanya 2 minggu. Pertambahan jarak secara mendadak akan menyebabkan lebih beban dan mikrotrauma berlaku khususnya terhadap kaki atlet lalu mengalami kemungkinan pelbagai jenis kecederaan. Teknik yang baik juga mungkin menyebabkan kecederaan sebegini. Contoh pelaksaan backhand secara kurang betul akan menyebabkan berlakunya tennis elbow. Membuat pilihan kurang tepat terhadap peralatan juga salah satu sebab kecederaan lebih guna boleh berlaku. Contohnya raket yang terlalu berat atau saiz grip yang tidak betul akan menambahkan lagi kecederaan tennis elbow tadi.

Contoh-contoh kecederaan semasa bersenam: · Terkehel/tergeliat.

· Patah/terseliuh pada tulang dan sendi±sendi. · Luka-luka. Penyebab kejang otot. · Hentakkan secara langsung daripada pihak lawan atau peralatan bersukan. · Jatuh. ketegangan atau kecederaan ‡ Vena bermasalah . · Aktiviti sukan atau latihan yang berlebihan. Penyebab sakit kaki. · Hentakan.· Ketegangan. ‡ Kelesuan otot ‡ Bersenam berlebihan tanpa melakukan persediaan yang cukup ‡ Kehilangan cecair badan yang banyak ‡ Paras glukosa yang rendah dalam badan atau ketidakseimbangan elektrolit ‡ Ketidakseimbangan hormon disebabkan penyakit Diabetes atau masalah tiroid. · Kecederaan dalam abdomen. · Konkusi otak akibat hantukan. · Terseliuh. · Kejang otot · Sakit kaki Jenis kecederaan yang jarang berlaku semasa bersenam: · Kapsul sendi koyak.saluran darah yang membawa darah balik dari kaki ke jantung . ‡ Kekejangan otot akibat kelesuan. · Patah tulang. Antara penyebab kecederaan yang biasa berlaku semasa bersenam: · Pertembungan di antara satu sama lain.

POSTE D B Y LE P AT AT 12: 47 AM L AB E L S : PE N DI DI K AN J AS M ANI DAN K E S I HAT AN . Adalah diingatkan mungkin terdapat satu atau lebih tanda dan gejala sekiranya mendapat kecederaan semasa bersukan. Patah/terseliuh. · Kekoyakan otot adalah satu bentuk ketegangan. ( seperti patah. · Kecacatan struktur ± contoh : kecacatan di tempat kecederaan ( seperti terseliuh dan patah). Perbezaan diantara terseliuh dengan ketegangan: Terseliuh merujuk kepada ketegangan yang berlaku di ligamen. walaubagaimanapun. jangan mengambil mudah sesuatu perkara kerana ini boleh mendatangkan bahaya.Jika terdapat sebarang keraguan dapatkan khidmat pakar perubatan yang profesional. ‡ Jika berlakunya kesakitan yang diikuti oleh rasa kebas dan rasa menyucuk -nyucuk seolah-olah terkena pin-pin kecil dan ianya menjalar dari bahagian pinggang atau punggung turun ke kaki. kemungkinan besar ia berkaitan dengan masalah belakang anda. · Lebam ± kebiruan di tempat kecederaan. · Sakit kepala ± dalam kes kena pukul atau kecederaan otak akibat hantukkan. Perkara yang harus dilakukan sekiranya mengalami kecederaan semasa bersenam: Terdapat beberapa garis panduan yang boleh diikuti dan selamat dipraktikkan. manakala ketegangan merujuk kepada ketegangan di otot.lazimnya berlaku di kalangan mereka yang menghidap diabetes. Tanda dan gejala kecederaan semasa bersenam: · Sakit ± di tempat yang cedera. · Bengkak ± di tempat yang cedera. · Pening ± terjadi semasa kecederaan otak.‡ Arteri berpenyakit (saluran darah yang membawa darah ke otot kaki) ‡ Kerosakan pada saraf . perokok dan peminum alkohol. · Kecederaan fungsi ± contoh: bahagian yang tercedera tidak dapat berfungsi seperti biasa. Timbulnya kesakitan dan kelemahan di sebelah atau di kedua -dua belah kaki. · Loya dan muntah ± biasa berlaku berikutan kecederaan otak.beralih daripada tempat asal dan kekoyakan pada sendi).

Slide 4: 2. Ia biasanya lebih serius berbanding dengan kecederaan intrinsic kerana mungkin melibatkan patah . Walau bagaimana kecederaan adalah biasa semasa bersukan Jenis-jenis kecederaan: Jenis-jenis kecederaan 1. koyak yang teruk pada ligamen atau tendon atau koyak pada otot . Kejang otot Sakit kaki Luka .luka Hentakan . Kecederaan Intrisik (Direct Injury) Kecederaan ini disebabkan oleh atlet itu sendi ri seperti terlalu lebih melakukan regangan (hyper) atau mengalami kejang otot . Luka luka . Jenis-jenis kecederaan yang berlaku semasa bersenam:: Jenis-jenis kecederaan yang berlaku semasa bersenam : Terkehel / tergeliat . sepakan pelanggaran atau hentakan peralatan yang digunakan atau sebagainya . pemain tenis . seliuh tulang . Ketegangan . Contoh pelaksaan backhand secara kurang betul akan menyebabkan berlakunya tennis elbow. Kecederaan semasa b ersukan adalah pelbagai mengikut jenis sukan dan mekanisme kecederaan t ersebut . Hentakan . badmiton dan golf.0 COMME NTS: Post a ECEDERAAN SEMASA BERSENAM: KECEDERAAN SEMASA BERSENAM Kebanyakan sukan tidak terlepas daripada kecederaan . Biasanya ia kurang teruk daripada kecederaan extrintik atau kecederaan yang kena dari luar . silat . tulang . hoki . ligamen dan tendon. Contohnya raket yang terlalu berat atau saiz grip yang tidak betul akan menambahkan lagi kecederaan tennis elbow tadi . Kecederaan lebih guna Ia biasanya disebabkan oleh tekanan ya ng berulang dikenakan pada dikenakan pada satu-satu tempat samada tisu . Slide 8: Teknik yang baik juga mungkin menyebabkan kecederaan sebegini . Terseliuh . Atlet sukan seperti bolasepak . Patah tulang . Mereka biasya mempunyai sejarah dari segi perubahan mendadak da lam kekerapan atau intensity sesuatu aktiviti dimana tubuh mereka belum bersedia Slide 7: Contohnya jika atlet biasa berlari 4 kilometer selang sehari dan tiba -tiba jurulatih bercadang untuk mengambil bahagian dalam acara 10 kilometer dengan persediaan ha nya 2 minggu . Jika ketelaluan kecederaan aka terkumpul sehingga ia melebihi mekanisme pemuliharaan tisu berkenaan . Slide 5: 3. Ia selalunya melibatkan otot . bolasepak futsal sering mengalami kecederaan begini . Pada tahap ini atlet akan mengalami rasa sakit bengk ak dan terdedah kepada kecederaan . Pertambahan jarak secara mendadak akan menyebabkan lebih beban dan mikrotrauma berlaku khususnya terhadap kaki atlet lalu mengalami kemungkinan pelbagai jenis kecederaan . tendon dan ligamen . Slide 6: Kecederaan lebih guna sering dapat dilihat pada pelari jarak jauh : 1500 meter ke atas termasuk pelari marathon. Kecederaan Intrinsik (Indirect Injury) Kecederaan disebabkan oleh faktor luaran seperti tumbukan . Membuat pilihan kurang tepat terhadap peralatan juga salah satu sebab kecederaan lebih guna boleh berlaku .

Jenis kecederaan yang biasa berlaku semasa bersenam:: Jenis kecederaan yang biasa berlaku semasa bersenam : Pertembungan di antara satu sama lain. ligamen . Perbezaan diantara terseliuh dengan ketegangan: : Perbezaan diantara terseliuh dengan ketegangan : Terseliuh merujuk kepada ketegangan yang berlaku di ligamen . Ketidaksesuaian pakaian semasa bersukan Sebab-sebab kecederaan otot : Sebab-sebab kecederaan otot Hasil daripada pergerakan secara tiba -tiba atau terlalu kuat. Penyebab sakit kaki. : Penyebab sakit kaki. . sendi atau pangkal saraf Kesakitan ringan mungkin disebabkan oleh terseliuh atau ligamen atau otot yang terkoyak sed ikit .lazimnya berlaku di kalangan mereka yang menghidap diabetes. kecederaan atau pergerakan tidak betul Slide 16: Contoh punca sakit sendi : Berat badan berlebihan Kecacatan tulang belakang atau tangan dan kaki Kecederaan ( kemalangan . postur yang tidak elok . Kecederaan dalam abdomen.Jenis kecederaan yang jarang berlaku semasa bersenam: : Jenis kecederaan yang jarang berlaku semasa bersenam : Kapsul sendi koyak . Patah / terseliuh pada tulang dan sendi±sendi . Hentakkan secara langsung daripada pihak lawan atau peralatan bersukan . ketegangan atau kecederaan Vena bermasalah . Timbulnya kesakitan dan kelemahan di sebelah atau di kedua -dua belah kaki. Ini boleh disebabkan oleh aktiviti yang berat .atau cara yang salah mengangkat barang berat . Kesakitan itu mungkin berpunca dari lapisan tisu luaran . Terdapat banyak sebab-sebab Sakit Belakang . mengangkat berat . Kelesuan otot Bersenam berlebihan tanpa melakukan persediaan yang cukup Kehilangan cecair badan yang banyak Paras glukosa yang rendah dalam badan atau ketidakseimbangan elektrolit Ketidakseimbangan hormon disebabkan penyakit Diabetes atau masalah tiroid . Penyebab Sakit Sendi: Penyebab Sakit Sendi Kebanyakan pengidap sakit sendi tidak mempunyai kerosakan terhadap sendi mereka . Konkusi otak akibat hantukan . Kekejangan otot akibat kelesuan . 75% kes sakit belakang tidak dapat dipastikan punca sebenarnya . kemungkinan besar ia berkaitan dengan masalah belakang anda . Kekoyakan otot adalah satu bentuk ketegangan . bersukan dan sebagainya ) Penyakit sendi seperti arthritis Sakit dari pangkal saraf ( seperti saraf yang terhimpit Penyakit tulang Ketumbuhan Jangkitan kuman Masalah mental seperti tekanan .saluran darah yang membawa darah balik dari kaki ke jantung Arteri berpenyakit ( saluran darah yang membawa darah ke otot kaki) Kerosakan pada saraf . Jika berlakunya kesakitan yang diikuti oleh rasa kebas dan rasa menyucuk-nyucuk seolah-olah terkena pin-pin kecil dan ianya menjalar dari bahagian pinggang atau punggung turun ke kaki. Manakala 25% kes ini berkemungkinan disebabkan oleh : . Jatuh . Aktiviti sukan atau latihan yang berlebihan . perokok dan peminum alkohol . manakala ketegangan merujuk kepada ketegangan di otot . kemurungan dan sebagainya Penyakit kronik Penyebab Sakit Belakang : Penyebab Sakit Belakang Sakit belakang dikaitkan dengan rasa sakit dan kurang selesa di bahagian belakang badan biasanya di bahagian bawah belakang badan . otot .

beralih daripada tempat asal dan kekoyakan pada sendi ) Sakit kepala . peha dan kaki.kebiruan di tempat kecederaan Kecacatan struktur .Jika terdapat sebarang keraguan dapatkan khidmat pakar perubatan yang profesional . Tanda-Tanda Patah dan retak : Tanda-Tanda Patah dan retak Pergerakan tidak normal / terhad Bahagian cedera berubah bentuk ± bengkak Muka pucat Pendarahan berlaku Bengkak & lebam Simptom Patah dan Retak : Simptom Patah dan Retak Kehausan Loya / muntah Badan lemah / tidak bermaya Kebas / ngilu Kesukaran untuk menggerakan anggota dengan normal atau tidak boleh bergerak langsung .biasa berlaku berikutan kecederaan otak Rasa kebas di bahagian punggung . bengkak dan lebam . Berasa lembik pada atas tulang .TERIMA KASIH«««.Otot : Otot Otot tergeliat Otot terkoyak disebabkan kecederaan sukan Otot letih Tulang : Tulang Ruas tulang belakang yang terkeluar atau pecah Pecah tulang belakang Tulang yang cacat Kansel tulang Lain-lain: Lain-lain Kedudukan badan yang tidak betul Penyakit Radang Pelvic (PID) Pembesaran atau kanser dalam rongga pelvis Penyakit batu karang Psikologi Berkaitan dengan stress Apakah simptom-simptom dan tanda kecederaan semasa bersukan? : Apakah simptom-simptom dan tanda kecederaan semasa bersukan ? Sakit . ( seperti patah. walaubagaimanapun . Sakit pada tempat kecedera an . Slide 26: SEKIAN.terjadi semasa kecederaan otak Loya dan muntah .di tempat yang cedera Lebam .contoh : kecacatan di tempat kecederaan ( seperti terseliuh dan patah ) Kecederaan fungsi .di tempat yang cedera Bengkak .dalam kes kena pukul atau kecederaan otak akibat hantukkan Pening . Herut . . Slide 22: Otot-otot kaki yang lemah atau lumpuh sepenuhnya Rasa sakit yang merebak hingga ke kaki Ra sa sakit yang menusuk Pergerakan untuk melakukan aktiviti-aktiviti harian terbatas .contoh : bahagian yang tercedera tidak dapat berfungsi seperti biasa . Sakit kepala Berkaitan dengan haid Slide 23: Perkara yang harus dilakukan sekiranya mengalami kecederaan semasa bersenam : Terdapat beberapa garis panduan yang boleh diikuti dan selamat dipraktikkan . kaki. jangan mengambil mudah sesuatu perkara kerana ini boleh mendatangkan bahaya. Apabila adanya gejala -gejala yang berkaitan seperti :.Fever ( demam ) Sakit di bahagian perut Rasa sakit semasa membuang air kecil atau air besar .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful