CARA MENJAHIT BAJU KURUNG PESAK LANGKAH 1 – LEHER 1. Cantumkan dasar leher dengan lubang leher di baju. 2.

Pastikan betul betul sama dibahagian lubang, peniti dan sembat. 3. Jahit di tepi bahagian lubang leher dengan basi 5mm. ( bulatan leher) 4. Jahit di bahgian belah leher.(ikut tanda yang dibuat). Pastikan di bahagian bawah belah leher dijahit menjadi huruf V. 5. Terbalikkan leher yang telah dijahit dan jahit sekali lagi di bahgian luar baju dengan kemas. 6. Sembat halus di kawasan lengkungan leher dari dalam baju.

LANGKAH 2 – KIKIK DAN PESAK 1. Ambil kikik dan cantumkan di pesak atas yang telah dibelah separuh. Jahit di kiri dan kanan kikik. (ikut tanda yang digelek)

LANGKAH 3. – CANTUM PESAK DENGAN TANGAN BAJU 1. Ambil pesak yang telah dicantum dengan kikik. 2. Lekatkan pada bahgian panjang lengan baju, bukannya di bahagian luas lengan (ketiak). 3. Jahitakan kedua-dua belah kikik. 4. Jahit bahgian panjang tangan baju.

(ulang no 1 – 3) LANGKAH 5 – KAIN DAN ZIP 1. Mula menjahit dari bahu baju terus kebawah. Diulang semula untuk bahagian baju yang sebelah lagi. Begitu sebeliknya. Tinggalkan 7 incin dibahagian zip. tandakan dengan warna 2. Jika susun sebelah kiri. Lihat kedudukan susun.LANGKAH 4 – CANTUM LENGAN BAJU DENGAN BAJU 1. 4. 3. maka jahitan basi zip lebih besar. Jahit keliling. Letakkan tanda tangan baju di atas dan betul-betul di bahu baju. Letakkan hujung zip sama dengan tepi kain di bahagian atas. Pastikan bahagian tengah ketiak dan bahagian bahu baju. Pastikan ira kain dan corak bunga jangan terbalik. . Cantumkan lengan baju sebelah lagi di sebelah baju. 3. Mulakan jahiran dibahgian bawah kain. 2.

bahagi dengan tiga. Bagian untuk disusun ialah bahagian basi zip yang besar. MEMBUAT SUSUN KAIN 1. 2. bahagian punggung dan bawah kain. . Pastikan ujuran punggung terlebih dahulu. Tandakan luas punggung bermula dari bahagian belakang kain (basi jahitan zip yang kecil) Baki lebar setelah diukur punggung adalah untuk susun kain. 4. Tandakan susun kain dari atas. 5.LANGAKAH 6. (biasa 3 susun sahaja). Sekiranya 3 susun kain. Lipat susun kain mengikut tanda sehingga menjadi susun 3 dan peniti serta jelujur kasar di bahagian susun. 3. Bahagikan baki lebihan ukuran punggung untuk susunan kain.

bolehlah sembat silang pangkah atau jelulur halus dibahagian bawah baju. cantumkan potongan kain selebar 3 incin dan cantumkan di bahagian atas kain. Ukur pinggang dan potong getah mengikut ukuran pinggang ( tolak1 inci) 3.LANGKAHH 7 – MEMASANG GETAH KAIN 1. 2. . Jahit keseluruhan getah. Setelah siap menjahit baju dan kain. tangan baju.jahit butang dan pasang cakuk kain. Jahit bahagian hujung getah dengan kemas (kiri dan kanan) 4. LANGKAH 8 – SEMBAT BAWAH KAIN DAN PASANG CAKUK 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful