EURO AVIA®- Green Energy

A Company made to preserve your Environment!

SALIX VIMINALIS

SALCIAENERGETICA
Salcia Energetica este o planta agricola ce poate fi cultivata atat pe solurile cu umiditate foarte ridicata cat si pe solurile argiloase. Salcia Energetica este un hibrid obtinut in laboratoarele suedeze si are o traditie de 30 de ani de cercetare si cultivare. In urma nenumaratelor cercetari s-au obtinut 6 tipuri de soiuri cu diferite caracteristici fiind utilizate in scopuri energetice. Salcia Energetica este cunoscuta in statele precum Suedia, Tarile Baltice, Polonia, Ungaria, Slovenia, ca fiind o sursa alternativa de energie importanta.

In domeniul agricol sunt inscrise diferite plante cu caracteristici energetice, denumite generic “energo” ca: rapita, trestia, iarba energetica, diferite specii lemnoase ca salcamul, plopul si salcia. Salcia este cea mai rentabila planta energetica deoarece: Are caracteristici tehnologice permisive Durata de viata a unei culturi este de 25-30 de ani Lucrarile de intretinere a culturii sunt minime Productia ajungand la 40-45 t/ha 0% deseuri radioactive poluante Puterea calorica fiind foarte mare comparativ cu alte plante: 4900kcal/kg Acestea fiind cateva din motivele pentru a infiinta o cultura de salcie energetica, din prelucrarea acesteia obtinand o cantitate semnificativa de combustibili sub forme diferite (tocatura pentru termocentrale, brichete, peleti).

Salix Viminalis prefera terenurile argioloase dar sunt bune si terenurile nisipoase ce-i pot asigura umiditatea necesara. anual sau la 2-3 ani alternanta. ceea ce o diferentiaza si o face preferata in randul plantelor cu caracteristici energetice dar si pe terenuri agricole cu umiditate ridicata. CARACTERISTICI .Infiintarea culturii cu Salix Viminalis poate fi efectuata pe terenuri impracticabile din punct de vedere agricol. prin efectuarea operatiei de taiere a plantelor la nivelul solului. Tehnologia de cultivare se va efectua astfel: Alegerea locului infiintarii culturii Pregatirea terenului (toamna dinaintea plantarii) Plantarea butasilor de salix viminalis (martie-mai) Lucrari de intretinere Recoltarea Recoltarea se face toamna-iarna (dupa caderea frunzelor).

Înflorirea Si dezvoltarea salciei .

.

PREGATIREA TERENULUI PENTRU INFIINTAREA UNEI CULTURI DE SALIX VIMINALIS PREGATIREA TERENULUI PENTRU INFIINTAREA CULTURII DESFIINTAREA CULTURII PREMERGATOARE ARATURA FOARTE ADANCA 45-50 CM AGREGATE COMPLEXE PLANTAREA BUTASILOR LUCRARI DE INTRETINERE .

PREGATIREA UNEI CULTURI DE SALIX VIMINALIS PREGATIREA TERENULUI PENTRU INFIINTAREA CULTURII INFIINTAREA CULTURII PREGATREA MATERIALULUI PENTRU PLANTAT PLANTAREA BUTASILOR MANUAL MECANIZAT UNELTE MASINI DE PLANTAT .

INFIINTAREA UNEI CULTURI DE SALIX VIMINALIS 4 PREGATIREA MATERIALUL UI DE PLANTAT [butasii] 3 PREGATIREA TERENULUI [lucrari specifice] 5 PREGATIREA MASINII DE PLANTAT SAU A UNELTELOR [plantator] 2 ADANCIMEA DE PLANTAT [16-18cm] CULTURA SALIX VIMINALIS 6 DESIMEA PLANTELOR [distanta intre plante] 1 EPOCA DE PLANTAT [aprilie-mai] 8 RECOLTAREA [noiembrieianuarie] 7 CRESTEREA SI DEZVOLTARE A PLANTELOR .

Pentru dezvoltarea eficientă este esenţial aratul în adâncime în primul an (40-55cm) – şi tratamentul cu pesticide. .ARATUL Înainte de plantare este nevoie de pregatirea solului.

Plantarea Se poate planta în perioada martie-mai • Lungimea butaşilor-20cm .

Primul an Tratamentul cu pesticide este esenţial în primul an .

Radacina • Creşte şi pe soluri nefolositoare. foarte poluate • Extrage metalele grele din sol .

UTILIZAREA Salix viminalis are utilitate in diferite domenii: Combustibil pt centrale energetice Producţie de brichete În construcţii În industria mobilieră şi a lemnului Pentru epurare apelor Metanul (DME) ca si carburant In industria farmaceutica .

.

(3) Transportor cu melc sau snec pentru pellet. (4) Motoreductor actionare snec. (13) Pompa de circulatie. Cazanul este alimentat cu combustibil în mod automat din rezervorul ataşat.Din ce se compune un cazan de pelleţi? Inima sistemului este aşa numitul focar. (5) Rezistenta electrica pt. (7) Circuit de evacurare fum sau gaze de ardere. (1) Rezervor sau Buncar pellet. umplerea acestuia fiind necesară (în funcţie de model) de aprox. (10) Vas de expansiune inchis. Aprinderea se realizează electric şi automat. urmărind menţinerea temperaturii prestabilite. (8) Evacuare fum. (9) Priza aer combustie. (2) Focar sau "Creuzet". incalzire. (6) Schimbator de caldura fum / apa calda pt. aprindere pellet. (11) Insertie de ceramica. două ori pe săptămână. (12) Supapa de siguranta. .

.

.

.

.

Planta tratată corespunzător poate atinge 4.5 m la 1 an Planta tratată corespunzător poate atinge 4.5 m la 1 an .

Salcia În perioada verii creşte 1-3 cm pe zi • În imagine: vlăstari de 4 luni pe tulpine de 2 ani .

ca în limita posibilităţilor. Cele mai bune sunt terenurile argiloase. distanţa între utilizator şi plantaţie să fie cât mai mică.INFIINTAREA UNEI CULTURI Alegerea locului Este important.5. Cele de mai sus asigură un cost redus pentru tocătura de salix. . 5 ha.5-7. Este recomandat ca într-un loc să fie plantaţii de min. Salixul creşte foarte bine pe terenurile cu înmlăştinare permanentă sau periodică având o capacitate de evapotranspiraţie de 15-20 litrii apă/zi/m². dar sunt bune şi terenuri nisipoase dacă se poate asigura umiditatea necesară. Se recomandă soluri cu pH 5. Recolta rezultată este în funcţie de calitatea solului.

loc preferat pentru multe animale. Este recomandat utilizarea terenurilor plane. precum şi faptul că pot creşte la înălţimi de 7-8 m. O plantaţie bine pregătită poate să aducă o serie de beneficii zonei. în vederea mecanizării recoltării (combaine). trebuie să avem în vedere aceste lucruri la alegerea locului plantaţiei. ca aspect. Având în vedere viaţa lungă (25-30 ani) a unei plantaţii.. la alegerea locului. .În cazul în care plantaţia se realizează în zone cu temperaturi reduse (posibile îngheţuri) atunci trebuie alese soiuri rezistente la îngheţ. influenţă asupra climatului etc. (pentru a se clarifica dacă nu este prevăzut o sistematizare în această perioadă în zona respectivă). ca drumurile de acces să fie practicabile iarna (în timpul recoltării). O problemă importantă este.

iar buruienile care apar se administrează cu Roundup. Toamna terenul o discuim iar primăvara mai aplicăm un tratament cu Roundup. Pe lângă administrarea Roundupului este necesară şi o intervenţie mecanică (discuit. în cursul verii. Cea mai bună soluţie dacă terenul se ară. Un teren bine pregătit ajută mult la plantare. în timp cât mai aproape de operaţia de plantare. se lasă necultivat. cu eliminarea buruienilor şi distrugerea rădăcinilor acestora.Pregătirea solului Pregătirea solului începe cu un an înaintea plantării. iar solul acoperă butaşii după plantare şi astfel pierderile de umiditate vor fi reduse. Buruienile trebuie să aibă 3-4 frunze ca tratamentul cu Roundup să fie eficientă. Înainte de plantare – terenul trebuie nivelat. prăşit mecanic) pentru distrugerea completă a rădăcinilor. .

În cazul plantării manuale. iar la capete există drum de acces. ambalate în cutii de carton şi depozitate la – 4 Cº. Plantarea se face din martie (după dezgheţ) până la sfârşitul lunii mai . lujerii înaintea plantării sunt tăiate la lungimi de 18±1 cm. Cele plantate în lunile martie-aprilie au o dezvoltare a rădăcinii mai bună ceea ce va duce la dezvoltare a plantei mai bună. În lipsa drumului. urmat de un spaţiu liber de 150 cm. Pentru a uşura recoltarea (cu combină) este bine dacă rândurile sunt cât mai lungi. după care iar două rânduri cu distanţe între ele de 75 cm. Distanţa între doi butaşi (în lungul liniei) este de 60-65 cm. Plantarea se face în câte două rânduri la distanţe de 75 cm între ele.Plantarea Butaşii sunt lujeri de 1 an. Acestea sunt recoltaţi iarna. trebuie lăsat liber un spaţiu necesar pentru întoarcere cu utilaje agricole.000 buc butaşi. La un ha teren sunt necesare cca 14. .

dar acestea nu sunt atât de eficiente. înainte de plantare. ca intervenţia mecanică. O plantaţie care în primul an nu a avut condiţii optime de dezvoltare (sol curat în permanenţă. În primul an intervenţia pentru combaterea buruienilor se va face ori de câte ori va fi nevoie (este în funcţie cum a fost pregătit solul înainte de plantaţie). . în general sunt suficiente două intervenţii. În anul doi. Este anul în care se dezvoltă rădăcina salixului. va avea efect asupra întregii perioade de existenţă. Se pot administra pesticite. şi modul cum se dezvoltă în primul an. umiditate suficientă) nu va avea recolta scontată în anii următori.LUCRARI DE INTRETINERE Combaterea buruienilor în primul an şi în anii următori Este foarte important ca în primul an să ţinem sub control absolut solul (fără buruieni) unde am plantat salcie energetică.

Şi pentru acest aspect este foarte important anul I. Iarna se vor recolta lujerii. în anii următori.În cazul în care în primul an am reuşit să facem o combatere eficientă. pentru că plantele se consolidează şi buruienile nu mai au condiţii de dezvoltare. iar în primăvară recolta următoare va fi mai densă. Este bine dacă recoltarea se face mecanizat (combină. nu va mai fi necesar nici o intervenţie. coasă mecanică) .

Administrarea de îngrăşăminte La începutul dezvoltării. administrarea îngrăşămintelor este foarte important pentru că acesta este singura sursă de mărirea fertilităţii solului. Administrarea îngrăşămintelor se face ori sub formă de îngrăşăminte chimice. plantaţia de salix are nevoie de îngrăşăminte – în special nitrogen. În anii următori frunzele căzute. asigură o sursă de fertilitate pentru sol. În primii doi ani. ori prin inundarea cu apă din staţiile de epurare ale localităţilor. Recomandarea cantităţilor de îngrăşăminte pe parcursul anilor este următoarea: Anul 1 450 kg/ha Anul 2 100-150 kg/ha Anul 3 100-150 kg/ha .

cu ajutorul utilajului clasic de împrăştiat bălegar. Înprăştierea nămolului din staţii de epurare se face ori înainte de plantaţie. Nămolul asigură necesarul de fosfor (P) dar nu şi necesarul de potasiu (K) motiv pentru care acesta trebuie administrat separat. . înainte de a începe creşterea lugerilor – se acordă o mare atenţie ca utilajul folosit să nu distrugă tulpina. ori imediat după recoltare .Administrarea îngrăşămintelor se face primăvara.

le toacă. după ce au căzut frunzele. şi tocătura se colectează într-o remorcă tractată de un tractor (similar cu recoltarea porumbului pentru siloz). Recoltarea pe suprafeţe mai mari se face cu combină.RECOLTAREA Recoltarea se face iarna. . Combina taie lugerii. complectată cu un sistem special (dispozitivul Jaguar pentru combine Claas).

ADAPTATORUL UTILAJULUI DE RECOLTARE .

VlAstarii dupA recoltare .

CALENDARUL CULTURII Înainte de plantare: Stabilirea locului Informarea vecinilor Combaterea buruienilor Comandarea butaşilor .

Proceste tehnologice inainte si dupa plantare: O operaţie suplimentară de combaterea buruienilor Discuire Plantarea Tratamentul cu pesticide (în max. 8 zile după plantare) Combaterea mecanică a buruienilor Recoltarea .

În uramatorii ani: Prăşit mecanic Administrat îngrăşăminte Recoltarea .

Începând din anul III – recolta este cea maximă (40-45 to/ha) ceea ce se menţine în toţi anii următori. producţia rezultată este de cca 30-35 to/an.. În anul II. .PRODUCTIE Plantaţiile de salix în anul I. În această perioadă trebuie să avem grijă de plantaţie. – au o recoltă de cca.10-15 to/ha. După prima recoltare tulpina devine mai densă (mai mulţi lujeri pe o tulpină). În acest an se dezvoltă rădăcina.este determinantă. În anii următori aproape nu mai avem alte intervenţii – decât recoltarea. se consolidează planta. În viaţa unei plantaţii anul I.