Perkara

Pengenalan Objektif kajian Kaedah kajian Hasil kajian Lampiran Rujukan

Permainan Tradisional (wau….)

Pengenalan
Negara kita terkenal dengan waunya yang besar dan cantik. Ada juga yang lebih 2 meter tingginya dan satu setengah meter lebarnya. Membuat wau ada seninya. Kita mesti tahu membuat rangkanya daripada buluh dan benang. Kita mesti pandai mengukur tiap-tiap bahagian wau itu dengan betul.Kalau ukurannya salah,wau itu tidak bole naik. Ia tidak boleh melayang ke langit…..

Objektif kajian
a)

Untuk mengetahui cara memainkan wau dan cara membuat wau. Latar belakang permainan tradisional wau. Mengetahui alat yang digunakan untuk membuat wau. Mengetahui tujuan wau dimainkan dan cara-cara permainan wau dimainkan. Mengetahui jenis-jenis wau,mengikut negeri yang memainkan permainan wau tersebut.

b)

c)

d)

Kaedah kajian
a) Untuk mengetahui cara atau maklumat yang bertempatan tentang wau Untuk mendapat lagi banyak pengetahuan tentang wau sehingga dapat dijadikan sebuah folio. Setelah dicampur dengan maklumat di internet dan majalah.

b)

Jenis-jenis wau
Terdapat jenis wau, seperti Wau Bulan yang berekor seperti burung. Wau Ikan berbentuk seperti Ikan dan Wau Merak pula berwarna indah seperti burung merak. Melayangkan wau adalah suatu permainan yang menggembirakan! Biasanya, orang dewasalah yang sangat pandai melayangkan wau. Akan tetapi,kanak-kanak juga boleh belajar melayangkan wau.

Alat-alat yang digunakan:
Antara alat yang digunakan: a) Benang b) Buluh @ lidi c) Gunting d) Gam e) Kertas warna f) Alat tulis

Tujuan dimainkan
a) Untuk mengisi masa lapang dan ia dijadikan pertandingan pada masa kini….. Permainan wau biasanya dimainkan selepas musim menuai mengikut negeru-negeri yang Mempopularkan permainan wau tersebut….. b) Wau juga dilayangkan di udara sbg tanda untuk menerbangkan makanan kpd mereka yang terperangkap di bukitbukit dan gunung-gunung semasa banjir…..

c) Wau bukan hanya diterbangkan malah, ia sebagai hiburan darik kanak-kanak hingga yang tua….

Asal-usul……
a)

Bermula sejak 3 000 tahun yang lalu di negara China… Kononnya wau digunakan untuk menerbangkan makanan kepada orang yang teperangkap di suatu bukait…

b)

c)

Malaysia, permainan wau mula diketahui sejak kurun ke-15 di semasa zaman pemerintahan empayar melaka… Pada zaman dahulu, kononnya langit dan angin mempunyai semangat dan wau merupakan salah satu cara untuk menarik perhatian… Semangat –semangat agar tidak berlaku bencana alam…

d)

e)

Cara membuat wau

Wau yang cantik itu dibuat dengan 3 lapis kertas berwarna … Kertas-kertas itu ditebuk dalam bentuk bunga dan daun… Ada juga yang bercorak awan larat… Kertas yang sudah ditebuk itu dilekatkan dengan cermat pada rangka wau… Di bahagian kepala dan di kiri kanan sayap wau itu dilekatkan jambul yang berjurai-jurai… jambul ini dibuat daripada kertas nipis berkilat yang dipotong halus-halus….

Cara –cara dimainkan

Seseorang perlu memegang bahagian wau dan seorang lagi lari dengan menarik tali wau… Dengan ini, wau dapat diterbangkan dengan megah di udara… Wau terdapat dalam pelbagai bentuk warna dan gambar yang menarik… Ia dapat menarik perhatian warga muda ataupun kanak-kanak … Permainan ini memerlukan 2 orang pemain…

Sejarah wau…….

a)

b)

c)

d)

Bermula sejak 3 00 tahun yang lampau di negara China. Kononnya wau digunakan untuk menerbangkan makanan kepada orang yang teperangkap di suatu kawasan bkit. Di Malaysia, permainan wau mula diketahui sejak kurun ke-15 semasa zaman pemerintahan Melaka. Pada zaman dahulu kononnya langit dan angin mempunyai semangat dan wau merupakan salah satu cara untuk menarik perhatian semangat-

semangat agar tidak berlaku bencana alam.

Kaum etnik yang terlibat:
Permainan rakyat seperti wau merupakan suatu kegiatan masa lapang yang Amat popular di kalangan masyarakat melayu di Pantai Timur sejak 5 abad yang lalu. Wau dimainkan bukan sahaja untuk tujuan hiburan, malah dipertandingkan terutamanya oleh para petani selepas menuai padi dan ada juga

yang di kalangan kanak-kanak dan remaja.

Bagaimana tercipta perkataan wau
Nama permainan tradisional wau dinyatakan pada awalnya tiada nama. Permainan itu dimainkan di kawasan lapang dan berangin. Apabila permainan wau akan menangis. Bunyi tangisan “WA,WA,WA” akan kedengaran dan lahirlah perkataan “WAU” dan ia juga dikenali sbg wau TERAJU TIGA.

Hasil kajian
a)

kaum yang terlibat. Negeri yang memainkan permainan wau. Latar belakang permainan tradisional wau. Dari mana, nama permainan tradisional wau diperoleh.

b)

c)

d)

e)

Asal-usul permainan tradisinal wau.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful