You are on page 1of 29

Sarcina este o stare deosebita, cand femeia poarta in organismul sau produsul de conceptie, viitorul bebelus.

Odata cu sarcina in intreg organismul si in fiecare organ aparte au loc anumite schimbari, ele fiind pur fiziologice si sunt cauzate de maturizarea fatului. Aceste schimbari sunt menite sa pregateasca organismul tau pentru crearea si sustinerea unei noi vieti. Nivelul crescut de hormoni de sarcina (estrogen, progesteron) asigura o buna functionare a unui sistem foarte special, care controleaza adaptarea organismului pentru a deveni un mediu ideal pentru dezvoltarea copilului. Semne de sarcina sunt: Aparitia senzatiei de greata, voma, dimineata in primele 2-8 saptamani dupa concepere. Aceste probleme pot fi cauzate de schimbarile hormonale in timpul sarcinii sau de prezenta tensiunii arteriale ridicate, intoxicatiei alimentare sau altei boli. Pierderea poftei de mancare (sau dimpotriva pofta excesiva de diferite alimente) care apare mai des in primul trimestru. (Ele se pot datora, totusi, unei diete necorespunzatoare, stresului sau menstruatiei). Modificari de gust, intoleranta (nesuportarea) fata de anumite mirosuri. Deasemenea ele pot aparea si in cazul unor maladii a sistemului digestiv. Depresie, irascibilatate, somnolenta sau insomnie. Insa ele pot fi confundate cu acealeasi senzatii aparute ca rezultat a maladiilor sistemului nervos central, stresuri. Urinarea frecventa incepe de obicei dupa 6 - 8 saptamani dupa concepere. Ele se datoreaza presiunii crescute a uterului marit asupra vezicii urinare. Dar aceasta poate fi cauzata si de afectarea tractului urinar (boli ale rinichilor), diabet sau alte maldii. In primul trimestru apar si niste dungi de culoare albastra si roz sub pielea sanilor si a abdomenului.Inchiderea la culoare a liniei dintre ombilic si pubis apare in cea de-a patra sau a cincea luna, dar poate avea drept cauza si dezechilibrul hormonal sau o sarcina anterioara. Trebuie observat din capul locului ca ar fi bine ca aceasta intrebare sa fie pusa inca dinainte de momentul conceptiei, astfel incat unele investigatii sa fie facute in faza preconceptionala. Cum acest lucru, din cate am observat, rareori se intampla, vom recomnada, cel putin, ca cei doi parteneri sa mearga la medicul de familie cat mai devreme in

timpul evolutiei sarcinii. Consultul initial trebuie sa stabileasca daca este vorba de o sarcina normala sau de o sarcina cu risc crescut. in continuare ne vom referi numai la saricinile normale, deci recomand ca in momentul in care aflati ca sunteti insarcinata sa faceti analizele necesare. intr-o sarcina cu evolutie normala trebuie facute analize de doua ori: prima data la luarea in evidenta , adica cel mai tarziu in luna a 3-a, iar al doilea rand de analize trebuie facut in luna a 7-a. Efectuarea unui screening corect pre-conceptie ar trebui sa faca parte obligatoriu din acest proces de pregatire, pentru a diagnostica din timp anumite afectiuni si a evalua posibilitatea unor complicatii ce ar putea surveni pe parcursul sarcinii. Efectuarea anumitor investigatii de laborator in perioada dinaintea sarcinii scuteste viitoarele mame de ingrijorari inutile in timpul sarcinii. In primul rand este foarte important sa existe o evaluare corecta a riscului de infectii congenitale. Rubeola, infectia primara cu virusul citomegalic, toxoplasmoza, sifilisul sunt infectii care daca sunt contractate in anumite perioade din sarcina prezinta riscul de a fi transmise la fat si de a produce avorturi, moartea fatului in uter sau malformatii fetale. In laborator sunt disponibile teste serologice care pun in evidenta anticorpii indreptati impotriva agentilor patogeni care declanseaza aceste infectii. In functie de tipul anticorpilor depistati se poate aprecia stadiul infectiei,prezentasauabsentaimunitatii. Rubeola Astfel in cazul rubeolei, prezenta anticorpilor de tip IgG cu anticorpi IgM negativi semnifica faptul ca pacienta areimunitate fata de acest virus si nu mai necesita testari ulterioare. Uneori anticorpii de tip IgG sunt prezenti in titru (cantitate) inalt, in absenta anticorpilor de tip IgM si ei vor ramane la acest nivel o perioada de timp indelungata (imunitate cu titru inalt). Este bine ca acest lucru sa fie cunoscut in prealabil, pentru ca depistarea lor in primul trimestru de sarcina ar putea crea confuzii si chiar duce la intreruperi de sarcina nejustificate. Daca atat anticorpii de tip IgG cat si anticorpii IgM sunt negativi, inseamna ca pacienta nu are imunitate fata de virusul rubeolei si trebuie sa evite contactul cu persoanele infectate mai ales in cursul epidemiilor de rubeola.

Toxoplasma gondii Acelasi tip de serologie se aplica si in cazul infectiilor cu Toxoplasma gondii. Anticorpii IgG pozitivi cu IgM negativ demonstreaza prezenta imunitatii si nu mai este necesara in general repetarea testelor in cursul sarcinii. Deoarece in ultimul timp, in literatura de specialitate s-au descris unele cazuri fie de reinfectie, fie de reactivare a unei infectii latente, o atentie deosebita va fi acordata prezentei de anticorpi IgG in titru foarte mare sau intr-un titru care creste semnificativ in cursul a 2-3 saptamani. Pentru a depista aceste cazuri rare este nevoie de o colaborare stansa intre medicul ginecolog-obstetrician, parazitolog si medicul de laborator. Daca atat IgG cat si IgM sunt negative, pacienta nu prezinta imunitate fata de Toxoplasma si trebuie monitorizata atent pe perioada sarcinii, recomandandu-se evitarea stricta a contactului cu animale si respectarea masurilor de igiena referitoare la prepararea alimentelor. Virusul citomegalic Virusul citomegalic poate determina malformatii la fat. Infectia cu virusul citomegalic este mai putin investigata comparativ cu celelalte infectii congenitale. Totusi trebuie mentionat faptul ca virusul citomegalic poate determina malformatii la fat la fel ca si virusul rubeolic. Infectia cu virusul citomegalic este foarte raspandita in randul populatiei dar s-a demonstrat ca numai infectia primara, survenita in cursul sarcinii si nu reactivarile unei infectii deja existente, prezinta risc asupra fatului. De aceea, daca pre-conceptional pacienta prezinta anticorpi de tip IgG in absenta anticorpilor de tip IgM (situatia cea mai frecvent intalnita) nu exista nici un risc la viitoarea sarcina. Sifilisul Serologia pentru sifilis (VDRL si TPHA) trebuie efectuata obligatoriu preconceptie la ambii parteneri.Sunt foarte frecvente cazurile de sifilis secundar depistate intamplator cu ocazia efectuarii serologiei la angajare sau prenuptial. Teponema pallidum - agentul etiologic al sifilisului poate traversa placenta si afecta fatul dupa saptamana 20 de sarcina.

Infectia cu HIV Serologia pentru HIV ar trebui efectuata la ambii parteneri, bineinteles cu acordul acestora.

Infectia cu Chlamydiat rachomatis. Infectiile genitale cu Chlamydia trachomatis constituie cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala. Printre complicatiile ce se pot instala in lipsa tratamentului adecvat se numara si avortul spontan. Din acest motiv diagnosticul precoce, inainte de conceptie si tratarea corecta a ambilor parteneri previne aparitia acestor complicatii. Uneori, o infectie cronica cu Chlamydia trachomatis constituie cauza infertilitatii pentru care un cuplu solicita consult medical. Pentru diagnosticarea infectiilor cu Chlamydia se poate recurge la teste serologice sau la detectarea directa a antigenului in secretiile genitale. Prezenta anticorpilor de tip IgA se asociaza intotdeauna cu o infectie activa. Printre alte analize curente recomandate a fi efectuate pre-conceptie se numara si hemograma utila in special pentru diagnosticarea anemiilor (cel mai frecvent a anemiei feriprive, a betatalasemiei minor sau a altor hemoglobinopatii). Efectuarea grupului sanguin si a factorului Rh la ambii parteneri este foarte importanta pentru a evalua riscurile de incompatibilitate. Aceste analize de laborator efectuate inainte de a avea o sarcina nu au rolul de a crea "panica" viitoarelor mame, ci au rolul de a le informa pentru a preveni si trata posibile afectiuni cu repercusiuni asupra starii de sanatate a cuplului, dar mai ales asupra sanatatii unui viitor copil. Analizele de prim trimestru cuprind: teste hematologice: hemoleucograma completa, frotiu de sange periferic, grupa de sange i Rh-ul. Numai in cazul in care Rh-ul sangelui este NEGATIV este necesar sa se determine i Rh-ul i grupa de s&acircnge a partenerului. teste biochimice: dozarea glucozei, colesterolului, trigliceridelor, fierului, calciului, transaminazelor, ureei i acidului uric in sange, precum i un sumar de urina. teste imunologice i microbiologice: teste pentru sifilis, virusul HIV, rubeola, examen de secretie vaginala i, numai in cazul pacientelor care au animale de casa, testul pentru Toxoplasma. ecografie abdominala generala. Analizele de ultim trimestru sunt aceleai, cu urmatoarele deosebiri: nu se mai fac: Rh-ul i grupa sanguina, testul de rubeola i cel pentru Toxoplasma. se face ecografie obstetricala in loc de ecografie abdominala generala Alte investigatii se fac la recomandarea medicului de familie.

Va recomand sa aveti un caiet al sarcinii (jurnal) pentru a transcrie toata informatia aflata din analize. De multe ori paciente care au facut toate investigatiile necesare ajung la maternitate i nasc fara sa aiba un rezultat al investigatiilor anterioare. Este important ca fiecare gravida sa-i pregateasca "geanta de maternitate" din timp, iar in aceasta geanta sa stea i caietul sarcinii completat cu ultimele date. Mai multe despre "geanta de maternitate" i despre ce ar trebui sa contina ea o sa gasiti in manualul Viitoarea Mamica. Este un tip mai aparte de suprainvestigare. Exist o anumit nevoie psihologic a mamelor i tailor de a-i vedea copilul sau de a-i vedea ori auzi inima sau de a ti mai devreme carui sex i aparine. Nu exist alt explicaie pentru investirea unor sume exorbitante n ecografii 3 i 4 D, morfometrice, fcute cel puin lunar. Trebuie menionat c extrem de rar o ecografie "vede" anumite anomalii de dezvoltare fetal n prima parte a sarcinii, cnd este posibil ntreruperea ei. Mult mai frecvent ecografia "vede" probleme care nu exist (de departe aici pe primul loc se afl false probleme ca prea mult ori prea puin lichid amniotic).
S mai observm c, dei din datele acumulate pn acum nu exist riscuri ale ecografiei, totui este de evitat ecografia fcut n luna a 4-a (poate afecta dezvoltarea urechii) i ecografiile fcute atunci cnd mama are febr (poate afecta dezvoltarea creierului).

A merge este una din cele mai bune metode de a iti intari organismul in timpul sarcinii. Inotul este de asemenea recomandat pentru diverse beneficii. Timpul minim de exercitiu recomandat pentru femeile insarcinate este de 30 de minute. Cel mai bun mod de a face miscare este mersul : supune la efort intregul organism in aceeasi masura, nu necesita un echipament special si este o metoda sigura ce nu afecteaza fatul. Este un avantaj pentru ca iti va mari capacitatea de rezistenta la efort si vei avea mai multa putere in timpul nasterii. Cel mai mare avantaj in ceea ce priveste mersul este ca acesta se poate realiza oriunde: intr-un lac, pe malul marii, intr-o piscina. Pe masura ce sarcina inainteaza vei prefera sa petreci mult mai mult timp in apa

deoarece apa usureaza presiunea exercitata de fat asupra soldurilor si nu vei mai simti durerea din glezne la fel de tare. Mai mult, spatele va sta un pic mai relaxat si vei avea impresia ca burtica ta pluteste. Mersul prin apa presupune o preocupare mai mare si alocarea unei perioade mai mari de timp pentru realizarea ei, insa te ajuta mai mult sa te relaxezi. Cu permisiunea doctorului puteti chiar sa mergeti zilnic la piscina. Alternarea mersului prin aer liber si inotul este o posibilitate de a mentine capacitatea de rezistenta la efort si de a dobandi o mai buna flexibilitate.

Programul recomandat de majoritatea medicilor specialisti in ceea ce priveste timpul petrecut in apa incepe cu 8-10 minute de incalzire. Aceasta presupune rotiri usoare ale gleznelor, umerilor si gatului. Urmeaza apoi intrari treptate in apa, intai pana la solduri, apoi pana la piept si apoi pana la gat. Dupa aceea, timp de zece minute incerca sa pasesti prin apa in diverse moduri: fa pasi mici si repezi,apoi pasi mai lungi si lenti, incearca sa lovesti apa cu picioarele, sa mergi inapoi. Incearca sa rotesti in timp ce inaintezi sau sa ridici usor, desi vei avea o senzatie ciudata acest exercitiu te pregateste pentru momentul nasterii. Acorda-ti o mica pauza de relaxare si apoi reia in aceeasi ordine aceste miscari. Termina acest set de exercitii cu un moment de relaxare.

Cele mai bune sfaturi pentru o sarcina usor de controlat sunt cele care se refera la pozitia corpului. Astfel, intotdeauna fi atenta la modul in care stai, adopta o pozitie de drepti in ciuda faptului ca vei simti nevoia sa apleci umerii. Opreste-te din mers daca simti ca ai obosit prea tare sau daca iti este foarte greu sa respiri. Cand mergi pe o alee, fa pasi scurti si siguri, rotesteti treptat gleznele si incearca sa te ridici pe varfuri. Fa exercitii de indoire a soldurilor si scurte aplecari si intinde-ti cat mai mult bratele in sus, te va ajuta sa iti intinzi spatele si sa eliberezi presiunea din umeri.

Foloseste timpul in care te plimbi pentru a medita. Gaseste cuvinte de incurajare pe care sa ti le spui atunci cand va sosi momentul sa nasti sau asculta melodii relaxante. Nu uita sa vorbesti cat mai mult cu bebelusul tau; chiar daca este inca in burtica, acesta reactioneaza la cuvintele tale in ultimele sapatamani de sarcina si simte daca esti nelinistita.

Consuma foarte multa apa inainte sa te apuci de exercitii si dupa ce le-ai terminat. Apa care este eliminata prin transpiratie trebuie inlocuita. Protejeaza-te impotriva frigului iarna si impotriva soarelui vara, nu ezita sa porti o caciula, respectiv o palarie. Ai grija la pantofi, pe masura ce sarcina inainteaza o sa observi ca picioarele se umfla, asa ca o incaltaminte corespunzatoare te va ajuta sa iti relaxezi gleznele si talpile.

Cel mai bun program pentru mersul in natura incepe cu o incalzire de 1015 minute. Mergi incet exersand miscarile de rotire a gleznelor, a umerilor si a gatului. Mentine ritmul de mers si uneori fa mici opriri bruste in care sa iti intinzi bine corpul prin ridicarea bratelor. Mentine fiecare intindere aproximativ 30 de secunde. Nu exagera insa cu acest tip de exercitii, daca simti vreun disconfort incetineste ritmul.

Pentru a intari cat mai mult organismul si a-i conferi flexibilitate relizeaza aceste exercitii de 3 ori pe saptamana cu pauza intre zile. Nu renunta niciodata la incalzire si nu exagera cu efortul depus. Daca simti ca nu te descurci singura atunci pot sa te duci la o sala degimnastica pentru femei insarcinate;acolo vei fi indrumata de un antrenor specializat. Cele mai cunoscute tipuri de exercitii sunt acelea cu ajutorul unui scaun. Departeaza picioarele, sprijina mana dreapta de spatarul unui scaun si incearca sa faci aplecari usoare. Respira regulat si trage adanc aer in piept inainte de fiecare aplecare. Indreapta picioarele si executa miscarile specifice intaririi musculaturii spatelui, a umerilor si a bratelor. Acestea constau in: pune genunchiul drept si mana dreapta pe un scaun iar

genunchiul stang sa fie putin indoit. Tinand o greutate mica in mana stanga, paralel cu podeaua, ridicati-o pana la nivelul umarului. Repetati aceasta miscare si pentru cealalta mana. Un alt exercitiu consta in asezarea pe un scaun, cu spatele rezemat si mainile sprijinite de bratele acestuia. Inspira si expira pe masura ce iti contractezi muschii abdominali. Astfel de miscari te ajuta pentru cresterea rezistentei abdomenului in momentul in care vei da nastere copilului tau. Pastreaza pozitia si incearca concomitent o intindere a spatelui si o aplecare scurta. Toate aceste exercitii te vor ajuta sa iti mentii corpul in forma si sa rezisti mai bine in timpul sarcinii. Daca nu vrei sa faci toate acestea singura atunci gaseste pe cineva dispus sa te insoteasca de fiecare data sau imprieteneste-te cu alte femei insarcinate si dispuse sa lucreze impreuna cu tine. In timpul sarcinii se depun si depozite de grasime in diferite parti ale corpului. Laptele se fabrica pe seama mamei-nu exista lapte impropriu din punct de vedere calitativ. Daca mama nu are un consum normal de calciu, laptele va avea necesarul de calciu deoarece exista mecanisme care tin laptele la calitatea necesara pe seama mamei, astfel incat pentru exemplul dat este foarte probabil ca mama sa prezinte carii sau caderea parului sau unghii friabile (se rup usor) in viitorul apropiat. Trebuie distrus mitul conform caruia ca sa ai lapte trebuie sa mananci suplimentar daca mananci exact cat mancai inainte de sarcina vei avea lapte suficient si vei si slabi. Insa macar in prima luna dupa nastere trebuie sa iei in continuare vitaminele prescrise n timpul sarcinii. Trebuie tinut cont insa ca tot ceea ce mananci trece in lapte si ca continut si ca gust. Astfel trebuie evitate: ciocolata, cafeaua, pepsi - cola, bauturile carbogazoase, alcoolul, dulciurile concentrate, citrice, legume, condimente, ceapa, usturoi.

Consumul de lichide trebuie mentinut la aproximativ 2 litri/zi fara a depasi litri de produse lactate/zi. Psihicul femeii insarcinate este unul deosebit de sensibil. Asteptarea unui copil reprezinta o bulversare a vietii de cuplu, mai ales a celei sexuale. Sarcina este adesea o ocazie de a experimenta alte modalitati de a face dragoste si de a imbogati viata in doi. Cu toate ca exista credinta ca, odata cu instalarea graviditatii, viata sexuala trebuie sa inceteze, aceasta decizie se ia de fiecare femeie in parte in functie de dorinta si de caracteristicile sale fiziologice. Este de dorit ca in timpul sarcinii sa existe o viata sexuala buna, deoarece poate procura partenerilor si viitorilor parinti momente de comunicare foarte importante. In caz de sarcina normala si in absenta riscului de nastere prematura, nimic nu impiedica cuplul sa aiba contacte sexuale pana foarte aproape de momentul nasterii. Intr-adevar, penetrarea nu prezinta nici un risc pentru fat (care se afla la adapostul sacului amniotic), iar contractiile uterine produse de orgasm nu declanseaza travaliul. 1.Fricile din timpul sarcinii. Pe parcursul sarcinii, retinerile psihologice pot altera sexualitatea cuplului. Unii barbati continua sa-si doreasca partenera, dar o simt coplesita de sarcina, altii considera maternitatea incompatibila cu sexualitatea. Spre deosebire de partenerul sau, femeia isi vede corpul transformandu-se. Pot sa apara incertitudini si greutati, mai ales cand este vorba de o prima sarcina. In sfarsit, unele cupluri sunt jenate de ideea ca micutul poate fi intr-un fel martor la contactul sexual, mai ales in ultimele luni. In toate cazurile, exprimarea sentimentelor, temerilor, incertitudinilor, este mijlocul cel mai bun de a dezamorsa tensiunile. 2.Consultatiile medicale. Viata sexuala satisfacatoare in timpul sarcinii este benefica pentru cuplu. Totusi, in unele cazuri, mai ales in prezenta riscului de avort sau de nastere prematura, se impune evitarea raporturilor sexuale, chiar abstinenta de la orice activitate sexuala o perioada sau pe toata durata gestatiei.

Evident, medicul obstetrician este cel care indica exact tipul de activitate sexuala ce trebuie evitat, si in ce perioada. In timpul primelor saptamani, sangerarile, chiar reduse, sunt adesea un semn de risc de avort: medicul contraindica in acest caz penetrarea. La mijlocul sarcinii, sangerarea poate indica o decolare de placenta: vor fi interzise penetrarea si orgasmul. Crampele dureroase resimtite in abdomenul inferior in primul si al doilea trimestru de sarcina pot semnifica un risc de avort; daca se manifesta in al doilea trimestru, pot indica probleme placentare. Aparitia lor in ultimul trimestru poate anunta un travaliu prematur. In toate cazurile, o durere inexplicabila impune consultatia medicala amanuntita si renuntarea temporara, pana la elucidarea cauzei, la orice activitate sexuala.
1.Alimentatia gravidei

Dieta sau alimentatia gravidelor trebuie sa difere fata de dieta standard in sensul ca trebuie sa fim atente ce alimente sa mancam ca sa nu ne ingrasam prea mult peste greutatea standard. Femeile gravide trebuie sa fie constiente de faptul dieta in perioada de sarcina afecteaza atat sanatatea lor cat si dezvoltarea si starea copilului. In timpul sarcinii femeile au nevoie de mai multi nutrienti dar asta nu inseamna ca in dieta zilnica trebuie sa includa de doua ori mai multa mancare. Este fals ca trebuie sa mancam meniu dublu la sarcina si asta din mai multe motive: Copilasul nu trebuie sa manance cat un adult; In perioada sarcinii corpul este mai eficient in procesul de absorbtie al nutrientilor; Organismul nu se dezbara de nutrienti ci, dimpotriva, construieste depozite de vitamine si minerale; Este foarte important sa va alimentati foarte bine calitativ si nu cantitativ. Dieta zilnica a gravidei trebuie sa fie una echilibrata si variata care sa includa alimente precum: Carbohidrati complecsi, paine din faina integrala, orez brun, paste, cereale integrale fara adaos de zahar, cartofi Fructe si legume cat mai multe pana la 5 portii pe zi Foarte multe lactate, iaurt, branza de preferat pe baza de lapte pasteurizat Foarte putin zahar si derivate Foarte multe lichide circa 8 pahare pe zi. Sarcina necesita un consum ridicat atat de energie cat si de substante nutritive, pentru formarea organismului fetal si pentru modificarile organelor sexuale materne (uter, placenta, glande mamare etc.). Aportul alimentar este reglat in functie de necesitatile organismului prin senzatia de foame, aceasta reglare fiind coordonata de doi centrii nervosi aflati in hipotalamus. Cu toate ca nu se cunosc inca foarte bine mecanismele reglarii apetitului, se stie ca acesta este reglat si prin consecintele metabolice ale substantelor nutritive absorbite (nivelul de proteine, glucoza, lipide, starea depozitelor lipidice etc.); de asemenea, la om mai intervin in reglarea aportului alimentar si o serie de factori specifici sociali, culturali, preferinte pentru un anumit gust, miros, aspect al hranei.

La peste jumatate din gravide, se constata o stimulare accentuata a apetitului care debuteaza de obicei la inceputul trimestrului al doilea si se mentine pana la sfarsitul sarcinii, uneori diminuand in ultimele luni. De asemenea se constata frecvent modificari ale gusturilor gravidei, cel mai des manifestate prin preferinte pentru fructe, muraturi, mancaruri sarate, condimentate; aceste preferinte sau pofte, sunt explicate de catre unii autori ca fiind determinate de o necesitate de stimulare gustativa ca urmare a diminuarii sensibilitatii gustative ce apare in timpul sarcinii. Aversiunea pentru anumite alimente care inainte de sarcina erau consumate cu placere, se poate explica prin aparitia pirozisului sau a greturilor dupa consumarea lor; in rare cazuri apar si pervertiri ale gustului, gravidele consumand substante necomestibile (sapun, var, carbune, pasta de dinti etc.). Fiecare nutrient este important in cazul gravidei pentru buna crestere si dezvoltare a fatului. De aceea cheia unei alimentatii corespunzatoare pe parcursul sarcinii este echilibrul si varietatea. Alimentatia trebuie sa cuprinda alimente sanatoase, din toate grupele alimentare: fructe, legume, cereale, carne, lactate. Nu inseamna ca gravida trebuie sa calculeze caloriile sau cate grame de proteine consuma la o masa, ci trebuie sa manance sanatos, variat, cu moderatie si sa tina cont de necesitatile speciale ale sarcinii. Astfel, in timp ce necesarul de lipide in timpul sarcinii este putin modificat, creste necesarul de proteine si glucide; de asemenea sunt necesare in cantitati crescute fierul, calciul, acidul folic si vitamina D. Se prefera mese in cantitati mici dar in numar mai mare pe zi, decat mese putine si bogate, deoarece in acest fel se amelioreaza si greturile caracteristice perioadei de inceput a sarcinii si se evita supraalimentatia. Nu trebuie uitat de fibrele alimentare, atat de importante in combaterea constipatiei, care este frecventa in timpul sarcinii atat datorita modificarilor caracteristice graviditatii cat si datorita suplimentelor vitaminice recomandate adeseori. Ce ar putea include baza alimentatiei pe o zi: Cereale: 8 portii, cum ar fi o felie de paine din grau integral, o ceasca de cereale; o jumatate de cana de paste sau orez. (Incercati sa alegeti cerealele care au cel mai ridicat procent de fibre pentru a evita constipatia din sarcina.) Legume: 4 sau mai multe portii cum ar fi doua legaturi medii de morcovi, o ceasca de verdeturi macinate; o ceasca de brocoli sau conopida gatita. Fructe: 2-4 portii, cum ar fi un mar mic, portocala, para ori banana sau o ceasca de stafide. Lactate: 3 portii, cum ar fi 250-300 ml de lapte sau iaurt ori o 50 g de branza. Carne de porc, de vita, de pui sau de peste, oua, alune sau seminte: 2-3 portii, cum ar fi 100g de carne de vita porc sau de pasare gatita ori fructe de mare. Grasimi, uleiuri sau dulciuri: foarte putin. Trebuie consumate cu prudenta sau evitate in timpul sarcinii: Carnea de porc, vita, pui, sau peste si ouale insuficient gatita sau crude. (incluzand ouale din coca de prajituri sau cremele din prajituri). Mancarea ce contine carne insuficient preparata poate contine o varietate de bacterii si virusuri. Folositi termometre speciale pentru gatit in vederea determinarii gradului de preparare al carnii. Produsele fast food ce contin carne, deoarece deseori sunt reincalzite de mai multe ori. Acest tip de alimentatie pot produce infectia cu Listeria monocytogenes, o bacterie ce cauzeaza listerioza, boala care

poate determina avortul femeilor insarcinate sau nasterea prematura ori alte probleme serioase de sanatate. De asemenea, mezelurile se vor consuma cu prudenta, datorita faptului ca de obicei contin in cantitati crescute sare, lipide si aditivi alimentari. Peste spada, rechin, somn, macrou, ton. Acesti pesti contin metilmercur, un metal daunator cresteri creierului si al sistemului nervos al copilului; femeile insarcinate cat si lauzele pot consuma pana la 200 grame de peste alb ca parte inglobata in maxim 400 grame, amestecat cu fructe de mare sarace in mercur; de asemenea se poate consuma somon, creveti, ton conservat si somn. Pestele prins in rauri, lacuri, ape curgatoare sau in orice tip de apa. Pescuitul recreational (amator) poate avea ca rezultat consumul de peste contaminat bacterian sau cu chimicale. Verificati de aceea calitatea pestelui pescuit la departamentul local de verificare a calitati produselor alimentare. Produse lactate nepasteurizate, incluzand cateva tipuri de lapte si branzeturi (branza feta, brie, roquefort etc.; pateuri sau conserve de carne recongelate). Acest tip de hrana poate contine nivele ridicate de Listeria. Mancarea din conserve este mai sigura daca a fost deja preparata. Sucuri nepasteurizate, sucurile procurate de la comercianti ambulanti pot contine germeni incluzand Escherichia Coli. Este bine sa intrebati inainte daca sucurile sunt pasteurizate. Legumele culese verzi si coapte ulterior artificial. Legumele verzi, necoapte nu sunt recomandate nimanui nu numai femeilor gravide care sunt intr-adevar mai susceptibile sa faca infectii datorate germenilor continuti in aceste produse. Suplimentele nutritive pe baza de plante. De cele mai multe ori contin numai componente naturale insa sunt insuficient studiate pentru a putea fi recomandate in sarcina. Apa nepotabila sau neverificata. Este recomandat sa se consume numai apa de la surse ce au fost verificate anterior; in nici un caz nu se va consuma apa de la fantana sau izvoare (nici macar de la izvoare cunoscute pentru diferite efecte curative) fara a se fierbe in prealabil. Produse alimentare cunoscute datorita potentialului alergen. Depinzand si de istoricul familial copilul poate mosteni un anumit risc de a dezvolta anumite alergii alimentare. Evitand produsele alimentare ce contin alune, capsuni etc. in timpul perioadei de graviditate se poate reduce riscul alergen la copiii susceptibili sa dezvolte astfel de manifestari alergice. Inainte de a face vreo modificare in dieta personala este bine sa se ceara parerea unui nutritionist specializat in alimentatia pe perioada sarcinii si lauziei referitor la posibilele preparate cu risc alergen crescut. 2.Sportul si sarcina

Ce e bine sa faceti in timpul sarcinii Cereti sfatul medicului inainte de a incepe un program de exercitii prenatale. Ganditi-va la siguranta dumneavoastra si a fatului. Nu uitati ca orice exercitii ati vrea sa faceti, sanatatea bebelusului si a dumneavoastra au cea mai mare prioritate. Tineti cont de organismul dumneavoastra. Daca nu va simtiti bine, modificati miscarile respective sau eliminati-le. Modificati sau opriti exercitiile daca va fac sa va simtiti oboseala extrema sau un mare discomfort Includeti in program exercitii de mentinere pentru muschi.

Incercati in special sa intariti coapsele, pieptul, umerii, partea de sus si cea de jos a spatelui, fesele, muschii abdominali si cei ai planseului pelvin. Faceti stretching. (incalzire) Faceti exercitii de stretching mai ales pentru partea interioara a coapselor, partea de jos a spatelui, tendoanele din spatele genunchiului, piept si gambe Modificati intensitatea activitatii. Femeile care au facut exercitii fizice intense inainte de a ramane insarcinate ar trebui sa isi modifice activitatile, mai ales in timpul primului trimestru de sarcina. Modificati sau opriti programul de exercitii daca vi se taie respiratia. Consumati numarul potrivit de calorii. Sarcina necesita un surplus de 300 de calorii zilnic, plus necesarul de calorii pentru activitatea pe care o depuneti. Luati o gustare cu continut ridicat de carbohidrati inainte de exercitiile fizice. Biscuitii de graham, gogosile, sucul, nucile sau alunele, fructele sunt cateva exemple Hidratati-va. Beti multe lichide inainte, in timpul si dupa efortul fizic pentru a preveni deshidratarea. Imbracati-va corespunzator activitatii. Purtati haine usoare, de bumbac, care permit corpului sa respire. Prea multe haine pot duce la supraincalzire in timpul exercitiilor fizice. Folositi exercitii de relaxare. Faceti exercitii fizice zilnic. Ce NU e bine sa faceti!! Nu faceti miscari sacadate, sarituri si rasuciri. Acest tip de activitati solicita si mai mult incheieturile si zonele corpului care sunt deja supraincarcate de greutatea crescuta din timpul sarcinii si sunt afectate de schimbarile hormonale. Nu faceti schimbari rapide de directie. Forma corpului si centrul sau de greutate se schimba in mod continuu pe masura ce avanseaza sarcina, ceea ce duce la un echilibru mai precar al organismului. Nu stati pe spate dupa primul trimestru de sarcina. Pozitia culcat pe spate poate restrictiona fluxul de sange al uterului care se mareste. Daca in timp ce stati pe spate aveti simptome ca ameteala, greata sau vi se taie respiratia, intoarceti-va pe partea stanga. Nu faceti exercitii care reduc spatiul plamanilor. Acestea includ ghemuirile sau aplecarile in fata cu capul in jos. Nu faceti exercitii sau activitati care afecteaza structura de incheieturi ale soldului/pelvisului. Printre acestea sunt ridicarile extreme sau rapide ale picioarelor. Nu desfasurati activitati care pot produce traume in zona abdominala. Nu participati la activitati competitive, pe care nu le cunoasteti suficient. Nu va tineti respiratia in timpul exercitiilor fizice. Nu faceti exercitii fizice pentru a slabi in timpul sarcinii. 3.Investigatii in sarcina

Efectuarea investigatiilor recomandate de catre medic in timpul sarcinii reprezinta un prim pas spre

asumarea

responsabilitatii

fata

de

noua

fiinta.

1. Analize de sange - hemoleucograma cu formula completa: arata nivelul anemiei , prezenta unor infectii in organism; - rh-ul, daca acesta este negativ va fi necesara si depistarea rh-ului si a grupei de sange a tatalu;i glicemia indica nivelul de zahar din sange, sau prezenta diabetului; creatinina si ureea sanguina, calcemie, transaminaze, VSH; testele hepatice(HBsAg+HCV) depisteaza hepatita B, C ; testul HIV; VDRLtestare sifilis; - analiza TORCH: depisteaza toxoplasmoza (boala parazitara care poate determina afectiuni cerebrale la fat si duce la pierderea sarcinii), citomegalovirus (infectie ce da malformatii congenitale copilului), listerioza (boala ce ii poate cauza copilului la nastere septicemie), chlamydia si herpesul (pot recidiva in sarcina si trebuie tratate), rubeola (este foarte pericolasa in sarcina, determina malformatii fatului), mycoplasma, ureaplasma; 2. test - examen ginecologic consult BabesPapanicolau determina secretie vaginala - depisteaza anumite Consult si prezenta infectii si analize pelvic; celulelor canceroase; boli tranmisibile sexual;

3. Analize urina - sumar urina si urocultura: indica prezenta sau absenta unei infectii la nivelul tractului urinar; Schimbari in stilul de viata Sarcina poate duce la o serie de schimbari in activitatea zilnica si in relatiile interumane. - regimul alimentar si cresterea in greutate necesita mai multa atentie decat in mod normal, o cura de slabire nu este nicicum potrivita in timpul sarcinii; - sexul nu cauzeaza probleme in cazul unei sarcini fara complicatii; interesul sexual se schimba deseori in timpul diferitelor perioade ale sarcinii. Daca exista ingrijorarea expunerii la o boala cu transmitere sexuala sa se evite contactul sexual sau sa se foloseasca prezervativul; - schimbarile in relatia cu partenerul sunt inevitabile, deoarece intreaga atentie a mamei este concentrata asupra sanatatii proprii si a viitorului sau copil; - exercitiile fizice ajuta corpul sa faca fata cat mai bine perioadei de sarcina, nasterii si recuperarii ulterioare. Activitatea fizica moderata, cum ar fi plimbarea, este ideala pe perioada sarcinii; - mersul la serviciu sau la scoala, daca nu este foarte solicitant, de obicei nu determina nici o problema pe perioada sarcinii; pe masura ce sarcina avanseaza, se poate reduce perioada de munca daca femeia insarcinata simte nevoia acestui lucru; - calatoriile sunt sigure pana in ultima perioada a sarcinii; daca exista nelamuriri in legatura cu acest lucru este bine sa se consulte medicul. In timpul celui de-al treilea trimestru este bine ca femeia insarcinata sa nu fie foarte departe de spital, pentru a putea ajunge in timpul cel mai scurt la doctor in cazul unor schimbari neasteptate, care necesita ingrijiri medicale; - purtarea centurii de siguranta este foarte importanta pentru a oferi protectie femeii insarcinate si

copilului acesteia; - purtarea din timp a unei discutii cu ceilalti copii despre venirea noului nascut ajuta familia sa se adapteze mai bine noilor cerinte. Ecografia in sarcina In ultimele decenii tehnica medicala a evoluat atat de mult, incat astazi cu ajutorul ecografelor moderne iti poti vedea copilul inca inainte ca acesta sa se nasca. La ecografele moderne 3D si 4D poti vedea imagini fidele ale bebelusului tau, astfel incat pe ecranul ecografului il poti privi cum clipeste, cum inghite, cum doarme, cum zambeste sau cum isi suge degetul. Datorita noilor facilitate ale ecografului poti pastra aceste imagini, primele fotografii din albumul micutului, si chiar il poti inregistra pe DVD. In ce etape ale sarcinii se face ecografie - Prima ecografie a bebelusului este bine sa fie facuta cat mai devreme, inca din primele saptamani de sarcina, si are ca obiectiv confirmarea sarcinii, de a exclude posibilitate de sarcina extrauterina, de a verifica daca sarcina este unica sau gemelara, de a stabili corect varsta gestationala a embrionului si data probabila a nasterii. - Cea de a doua ecografie e bine sa fie facuta in jur de 12-14 saptamani. Screening-ul va arata daca fatul are sau nu sindromul Down. La cea mai mica suspiciune, medicul poate solicita analize genetice, triplul test si amniocenteza, noi nu recomandam testele amniocenteza si triplu test datorita faptului ca sunt periculoase pentru sarcina, si au o precizie foarte scazuta. - In jurul varstei de 18-22 saptamani, se face de obicei ecografia de morfologie fetala, cu scopul de a detecta prezenta sau absenta malformatiilor fetale, se apreciaza ritmul de crestere si dimensiunile fatului si daca este posibil se stabileste si sexul copilului. - O alta ecografie este indicata la varsta de 34-36 de saptamani, cand copilul este masurat si cantarit, iar medicul evalueaza pozitia fatului si gradul de maturitate al placentei si daca sunt semne de suferinta fetala. - Ultima ecografie se face la 40 de saptamani, chiar inainte de nastere, ecografia monitorizeaza miscarile fetale, respiratia copilului si volumul de lichid amniotic. Exista si situatii de urgenta medicala cand sunt necesare si ecografii suplimentare: dureri abdominale, sangerare vaginala, cresterea insuficienta a fatului, prezenta unor malformatii fetale, anomalii ale placentei si lichidului amniotic, miscari modificate ale copilului. Pe langa aparatura folosita pentru ecografie este importanta si pregatirea medicului ce interpreteaza ecografia. Relatia cu partenerul pe perioada sarcinii In mod normal, daca vorbim de o "sarcina planificata" inseamna ca deja, tu si partenerul tau ati dicutat sau v-ati lamurit multe din neintelegerile pe care le-ati avut. In aceasta categorie intra chestiunile de comunicare, incredere, financiare, intime sau sexuale, totusi dintre toate acestea, comunicarea este cea mai importanta si cea care trebuie analizata cel mai atent. Si cum sarcina nu poate face decat sa accentueze probleme de comunicare, chestiunea trebuie luata foarte in serios. In primul rand, trebuie sa vorbim despre asa numitele probleme "predictibile" sau "impredictibile" care apar pe parcursul sarcinii care produc anumite comportamente in cadrul relatiei. Prin asta nu trebuie inteles adliteram ca schimbarile provocate de sarcina sunt vinovate de toate reactiile pe care le ai, dar ele joaca un rol fundamental in actiunile tale. Spre exemplu, atunci cand esti insarcinata (desi acesti factori

sunt diferiti de la femeie la femeie) poti experimenta greturi matinale, stari de epuizare, dureri de spate si de articulatii, schimbari de stare, o sensibilitate crescuta, pierderi de memorie pe termen scurt, cresteri sau scaderi ale apetitului sexual, o slaba imagine de sine, pofte alimentare ciudate, dureri de sani, cresteri in greutate precum si o crescuta necesitate de somn. Toate aceste simptome negative iti vor afecta in mod vizibil modul in care interactionezi si comunici cu cei din jur. Probabil ca in acest fel s-a format si imaginea femeii insarcinate plina de toane. Insa, tu stii ca aceste lucruri se vor intampla si ele nu trebuie sa te ia pe nepregatite. Spre exemplu, daca simti o scadere a energiei ca si cand ai vrea sa tragi un pui de somn, trebuie sa fii sigura ca nu vei avea starea necesara pentru a lua o decizie corecta. Asa ca, in loc sa iei acum o hotarare pe care mai tarziu ai putea sa o regreti este de preferat sa iti asumi starea pe care o ai si sa te culci oentru a-ti recapata fortele. Pe de alta parte, ce faci daca o chestiune spontana, cum ar fi o repriza de plans ce apare pe neasteptate? Pentru ca, da, femeile insarcinate simt uneori nevoia sa planga fara nici un motiv. Nu este o chestie care apare dintr-un motiv obiectiv si poate fi declansata chiar si de un lucru la fel de stupid ca, de exemplu, o reclama la televizor sau de o cauza complet neprevazuta cum ar fi o rafala de vant. Cum te descurci in cazul asta? Ce faci pentru a-ti proteja partenerul si relatia voastra de asemenea situatii? Este greu si este nevoie de o anumita disciplina, de o autoevaluare periodica in care sa iti verifici starea psihica si fizica. Evalueaza-ti modul in care te simti si fii obiectiva. Poti fi energica si fericita, incantata chiar sau te poti simti epuizata, derutata si lipsita de orice licar de fericire. Iar daca starea ta nu este tocmai buna, este mai indicat sa te menanjezi sa eviti sa te aglomerezi cu activitati ce mai pot astepta si sa eviti sa te manifesti negativ in fata partenerul tau, mai ales daca stii ca dupa ce va trece furtuna vei incepe sa regreti unele lucruri spuse. Exista insa si solutii complementare la verificarea periodica a starii personale despre care am vorbit mai sus. Vorbim aici despre exercitii fizice, ore de somn zilnic, consumul de gustari pline de nutrienti, rasfatul ocazional cu o manichiura sau pedichiura ori chiar lectura unor carti cu incarcatura pozitiva. Departe de a fi ultima pe lista, comunicarea deschisa cu partenerul tau trebuie sa joace un rol major atat in viata ta cat si in a lui, avand in vedere ca, numai asa puteti trece peste toate obstacolele emotionale si fizice pe care sarcina ti le impune.

Primele zile de viata ale unu nou nascut


Orict de multe cri de specialitate ar fi citit, orici bebelui ar fi avut n jur, la oricte investigaii, controale i discuii cu personalul medical ar fi participat n timpul sarcinii, o mam nu e niciodat pe deplin pregtit pentru momentul n care i ine pentru prima dat copilul n brae De aceea, primul ei gnd este s i asculte cele dinti ipete, s i numere degetelele minuscule sau s l pipie pentru a se convinge c totul este n ordine. Copilul mult-ateptat s-a transformat dintr-o fiin ideal ntr-una real i dintr-o dat l privim cu ali ochi, netiind ntotdeauna s aplicm cunotinele noastre teoretice despre acest subiect, s distingem ce este normal n aspectul i comportamentul su i ce nu. Oasele craniului nu sunt perfect sudate n mod sigur, el nu arat ca bebeluii fotogenici, aprui pe ecranele televizoarelor sau n paginile revistelor. Copilul este o fiin cu caracter i nevoi speciale. Va ajunge ntr-o zi s ne semene i greutile

noastre se vor sfri ncet-ncet. Dar pn atunci, s facem cunotin cu nou-nscutul! Dup natere, mai ales dac aceasta a decurs pe cale vaginal, cu traumatismele mecanice aferente, sau chiar prin cezarian, copilul este tumefiat, cu trsturile deformate, agitat, acoperit cu lichid amniotic i snge, precum i cu o substan glbuie, grsoas, numit vernix cazeosa. nc de la nceput, capul atrage atenia prin dimensiunile lui, circumferina lui (31-36 cm) fiind cu 2 cm mai mare dect cea a toracelui (30-35 cm), uneori prinii creznd eronat c acest aspect este provocat de vreo boal. Craniul este alungit, uor deformat, modificrile disprnd n cteva zile, deoarece oasele craniului nu sunt perfect sudate. Tot din aceast cauz, pe capul copilului exist dou zone moi, neosificate, numite fontanele. Una este situat anterior, are form rombic, de 2-5 cm, i una posterioar, mai mic, de form triunghiular. La nivelul lor se simt pulsaii ritmate de btile inimii, lucru care nu trebuie s ngrijoreze. Ele se vor nchide n jur de 6 luni, cea posterioar, i la un an i jumtate, cea anterioar. Pe cap poate aprea o zon de tumefacie hemoragic a pielii capului, un fel de ,,cucui", care dispare n cteva zile sau o umfltur produs de un hematom la nivelul oaselor craniene, fr modificri ale pielii, care poate persista mai multe luni. Ambele se vor rezolva spontan i sunt datorate traumatismelor mecanice inerente procesului naterii. Faa, nasul, ochii Faa copilului este umflat dup natere, din cauza traumatismului i edemelor (reteniei lichide), dar se va recontura n cteva zile. Copiii au deseori nasul aplatizat i urechile deformate, czute. Uneori, pleoapele sunt att de tumefiate, nct copilul nu deschide ochii. El poate fi stimulat s o fac fiind inut ridicat, cnd, ca reflex, are tendina de a deschide ochii. Ochii sunt roii, din cauza unei hemoragii subconjunctivale, care dispare spontan n cteva zile. Copiii vd de la natere, dar probabil nu focalizeaz bine, de aceea uneori privesc ncruciat n primele 2-3 luni de via, fenomen care va disprea, de asemenea, spontan. Cei care la natere au ochii de culoare nchis vor pstra aceast nuan, dar cei cu ochii albatri sau verzi pot suferi o schimbare, o nchidere a acesteia, astfel nct culoarea definitiv apare dup 3-6 luni. Respiraia Respiraia copilului este uoar, superficial, cu frecvena de 60/minut, uneori mai mult dac ip sau e agitat. n timpul somnului, poate aprea aa-zisa ,,respiraie periodic", n care copilul nu respir 5-10 secunde, inspiraia relundu-se spontan. Cile respiratorii ale copilului sunt nguste, astfel c orice acumulri de secreii pot determina zgomote respiratorii, care nu sunt ns cauza unei afeciuni. Imediat dup natere, frecvena cardiac a copilului este mare, putnd ajunge la 200 de bti pe minut. Dup cteva ore se stabilizeaz la 120-140 pe minut, crescnd uneori dac copilul plnge sau e supranclzit. Toracele copilului fiind subire se pot observa btile inimii. Abdomenul este plin, rotund, marcat de restul cordonului ombilical, care se va detaa n 7-10 zile de la natere. Uneori, se poate dezvolta o hernie ombilical, cnd printr-un orificiu la acest nivel poate ptrunde o poriune de intestin, mai ales cnd copilul ip. Aceasta se vindec uneori spontan n primii ani de via, alteori fiind ns necesar o corecie chirurgical. Prin peretele subire, se pot observa micrile peristaltice intestinale. n general, prima miciune are loc n primele 24 de ore i primul scaun n primele 24-36 de ore. De obicei,

copilul ine pumnii strni, coatele ndoite, membrele inferioare flectate. Uneori, prinii observ c picioruele copilului sunt curbate, dar acest lucru se datoreaz, de obicei, poziiei intrauterine i va disprea n timp. Dup natere, copilul este vnt, dar apoi pielea sa devine roz. Se pot observa echimoze (vnti), zgrieturi, petesii (mici pete provocate de trecerea sngelui prin pereii vaselor din piele), care dispar n 1-2 sptmni. n cea de-a 3-a sau a 4-a zi, apare icterul fiziologic, care dureaz cam 10 zile. Pielea copilului se nroete n timpul plnsului sau defecaiei. De asemenea, din cauza tulburrilor de vascularizaie pot aprea pasager pete palide sau roii pe piele sau nvineirea extremitilor. Pr subire, organe genitale tumefiate Pe pielea copilului este un pr subire numit lanugo, dezvoltat mai ales pe fa, umeri, spate, care dispare n cteva sptmni. Att la fetie, ct i la biei, snii i organele genitale externe pot fi tumefiate la natere datorit expunerii la estrogenii materni. Fetiele pot avea o scurgere albicioas sau sangvinolent. Bieii au scrotul mrit, tumefiat. Uneori se formeaz acolo o colecie lichid (hidrocel) care dispare n cteva luni. Testiculele pot fi coborte sau nu n scrot, uneori palpndu-se pe canalul inghinal. Bieii prezint la natere fimoza fiziologic (penisul acoperit permanent de prepu), astfel c manevrarea i curarea trebuie s se fac atent. n primele luni copilul doarme mult. El reacioneaz la zgomote i lumin puternic, la durere sau manevre neplcute. Nou-nscutul prezint reflexul de agare (un deget sau obiect pus n palm va produce strngerea degetelor), reflexul de sugere (la atingerea buzelor i obrazului), reflexul Moro (la un zgomot sau micare brusc i ndeprteaz i ntinde braele, pentru ca apoi s le aduc n fa, ca ntr-o mbriare), reflexul de mers automat (dac este susinut i atinge cu talpa o suprafa, schieaz civa pai, chiar dac nu au legtur cu mersul efectiv). Dac i este ntors capul ntr-o parte, el extinde braul i membrul inferior dinspre fa i flecteaz membrele de pe cealalt parte a corpului. De asemenea, copilul sughite, strnut, tuete n mod reflex, fr ca acestea s aib o semnificaie patologic. El prezint un tremor al membrelor, pus pe seama incompletei maturizri a sistemului nervos. Primele zile dup natere, cu temerile i ntrebrile ei, sunt o perioad minunat, de cunoatere i relaionare cu nou-nscutul, care va pune bazele unei legturi eseniale i perpetue. n lunile urmtoare, fizionomia i aspectul su fizic vor suferi modificri radicale, funciile sale fiziologice se vor perfeciona, iar interaciunea cu cei din jur va evolua miraculos de la o zi la alta! Nou-nascutul depune reale eforturi pentru a se adapta de la viata intrauterina la cea extrauterina. Cand are loc prima inspiratie, copilul incepe sa tipe. Acesta este oarecum semnul ca totul este in regula. Imediat, el va incepe sa isi miste mainile si piciorusele, pastrand insa pozitia cu care a fost obisnuit 9 luni de zile. Poti fi izbita de culoarea rosie a pielii bebelusului, de faptul ca unghiile sunt crescute sau ca sunt prezente unele deformatii ale capului, mai ales cand travaliul a fost mai lung si mai greu. Toate aceste mici semne de ingrijorare dispar la cateva zile. Pe pleoapa superiora, pe nas si pe ceafa, unii nou-nascuti pot avea pete rosii care par sa se stearga cand sunt apasate cu degetul, dar care dispar complet dupa cateva luni. O zona foarte sensibila si moale la pipait se afla in zona crestetului capului, numita si fontanela superioara sau moalele capului. O alta regiune moale si sensibila poate sa fie si inspre ceafa, zona

numita fontanela posterioara sau fontanela mica. Aceste regiuni moi se datoreaza lipsei de osificare, situatie normala in ceea ce priveste fontanela anterioara, pana la 12 14 luni. Greutatea normala Greutatea normala a unui nou-nascut variaza, astfel ca fetitele au o greutate cuprinsa intre 2900 si 3300 de grame, iar baieteii intre 3000 si 3500 de grame. Un copil care la nastere are o greutate intre 2500 si 2800 de grame este un copil subponderal, in timp ce nou-nascutul sub 2500 de grame, este prematur. Totusi, unii copii pot avea o greutate cuprinsa intre 4000 si 4500 de grame. Primele 7 zile de viata In prima saptamana dupa nastere, bebelusul va dormi aproape permanent (19-20 de ore), un somn calm, fara sa fie deranjat de zgomote mici si medii sau lumina. Nu plange cand se trezeste, dar, atunci cand nu este ingrijit cum trebuie sau se imbolnaveste, plange la trezire, perioada de veghe este mai mare si este mai agitat decat de obicei. In astfel de cazuri, trebuie anuntat medicul. Chiar fiind sanatos, copilul poate avea unele manifestari care te pot ingrijora atat pe tine cat si pe tatic, caci in fond, cine nu ar fi alarmat vazandu-si puiul suferind? Plansul, tipetele, tresaririle, varsaturile, icterul, scaderea in greutate, uneori febra iti pot da de gandit. Pentru a-ti ajuta pruncul sa se adapteze cat mai bine si mai repede la noua lui viata, trebuie sa stii cum sa gestionezi astfel de situatii, dand mereu dovada de prudenta si stapanire de sine si aplicand intotdeauna masurile igienice indispensabile dezvoltarii armonioase a copilului. Colica reprezinta plansetul puternic si persistent, care apare la sugarii cu varsta intre 3 saptamani si 3 luni. Cat de mult plange copilul intr-un mod excesiv sau extrem, este un lucru subiectiv si difera in functie de perceptia celui care il ingrijeste. In orice caz, medicii pun diagnosticul de colica, la un copil in plina stare de sanatate care de mai mult de 3 saptamani, plange mai mult de 3 ore pe zi, mai mult de 3 zile pe saptamana, cu o intensitate mare, tipica varstei. Este foarte greu de consolat un sugar cu un episod de colica odata ce aceasta a debutat. Sugarii care au colici plang mai mult decat ceilalti copii. Atunci cand plang, isi misca mainile si picioarele, sunt agitati si par a avea dureri. Uneori ei isi incordeaza mainile si picioarele dupa care le relaxeaza. Ei se pot inrosi sau invineti din cauza plansului. Atunci cand sugarul plange mai mult de 3 ore pe zi, cel mai probabil plansul se datoreaza colicilor. Sugarii cu colici devin agitati spre sfarsitul zilei, dar colica poate debuta in orice moment al zilei. Ei pot plange in reprize dar si continuu pentru o perioada mai lunga. Atunci cand plang, ei inghit aer, astfel incat se baloneaza si burtica lor se va umfla si va deveni mai tare, ceea ce le creste si mai mult disconfortul. Nu se stie sigur care sunt cauzele colicilor. Sugarii care au colici sunt sanatosi, deci nu sunt determinate de anumite boli. Colicile nu sunt cauzate de felul in care este ingrijit sau manevrat sugarul. Deci nu este vina parintilor. Colicile pot fi determinate de o durere de stomac sau de temperamentul sugarului. Sugarii cu colici par a fi mai receptivi si mai sensibili decat alti sugari la factorii din mediul inconjurator. Exista cateva lucruri care pot fi facute pentru a linisti sugarul. Acestea pot include schimbarea alimentatiei sau pozitia in care sunt tinuti copii in brate. Pot fi incercate urmatoarele sfaturi: - punerea unei sticle calde pe abdomenul sugarului (nu trebuie sa fie fierbinte) balansarea copilului intr-un scaun special sau intr-un leagan

invartirea

copilului

(trebuie o

sa

ne

asiguram

ca baie

el

mangaierea infasurarea plimbarea plimbarea copilului

blanda sugarului cu copilului masina intr-un

a intr-o scaun

capul) calduta suzeta burticii sugarului paturica moale in carucior special pentru sugari.

isi

poate

tine

Icterul nou-nascutului Apare in primele 2-4 zile de viata si nu este nicidecum o boala, ci una din manifestarile specifice bebelusului care se adapteaza treptat la viata extrauterina. Simptomele sunt coloratia galbena a ochilor si o coloratie galben-rosiatica a pielii. De cele mai multe ori, dureaza 5-7 zile si nu este insotit de alte semne de imbolnavire, neavand nicio legatura cu hepatita epidemica sau alte boli care provoaca icter. Icterul va scadea puternic in intensitate in ziua a 7-a si va disparea complet spre ziua 11 14, fara niciun tratament. Icterul fiziologic, este o dovada a faptului ca in sange se alfa un exces de bilirubina. Bilirubina este o substanta chimica eliberata in cursul procesului normal de descompunere a globulelor rosii imbatranite. Majoritatea bebelusilor cu forme usoare de icter isi recastiga culoarea rozalie sanatoasa fara nici un tratament special. Feluri de icter la nou nascuti 1. Icterul fiziologic. Apare la bebelusii care au mai mult de o zi de la nastere, insa mai putin de o saptamana. Ce trebuie sa faceti in cazul icterului fiziologic? Va trebui sa va consultati cu medicul pediatru. Acesta va examina bebelusul si va prescrie un tratament necesar - numai daca este nevoie. In cele mai multe cazuri de icter fiziologic - nu este nevoie de nici un tratament. 2. Icterul de alaptare Icterul de alaptare poate apare la bebelusul alaptat de 2-7 zile sau mai mare si se manifesta printr-o coloratie galbuie a pielii. Ce trebuie sa facetin in cazul icterului de alaptare? Icterul de alaptare poate semnala o alta afectiune a bebelusului, care necesita tratament de urgenta. Chemati imediat pediatrul. Va fi necesara efectuarea unor teste pentru determinarea cauzei icterului la bebelus si se va stabili un tratament. 3. Atrezie biliara Atrezia biliara este un blocaj al canalelor biliare si se poate produce daca bebelusul are peste 2 saptamani de la nastere si inca are icter. Inca un semn este faptul ca scaunele au o culoare neobisnuit de palida. Ce trebuie sa faceti in cazul atreziei biliare? Chemati de urgenta medicul pediatru care va examina bebelusul si va determina cauza acestui tip de icter. Nu va alarmati insa. Unii bebelusi raman icterici o perioada mai lunga - iara cest lucru nu este periculos sau alarmant. Cum se trateaza icterul la nou-nascuti?

Bilirubina este in general inofensiva la un bebelus sanatos. Totusi, daca este lasata sa se acumuleze pina la un nivel ridicat, poate provoca leziuni cerebrale nou-nascutului. Daca nivelul sanguin al bilirubinei ste foarte ridicat sau daca bebelusul este vulnerabil (prematuritate sau o boala genetica) pediatrul poate prescrie fototerapie. Ce este fototerapia? Acest tratament implica expunerea bebelusului la o lumina speciala numita bili-lumina, timp de 1-2 zile, pentru a ajuta la eliminarea bilirubinei pina cand ficatul bebelusului se mai maturizeaza. Aceasta lumina nu produce radiatii ultraviolete. Chiar cu acest tratament, bilirubina poate sa ramana crescuta timp de mai multe zile sau saptamani. Lumina zilei, care intra prin fereastra este de asemeni de ajutor in acest caz dar nu lasati copilul in plin soare. Medicul pediatru poate recomanda tratamentul cu fototerapie acasa sau poate recomanda o internare de citeva zile in spital pentru a putea fi supravegheat in permanenta de personalul medical. Unii medici sunt de parere ca icterul de forme usoare al nou nascutilor se poate trata prin mese mai frecvente, constand din lapte de mama sau lapte praf pentru sugari, pentru a ajuta eliminarea bilirubinei prin scaun. Scaderea in greutate a micutului In primele 2-4 zile dupa nastere, nou-nascutul va pierde putin din greutatea pe care o avea la nastere. Aceasta pierdere poate fi de 5 pana la maxim 10% din greutatea initiala, procent care va fi recuperat in maxim 10 zile. Aceasta scadere in greutate este absolut normala avand in vedere faptul ca bebelusul primeste mai putin lichid decat pierde, prin urina, scaun, transpiratie, respiratie. Criza genitala a nou-nascutului 50% dintre nou-nascuti, atat fete cat si baieti, intre zilele 3-9 de viata, pot suferi unele modificari trecatoare ale glandelor mamare si organelor genitale, datorita influentei pe care o au hormonii materni patrunsi in sangele fatului. Aceste manifestari sunt asemanatoare cu cele specifice perioadei pubertatii : in cazul fetitelor, sanii se umfla si se intaresc putin, in timp ce baieteilor li se pot umfla testiculele. Aceste manifestari sunt normal si cedeaza curand. Sub nicio forma sanii sau testiculele nu trebuie apasate. Febra de sete In primele zile de viata, chiar si unui copil sanatos ii poate creste temperatura pana la 38 39 de grade, daca nu primeste cantitatea necesara de lichide. Temperatura va reveni la normal in cateva ore, prin simpla administrare de lichide cum ar fi un ceai sau apa fiarta si racita. Fii foarte atenta si urmareste cateva zile daca febra a disparut definitiv. Orice febra care persista dupa ce s-au administrat lichide sau care reapare, este semnul unei boli sau a unei infectii, astfel ca trebuie sa apelezi imediat la un medic. Plansul la sugari Orice nou-nascut plange in medie aproximativ trei ore pe zi, iar uneori urletele par ca se prelungesc la nesfarsit. Cea mai mare cota de plans este atinsa in intervalul sase opt saptamani, iar dupa aceasta varsta incepe sa scada la cel mult o ora pe zi. Nu te gandi ca pana la doua luni, cel mic va avea program de plans de trei ore pe zi, timp in care tu vei simti ca-ti pierzi cumpatul. Ori de cate ori va avea o nevoie, el te va anunta prin mici reprize de plans. Vei avea nevoie de timp, rabdare si mult studiu pentru a-ti da

seama ce reprezinta lacrimile lui. Vei observa ca experienta in aceasta meserie te va intarii, iar dupa numai cateva saptamani, vei comunica cu cel mic ca si cum ati vorbi aceeasi limba. Vei ajunge sa recunosti fiecare tip de plans, iar la primele sunete vei stii exact ce-i trebuie bebelusului tau. Pana atunci insa, vom incerca sa-ti oferim o mana de ajutor pentru a-i descifra lacrimile. Imi este foame! De la nastere si pana in preajma varstei de trei luni, un bebelus plange, in primul rand ca-i este foame. Plansul timpic de foame are o sonoritate aparte. Porneste de la cateva scancete, iar apoi devinde ascendent in intensitate pana capata aceasi ritmicitate. Modelul este unic si nu poate fi confundat: cel mic plange cateva secunde, apoi face o pauza scurta, iar plange si iar face pauza, pana cand cineva vine sa-i dea papa. Vei observa ca imediat ce-l vei lua in brate si ii vei da lapticul, se la linisti. In astfel de situati este bine sa-i studiezi si celelalte miscari pe care le face pentru a te asigura ca este vorba despre plansul de foame. De obicei, cand le este foame, bebelusii deschid guritele, isi sug degetelele si bajbaie dupa sanul mamei cand sunt luati in brate. Sunt obosit! Chiar daca, de obicei bebelusii incep sa motaie imediat ce simt ca le este somn, unii dintre ei devin atat de itirati din cauza oboselii, incat par ca nu ne mai putem intelege cu ei. Un plans de oboseala se poate recunoaste dupa tonalitatea frematatoare care creste in intensitate. Un sugar care simte ca este ora pentru nani, va casca o data la cateva minute si se va freca la ochisori. Daca esti mama neexperimentata, va trebui sa acorzi foarte mare atentie acestor semne, pentru ca, in caz contrar, cel mic va deveni atat de obosit incat iti va fi foarte greu sa-l adormi mai tarziu. Cu cat este mai obosit, cu atat iti va fi mai greu sa-l linistesti, sunt de parere specialistii. Daca bebelusul da semne ca este exagerat de obosit, adica plange de nu-l mai poti alina, du-l in camera lui sau intr-un loc linistit din casa, tine-l in brate si mangaie-l pe burtica sau pe spate pana se calmeaza. Priveste-l in ochii si lasa-l si pe el sa te priveasca, pentru ca astfel el se va simti in siguranta alaturi de tine si va adormi in cateva minute. Daca nici acest truct nu da rezultate, inainte de a-l culca, fa-i o baita. De obicei baia de dinainte de culcare ii ajuta pe cei mici sa se relaxeze. Tine-ma in brate! Este posibil ca un bebelus sa planga doar pentru ca vrea sa fie tinut in brate? Sigur ca da. Daca puiul tau inceteaza sa scanceasca in minutul in care il iei in brate, inseamna ca asta isi doreste. Gandeste-te ca pana una alta, l-ai purtat noua luni in pantec si este normal ca acum sa duca dorul acelor vremuri. Nu-ti face griji ca daca il vei lua in brate ori de cate ori plange, il vei rasfata. Pana la trei luni, nici nu se pune problema de rasfat. Unii bebelusi, pur si simplu simt nevoia de a fi tinuti in brate de mamele lor. Insa nu toti bebelusii vor sa fie mereu bagati in seama . Schimba-mi scutecul! In timp ce unii bebelusi nu suporta scutecele murdare, altii par sa uite repede de acest disconfort. Primii sunt si cei mai galagiosi cand vine vorba de schimbatul scutecelor. Oricum acesta este un aspect care se poate verifica si remedia imediat ce ai primit primul semn. Sunt foarte stresat

Daca vei observa ca micutul tau se supara atunci cand este supus prea multor stimuli, cum ar fi lumina excesiva in camera, sunete tari sau miscari bruste ( chiar si prea mult leganat in brate), studiaza cu atentie ce-l deranjeaza pentru a putea sa-i asiguri confortul care si-l doreste. Cand astfel de momente apar, incearca sa-l domolesti, asigurandu-i cel mai linistitor si calm mediu. Stinge lumina, sau trage draperiile la fereastra, elimina zgomotele din jurul lui si pune-l in patut lui. Unii bebelusi se simt confortabil atunci cand li se fixeatza o rutina a programului zilnic. Incearca sa stabilesti un orar fix de masa, de somn si de baie si ar fi bine sa-l respecti cu strictete. Vreau sa ma distrez! Este posibil ca un bebelus de sase saptamani sa se plictiseasca si sa se si manifeste in acest sens? Da. Studiile au aratat faptul ca bebelusii activi au o dorinta innascuta de a socializa cu ceilalti. Un nou-nascut iti poate arata printr-un scancet sau printr-un plans scurt ca este plictisit si ca vrea ca tu sa faci ceva in acest sens. S-ar putea ca in acelasi mod sa-ti comunice ca tot ceea ce-si doreste este sa te vada alaturi de el. Incearca sa-l distrezi cantandu-i, vorbindu-i sau jucandu-te in fata lui pentru ca el sa simta ca este inclus intr-un scenariu. Ma doare ceva! In general cel mai zgomotos plans apare atunci cand pe cel mic il doare ceva. Acest plans apare brusc si este la intensitate maxima. In astfel de situatii trebuie sa verifici cu atentie daca bebelusul se afla intr-o pozitie nu tocmai confortabila, daca si-a pris vreo mana sau un picior in scaunul lui sau in carucior. Daca totul pare in regula, iar el continua sa planga, cel mai indicat ar fi sa-l dezbraci de toate hainutele si sa cauti sursa disconfortului. Hainutele ar putea sa fie prea stramte, sau vreun fir de par sau o ata, s-ar putea sa i se fi infasurat pe unul dintre degetele de la picioare si sa-i intrerupa circulatia. Sunt bolnavior! Suntele pe care le scoate un bebe bolnavior sunt foarte diferite de plansului lui obisnuit si majoritatea parintilor stiu din instinct ca ceva nu este in regula cu cel mic. Un plans de bolnavior este slab, mai mult miorlait si insotit de o multime de semne fizice care arata acest lucru. Daca un copil pare inconsolabil, nu mai mananca ca de obicei, este tot timpul apatic si obosit sau, mai rau, are febra, vomita sau are diaree, trebuie sa consulti imediat un pediatru.

Calendarul sarcinii.
Luna 1 de sacina.

Rezultatul testului: pozitiv,felicitari esti o viitoare mamica. Trebuie sa evitii: alcoolul fumatul si medicamentele sunt interzice incepind din prima zi de sarcina!

Discuta cu medicul ginecolog despre:consultatii,primele ecografii,tratamente. Asigurate ca ai o alimentatie bogata in vitamine:Se recomanda 05-07 mg/acid folic,pentru a reduce efectele care incompleta dezvoltare a creierului fatului..........! Citeste capitolul Instructiuni pentru viitoarea mamica,din manualul VIITOAREA MAMICA! Concluzie: Odihneste-te la sfirsit de saptamina,relaxazate si asculta muzica pentru femei gravide!

Luna a 2-a de sacina.

Corpul va suporta anumite schimbari majore cum ar putea fi: aparitia starile de greata; incepe maturizarea glandelor mamare; oboseala este un factor mediu in primul trimestru de sarcina; nivelul sangvin a crescut pentru nevoile copilului; apar mici unflaturi in zona pubiana mare grija la ingrijirea intima in timpil sarcinii....

Despre ingrijirea intima va rog consultati bonus-ul de pe sit. Trebuie sa evitii: branzeturi fine de genul: camembert sau cele fermentate lapte si sucuri nepasteurizate; carne cruda sau semipreparata, incluzand cremvursti (hot-dogs) sau mezeluri; oua crude sau mancarurile care le contin; peste crud; pateu de ficat,pasare,vegetal etc! Concluzie: Mama poate fi tare dezorientata in aceeasta perioada cei din jur. Nu o lua ca pe ignoranta, ci mai bine gandeste-te ca poti trece peste toat aceste cu bine consultind manualul complet Viitoarea Mamica,pentru mai multe informatii...!

Luna a 3-a de sacina.

Cresterea in greutate devine deja viziblila dar asta pentru ca se pregateste pentru gazduirea copilului tau! Copilul asoara acum aproape 116 mm si cantareste 80 grame. Apar primele semne ca copilasul este sanatos. Scade riscul de a mai fi posibil avortul spontan. Oboseala tinde sa dispare la sfirsitul aceestei luni. Sfaturi: este bine sa te odihnesti o data pe zi; sa faci o pimbare in aer liber ti-ar prinde foarte bine: o alimentatie foarte buna este recomandata in aceeasta perioada! Iti recomand sa consulti capitolul din manualul Viitoarea Mamica Totul despre sarcina! Concluzie: Te afli in saptamina 14 in trimestrul 2 de sarcina,apar intrebari despre maternitatea unde o sa nasti,vrei mai multe informati despre sarcina,vrei sa sti cum sa nasti si multe altele te asteptam sa consulti manualul nostrul Viitoarea Mamica.

Luna a 4-a de sacina.

In aceeasta perioada a luni apar unele schimbari majore cum ar fi:

apar pete pe fata,mameloanele se inchid la culoare,se dubleaza bataia inimi, vei observa ca respiratia devine mai grea decit inainte de sarcina, uterul va creste constant. simti prima miscare a pruncului tau! si tot odata cu miscarea copililui tau iti pui o multime de intrebari care cauti raspunsul pe internet si nu reusesti sa obti respunsul numai pe junate. De aceea iti iti vin in ajutor cu un sfat impotant consulta manualul Viitoarea Mamica pentru raspunsurile complexe pe care le meriti sa le ai!

Luna a 5-a de sacina.


In aceeasta luna spre fericirea ta dispar starile de greata,dar locul lor este preluat de catre arsurile de pe piept sau stomac. Daca apar dureri la nivelul pelvisului trebuie sa consultati zilnic medicul obstrecian. Creste volumul de singe in corp din cauza fatului,la unele femi pota aparea mici incidente la nivelul gingiilor sau al nazale cauzele fiind singerari foarte unsoare. Copilul incepe sa se dezvolte astfel incit putind sa reactioneze la unele sunete facute strident. Recomandari: Prezinta-te la medic pentru a doua ecografie. Examenul medical obligatoriu. Alimenteaza-te corect! Informeaza-te bine inainte sa consumi ceva alinemtar sau fruct.

Luna a 6-a de sacina.

Cresterea in greutate,marirea abdomenului in exterior,apar vergeturile in anumite parti ale corpului,pulsul este mai accelerat caci bebelusul are nevoie de oxigen! Transpiri in abundenta, iar o mare bucurie iti aduce atunci cind simti miscarile abundente ale copilasului tau!

Recomandari: Este bine sa asculti muzica deoarece in accesta perioada simturile fatului sunt foarte dezvoltate incit percepe sunetul a multor zgomote. Concluzie: Daca ai ales sa nu cunosti sexul copilului, poti incerca sa-l ghicesti. Exista multe teorii haioase despre sexul copilului. Daca esti prea nervos va fi fata. Daca ai reusit sa faci multe lucruri pentru casa va fi baiat...... aceeste subiecte si ideei despre numele copilului tau sau meniuri pentru copilasul tau drag,le vei gasi in manualul Viitoarea Mamica,consult-al si nu vei regreta!

Luna a 7-a de sacina.


In aceeasta perioada situatia ta se va ingreuna putin din cauza durerilor de spate care apar fregvent.Respiratia ti se poate lua in situate foarte nostime,aici se explica si marea oboseala care o ai in corp. In schimb bebelusului tau ii merge destul de dine este aproape complet dezvoltat.Simtul gustului este la fel de prezent ca si auzul ! Recomandari: stiu ca ai probleme cu grautatea picioarelor,asa ca iti recomanda sa ti le pui intr-o vanita cu apa rece,dupa care iti poti pune picioarele pe perne pentru a se relaxa. Concluzie: Daca bebelusul s-a asezat cu capul in jos, poti in sfarsit sa respiri si sa mananci mai usor .In ultimele luni de sarcina femei a ia a supra sa 7-8,5kg. In manualul Viitoarea Mamica,la capitolul Cum ma pregatesc pentru nastere?,se afla exercitile si masaje pentru ati face nasterea mai unsoara!

Luna a 8-a de sacina.

In acesta perioada de sarcina copilul se pregateste pentru a iesi in sfirsit la lumina zilei. Insa pentru tine deabea acum incepe cele mai mari emoti a perioade de sarcina. Bazinul incepe sa de dilate mai mult pentru a permite trecerea copilului din uter spre exterior. Sini incep sa se pregateasca pentru alaptare deacee deven mai grei ca si pina acum. Copilul incepe sa coboare incet spre uter asa ca vei putea sa te odihnesti mai bine. Recomandari: pentru sini este bine ca in fiecare seara inainte de culcare sa-i solicitii sotului sa te ajute cu un masaj pe sini cu o crema hidratanta,va fi o adevarata relaxare! mananca regulat si sanatos,neaparat trebuie sa ai la indemina informati despre aceest subiect. evita toate activitatile care ar putea duce la o nastere prematura! pregateste-ti bagajul de maternitate ca va suna incurind clopotelul!

Cum sa iti pregatesti bagajul si ce trebuie sa faci inainte sa iti alegi maternitatea pentru nastere consulta manualul Viitoarea Mamica.

Luna a 9-a de sacina.


Gata a sosit clipa mult asteptata, pentru ca in curind vei face cunostinta cu copilasul tau. Acesta in copilul este complet dezvoltat avind in greutate 3 kg si se pregateste pentru a face cunostinta cu cea mai importanta si draga persoana din lume adica mamicuta lui. In aceeasta luna trebuie sa fi pregatita in orice moment! Ai uneori contractii neregulate si nedureroase, mai ales seara. Este un fenomen normal: acestea contribuie la maturizarea colului uterin, ceea ce va face mai usoara dilatarea in timpul travaliului.

Ai un beneficiu din care te bucuri din plin ,poti respira mult mai unsor ca si in lunile precedente. Nasterea: Contractiile regulate si dureroase antreneaza o modificare a colului uterin si intrarea in travaliu. In cateva ore, vei putea in sfarsit sa-ti vezi copilul, sa-l atingi, sa-l mangai si sa-l saruti! Dar atentie nici o sarcina nu seamana una cu alta,difera de la persoana la alta,la nastere va reamintesc ca,conteaza foarte mult sa faceti exercitiile pentru femei gravide din manualul Viitoarea Mamica,ajuta la dezvoltarea bazinului si la mentinerea kg. Copilul poate veni in orice moment! Daca este prima sarcina si incepi sa simti contractiile, poti face o baie calda inainte de a pleca la maternitate. Puterea de relaxare a apei este incredibila!