SENJATA TRADISIONAL

PENGENALAN Senjata tradisional amat berkait rapat dengan sejarah Melayu yang diwarisi oleh orang Melayu sejak zaman Kesultanan Melayu Melaka lagi. Persejarahan senjata di Malaysia amat rapat dengan unsur-unsur seni mempertahankan diri seperti silat. Keterampilan rekacipta Pandai Besi maka kepelbagaian alat persenjataan telah terhasil, antara yang amat digemari sehingga kini seperti keris, parang, kelewang, beladau, tombak dan banyak lagi. Peranan senjata amatlah penting dalam naluri hidup manusia, selain dari digunakan sebagai alat berperang atau mempertahankan diri serta hiasan ianya juga dikaitkan dengan unsurunsur alam ghaib. Sesetengah mereka mempercayai sesuatu senjata itu mempunyai kuasa dalaman yang dapat membantu mempertingkatkan ilmu kebatinan kepada si pemiliknya. Kelok-kelok yang dibentuk pada senjata melambangkan nilai-nilai estetika yang tersendiri dalam menggambarkan daya imaginasi kemelayuan sejak zaman-berzaman dengan teliti dan kreatif. Dengan pelbagai bentuk senjata tradisional yang kebanyakkannya berasal-usul dari luar yang diwarisi oleh nenek moyang mereka juga melambangkan ketinggian daya pemikiran dalam mengungkapkan segala makna yang tersurat dan tersirat. Pada kebanyakan senjata seperti keris, lawi ayam, tumbuk lada, kelewang serta beberapa rumpunan yang serupa dengannya akan dihiasi dengan hulu yang diukir indah serta diberikan nama-nama tertentu seperti Jawa Demam, Kepala Nuri, Anak Ayam Teleng dan lain-lain. Tidak ketinggalan juga dengan sarung atau rangka yang kebiasaannya diperbuat dari kayu yang baik seperti teras nangka, tempinis, kayu kemuning, raja kayu dan sebagainya.

BADIK

kuku ayam atau rambai ayam. Nama senjata ini juga dipercayaai mengambil nama dari taji atau lawi ayam.Bentuk badik. KERAMBIT Kerambit atau kurambi juga dikenali sebagai lawi ayam. Berkeadaan melentik dan tirus dihujungnya. tanduk dan gading serta dihias dengan motif awan larat. Badik mempunyai mata yang tebal dibahagian belakangnya dan meruncing dihujungnya. Panjang matanya diantara 18 20sm. hulunya membongkok ke bawah. Badik mempunyai mata yang lurus dan berkeluk seperti keris. hampir sama dengan bentuk tumbuk lada tetapi lebih besar dan kurang pula daripada segi ukiran. Matanya lebih tegak. Hulu dan sarungnya diperbuat daripada kayu. Sebab bentuk dan cara digunakan juga hampir serupa. dan lebar 2sm. Senjata kecil yang berupa seperti sehelai bulu ayam jantan yang terdapat pada ekornya. .

dan mata diantara 6sm. melebar dipangkal dan tirus dihujungnya serta tajam. agar mengukuhkan lagiukatan hulu tersebut. Tikaman dibuat dengan mengaritkan mata pada objek secara tumbukan yang tidak tepat kesasarannya. Unsur logam campuran besi dan tahi bintang adalah bahan utama membuat keris tersebut. Satu alat kebesaran bagi raja-raja atau lambang kekuasaan atau kedaulatan. Hulu Keris . Keris mempunyai dua belah mata. hingga 8sm. Dibahagian pangkalnya disimpaikan dengan rotan atau logam.Kerambit pada kebiasaannya berhulukan daripada kayu atau tanduk. pahlawan serta kalangan pembesar istana. Terdapat mata keris yang lurus dan berlok-lok dengan keindahan pamor serta hulu yang menarik dan juga sarungnya. berukuran tiga jengkal. yang terdapat lubang sebesar jari tangan. lebih daripada 800 tahun yang lampau terutamanya pendekar. dan bahagaian matanya yang tajam meruncing itu akan terkeluar dari gengaman di bahagian kelingking. atau secara rautan. Sang Guna adalah orang pertama dizaman Sultan Muhammad Syah Melaka telah membuat keris tempa panjang. Cara menggunakannya adalah dengan memasukkan jari telunjuk kedalam gelang yang terdapat pada hulunya. Saiz hulu adalah sepanjang 8sm. KERIS Keris merupakan senjata pendek yang digunakan oleh orang Melayu sejak zaman keagungan pemerintahan Kesultanan Melayu.

emas. Jawa Demam. . lebang dan kayu hitam). sena. Diukir dengan tangan sepenuhnya dan mempunyai nilai estetika Melayu yang diperbuat daripada perdu atau tunjang kayu (kemuning. boai.Ulu keris berukuran sepanjang lebih kurang 15sm. tempinis. besi dan kemor (sejenis batu karang). gigi ikan paus. berkeadaan membengkok dibahagian tengahnya seperti bentuk kepala tongkat.celagi. petai belalang. gading gajah. tanduk. Pelbagai nama telah diberikan seperti Anak Ayam Teleng. Anak Ayam Sejuk. perak. tegor.

Diperbuat dari logam. bunga tebuk. sesetengah Empu atau pembuat keris memasukkan unsur magis atau penunggu kepada senjata itu. lima. Keris juga diibaratkan sebagai insan. Berbentuk seperti bunga dan berukiran bunga dawai pintal yang bertatahkan batu permata atau ukiran biasa sahaja. Penjelmaan rekabentuknya menggambarkan kekuatan dan kekuasaan senjata tersebut yang bersifat raksaksa dan garuda. tujuh atau sembilan dan lurus. Tapak Kuda dan Pekaka. dengan matanya berbentuk mata pedang seperti Keris Sundang dan ada yang sehingga 29 lok. supaya ianya lebih memberikan kekuasaan. Pendongkok Dikenali juga sebagai dokok. ketam guri. Terdapat juga keris yang panjang berukuran 61sm. Bilah Keris Keris mempunyai berbagai-bagai bentuk dan ukuran. Kebanyakan keris terdiri dari jenis yang berlok. tembaga. pendongkok. awan larat. perak atau emas. bentuk fauna dan juga bentuk dewa Hindu dengan imbasan wajah manusia.Kakaktua. dulang-dulang keris atau memendak. samada tiga. y y y y Paksi Ganja Dagu Kepala Cicak . Ragamhias hulu keris kebanyakannya bermotifkan bunga timbul. bentuknya dan corak berombak yang wujud dari campuran logam dan nikel. Pendongkok dipasangkan melekap pada pangkal hulu keris dibahagian permukaan ganja. Tiga aspek penting mata keris adalah rupa awan larat dan corak pamor.

emas. hanya corak urat kayu tersebut telah menampakkan keindahannya. . Diperbuat daripada kayu dan diukir dengan ukiran bermotifkan flora. perak atau tidak diukir langsung. Kebiasaannya pada hujung batang ini akan disarungkan dengan buntut yang diperbuat dari perak.y y y Leher Perut Ekor Kepit Aring Sepit Rotan y y y y y y y Gandik Kembang kacang Belalai Gajah Bibir Gajah y y y y y Rigi Janggut Tulang Keris Hujung Keris Tuntung Keris Sampir dan Batang Sampir adalah sarung dibahagian ganja dan aring keris. Batang merupakan sarung kepada bilah keris ia lurus serta agak meruncing sedikit pada hujungnya. Berbentuk seperti sampan melintang pada kedudukan keris. tetapi terdapat juga yang tidak diukir. tanduk atau gading. Diperbuat dari jenis kayu sama seperti hulu keris juga dan sesetengah sampir diukir pada kayunya atau disaluti emas.

Batangnya diperbuat dari kayu lurus berukuran sedepa. regalia terhadap Raja Melayu dan perubatan.mempunyai 23 hingga 29 lok LEMBING Lembing pada dasarnya adalah senjata lontar.lok lima Keris Jenoya .lok tiga Keris Apit Liang .Jenis Keris Berbagai jenis keris terdapat di Nusantara Melayu dan kegunaannya selain sebagai senjata. mata lembing dimasukkan kedalam batang dan diperkuat dengan ikatan rotan atau simpai logam.lok tujuh Keris Rantai .mempunyai sembilan hingga 21 lok Keris Andus . Mata lembing . y y y y y y y y y y Keris Sepukal Keris Sempena Keris Cerita Keris Picit Keris Tajung Keris Sulok Belingkong .

Lembing yang digunakan untuk merejam musuh adalah dari yang berbentuk lebar matanya serta tangkai yang panjang dan ringan.lazimnya dibentuk seperti pisau dan jarang berduri. Pada masa sekarang lembing yang bermata lebar seakan daun sirih digunakan untuk upacara rasmi sahaja. Lembing Melayu lebih pendek. lebar di atas . tetapi tidak berpamur. telah digunakan sejak berkurun dahulu. . TUMBUK LADA Matanya melengkung bongkok udang. Manakala lembing digunakan untuk pertempuran adalah dari jenis yang berabung pada matanya serta tangkai yang pendek sedikit serta lebih kukuh.menghasilkan garis gerak yang cepat. Terdapat berbagai jenis lembing kebanyakannya bermata tajam diperbuat dari kayu atau buluh. rengan dan tajam mata dihujungnya. bentuk balik sumpah. tajam sebelah dan meruncing di hujung. Lembing bermata logam yang pada asalnya diperbuat daripada tembaga atau gangsa dan kemudian digantikan dengan besi atau besi waja. Mata tumbuk lada juga diperbuat daripada besi campuran.

yang bersalut dan bersendikan perak. Ukiran yang terdapat pada tumbuk lada ialah antara yang paling indah dan halus dalam seni rupa Melayu. Ada ukiran tebuk tembus yang berbentuk bulat pipih di pangkal bahagian belakang sarungnya. Ukiran ini tidak kurang indahnya daripada yang terdapat pada hulunya. Ukiran yang halus ini sebanding dengan ruang kosong. Hulunya sering diukir penuh dengan bentuk tumbuh-tumbuhan.Tumbuk lada. yang berukuran lebih kecil daripada keris lazimnya dihiasi ukiran yang halus dan disaluti perak. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful