You are on page 1of 15

PROIECTAREA ASISTATĂ A MATRIŢELOR PENTRU CAROSERIE AUTO

Cap.3.Utilizarea programului NX 7 pentru proiectarea stanţei de decupare şi perforare Prezentare generală și interfața utilizator
NX este un soft complet integrat CAD/CAM/CAE, de ultimă generație, produs de compania SIEMENS. Funcțiile CAD se adresează proiectării 3D a produselor, funcțiile CAM se adresează programării mașinilor unelte cu comandă numerică (CNC) pe baza modelului 3D generat în modulul CAD. Funcțiile CAE furnizează instrumente pentru simularea comportării produsului virtual în diverse condiții de mediu și de funcționare. Toate aceste module sunt integrate în aceeași interfață, nu avem nevoie de alte aplicații sau module exterioare pentru definitivarea ciclului de viață al produsului. Un alt mare avantaj este păstrarea unității datelor, orice modificare a acestora se va reflecta imediat la toate nivelurile proiectului. De exemplu dacă facem o modificare în modelul 3D aceasta se va regăsi imediat și în modulul CAM, rezultând noi traiectorii pentru mașina de prelucrat, sau în modulul de simulare, unde vom avea o analiză corespunzătoare noului produs, fără a fi nevoie intervenția utilizatorului. Este încurajată și ingineria concurentă, astfel, imediat după etapa de modelare, specialiștii CAM sau CAE pot începe simultan propriile activități, orice modificare a modelului de bază ducând imediat la actualizarea acestora. NX7 beneficiază de o interfață ușor de utilizat, realizată în cooperare cu o companie de design. Deși simplu de folosit, această interfață permite folosirea unor funcții avansate, atunci când este nevoie, prin modularizare și personalizare. Pe lângă personalizarea obișnuită a barelor de instrumente, NX poate fi adaptat cerințelor utilizatorilor și prin folosirea rolurilor, lucru pe care îl vom discuta ulterior. De asemenea, NX poate coopera cu alte programe de proiectare, el putând deschide și salva fișiere create în alte sisteme CAD, precum și fișiere de transfer neutre (iges, step, parasolid, dxf/dwg etc.). De asemenea legăturile cu aceste fișiere pot rămâne asociative, dacă fișierele importate se vor fi modificat în softurile native, NX va observa acest lucru și își va actualiza propriile fișiere importate.

Pornirea programului
Pornirea programului se face executând dublu clic pe icoana corespunzătoare de pe Desktop, sau folosind meniul de Start al Windows-ului Start → (All) Programs → UGS NX 7.0 → NX 7.0 Fig. 3.1. Pornirea programului NX7 86

modelul 3D se bazează pe schițe (Sketch) ce pot fi create din sub-aplicația Sketcher. Dacă dorim crearea unui nou fișier. adăugând operații suplimentare pentru a aduce corpul la forma dorită (racordări. Tot aici putem stabili unitatea de măsură pentru fișier (inch sau milimetri) și calea directorului unde va fi salvat fișierul. Drawing.). Fereastra New Lucrul în NX este împărțit pe aplicații. În general. Shape Studio etc.) 87 . Principalele aplicații (medii de lucru) Modeling Aplicația Modeling permite construcția de modele solide 3D parametrice. apăsăm butonul New. Aceste aplicații (module) se pot schimba în orice moment folosind butonul Start din toolbarul Standard. Manufacturing). respectiv Open). Assembly. precum și aplicația cu care se va inițializa acesta. Ulterior aceste corpuri pot fi modificate. acesta va afișa fereastra Welcome to NX. Fig. ce apare atunci când este folosită comanda Sketch. În fereastra care se deschide putem specifica numele acestui fișier. organizate ca tab-uri ale ferestrei (Model.). în funcție de natura produsului proiectat sau a procesului de analiză la care supunem acest produs.PROIECTAREA ASISTATĂ A MATRIŢELOR PENTRU CAROSERIE AUTO După încărcarea programului.2. ca rezultat al alegerii unuia dintre șabloanele existente (Model. Simulation. de unde putem crea un fișier nou. După construirea curbelor și aplicarea constrângerilor din schiță. sau deschide unul deja existent (New. apoi putem folosi schița pentru a crea solide sau doar suprafețe prin intermediul operațiilor de modelare (extrudare. 3. revoluție etc. se iese din Sketcher. înclinări etc.

Pot fi realizate și planșe care nu au legătura cu modelul solid. o schiță este părinte pentru operația de extrudare următoare. Exemplu: În figura alăturată cei doi parametri din schiță care dictează dimensiunile lungimii și lățimii paralelipipedului sunt legați asociativ printr-o relație. de obicei. De exemplu. el aduce în plus o personalizare specifică lucrului cu suprafețe. Acest lucru poate fi făcut în orice moment în timpul creării sau editării modelului. secțiuni. folosind schițe ce conțin curbele dorite. la modificarea acestora din urmă. O serie de unelte specifice permit realizarea de constrângeri între componente. NX folosește un singur tip de fișier (extensia . Important de reținut este că. Constă în aplicarea de vederi. crea modele 3D. sau pentru crearea unora noi. De exemplu. în același fișier. practic într-o aplicație pot fi folosite comenzi din cealaltă aplicație. se vor modifica și elementele din desene. Dacă aceste operații sunt corect definite în timpul modelării. feature). în contextul ansamblului. astfel încât. ele se vor actualiza corespunzător atunci când se produce o modificare a părinților acestora. etc. însă specializat în construcția suprafețelor.  Modelarea parametrică – reprezintă abilitatea de a utiliza parametrii unui model pentru a modifica forma și mărimea geometriei. Drafting Aplicația Drafting este utilizată la realizarea desenelor de execuție pentru modelele create cu aplicațiile anterioare. 88 .prt) pentru toate aplicațiile sale. modificarea propagându-se și asupra formei corpului solid. spre deosebire alte aplicații software în care avem fișiere separate pentru fiecare aplicație. adnotări pe planșele de desenare. denumită și caracteristică. Comenzile și barele de instrumente (toolbar) pot fi activate sau dezactivate. dacă modificăm parametrul intitulat „lungime”. detalii. Definiții și termeni  Operație de modelare (prescurtat operație – engl. genera operații CAM. asambla diverse componente. sunt legate între ele printr-o dependență cronologică. Assemblies Aplicația Assemblies este utilizată pentru asamblarea componentelor realizate anterior. pe care le dimensionăm. Acestea elemente vor fi asociative cu modelele pe baza cărora au fost generate. putem desena schițe.PROIECTAREA ASISTATĂ A MATRIŢELOR PENTRU CAROSERIE AUTO Shape Studio Ca și în cazul aplicației Modeling. care poate fi părinte la rândul ei pentru operația de racordare etc. Shape Studio este un modul parametric. dacă sunt activate toolbar-urile corespunzătoare sau dacă respectivele comenzi sunt accesate prin intermediului meniulurilor desfășurătoare. verificarea distanțelor între acestea etc. crea desene de execuție. Orice model construit în NX este o combinație de astfel de operații care. cote. precum și unelte pentru editarea și manipularea acestora. este cea mai mică entitate ce poate fi modificată individual. Astfel. se va modifica automat și parametrul „latime”. Este similar cu aplicația anterioară ca modalitate de lucru.

3. dacă se face o modificare într-o schiță. 3. a programelor CAM etc. dacă proiectul se modifică într-un anumit stadiu. aceasta va produce modificarea nu numai a solidului rezultat. ci și a desenelor de execuție. De exemplu. Exemplu de modelare parametrică  Asociativitatea modulelor – întrucât NX este un software integrat. a ansamblului ce conține piesa respectivă. 89 . modulele sale sunt interconectate. această modificare se va propaga imediat în tot sistemul. astfel încât.PROIECTAREA ASISTATĂ A MATRIŢELOR PENTRU CAROSERIE AUTO Fig.

După o minimă familiarizare cu programul recomandăm utilizarea rolului Advanced with full menus. întrucât icoanele sunt mai mari și sunt însoțite de text.  Rolurile (Roles) – sunt un set de unelte de personalizare. ce conține mai multe elemente: navigatorul operațiilor (Part Navigator). 3. navigatorul ansamblului (Assembly Navigator). Zona Roles 90 . 3. Fereastra tipică de lucru cu principalele zone ale acesteia  Bara de resurse (Resource Bar) este o bară de instrumente situată în partea stângă a ecranului. Fig. nivelul de cunoștințe al utilizatorului etc. apăsând butonul cu același nume. Rolul Essentials are dezavantajul că nu are toate opțiunile în meniurile desfășurătoare (acesta sunt scoase pentru o mai ușoară învățare).PROIECTAREA ASISTATĂ A MATRIŢELOR PENTRU CAROSERIE AUTO Fig. roluri etc. în funcție de diversele aplicații folosite. istoria fișierelor. La începutul cursului vom folosi rolul Essentials with full menus.4. facilitând învățarea.5. Se găsesc în Resource Bar.

3. iar poziția sa este suprapusă peste sistemul de coordonate de referință (Datum Coordinate System – alcătuit din plane și axe de referință).  Corpul suprafață (Sheet Body) – este corpul alcătuit din una sau mai multe suprafețe unite. Implicit WCS este invizibil. funcții O mare parte din lucrul în NX este efectuată folosind mausul. Ele reprezintă relații ce se stabilesc între diverse elemente din model sau între componentele unui ansamblu. iar în ansamblu constrângeri de asamblare. rotații.  WCS (Work Coordinate System – Sistem de Coordonate de Lucru) – este un sistem de coordonate local ce poate fi repoziționat pentru a ușura modelarea. este suficient să executați clic pe elementele respective. Ele pot fi afișate ordine cronologică pentru a putea investiga mai ușor modelul și pentru a înțelege mai bine relațiile dintre acesta.  Butonul din partea stângă este folosit pentru selecția elementelor atât din fereastra grafică cât și din Part Navigator. racordări etc. YC. el putând fi afișat la dorință. Zona Part Navigator  Constrângerile – stau la baza modelării parametrice. fără vreo altă tastă ajutătoare.6.PROIECTAREA ASISTATĂ A MATRIŢELOR PENTRU CAROSERIE AUTO  Navigatorul operațiilor (Part Navigator) conține o cu toate operațiile dintr-un model. listă în Fig. rezultat în urma operațiilor de modelare – extrudări. În schițe avem constrângeri dimensionale și geometrice. Se folosesc atunci când modelarea unui solid ar fi prea complexa sau chiar imposibilă.  Corpul solid (Solid Body) – reprezintă corpul ce are grosime. Axele corespunzătoare sunt XC. găuri. ZC. de aceea este foarte important să cunoaștem funcțiile acestuia. Folosirea mausului. folosind butonul Display WCS din bara de comenzi Utility. Dublu-clic pe un element 91 . dar pot fi folosite pentru crearea de solide. Pentru selectarea mai multor elemente. Suprafețele sunt elemente ce nu au grosime.

Rotate. Feature Operation Toolbar – pentru aplicarea unor operații de modificare a solidelor (racordare. salvarea etc. se confirmă comanda respectivă (ca și cum am apăsa butonul OK din fereastră). dacă nu mai este nici un pas obligatoriu de efectuat. înclinație etc.  Butonul din mijloc (ce poate fi și rotiță de derulare) dacă este ținut apăsat și apoi tras.). comanda putând fi vizualizată prin caractere bold la executarea clic dreapta pe acele element. găurire. obținem comanda de deplasare a vederii (Pan). Același rezultat îl obținem ținând apăsata tasta SHIFT și apoi butonul din mijloc al mausului. deplasare – Pan.  Butonul din partea dreaptă este folosit pentru a afișa un meniu contextual. Pentru a activa sau dezactiva diversele bare.PROIECTAREA ASISTATĂ A MATRIŢELOR PENTRU CAROSERIE AUTO realizează comanda implicită pentru elementul respectiv (de obicei editarea). Deselectarea elementelor se face ținând tasta SHIFT apăsată în timp ce executăm clic pe elementul sau elementele pe care le dorim deselectate. Surface Toolbar. Dacă s-a executat clic în fereastra grafică fără să fi atins vreun element.). ascundere etc. Același rezultat se obține ținând apăsată tasta CTRL în combinație cu butonul din mijloc al mausului sau folosind butonul din mijloc și cel din stânga al mausului. Cele mai importante bare de instrumente sunt: • • • • • • Standard Toolbar – este comună tuturor aplicațiilor și conține butoane corespunzătoare operațiilor elementare precum deschiderea fișierelor. Ele se pot personaliza. astfel încât putem ascunde sau afișa diverse comenzi în funcție de dorințele fiecărui utilizator. Pan etc. trecând automat la următoarea etapă. Uneori apăsând scurt (clic) butonul din mijloc. 92 .  Rotița de derulare (scroll) poate fi folosită pentru operația de mărire/micșorare (Zoom). Bare de unelte (Toolbars) Barele de unelte (toolbar-uri) conțin icoane corespunzătoare comenzilor folosite de NX. De asemenea ele pot fi deplasate în alte poziții. vor apărea opțiuni pentru editarea operaților. atunci când ne apropiem de o margine a ecranului. facem clic dreapta pe orice zonă ce conține bare de unelte și bifăm din meniul ce apare ceea ce dorim să avem afișat. putem confirma pași în ferestrele comenzilor. mărire/micșorare – Zoom) Feature Toolbar – conține cele mai uzuale comenzi pentru operațiile de creare de solide. ea se va „lipi” de zona respectivă.  Dacă ținem apăsat butonul din mijloc și apoi pe cel din dreapta. crearea unora noi. Assemblies Toolbar – conține comenzi pentru adăugarea și creare de noi componente în ansambluri. Freeform Shape Toolbar – pentru crearea suprafețelor complexe. meniul contextual se referă la manevrarea piesei sau a imaginii (Zoom. iar dacă se face pe un element al modelului. produce rotația modelului 3D (Rotate) sau deplasarea planșei de desen (Pan). ce depinde de elementul pe care s-a făcut clic. deplasând mausul. precum și alte instrumente de editare și lucrul în contextul ansamblului. Fiecare aplicație NX are afișate implicit anumite bare de instrumente ce conțin comenzile cele mai des utilizate. View Toolbar – conține comenzi pentru manevrarea vederii modelului (rotire – Rotate . rotind-o sus-jos.

în special. • Synchronous Modeling Toolbar – conține comenzi nou introduse în NX6. Fig. Personalizarea toolbar-urilor Meniuri și ferestre 93 .7. Principalele bare de instrumente (toolbar-uri) Aceste bare de instrumente pot fi personalizate prin afișarea sau ascunderea unor comenzi apăsând pe săgeata mică de la sfârșitul barei și alegând Add or Remove Buttons.8. 3. Zona de cerințe (Cue Line) este zona în care sistemul ne comunică cerințele din comanda curentă.PROIECTAREA ASISTATĂ A MATRIŢELOR PENTRU CAROSERIE AUTO Drawing Toolbar – comenzi pentru inserarea unor noi planșe de desen. care sunt folosite. • Zona de selecție și filtrare – conține instrumente ce ajută la selecția și filtrarea elementelor. 2.. folosite la realizarea desenelor de execuție. pentru editarea rapidă a modelelor. Va apărea un alt meniu cu toate comenzile posibile și le bifăm pe cele dorite. adăugarea de vederi și secțiuni etc. • Status Bar – este o bară situată în zona superioară a ferestrei grafice și are două zone: 1. • Dimension Toolbar – pentru generarea dimensiunilor din vederi. 3. indiferent de programul în care au fost create și de istoria modelării. • Fig. Zona de stare (Status Area) este zona în care sistemul comunică ceea ce a realizat.

teșire etc. pentru cazul în care nu le găsim în barele de instrumente. câmpuri în care specificăm valori sau expresii. Meniu contextual  Ferestrele (sau căsuțele de dialog) sunt interfața prin care definim operațiile de modelare. Au o structură modulară. 94 . deplasare etc. căsuțe pentru bifat etc. Butonul Reset din partea de sus a ferestrei aduce setările de vizibilitate ale zonelor și valorilor numerice. tot din partea superioară a ferestrei. 3.9. Fig. cele obligatoriu de specificat au o steluță roșie. „lipite” de o mică bară din partea superioară a ferestrei grafice.. la rândul lor pot conține regiuni (pentru selecții). Edit etc. Zonele. liste cu opțiuni sau cu elemente. dacă facem clic dreapta pe o muchie. sunt personalizate de către sistem în funcție de tipul de element pe care am executat respectivul clic.PROIECTAREA ASISTATĂ A MATRIŢELOR PENTRU CAROSERIE AUTO Operațiile pe care le efectuăm pentru realizarea unui model sau desen pot fi accesate fie din barele de instrumente prezentate anterior fie din meniuri. Ascunderea/afișarea ferestrei se face executând clic tot pe această zonă. superioară. Deplasarea se face apucând bara neagră. Zonele mai avansate sunt implicit ascunse (au o mică săgeată îndreptată în jos). săgeata apoi fiind îndreptată în sus aceste setări sunt reținute pentru fiecare comandă în parte chiar și după redeschiderea programului. Aici se vor regăsi toate comenzile posibile. dacă folosim o față vom avea alte opțiuni: înclinație. putând fi desfășurate printr-un clic. Meniurile sunt de 2 tipuri:  Meniuri desfășurătoare superioare – se găsesc în partea de sus a ecranului (File. ce se poate deplasa stângadreapta. la starea inițială. sau preferăm să le aplicăm prin această metodă. vor apărea comenzi pentru racordare. regiunea curentă este evidențiată prin culoarea portocalie. ele vor fi înlocuite de „V”-uri verzi. a ferestrei și trăgând-o în poziția dorită. În cazul selecțiilor. Ferestrele sunt. Meniuri desfășurătoare  Meniuri contextuale – apar atunci când facem clic dreapta pe un element. 3. implicită.) și pot avea submeniuri.10. De exemplu. Pentru a le desprinde de ea și pentru a le deplasa liber într-o altă zonă din fereastra grafică se folosește butonul Unclip/Clip. implicit. pe măsura ce sunt specificate. conținând mai multe zone. Fig.

PROIECTAREA ASISTATĂ A MATRIŢELOR PENTRU CAROSERIE AUTO Fig. în stare implicită.11. 3. Fereastra comenzii Edge Blend. respectiv complet expandată Selectarea obiectelor 95 .

muchii. Selectarea elementelor se face în funcție de filtrele existente.) și componente în ansambluri. fețe. solide) va trebui să schimbăm filtrul de selecție din prima zonă a barei de selecție. Aceasta mai poate fi afișată și executând clic dreapta pe un element și apoi alegând din meniul contextual opțiunea Select from List. 3. Fereastra de selecție QuickPick Sisteme de referință Sistemele de referință sunt de 3 tipuri: 96 . cum am arătat mai devreme. 3. Acesta din urmă își schimba forma afișând 3 puncte în partea sa dreapta-jos. din fereastra grafică se vor selecta operațiile.12. Zona de filtre Selectarea elementelor se poate face și folosind metoda de culegere rapidă (Quickpick).13. Quickpick-ul apare atunci când ținem mausul nemișcat pentru o perioadă scurtă de timp (aproximativ 1 secundă) deasupra unei zone ce conține mai multe elemente în zona de selecție a cursorului. fără ajutorul unei alte taste. Fig. Pentru deselectarea rapidă a tuturor elementelor se poate apăsa tasta ESC. pentru o mai ușoară editare a modelului. în locul selecției. corpuri solide etc. Există 3 tipuri principale de elemente: operații de modelare (features).PROIECTAREA ASISTATĂ A MATRIŢELOR PENTRU CAROSERIE AUTO Selectarea obiectelor se face. Pentru selectări multiple doar selectăm noi elemente. Executând clic în acest moment. În mod implicit. layer-e) se poate folosi butonul General Selection Filters. Dacă dorim selectarea unor elemente geometrice (muchii. sistemul va afișa o listă cu entitățile ce se află în zona respectivă. elemente geometrice (rezultate ale operațiilor de modelare: fețe. ele putând să fie filtrate cu opțiunile din partea de sus a ferestrei Quickpick. alegând din listă elementul dorit. Fig. cu butonul stânga al mausului. elemente geometrice sau de componente. Pentru filtre de selecție și mai detaliate (culori. Deselectarea se face ținând apăsată tasta SHIFT și apoi clic pe elementele deja selectate. fie că este vorba de operații.

ce permite prin intermediul unor simboluri din fereastra grafică. Manevrarea sistemului WCS Comenzi folosite pentru realizarea ştanţei  Schița 97 . Are înfățișarea din figură.PROIECTAREA ASISTATĂ A MATRIŢELOR PENTRU CAROSERIE AUTO o Sistemul de referință absolut Absolute Coordinate System (ACS) – este situat în locul și are orientarea sistemului de coordonate ce există atunci când creăm un fișier nou. axa sistemului de referință se va orienta după axa suprafeței. executăm clic pe cubul ce indică originea și apoi pe elementul unde dorim să o plasăm. sau se face clic pe aceasta și apoi se introduce valoarea dorită pentru deplasare.14. Poate fi modificat cu ajutorul comenzii WCS Dynamics. 3. se trage de vârful săgeții acesteia. nu poate fi modificat. se face clic pe ea și apoi pe un element de care se va lega asociativ (dacă selectăm un plan. Este un sistem conceptual. b) Pentru deplasare pe o anume axă. ce poate fi orientat și poziționat oriunde în spațiul tridimensional. sistemul „sare” implicit din 45 în 45 grade. etc. Nu este folosit foarte des întrucât lucrul în NX trebuie să fie de obicei asociativ. Pentru a orienta direcția axei. dacă selectăm o suprafață cilindrică. însa putem crea mai multe sisteme de coordonate în funcție de el. axă. axele sale fiind XC. ZC. Fig. sau prin tragerea acesteia peste elementul de care se va lega asociativ. sau ne putem raporta la el în diversele operații pe care le realizăm. YC. axa va fi identică cu normala acestuia. o Sistem de referință pentru operație – apare în cazul unor anumite operații ce necesită orientare sau poziționare (de obicei la schițe). plan de rotație): a) Pentru a muta originea acestuia. Poate fi folosit la crearea elementelor de referință fixe (plan. orientarea și deplasarea elementelor sale (origine. Dacă se dorește un anume unghi. axă) și la crearea matricelor rectangulare de operații. se face clic pe această sferă și apoi se introduce valoarea dorită în câmpul ce apare în fereastra grafică. o Sistemul de referință de lucru Work Coordinate System (WCS) – este un sistem mobil.) c) Pentru rotația în unul din planele de referință se trage de sfera din planul respectiv. pe când WCS-ul are o poziție neasociativă (el se relaționează la sistemul absolut ACS).

Obiectivul modelării ne va dicta ce anume constrângeri să aplicăm și relațiile create în fiecare schiță. Operațiile create pe baza schiței sunt asociative cu aceasta.  Constrângeri în schiță După etapa de desenare a curbelor este necesară constrângerea acestora. astfel încât să obținem un set de curbe care să corespundă obiectivului modelării.PROIECTAREA ASISTATĂ A MATRIŢELOR PENTRU CAROSERIE AUTO Majoritatea modelelor create în NX sunt alcătuite din operații bazate pe schițe. Săgețile gradelor de libertate  Constrângeri geometrice Constrângerile geometrice se aplică folosind comanda Constraints și ajută la crearea de reguli geometrice care să definească forma schiței. Schița este o combinație de elemente bidimensionale – 2D (linii.  Constrângeri dimensionale 98 . putem crea unul în acest moment. alegând opțiunea Create Plane din lista Plane Option. astfel încât profilul respectiv are o singură soluție și nu există ambiguități în forma finală. Crearea unei schițe începe cu apăsarea butonului Sketch . respectiv centru și puncte de capăt. arce. Folosim constrângerile pentru a crea modele parametrice predictibile și ușor de actualizat. dacă modificăm curbele din schiță la fel vor face și operațiile. cercuri) între care se stabilesc diverse relații de constrângere (geometrice și dimensionale).  Comanda Line din toolbar-ul Sketch Tools.  Arcele de cerc de sine stătătoare se creează cu comanda Arc prin două metode: 3 puncte. Modulul Sketcher evaluează constrângerile pe măsură ce le aplicăm astfel încât să nu existe conflicte. Un profil este complet constrâns atunci când înlăturăm toate gradele de libertate ale elementelor. Dacă nu avem un plan. apoi alegem planul sau fața solidului pe care o vom plasa. Cu ajutorul lor putem controla profilul modelului sau a unor zone din acesta.

Putem stabili mărimea oricărui element geometric.PROIECTAREA ASISTATĂ A MATRIŢELOR PENTRU CAROSERIE AUTO Constrângerile dimensionale stabilesc mărimea elementelor dintr-o schiță sub forma unor parametri dimensionali. cum ar fi distanța dintre două puncte. ce 99 . sau relațiile dintre aceste elemente. sau din meniu: Insert → Design Feature → Extrude  Comanda Hole Operația Hole folosește la crearea găurilor de diferite forme și dimensiuni prin unul sau mai multe corpuri solide aparțin unei piese sau unui ansamblu.  Operația de teşire (Chamfer) Operația Chamfer este folosită pentru a adăuga o teşitură pe modelul solid în zona unei muchii a acestuia. din toolbar-ul Feature.  Comanda Extrude Comanda Extrude poate fi accesată prin butonul .

PROIECTAREA ASISTATĂ A MATRIŢELOR PENTRU CAROSERIE AUTO 100 .