SEKOLAH KEBANGSAAN BUKIT DAMANSARA 50490, KUALA LUMPUR WILAYAH PERSEKUTUAN

KERTAS KERJA

MINGGU ALAM SEKITAR 2011

KERTAS KERJA MINGGU ALAM SEKITAR 2011 SEK KEB BUKIT DAMANSARA, KUALA LUMPUR, TERENGGANU __________________________________________________________________

1.

TAJUK Kertas Kerja Minggu Alam Sekitar 2011, Peringkat Sekolah Kebangsaan Bukit Damansara, Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan.

2.

TUJUAN, MATLAMAT DAN OBJEKTIF 2.1 Tujuan

Kertas kerja disediakan dan dikemukakan kepada Tuan Guru Besar untuk mendapat kelulusan melaksanakan aktiviti Minggu Alam Sekitar 2011 dan memohon peruntukkan kewangan daripada pihak sekolah. 2.2 Matlamat (i) Mendedahkan murid kepada kepentingan menghargai alam sekitar dan haiwan terancam.

(ii)

Menyampaikan mesej tentang kepentingan kitar semula kepada semua murid dalam usaha memelihara alam sekitar.

(iii) Menyedarkan murid tentang kepentingan menyelamatkan spesis haiwan-haiwan terancam daripada terus terpupus.

50490. melindungi dan menghargai alam sejagat ciptaan Tuhan melalui konsep perlindungan bersepadu menerusi penerapan aktiviti alam sekitar. . 3.2.4 Tempat Sekolah Kebangsaan Bukit Damansara. kerjasama dan bermuafakat dalam diri murid-murid serta rasa tanggungjawab terhadap alam sekitar dan flora fauna. Kuala Lumpur. BUTIRAN PROGRAM 3.3 Objektif (i) Memberi pengetahuan kepada murid-murid tentang kepentingan kitar semula dan cara-cara kitar semula.2 Hari Isnin hingga Jumaat (5 hari) 3. Wilayah Persekutuan. (iii) Menanam sikap toleransi.1 Tarikh 20 hingga 24 Jun 2011 3.3 Kumpulan Sasaran y Semua murid SK Bukit Damansara terdiri daripada murid Tahap 1 dan murid Tahap 2. 3. (ii) Menghayati.

Hanapi : Pn. Abdul Hafiz Bin Ab. JAWATANKUASA 4. Haslinda Binti Mohd. Intan Attar Pn. Lin Hussain Pn. 4.3 Ahli Jawatankuasa Kecil Buku Program dan Dokumentasi : Cik Marjan Binti Ismail : Cik Allynee Pengacara Majlis : En. Keb. Den : Pn. Rawi . Zarina binti Jamil : En. Shukri Zain 4. Kuala Lumpur. Rosedi Bin Hamid : Pn. Rizuwan bin Toharuddin : En. Saad : Pn. Halim Penyambut tetamu : Cik Nooraini Binti Mohd. Bukit Damansara. Saffer : Pn. Nor Afifa Binti Mohd. Sarina Sulaiman Pn.2 Jawatankuasa Induk : Penasihat Pengerusi Naib Pengerusi 1 Naib Pengerusi 2 Penyelaras Setiausaha AJK PIBG : Pn. Zaini binti Md. Rahman Bacaan Doa : En.1 Jawatankuasa Pengelola: Unit Kokurikulum dan Persatuan Ibu Bapa dan Guru Sek. Rohani binti Hj.4. Jaafar : Pn. Banu En. Shukeri Bin Ab. Noor Azura binti Mohd.

Aziz Hadiah & Cenderamata : Pn. Najib Ismail (K) Semua guru Pendidikan Seni Visual Aktiviti Kraftangan : Pn. Emi Haryani Semua guru kelas Tahun 4 AJK PIBG . Nooh : Pn. Kamarizal Diana Binti Zahari AJK PIBG Aktiviti Poster dan Mewarna : En. Amzari Bin Yaacob : En. Noor Hayati Binti Mohd. Arnizailani Binti Ariffin Pn.Persediaan Dewan : En. L. Razi Bin Sharif : Pn. Amalina Binti Abd.

00 3 Lain-lain y Banner dan Bendera RM700.00 BUTIRAN JUMLAH 2 Hadiah y Cenderamata (Penceramah) 6 orang  RM200.00 JUMLAH BESAR RM1545.00 x 10 orang = RM100. BIL 1 ANGGARAN PERBELANJAAN PERKARA Makan Minum y Minum pagi / Sarapan (Isnin)  RM 10.5.00 ` RM200.00 RM100.00 (RM : SATU RIBU RINGGIT SAHAJA) .

00 PAGI 9.00 PAGI 8. BERSURAI AKTIVITI SEPANJANG MINGGU ALAM SEKITAR MASA /HARI SELASA 21 JUN 2011 RABU 22 JUN 2011 KHAMIS 23 JUN 2911 y Pertandingan melukis poster(Tahap 2) y Pertandingan mewarna (Tahap 1) y Aktiviti Menghasilkan kraftangan daripada bahan terbuang (Tahun 4 sahaja) y Ceramah y Jualan cenderahati .15 PAGI BACAAN DOA Oleh Ustaz Shukeri Bin Ab. Zarina Binti Jamil y Taklimat Kitar Semula dan y Taklimat dan Pameran Zoo Penyerahan Tong Kitar Negara Semula y Persembahan sketsa y Perasmian Penutup daripada PIBG & Penyampaian Hadiah y Penyerahan tapak kebun sayur.6.20 PAGI HARI PERASMIAN MINGGU ALAM SEKITAR ISNIN 20 JUN 2011 y Kata. Zarina Binti Jamil y Pn. TENTATIF PROGRAM MASA /HARI 8.Kata Aluan Pengerusi Majlis HARI PENUTUP MINGGU ALAM SEKITAR JUMAAT 24 JUN 2011 y Kata-Kata Aluan Pngerusi Majlis 8.40PAGI 9.15 PAGI 8. Halim y Ucapan Perasmian y Ucapan Perasmian Penutup Pembukaan Minggu Alam Minggu Alam Sekitar oleh Sekitar oleh Guru Besar SK Guru Besar SK Bukit Bukit Damansara Damansara Pn.

....7........... Disahkan Oleh......... Kuala Lumpur. ................ HANAPI Setiausaha........... Kelab Pelancongan dan Alam Sekitar.. Jua diharapkan agar ianya mendapat sokongan sepenuhnya daripada pihak pengurusan dan semua guru agar objektif dan matlamatnya tercapai..... Kuala Lumpur.. SK Bukit Damansara..... PENUTUP Adalah diharapkan agar Minggu Aalam Sekiatr yang dirancang ini dapat dilaksanakan dengan sempurna dan jayanya. Jalan Beringin. Jalan Beringin.. PUAN NOOR AZURA BINTI MOHD....... ...... ZARINA BINTI JAMIL Guru Besar... 50490. SK Bukit Damansara.................. Disediakan Oleh: ......... 50490.

Aktiviti tersebut ialah untuk penyediaan gejet dan juga membuat anyaman menggunakan daun kelapa dijadikan hiasan khemah masing-masing. Semua peserta mengambil bahagian dengan semangat kerjasama yang cukup tinggi.(b) Refleksi Pelaksanaan Perkhemahan Pendidikan Luar 2. Setelah selesai proses pendaftaran.satu sesi taklimat umum untuk para peserta telah berikan oleh Kem Komandan. Pada jam 10.30 tengahari untuk makan tengahari di khemah pusat yang disediakan dan Zohor di surau sekolah.semua khemah siap didirikan.00 pagi. Peserta berhenti tepat jam 12. Terengganu Laporan Hari Pertama : 22 Oktober 2009 (Khamis) Pada jam 8. Para peserta dimaklumkan tentang peraturan yang mesti dipatuhi sepanjang program .30 pagi seramai 80 orang peserta telah mendaftar untuk menjalani program ini.Para peserta seterusnya diberikan mimum pagi pada jam 10. Dungun. Sejam kemudian. para peserta dibekalkan dengan khemah dan peralatan-peralatan yang berkaitan.Pada jam 9.30 pagi .1 Laporan Aktiviti Perkhemahan Pendidikan Luar LAPORAN PROGRAM PERKHEMAHAN PENDIDIKAN LUAR 2009 Tarikh Tempat : : 22 Oktober 2009 hingga 23 Oktober 2009 Padang Sekolah Kebangsaan FELDA Seri Rasau. aktiviti mendirikan khemah dimulakan. solat .00pagi.2. Aktiviti pertama bermula pada jam jam 11.00 pagi .

Selepas itu. semua peserta balik ke khemah masing-masing untu berehat dan tidur. . aktiviti ketiga telah dijalankan. Aktiviti tamat jam 10. slot ini adalah aktiviti ¶Jungke Tracking¶. ianya terpaksa ditukar kepada aktiviti sukeneka kerana cuaca tidak mengizinkan.00 petang untuk memberi ruang kepada peserta mandi. Semua peserta dikehendaki melalui laluan yang gelap dan sunyi untuk menguji kekuatan semangat mereka. Aktiviti ini telah dijalankan di perkarangan sekolah dan dikendalikan dengan begitu baik oleh Jawatankuasa Aktiviti . Semua peserta berhenti rehat untuk minum petang dan solat Asar.30 malam dan peserta diberikan minum malam.00 petang. semua peserta menyertai aktiviti keempat iaitu Kembara Malam. Hujan turun agak lebat dengan tiupan angin yang agak kencang. . Namun begitu.Program disambung semula pada jam 2. Aktiviti sukaneka telah dijalankan di dewan sekolah dan dikendalikan oleh Ketua Aktiviti En Ahmad Najme dengan dibantu tiga pembantunya Aktiviti ditamatkan pada jam 6. Jam 6.00 malam. iaitu Pertandingan Kawad Kaki .30 petang peserta diberikan makan malam dan bersedia untuksolat Maghrib.30 petang untuk aktiviti kedua. Peserta dilepaskan berjalan secara berpasangan dengan dibekalkan sebatng lilin.Jawatankuasa Keselamatan telah mengambil alih tugas untuk memastikan keselamatan semua peserta dalam keadaan yang terkawal. Pertandingan kawad telah tamat pada jam 4. bacaan Surah Yasin serta solat Isyak berjamaah di dewan sekolah yang dipimpin oleh Ustaz Wan Ahmad Pauzi selaku Ketua Jawatankuasa Kerohanian. atas faktor keselamatan peserta. Mengikut perancangan awal. Pada jam 5. Jam 9.00 petang.

manakala peserta perempuan ke surau untuk solat Zohor.30 tengahari.00 pagi. Majlis telah disempurnakan oleh Encik Salman bin Jusoh. peserta diberi minum dan menunaikan solat Asar. Pada ketika ini.Laporan Hari Kedua : 23 Oktober 2009 (Jumaat) Aktiviti bermula pada jam 5.00 pagi semua peserta bersarapan.30 pagi.Selesai majlis penutup. Selepas itu.semua peserta telah diarah berkumpul dan bersalaman dengan para peserta dan guru-guru bertugas sebelum mereka pulang . Pada jam 10. majlis penyampaian hadiah dan perasmian penutup telah diadakan.30 petang.30 pagi aktiviti kelima dijalankan iaitu pertandingan memasak Peserta dikehendaki menyediakan jemputjemput pisang. Seterusnya semua peserta berkumpul di padang untuk senaman pagi dan dikendalikan oleh En Kamal selaku Ketua Jawatankuasa Riadah..00 petang. Guru Penolong Kanan Ko-Kurikulum. persembahan kebudayaan diadakan. Solat dan kuliah telah dipimpin oleh Ustaz Abd Haafizdin. Pada jam 5. Jam 4. satu pemeriksaan khemah-khemah peserta telah dilakukan. peserta makan tengahari. Selepas solat Jumaat. sebahagian peserta melakukan latihan untuk aktiviti Jam 12.30 petang.00 petang apabila semua peserta pulang ke rumah masing-masing. Tepat jam 10. Jam 4. Tepat jam 8. Program tamat tepat pada jam 6. . khemahkhemah diturunkan dan tapak pekhemahan dibersihkan. Jam 8. Para peserta bangun dan mandi untuk solat Subuh dan kuliah Subuh. persembahan. peserta lelaki ke masjid untuk menunaikan solat Jumaat.30 pagi . peserta berhenti rehat dan diberi minum.

Kem Komandan yang berpengalaman dan berkarisma serta bijak mengurus perjalanan program . Kem Komandan Pemilihan Kem Komandan dan juga Pen. Urusetia yang baik dapat menjalankan tugas dengan cemerlang bersama-sama Kem Komandan dan semua pengerusi dan ahli jawatankuasa kerja .Oleh yang demikian tidak ada masalah disiplin yang berlaku sepanjang program ini berlangsung dan kesemua mereka taat dan ikut perintah yang diberikan. Kem Komandan juga perlu percaya kepada kebolehan semua pegawai di bawah pentadbirannya dan tidak sesekali menjatuhkan air muka pegawai di bawahnya di hadapan peserta.2.2 Kekuatan dan Kekurangan Program Kekuatan: Kejayaan pelaksanaan program perkhemahan pendidikan luar bergantung kepada elemen seperti berikut : kali ini amat i) Peserta Program Kesemua peserta program adalah pelajar dari Tahun 6 dan kebanyakkan daripada mereka ini adalah pelajar yang sememangnya mempunyai karisma dan keterampilan yang tersendiri. ii) Kem Komandan / Pen. seseorang Kem Komandan perlu memiliki ketegasan dalam memberi arahan dan mudah menerima teguran daripada para fasilitator dan juga para urusetia. iii) Urusetia yang berpengalaman Perjalanan program tidak mungkin berjaya tanpa sumbangan bakti daripada urusetia yang mahir dan berpengalaman.

Ianya terpaksa digantikan semula dengan khemah lain.iv) Kemudahan prasarana yang lengkap Tempat program dijalankan sememangnya lengkap dengan semua kemudahan asas terutamanya padang tapak khemah yang luas. oleh yang demikian kejayaan program kali ini juga banyak bergantung kepada peruntukkan Kekurangan: Antara kelemahan dan kekurangan yang dikenalpasti adalah seperti berikut : i) Kemudahan penginapan urusetia dan guru bertugas urusetia dan juga guru bertugas tidak Khemah dan bilik penginapan untuk mencukupi.Ini menyebabkan mereka terpaksa tidur di ruang terbuka. Kerjasama dan hubungan yang baik antara pihak pengurusan JKKR. Ini telah menimbulkan masalah dan merugikan masa peserta. Ini semua dapa tmembantu melicinkan perjalanan program. ii) Khemah rosak Beberapa buah khemah peserta yang telah siap dipasang didapati bocor. RELA dan pihak polis telah banyak membantu melicinkan perjalan program terutamanya dalam aspek keselamatan peserta program. Pihak RELA dan polis telah bergilir-gilir melakukan rondaan di sekitar kawasan perkhemahan. terutamnya pada waktu malam. Perkara ini seharusnya diatasi segera tetapi tidak ada tindakan sehingga program tamat. v) Hubungan baik pihak dan Pengerusi JKKKR. punca air dan elektrik. Tidak dapat dinafikan pada hari ini semua perkara yang hendak dijayakan memerlukan kos. . tempat beriadah. vi) Peruntukan program yang mencukupi Tanpa peruntukan kewangan yang mencukupi program seperti ini tidak dapat dijayakan dengan licin. RELA dan Polis.

Ini sebenarnya telah mengganggu program-program lain. Apa yang diharapkan moga segala masalah yang dilaporkan ini dapat diambil tindakan untuk diatasi agar program yang bakal dilaksanakan pada tahun berikutnya dapat dilaksanakan dengan cemerlang. Terengganu 26 OKTOBER 2009 . Hal ini berlaku kerana pihak Jawatankuasa Makanan hanya menghidangkan makanan mengikut jumlah guru yang ada di meja makan ketika itu dan tidak menyediakan makanan seperti mana jumlah yang ditempah. makan tengah hari dan makan malam tidak dapat makan dan terpaksa makan di luar.iii) Kemudahan rawatan kecemasan Walaupun ada urusetia bahagian ini namun disebabkan kekurangan pegawai. v) Tandas dan bilik air yang jauh Para peserta terpaksa mengambil masa yang agak lama untuk ke bilik air dan tandas kera ia terletak agak jauh dari tapak perkhemahan. Dungun. iv) Makan dan minum pegawai tidak mencukupi Pegawai yang lewat tiba duntuk sarapan pagi . (ZULKIFLI BIN MUDA) Kem Komandan Perkhemahan Pendidikan Luar 2009 Sek Keb FELDA Seri Rasau Ketengah Jaya. Bagi kes-kes kecemasan pihak Kem Komandan terpaksa menghantar peserta terus ke hospital Diharapkan moga pada program yang akan datang urusetia bahagian ini perlu ada sepanjang masa program ini berlangsung. Disediakan oleh .

ii) Pemeriksaan khemah Beberapa hari sebelum program dijalankan. iaitu berhampiran dengan tapak perkhemahan.3 Cadangan penambahbaikan Berdasarkan beberapa kelemahan dan kekurangan yang telah dikenalpasti dalam pelaksanaan program perkhemahan pendidikan luar. Ini adalah mengenaplasti khemah yang rosak dan tidak sesuai digunakan. pihak Jawatankuasa Khemah perlu membuat pemeriksaan ke atas semua khemah yang akan digunakan. Maka tidak perlulah Kem Komandan terpaksa menghantar peserta terus ke hospital/klinik.2. Juga diharapkan moga pada program yang akan datang urusetia bahagian ini perlu ada sepanjang masa program ini berlangsung. Aini bertujuan memberikan pertolongan bantu mula dan bantuan segera sekiranya berlaku sebarang kes. Bilangan khemah dan bilik mestilah mencukupi dan dapat menampung keperluan dalam satu-satu masa. dikemukakan beberapa cadangan untuk penambahbaikan program berkenaan pada masa akan datang. . dicadangkan agar sekurangkurangnya seorang pegawai/pembantu kesihatan yang bertauliah berada di tapak perkhemahan dalam satu-satu masa. iii) Kemudahan rawatan kecemasan Dalam hal berkaitan rawatan dan kecemasan. Cadangan : i) Penginapan urusetia Tempat penginapan urusetia dan guru bertugas perlu disediakan secara berpusat.

Ini dapat menjimatkan masa dan melicinkan perjalanan program. .iv) Bilik air dan tandas Bilik-bilik air dan tandas sementara perlu disediakan berhampiran kawasan perkhemahan untuk mengelakkan peserta mengambil masa terlalu lama untuk ke bilik air dan tandas yang agak jauh.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful