SEJARAH - TINGKATAN 1 KEMEROSOTAN MELAKA

1. Melaka telah menjadi sebuah kerajaan yang kaya. 5. kuat dan berpengaruh. Kemasyhuran Melaka telah menarik kuasa Eropah seperti Portugis untuk datang ke Melaka. . Melaka memainkan peranan sebagai pusat perdagangan dan pusat penyebaran agama Islam. 6. (c) Kelemahan askar Melaka. Kedatangan kuasa Portugis ke Melaka adalah ketika Melaka sedang mengalami kemerosotan pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Shah. 4. Bendahara Tun Mutahir (1500-1510) telah menggantikan tempat Tun Perak. Zaman kegemilangan Melaka adalah pada zaman pemerintahan Sultan Mansor Shah. Pada kurun ke-15. Antara faktor kemerosotan dan kejatuhan Melaka ialah: (a) Kelemahan kepimpinan. Melaka ketandusan pemimpin yang berkebolehan seperti beliau. 3. (b) Masalah perpaduan. Kelemahan Pemimpin.Faktor Kemerosotan Melaka dan Kejatuhan Melaka 1. 2. Selepas kematian Tun Perak. 3. Ini menimbulkan perasaan iri hati di kalangan pembesar-pembesar lain terhadap Bendahara Tun Mutahir. Beliau telah menjalankan dasar pilih kasih. 2.

5. Akhirnya. Sultan Ahmad Shah pula tidak dapat memerintah Melaka dengan baik. 9. Masalah Perpaduan 1. (c) Fitnah-memfitnah berlaku secara berleluasa.4. Tanpa usul-periksa. Bendahara Tun Perpatiih Putih. Pedagang telah pergi ke pelabuhan lain kerana cukainya lebih rendah seperti Brunei. Keadaan ini menyebabkan pentadbiran Melaka bertambah lemah kerana: (a) Ketiadaan pemimpin yang berwibawa. 6. Acheh. 10. 7. Baginda tidak cekap dan lemah dalam pentadbiran. (b) Amalan rasuah berleluasa. Persaingan antara orang Melayu dengan orang India Muslim telah berlaku untuk mendapatkan pengaruh setelah Bendahara Tun Mutahir dilantik menjadi . iaitu pengganti Bendahara Tun Mutahir ialah seorang tua yang telah uzur dan tepok (lumpuh disebabkan sesuatu penyakit). Pedagang-pedagang memilih pelabuhan lain kerana kerajaan Melaka tidak mengamalkan sistem cukai yang sedia ada tetapi mengenakan kadar cukai yang sangat tinggi. Raja Ahmad. Sultan Mahmud Shah telah menjatuhkan hukuman bunuh terhadap Tun Mutahir serta ahli keluarganya. 8. 11. Bantam dan Patani. Pembesar-pembesar Melaka telah memfitnah Tun Mutahir hendak mengatasi kekayaan Sultan Mahmud Shah. Sultan Mahmud Shah telah menyedari Tun Mutahir telah difitnah dan menyerahkan kuasanya kepada puteranya.

Tentera Melaka tidak mempunyai alat senjata moden seperti Portugis. Justeru itu. keutuhan kerajaan dan serta kegiatan perdagangan di Melaka terjejas.Bendahara Melaka. 3. 4. Kesan daripada masalah perpaduan antara pembesar menyebabkan rakyat berpecah belah dan tidak bersatu padu. Kelemahan Askar Melaka 1. 2. 2. Amalan pilih kasih dalam pentadbiran merupakan punca persaingan antara pembesar-pembesar Melaka. . Antara senjata yang digunakan ialah: (a) Keris.

7. Melaka jatuh ke tangan Portugis setelah askar upahan Melaka dari Jawa telah melarikan diri semasa Portugis menyerang Melaka. Portugis juga mempunyai tentera yang terlatih dan sudah biasa dengan peperangan. India. Perbezaan antara angkatan perang Melaka dengan . 3. 10. (d) Perisai. Askar-askar Portugis juga mendapat sokongan daripada pangkalan tentera mereka di Goa. Selain itu. Askar Melaka pula tidak mempunyai struktur yang lengkap seperti askar Portugis. Kapal perang mereka juga mempunyai bilangan merian yang banyak serta dapat membedil Melaka dari laut. Askar-askar Portugis pula mempunyai pemimpin yang berkebolehan seeprti Alfonso de Albuquerque.(b) Panah. Askar upahan Jawa tidak berjuang sepenuh hati kerana mereka tidak berjuang untuk mempertahankan tanah air sendiri. Akhirnya. 4. 9. (c) Sumpit Beracun. 5. Portugis pula telah menggunakan alat senjata yang lebih baik seperti meriam dan senapang yang dapat menembak dari jarak jauh. 6. 8. Sementara Melaka pula terlalu bergantung kepada askar-askar upahan Jawa untuk mempertahankan Melaka. (e) Tombak dan lain-lain.

Portugis. Repllika kapal Perang Portugis .

meriam . keris Senjata askar Portugis.Senjata askar Melaka.

penyebaran agama kristian dan kegiatan perdagangan. 2. Kedatangan Portugis ke Timur adalah kerana penemuan jalan laut. ramai rakyatnya berani menjelajah ke Timur. 6. Faktor kedatangan orang Portugis ke Asia Tenggara ialah faktor keagamaan. 3. Orang Portugis mahu menyebarkan ajaran agama kristian kepada masyarakat di Timur. (c) Lopez de Sequiera tiba di Melaka pada tahun 1509. 5. 'Gospel.Kedatangan Portugis Mengapakah Portugis Datang ke Timur? 1. (b) Vasco da Gama sampai di India pada tahun 1498. 4. Orang Portugis mahu meneruskan Perang Salib dan menebus kembali kekalahan mereka . Portugis ialah sebuah negara kecil yang terletak di barat daya benua Eropah. 2. kekayaan dan kemegahan. Putera Henry telah menggalakkan pelayar dan orang Portugis untuk menjelajah ke Timur berdasarkan slogan 'Gospel. Gold and Glory'. Agama (Gospel) 1. Atas galakan Putera Henry. Portugis ialah orang Eropah yang terawal datang ke Asia Tenggara iaitu pada abad ke-15. Antara kejayaan rakyat Portugis ialah: (a) Bartholomew Diaz berjaya sampai ke Tanjung Harapan pada tahun 1488. Gold and Glory'.

Namun demikian perdagangan rempah seperti lada hitam. 2. Putera Henry juga digelar Henry Ahli Pelayaran. Baginda telah mendirikan sebuah pusat . Oleh yang demikian. 2. Orang Portugis mendapat galakan daripada Putera Henry (1394-1460).pada kurun ke-12. kayu manis. Orang Portugis mahu menghancurkan Kerajaan Islam seperti Melaka yang merupakan pusat perkembangan dan penyebaran agama Islam. mereka dapat menguasai pusat pengumpulan rempah dan seterusnya menguasai jalan perdagangan rempah dan memonopoli hasil rempah yang sangat menguntungkan. rempah ini mempunyai permintaan yang tinggi di Eropah dan perdagangan rempah amat menguntungkan. Portugis beranggapan dengan menguasai Melaka. Ekonomi (Gold) 1. 3. 4. bunga cengkih dan buah pala ini dimonopoli oleh pedagang Islam di Timur. 3. Rempah sangat diperlukan di Eropah untuk mengawet dan melazatkan makanan seperti daging serta dapat memanaskan badan mereka. Politik (Glory) 1. Pedagang Islam mendapat banyak keuntungan kerana menjualnya dengan harga yang tinggi di Eropah. 5. Orang Portugis hendak menguasai perdagangan rempah dan menghalang monopoli pedagang-pedagang Islam ke Timur. 6.

penyelidikan pelayaran dan membina kapal-kapal di Sagres. Baginda juga pernah terlibat dalam Perang Salib di Afrika Utara dan begitu bersungguh-sungguh untuk mencari jalan ke Timur. 4. Portugis Menguasai Melaka . 3. pelayaran serta pembinaan empayar akan meningkatkan martabat negara. Kejayaan dalam aktiviti penjelajahan.

Lopez de Sequiera bersama beberapa pengikutnya telah berjaya melarikan diri ke Goa. 9. Raja Manuel telah menghantar satu rombongan yang diketuai oleh Lopez de Sequiera ke Melaka. 6. 8.1. Pada tahun 1509. Raja Portugal sangat marah dan baginda telah menghantar sepasukan tentera laut di bawah pimpinan Alfonso de Albuquerque untuk menyerang Melaka pada tahun 1510. 2. Sultan mengarahkan supaya rombongan Portugis bersama pegawai kanan rombongan bernama Ruy de Araujo ditangkap. Orang Portugis dibenarkan berniaga dan Sultan Melaka menjamin keselamatan mereka ketika berdagang di Melaka. Terdapat juga beberapa orang Portugis yang terbunuh dalam kejadian ini. Bendahara Tun Mutahir kemudian memaklumkan berita tersebut kepada Sultan Melaka dan telah menasihati sultan untuk menangkap orang Portugis. 3. 4. Ketibaan rombongan ke Melaka adalah untuk berunding tentang peluang perdagangan serta memulakan hubungan antara kedua-dua buah kerajaan. . (b) Menentang agama Islam. Ketibaan rombongan tersebut pada permulaannya disambut baik oleh Sultan Mahmud Shah. Saudagar Islam dari Gujerat dan Jawa telah memberi maklumat kepada Bendahara Tun Mutahir tentang kedatangan orang Portugis untuk: (a) Menguasai perdagangan. 5. 7.

Ketiga-tiga tuntutan tersebut ditolak oleh Sultan Mahmud Shah. Alfonso de Albuquerque telah tiba di Melaka pada tahun 15111 dan mengemukakan tiga tuntutan kepada Sultan Mahmud Shah. 1. iaitu: (a) Membebaskan semua orang Portugis yang ditawan. Pada 25 Julai 1511. Kejayaan ini berdasarkan maklumat yang diberikan oleh Si Kitol kepada . 12. tentera Portugis mula mencapai kejayaan iaitu apabila berjaya menguasai jambatan Sungai Melaka. 11. (c) Membenarkan Portugis membina kubu di Melaka.10. 2. Alfonso de Albuquerque Peristiwa serangan Portugis ke atas Melaka. (b) Membayar ganti rugi akibat penawanan rombongan rombongan Portugis. Penolakan tersebut telah membuka peluang kepada Alfonso de Albuquerque untuk menyerang Melaka pada 25 Julai 1511.

6. 2. Kejayaan askar Melaka mengalahkan pihak Portugis kali ini kerana semangat mereka yang membaca setelah mendengar kisah Hikayat Muhammad Ali Hanafiah. Sultan Ahmad Shah. 7. Setelah mengumpul kekuatan dan tenaga semula. sekali lagi tentera Portugis melancarkan serangan dan berjaya mengalahkan angkatan perang Melaka. pada 10 Ogos 1511. Sultan Ahmad Shah dan rakyat Melaka. pembesar dan pengikutnya telah berundur ke Muar kemudian ke Pahang dan seterusnya ke Bentan. kerabat diraja. 5.pihak Portugis. Rakyat sejati sanggup berkorban untuk mempertahankan bangsa dan . Sultan Mahmud Shah tidak berputus asa dan terus melakukan beberapa siri serangan untuk mendapatkan semula Melaka. Sultan Mahmud Shah. Melaka melancarkan serangan balas terhadap Portugis yang diketuai oleh Sultan Ahmad Shah dan angkatan Perang Portugis terpaksa berundur. Pengajaran daripada peristiwa sejarah 1. Pada 24 Ogos 1511. 3. Kita perlu menyanjung serta berasa bangga dengan usaha untuk mempertahankan kedaulatan bangsa seperti yang ditunjukkan oleh Sultan Mahmud Shah. 4. Sultan Mahmud Shah mendirikan sebuah kerajaan yang baru di Bentan setelah kemangkatan anakandanya. 8. tentera Portugis telah melancarkan serangan yang lebih hebat buat kali ketiga dan akhirnya Melaka berjaya ditawan.

Urutan peristiwa penaklukan Melaka oleh Portugis.negara. Perlu mengambil iktibar supaya negara kita tidak jatuh kepada kuasa asing. 3. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful