ACORDURILE GAMELOR MAJORE

Intonarea simultana a treptelor unei game se numeste acord. In general, acordurile sunt din 3 sunete, formate din doua terte suprapuse. Sunetul pe care se cladeste acordul se numeste sunet fundamental, sau baza. al doilea la distanta de terta se numeste terta acordului, iar al treilea – cvinta lui. Daca terta este mare (2 tonuri) fata de sunetul fundamental, ACORDUL ESTE MAJOR.

Daca terta este mica (2 tonuri si 1 semiton) fata de sunetul fundamental, ACORDUL ESTE MINOR.

Daca la aceste trei sunete adaugi si octava, acordul se numeste intarit.

care va atrage inspre ea toate celelalte sunete) Treapta a II-a (RE) . Cand amandoua tertele sunt mari . Prin urmare.acordul este marit.acordul este micsorat. Trebuie stiut ca fiecare treapta a unei game poarta o denumire : Treapta I (DO).MEDIANTA SUPERIOARA Treapta a IV-a (FA) .SUBDOMINANTA Treapta a V-a (SOL) .MEDIANTA INFERIOARA Treapta a VII-a (SI) – SENSIBILA .CONTRADOMINANTA Treapta a III-a (MI) .Cand amandoua tertele sunt mici .TONICA (ea da numele tonalitatii si reprezinta centrul gravitational.DOMINANTA Treapta a VI-a (LA) . pe fiecare treapta a gamelor se poate forma cate un acord.

Astfel. acordurile gamei Do major. sunt urmatoarele: Acordurile gamei La minor armonic sunt urmatoarele: .

TREAPTA 1 – acord major TREAPTA 2 – minor TREAPTA 3 – minor TREAPTA 4 – major TREAPTA 5 – major TREAPTA 6 – minor TREAPTA 7 – micsorat In gama minora avem urmatoarele tipuri de acorduri: treapta 1 – minor treapta 2 – micsorat treapta 3 – marit treapta 4 – minor treapta 5 – major treapta 6 – major .Recapitulam: In gama majora avem pe treptele principale (1.4.5) acorduri majore.

treapta 7 – micsorat INLANTUIREA ACORDURILOR Fiecare sunet din gama indeplineste o anumita functiune. Acordul in care se gaseste sensibila. 1) = SOL-SI –RE se va Acordurile ce contin semitonurile (mi-fa sau si-do) se vor rezolva de preferinta in urcare (mi spre fa si si spre do).MI (tr. nu ne putem opri pe un acord de treapta a 7-a. . ceea ce face ca inlantuirea lui sa fie in raport fata de altul. Fiecare acord isi cauta o anumita”rezolvare” (de ex.DO. ea fiind sensibila si simtim nevoia sa urcam la treapta a 8-a). Celelalte sunete pot ramane pe loc sau urca la ton. va trebui OBLIGATORIU sa se inlantuie cu acordul tonicii. De ex acordul treptei a 5-a din Do rezolva in SOL.

Aceste reguli trebuie sa le avem in vedere si in cazul sunetelor alterate. Cvinta micsorata se poate rezolva in terta mare: . Stim ca nota cu # este sensibila in urcare. … iar cea cu b in coborare.

. e formata din inlantuirea acordurilor I-V: sau IV-V. acea oprire poarta numele de SEMICADENTA.Sfarsitul unei prime fraze muzicale se face de cele mai multe ori pe acordul treptei a 5-a. Semicadenta deci.Cea de a 2-a de obicei se termina pe acordul treptei 1. Cand fraza se termina pe treapta a 5-a. Oprirea pe trapta I poarta numele de CADENTA AUTENTICA.

Ea se foloseste de cele mai multe ori in minor. .I se formeaza ceea ce se numeste Cadenta plagala. In momentul in care folosim acorduri I-IV . IV.Ea se formeaza in momentul in care facem inlantuirea treptelor V-I.

. sau. la modulatii :) .Dupa ce ne intra in reflex inlantuirile treptelor principale. se poate face inlantuirea acordurilor pe treptele I-IV-V-I in absolut toate gamele majore si minore cu diezi si bemoli. . putem trece si la trepte secundare. avand insa grija la armura gamei (vezi capitolul Armuri)….Dupa aceste modele.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful