Educatia antreprenoriala Ne-am pus intrebarea inainte de a ajunge la liceu sa urmam un profil uman sau unul real.

Ne intrebam in continuare ce anume sa urman dupa terminarea liceului . Ce vom face dupa ce vom termina studiile. Ne va place profesia aleasa sau va trebui pe parcurs sa ne adaptam si sa realizam altceva. Pentru a avea raspunsuri la toate aceste intrebari a fost introdus in planul de invatamant Educatia antreprenoriala. Cei mai multi dintre noi, atunci cand incearca o experienta noua, simt o anumita curiozitate , chiar o anumita neliniste in raport cu ceea ce urmeaza.Am dori, daca este posibil , sa anticipam cat este vag ceea ce ne asteapta , sa dobandim o anumita siguranta in raport cu drumul care urmeaza. Poate fi cazul si cu aceasta noua disciplina Educatia antreprenoriala . Educatia antreprenoriala este, deci, necesara deoarece aceasta contribuie la formarea si consolidarea unui set de competente (cunostinte, abilitati, atitudini) care conduc la :  Cunoasterea si aprecierea corecta a posibilitatilor personale ;  Orientarea activa in mediul economic si social de-a lungul intregii vieti ;  Adoptarea unor decizii optime in raport cu informatiile disponibile in momentul respectiv;  Manifestarea unui comportament orientat spre realizarea personala, valorificarea propriului potential si construirea unei cariere de success;  Constientizarea dinamicii mediului economico-social si a responsabilitatii fata de calitatea acestuia. De ce este importanta studierea educatiei antreprenoriale :  Intelegerea problemelor economice in perspectiva interesului personal si a interesului comunitar.  Gestionarea eficienta a resurselor  Orientarea catre schimbare, gandire critica si abilitati de luare a deciziilor  Deschiderea fata de obtiunile de dezvoltare profesionala. Educatia antreprenoriala , care vrea sa aduca in discutie un subiect mult discutat, un subiect care cu ani in urma nu putea reprezenta, in niciun fel , o tema de discutie. Este vorba de intreprinzator , de actiunea acestuia si de spiritul acestei actiuni , anume cel antreprenorial. Intr-un fel a fi intreprinzator reprezinta o experienta unica , chiar provocatoare care poate aduce sadisfactii deosebite, dar presupune si riscuri , iar de aici si posibilitatea esecului. A avea initiativa inseamna astfel a demara o activitate economica avand cunostiinta existentei atat a posibilitatii succesului , cat si a esecului. Inteprinzatorul este atunci persoana capabila sa identifice o posibilitate de actiune economica, manifestarea efectiva semnificand simultan asumarea riscurilor de acea actiune economica.

respectiv capacitatea de a initia si desfasura activitati economice prin asumarea constienta a riscurilor asociate acestora.garantarea uniformităţii produsului şi a calităţii). Antreprenoriatul trebuie privit drept activitate pusă în slujba obiectivelor companiei şi subordonat scopului acesteia . Un întreprinzător nu este o persoană care îşi asumă riscuri sălbatice. A avea spirit antreprenorial reprezinta atunci modul de a fi al unora dintre noi . Mai importantă decât expertiza este adaptabilitatea şi răspunsul adaptativ la mediul de afaceri. de a face faţă eşecurilor. a disponibilitatilor de a avea initiativa personala si de a-si asuma riscuri.cofondator la “Apple Computers” a fost un simplu inginer la Hewlett Packard).maximizarea profitului. Antreprenoriatul este un mod prin care un individ isi castiga existenta . Pe măsură ce termenul „antreprenor" a început să fie folosit tot mai des în contextul dezvoltării economice. Un întreprinzător nu este neapărat un expert în domeniu. psihice sau sociale) . de a negocia faţă în faţă. dar susţinute de calitate şi consecvenţă (Exemplul: McDonalds . Indiferent de perioada socială la care vom face referire. • Antreprenorul este un initiar nu numai in domeniul economic. este o munca. vom demonstra că spiritul antreprenorial a fost. • Antreprenorul isi asuma riscurile derivate din actiunea sa (materiale. Pe langa anumite trasaturi de personalitate el se cultiva prin activitati care conduc la cresterea increderii de sine a tinerilor . chiar daca acesta este cea mai extinsa arie de manifestare a spiritului antreprenorial . sociale sau morale. • Antreprenorul este un inovator (in sensul ca exploteaza noi combinatii a ceea ce exista deja . psihologice. Un întreprinzător nu are întodeauna un plan grandios sau o viziune strategică asupra afacerii la început de drum. o ocupatie. este şi va fi prezent. Sunt suficiente inovaţii mici. de pe urma careia urmareste sa obtina profit si isi asuma in mod constient o serie de riscuri inerente acestui tip de activitate. de a se afirma in domeniul afacerilor ca antreprenor de succes. Un întreprinzător nu deţine o “invenţie tehnologică de vârf”. sensul şi caracteristicile sale au primit o atenţie din ce în ce mai mare. Ceea ce contează este realizarea unor distincţii notabile în furnizarea unor produse. Definitia precizata atrage atentia asupra a patru aspecte. • Antreprenorul isi manifesta spiritul antreprenorial in vederea obtinerii anumitor satisfactii :materiale . ci una surprinzător de eficientă în “distribuirea riscului” şi asupra altora. Rolul antreprenorului si antreprenoriatului in societate Antreprenorul este o persoana care organizeaza si gestioneaza o activitate de afaceri .Spiritul antreprenorial nu este o calitate innascuta. necalculate. . mai importantă este capacitatea de a lua decizii rapide. uneori având chiar un background slab (Exemplu: Steve Wozniak .

cu ajutorul ca ruia personalitatea. Alegerea traseului profesional Problema alegerii traseului profesional şi de viaţă.Manifestarea spiritului antreprenorial poate fi favorizata sau dimpotriva . care vine cu anii. se poate constata nivelul lui de matuirzare socilă. ascensiunea socială. După faptul. nu conştientizează pînă la urmă toate consecinţele deciziilot luate în tinereţe. de măsura în care vom participa la întreaga acitivtate creativă a zilelor noastre. poate. ci pe reprezentările privind viitorul lor şi viitoarea societate în care vor trăi. Cu cît mai clară şi chibzuită va fi imaginea viitorului în conştiinţa tinerilor. Alegerea profesiei este prima verigă în lanţul alegerilor de mai departe legate de muncă. este luată de tineri sprijinindu-se nu pe experienţa de viaţă. . Din cele expuse mai sus putem determina ca : orientarea profesionala î n societate dintrun scop tradit ional formal-declarativ pedagogic s colar devine un instrument necesar. vine cu toată acutitatea în faţa omului în acea vîrstă. cînd îşi detemină orientările esenţiale ale traseului vieţii sale. poate determina nivelul aspirat iilor sale pe piata muncii. O orientare profesionala corecta devine pentru orice vî rsta fundamentul “imunita t ii‘ sociale s i profesionale a personalitatii pe piata muncii. bunăstarea materială şi dezvoltarea spirituală. Numai de noi depinde cum va arăta viitorul. ce atitudine are omul faţă de viitorul său în tinereţe. defavoritata de doua categorii de factori : • Factori macroeconomici -starea generala a economiei -rata inflatiei . crearea familiei. De la această primă alegere începe traseul de viaţă independent al omului. cu atît mai responsabil vor lua ei decizii în prezent. cînd el. Prima decizie. pe parcursul întregii vieti.accesul la capital -reglementari juridice • Factori microeconomici -competenta antreprenoriala -resursele umane -atitudinea fata de munca -planificarea. afirmă acelaşi autor.rata dobanzii . importantă şi independentă.

Rosu – eu citesc Roz-Vlad Verde – Vali Mov-nicolas\ Negru-emanuel .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful