IMPLIKASI KBSR TERHADAP SISTEM PENDIDIKAN NEGARA

hasrat Falsafah Pendidikan Kebangsaan - penghasilan individu yang berkembang secara menyeluruh dan seimbang dari segi jasmani, emosi, rohani dan intelek. Proses pelaksanaan yang bermula dari Tahun 1 (Tahap1) sehingga Tahun 6 (Tahap 2) amat komprehensif dan mengambil kira segala aspek proses pengajaran dan pembelajaran di dalam dan di luar bilik darjah termasuk penyampaian ilmu dan kemahiran serta pemupukan nilai merentasi kurikulum.

y y y

Kelemahan dalam pelaksanaan kbsr : 1. Isi kandungan sukatan pelajaran kadangkala berulang dan tidak ada kaitan antara mata pelajaraan atau antara darjah. 2. Sukatan pelajaran mengandungi butiran yang terlalu banyak. Ini membeban dan membosankan murid 3. Guru dan murid selalu terdesak untuk menghabiskan sukatan pelajaran, terutamanya apabila ada peperiksaan. 4. 3.Pengajaran dan pembelajaran terlalu bergantung kpd buku teks. Ini akan menghadkan penggunaan teknik dan bahan pengajaran lain yang lebih menarik dan berkesan 5. Kurikulum Baru Sekolah Rendah (KBSR) bercorak pendidikan asas dgn member penegasan kpd pendidikan dlm bidang 3M, iaitumembaca, menulis dan mengira Faktor2 luaran: y y y Keperluan pendidikan semasa dan perubahan2 yg berlaku dalam sistem sejagat seperti ledakan teknologi maklumat dan globalisasi Faktor autonomi guru iaitu jika guru diberikan kuasa yg lebih dalam menentukan pendekatan2 dalam proses pengajaran,pembelajaran dan penilaian Faktor keperluan murid2 di mana sekolah perlu memenuhi semua keperluan mereka sepertikperluan asas (makan,bernafas dan membesar) keselamatan,kasih sayang dankesempurnaan kendiri. Satu dilema yg dihadapi oleh guru kbsr ialah tidak berpeluang berkursus utk membina bahanpengajaran yg sesuai dgn program kbsr

y

http://ms.wikipedia.org/wiki/Mohandas_Karamchand_Gandhi

Mohandas Karamchand Gandhi
Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Mahatma Karamchand Gandhi di Bombay pada September 1944.

Mohandas Karamchand Gandhi (Gujarati:

, Devan gar :

) (2 Oktober, 1869 - 30 Januari,1948) juga dipanggil Mahatma Gandhi (bahasa Sanskrit: "berjiwa hebat") adalah seorang pemimpin spiritual dan tokoh politik tersohor dariIndia. Pada masa kehidupan Gandhi, banyak negara yang merupakan jajahan British. Penduduk di koloni-koloni tersebut mendambakankemerdekaan agar dapat memerintah negaranya sendiri. Gandhi adalah salah seorang yang paling penting yang terlibat dalam pergerakan kemerdekaan India. Dia adalah aktivis yang tidak menggunakan kekerasan, yang mengusung gerakan kemerdekaan melalui demonstrasi secara aman.

Isi kandungan
[sorokkan]

1 Sejarah awal 2 Afrika Selatan dan dasar aparteid 3 Gandhi dan kemerdekaan India

sebuah pekan kecil di wilayah Gujarat. beliau mula menunjuk minat dalam bidang keagamaan. beliau menyaksikan diskriminasi yang sangat teruk. beliau melanjutkan pelajarannya di Southampton. merupakan seorang Dewan atau Perdana Menteri di pekan tersebut. England dalam bidang undang-undang. Di samping mempelajari undang-undang. Disana. beliau lulus peperiksaan akhirnya dan pulang ke India sebagai seorang peguam. di Porbandar. Keluarganya dari kelas pertengahan darikasta Vaishya. walaupun diberi peluang oleh gurunya. Karamchand. seorang gadis yang sebaya dengannya. Beliau enggan menurut kemahuannya kerana mempunyai tiket kelas pertama. [sunting]Gandhi dan kemerdekaan India . [sunting]Afrika Selatan dan dasar aparteid Semasa di Bombay. Peristiwa ini merupakan satu tamparan hebat kepada Gandhi. beliau mencuba nasib sebagai seorang peguambela tetapi gagal. Sewaktu didalam keretapi. beliau tidak menunjuk sebarang petanda akan menjadi seorang tokoh yang terkenal. Pengalaman diskriminasi yang pertama berlaku di Maritzburg. Kristian. Manakala ibunya bernama Putlibai. Pada usia 18 tahun. adalah seorang wanita yang lemah lembut dan warak. Tetapi beliau enggan meniru kawannya. Yahudi dan Islam telah menjadi bahan bacaannya. Mengikut adat orang India pada waktu itu. samada peniaga mahupun buruh dianggap sebagai golongan kelas kedua dan dipanggil "kuli" atau "sami". Semasa Gandhi di sekolah rendah. ibunegeri Natal. 1869. Beliau kemudian memutuskan untuk menjadi seorang aktivis politik agar dapat mengubah undang-undang diskriminasi tersebut. Bangsa India. Beliau kemudiannya diarah untuk membela seorang klien di Afrika Selatan. Akhirnya beliau serta begnya telah dihumban keluar dari keretapi tersebut. Lantas beliaupun pergi ke negara yang asing ini. Pelbagai kitab serta buku-buku keagamaan seperti Hindu.4 Lain-lain 5 Pautan luar [sunting]Sejarah awal Beliau dilahirkan pada 2 Oktober. beliau menunjukkan sifatnya yang berintegriti. Sewaktu suatu ujian ejaan beliau telah silap mengeja. Namun sejak kecil lagi. dan menjadi sumber inspirasi bagi beliau. seorang berkulit putih telah membantah kehadiran seorang "berwarna" di kelas pertama dan mengarah beliau untuk pindah ke kelas ketiga. Gandhi kemudiannya membentuk sebuah gerakan bukan kekerasan disana. Bapanya. Disekolah beliau dianggap sebagai seorang pelajar yang "mediocre" atau sederhana dan merupakan seorang yang sangat pemalu. beliau telah dikahwinkan pada usia yang muda iaitu pada umur 13 tahun kepada Kasturbai. Pada 1891.

yang berdasarkan kepercayaan Hindu tradisional: kebenaran (satya). hal ini disesali secara umum oleh pihak Jawatankuasa Nobel. . Pada 1947. Beliau percaya bahawa manusia tak kira agama harus mempunyai hak yang sama dan hidup bersama secara damai di dalam satu negara. Beberapa dekad kemudian. Walaupun.. Gandhi dibunuh seorang lelaki Hindu yang marah kerana kepercayaan Gandhi yang menginginkan rakyat Hindu dan Muslim diberikan hak yang sama. Gandhi sering mengatakan nilai-nilai ajarannya sangat sederhana. Rakyat dari agama dan suku yang berbeza yang hidup di India kala itu yakin bahwa India perlu dipecah menjadi beberapa negara agar kelompok yang berbeza ini dapat mempunyai negara mereka sendiri. Misalnya.melihat Mr. sebagai pemimpin Kerajaan British." Begitu juga dengan Albert Einstein yang berkata mengenai Gandhi: "(Mungkin) para generasi berikutnya akan sukar mempercayai bahawa ada orang seperti ini yang pernah hidup di dunia ini. India mencapai kemerdekaan dan berpisah menjadi dua negara. telah menjadi sumber inspirasi berbagai generasi aktivis-aktivis demokrasidan antirasisme seperti Martin Luther King. Jr. ketua Jawatankuasa Nobel mengatakan bahawa ini merupakan "suatu cara untuk mengenang jasa Mahatma Gandhi". dan Nelson Mandela. seorang peguambela daripada Kuil Tengah (Middle Temple) yang menghasut. Hal ini tidak disetujui Gandhi. dan bukan-kekerasan (ahimsa).. hal ini memberikan inspirasi bagi rakyat di koloni-koloni lainnya agar berjuang mendapatkan kemerdekaannya. Gandhi adalah seorang Hindu. sekarang tampil sebagai seorang fakir yang biasa dari Timur. dia membantu dalam proses kemerdekaan India dari jajahan British. Cucunya. Tushar Gandhi. Prinsip Gandhi. aktivis Gandhi telah menarik berbagai komentar dan pendapat. Pada 30 Januari 1948. Winston Churchill pernah berkata"Menyedihkan. Gandhi. Arun Gandhi dan Rajmohan Gandhi dan bahkan anak cucunya. meskipun dicalonkan sebanyak lima kali antara 1937 dan 1948. beliau menyukai falsafah dari agama-agama lain termasuk Islam dan Kristian. [1] Sepanjang hidupnya. sering diterjemahkan sebagai "jalan yang benar" atau "jalan menuju kebenaran". Museum elektronik Nobel mempunyai artikel mengenai hal tersebut. Ketika Dalai Lama dianugerahi Penghargaan Nobel pada 1989.Ketika kembali ke India. menaiki tangga Istana Viceregal dengan badan setengah telanjang. Ramai yang ingin melihat penganut agama Hindu dan Islam berpisah dan mempunyai negara sendiri. satyagraha." Karya Mahatma Gandhi tidak dilupakan oleh generasi berikutnya. [sunting]Lain-lain Gandhi tidak pernah menerima Penghargaan Perdamaian Nobel. India dan Pakistan. adalah aktivis-aktivis sosio-politik yang terlibat dalam mempromosikan gerakan bukan-kekerasan di seluruh dunia.

Swadeshi.[sunting]Pautan luar     Yayasan GandhiServe/The GandhiServe Foundation ± Mahatma Gandhi Research and Media Service 100 foto Mahatma Gandhi terbaik Arsip elektronik resmi & Pusat Referensi Mahatma Gandhi Mahatma Gandhi dan keluarga Corea Family dari Chilaw Kunjungan Mahatma Gandhi ke Ceylon (Sri Lanka) pada 1927   mkgandhi.org Mani Bhavan Gandhi Sangrahalaya Gandhi Museum & Library Mani Bhavan adalah tempat Gandhi tinggal kapanpun dia berada di Mumbai antara 1917 and 1934. Khadi dan Khilafat nya.   Yayasan Gandhi/The Gandhi Foundation Mitos dan Legenda mengenai Gandhi . Dari sinilah Gandhi memulai gerakan Pengingkaran Sipil.

Ini semua hanya akan dapat dilakukan sekiranya warga pendidik dapat melaksanakan peranan mereka terutamanya dalam usaha memperkukuh perpaduan. perbuatan dan amalan. proses pembinaan negara tidak akan tercapai. rohani dan intelektual seperti yang termaktub dalam Falsafah Pendidikan Kebangsaan. bergantung kepada kebijaksanaan melaksanakan proses pedagogi dalam bilik darjah. Menekankan Nilai Murni Merentas Kurikulum Bagi mencapai matlamat pembentukan negara bangsa. membina identiti nasional dan semangat kebangsaan serta membangunkan sumber manusia bersesuaian dengan keperluan menghadapi globalisasi. Hal yang sama juga . bangsa dan negara. emosi.blogspot. makna Pencipta dan makna persekitaran dengan ilmu sebagai medium utama. Pernyataan di atas menggambarkan peranan utama yang diharap dapat dilaksanakan oleh sistem pendidikan formal di Malaysia dalam membina bangsa yang bersatu dan moden. Justeru. di sinilah pentingnya watak-watak murni untuk dibentuk dalam diri pelajar agar hasrat untuk mencapai produk yang berkualiti menjadi realiti. guru berperanan mendidik manusia supaya faham makna diri. Dalam proses pendidikan ini. ilmu diolah menjadi kurikulum dan ia menjadi fokus dalam menyusun sukatan. Namun. guru yang mempunyai tahap keprofesionalan yang tinggi perlu jelas akan amanah mereka yang sebenar iaitu melahirkan insan yang seimbang dari segi ilmu serta akhlak moral agar segala ilmu yang diperoleh dapat disalurkan kepada kebaikan demi kepentingan agama. Dalam pengajaran di sekolah. a.http://kulanzsalleh. Sesebuah negara perlukan warganegara yang terdidik dalam semua aspek jasmani. Bagaimana penerapan nilai yang sewajarnya.com/2010/01/peranan-guru-dalam-pembinaan-negara. Penerapan watak nilai murni kemanusiaan ini memandu manusia agar hidup bertatahkan adab agar pembinaan bangsa itu berada di tahap yang tinggi dari segi ilmu dan akhlaknya. Tanpa pendidikan. guru harus menjalankan tanggungjawabnya dalam menanamkan nilai-nilai murni yang merentasi kurikulum dan kokurikulum kerana nilai adalah ukur tara terhadap sesuatu benda. Nilai juga melibatkan persepsi minda dan hati berasaskan sifat dan syarat tertentu yang serasi dan sejalan dengan fitrah. perkara. Situasi ini juga menunjukkan betapa besarnya tanggungjawab yang perlu digalas oleh guru dalam mendidik anak bangsa menacapai matlamat negara. Baik pada ukuran nilai tidak sahaja pada pertimbangan akal dan rasional tetapi juga pada hati dan terlihat dalam amalan dan percakapan.html Peranan Guru Dalam Pembinaan Negara Bangsa 1/02/2010 Ditulis oleh: Kulanz Salleh Pendidikan dan pembinaan negara adalah berkait rapat antara satu sama lain.

murabbi dan pelbagai sifat-sifat pendidik yang tinggi lain agar proses pendidikan ini dapat dilihat sebagi proses bina insan. Aspek pengurusan ini memang banyak disentuh dalam Akta Pendidikan 1996. Nilai-nilai teras di samping nilai-nilai tambahan dan kembangan harus disuburkan secara kreatif dan bijaksana agar watak yang bersih sifatnya dapat digarap dalam jiwa pelajar. guru atau pendidik merupakan fokus utama dalam penerapan nilai. dan sifat sahsiah yang positif maka mereka dapat menyumbang kepada kesejahteraan dan pembangunan dirinya. Murid atau pelajar mengalami proses perpindahan ilmu. Dalam pendidikan perlu ada nilai-nilai teras yang sifatnya fundamental seperti amanah. kesenian dan persatuan. Seksyen 53 berkenaan Suratcara pengelolaan bagi institusi pendidikan. kemahiran tinggi seperti berupaya berkomunikasi dengan berkesan dalam pelbagai bahasa. Sifat-sifat ini hendaklah terlihat dalam proses pengajaran dan pembelajaran dan ianya boleh menyebabkan berlakunya transformasi diri. Kementerian Pelajaran Malaysia sebagai organisasi yang bertanggungjawab telah melaksanakan beberapa strategi yang dapat memantapkan Sistem Pendidikan Kebangsaan. hormat-menghormati serta adil dan bijaksana.berkait dengan kegiatan ko kurikulum sama ada bentuknya sukan dan permainan. teknologi dan ICT. Ini termasuklah juga di bidang pendidikan. Dengan hasrat agar apabila pelajar telah tamat pendidikannya dengan kecemerlangan ilmu pengetahuan khususnya dalam bidang sains. Pada diri pendidik ada contoh yang fitrah sifatnya dan seperti ibu bapa juga. keluarga dan negara Malaysia. Langkah ini diambil bagi memastikan organisasi berkenaan dapat meningkatkan mutu pendidikan keseluruhannya dengan menyediakan pendidikan yang menyeluruh. guru berada di peringkat kedua menjadikan dirinya teladan dan sumber ikutan para pelajar. misalnya dalam Bab 11. jujur dan ikhlas. Pada diri guru harus ada sifat muallim. b. kemahiran dan sahsiah. ianya berkembang dalam batas nilai. Matlamat akhir pendidikan ialah berlakunya transformasi diri dan penitipan adab kepada diri pelajar. antaranya ialah melicinkan tatacara pengurusan pendidikan dengan cara meningkatkan kecekapan dan keberkesanan pengurusan pendidikan. Menyediakan Pendidikan Berkualiti Matlamat pembentukan sebuah negara bangsa hanya dapat dicapai jika masyarakatnya mempunyai ketrampilan dalam pelbagai bidang. seimbang dan bersepadu. Dalam hal ini. maklumat dan ketrampilan. Selain itu. Dalam erti kata yang lain pendidikan yang disediakan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia adalah untuk menghasilkan seorang pelajar yang cemerlang dari segi ilmu pengetahuan. Pendekatan ini adalah bertepatan dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan di mana pendidikan berkualiti adalah untuk memastikan semua kanak-kanak mendapat pendidikan yang terbaik supaya mereka dapat memperkembangkan potensi mereka secara holistik dari segi jasmani. Justeru adalah menjadi peranan guru dalam menyediakan pendidikan berkualiti untuk semua. emosi. rohani dan intelek. .

Pelbagai aktiviti seperti seminar. Oleh sebab itu. KPM juga telah memperbanyakkan bahan bacaan mengenai Islam Hadhari seperti menerbitkan dan mengedarkan ke sekolah-sekolah Buku Perancangan Strategik Lima Tahun Pendekatan Islam Hadhari. Harapan KPM supaya kefahaman serta penerimaan warga guru sendiri terhadap Islam Hadhari dapat ditingkatkan dan prinsip-prinsip Islam Hadhari dapat diamalkan dalam kehidupan masyarakat Malaysia. Inilah peranan utama guru yang mempunyai tahap profesianal yang tinggi dalam pembentukan watak insan kamil demi kepentingan pembentukan negara bangsa. Watak-watak berkeperibadian yang tinggi serta kepimpinan berasaskan nilai inilah secara tidak langsung yang akan menghasilkan produk berkualiti untuk kemajuan negara pada masa akan datang untuk meneroka kemajuan dan perubahan yang sifatnya membangun bukan meruntuhkan. Pendekatan Islam Hadhari memberi penekanan kepada 10 aspek kehidupan seharian umat Islam yang mengutamakan nilai-nilai murni. Membangun Sumber Manusia Melalui Aktiviti Ko-Kurikulum Pembinaan watak melalui kegiatan ko kurikulum juga amat penting dalam mengembangkan lagi bakat dan minat para pelajar supaya ianya menjadi persiapan kepada pelajar dalam menghadapi realiti hidup dan cabaran yang mendatang. setiap guru perlu menerapkan kefahaman Islam Hadhari Merentas Kurikulum melalui pengajaran dan pembelajaran kepada murid dan ianya tidak diajar sebagai mata pelajaran tersendiri. Namun kefahaman Islam Hadhari masih belum diterima sepenuhnya oleh masyarakat di Malaysia. Oleh demikian. d. . Buku Panduan KBSR/KBSM berasaskan Islam Hadhari serta risalah-risalah mengenai Islam Hadhari. Memupuk Kefahaman Yang Jelas Terhadap Islam Hadhari Fokus terakhir teras membina Negara Bangsa dalah meupuk kefahaman yang jelas terhadap Islam Hadhari. Peranan guru-guru di sekolah adalah perlu bagi memupuk kefahaman tentang Islam Hadhari kepada murid-murid supaya Islam Hadhari tidak disalah tafsirkan oleh murid dan masyarakat umum.c. Hakikatnya. pembabitan pelajar dalam organisasi merupakan suatu jambatan kepada membina keperibadian. ceramah dan kursus berkaitan Islam Hadhari telah diadakan sepanjang tahun 2007 kepada guru-guru sekolah rendah dan menengah bagi memupuk kefahaman yang jelas terhadap Islam Hadhari. KPM telah membekalkan buku panduan pengajaran dan pembelajaran Islam Hadhari untuk murid Tingkatan 1 hingga 5 kepada semua guru. kasih sayang dan toleransi. Disiplin dalam organisasi. ketrampilan dan ciri kepimpinan yang akan mempengaruhi hala tuju kehidupan pelajar tersebut pada masa akan datang. Bagi meningkatkan kefahaman mengenai Islam Hadhari kepada pemimpin sekolah dan guru-guru. adab dalam bersukan dan berseni menjadi aset yang penting kepada pelajar dalam membentuk jiwa kepimpinan dalam diri mereka. Strategi pelaksanaan fokus ini adalah ³mempelbagai aktiviti untuk membimbing pelaksanaan pendekatan Islam Hadhari dalam pembentukan pemikiran dan kehidupan.

Kemahiran Belajar iv. Rangkaian Setempat (LAN) c) Penyenggaraan Sistem Komputer dan Pengurusan Teknologi Maklumat di Sekolah i. Kemahiran Secara Kritis dan Kreatif iii. 2. K-Ekonomi merupakan isu utama yang disarankan oleh Perdana Menteri kita. Perkakasan dan Perisian b) Rangkaian Komputer i. Pengenalan Kepada Komunikasi Data dan Rangkaian Komputer ii.0 Pendahuluan Teknologi maklumat telah mengubah cara manusia bekerja.KEMAMPUAN MENGAJAR GURU: Teori . Perkembangan Komputer Dan Teknologi Maklumat ii. Everyday tasks are simplified". Beliau juga menyatakan bagaimana teknologi dapat mempermudahkan tugas serta meningkatkan prestasi guru seperti penggunaan teknologi untuk kerja-kerja pengurusan dan kerja-kerja pengajaran pembelajaran. Penyenggaraan Sistem komputer ii. Kemahiran Teknologi Maklumat ii. menganalisis data ke arah menggalakkan kreativiti dan motivasi pelajar. Pendekatan pengajaran secara tradisional secara sogokan nota-nota seharusnya di kikis dari pemikiran guru tetapi diubah dengan membekalkan pengetahuan dan kemahiran ke arah mendapatkan maklumat. Hjetland(1995) menyatakan bahawa "Technology can make our lives easier. Strategi dan Perkaedahan Dalam Pendidikan Komputer. Winston Churcil menyatakan " empayar di masa depan ialah empayar pemikiran dan minda" Untuk mengembangkan pemikiran dan minda pelajar khususnya . maka seharusnya pengetahuan tentang teknologi maklumat adalah penting bagi guru-guru dalam membentuk generasi yang akan datang. pendekatan pengajaran dan pembelajaran teknologi maklumat di sekolah perlu digubah kepada pemikiran penyelidikan . Komputer Dalam Pendidikan iii. Kemahiran Mentaksir dan Menilai v. Pengurusan Pembelajaran Bestari b) Komputer Dalam Pendidikan a) Pengenalan Kepada Sistem Dan Rangkaian Komputer i.mengunpul maklumat . 1.0 Kandungan Komponen Komputer Dalam Pendidikan Struktur kurikulum Kursus Dalam Perkhidmatan (KDP) 14 minggu komputer adalah seperti berikut a) Asas Dinamika Guru a) Pengajaran dan pembelajaran Bestari i. Pengenalan kepada komponen dan fungsinya iii Menanggal dan memasang semula komponen komputer .

guru biasanya berusaha sedaya upaya mengajar supaya pelajar dapat belajar dan menguasai isi pelajaran bagi mencapai sesuatu objektif yang ditentukan. Walaubagaimanapun perubahan yang disebabkan oleh kematangan seperti berjalan dan makan ataupun penyakit dan kelaparan tidaklah dianggap sebagai pembelajaran. Proses pembelajaran berlaku sepanjang hayat seseorang manusia .iaitu cara seseorang bertindak dalam suatu situasi. Pemilihan grafik dan muzik 3. pembelajaran boleh ditakrifkan sebagai satu proses dalaman yang menghasilkan perubahan tingkahlaku yang agak kekal. Aspek keselamatan e) Internet Dalam Pendidikan a) Pengenalan Internet i. Keperluan Perkakasan dan Perisian iii. melaksana dan menyelaras aktiviti TM di sekolah b) Penyediaan makmal komputer c). Manakala aliran behavioris pula berpendapat bahawa pembelajaran ialah perubahan dalam tingkahlaku . Kegunaan internet ii. Mengesan kerosakan dan penggunaan perisian ultiliti v. Penyediaan perisian vii.0 Teori Dan Strategi Pengajaran Dan Pembelajaran Pembelajaran ialah proses pemerolehan maklumat dan pengetahuan.iv. Penyediaan Sistem rangkaian ix Pengurusan dan penyenggaraan perkakasan d) Pengurusan Teknologi Maklumat a) Merancang. . Isu-isu Semasa Berkaitan Internet b) Pembinaan Laman Web i. Kamus Dewan mentakrifkan pembelajaran sebagai proses belajar untuk memperoleh ilmu pengetahuan dan menjalani latihan. Menurut pandangan ahli kognitif. Penggunaan Internet Dalam Pendidikan iv. Proses pembelajaran berlaku di mana-mana tempat dan pada sebarang masa. Konfigurasi sistem komputer vi. Mengenalpasti contoh-contoh perisian yang berkaitan iii. Pengurusan fail vii. Dalam psikologi humanis pembelajaran dianggap proses yang dapat membantu seseorang mencapai sempurna kendiri dan nilai individu. Kemahiran Mencari Dan Menyimpan Maklumat Dari Internet v. Mengenal contoh-contoh Laman Web ii. Pembelajaran akan membawa kepada perubahan pada seseorang . Dalam konteks pendidikan.penguasaan kemahiran dan tabiat serta pembentukan sikap dan kepercayaan . Teori-Teori pembelajaran mempunyai beberapa kepentingan kepada para guru .

d) Setiap kali pelajar memberikan respon yang benar maka ia perlu diberi motivasi.Di antara pandangan atau definisi pembelajaran mazhab behavioris yang boleh diterima umum ialah seperti yang diberikan oleh Kimble (1961) yang menyatakan pembelajaran sebagai perubahan potensi tingkahlaku yang agak tetap akibat daripada latihan pengukuhan. Keadaan ini dapat diwujudkan dengan dengan menyediakan aktiviti-aktiviti tertenti yang melibatkan pelajar secara aktif seperti perbincangan dalam kumpulan. Contohnya dalam aktiviti kumpulan . c) guru dapat membuat ramalan yang tepat tentang hasil yang diharapkan dari proses pengajaran dan pembelajaran. Terdapat beberapa teori yang dikemukakan mengenai pembelajaran .Ini memudahkan pelajar memahami tajuk yang diajar. setiap teori mempunyai konsep atau prinsip tersendiri tentang proses belajar. Setiap respon pelajar perlu diberikan maklumbalas yang positif . mempercepatkan atau melambatkan proses pembelajaran seseorang.pelaziman operan dan pembelajaran melalui pemerhatian. Pandangan ini memfokuskan kepada perubahan tingkahlaku yang nyata dan dapat diperhatikan . Perubahan pembelajaran ini berlaku melalui empat proses iaitu perhubungan . aktiviti amali. c) Tiap-tiap respon harus diberi maklum balas secara langsung supaya pelajar dapat mengetahui apakah respon yang diberikannya telah benar. b) Bahan pelajaran disusun dalam urutan yang logik supaya pelajar dapat dengan mudah mempelajarinya dan dapat memberikan respon tertentu. iaitu cara seseorang bertindak dalam suatu situasi. contohnya amali membuka dan memasang komponen perkakasan komputer. antaranya ialah seperti berikut: a) teori pembelajaran membantu guru memahami proses pembelajaran yang berlaku di dalam diri pelajar itu sendiri. Contohnya dalam menyampaikan tajuk komponen perkakasan komputer bahan-bahan bantu mengajar seperti kertas edaran atau hand out disediakan terlebih dahulu di samping penggunanaan slaid powerpoint dapat menjelaskan sesuatu konsep atau fungsi dengan jelas. Di antara prinsip-prinsip teori behaviorisme yang diterapkan dalam pengajaran dan pembelajaran komputer ialah a) Proses belajar dapat berlaku dengan baik bila pelajar ikut dengan aktif didalamnya .Mereka berpendapat bahawa pembelajaran ialah perubahan dalam tingkahlaku . pelaziman klasik. a) Teori Tingkahlaku Teori ini diperkenalkan oleh aliran mazhab behavioris . Berdasarkan berbezaan sudut pandang ini maka teori pembelajaran tersebut dapat dikategorikan kepada beberapa bahagian . Setiap kali pelakar berjaya melakukan sesuatu aktiviti ataupun memberikan respon yang betul atau baik maka ia perlu diberikan ganjaran untuk mengekalkan minat pelajar bagi meneruskan pembelajaran berikutnya. Penglibatan dan perhatian pelajar dapat dikekalkan dengan memberikan ganjaran atau rangsangan dengan tujuan untuk memotivasikan mereka bagi mengikuti pembelajaran seterusnya. b) guru dapat memahami keadaan dan faktor yang mempengaruhi. terdapat beberapa sebab teori-teori pembelajaran ini perlu dikuasai oleh guru.Menurut Arif Sukardi (1987).

harapan dan pemikiran. Guru haruslah mengesan kemajuan pelajar dengan mengemukakan soalan atau memberi tugasan supaya pelajar dapat mengaplikasikan ilmu yang di pelajari . b) Teori Kognitif Ahli psikologi kognitif menyatakan bahawa pembelajaran ialah satu proses dalaman dan tidak dapat diperhatikan secara langsung. gambarajah dan juga slaid projektor . terdapat sembilan elemen yang baik untuk sesuatu pengajaran . Cara belajar yang terbaik menurut Bruner ini adalah dengan memahami konsep. kakat-kata pujian atau sebarang bentuk tindakan yang boleh memotivasikan pelajar. susunan idea semasa bercakap juga penting dan juga menggunakan pelbagai media yang relevan contohnya carta alir . Aspek pentingnya ialah bahan pengajaran harus disediakan dengan baik.Briggs dan Wager 1992) dalam teori pembelajaran tingkahlaku (Behavioral) .Guru haruslah memberitahu pelajar bahawa tajuk ini sangat menarik dan penting kerana ia akan mendedahkan pelajar kepada pengetahuan asas mengenai perkakasan sistem komputer . Sebagai contoh . Perubahan tingkahlaku dianggap cuma mencerminkan perubahan dalaman yang sukar untuk diperhatikan seperti pengetahuan . Selain itu . suara guru haruslah jelas dan berintonasi . seorang guru itu harus merangsang pelajar untuk mengingat semula isi kandungan yang telah di pelajari sebelum ini . Contohnya dalam pengajaran pembelajaran perkakasan komputer . Penerapan teori Bruner yang terkenal dalam dunia pendidikan adalah kurikulum spiral di mana bahan pelajaran yang sama dapat diberikan mulai dari tahap rendah sehingga ke tahap menengah. makna dan hubungan melalui proses intuitif dan seterusnya menghasilkan suatu kesimpulan. sebelum memulakan sesuatu proses pengajaran dan pembelajaran . Contohnya . guru boleh memberikan ganjaran seperti jumlah markah yang tinggi.pemasangan komponen perkakasan komputer dalam kumpulan.perasaan .guru perlu menjelaskan mengapa tajuk ini amat penting untuk di pelajari dan apakah kegunaan dan kepentingannya terhadap pelajar . Berdasarkan sembilan elemen ini .pada permulaan pengajaran seorang guru itu haruslah pandai menarik perhatian dengan menyediakan bahan bantu mengajar yang boleh menarik perhatian seperti persembahan powerpoint yang menarik terutamanya untuk menerangkan tentang tajuk mengenai asas perkasan komputer ke dalam kelas . Guru juga harus menggalakkan pelajar berbincang dan menyuruh pelajar mengajar rakan-rakan mereka yang tidak faham tentang topik yang di ajar pada hari itu . guru memberi tugasan kepada pelajar bagaimana untuk mendapatkan data mengenai jenis perkakasan komputer terkini di pasaran tajuk perkakasan komputer yang telah dipelajari sebelum itu . jika dikaitkan dengan pengajaran topik Konsep Asas Sistem Komputer beberapa kaedah dan strategi boleh diterapkan semasa proses pengajaran dijalankan di dalam kelas . disesuaikan dengan tingkat perkembangan kognitif mereka. prinsip-prinsip kognif dari beberapa contoh di atas banyak diterapkan dalam . Dengan lain perkataan perkembangan kognitif seseorang dapat ditingkatkan dengan cara mengatur bahan yang akan dipelajari dan menyajikannya sesuai dengan tingkat perkembangannya. Menurut (Gagne. Menurut Bruner untuk mengajar sesuatu tidak perlu menunggu sehingga kanak-kanak mancapai tahap perkembangan tertentu. Guru juga harus mempersembahkan bahan yang merangsangkan iaitu melalui beberapa soalan . Menurut Hartley & Davies (1976). Pembelajaran menyebabkan perubahan tingkahlaku seseorang terhadap sesuatu situasi yang khusus. Guru perlu memberitahu pelajar tentang objektif pelajaran dan apa yang diharapkan satelah selesai mengikuti pengajaran dan pembelajaran .

Teori ini menumpukan kepada bagaimana pelajar memproses maklumat oleh pelajar . Perbincangan tajuk-tajuk lepas yang sudah dipelajari dan dikaitkan dengan topik yang kan diajar. Contohnya seperti perisian kursus yang berkaitan dengan tajuk perkakasan komputer . a) Perhatian pelajar : Permulaan pengajaran dengan memberikan set induksi yang dapat menarik perhatian pelajar kepada guru dan pengajaran. b) Penyusunan bahan pelajaran dari sederhana ke rumit. c) Pembelajaran dengan memahami lebih baik dari pada menghafal tanpa pemahaman. Di samping penyediaan slaid powerpoint yang baik dan dapat menjelaskan isi pelajaran yang disampaikan. b) Membawa ingatan pelajar pada tajuk yang berkaitan. d) Tugas guru di sini adalah menunjukkan hubungan apa yang telah diketahui sebelumnya. Ini boleh dilihat melalui teori Pemprosesan Maklumat. Kemudian diproses sebelum disimpan ke ingatan jangka panjang. Sesuatu yang baru harus sesuai dengan apa yang telah diketahui pelajar sebelumnya. Prinsip-prinsip tersebut adalah seperti berikut a) Pelajar akan lebih mampu mengingat dan memahami sesuatu apabila pelajaran tersebut disusun berdasarkan pola dan logik tertentu. c) Penekanan terhadap isi pelajaran yang penting ( utama). f) Beri peluang kepada pelajar untuk mengembangkan maklumat yang baru diterima g) Pengulangan Contoh ialah mengingatkan pelajar beberapa isi penting yang dipelajari (ingatan janga pendek) dan menyediakan beberapa aktiviti atau latihan yang berkaitan dengan pelajaran lepas ( ingatan jangka panjang) c) Teori Konstruktivisime . Kognitif berkaitan dengan mental.dunia pendidikan khususnya dalam melaksanakan kegiatan perancangan pembelajaran. Pengajaran pembelajaran sesuatu tajuk disampaikan dengan penggunaan bahan bantu mengajar yang bertepatan dengan tajuk yang akan disampaikan. e) Tunjukkan pelajar bagaimana mengkategorikan maklumat yang diterima. d) Persembahkan maklumat dengan teratur dengan menggunakan bahan bantu mengajar yang bersesuaian . Contohnya dalam pengajaran tajuk perkakasan komputer guru boleh bersoaljawab dengan pelajar dan menunjukkan beberapa contoh perkakasan kompouter ke dalam kelas .dan ianya berkait rapat dengan ingatan jangka panjang dan ingatan jangka pendek. Guru membantu dan memberikan bimbingan kepada pelajar untuk melaksanakan memahami dan pembelajaran . Langkah langkah pengajaran mengikut teori pemprosesan maklumat disampaikan seperti berikut. e) Adanya perbezaan individu yang harus diperhatikan dan faktor ini mempengaruhi proses pembelajaran pelajar. Maklumat yang baru disimpan dalam ingatan jangka pendek. Contohnya dalam pengajaran tajuk perkakasan komputer beberapa handout mengenainya diedarkan kepada pelajar sebagai banah panduan dan rujukan untuk mengikuti pengajaran guru. Kombinasi pengetahuan (maklumat yang diproses) dan kemahiran di ingatan jangka panjang akan membina strategi-strategi kognitif atau kemahiran yang berkaitan dengan tugas-tugas yang kompleks. Pelajar harus lebih tahu tugas-tugas yang bersifat lebih sederhana.

penyelidikan dan cara melaksanakan kurikulum. menganalisis dan mempersembahkan maklumat . Dalam teori konstruktivisme. kefahaman atau kepercayaan asal mereka itu akan tetap kekal walaupun dalam peperiksaan mereka mungkin memberi jawapan seperti yang dikehendaki oleh guru. . Dari persepektif epistemologi yang disarankan dalam konstruktivisme fungsi guru akan berubah. barulah kerangka baru tentang sesuatu bentuk ilmu pengetahuan dapat dibina. Pembelajaran adalah hasil daripada usaha pelajar itu sendiri dan guru tidak boleh belajar untuk pelajar. Jika kefahaman dan salah konsep ini diabaikan atau tidak ditangani dengan baik. Segala pengetahuan dibina oleh pelajar dalam modul tidak disokong dari pengetahuan luar. di mana ada yang betul dan ada yang salah. guru harus mengambil kira struktur kognitif yang sedia ada pada mereka. Apabila maklumat baru telah disesuaikan dan diserap untuk dijadikan sebahagian daripada pegangan kuat mereka. John Dewey menguatkan lagi teori konstruktivisme ini dengan mengatakan bahawa pendidik yang cekap harus melaksanakan pengajaran dan pembelajaran sebagai proses menyusun atau membina pengalaman secara berterusan. Blok binaan asas bagi ilmu pengetahuan ialah satu skema iaiatu aktiviti mental yang digunakan oleh pelajar sebagai bahan mentah bagi proses renungan dan pengabstrakan. penilaian.Konstruktivisime merupakan proses pembelajaran yang menerangkan bagaimana pengetahuan disusun dalam minda manusia. perspektif ini akan mengubah kaedah pengajaran dan pembelajaran yang menumpu kepada kejayaan pelajar meniru dengan tepat apa saja yang disampaikan oleh guru kepada kaedah pengajaran dan pembelajaran yang menumpu kepada kejayaan pelajar membina skema pengkonsepan berdasarkan kepada pengalaman yang aktif. Perubahan akan berlaku dalam teknik pengajaran dan pembelajaran. Pelajar perlu bina sesuatu pengetahuan itu mengikut pengalaman masing-masing. Beliau juga menekankan kepentingan penyertaan pelajar di dalam setiap aktiviti pengajaran dan pembelajaran. Realiti yang diketahui pelajar adalah realiti yang dibina sendiri. Pelajar sebenarnya telah mempunyai satu set idea dan pengalaman yang membentuk struktur kognitif terhadap persekitaran mereka. . Dalam melaksanakan pengajaran perkakasan komputer pelajar aktif dalam membina realiti mereka sendiri. Beberapa orang ahli konstruktivisme yang terkemuka berpendapat bahawa pembelajaran yang bermakna itu bermula dengan pengetahuan atau pengalaman sedia ada pelajar. maktab dan universiti tetapi tidak begitu ketara dan tidak ditekankan. Fikiran pelajar tidak akan menghadapi realiti yang wujud secara terasing dalam persekitaran. Rutherford dan Ahlgren berpendapat bahawa pelajar mempunyai idea mereka sendiri hampir dalam semua perkara. Teori ini juga beranggapan bahawa pelajar mampu untuk membuat penyelidikan. Pembelajaran akan melibatkan pelajar yang aktif dengan mencari pengetahuan dan melibatkan kerja-kerja amali. Mengikut kefahaman konstruktivisme. Dick (1997) menyatakan bahawa konstruktivisme hanya mencadangkan kaedah dalam mana persekitaran pembelajaran boleh disusunatur dan diurus supaya dapat membekalkan pelajar dengan konteks terbaik untuk belajar. Unsur-unsur konstruktivisme telah lama dipraktikkan dalam kaedah pengajaran dan pembelajaran di peringkat sekolah. Ini adalah sesuai dengan kaedah pengajaran dan pembelajaran berasaskan komputeri.Untuk membantu pelajar membina konsep atau pengetahuan baru. ilmu pengetahuan tidak boleh dipindahkan daripada guru kepada pelajar dalam bentuk yang serba sempurna. pelajar tidak lagi dianggap belajar daripada apa yang diberikan guru atau sistem pengajaran tetapi secara aktif membina realiti mereka sendiri dan pada masa yang sama mengubah suai realiti tersebut. Sebagai contoh.

fungsi.0 Konsep Pendekatan. keempatempat komponen dibangkitkan. dan memberi bimbingan dan bantuan jika kesilapan berlaku. b) Pengalaman (termasuk kesilapan) menjadi asas untuk aktiviti pembelajaran. Knowles menegaskan orang dewasa adalah terarah diri dan dijangka bertanggungjawab atas keputusannya. a) Orang dewasa perlu dilibatkan dalam perancangan dan penilaian instruksinya. main peranan. Knowles memberi satu contoh aplikasi prinsip-prinsip andragogi dalam desain latihan komputer peribadi: a) Perlunya menjelaskan sebab sesuatu diajar (misalannya. Untuk mengingati sesuatu perkara dengan baik. sensasi. instruksi haruslah membenarkan pelajar dewasa melakukan penemuan sendiri.d) Teori Andragogi Teori andragogi oleh Kowles adalah suatu percubaan untuk mengembangkan satu teori yang khas tentang pembelajaran orang dewasa. arahan tertentu. c) Orang dewasa menganggap pembelajaran sebagai penyelesaian masalah. Andragogi diaplikasikan kepada sebarang bentuk pembelajaran orang dewasa dan telah digunakan dengan meluasnya dalam mencorak lahan organisasi . andragogi bermakna instruksi untuk orang dewasa perlu berfokuskan lebih kepada proses daripada isi kandungan yang diajar. Secara praktiknya. Strategi-strategi seperti kajian kes. operasi . simulasi. c) Instruksi perlu mengambil kira pelbagai latar belakang pelajar. d Pembelajaran orang dewasa paling berkesan jika topik pelajarannya mempunyai nilai segera. Andragogi membuat andaian-andaian berikut tentang corak pembelajaran: a) Orang dewasa perlu mengetahui sebab ia dikehendaki mempelajari sesuatu b) Orang dewasa perlu belajar secara eksperimen. d) Pembelajaran orang dewasa adalah berpusatkan masalah dan bukan berorientasi isi kandungan 4. emosi dan linguistik. Kaedah. bahan dan aktiviti pembelajaran hendaklah disesuaikan dengan jenis/tahap pengalaman penggunaan komputer yang berbeza. c) Orang dewasa paling berminat mempelajari subjek yang mempunyai hubungan yang segera dengan pekerjaan atau kehidupan peribadinya. Marzano dan Arredondo mengutarakan teknik pemprosesan mendalam (Deep Processing) yang menegaskan komponen-komponen pemikiran iaitu imej. Prinsip-prinsip Andragogi adalah seperti beikut. Teknik Dan Strategi Pengajaran Dan Pembelajaran .tugas dilakukan. dan penilaian kendiri adalah paling berguna. Program pembelajaran orang dewasa seharusnya menampung aspek asas ini. b) Instruksi perlu berorientasikan tugasan dan bukan hafalan -aktiviti pembelajaran harus dalam konteks di mana tugas. Oleh kerana orang dewasa adalah terarah diri. Pengajar memainkan peranan sebagai fasilitator atau kakitangan resos dan kurang sebagai pensyarah atau penilai.

Menurut Edward M.0 Kaedah Dan Strategi Pengajaran Komputer Dalam Pendidikan Menurut Tg.Konsep pendekatan. Di antara teknik mengajar yang biasa digunakan ialah teknik bercerita.pendekatan ialah satu set andaian yang saling berkait dengan proses pengajaran dan pembelajaran .kaedah dan teknik mengajar yang dipilih.teknik dan strategi mempunyai beberapa ciri tertentu. Walaubagaimanapun konsep pendekatan. Zawawi . Pemilihan teknik mengajar perlulah berdasarkan kepada umur. demonstrasi.penyoalan.Anthony (1963) .teknik dan strategi mempunyai kaitan antara satu sama lain dan saling lengkap melengkapi sehingga sukar untuk dibezakan antara satu dengan yang lain. 5. Pendekatan merujuk kepada cara bagaimana sesuatu mata pelajaran diajar berdasarkan objektifnya.sumbangsaran dan permainan. Mengikut Edward M. Dalam sesuatu proses pengajaran dan beberapa strategi pendekatan perlu dipertimbangkan. · Pengurusan kelas mengikut pendekatan.kaedah. · Pengagihan bahan bantu mengajar mengikut keperluan dalam setiap kaedah dan teknik mengajar. bersyarah. terdapat beberapa amalan profesional yang perlu dikuasai dan dihayati oleh para pendidik . Pendekatan bermakna cara mendekati sesuatu.antaranya ialah . · Penentuan pendekatan berdasarkan objektif pelajaran · Pemilihan kaedah dan teknik mengajar berdasarkan pendekatan.kaedah.mengekalkan perhatian serta membangkitkan rasa ingin tahu pelajar supaya mencapai objektif pengajaran pembelajaran.berlandaskan kepada sesuatu pendekatan yang dipilih. Teknik mengajar merupakan kemahiran guru dalam mengelola dan melaksanakan kaedah mengajar dalam sesuatu aktiviti pengajaran dan pembelajaran. perbincangan.kebolehan dan minat pelajar. Strategi bermakna kebijaksanaan dalam menguruskan sesuatu perkara. latih tubi.Anthony(1963) kaedah merujuk kepada satu ikhtiar keseluruhan dikehendaki dalam satu set prosedur yang tersusun. Berdasarkan kepada itu pendekatan harus berlandaskan model.prinsip atau teori pembelajaran yang merangkumi perkara berikut: · konkrit kepada abstrak · mudah kepada kompleks · keseluruhan kepada bahagian · umum kepada spesifik · spesifik kepada umum · dekat kepada jauh · diketahui kepada belum diketahui Merujuk kepada satu siri tindakan guru yang sistematik dengan tujuan mencapai objektif pelajaran spesifik dalam jangka pendek.antaranya ialah. Tujuan menggunakan pelbagai teknik mengajar dalam situasi pengajaran ialah untuk menarik minat pelajar.teknik dalam satu-satu pengajaran berdasarkan objektif pelajaran yang ditentukan.kecerdasan. Ianya merujuk kepada kebijaksanaan guru memilih pendekatan serta kecekapan merancang kaedah. · Penyusunan kaedah dan teknik mengajar secara sistematik dengan mengikut prinsip dan teori pembelajaran · Pengagihan masa dan langkah mengajar perlulah disusun dengan baik.

Penekanan perlu diberikan kepada aspek konteks di dalam meningkatkan kefahaman konsep baru. beberapa perkara telah dapat dimanafaatkan oleh guru dan pelajar. belajar dari courseware eletronik dan komunikasi eletronik.antaranya ialah. · Pelajar dapat menggunakan kemahiran lisan untuk berinteraksi dan berkomunikasi secara berkesan di antara satu sama lain di samping memupuk semangat bekerjasama serta mewujudkan interaksi sosial yang positif. merujuk ensaiklopedia eletronik. memproses maklumat dan menghubungkan dapatan. a) Perbincangan Perbincangan ialah kaedah dan strategi yang melibatkan aktiviti perbualan di antara guru dengan pelajar di dalam kelas. Sebelum sesi perbincangan ini dijalankan guru menjelaskan tujuan diadakan perbincangan . f) Sumbangan kreatif dan inovatif khususnya dalam menghasilkan pakej pembelajaran bestari yang boleh membantu proses pembelajaran pelajar ke arah akses kendiri.sistematik dan tepat. Melalui perbincangan secara kelas ini. Ciri-ciri ini penting untuk mewujudkan pembelajaran akses kendiri. berbual dan mengemukakan soalan dan pandangan mereka mengenai tajuk dengan jelas.a) Menterjemah kandungan kurikulum sebagai aktiviti pengajaran pembelajaran yang bermakna. Pelbagai kaedah pengajaran dan pembelajaran perlu dikuasai dan diamalkan dalam proses pengajaran dan pembelajaran komputer . . pembelajaran jarak jauh. d) Membantu pelajar mengenalpasti matlamat pendidikan. Guru hanya menjadi penyelia kepada sesi perbincangan yang diadakan. Untuk itu. ini bagi membolehkan pelajar membuat persediaan mengenai topik yang akan dibincangkan. memantau kemajuan pelajar. Perbincangan dijalankan secara keseluruhan kelas. b) Menguasai dan bijak mengguna alat teknologi terkini di samping dapat memanfaatkannya ke arah mengoptimumkan proses pengajaran pembelajaran.antaranya ialah · Menggalakkan perkembangan mental pelajar di mana pelajar dapat · memberikan idea mengenai tajuk asas komputer dan teknologi · maklumat secara luas dan bebas. Pelajar akan mencatatkan idea-idea yang dibentangkan dan pada peringkat akhir rumusan dibuat oleh pelajar dengan bimbingan daripada guru . penggunaan data sebagai sumber maklumat. mendefinisikan hala tuju bagi pelajarnya. dan kemudian menyediakan ruang untuk pelajar belajar mengikut kadar kendiri. Antaranya strategi inovatif yang berasaskan teknologi seperti perbincangan dengan rakan yang jauh. e) Bertanggungjawab menyediakan suasana yang menggalakkan pembelajaran terarah kendiri yang kreatif dan berdikari. Dalam konteks pengajaran pembelajaran teknologi maklumat beberapa kaedah dan strategi pengajaran dan pembelajaran boleh diaplikasikan . aplikasi multimedia membolehkan pembelajaran dalam konteks digunakan untuk mengajar pengetahuan dan kemahiran yang relevan. Pelajar memainkan peranan dengan aktif memberikan pandangan masing-masing mengenai tajuk. Perkongsian dan pertukaran idea dan maklumat mengenai asas komputer dan teknologi maklumat dapat dilaksanakan. c) Pengajaran dan pembelajaran bermakna dan berfikrah melalui penguasaan kemahiran generik. · Pelajar dapat melatih diri berfikir dengan teliti. Melalui kaedah ini pelajar dan guru bertukar-tukar fikiran mengenai tajuk yang terkandung dalam komponen asas komputer dan teknologi maklumat .

Melalui aktiviti ini satu sesi perbincangan dilaksanakan yang membolehkan setiap pelajar mengemukakan pendapat dan idea terhadap satu tajuk . bagi setiap kumpulan diberikan satu topik perbincangan dan ahli kumpulan akan menyumbangkan idea dan pandangan yang dicatat oleh seorang pelapor setiap kumpulan yang dibentuk. · Kesilapan pelajar dapat dibetulkan oleh guru. Teknik demonstrasi atau tunjukcara ini telah memberikan beberapa kebaikan dan kesan kepada pelajar. antaranya. Melalui sumbangsaran ini . f) Projek Tujuan kaedah ini ialah untuk meningkatkan penglibatan pelajar dengan idea-idea konseptual dan mengembangkan kemahiran yang tidak mungkin dicapai melalui kaedah pengajaran lain.Topik-topik yang dipilih adalah yang terkandung dalam sukatan iaitu asas komputer dan teknologi maklumat da ianya sesuai dengan kebolehan pelajar . e) Tunjukcara Tunjukcara merupakan salah satu teknik yang dilaksanakan dalam pengajaran asas komputer dan teknologi maklumat. Alatan turut disediakan dan disusun mengikut langkah-langkah tertentu . Garis panduan disediakan dan merangkumi maklumat . ini secara tidak langsung membaiki kualiti pengetahuan pelajar. Guru melakukan tunjukcara membuka dan memasang komponen perkakasan komputer Semasa melakukan demonstrasi beberapa soalan dikemukakan kepada pelajar untuk menarik perhatian mereka terhadap isi pelajaran dan menguji kefahaman mereka terhadap penyampaian guru .Kemahiran lisan dapat dapat diperkukuhkan. · Dapat mengukuhkan ingatan pelajar mengenai tajuk dan langkah-langkah untuk melaksanakannya. Pelajar dilatih mengemukakan idea dan pendapat mereka dengan cara yang logik dan analitis. Teknik ini juga dikenali sebagai demonstrasi. Guru menyediakan tajuk projek dan pelajar akan memilihnya mengikut kesesuaian. Di samping itu juga dapat memupuk semangat kerjasama berkongsi maklumat antara satu sama lain. Beberapa bahagian utama dan penting akan dibincangkan dengan pelajar selepas tunjukcara. Sebelum menjalani sesi ini pelajar terlebih dahulu diberikan panduan oleh guru.pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan yang mengandungi di antara empat hingga lima orang setiap kumpulan . ini adalah untuk memastikan pelajar mengikuti setiap langkah yang diterangkan semasa demonstrasi tadi. · Pelajar lebih mudah memahami isi pelajaran dan menimbulkan minat untuk belajar. Pelajar juga diberikan peluang untuk melakukan aktiviti demonstrasi seperti mana yang ditunjukkan oleh guru sebelum itu. d) Sumbangsaran Sumbangsaran atau percambahan fikiran juga digunakan dalam strategi pengajaran dan pembelajaran asas komputer dan teknologi maklumat. Melalui teknik ini guru akan memberikan penerangan dan demonstrasi mengenai sesuatu isi pelajaran sebaliknya pelajar hanyalah melihat dan mendengar apa yang disampaikan .objektif dan kandungan isi pelajaran kepada pelajar. · Pelajar telah dapat mencontohi apa yang ditunjukkan dengan lebih mudah dan tepat. Pelajar juga dilatih supaya berusaha menyelesaikan masalah penting sesama mereka.Contohnya teknik tunjukcara ini dilaksanakan dalam pengajaran tajuk perkakasan komputer dimana guru terlebih dahulu menentukan tajuk.

Individu dalam kumpulan dikehendaki menunjukkan kefahaman masing-masing dan memainkan peranan berbeza bergilir-gilir. Sebelum dilaksanakan projek ini. · Pengetahuan dan kemahiran yang dipelajari di kelas dapat digunakan dalam situasi sebenar. · saling berinteraksi secara bersemuka. Bahan pembelajaran dipecahkan kepada topik-topik kecil. topik kajian telah ditentukan terlebih oleh guru. Ativiti ini dijalankan selepas pelajar menguasai kemahiran-kemahiran tertentu secara berpasangan.menganalisis data serta membuat rumusan. pembahagian tugas diagihkan di kalangan pelajar dalam kumpulan pelbagai kebolehan. Lima unsur asas dalam pembelajaran koperatif adalah: · saling bergantung antara satu sama lain secara positif. · Tarikh akhir menyiapkan projek. pelajar akan mengajar rakan-rakan lain dalam kumpulannya sehingga . Setiap pelajar diagihkan tugas untuk mempelajari satu topik kecil. Sasaran adalah tahap pembelajaran yang maksimum bukan sahaja untuk diri sendiri.mentafsir serta membuat rumusan. · akauntabiliti individu atas pembelajaran diri sendiri. Pengajaran rakan sebaya memainkan peranan yang sangat penting. dan · pemprosesan kumpulan Ganjaran diberi kepada individu dan kumpulan dalam pelaksanaan kaedah ini. Kaedah projek yang dilaksanakan ini telah memberikan kelebihan kepada pelajar. Melalui projek ini pelajar telah membuat pemerhatian. g) Pembelajaran koperatif Pembelajaran koperatif merujuk kepada kaedah pengajaran yang memerlukan pelajar dari pelbagai kebolehan bekerjasama dalam kumpulan kecil untuk mencapai satu matlamat yang sama . Bimbingan diberikan oleh guru dan hasil kaji selidik dibincangkan dan penilaian dibuat selepas aktiviti kajian selesai dijalankan.pengetahuan guru-guru sekolah tentang jenis-jenis komputer dan perbandingan harga setiap komponen-komponen utama sistem komputer . Kemahiran sosial dan pemprosesan kumpulan digalakkan. · kemahiran koperatif. · Pelajar dapat menggunakan deria mereka untuk memerhati. Tujuan dan langkah menjalankan kaji selidik telah ditentukan terlebih dahulu untuk memudahkan mereka membuat kajian. Pelajar menjalankan beberapa kaji selidik mengenai penggunaan komputer oleh guru sekolah dalam proses pengajaran dan pembelajaran .menganalisis.mengumpul maklumat.antaranya: · Memberi peluang kepada pelajar mendapatkan pengetahuan dan pengalaman dengan cara sendiri. tetapi juga untuk rakan-rakan yang lain.tentang : · Tujuan projek · Hasil yang akan diperolehi · Prosedur-prosedur khusus yang mesti dipatuhi. Setelah menguasai topik kecil sendiri. Dalam kaedah ini.

· Menganalisis maklumat dengan cara mendapatkan hubungan baru antara idea. Bahan pelajaran yang sama dapat diberikan mulai dari tahap rendah sehingga ke tahap menengah. Pelajar yang lemah akan diberi lebih banyak soalan berbentuk pengetahuan dan kefahaman. Selepas itu satu aktiviti dijalankan untuk menguji sama semua ahli kumpulan berjaya memahami dan menyempurnakan tugasan yang diberi. pembelajaran secara kolaboratif dapat membantu pelajar membina pengetahuan yang lebih bermakna jika dibandingkan dengan pembelajaran secara individu.semua ahli kumpulan menguasai semua topik kecil itu. aras penyoalan adalah mengikut tahap apa yang telah diletakkan dalam Taksonomi Bloom iaitu dari peringkat pengetahuan sehinggalah ke peringkat sintesis atau penilaian bergantung kepada kecerdasan pelajar. penumpuannya lebih kepada soalan aplikasi dan dan .prinsip prinsip yang terlibat dan implikasi yang timbul. pelajar dengan pelajar dan pelajar dengan tenaga pengajar. Dalam penyoalan . h) Pembelajaran Kolaboratif Semasa aktiviti pengajaran dan pembelajaran Kolaboratif berjalan. Melalui kaedah ini pemikiran pelajar dirangsangkan dengan beberapa soalan dikemukakan kepada pelajar. Ini membolehkan perkongsian idea dan pemeriksaan idea sendiri dalam suasana yang tidak terancam. prinsip atau generalisasi yang spesifik. Schrage (1990) menyatakan pembelajaran kolaboratif melebihi aktiviti bekerjasama kerana ia melibatkan perkongsian hasil penemuan dan hasil yang didapati daripada pembelajaran baru. i) Pembelajaran Anjal Pengajaran dan pembelajaran modul tidak semestinya dijalankan pada jadual waktu rasmi. Maka pembelajaran anjal harus dilaksanakan diluar waktu pembelajaran kelas biasa. Menurut Jonassen (1996). interaksi berlaku di antara pelajar dengan bahan pengajaran. · Menunjukkan kefahaman dengan cara menyatakan atau menerangkan sesuatu. sesuai dengan falsafah konstruktivisme. Kemungkinan besar bahan baru dapat dikaitkan dengan pengetahuan sedia ada dan membantu penstrukturan semula idea. Jigsaw merupakan cara pengajaran berpusatkan pelajar. disesuaikan dengan tingkat perkembangan kognitif pelajar. Melalui penyoalan ini pelajar perlu melaksanakan perkara-perkara berikut : · Mengingat semula fakta. Pembelajaran koperatif menggalakkan pelajar berinteraksi secara aktif dan positif dalam kumpulan. Dengan menjalankan aktiviti dan projek pembelajaran secara kolaboratif secara tidak langsung kemahiran-kemahiran seperti bagaimana berkomunikasi akan dipelajari oleh pelajar. j) Kaedah Menyoal Kaedah menyoal digunakan dalam proses pengajaran dan pembelajaran asas komputer dan teknologi maklumat. · Mengsintesis maklumat dengan cara mencantumkannya dalam pelbagai cara · Menilai maklumat dengan menggunakan kriteria tertentu sebagai alasan atau hujah. Pelajar cerdas. Pembelajaran anjal melibatkan masa pelajar belajar dan kurikulum harus dirancang dengan sebaiknya disamping mewujudkan jadual waktu anjal. Dalam kaedah pengajaran pendidik guru harus diambil kira perbezaan pelajar itu sendiri.

Pengajar . Dalam pengajaran subjek Komputer Dalam Pendidikan ini telah diterapkan dengan beberapa nilai murni agar pelajar-pelajar dapat dibentuk ke arah yang positif. masalah atau fenomena berdasarkan bukti-bukti yang ada. Contohnya pelajar mendapatkan maklumat mengenai pelbagai jenis perkakasan komputer dan fungsinya dari pelbagai sumber maklumat. pelajar akan bekerjasama dan melakukan aktiviti yang ditetapkan dengan penuh minat dan sabar. penerapan nilai-nilai murni perlulah dilakukan walau dengan apa kaedah pengajaran yang dilaksanakan. isu. l) Penerapan Nilai-Nilai Murni Sesuai dengan Falsafah Pendidikan Negara untuk mewujudkan insan yang seimbang dari segi jasmani. Sebagai contoh dalam tajuk Perkakasan Komputer. secara semulajadi semua manusia mempunyai keinginan untuk belajar. m) Kemahiran Berfikir Kemahiran berfikir secara kritis ialah proses menggunakan minda untuk menilai. Menurut Rogers (1994) pembelajaran kendiri adalah sama dengan perubahan dan pembesaran seseorang.Menyusun dan membina sumber maklumat. pensyarah hanyalah bertindak sebagai fasalitator melaksanakan tugas-tugas seperti di bawah . Pembelajaran kendiri dapat dipraktikkan oleh pelajar dalam pembelajaran asas perkakasan komputer.analisi. rohani dan intelek. · Berkongsi perasaan dan pandangan dengan pelajar dan bukan cuba untuk menguasainya. Malalui pembelajaran kendiri ini. guru mengemukakan soalan aras pengetahuan di mana pelajar perlu mengetahui nama-nama komponen yang diperkenalkan dan kemudian memberi maklum balas apabila ianya disoal k) Pembelajaran Kendiri Melalui kaedah pembelajaran ini pelajar akan lebih berdikari di dalam mendapatkan ilmu pengetahuan dan kemahiran teknologi maklumat khususnya dalam memahami sesuatu tajuk yang . · Menjelaskan maksud pelajar. · Membina suasana pembelajaran yang positif. · Menyeimbangkan di antara komponen kecerdasan dan emosi. disamping mengikut jangkamasa yang ditetapkan untuk menyiapkan sesuatu aktiviti. meneliti dan membuat pertimbangan mengenai sesuatu idea.Contohnya dalam aktiviti kumpulan melakukan proses membuka dan memasang komponen komputer serta mengenali fungsi perkakasan komputer . Nilai-nilai murni yang akan diterapkan adalah seperti: a) Berdikari b) Bekerjasama c) Tepati masa d) Sabar Penerapan nilai murni di atas dapat diterapkan secara tidak langsung dalam beberapa aktiviti pengajaran pembelajaran. emosi.

Dalam kemahiran berfikir. Pelajar digalak untuk meneroka dan mendalami bidang ilmu tertentu supaya mendapat tahap pencapaian yang cemerlang.hendaklah memasukkan aspek-aspek kemahiran berfikir dalam proses pengajaran dan pembelajaran . Pelajar akan mendapatkan maklumat yang diperlukan secara sendiri yang dikatakan akses kendiri. meneliti bahagian-bahagian kecil dan keseluruhan. menyusul periksa andaian dan membuat ramalan. pelajar bukan sahaja belajar dari dari guru malah pelajar boleh mendapatkan maklumat menggunakan kemudahan teknologi maklumat. Ia akan menyebabkan pelajar-pelajar terangsang dengan pengajaran dan pembelajaran agar objektif perisian boleh dicapai. membuat kategori. menyusun mengikut urutan. antara perkara-perkara yang ditekankan ialah seperti membanding dan membeza. . menerangkan sebab. n) Pembelajaran Aktif Dalam strategi pembelajaran aktif.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful