UNIT 1

FALSAFAH SUKAN

4.ruang. PERMAINAN Aktiviti yang berstruktur dengan organaisasi mengikut masa. main tidak tetap dari aspek peraturan. hasilnya adalah untuk menentukan pihak yang menang atau tewas (Singer 1988) Contoh: Main Catur . masa. Juga. 3. Ada badan/persatuan yang mengawalnya (instituionalised) 5. permainan (game) dan sukan (sport) Tahu sebab-sebab penglibatan individu dan negara dalam sukan. Menari – Sukan ???? Ciri-Ciri Sukan Kompetitif 1. Main berlaku atas desakan emosi secara spontan. Polis-sentri. Ragbi Cuit SUKAN Segala aktiviti kompetitif yang diinstitusikan dan melibatkan pergerakan dan kemahiran fizikal di mana penyertaan seseorang itu didorongkan oleh kepuasan dalaman atau ganjaran luaran. Ada peraturan-peraturan /undang-undang yang piawai (standard rules) 3. Huraikan pentingnya ilmu sains sukan dalam kejurulatihan.dan peraturan yang menjelaskan corak tingkahlaku pesertanya. Boleh membezakan main (play). Sedar pentingnya membentuk falsafah kejurulatihan masing-masing. 2. KONSEP SUKAN 1. dan tempat. Bersifat fizikal ( ada pergerakan kencang/teknik 2. 5. Cuit ekor. Berunsur persaingan/pertandingan ( ada keputusan) 4. Mereka mengambil bahagian secara sukarela.Aktiviti fizikal yg melibatkan seorang atau kumpulan peserta yang mudah (simple) organisasinya.FALSAFAH SUKAN Objektif : 1. Contoh: Galah panjang. Memerlukan latihan untuk menguasai kemahiran/strategi . Ia bertujuan untuk keseronokan dan boleh ditamatkan bila-bila masa oleh peserta-peserta. Faham proses dan komponen kejurulatihan. Dam. 2 X 2 rebut bola. MAIN (PLAY) . Memancing.

“Majulah Sukan Untuk Negara’ 1. : pola tingkahlaku yang diterima masyarakat. Mengapa individu terlibat dalam sukan . Rekreasi 4. Kecemerlangan 9. Teori Katarsis 8.sihat dan seronok. Astetik : kesejahteraan diri & kualiti hidup : penglibatan dalam aktviti. Kesihatan 2. Sosial 7. : persembahan prestasi yang terbaik. : mencari kepuasan dan hiburan yang sihat.gelaran). : menikmati kecantikan pergerakan/persembahan.Perubahan socio-politik masyarakat dan peredaran masa membawa perubahan konsep dan persepsi sukan.PENGLIBATAN INDIVIDU A. Keseronokan 5. . Kebendaan 10. Kecergasan 3. : mengeluarkan perasaan emosi. : peluang berinteraksi melalui aktiviti umum. : pengiktirafan pelbagai bentuk(wang. fizikal/sukan : pengisian masa lapang. Budaya 6.

KESIHATAN KECERGASAN SOSIAL KESERONOKAN MENGAPA BERSUKAN ??????????? KECEMERLANGAN ASTETIK ‘Mr Body Beautiful’ PENGLIBATAN NEGARA DALAM SUKAN 1) POLITIK a) Alat perpaduan dan kestabilan negara .

Program Sukan 4. Penglibatan Wanita 5. Psikologi Sukan. Jurulatih mengujudkan keadaan yang sesuai untuk merangsangkan pembelajaran dan motivasi atlet . Penajaan Meningkat SAINS SUKAN Definisi . Taktikal. dan Psikologikal 4. Perhubungan Antarabangsa 6.. 2.Tekologi Sukan. membuat keputusan . Fisiologi Senam. Proses yang terancang untuk membantu seorang individu atau kumpulan atlet mempelajari kemahiran dan mencapai matlamatnya . 3. Apa Itu Kejurulatihan ? 1. Teknik.satu bidang yang mengkaji aplikasi prinsip-prinsip dan teknik-teknik saintifik untuk tujuan membaiki dan meningkatkan pelakuan manusia dalam sukan. Konsep Sains Sukan • Perkembangannya berasal dari bidang P. Fisioterapi. Metodologi Latihan.Jasmani yang berkait dengan pembelajaran kemahiran/motor.2) KESIHATAN RAKYAT a) ‘Rakyat Sihat Negara Maju’ 3) PENDIDIKAN a) Pembangunan taraf sukan 4) REKREASI a) Penggalakan gaya hidup sihat 5) EKONOMI a) Penjana pendapatan utk negara 6) PERHUBUNGAN ANTARABANGSA a) Persahabatan global melalui sukan MENGAPA KESEDARAN TENTANG SUKAN MENINGKAT ? 1. berkomunikasi. Perubatan Sukan. Perubahan Gaya Hidup 2. menilai. Biomekanik. melatih. • Menambah ilmu tentang respons manusia terhadap latihan . Kejurulatihan memerlukan pelbagai kemahiran: merancang. Analisis Pergerakan . Kejuruatihan sukan melibatkan 4 aspek: Fizikal. mengurus. • Usaha untuk meningkatkan prestasi atlet telah membawa perkembangan pesat dalam bidang Sains Sukan. Kempen Kesedaran 3. • Merangkumi bidang-bidang sains seperti : Nutrisi.

burnt out awal. -personaliti.pengiktirafan PROSES KEJURULATIHAN Satu proses berterusan dalam perancangan dan pelaksanaan. Mengekalkan motivasi untuk latihan yang lebih mencabar.Keputusan semua aspek kejurulatihan dibuat berasaskan maklumat yang dikumpulkan. kemampuannya. pengorbanan. 2.Pentingnya Kejurulatihan Yang Betul 1. M EM BUA T DIA GNOSIS 3. 3. mengapa jadi j/latih? mengapa jadi j/latih? PENGETAHUAN PENGETAHUAN TENTANG TUGAS TENTANG TUGAS KEJURULATIHAN KEJURULATIHAN masalah.kekangan. 7.pengiktirafan sosial. M ENIL I A 4. -Kemajuan atlet dan kesesuaian program latihan perlu dinilai. kekuatan.kelemahan.kekangan.Merancang pelan tindakan/program . Latihan yang berlandaskan prinsip2 latihan Aplikasi ilmu sains sukan Penguasaan teknik yang betul Menjauhi kejadian kecederaan Latihan yang terancang utk memuncak pada masa yg sesuai Mengelak kejadian kesan-kesan negatif seperti : dataran latihan. kemampuannya. 6. . latihan dan matlamatnya. M ENGUM PUL DA A M A L A T / K UM T KITARAN PROSES KEJULATIHAN 5. 5.kelemahan. matlamatnya. M EM BIN A FALS AFAH KEJU R U LATIH AN PERTIMBANGAN MENGENALI ATLET MENGENALI ATLET -personaliti. masalah.nilai pengorbanan.M EL K NA A A SA K N PEL N A 2. 1. latihan dan gaya kejurulatihan yg sesuai gaya kejurulatihan yg sesuai PENGETAHUAN PENGETAHUAN TENTANG DIRI TENTANG DIRI -kekuatan.nilai sosial. 4.

falsafah membolehkan seseorang individu itu berfikir secara kritis dan kreatif bagi mengatasi sebarang cabaran dan masalah yang dihadapi. Selain itu.SIFAT-SIFAT JURULATIH YANG BERJAYA 1. menasihat. Prioriti yang tepat 7.2 Peranan Jurulatih Pengajar (Instructor) Guru (Teacher) Penggerak (Motivator) Pendisiplin (Diciplinarian) Pengurus (Manager) Agen Publisiti (Publicity agent) Pekerja Sosial (Social worker) Rakan (Friend) Saintis (Scientist) Pelajar (Student) Mengarah aktiviti Menyampai pengetahuan dan idea baru Menggerak perlakuan Mewujudkan ganjaran dan dendaan Mengetahui dan mengarah atlit Berhubung dengan media dan orang awam Membimbing. 6. Kemahiran merancang program latihan 5. Berpengalaman dan berilmu 2. Bermotivasi dan komited 3. Kestabilan emosi 6. Kompetensi melatih 6. dan membantu atlet Memberi ruang dan masa untuk eratkan perhubungan. Menganalisis. menilai dan membuat keputusan Mendengar. Fleksibel (adaptability to change) 8.1 Falsafah Kejurulatihan Falsafah kejurulatihan ialah satu pegangan dan kepercayaan tentang manusia dan sukan. Mempunyai visi dan sasaran 4. mempelajari dan berfikir untuk kebaikan diri .

xiii. xi.5 Binaan program latihan Teknik dan taktik permainan Kesan pemakanan terhadap atlit Psikologi kemanusiaan dan sosial Sistem tenaga manusia yang utama Struktur dan organ badan (Anatomi) Pencegahan dan rawatan kecederaan Proses dan reaksi pembelajaran motor Pencegahan dan rawatan kecederaan Proses dan reaksi pembelajaran motor Kaedah pengajaran. dan undang-undang permainan 6. Terbuka / Jujur Fleksibel Futuristik / berwawasan Rasional Kreatif Pandai menyesuaikan diri Berfalsafah Berkemahiran Jurulatih yang baik juga perlu berpengetahuan dan berkebolehan tentang :i) ii) iii) iv) v) vi) vii) viii) ix) x) xi) xii) 6. struktur. x. Berpengetahuan Berpesonaliti Berperawakan Kestabilan emosi Tegas dan berani Yakin diri Objektif Demokratik ix. rakan. dan keluarga dari segi amalan pemakanan. xiv. vii. xii. beliau perlu : i) Mengenali diri sendiri. kecerdasan dan lain-lain dari segi emosi. ii.3 Jurulatih yang berkesan Untuk menjadi seseorang jurulatih yang berjaya. komitmen. menganalisis dan menilai Kesan tubuh terhadap latihan dan pertandingan. v.4 Ciri-Ciri Jurulatih Yang Baik i. dan masalah diri mengenalpasti bakat dan tahap penguasaan kemahiran tahap pengetahuan dari segi teknik. vi. viii. pemikiran. kekuatan dan kelemahan diri kejayaan dan kekecewaan tahap ilmu pengetahuan ii) Mengenali atlet sendiri dari segi pencapaian. kesihatan. xv. iv. xvi. iii. objektif.6. Gaya Kejurulatihan .

Pengurusan dan pengelolaan latihan yang lebih mudah .Hanya melibatkan diri sepenuhnya semasa wujud masalah .Atlet diberi peluang untuk menetapkan matlamat dan membuat keputusan sendiri . Kemuliaan kita yang terbesar bukanlah kerana kita tidak pernah jatuh. Corak pengurusan program latihan dan pertandingan serta peranan atlet dalam proses membuat keputusan juga dapat ditentukan.Jurulatih tetapkan pilihan dan buat keputusan .Sebagai seorang jurulatih.Komunikasi dua hala .Semua arahan diberi oleh jurulatih . melainkan kerana kita bangkit kembali setiap kali jatuh – Goldsmith .Atlet mengikut arahan jurulatih .Jurulatih memberi arahan dan bimbingan yang minimum .Mewujudkan suasana keterbukaan .Kepercayaan yang lebih tinggi diberi ke atas atlet • Jurulatih boleh memilih kaedah dan teknik yang bersesuaian mengikut kumpulan atlet masing-masing. Tiga gaya yang boleh digunakan untuk mengendalikan sesi latihan adalah : Gaya Kejurulatihan Gaya Arahan .Komunikasi satu hala Gaya ’Submissive’ .Tidak banyak terlibat dalam proses membuat keputusan .Atlet diberi kebebasan untuk mengendalikan latihan secara sendiri Gaya Koperatif .Proses membuat keputusan dan pemilihan dibuat bersama oleh jurulatih dan atlet . pemilihan gaya kejurulatihan perlu diberi perhatian untuk mengajar kemahiran dan strategi permainan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful