Jalanan Cahaya Nur Ilahi Diambil dari : Group Jalanan Cahaya Nur Ilahi Ketahuilah dengan gerak aku

menyatu, dengan gerak aku bersatu, dengan gerak akulah yang satu, dapatku kenal dapatku tahu dapatku faham akan keberadaannya padaku, namun ianya dapatku tahu dari yg maha tahu, dari pengalamanku dan pengkajianku maka ku telah menemukan sesuatu iaitu penyatuan dan kesatuan dalam perpaduan antara aku, engkau dan dia. Kiniku faham bahawa aku kini telah mendapat jalanku untuk bergerak, aku tidak penat atau lelah kerana aku dibawa bukan membawa, syukur pada Allah kerana aku telah mendapat kesedaran awal-awal pagi lagi. Kini aku rasa dan merasai hidup penuh nikmat, kalau dulu aku cuma dengar orang kata kita dan tuhan amat-amatlah dekat, namun ku tiada bukti yg kukuh untuk mendalilkan akan kenyataan itu, tetapi kiniku yakin dan seyakinnya aku bukan lagi percaya kepada khabar dari orang dan cerita kosong sahaja bahkan aku sendiri dapat merasai akan keberadaannya disisiku.... Perbezaan Ilmu Tenaga Dalam & Ilmu Tenaga Rohani Ilmu tenaga Dalam adalah ilmu yang berdasarkan latihan pada beberapa fakulti manusia seperti latihan nafas dan kuasa minda. Ia boleh dipelajari oleh sesiapapun sama ada ia Islam atau tidak. Cuma bila tenaga dalam diajar oleh Islam, ia memasukkan beberapa kalimah zikir pada setiap pergerakan ketika melakukan pernafasan dan meditasi. (Mungkin ini kaedah mereka membawa masyarakat terutamanya anak-anak muda supaya mengingati Allah, semoga Allah memberkati keikhlasan mereka.) Disamping itu ada juga yang menggunakan jampi serapah, menggunakan khadam jin dan yang lebih bahaya menggunakan syaitan. Ilmu seperti ini diberi Tuhan kepada sesiapa sahaja kerana ia adalah termasuk hukum fizik. Justeru jangan hairan melihat ramai orang yang mempunyai kebatinan yang hebat, dapat melakukan pelbagai keajaiban dan ada di kalangan mereka yang berzikir berpuluh ribu sehari, tetapi sangat lemah dalam pengamalan Islam pada diri dan keluarga mereka, malah pengetahuan tentang agama Allah juga lemah. Mereka masih lagi melakukan maksiat dan mempunyai sifat takbur, riak, tamak dengan dunia, menipu dan sebagainya. Ini disebabkan pengamalan mereka sama ada dalam gerak langkah, bentuk latihan nafas atau meditasi walaupun mempunyai kalimah al-Qur’an dan zikir, tenaga zikir tadi tidak menjadi tenaga pembersih rohani tetapi kepada membina tenaga dalam semata-mata. Inilah yang disabdakan Nabi saw: ”Bermula amal itu dengan niat.” Iaitu mereka akan memperolehi apa yang diniatkan. Berlainan dengan tenaga rohani seperti memperolehi ilham, kasyaf, menyembuhkan penyakit, menghancurkan ilmu-ilmu hitam dan sebagainya, ia merupakan anugerah Allah swt kepada hamba-hambaNya yang dikasihi. Mereka hanya mahu menuju pembersihan

melakukan kebaikan. Keimanan yang dicapai melalui ilmu ini hasil daripada musyahadah. Apabila disebut mengenal Tuhan.” (AlAnkaabut:69) Kekuatan kerohanian akan datang sendiri tanpa diminta-minta kerana kerohanian mereka telah tenggelam dalam kota Allah swt.Martabat Makrifat: Iaitu mengenal Allah dengan jalan hadir pengetahuan rasa (dzauk) ke dalam hati. Tenaga ayat-ayat Allah. bertafakur.Mengenal secara Taqlid . Oleh itu muhasabah diri kita. Martabat ini adalah ibarat kenal buah durian melalui kulit lahir sahaja. Inilah iman yang haq. ia akan dibuka jalan (Ilham) baginya. atau kita merasai sentiasa bersama dengan Tuhan di mana sahaja kita berada.Mengenal secara Haqqul Yakin . sesungguhnya Allah benar-benar beserta orang-orang yang berbuat baik. ia terbahagi kepada empat bahagian: :.:(Hadith) Tenaga Rohani yang dimaksudkan dalam latihan ini adalah untuk membina kembali potensi Ruh kepada mengenal Tuhannya. ibadah. melakukan latihan konsenstrasi (penumpuan) adalah semata-mata menghampiri Allah swt. yakni hatinya sentiasa berpandangan dengan Allah Taala pada setiap masa. Ibarat kenal isi durian setelah dikoyak kulit tetapi belum dimakan (dirasa) :. Firman Allah swt: “Dan orang-orang yang bersungguh-sungguh dijalanKu. :-Mengenal secara Ilmu Yakin . Kalau tiada (perasaan seperti itu). ibarat dapat merasa kelazatan durian itu setelah ia dapat mengecap isinya.Iaitu mengenal Allah hanya pada nama tidak mempunyai pengetahuan yang mantap tentang Ilmu KeTuhanan. inilah yang disebut oleh Allah swt dalam satu hadis Qudsi: “Barang siapa yang berada dalam kota-Ku.rohani dan kembali makrifat kepada Tuhan yang dirindui.Mengenal secara Ainul Yakin . bermakna ilmu kita belum . yang lebih tinggi kedudukannya dari iman “Ainul Yakin”.Martabat Syariat: Iaitu mengenal Allah dengan jalan mengenal wujud makhluk yaini bagaimana mengikut cara ilmu usuluddin. adakah kita merasai dalam dada bahawa Tuhan sentiasa melihat atau mendengar perkataan kita.” Tenaga Rohani dan Latihan “Tidak aku jadikan manusia melainkan untuk menyimpan rahsia-Ku dan sesungguhnya manusia itu rahsia-Ku dari Akulah yang menjadi rahsianya.Martabat Hakikat: Iaitu mengenal Allah dengan jalan hadir kedalam hati rasa syuhud yang ada kemanisan dan kelazatan. Aku adalah penjaganya. :.

dan bukannya diri jasad ini. Ketika solat. Malah ilmu itu tidak dapat memberi perlindungan kepadanya dalam menghadapi sakaratul maut.an: Firman Allah swt: “Jika datang kebenaran akan terhapuslah segala kebatilan”. Pembersihan Ruh yang tidak melalui jalan kenabian tidak akan membawa manusia kepada makrifat. Inilah yang dikatakan ilmu penuh pada fikiran tetapi dada kosong dengan takut pada Allah. Ini tidak lain kerana ilmu-ilmu kebatinan mereka bersandarkan kepada Jin dan Syaitan sedangkan ilmu kerohanian Islam bersandarkan kepada Allah swt. “Kamu hendaklah beribadah kepada Allah seolah-olah kamu melihat-Nya. Nusantara dan India.Jika kamu tidak melihat-Nya. Justeru itu jika kerohanian Islam bertembung dengan yang bukan Islam.sesungguhnya Dia melihatmu. ia hanyalah perbuatan untuk melepaskan diri dari dosa syariat sahaja. Kita akan lemah keyakinan. Hal ini telah disedari oleh kebanyakan mereka kerana kekuatan rohani mereka hanya terbatas di alam malakut sedangkan kekuatan rohani orang Islam tiada batasannya.menjunam kedalam dada.Yang kita harus tahu mengenai sifat-sifatnya dan asal usulnya kerana (ruh) inilah yang akan kembali kehadrat Allah. kita tidak dapat mencapai kelazatan dan maqam ihsan. . wa ridha kamatluubi” yang bermaksud. Jasad hanya menjadi pembungkus diri batin yang sifatnya (mahdas) dan akan hancur ditelan bumi.Hal ini disebutkan dalm Al-Qur. sebagaimana mereka yang mengikuti thaghut dan sebagainya.” (Bukhari dan Muslim daripada Abu Hurairah) Bagaimana mengembalikan potensi Ruh? Ruh itu adalah diri kita yang sebenarnya. Mereka beramal semata-semata untuk menuju pembinaan iman kerana bagi mereka. kita akan hilang Tuhan apabila berlaku masaalah. tetapi akan membawanya kepada bentuk khayalan di alam rohani yang dicipta oleh Jin dan Syaitan. (al-Isra:81) Ilmu mereka tidak dapat menembusi seorang mukmin yang memiliki kekuatan kerohanian. di mana mereka dapat menundukkan kehebatan ilmu dari ketua-ketua agama luar dari Islam sehingga ramai di antara mereka memeluk Islam. misalnya di alam Melayu. Bahkan beribadah dengan penuh kelalaian adalah syarat menjadi penghuni neraka. Na’uzubiLahi min dzalik. Mereka berpegang dengan kalimah “Ilaahi anta maqsudi. nescaya kerohanian bukan Islam rebah tersungkur. Hal ini dapat kita lihat berlaku kepada pendakwah-pendakwah Islam. Bagi mereka yang mahu membina tenaga kerohanian. ketika di alam barzakh dan seterusnya di alam akhirat. perkara-perkara yang bersangkut paut dengan kehebatan yang berbentuk maknawi bukanlah menjadi tujuan. ”Hanyalah pada Mu Tuhan yang kami maksudkan dan keredhaan Engkau yang dicari” Kerana ilmu-ilmu seperti itu adalah rendah disisi Allah swt kerana berbentuk duniawi yang akan hancur.

tetapi ialah merasai kehampiran dengan Tuhan sehingga hati mereka gementar apabila disebut nama Allah. menyebabkan emosi. Zikir sebagai sumber kekuatan Firman Allah swt: “…. cinta sehingga perasaan itu. baru manusia teringat padaNya. ianya mengikut kata hatinya. Kekuatan Ruh amat diperlukan untuk mengawal emosi. Kekuatan jasad amat terhad. Tambatan hamba dengan Tuhan bukan sekadar hafalan sifatsifatNya. merayu-rayu padaNYA. Ia membina kekuatan ingatan pada Allah sehingga perasaannya terhadap Allah begitu mendalam. Manusia yang hanya hidup untuk kekuatan jasad. Akal menjadi lemah apabila perancangannya gagal.sesiapa yang berjaya menjadi kekasih Allah swt. air mata mereka menitis apabila mengingatiNya. Ia dibekalkan dengan nafsu dan akal.” (al-Qaf:16) Kekuatan ruh dalam berhubungan dengan Allah berdasarkan ingatan. Firman Allah: “Dan Kami lebih dekat kepadanya dari urat lehernya sendiri.Ketahuilah dengan mengingati Allah itu hati menjadi tenang. Kekuatan emosi juga tidak kuat jika tidak bertaut dengan Tuhan. bukannya akal atau emosi. ruh tidak berhubung denganNya. mereka lupa padaNya. segala ilmu dan kelebihan dunia dan akhirat diperolehi dengan mudah. Kekuatan daya intelek (IQ) juga terbatas. ia boleh merancang. akal dan jasad. Kaum sufi memulakan pembinaan manusia dengan kekuatan ruh. Zikir yang bersungguh-sungguh menyebabkan ruh seseorang itu mempunyai dzauk atau asyik dengan Tuhannya. . Ruh diturunkan kealam ini dalam jasad yang diciptakan dari tanah. perpisahan dan sebagainya. lemah bila menghadapi musibah kematian. Manusia akan menjadi kuat jika ia dapat berhubung dengan Allah swt. akal dan jasad. tetapi dalam realiti kehidupan banyak perkara luar dugaan akal berlaku. Mereka merasa rindu. Tetapi apabila mereka diberi kesenangan. kesakitan. Tetapi bagaimana mahu berhubung denganNya walaupun Ia lebih dekat dari leher (halkum) insan itu sendiri. emosi (nafsu). bijak dalam tindakan dan sebagainya.” (ar-Ra’d:28) Manusia mempunyai empat fakulti pada dirinya iaitu Ruh. Tanpa ingat padaNya. akal dan jasad turut bersama-sama merasainya. Apabila ada kesusahan. Ramai manusia meninggalkan Tuhan tanpa disedari sedang Tuhan tidak pernah meninggalkannya. akal atau nafsu sematamata akan tewas degan segala ujian hidup.

”(An-Nisa:103) . Kaum sufi berzikir dengan mengikut garisan tertentu pada anggota tubuhnya dan dibuat berulangkali sehingga terasa kesan pada qalbinya seperti panas atau pedih. tenaganya makin kuat dan laju. Cahaya ini akan bersinar dan meningkatkan frekuensi cahaya jiwanya (mazmumah).Apabila tenaga ini terganggu atau lemah. Ingat ini dituntut oleh Allah dalam firmanNya yang berbunyi: Firman Allah swt: “Hendaklah kamu ingat akan Allah diwaktu berdiri. Justeru. Semakin tinggi ubudiyyah. Tenaga dalam badan ini juga mewujudkan medan magnetik yang juga disebut aura. dan diwaktu berbaring. Gelombang atau tenaga inilah yang mengawal segala fungsi dan organ dalam tubuh manusia. diwaktu duduk. Semakin kuat tenaga elektromagnet dalam tubuh. berfikiran tajam dan kreatif. Ia selari dengan perinsip sains bahwa semakin kecil sesuatu atom itu . Energi zikir akan menyucikan segala kotoran pada qalbi sehingga qalbinya akan terkeluar cahaya alam Lahut yang tertutup selama ini disebabkan kekotorannya. maka semangkin hebat tenaga dan kuasanya. maka ia akan mendedahkan seseorang itu kepada serangan pelbagai penyakit. Seseorang ahli zikir atau orang yang khusyuk dalam ibadah mempunyai ketenangan yang tinggi. maka semakin kuatlah Tenaga Illahi yang terlimpah pada qalbinya. Tenaga yang diperolehi itu diqasadkannya untuk penyucian ammarahnya. semakin seseorang itu tenang. Tenaga zikir adalah tenaga dari Illahi. Ia selari dengan hukum fizik yang menyatakan bahawa melakukan gerakan atau geseran pada tempat yang sama secara ulang alik akan menghasilkan tenaga elektrik. Ia juga akan bergerak menguatkan Ruh Sultani iaitu cahaya akal sehingga akalnya mempunyai daya ketahanan yang kuat.Firman Allah swt: “Maka ingatlah kepada-Ku. Zikir yang bersisilah dan dilakukan dengan teknik yang betul akan mensucikan hati pengamalnya dan meningkatkan ubudiyahnya kepada Allah. semakin kuatlah medan magnet atau benteng dirinya. Tenaga yang ada pada dirinya itu boleh diqasadkan perbagai kegunaan zahir dan batin. semakin tawadhuk dan semakin kerdil hamba itu terhadap Tuhannya sehingga ke tahap merasa hilang wujud diri (fana) . Ia mengelilingi seluruh badan dan menjadi benteng pertahanan diri seseorang dan dapat mengesan gelombang-gelombang di sekelilingnya sama ada positif atau negatif. (Al-Baqarah:152) Allah memberi jaminnan bahwa hamba yang kukuh jiwanya dengan Allah akan mendapat perlindunganNya dari gangguan syaitan. Sains mengatakan semakin tenang atau hening sesuatu objek itu. nescaya Aku ingat kepadamu (bersama dan melindungi hambaNya)…. maka gerakan atom atau tenaga yang berhasil amatlah laju. ia mempunyai cahaya yang hebat yang datang dari alam Lahut. Getaran cahayanya yang tinggi ini juga akan menguatkan Ruh Jasmani atau tenaga dalam atau gelombang elektromagnet yang bergerak aktif dalam tubuhnya.

.. kaki. Terkadang ada orang bertanya mengapa orang lain beramal tidak bergerak seperti jalan BBM? Atau kita sendiri pun pernah membaca ayat-ayat lainnya kenapa tidak bergerak. Gunakanlah daya kekuatan yang ada itu untuk melenyapkan segala ajakan dan pengaruhpengaruh jahat yang sentiasa mendampingi kita sejak dari lahir. hati. fikiran dan juga lainnya agar kita mendapat rahmat dari nya. Amalan Buka Gerak Pergerakan yang kita dapati selepas kita membaca passwordnya itu adalah ia terjadi daripada proses semula jadi dari rahsia hidup yang berada didalam dada kita apabila dihubungi. Gunakanlah gerak yang ada padamu itu untuk membawa segala apa yang ada padamu samada tangan. Ini adalah kerana kelakuan abadi masih lagi bercampur dengan kelakuan zahir.“Hendaklah kamu ingat Tuhan yang telah memeliharamu didalam hati dengan rasa hormat dan takut (serta harap akan kurnia-Nya) dengan tidak menyebut dimulut pagi dan petang (terus menerus) dan janganlah kamu termasuk orang yang lalai”. akan tetapi gerak abadi itu hasil dari tindakan AKU atau QUDRAT ilahiah. dirimu dan badanmu. Akan tetapi ada juga gerak yang bercampur. Pisahkanlah akal fikiranmu dan jiwamu dari sifat pergantungan kepada hal yg bersifat mati.? Sebenarnya gerak itu tergantung kepada niat dan kefahaman..oleh itu kalau kita tahu akan keadaan gerak itu pasti kita tidak akan puas dengan peramalan itu kerana ia adalah dalil bagi kita yang mana Allah lah yang membawa kita bergerak atau berjalan kepada kehadhiratnya. makanya kita perlu mengambil manfaat dari gerak itu sendiri. Sebagaimana firman Allah yang berbunyi :“wallahu ghoolibun ala amrih” “…dan Allahlah yang mengatur sekalian urusan makhluknya”. .. Dan sesungguhnya gerak yang kita dapati itu adalah suatu hal yang ajaib dari Allah. wassalam. Pergerakan itu adalah suatu jalan dari Allah kepada kita dan hakikatnya ia membawa kita berjalan mengikut kehendaknya mengikut hajat yang kita serahkan kepadanya maka Allah akan mengatur urusan itu mengikut caranya bagi jalan BBM iaitu gerak. Jika kita melakukan gerak dengan tiada kefahaman maka ia digelar atau diketegorikan dalam gerak kosong.(al-A’raf:205) Semoga mendapat menafaat.. ianya terjadi akibat dari ketidakfahaman di dalam hal pemisahan. dan gunakanlah tenaga ghaib itu untuk melakukan pemecahan-pemecahan yang mendatangkan manfaat kepadamu. Kalau gerak lahiriah ia terjadi dari tindakkan akal. orang kata mereka ini tidak dapat lagi nak membezakan antara yang mana gerak abadi dan yang mana gerak lahiriah.

Sumber: Group Jalanan Cahaya Nur Ilahi . AKU itu adalah (rahsia hidup) yang mendatangkan energi-energi kepada kita iaitu badan diri ini. marilah kita sama-sama bahu membahu untuk mencapai redha Allah di dunia dan juga akhirat.. Maka dengan ini jalan yang kita dapati dari BBM ini adalah satu hal yang sama akan tetapi berlainan pada keadaannya. Maka kedudukannya didalam dada seperti yang kita ketahui kedudukan dada itu berada ditengah-tengah antara kanan dan kiri." Ayahdi Pakngah : Pada pendapat saya tentang maksud bapak itu adalah tentang rahsia hidup iaitu AKU. jadi rahsia itulah berada disitu.. Lakukanlah pengakuan dan penyaksian kepada Tuhan pada setiap masa dengan ucapan kalimah syahadah.Kalau Nabi Muhammad saw dibawa oleh Allah dalam sejarah Israk dan Mikraj suatu perjalanan luar biasa bagi manusia dan nabi di angkat ke langit ke 7 dan sampai kehadirat Allah. Ingin tau tentang maksud Bapak dalam bukunya Diriku yg ku kenali ada ungkapan Bapak yang mengatakan "aku telah dapat menemui 'NYA' dipertemuan kiri dan kanan. Kalau dikaji balik sememangnya kedudukan hidup itu terletak pada dalam dada. Ada kata ulama terdahulu mengatakan sesungguhnya aku (Allah) mentajallikan rahsiaku kedalam dada mu. “Aku Telah Dapat Menemui-NYA Dipertemuan Kiri dan Kanan” Salam buat anak didik BBM yang arif budiman.sekian. Oleh itu lakukanlah itu dengan terbaik.. kerana dada itu adalah rumah bagi hidup.

Silakan A'in Fuyooo Pak Ngah pun ada.he.he. AslmuAlkm Pak Ngah dan sahabat yg lai .rasanya kami serasa belajar dihadapan Bapak Bagindo Muchtar dengan anak ..he.he.... Bagaimana kita mulakan dg orang yg paling muda disini...anak didik dari negeri seberang.. cuma saya suka beri peluang pengalaman org muda salam utk semua kpd anak2 BBM ..he.. Tak ada yang muda tak ada yang Tua.. salam utuk semua anak2 BBM Saya faham yg itu Imam.. semua sama saja..Mari rekan sekalian jangan sungkan kita berbincang..

.. ya setuju sekali dgn pak mas. sehingga hasilnya juga lain dari yang lain. Menurut saya 'Bapak Bagindo Muchtar menulisnya tidak hanya menggunakan akal fikir melainkan memakai rasa yang terasa. adakah ilmu yang dibagi kekami hari ini...kayaknya saya selalu dapat ilmu baru setiap ngulang baca buku Bapak Bagindo Muchtar. Berdasarkan pengalaman saya.......Silakan A'in lhaa. walau buku BBM dibaca berulang2 selalu ada penafsiran2 baru yg kita jumpai seolah2 buku tsb update setiap kita baca.itu juga yg selalu saya lalui. InsyaAllah akan di capai jalan terbaik dari Allah SWT " Betul Mas Tono. buku yg ada pd saya dh hampir hancur dan nota yg saya tanda hasil dari pengamatan dr kitab itu pun banyak tp berbeza-beza.jarang kita bisa kumpul begini lo. .membaca sajak2nya.. Bagimana pengalaman Saudara2 ? Bolih Imam jelaskan catitan ini " 'harus kita hadapi dengan rasa yang terasa pada ujung jari kita dan jangan memakai akal fikir & hawa nafsu'.apatah lagi bapak suka berkias. saya sedang menunggu kepulangan tuan md noh. betul tu pak Kelemahan kita semua adalah jarang mengulang membaca lagi buku BBM apalagi menelitinya. silakan sesiapa saja mulakan topik tak ada TM baca aje laahhhhh jarang .spt bukan Bapak yang menulis..baru muncul lagi ... KALAU GAYA GINI BEST JGK PAK..hahaha Wa'alaikum salam Ayah Di Pakngah....ILMU APA PAK HAHAHA Mungkin A'im malu agak nya.....ingin memintanya mengadakan pdf pdf buku buku bapak dilaman BBMSG ini supaya mana yg belum ada buku bapak dapat memperolehinya dengan mudah..

.ajaran bapak ialah TAUHID PERINGKAT TERTINGGI.tenang dan aman diluar dan didalam..tapi InsyaAllah jikalau dia telah menjadi 'orang' maka akan sama kita sekalian dihadapan Allah SWT.... melainkan kefahaman akan rasa ketuhanan dan petunjuk akan kesempurnaan dalam kehidupan yang saya hadapi.INTIPATI .sungguh indah cara bapak menyampaikan..InsyaAllah saya pegang erat pesan tersebut..Pengalaman saya ketika membaca buku Bapak....he... apa yg dimaksudkan olih Pak Ngah adalah AKIDAH kita terhadap Allah SWT mesti didahulukan bukan kah begitu Pak Ngah . selesaikanlah kerja AKU kata allah. yessssssssss Tiap orang terhadap benih yang ditanam & disemai.. Tapi saya ingat pesan Bapak.Tapi mungkin banyak rahasia Allah yang kita diberi izin untuk diketahui hambanya....barulah aku akan selesaikan segala urusanmu.he.... tak tersirat hawa nafsu dari tulisan beliau...ini disebut dan diulang-ulangnya banyak kali dalam ungkapan ungkapan yang mat cantik untuk mengekalkan ianya sebagai apa yg dia kata ILMU PENGETAHUAN..inilah fahaman saya Yg saya faham...yakni kebahgian lahir dan batin... saya sendiri pun terkadang pening krn terlalu banyak tafsiran yg kita dapati dr satu tajuk...kita baca hari ini lain dan esok lain plk aduhaiiiiiiii. Bagaimana. betul tu.he.teruslah belajar ilmu ini karena ilmu ini ilmu yang lurus...ini ilmu tauhid Dengan Ilmu ini kita cukup mencukupi dan selalu bahagia lahir dan bathin.ya ya ya pak imam aku sendiri pun heran knp jadinya gaya gitu sih...kita sama ya.. Bolih hamba nya yg mendapat sesuatu rahsia dari Allah SWT dapat berkongsi sama bersama hamba yg lain saya memang setuju sekali dengan pandangan tok mat bahawa . saya rasa semua yang ada disini skrg setuju dengan apa yg pak imam nyatakan.. ya ya.. kalau saya katakan : bahawa kita mesti mentauhid setiap penjuru dan setiap sudut rasa ternyata... mungkin akan berlainan keadaan dan pengalaman..

... apa maksud pak imam? Apa Maksud Imam Supangat akan kehadiran Bapak Berserah diri adalah maqom tertinggi seorang hamba di hadapan Allah SWT...... segala puji bagi Allah Tuhan seru sekalian Alam...redha dan tawakkal inilah sifat yg perlu ada pd setiap insan..awalnya disuruhlah kita menyerahkan yang nyata kepada yang tidak nyata sampai benar . maaf tersilap (diluar) Bagus dan BERISI sekali muzakarah kita kali ini ya tuan tuan.betul tu.. ya.fa inna azamta fatawakkal alallah innallaha yuhibbul mutawakkilin.... itulah yang diharapkan oleh kita semua.. selanjutnya teruslah berlatih dan berlatih untuk menyerahkan segalanya kepada-NYA. beerimu.. krn allah telah berfirman.yakin. bg pendapat saya adalah keakuan kita yakni setiap apa yg ada di luar ini tak akan dapat melakukan sesuatu kecuali dengan adanya yg didalam dan ini ada tersebut pada ayat yg berbunyi...sekiranya ada yg lain sila jelaskan kpd kami Adakah yang menangkap kehadiran Bapak Bagindo Muchtar..usaha.. Alhamdulillahirabbil 'alamin. pak imam belum dapat menjawab pertanyaan tok mat berkaitan KEHADIRAN BAPAK..la tataharroku zarrottan ila bi iznillah...beramal.tenaga itu akan aktif secara automatic jika kita membaca kalimah itu dengan teliti..akan tetapi jika kita tafsikan ia pasti kita akan menemukan rahsianya dan rahsianya itulah yg menjadi kekuatan bagi kita yg mengucapkan kalimah tauhid itu.. Alhamdulillah segala puji bagi Allah SWT.krn kalimah tauhid memanglah suatu kalimah biasa krn ia adalah tulisan.benar total berserah kepadanya..alhamdulillah. oleh itu jelaslah bahawa kita perlu mengakui yg diri didalam itu lebih berkuasa dr yg didalam. Bagaimana cara berserah diri.sabar.

terkadang ada orang bertanya mengapa org lain beramal tidak bergerak seperti jalan BBM? atau kita sendiri pun pernah membaca ayat2 lain nya knp tidak bergerak..sebagaimana firman allah yg berbunyi. on Monday · Like · · Subscribe .oleh itu kalau kita tahu akan keadaan gerak itu pasti kita tidak akan puas dgn peramalan itu kerana ia adalah dalil bg kita yg mn allah lh yg membawa kita bergerak atau berjalan kpd kehadhiratnya......? maka inilah rahsia jalan BBM.......wallahu ghoolibun ala amrih=dan allah lah yg mengatur sekelian urusan makhluknya..oklah saya mintak izin undur diri dulu ye.gerak2 jgk lapar ni..pergerakkan itu adalah suatu jalan dari allah kpd kita dan hakikatnya ia membawa kita berjalan mengikut kehendaknya mengikut hajat yg kita serahkan kpdnya maka allah akan mengatur urusan itu mengikut caranya bagi jalan BBM iaitu gerak. Ayah Di Pakngah pergerakan yg kita dapati selepas kita membaca password nya itu adalah ia terjadi daripada proses semula jadi dari rahsia hidup yg berada didlm dada kita apabila dihubungi....hahahahahaha Mohon ma'af terhadap ucapan yang seharusnya tidak saya ucapkan akan kehadiran Bapak.

dan gunakanlah tenaga ghaib itu untuk melakukan pemecahan2 yang mendatangkan manfaat kpd mu.oleh itu lakukanlah itu dengan terbaik.fikiran dan juga lainnya agar kita mendapat rahmat dr nya.pisahkanlah akal fikiranmu dan jiwamu dari sifat pergantungan kpd hal yg bersifat mati..akan tetapi gerak abadi itu hasil dr tindakan AKU atau QUDART ilahiah...dan sesungguhnya gerak yg kita dapati itu adalah suatu hal yg ajaib dari allah..maka dengan ini jalan yg kita dapati dari BBM ini adalah satu hal yg sama akan tetapi berlainan pada keadaan nya.dirimu dan badanmu... 9 hours ago · Like · 1 person Write a comment.hati.makanya kita perlu mengambil manfaat dari gerak itu sendiri.kaki.marilah kita sama2 bahu membahu utk mencapai redha allah di dunia dan juga akhirat. 9 hours ago · Like Ayah Di Pakngah akan tetapi ada juga gerak yg bercampur ini adalah kerana kalakuan abadi masih lagi bercampur dgn kelakuan zahir... Ayah Di Pakngah gunakanlah gerak yang ada padamu itu untuk membawa segala apa yg ada padamu samada tangan.ianya terjadi akibat dari ketidakfahaman didalam hal pemisahan. 9 hours ago · Like · · Subscribe Osman Hadi pesan bapak.Ayah Di Pakngah sebenarnya gerak itu tergantung kpd niat dan kefahaman jika kita melakukan gerak dengan tiada kefahaman maka ia digelar atau diketegorikan dlm gerak kosong.lakukanlah pengakuan dan penyaksian kpd tuhan pada setiap masa dengan ucapan kalimah syahadah.kalau gerak lahiriah ia terjadi dari tindakkan akal.orang kata mereka ini tidak dapat lg nk membezakan antara mana gerak abadi dan mn gerak lahiriah. jadikanlah mengucap dua kalimah syahadat itu sebagai pakaian kita 21 hours ago · Like · · Subscribe .. kalau nabi muhammad dibawa oleh allah dalam sejarah israk dan mikraj suatu perjalan luar biasa bagi manusia dan nabi di angkat ke langit tg ke 7 dan sampai kehadirat allah.gunakanlah daya kekuatan yg ada itu untuk melenyapkan segala ajakan dan pengaruh2 jahat yg sentiasa mendampingi kita sejak dari lahir.

on Monday · Like · · Subscribe Jalali Kasbari Oh.. .. Makaseh.. on Mondayvia Facebook Mobile · Like · · Subscribe Ayah Di Pakngah pada pendapat saya tentang maksud bapak itu adalah tentang rahsia hidup iaitu AKU maka kedudukan nya didalam dada seperti yang kita ketahui kedudukan dada itu berada ditengah2 antara kanan dan kiri.salam dr ADMIN. yang arif budiman. on Mondayvia Android · Like · · Subscribe Omar Abdullah Salam dan wellcome sdra JOE RATTLE ..ada kata ulama terdahulu mengatakan sesungguhnya aku(allah) mentajallikan rahsiaku kedalam dada mu..maka jalan lain itu adalah jalan mati itulah keadaan nya..AKU itu adalah (rahsia hidup)yg mendatangkan energy2 kpd kita iaitu badan diri ini.krn dada itu adalah rumah bagi hidup.jd rahsia itulah berada disitu.......sekian..Ayah Di Pakngah jalan ini jalan hidup dan hidup itu akan mendatangkan gerak.silalah menjadi ahli yang aktif.kalau dikaji balik sememangnya kedudukan hidup itu terletak pd dlm dada.anak bapak dari singapura. Ingin tau tentang maksud Bpk dlm bukunya Diriku yg ku kenali ada ungkapan Bpk yg mengatakan " aku telah dapat menemui 'NYA' dipertemuan kiri dan kanan.sama ada dipostings mahupun chatbox.. Pakngah... on Monday · Like · · Subscribe Jalali Kasbari Salam buat anak didik BBM." Harap dapat penjelasan dari teman2 yg arif.....

Abg Omar saja2 mahu berkongsi saja PN-apa yg tiada.bahasanya ada.TM-saya dlm keadaan yg sangat rumit sekali untuk menjelaskan nya PN-knp TM-sbb tiada bahasa atau kata yg dpt di menceritakan keadaan dan kedudukan nya PN-oooooooooooo AO-bapak kata diHADIRATNYA aku sudah TIADA. TM-mcm mana nak dptkan pengakuan atau di akui AO-Tok Mat tadi kata ...mcm mana nak jelaskan .. TM-saya nak perjelaskan pd Abg Omar soal bahasa dlm bahasa nya tiada berbunnyi hanya dlm pengertian NYA sahaja Pak Ngah : dlm kejadian fenomena begini DIA mahu mempertunjukan bahawa segala yg ada adalah tiada melainkan DIA juga AO-salam tok mat dari yg sini sampai habis nanti tok mat tolong copy. TM-Ok Bang TM-Pak Ngah harus sabar ya. TM-nanti Pak Ngah PN-sebenarnya kita ini ada dlm tiada.ESA sajalah ya tak tok mat ? TM-ya lah begitu.tolong ya..kalau bolih jgn mengharapkan sesuatu kecualiDIA .kalau tiada mcm mn kita nk melakukan pengakuan.yg mengatakan kita ini hamba tiada apa2......ya sebab saya kena kepekan beli diesel. TM-sebentar PN-yg tiada itu adalah keakuan kita sahaja....

TM-tentu itu sbb mau di copy PN-kalau kita tk bingcang mcm mn ilmu allah akan berkembang kan la maujudun bihakki illallah. TM-0197212389 TM-No saya Pak Ngah PN-no apa plk ni tokmat PN-ooooooooo TM-hand phone lah PN-hahhahahha 0145459769 HB-salam selamat malam guru2 abg2 serta ahli BBM yg dirhmati Allah sekalianya. TM-ada yg tak dapat saya sampaikan cara menaip PN-salam HB-apa khbar tokayah dan tok mat sihat ker? PN-ya betul itu adalah maarifatullah atau rasa hanya orang rasa sahaja dapat rasa. la hurfin wala sautin=tiada huruf dan tiada suara. mudah2an dpt di munafaatkan bersama sekian . hulubalang sila baca semula sebagaimana yg telah saya kongsi bersama dg Pak Ngah tadi HB-sy telah copy tok mat PN-curi yaaaaaaaaa HB-bukan curi mencari ilmu dlm senyap hahahaha TM-Ok bagus..sihat mcm biasa ambo ni.PN-tk ada masalah... TM-Alhmdulillah.. ini sekadar perkongsian pengalaman saya..cuma pakngah mau setiap perbingcangan kita ini dapat manfaat utk yg lainnya.. .

ada2 saja Pak Ngah ni lucu juga Pak Ngah ni .Haa......PN-tengoklah tokmat anak2 bbm ni mcm2 aduhaiiiiiiiii TM-Haa..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful