You are on page 1of 10

P......Con MIJLOACE DE SALVARE PE MARE 1.

Echipamente individuale de salvare


1.1. Colaci de salvare Colacii de salvare trebuie s fie astfel amplasai nct s poat fi imediat accesibili n ambele borduri ale navei i pe ct posibil pe toate punile deschise care se extind pn la bordajul navei. Cel puin un colac de salvare va fi amplasat n apropierea pupei. Ei trebuie s fie n aa fel fixai nct s poat fi repede desprini i s nu aib nici un dispozitiv de fixare permanent. n fiecare din bordurile navei se va prevedea cel puin cte un colac de salvare, care va avea o saul de salvare cu o lungime cel putin egal cu dublul nlimii la care este fixat colacul de salvare deasupra liniei de plutire n condiiile de pescaj minim al unei nave sau de 30 metri, care din valori este mai mare. Cel puin jumtate din numrul total de colaci de salvare vor fi prevzui cu lumini cu autoaprindere. Cel puin doi din aceti colaci de salvare vor fi prevzui, de asemenea, cu semnale fumigene cu declanare automat. Pe fiecare colac de salvare se va nscrie cu majuscule n caracter latin numele navei i al portului de inregistrare a acesteia i va fi vopsit cu culori aprinse. Referitor la conditiile tehnice ale acestora, Conventia SOLAS prevede c ei trebuie : s aib un diametru exterior de cel mult 800 mm i un diametru interior de cel puin 400 mm; s fie executai dintr-un material cu flotabilitate corespunztoare; s poat susine n ap dulce timp de 24 ore o greutate de fier de cel puin 145 kg; s aib o mas de cel mult 2,5 Kg; s nu continue s ard sau s se topeasc dup ce a fost acoperit complet de flacra timp de 2 secunde; s fie construit astfel nct s reziste la aruncarea n ap de la nlimea la care este amplasat deasupra liniei de plutire n condiii de navigaie la pescaj minim sau de la 30 metri, care dintre acestea este mai mare, fr a diminua capacitatea sa de flotabilitate sau a elementelor care i sunt ataate; dac se intenioneaz s fie acionat mecanismul de degajare rapid prevzut pentru declanarea automat a semnalelor fumigene i aprinderea automat a luminilor, este necesar o greutate care s acioneze mecanismul de degajare rapid sau de 4 kg, care din acestea este mai mare; s fie prevzut cu o saul de cel puin 9,5 mm n diametru i cu o lungime de cel puin 4 ori diametrul exterior al corpului colacului. Saula trebuie fixat n patru puncte echidistante n jurul circumferinei colacului ca s formeze 4 bucle egale; cei dotai cu lumin trebuie s aib o autonomie de minim 4 ore; cei dotai cu semnale fumigene trebuie s emit un fum portocaliu de minim 15 n stare de plutire.

1.2. Veste de salvare Va fi prevzut de asemenea un numr suficient de veste de salvare pentru persoanele din cart i pentru folosirea la posturile ndeprtate ale ambarcaiunilor de salvare. Vestele de salvare trebuie s fie astfel amplasate nct s fie imediat accesibile, iar poziia lor trebuie s fie clar indicat. Condiiile tehnice ale vestei de salvare: o vest de salvare nu trebuie s continue s ard sau s se nmoaie dup ce a fost complet acoperit de flcri timp de 2 secunde; trebuie s fie astfel confecionat nct: dup demonstraie, s permit unei persoane s o mbrace n timp de 1 minut fr a primi ajutor; s poat fi mbrcat pe ambele fee sau numai pe o fa, ns pe ct posibil trebuie eliminat riscul de a fi mbrcat incorect; s poat fi purtat comod; s permit persoanei care o poart s sar n ap de la o nalime de cel puin 4,5 metri fr a se rni i fr deplasarea sau avarierea vestei de salvare; o vest de salvare trebuie s aib o flotabilitate i o stabilitate suficient n ap dulce linitit pentru ca: s susin o persoan epuizat sau fr cunotin la cel puin 120 mm deasupra apei cu corpul nclinat spre spate la un unghi de cel puin 20 si cel mult 50 fa de poziia vertical; s roteasc n ap corpul unei persoane fr cunotin din orice poziie ntr-una n care gura este deasupra apei n cel mult 5 secunde. o vest de salvare trebuie s aib o flotabilitate care s nu scad cu mai mult de 5% dup 24 ore de imersiune n ap dulce; o vest de salvare trebuie s permit persoanei care o poart s noate o distan scurt i s poat urca ntr-o ambarcaiune de salvare; fiecare vest de salvare trebuie s fie prevzut cu un fluier bine legat printr-un nur; s fie dotate cu o lumin care s funcioneze minim 2 ore. In cazul vestelor gonflabile: aceasta trebuie s aib cel puin doua compartimente separate; s fie umflat automat n imersiune, s fie prevzut cu un dispozitiv care s permit umflarea printr-o singur micare manual i s poat fi umflat cu gura; dup umflare sau n cazul pierderii flotabilitii unuia dintre compartimente, s satisfac cerinele enumerate mai sus pentru vesta de salvare negonflabil. 1.3. Costume hidrotermice Pentru fiecare persoan care face parte din echipajul brcii de urgen, se va prevedea cte un costum hidrotermic de talie corespunztoare. Cerinele generale privind caracteristicile termice ale costumelor hidrotermice: costumul hidrotermic trebuie s fie confecionat din materiale etane la ap, astfel ca: s poat fi despachetat i mbrcat fr ajutor n timp de 2 minute; 2

s nu continue s ard sau s se topeasc dup ce a fost acoperit complet de flcri pentru o perioad de 2 secunde; el va acoperi ntreg corpul cu excepia feei. Minile trebuie de asemenea acoperite dac costumul nu este prevzut cu mnui; s nu permit infiltrarea unei cantiti excesive de ap cnd persoana care poart costumul sare n mare de la o nlime de cel puin 4,5 metri. un costum hidrotermic care satisface cerinele vestei de salvare poate fi considerat ca o vest de salvare; un costum hidrotermic trebuie s permit persoanei care l poart, avnd i o vest de salvare, dac se cere ca acest costum s fie purtat cu o vest de salvare, ca: s urce i s coboare o scar avnd o lungime de cel puin 5 metri; s execute sarcinile curente n timpul abandonrii navei; s sar n ap de la o nlime de cel puin 4,5 metri fr a se rni i fr a se deteriora sau disloca costumul; s noate o distan scurt i s poat urca ntr-o ambarcaiune de salvare. dac un costum hidrotermic urmeaz s fie purtat fr vest de salvare, el trebuie s fie prevzut cu lumin i fluier. dac un costum hidrotermic urmeaz s fie purtat mpreun cu o vest de salvare, vesta se va mbrca peste costum. O persoan care poart un astfel de costum trebuie s poat mbrca vesta de salvare fr ajutor. Un costum hidrotermic confecionat dintr-un material care nu are caliti izolante naturale, trebuie s: poarte o meniune c trebuie s fie folosit mpreun cu o mbrcminte clduroas; s fie confecionat astfel, nct atunci cnd este folosit mpreun cu o mbrcminte clduroas i o vest de salvare, dac costumul hidrotermic trebuie folosit cu o vest de salvare, s continue s asigure persoanei care l poart, dup o sritur n ap de la o nlime de 4,5 metri o protecie termic suficient pentru ca temperatura corpului persoanei s nu scad cu mai mult de 2 C, dup o scufundare timp de o or n ap calm curgtoare la o temperatur de 5 C. un costum hidrotermic confecionat dintr-un material care are caliti izolante i este folosit cu sau fr vest de salvare, trebuie s asigure persoanei care l poart, dup o sritur n ap de la o nlime de 4,5 metri o protecie termic suficient pentru ca temperatura corpului persoanei s nu scad cu mai mult de 2 C dup o scufundare timp de 6 ore n ap calm i curgtoare la o temperatur cuprins ntre 0 C si 2 C. costumul hidrotermic trebuie s permit persoanei care l poart avnd minile acoperite, s apuce un creion i s scrie, dup o scufundare n ap la o temperatur de 5 C pentru o perioad de 1 or.

1.4. Echipament de protecie termic Un mijloc de protecie termica va fi confecionat dintr-un material etan la ap i astfel realizat nct atunci cnd este folosit pentru a proteja o persoan, s reduc pierderea de caldur a corpului att prin convecie ct i prin evaporare. Mijloacele de protecie termic trebuie:

s acopere ntreg corpul unei persoane care poart o vest de salvare, cu excepia feei. Minile vor fi de asemenea acoperite dac mijlocul de protecie termic nu este prevzut cu mnui; s poat fi despachetat i mbrcat uor ntr-o ambarcaiune de salvare, fr ajutor; s permit scoaterea persoanei care l poart, s-l dezbrace n ap n cel mult 2 minute dac l impiedic s noate. Mijlocul de protecie termic trebuie s funcioneze satisfctor cnd temperatura aerului este cuprins n intervalul de la -30 C la +20 C.

2. Mijloace de salvare colective


2.1.2 Plute de salvare
Plutele de salvare sunt constituite dintr-o platform i un acopermnt care s protejeze supravieuitorii unui sinistru maritim de intemperiile mrii. Exist dou tipuri de plute de salvare: plute de salvare gonflabile; plute de salvare rigide. Toate plutele de salvare trebuie s reziste la intemperii timp de 30 de zile n stare de plutire, n orice condiii de stare a mrii. Ele trebuie s aib o asemenea rezisten nct dac sunt lansate de la o naltime de 18 metri, att pluta ct i echipamentul ei, s poat fi folosit n condiii satisfctoare, iar atunci cnd plutete s poat rezista la srituri repetate n ea ale persoanelor, de la naltimea de (cel puin) 4,5 metri fa de podeaua sa, att cu , ct i fr cortul ridicat. Plutele trebuie s reziste la un remorcaj cu o viteza de 3 Nd n ap calm, cnd sunt complet ncrcata cu persoane i echipament i cu una din ancorele plutitoare la ap. La exteriorul plutei de salvare se vor prevedea saule care trebuie s fie bine fixate n ghirland de jur mprejurul de salvare. Plutele vor fi prevzute cu o parm rezistent, cu o lungime de cel puin dublul distanei dintre poziia de amplasare i linia de plutire n condiii de pescaj minim sau 15 metri (care din acestea este mai mare). In cazul plutelor de salvare lansate la ap cu ajutorul unui dispozitiv de lansare cu grui, cnd pluta de salvare este ncrcat complet, trebuie s poat rezista la un oc lateral, contra bordului navei, cu o vitez de cel puin 3,5 m/s i de asemenea, la o cdere n ap de la o nlime de cel puin 3 metri far a suferi avarii care s-i afecteze funcionarea. Aceste plute trebuie s fie prevzute cu mijloace pentru aducerea plutei de salvare alturi de puntea de mbarcare i mentinerea ei fix n timpul mbarcrii. A fost prevzut un sistem care s permit plutirea liber a plutelor de salvare n caz de naufragiu. Acesta este constituit din: sistemul de barbete (painter system) care asigur legatura ntre nav i plut, astfel realizat nct s asigure ca pluta de salvare cnd este eliberat nu este antrenat sub ap de nava care se scufund; legatura puin rezistent (weak link) care trebuie s nu se rup sub efectul forei necesare s trag saula din containerul plutei de slavare, s aib o rezisten suficient care s permit umflarea plutei de salvare, s se rup sub efectul unei fore de 2,2 0,4 kN;

dispozitivul de declanare hidrostatic (hydrostatic release unit), care trebuie: s nu permit galvanizarea elementelor sale; s declaneze automat pluta de slavare de la o naltime de cel mult 4 m; s aib posibilitai de drenaj care s previn acumularea de ap n camera hidrostatic cnd dispozitivul este n poziia sa normal; s fie astfel construit nct s previna declanarea cnd este acoperit de valuri; s aib n exterior imprimat (fr s se tearg) tipul i numrul seriei; s fie prevzut cu o plac de identificare care s indice data fabricaiei, tipul i numrul seriei; s fie astfel realizat nct fiecare element legat la sistemul de barbet s aib o rezisten cel puin egal cu cea cerut pentru barbet. Plutelor de salvare gonflabile mai trebuie s rspund urmtoarelor cerine: - camera plutitoare principal trebuie s fie mprit n cel puin dou compartimente separate, fiecare avnd cte o supap de reinere pentru umflare; - camerele plutitoare trebuie s fie astfel dispuse nct n cazul n care oricare din compartimente este avariat sau nu poate fi umflat, compartimentele intacte s poat susine numrul de persoane pe care pluta de salvare este autorizat s le transporte, cu bordul liber pozitiv pe toat periferia plutei de salvare; - podeaua plutei de salvare trebuie s fie etan la ap i s poat fi izolat contra frigului (cu ajutorul unor compartimente pe care ocupanii plutei le pot umfla sau dezumfla); - compartimentele plutei de salvare trebuie s fie umflate cu gaz netoxic i fiecare compartiment gonflabil trebuie s poat rezista la o presiune egal cu de trei ori presiunea de lucru; - pentru accesul n plut, va fi prevazut din construcie cel puin o ramp de acces semi-rigid, daca nu, cu o scar de acces a crei treapt inferioar s fie situat la cel puin 0,4 m sub linia de plutire a plutei de salvare; - pluta trebuie s aib o stabilitate bun chiar i pe mare agitat, iar dac se afl n poziia rsturnat dup umflare, s poat fi redresat de ctre o singur persoan, att pe mare agitat ct i n ap calm. Plutele de salvare rigide trebuie s raspund i urmatoarelor cerine: - platforma plutei de salvare trebuie s nu permit ptrunderea apei de mare i s menin ocupanii efectiv deasupra apei, protejndu-i de frig; - cel puin o intrare trebuie s fie prevzut cu o ramp de acces, iar intrarea care nu este prevzut cu rampa de acces va avea o scara de acces a crei treapt inferioar va fi situat la cel puin 0,4 m sub linia de plutire a plutei de salvare; - n ceea ce privete stabilitatea, aceasta trebuie s rspund acelorai cerine ca i pluta de salvare gonflabil. Echipamentul plutei de salvare este constituit din: un colac de salvare legat de o parm plutitoare cu o lungime de cel puin 30 metri; un cuit cu lam fix, avnd mner plutitor prevzut cu o saul de siguran, depozitat ntr-un buzunar din exteriorul cortului, lng punctul la care parma este fixat de pluta de salvare. La plutele de salvare pentru 13 sau mai multe persoane, va fi prevzut un al doilea cuit, dar care nu trebuie s fie de tipul cu lam fix; un ispol plutitor. Dac pluta este pentru 13 sau mai multe persoane va exista un al doilea ispol plutitor;

doi burei; dou ancore plutitoare cu parm i saul de lansare rezistente la oc, una fiind de rezerv iar alta fiind permanent legat la pluta n aa fel nct s menin pluta n vnt i ntr-o poziie stabil cnd pluta este umflat sau este la ap; dou padele plutitoare; trei chei pentru deschis conserve. Cuitele de securitate avnd lame speciale pentru deschis conserve, sunt corespunztoare acestor cerine; o trus de prim ajutor ntr-o cutie etan la ap care s poat fi nchis ermetic dup folosire; un fluier sau un mijloc de semnalizare sonor echivalent; patru rachete paraut luminoase; ase facle de mn; dou semnale fumigene plutitoare; o lamp electric etan la ap, corespunztoare pentru semnalizarea n codul Morse, mpreun cu un set de baterii i un bec de rezerv, ntr-un container etan la ap; un reflector radar eficient dac pe pluta de salvare nu este depozitat un transponder radar pentru ambarcaiunile de salvare; o oglind pentru semnalizare ziua i instruciuni pentru folosirea sa pentru semnalizare la nave i aeronave; un exemplar din semnalele de salvare pe carton impermeabil la ap sau ntr-o caset etan la ap; o trus cu unelte de pescuit; o raie de hran avnd cel puin 10.000 kj pentru fiecare persoan pe care pluta de slavare este autorizat s o transporte aceste raii trebuie pstrate n ambalaje etane la aer i depozitate n containere etane la ap; recipiente etane la ap, coninnd o cantitate total de 1,5 litri de ap dulce pentru fiecare persoan pe care pluta este autorizat s o transporte, din care 0,5 litri de persoan pot fi inlocuii de ctre un aparat de desalinizare care poate produce o cantitate egal de ap dulce n dou zile; un vas de baut ap, gradat si inoxidabil; ase doze de medicamente contra rului de mare i cte un sac folosit n caz de vom pentru fiecare persoan pe care pluta este autorizat s o transporte; instruciuni privind supravieuirea; instruciuni pentru luarea msurilor imediate; un numr suficient de mijloace de protecie termic pentru 10 % din numrul de persoane pe care pluta este autorizat s o transporte sau dou, care din acestea este mai mare. 2.2. Brci de salvare Urmtoarele tipuri de brci de salvare sunt recunoscute de Convenia SOLAS: deschis; parial nchis; parial nchis cu auto-redresare; total nchis; total nchis cu instalaie autonom de alimentare cu aer;

protejate la foc. Vom face n continuare o scurt descriere a tipurilor de brci menionate mai sus: 2.2.1. Barca de salvare deschis Toate brcile de salvare trebuie s fie corect construite i s aib forme i dimensiuni care s le asigure o mare stabilitate pe mare agitat i un bord liber suficient cnd sunt ncrcate cu toate persoanele i echipamentul. Brcile de salvare trebuie s aib o robustee suficient pentru: a putea fi lansate la ap n condiii de securitate cnd sunt ncrcate cu toate persoanele i echipamentul; a putea fi lansate la ap i remorcate cnd nava este n mar cu o vitez de 5 noduri n ap calm. Corpurile trebuie s fie cu ntrziere la foc sau incombustibile. Se vor prevedea locuri de ezut pe bnci, pe banchete sau pe scaune fixate ct mai jos posibil n barc i construite astfel nct s poat suporta numarul de persoane, fiecare cntrind 100 kg, pentru care sunt prevazute locuri. Fiecare barc de salvare trebuie s fie astfel amplasat i construit nct s permit mbarcarea sau debarcarea rapid a numrului total de persoane. De asemenea ea trebuie s aib o flotabilitate proprie sau vor fi prevazute cu material cu flotabilitate proprie, care s reziste la apa de mare sau produse petroliere 2.2.2. Barc de salvare parial nchis Convenia SOLAS prevede c n plus fa de barca deschis, barca parial inchis trebuie s : fie prevazut cu mijloace eficiente de evacuare a apei sau s fie de tip cu evacuare automat; fie prevazut cu acoperiuri rigide permanent fixate, extinzndu-se pe cel putin 20 % din lungimea brcii de salvare, ncepnd din extremitatea pupa. Barca de salvare trebuie s fie prevazut cu o tenda pliabil fixat n permanen, care mpreun cu acoperiul rigid nchid complet ocupanii brcii de salvare ntr-un adpost etan la intemperii, oferindu-le i o protectie termic. aib interiorul de o culoare foarte vizibil. 2.2.3. Barc de salvare parial nchis cu redresare automat n plus fa de barca parial nchis, barca parial nchis cu redresare automat trebuie s: fie prevazut, la fiecare loc marcat, cu centur de siguran. Centura de siguran trebuie s fie astfel conceput nct s menin pe locul su o persoan avnd o greutate de 100 kg, atunci cnd barca de salvare este n poziie rsturnat; dispun de o asemenea stabilitate nct ea s se redreseze n mod normal sau automat cnd este complet sau parial ncrcat cu persoane i ntregul echipament, iar persoanele au legate centurile de siguran; permit comanda motorului de la timon; dispun de un motor i instalaii care s poat funciona n orice poziie n timpul rsturnrii i s continue s funcioneze dup ce barca de salvare s-a redresat sau trebuie s se opreasc automat cnd s-a rsturnat i s reporneasc uor cnd barca de salvare s-a redresat, iar apa a fost drenat din barca de salvare 7

motoarele rcite cu aer trebuie s aib o instalaie pentru aspiraia aerului de rcire i de evacuare a lui n afara brcii de salvare. 2.2.4. Barc de salvare complet nchis n plus fa de cele de mai sus, fiecare barc de salvare complet nchis trebuie s fie prevazut cu un acoperi care s nchid complet barca de salvare 2.2.5. Barc de salvare total nchis cu instalaie autonom de alimentare cu aer O barc de salvare echipat cu o instalaie autonom de alimentare cu aer, n plus fa de cele de mai sus, trebuie s fie amenajat astfel nct cnd este n mar i toate intrrile i deschiderile sunt nchise, aerul din interiorul brci de salvare s rmn respirabil fr dificultate, iar motorul s funcioneze normal pentru o perioad de cel putin 10 minute. n timpul acestei perioade, presiunea atmosferic din interiorul brcii de salvare nu trebuie s coboare nici sub presiunea atmosferic exterioar, nici s o depeasc cu mai mult de 20 milibari. Instalaia trebuie s aib indicatoare vizuale care s indice presiunea aerului debitat tot timpul. 2.2.6. Barc de salvare protejate la foc O barc de salvare protejat la foc, corespunznd cerintelor de mai sus trebuie n plus, atunci cnd este n stare de plutire, s poat proteja numarul de persoane pentru care este autorizat pentru cel puin 8 minute, cnd este acoperit de un foc continuu de hidrocarburi. 2.2.7. Echipamentul brcii de salvare Echipamentul normal al fiecrei brci de salvare trebuie s cuprind: un numar suficient de rame plutitoare; dou cngi; un ispol i dou ghiordele; un manual de supravieuire; un habitaclu coninnd un compas eficace; o ancor plutitoare; dou barbete rezistente cu o lungime cel puin egal cu de dou ori distana de la locul de amplasare a brcii de salvare la linia de plutire n condiii de pescaj minim sau 15 m, care dintre acestea este mai mare; dou topoare, cte unul la fiecare extremitate a brcii de salvare; recipieni etani la ap, coninnd o cantitate total de 3 litri de ap dulce de fiecare persoan pe care barca de salvare este autorizat s o transporte, din care 1 litru pentru fiecare persoan poate fi nlocuit de ctre un aparat de desalinizare care poate s produc o cantitate egal de ap dulce n dou zile; un pahar inoxidabil legat cu un nur; un pahar de but ap gradat, inoxidabil; raie de hran avnd cel puin 10.000 kj pentru fiecare persoan pe care barca de salvare este autorizat s o transporte; aceste raii trebuie s fie pstrate n ambalaje etane la aer i depozitate n containere etane la ap; patru rachete paraut luminoase; ase facle de mn; dou semnale fumigene plutitoare;

lamp electric etan la ap, corespunztoare pentru semnalizare n codul Morse mpreun cu un set de baterii i un bec de rezerv ntr-un container etan la ap; oglind pentru semnalizare n timpul zilei, cu instruciuni pentru folosirea sa, pentru a semnaliza ctre nave i aeronave; un exemplar din semnalele de salvare, pe carton impermeabil la ap sau ntr-un container etan la ap; un fluier sau un mijloc de semnalizare sonor echivalent; trus de prim ajutor ntr-o cutie etan la ap, care s poat fi nchis ermetic dup folosire; ase doze de medicamente contra rului de mare i cte un sac folosibil n caz de vom, pentru fiecare persoan; un briceag mare legat la barc printr-un nur; trei chei pentru deschis conserve; doi colaci de salvare legai cu cte o saul plutitoare cu o lungime de cel putin 30 m; pomp manual; un set de unelte de pescuit; scule suficiente pentru reglaje minore ale motorului i accesoriilor sale; echipament de stingere a incendiului, corespunztor pentru stingerea hidrocarburilor aprinse; un proiector care s poat ilumina eficient n timpul nopii un obiect colorat deschis, avnd o lime de 18 m, la o distan de 180 m pentru o perioad de 6 ore i o funcionare continu de cel puin 3 ore; un reflector radar eficace, dac n barca de salvare nu este depozitat un transponder radar pentru ambarcaiunile de salvare; mijloace de protecie termic suficiente pentru 10 % din numrul de persoane pe care barca de salvare este autorizat s le transporte 2.2.8. Lansarea brcii de salvare cu grui ntruct cele mai multe nave sunt prevazute cu instalaie de lansare a brcilor de salvare cu grui, vom prezenta n continuare algoritmul de lansare: se desface nvelitoarea dac exist; se demonteaz balustrada de la copastie; se demonteaz pontilul de sprijin al brcii (dac exist); se elibereaz atrntorii de pe cablul dintre gruie; se lanseaz peste bord scara de ambarcare; se elibereaz sigurana gruielor prin desfacerea ciocului de papagal; se pun dopurile la valvulele de scurgere din barc; se d pe punte barbeta prova legat la dispozitivul de decuplare; se elibereaz chingile brcii; dac nava are inerie napoi sau exist val de pupa, se d la nav i se leag barbeta pupa; se verific nivelul combustibilului i uleiului, existena trusei de scule i a instruciunilor de pornire a motorului; se lanseaz de prob motorul la turaie mic, cu capotul pus sau se verific funcionarea drezinei; se ridic maneta cu contragreutate cobornd barca la nivelul punii brcilor, astfel nct dispozitivul de apropiere s fie ntins, iar barca s se afle la 20-40 cm de bordaj.

Pe durata lansrii ambarcaiunii de salvare se va avea n vedere i securitatea personal. Pentru mbarcare, la ordinul efului brcii, echipajul urc n barc n ordinea stabilit i si ocup locul prevzut n rol, aezndu-se pe bancheta respectiv. Fiecare barc se las la ap cu personalul prevzut n rol. Restul echipajului se poate urca n barc atunci cnd aceasta este la post n gruie sau cnd a fost cobort pn la nivelul punii brcilor. n caz extrem, echipajul poate cobor pe scara de mbarcare, cnd barca se afla la ap. 4.2. Barcile de urgenta O barc de salvare poate fi acceptat ca barc de urgen dac aceasta satisface n egal msur i cerinele pentru o barc de urgen.

10