PROIECT DIDACTIC

UNITATEA DE INVATAMANT: SCOALA CU CLS.I-VIII, UNIREA, jud. CALARASI DATA: 24 NOIEMBRIE 2010 CLASA : a II-a PROPUNATOR: înv DUMITRACHE GEORGETA ARIA CURRICULARA: Limbă şi comunicare DISCIPLINA: Limba şi literatura română UNITATEA DE INVATARE: SUBIECTUL LECTIEI:COMUNICAREA ORALA TIPUL ACTIVITAII: FORMARE DE PRICEPERI SI DEPRINDERI SCOPUL ACTIVITATII:  Dezvoltarea capacitatii de receptare a mesajului oral;  Dezvoltarea capacitatii de exprimare orala;  Dezvoltarea unor atitudini pozitive fata de sine si fata de altii; OBIECTIVE OPERATIONALE: O1 : O2 : O3 : 04: 05 : 06: 07: - să comunice oral (monologat sau dialogat) utilizând adecvat regulile şi strategiile specifice; - să –si adapteze vorbirea in functie de situatia de comunicare si partenerul de dialog; - să –si prezinte argumentativ opinia despre o carte/revista prezentand-o in fata clasei; -să precizeze regulile de construire a unui dialog oral; -sa identifice informatiile dintr-o ghicitoare dand un raspuns corect; -sa foloseasca proverbele in comunicare; -sa participe cu interes la lectie;

E.R. ASS. Iaşi. individuală. fise de lucru.MEC.2005  „Proiectare şi evaluare didactică în învăţământul primar” Editura Procion. carti de povesti. pe grupe. Porţile Orientului. 2004  „Metodica studierii limbii române – învăţământ primar”.L. 2002  „Didactica limbii si literaturii romane”Florentina Samihaian. Bucureşti 1997 FORME DE ORGANIZARE : frontală. Editura Didactică Press S. Adalmina Ungureanu.prezentatre PPT cu diverse situatii de comunicare dialogata. Programa şcolară pentru clasele I şi a II-a. Bucureşti. diplome.. proverbe. Ed.Carti facute de elevi. pe echipe. portofolii cu ghicitori.RESURSE : a) procedurale: • Conversaţia • Brainstormingul • Ciorchinele • Jocul didactic • Explicatia • Observatia b) materiale : Revista clasei. Ed. Mariana Norel. PIR. .C. 2003  „Lecturi literare pentru clasa a II-a”. carioca. c) informaţionale :  M.

Desfăşurarea lecţiei .

pe perechi si individuala Observatia Jocul de rol Pe echipe Carti .Secvenţele lecţiei Obiective opera ţio nale Detalierea conţinuturilor RESURSE Evaluare Procedurale Crearea unui climat afectiv pozitiv.Materi ganizare -ale frontal 1.) Elevii vor spune ghicitori pe tema comunicarii pe care le vor selecta din portofoliul cu ghicitori(fiecare grupa va spune cate o ghicitoare. a stabili care situatie este corecta/incorecta/incompleta si a-si desemna apoi reprezentantii care vor merge pe scena amenajata in fata clasei pentru a prezenta prin joc de rol tema de comunicare sugerata de joc. completand cu replici adecvate dialogul respectiv.(versuri create de invatator. retropro iector Evaluare pe grupe. 4. Captarea si orientarea atenţiei/dezghetul 01 05 PorFrontal si tofope grupe lii cu ghicitori Ev. Dirijarea învăţării şi asigurarea feed-backului 01 01 02 04 07 frontal Fisa cu textul poeziei Conversatia Explicatia Frontal Pe grupe Calcula tor. Grupele au sarcina de a observa fiecare situatie prezentata in parte.(Elevii sunt deja asezati pe conversaţia grupe) Asigurarea condiţiilor necesare desfăşurării lecţiei Se intoneaza in fata clasei cu acompaniament de pe negativ un cantec specific acestei clase ce are legatura conversaţia cu tema lectiei. (Anexa 3) Jocul se incheie cu o concluzie(ANEXA 4) De or. eficient pentru desfăşurarea activităţii. celelalte grupe raspund pe rand. Anexa 1(ghicitori din portofoliu) Se va face de catre invatator printr-un text in versuri Conversatia. creat special pentru aceasta ora. Moment 01 organizatoric 02 2. orală aprecieri verbale 3. (Anexa 2) Elevilor le este prezentat un material PPT Prezentarea PPt prezinta in versuri si imagini adecvate create de invatator diverse situatii de comunicare orala realizate corect si incorect.Anuntarea temei si a ob.

Sa vina la joc si el Si scrii propozitia Daca iti transmite Prin clara comunicare Niste mesaje folositoare. Daca-l strigi pe Ionel.ANEXA 1 GHICITORI DESPRE COMUNICARE CREATE DE INVATATOR. .

Ce-o fi. cum s-o numi oare? (emitator/vorbitor) Este o comunicare Scrisa cu litera mare In orice imprejurare.. l-ai gasit? Exista un vorbitor Sau emitator Dar si un ascultator Ce se vrea si receptor.. ma doare rau. Intre ei pe un canal Vine mesajul oral Te-nsotesc la o plimbare De ghicesti ce-i. E formata din cuvinte.. Cate vrei. Va rog sa nu ma lasati! Doctorul analizeaza Rana si-l panseaza-ndata.(comunicare) ANEXA 3 TEXTUL JOCULETULUI DE PE PPT( PPT-UL ESTE PUBLICAT PE DIDACTIC) Pana s-ajunga la scoala. Ionel s-a accidentat. dupa un salut Care-i semnul potrivit? Ce semn de punctuatie Vei intrebuinta? Dar cand faci o constatare Sau enunti cu interes. (Ascultator) Spune. (Propozitie) De-l privesti in fata Pe un emitator Asultand-l cu atentie. Vei cauta si aici Semnul potrivit. . domnule doctor.. A mers frumusel la doctor... -Buna ziua.. Are intonatie si e. Te numesti. de mai tii minte. Fiindca trebuia pansat. Va rog sa ma ajutati! M-am ranit.

Nici nu intră bine-n casă: . Ema? ANEXA 2 PREZENTAREA TEMEI SI A OBIECTIVELOR La inceputul unitatii de –nvatare (Cand am vorbit despre nevoia de comunicare) Voi ati promis ca o sa invatati Sa fiti buni vorbitori si c. ma cam grabesc. Pentru că s-a-mbolnăvit.Mamă. acum e gata. De la şcoală a lipsit Şi-acum o sună pe Ema: -Alo. Să se joace a plecat Cu prietenii de la bloc: -Faceţi loc! Faceţi loc! Vreau şi eu ca să mă joc! Vrând să fie gospodar. De la scoala sa nu-ntarzii! -Buna ziua si ai grija. sa comunicati! . Mana ta. dati-mi pere! Orele s-au încheiat El spre casă a plecat. Sa nu te loveasca pustii! Spune-mi tema! Tema când şi-a terminat. -Multumesc. ce bun sunteti! O sa plec. poti merge la scoala.-Gata. Se duce la aprozar Şi vânzătoarei îi cere: -Vreau un kilogram de mere! Si de restul.o sa-mi demonstrati Cat de frumos veti reusi. ce avem la masă? Că foamea tare m-apasă.

neaparat. Sa vorbim cum se cuvine Fiindca vorba dulce . bai n-o sa fie. Trebuie sa ne corectam! Si in practica. multa lume-am invitat! Cu atat mai mult cu cat. asa ca-ntotdeauna Si cu incredere am asteptat.Eu v-am creazut. oricand.vrem sa fie de poveste! La sfarsit vrem sa se vada Daca noi am comunicat In situatiile date Asa cum ar fi…indicat! Daca nu. festivalul nostru este Un festival al copiilor. e asa de important Ca la orice festival. stim Poate aduce numai bine! Tema noastra. Noi o sa ne indreptam Si-un simpozion la anul O sa mai organizam. Sa vina vremea cand voi veti fi in stare Sa-mi demonstrati tot ce ati invatat! Si ca sa nu lungim momentul asteptarii De comun acord am hotarat saptamana trecuta Sa-organizam un festival…al comunicarii! Fiindca pentru noi momentul. bunaoara E-comunicarea orala! ANEXA 4 -CONCLUZIA Nu uita! . Pentru ca.

Fie-adulţi. spui „te rog frumos” Că aşa-i cuviincios! Şi nu uita niciodată: Vorba bună nu e –n van! Ea-ţi aduce ca răsplată Altă vorbă bună-n dar. fie copii.Cu oricine ai vorbi. Nu uita să dai bineţe. Când ceva în dar primeşti! Când ceri. . Că e semn de politeţe! Nu uita să mulţumeşti.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful