BREATHING LESSONS Q&A

Your name: Date: Michael Wakefield 2/25/06

Use this interview sheet to keep track of the people to whom you speak and what they say. Use a new sheet for each interview.

s 1. WHEN HE ENTERED THE EMERGENCY ROOM, TOM’S
HEARTBEAT RATE WAS HOW MUCH GREATER THAN THE AVERAGE HEARTBEAT RATE IDENTIFIED IN CLASS?

s Answer:
• Tom’s was 130bpm, 70-75bpm is considered average. His was 60bpm higher than normal.

s 2. GIVEN ONLY HIS HEARTBEAT RATE, WOULD YOU EXPECT
HIS BLOOD PRESSURE TO BE HIGH, LOW OR JUST WHAT IT SHOULD BE? o Answer: • High

s 3. TOM WAS HYPERVENTILATING. WHAT SHOULD HAVE BEEN
HAPPENING TO TOM’S BLOOD LEVELS OF CARBON DIOXIDE? o Answer: • Lowering

s 4. TOM HAD A BLOOD CLOT IN HIS LUNGS. WHY WAS THE
CLOT CALLED AN EMBOLUS AND NOT A THROMBUS? o Answer: • The blood clot had traveled from the originating location (thrombus) in his leg.

s 5. WHY DOES A PERSON FEEL SHORTNESS OF BREATH JUST
BECAUSE THERE IS LESS BLOOD FLOWING TO THE LUNGS? o Answer: • The lungs detect less blood flow and constrict the alveoli capillaries. As a result the person will feel shortness of breath.

s 6. WHEN CARBON DIOXIDE ACCULMULATES IN AN ACTIVE
MUSCLE, THE BLOOD VESSLES DILATE IN ORDER TO BRING IN FRESH OXYGENATED BLOOD. THIS IS CALLED AUTOREGULATION.  A: HOW DO BLOOD VESSELS IN THE LUNGS RESPOND TO EXCESS BLOOD LEVELS OF CO2? o Answer: •  They dilate to allow for O2/CO2 gas exchange with the aveoli in the lungs.

B. HOW DO THE AVEOLI RESPOND TO LOW BLOOD FLOW? o Answer • They constrict to reduce surface area.

C. WHAT IS ACCOMPLISHED BY THESE TWO ADJUSTMENTS? o Answer: • Ventilation-Perfusion.

s 7. “THAT SETS UP A VICIOUS CYCLE OF NO BLOOD FLOW
LEADING TO NO AIR FLOW LEADING TO NO BLOOD FLOW ETC.” WHAT KIND OF A FEEDBACK CYCLE IS THIS? o Answer: • Negative feedback cycle.

s 8. WHAT IS PROBABLY HAPPENING TO THE BLOOD PRESSURE
IN TOM’S PULMONARY VESSELS? o Answer: • Decreasing due to the blockage in his lower extremities.

s 9. BASED ON YOUR ANSWER TO THE PREVIOUS QUESTION,
WHAT ABNORMAL LUNG CONDITION IS TOM GOING TO DEVELOP AND WHY? o Answer: • • Respiratory Acidosis Unable to get rid of CO2 in the blood

s 10. BASED UPON WHAT YOU HAVE LEARNED IN CLASS, WAS
TOM’S BLOOD PRESSURE NORMAL?

o

Answer A: • Could be considered normal but not for someone of his age and size.

s 11. THE ARTICLE IS MISLEADING. WHY DO YOU GIVE A PATIENT
HEPARIN? o Answer: • As an anticoagulant, usually during a blood transfusion.

s 12. WHAT SHOULD YOU GIVE TOM TO GET RID OF A CLOT HE
ALREADY HAS? o Answer: • TPA or Streptokinase.

s 13. FROM LAST QUARTER, WHY WAS TOM FEELING PAIN IN
THE LOWER ABDOMEN? o Answer: • The clot triggered inflammation in his lower extremities.