Information från Irakkommittén i Lund

med väckelseråden om kontrollen över västra Bagdad.

Nyheter från Irak
oktober 2008
Varför uppger den stora majoriteten av Iraks befolkning att de är emot USAalliansens närvaro i Irak? Varför vill nästan hälften att USA ska lämna landet omedelbart? Varför tycker de flesta att det var bättre innan invasionen, att tillståndet i landet blivit ännu sämre sen USA skickade in fler trupper 2007 och att det är okej att attackera utländska förband?
(Källa: ABC/BBC sept 2007; Iraq Centre for Research and Strategic Studies )

USA ut ur Irak! Stöd det irakiska motståndet!

Fyra USA-soldater skadade (Associated Press, 2 oktober)
Under torsdagen 2 oktober skadades fyra amerikanska soldater i västra Bagdad, enligt överstelöjtnant Steven Stover. Stover gav inga fler detaljer, men enligt Bagdadpolisen utfördes attacken genom en bil fylld av sprängämnen som detonerade nära en amerikansk konvoj.

El- och vattenbrist på Bagdads storsjukhus
Service, 25 september)

(Inter Press

Inte ens hissarna fungerar längre på Baghdad Medical City – ett sjukhus som en gång i tiden byggdes för att erbjuda den bästa tillgängliga vården. Endast en av sjukhusets tio hissar fungerar fortfarande, och i denna prioriteras patienter som förlorat sina ben – en mycket stor patientgrupp. Läkarna har ibland svårt att få tag på vatten som de kan tvätta händerna med. Utrustningen är ofta osteriliserad. Lasarettet har elektricitet i genomsnitt två timmar om dagen. Det finns ett antal egna generatorer tillgängliga, men dessa måste ofta stängas av.

Slutet för Iraks väckelseråd? (The Nation, 30 september)

Den irakiska regeringen skall 1 oktober ta över ansvaret för väckelserörelsen, en rörelse som består av cirka 100 000 mestadels sunnitiska krigare i provinserna Anbar, Salahuddin, Diyala, samt i Bagdads västra förorter. Väckelsen eller väckelseråden – på arabiska sahwa, av USA även kallade Iraks söner – utgörs av många tidigare baathister, före detta officerare från Saddam Husseins tid och olika sorters sekulära nationalister som deltog i det irakiska motståndet 20032007. Premiärminister Nuri al-Malikis sekteristiska shiaregering betraktar råden med djup misstänksamhet. Detsamma gäller väckelserådens syn på regeringen, känslan av misstro är ömsesidig. Enligt flera personer intervjuade för den här artikeln, finns det en allvarlig risk för att det senaste årets relativa lugn omintetgörs om den shialedda regeringen och dess allierade milis – Badrbrigaderna – ger sig in i en väpnad maktkamp

Stoppa USA-alliansens övergrepp!
Invasionen av Irak rättfärdigades med lögner om massförstörelsevapen som inte fanns och aldrig har hittats. Ockupationen bryter mot internationella fördrag och konventioner som USA ratificerat, till exempel FN-stadgan.

Läs mer om ockupationen av Irak:
www.iraksolidaritet.se • www.antiwar.com • www.iraqoccupationfocus.org.uk www.antiimperialista.org • www.brusselstribunal.org • www.truthout.org www.roadstoiraq.com • www.uruknet.info • warnewstoday.blogspot.com newsdeskhelsinkifinland.net • www.juancole.com

Stoppa krigsindustrin!
Många amerikanska företag tjänar grova pengar i Irak. Det finns t.ex. fler privat anställda beväpnade ”vakter” (legosoldater) i Irak än det finns amerikanska soldater. De arbetar för företag som Blackwater, som hittills tjänat ca 1 miljard dollar på Irakockupationen. Dessa legoknektar har i många fall dödat civila irakier utan att ställas till svars.

Stoppa plundringen av Irak!
Irak har världens tredje största oljetillgångar. Enligt det lagförslag som USA skrivit åt den irakiska kongressen ska nästan all irakisk olja lämnas i händerna på västerländska företag. Iraks nationella oljebolag får behålla kontrollen över 17 av Iraks 80 oljefält, resten (inklusive all olja som ännu inte hittats) tillfaller utländska privata företag, som inte behöver återinvestera något alls i Iraks ekonomi.

Ingen acceptans av tortyr!
Simulerad dränkning. Slag mot huvudet. Nakna människor i iskalla rum. Sömnförvägran. Långvarig exponering för oljud. Allt är tillåtet i amerikanska fängelser, från Irak till Guantánamo, så länge det inte leder till att inre organ slutar fungera eller att offret dör. Detta är tortyr och måste bekämpas av alla som värnar om demokrati.

Inga svenska vapen till USA!
Sverige har blivit världens åttonde största exportör av vapen och annan försvarsmateriel. USA, Pakistan, Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Egypten och Oman köpte vapen av Sverige under 2007. Saab samarbetar med amerikanska företag för att bygga stridsflygplanet Jas Gripen. Malmöföretaget Aimpoints rödpunktssikten används av amerikansk militär i Irak. Vägra delta i den internationella krigsindustrin!

För att bekämpa dessa övergrepp måste vi bli fler. Vi behöver din hjälp med att dela ut flygblad, ordna föreläsningar, skriva debattartiklar och demonstrera!

IRAKKOMMITTÉN I LUND
e-post: iraklund@yahoo.com hemsida: iraklund.wordpress.com