You are on page 1of 2

Baranyi Tibor Imre

"SZNEK" S FELADATOK

Alapvet termszetknek s eltr ltrendi minsgknek megfelelen az


embereknek ktsgtelenl klnbz ltfeladataik vannak. Ez egyszersmind ltmdjukat is meghatrozza (pontosan ez az egyik lehetsges, tfog rtelme a szanszkrit dharma kifejezsnek). A feladatok, vagy nagy szt hasznlva a hivatsok hierarchikusan elklnlnek, s valamikor ezt fejeztk ki a kasztok, illetleg nyugaton valamilyen elhalvnyult formban a trsadalmi osztlyok. A kaszt, a szanszkrit varna sznt jelent.* Azt fejezi ki, hogy ki milyen szn, ki milyen minsget kpvisel a trsadalmi organizmusban. Akiben a feladat vagy hivats tudatos, akinek nnn ltmdja vilgos, felvllalt s minsgi, az rya vagyis nemes ember. Akiben nem, az anrya vagyis nemtelen s kaszttalan (nincs szne). Pusztn csak van, s lett azzal analg mdon li le, mint az ldozati llat (pasu), s a hall mint a tagl sjtja le. Abbl kell kiindulni, hogy az ember normlis si-eredeti llapotban kasztfeletti (hamsa): integrltan birtokolja a ksbbi kasztok kvalitsait s princpiumait. Az ativarna papkirly, akinek szorosabban vett realizcis feladata nincs: puszta jelenltnek akcijval uralkodik az nmagval azonos lt s nem-lt vilgai felett. Az ebbl differencildott kasztoknak, az ezeknek megfelel embereknek ugyanakkor klnbz, egymstl jl elklnthet feladataik, feladatcsoportjaik vannak. Ezek fellrl lefel haladva a kvetkezk. A legmagasabb rend a brhmana vagyis a szellemi ember feladata a mksa, azaz a metafizikai megszabaduls s felbreds (bdhi) elrse. Kikerls a ltforgatagbl, a kozmikus varzslat (my) illzijnak felszmolsa, a varzslat vagy a jtk ura (llsvara) pozcijnak megvalstsa, az eredeti ontolgiaimetafizikai sttusz helyrelltsa. Ennek rdekben koncentratvmeditatv kontemplatv praxis gyakorlsa; adott esetben tants, rtve ezen a doktrna helyhez s idhz szabott optimlisan intelligens, szbeli s rsbeli kinyilvntst, s ezltal az integrlis tradci folytonossgnak s fenntartsnak biztostst. A msodik szinten a ksatriya vagyis harcos feladata a dharma: az eszmei igazsg rvnyre juttatsa a kls s bels vilgban, ha kell a fegyveres harc felvllalsig s a mer biolgiai let felldozsig elmenen. A harmadik szinten a vaisya feladata a kma: a szellemi s lelki jlt biztostsa msok s ezltal nmaga szmra. (Sz sincs teht arrl, hogy ez valamifle kereskedi kaszt lenne, mint azt manapsg ltalnos tveds jegyben interpretljk. A legbecsletesebb mai keresked is csupn nagyon alszllt s eltorzult pardija a sz eredeti rtelmben vett vaisynak.) Vgl a negyedik szint, ami mr nem-rya vagyis nem-nemes kaszt: a sdrk. Ez szigoran vve tulajdonkppen mr nem is kaszt, amely tagjainak kvzi clja, illetve feladata az artha: a lt fizikai feltteleinek biztostsa, az ryk szmra a testi jlt, a fizikai ltezs normlis feltteleinek kialaktsa s fenntartsa, ami ltal s elemi kvalits-hinyai rvn

csakis ezltal rszesedhetnek a magasabb kasztok ltal birtokolt integrlis tradci jtkony hatsaibl. Mondani sem kell, hogy a jelenkori modern, nyugati tpus, materilis civilizci jformn kizrlag ezen utols, legalacsonyabb rend clt ismeri, s ilyenformn a modern nyugati ember szigoransdra. s ami ez alatt van: avarna. (Ennek egyik specilis kategrija a modern tbbnyire baloldali rtelmisgi). Olyan, aki kptelensge folytn nem vesz rszt a fenti rtelemben vett nemesek munkjban, a metafizikai realizciban, hiszen annak mg mibenltt is tkletesen kptelen felfogni. Radsul mivel elszakad a (tbbnyire mr csak szrvnyos kpviselk formjban jelenlv) magasabb kasztok szolglattl, ennek megfelelen a tradci jtkony erejbl val rszeseds helyett jformn ntudatlan kiszolglja, asszisztense s vgl ldozata a ltronts, a metafizikai sttsg lt- s tudatkiolt szndk erinek.** Az ember sajt feladatnak s sajt re szabott ltmdjnak az gynevezett svadharmnak vagyis sajt (sva) dharmjnak a megtallsa sszhangot teremt az illet s kozmikus krnyezete kztt. Ez megfordtva azt is jelenti, hogy aki nem a sajt ltmdjnak megfelel tevkenysget prbl folytatni (legyen az vnl magasabb vagy alacsonyabb rend) hatatlanul diszharmnikkal s diszkrepancikkal fog szembeslni, valamint ilyeneket fog a szkebb-tgabb krnyezetben provoklni. Ugyanez a turbulencia-kelts jellemzi azokat, akiknek bens minsge nincs arnyban ambciikkal. Mivel a szban forg vonatkozsban ma mr a leszrmazsi lncolatok, az adott csaldban val szletsek a ritknl is ritkbban eligazt jellegek (noha kivtel mindig marad), mindenkinek egy elfogulatlan, szinte s alapos vizsglattal s minden nltats kikszblsvel kell meghatroznia sajt ltbeli hovatartozst, sajt sznt s sajt feladatt (hivatst). s egy ennek megfelel mkdssel, mg ha az nem is a legmagasabbra irnyul, rtkes letet lhet. Mindazonltal mg ez utbbihoz is, tekintettel a jelenlegi, a Stt Korszak (Kali-yuga) ltal masszvan meghatrozott ltalnos felttelekre, a mai fldstt tlaghoz kpest hatalmas (elssorban nem trgyi rtelemben vett) tudsra s metafizikai bersgre van szksge annak, akit mg egyltaln rdekel sajt ltezse.

Jegyzetek
* Azt, hogy a tradicionlis kasztok s ami ezekkel lnyegileg ekvivalens elavultak, idejemlt trsadalmi cskevnyek s hasonlk, mg kritikailag sem trgyalom. Ilyesmiket mindig mlyen kasztalatti bels minsg vagyis minsgtelen emberek vallanak s hirdetnek, akik vlekedsnek rtke ilyenformn szmunkra szigoran semmis.

** V. Baranyi Tibor Imre: Fejld ltronts s rk hagyomny. Debrecen, 2005, Kvintesszencia Kiad.