You are on page 1of 9

A SEBEK KLINIKUMA

Sebek, sebgygyuls, a sebellts alapelvei, a sebgygyuls zavarai, a sebszeti fertzsek kezelsnek alapelvei, a mechanikus sebek, elsseglynyjts srlsek esetn, gsi srlsek, fagysi srlsek, vrzsek, vrzscsillapts.

SEBEK: A szervezetet alkot szvetek kls behatsra bekvetkez folytonossgi hinyai. A mtti sebek kivtelvel vletlen vagy szndkos srls kvetkezmnyei. Kls sebek a br s a klvilggal kzvetlenl rintkez nylkahrtya sebei. Bels sebek a kltakar srlse nlkl bekvetkez, a bels szerveken keletkezett sebek. Egyszer, felsznes sebek: a sebzs csak a brre s a br alatti ktszvetre terjed. Szvdmnyes, mly sebek: a sebzs a br alatti ktszvetnl mlyebbre hatol s ms szervek is srlnek (izomplya, izom, r, ideg). Penetrl seb: a srls kvetkeztben egy testreg is megnylik (pl. koponya, hasreg, izlet). Perforl seb: a srls kvetkeztben reges szerv nylik meg (pl. hgyhlyag, gyomor, bl, epehlyag). A sebek megjelensi formi a srls krlmnyeitl fggenek: a seb alakja, nagysga, mlysge, a sebszlek helyzete a srlst okoz behatstl s a sebzs irnytl fgg. Sebzs jellemzi: Vrzs: klvilg fel, vagy a testregekbe, szvetek kz. Lehet artris, vns vagy parenchyms jelleg, ltalban kevert tpus. Sebfjdalom: rszben az idegsrlsek (brideg, kisebb-nagyobb idegszlak srlsnek) kvetkezmnyei Funkcikiess: aseb kiterjedstl s elhelyezkedstl fgg, izom-, in-, idegsrls vagy csonttrs kvetkezmnye. A SEBGYGYULS A srlsek kvetkeztben kialakult anyaghinyokat s folytonossghinyokat a szervezet sajt anyagnak jratermelsvel igyekszik helyrelltani. Ez a folyamat a sebgygyuls. Prk alatti sebgygyuls Sarjszvetes sebgygyuls Elsdleges sebgygyuls (sanatio per primam intentionem) sorn nincs sarjszvetkpzds, a sebgygyuls a sebszlek fell indul meg. gy gygyulnak a pontosan illeszked, nagyobb szvethinnyal nem jr sebszlek, fertzstl mentes sebek. Msodlagos sebgygyulsrl (sanatio per secundam intentionem) beszlnk olyan esetekben, amikor a sebgygyuls folyamn sarjszvet kpzdik, a seb gygyulsa a sebalapon kezddik. gy gygyulnak a roncsolt, ttong szl, ersen fertztt sebek. A heg merevebb s hinyoznak a msodlagos elemek (szrtsz, verejtkmirigy), mivel ezek nem regenerldnak. A SEBELLTS ALAPELVEI A sebgygyuls szempontjbl dnt az els ellts technikja s idpontja. Tudomnyosan megalapozott gyakorlati tapasztalatok alapjn alakultak ki a sebellts alapelvei:

Gyakorlatilag minden srlskor kerlnek krokozk a sebbe, melyek az els rkban a sebfelsznen maradnak s gy mechanikusan a sebszlek kimetszsvel- eltvolthatk. 2. A srlt, roncsolt szvetrszeket is el kell tvoltani, hogy a seboldalakon funkcionlisan p szvetek maradjanak. 3. Gondos vrzscsillapts. A sebregben felszaporod vr feszlst okoz, amely rontja a szvetek vrelltst, azonkvl j tptalajt jelent a baktriumok szmra. 4. A srlt testrsz nyugalomba helyezse.
1.

A SEBGYGYULS ZAVARAI A sebbe baktriumok juthatnak a sebzskor, a sebellts sorn kvlrl, vagy a szervezet fertzses gcbl a vrrammal. A sebben ilyenkor gyulladsos jelensgek alakulhatnak ki: Fjdalom (dolor) Duzzanat (tumor) Meleg tapintat (kalor) Brpr (rubor) Sebvladk Ezek a helyi jelensgek az id elrehaladtval fokozdhatnak s ltalnos tnetek is ksrhetik: Hidegrzs Lzkiugrs, frszel lzmenet Rossz kzrzet s rossz ltalnos llapot Krnyki nyirokcsomk tapinthatv vlnak, vrsen kirajzoldik a nyirokr (nyirokcsom- s nyirokr-gyullads) A vrben a fehrvrsejtek felszaporodnak, gyorsul a vrsvrsejt-sllyeds, hossz fennlls esetn vrszegnysg is kialakulhat.) A gyulladsos sebek sebszi feltrst s kezelst ignyelnek, a sterilits szablyait szigoran be kell tartani. A vladkot le kell bocstani, s bakteriolgiai vizsglatra kldeni. Az elhalt szvetrszeket eltvoltjk, a sebet baktriumokat elpusztt oldattal tbltik, a sebalapra drncsvet helyeznek s a sebet nyitva kezelik. Antibiotikum kezelst indtanak, amelyet a bakteriolgiai lelet megrkezse utnclzottanfolytatnak. Agresszv krokoz vagy annak toxinja bejuthat a vrkeringsbe s vrmrgezst (szepszist) okozhat. Tnetei: hullmz lzmenet, emelkedett pulzusszm, szapora lgzs, elesett llapot, magas fehrvrsejt szm, gyorsult sllyeds, mj- s lpduzzanat. Legyenglt szervezet s nagyszm ers fertzkpessg krokoz esetn slyos letveszlyes llapot, megfordthatatlan folyamat alakulhat ki. Slyos mj- s vesekrosods, lgzsi- s keringsi elgtelensg lphet fel. SEBSZETI FERTZSEK KEZELSNEK ALAPELVEI ltalban komplex feladat, amely konzervatv s sebszeti eljrsokat egyarnt magban foglal. 1. konzervatv kezels hidegborogats, jgtml meleg borogats (mlyebb fertzseknl, beolvads elrsre) praktsek (antibiotikumok adsa) 1. sebszi kezels a gennyes folyamat elhatrolsra, terjedsnek megakadlyozsra:

genny kirtse s elfolysnak biztostsa: az asepsis szablyainak betartsval a fertztt sebe s tlyogok megfelel idben trtn feltrsa s az elhalt szvetek eltvoltsa, a seb drenlsa a beteg terlet nyugalomba helyezse (pl. vgtagpolcols, gipszsn)

A SEBEK (MECHANIKUS SEBEK) FAJTI A sebek a szervezetet alkot szvetek kls behatsra bekvetkez folytonossgi hinyai. Eredetk szerint megklnbztetnk mechanikai, termikus (hhatsra kialakul), kmiai s sugrzs okozta sebeket. MECHANIKUS SEBEK Keletkezsi mechanizmusuk szerint osztlyozzuk, tpusai: 1. Szrt seb (vulnus punctum) 2. Metszett s vgott seb (vulnus scissum et caesum) 3. Zzott seb (vulnus contusum) 4. Szaktott seb (vulnus lacerum) 5. Harapott seb (vulnus morsum) 6. Ltt seb (vulnus sclopetarium) 1. Szrt seb (vulnus punctum) Akkor keletkezik, ha hegyes eszkz vagy trgy frdik a szvetekbe, szervekbe. Az erbehats nagysgtl s az eszkzk alakjtl fgg szrcsatorna les szl, klnbz mlysg, ltalban kevss vrzik, hacsak nagyr srlst nem okozott a szrs. A szrs kvetkeztben rendszerint krokozk is bejutnak a szrcsatornba, nha a srlst okoz trgy beletrhet a sebbe. A sebbe jutott anaerob krokozk, illetve az idegentest slyos fertzsi forrst jelenthetnek. Igen nagy veszlyt jelentenek a szndkosan elkvetett szrsi sebzsek, mert a szr eszkz letfontossg szerveket, kpleteket rhet (fej, nyak, mellkas, hasreg). Ellts: az egyszer szrt seb elltsa nem jelent nagy problmt. A sebben maradt idegentestet el kell tvoltani, a sebet nyitva kell kezelni. Szvdmnyes sebek esetn az n-, ideg-, r-, zsigeri srlsek felismerse s ezek minl korbbi elltsa szksges. A hasfalon thatol szrt seb abszolt mtti indikci, ilyenkor laparotomia szksges. Mellkasi szrs thoracotomit ignyel. Az anaerob fertzs veszlye miatt minden esetben ktelez a tetanus vdolts 1. Metszett s vgott seb (vulnus scissum et caesum) akkor keletkezik, ha k alak, llel br eszkz okozza a srlst. ha az eszkz le a szvetekbe hatolskor a brfelsznnel prhuzamosan is elmozdul, metszett sebrl, ha az erbehats a brfelsznre merleges, vgott sebrl beszlnk. Az egyik leggyakrabban elfordul sebzstpus. Viszonylag nagy sebfelsznek keletkeznek, a sebszl sima szl, a seb ttong, k alak, ltalban ersen vrzik. Ellts: a nem szennyezett kisebb vgott sebek sebkimetszs nlkl is zrhatk. Nagyon szennyezett, valamint 24 rn tli srls esetn sebkimetszst kell vgezni, elsdlegesen halasztott varratot kell alkalmazni. Kln emltst rdemelnek a csukltjk, a tenyr s a kz ujjainak sebei. Felttlenl tisztzni kell az esetleges r-, n- s idegsrlseket, melyek szakszer elltsa kzsebszeti ismereteket ignyel. 1. Zzott seb (vulnus contusum) Tompa er behatsra keletkez seb (ts, sszenyomats okozza). A hirtelen sszenyomats hatsra a br s a br alatti zsrszvet megreped. A seb alakja szablytalan, a seb falai egyenetlenek, a szvetekben

vres beivds figyelhet meg. A szvetroncsols nagyfok, ez a fertzs szempontjbl jelents, mert az letkptelen szvetek j tptalajt jelentenek a baktriumoknak. A zzott sebzs legenyhbb formja a horzsols (abrasio), amikor a zzott terlet fltt nagyobb terjedelm hmhiny alakul ki. Karcols (excoriatio) alakul ki, ha a hm legfels vkony rtege nem drzsldik le. Ha a horzsols nagyobb fok, helyenknt a br irhartege is tszakad, horzsolt sebrl (vulnus abrasum) beszlnk. A zzott sebzs legslyosabb formja aroncsolds. Leggyakrabban kzlekedsi vagy ipari balesetek kapcsn jn ltre, fleg a vgtagokon. Ellts: a horzsols s a karcols klnleges elltst nem ignyel. A zzott-roncsolt sebek esetn sebkimetszst vgeznek, hogy roncsolt szvetrszek ne maradjanak vissza. A szablytalan, zegzgos sebszleket gy alaktjk, hogy feszlsmentesen zrhatk legyenek. Gyakran drenlni kell ezeket a sebeket. Kiterjedt, roncsoldsos vgtagsrls esetn nha amputcira knyszerl a sebsz. 1. Szaktott seb (vulnus lacerum) Slyos, roncsoldsos srls, hirtelen nagy, hz irny erbehatsra keletkezik. Gyakori ipari, mezgazdasgi balesetek sorn, akr egsz vgtag is leszakadhat. Ellts: fgg a srls kiterjedstl s elhelyezkedstl. Nha csak a traums amputci befejezse a sebsz feladata, de nha lehetsges a leszakadt vgtag replantcija. 1. Harapott seb (vulnus morsum) A srls okozja ember vagy klnfle llatok fogazata. A legvltozatosabb sebformkkal tallkozunk a harapsi srlseknl. A srlst a fogak ltal kifejtett sszeszorts s az ehhez trsul szakt, tp er okozza. Veszlyes a fertzs. Idegentest bennmaradsa, mrgez anyagok bejutsa miatt. Ellts: A harapott sebet mindig ersen szennyezettnek kell tekinteni, ezrt alapos sebrevzit kell vgezni. A szksgesnek megfelel sebkimetszs utn a sebet nyitva kell hagyni. A tetanus veszlye mellett gondolni kell a veszettsggel trtn fertzds lehetsgre is. 1. Ltt seb (vulnus sclopetarium) Klnbz lfegyverekbl a testbe rptett szilrd testek, lvedkek okozzk. A lvedk thatol a szveteken, lcsatornt kpez. Robban hatsa a krnyez terleteken szvetroncsolst okoz. Az gy keletkezett sebek gyakorlatilag mindig fertzttek. A srls slyossga a krosodott szervek letkpessgtl fgg; egyszer elvltozstl letveszlyes llapotig mindenfle szvdmny kialakulhat a ltt seb nyomn. Ellts: Alapvet szably, hogy a ltt sebet a sebellts utn mindig nyitva kell hagyni. Testreget rt srlst zrni kell, de a brsebet itt is nyitva kell ahygni. Gondolni kell a lvsi srlsek tetanus s gzgangrna fertzsnek veszlyre. ELSSEGLYNYJTS SRLSEK ESETN Megfelel felttelek hinyban a beavatkozs a kzvetlen letveszly elhrtsra, a tovbbi srlsek s szvdmnyek megelzsre szortkozzon. Ne gtolja a ksbbi vgleges szakelltst. Legfontosabb mozzanatai: 1. a beteg biztonsgba helyezse s az eset gyors felmrse 2. a lgzs ellenrzse 3. a kerings ellenrzse (szksg esetn mestersges llegeztets s szvmasszzs) 4. a nagy vrzsek csillaptsa (kompresszi, leszorts, nyomkts) 5. a nagy sebek befedse (fedkts) 6. a trtt vgtagok rgztse 7. a srlt felksztse a szlltsra

A SEBEK ELS ELLTSA (ideiglenes sebellts) A leggyakoribb elssegly-nyjtsi feladat. Clja a msodlagos fertzsek megelzse s a srlt terlet elksztse a vgleges elltshoz. Kivitelezse: a ruhzat eltvoltsa a seb krnykrl; a seb krnyknek megtiszttsa (alkohollal vagy sebbenzinnel); a seb fedse steril gzlappal. Nagyobb vrzs esetn nyomkts felhelyezse. Ne nyljunk a sebbe kzzel vagy nem steril eszkzzel, ne blgessk a sebet vzzel, ne szrjunk a sebbe hintport, ne helyezznk bele tampont, kencst, vattt!

HHATS OKOZTA SRLSEK


GSI SRLSEK Az gsi srlsek klnleges helyet foglalnak el a sebszeti munka terletn. A kivt okok kztt forr vagy g folyadkok, lng, gz, forr szilrd anyagok, tovbb sugrz h s energia, valamint elektromos ramhats s vegyi anyagok szerepelnek. Az gs okozta brkrosods a hhats idtartamtl s hfoktl fgg. Ettl fggen a krosods felsznes vagy mlyebb rtegeket rint. Aszerint, hogy az gsi szvetpusztuls milyen mlyre terjed, az gs slyossgnak klnbz fokozatait ismerjk. 1. Elsfok gs. Az gs a hmra lokalizldik, csupn az epidermis krosodik. Fjdalmas brpr, mrskelt dma, enyhe fjdalom jellemzi. 5-7 nap alatt magtl gygyul. 2. Msodfok gs. A br mlyebb rtegeire is rterjed. Felletes msodfok gs esetn a hm elhalt, az irha p, mly msodfok gs esetn az irha egy rsze is elhal. F tnetei a brpr, hlyagkpzds, dma (mly msodfok gsnl ezeken kvl spadt irha, szraz fehr br). Enyhbb esetekben kb. kt ht, mlyebbre terjed srls esetn 3-4 ht alatt hmosodik az rintett terlet. 3. Harmadfok gs. A br teljes vastagsgban elhal (elhalt hm + elhalt teljes irha). 4. Negyedfok gs esetn mg mlyebb a srls, mlyebb szvetek is elhalnak (br + izom, csont stb.). Az gs nem csupn a br betegsge. A srls az egsz szervezetet rinti, ez adja a jelentsgt, slyossgt. gs kvetkeztben krosodnak a br leglnyegesebb funkcii: a h- s vzvesztesg, valamint a bakterilis invzi elleni vdelem. gs utn fokozdik a prolgs tjn vgbemen vzveszts, melyet nagy hveszts is ksr. A mlyre terjed gs helyn slyos baktrium invzi alakulhat ki. Slyos szeptikus szvdmnyek forrsa lehet a krosodott brfelszn. Az gs helyn s krnyezetben a kapillrisok teresztkpessge is fokozdik, plazmavesztesg cskkenti a kering folyadkmennyisget. A kering vrsvrsejtek is megkevesbednek, gy az oxigntranszport tovbb krosodik. Az gsi srlst kveten teht gyorsan cskken a kering vr trfogata a fokozott prolgs s a kapillrisok teresztkpessgnek fokozdsa ltal okozott plazmavesztesg kvetkeztben. Ez a trfogatcskkens annl jelentsebb, minl slyosabb az gs. Hypovolaemis sokk veszlye fenyegeti a beteget a slyos gskor. Az gsbetegsg tovbbi lefolysban anyagcsere-vltozsok is neheztik a beteg sorst, valamint jelents mj- s vesekrosods alakulhat ki. A mjmkds zavarnak, valamint az energia s fehrje

hinynak kvetkeztben az immunappartus is cskkent mkds, ez az oka a fertzsek elleni gyengbb ellenll kpessgnek. Az gsi betegsg lefolysban tbb szakaszt klnbzetnk meg: 1. Sokk idszaka A felnttek 20%-nl nagyobb kiterjeds gse esetn a hypovolaemia (test vztartalmnak cskkense) s fjdalom kvetkeztben alakul ki. 2. Toxaemia idszaka 2. naptl az els ht vgig. A srlt szvetekben keletkezett toxikus anyagok s bomlstermkek a keringsben jutnak. Magas lz, nyugtalansg, slyos szervi krosodsok jellemzik ezt a szakaszt (elssorban mj- s vesekrosods figyelhet meg). 3. Szepszis idszaka Az elhalt szvetek fell a krokozk s toxinjaik rasztjk el a szervezetet s slyos szeptikus llapotot hoznak ltre. gsi srlsek elltsa, kezelse. Az gsbetegsg slyossgnak megtlshez, valamint a megfelel kezels elindtshoz lnyeges ismerni, hogy a testfelszn hny szzalka gett. Segt ebben az n. 9-es szably: (tenyr: egy szzalknyi terlet, gy fej 9%, fels vgtag 9%, als vgtag 18%, trzs 36%, lgyk 1%). Felnttkorban 20%-os gs mr slyos krosodst jelent. Csecsem s kisgyermekkorban mr a 10%-os gs is igen veszlyes. 1. Az gett srlt kezelsben nagyon lnyeges az elsseglynyjts. Az egyetlen, valban hatsos elssegly az gett brfellet azonnali lehtse hideg vzzel. Ezzel a szvetelhals mlysgi kiterjedst eredmnyesen lehet cskkenteni, ugyanakkor a fjdalom is mrskldhet.Kvetkez teend a seb vdelme a fellfertzds ellen. Tiszta fedkts, ennek hinyban tiszta vasalt fehr anyag is j szolglatot tesz. Gyermekek. Ids emberek 5%-nl, felnttek 10%-nl nagyobb gsi sebe krhzi elltst ignyel a lehet legrvidebb idn bell.Aprbb termikus hztartsi baleseteket ambulnsan is lehet kezelni. Az els ellts lnyege a lemoss utn a feszl bullk eltvoltsa. A sebet Oxycort, Panthenol spray-vel vagy merbromin oldattal s steril fedktssel ltjk el. Tetanus adsa ktelez. 2. Az gett beteg vgleges elltsa intzetben trtnik. A slyos gsi srls gygyszeres kezelsnek hrom f eleme: a) a kezdeti s a ksbbi folyadkvesztesg pontos ptlsa, b) a sebfelszn fertzdse, illetve ennek kvetkezmnyei elleni kzdelem, c) a szervezet energia-, valamint fehrjeegyenslynak fenntartsa. Mindez arra szolgl, hogy a srlt, elpusztult brterlet ptlsra alkalmass vljk, ill. a brhinyok spontn elfeltteleit megteremtsk. 1. Folyadkterpia. A sokkos s sokkveszlyeztetett, gett beteg szmra a folyadkptls a legfontosabb teend. gsi srls esetn kolloid- s elektrolitoldatokat hasznlnak. 1. Az gsi seb elltsa. A kzvetlen letveszlyt a sokk jelenti, ennek kezelse az elsdleges. A helyi kezels csak akkor kezdhet, ha a beteg ltalnos llapota ezt mr megengedi. Az gsi seb nagyon fjdalmas, ezrt fontosa a fjdalom csillaptsa. Az els sebellts clja a fertzsi lehetsg minimumra cskkentse, ezrt a sebelltst steril krlmnyek kztt kell vgezni. A sebet minden szennyezdstl, elhalt szvetrszlettl meg kell tiszttani. A kialakult bullkat meg kell nyitni, el kell tvoltani. A sebfelletet hg, antiszeptikus oldattal lebltik s steril fedktssel ltjk el. A nem teljes vastagsg brelhalssal jr gsi sebeket (msodfok gs) kezelik elssorban konzervatv ton, a harmad- s negyedfok gst szenvedett brfelleten mttet kell vgezni: necrectomit (elhalt rszek kimetszst) s sebfedst. A konzervatv kezels lehet nyitott (kts nlkli) vagy zrt (ktses). gett betegek ellenrzse, polsa. Az gsbetegsg lefolyst, alakulst llandan figyelemmel kell ksrni. Rendszeres vrnyoms- s pulzusmrs, a bevitt energia s folyadk

mrse, az lland katteren t rtett vizelet mrse, hmrsklet ellenrzse, rendszeres laboratriumi vizsglatok vgzse szksges a gygyuls rdekben. Elengedhetetlen a gondos pols. Az lland plazmaszivrgs, sebvladkozs rendszeres kts- s gynemcsert s ferttlentst ignyel. Gondos s vatos mosdats, szj- s szempols, decubitus elleni vdekezs, vizelet- s szkletrts segtse knnyti a slyos beteg terheit. A figyelmes foglalkozs, trds, odaads sokat segt a beteg felplsben. Minden tevkenykeds kzben be kell tartani az asepsis szablyait, melynek clja nemcsak a fertzsek elkerlse, hanem a tovaterjeds megelzse is. FAGYSI SRLSEK A fagys slyossga fgg a hatst okoz hmrsklettl, a hidegbehats tartamtl. A hideghats kvetkezmnyei egyrszt az egsz test lehlsben, msrszt helyi elvltozsokban nyilvnulnak meg. A keletkezett szvetsrls lehet egyenes kvetkezmnye a hideg hatsnak. A mlyen fagypont alatti hmrsklet a sejteken belli vz megfagyst, a sejtek elhalst okozzk. Az esetek tbbsgben azonban nem ez a fagysi srlsek ltrejttnek mechanizmusa. A hideg hatsra szervezeti vlaszknt bekvetkez rsszehzds a kapillrisok, majd a venulk thrombosishoz vezet. A fagysi srlsnek ngy fokozatt klnbztetjk meg. 1. Els fok fagys esetn a br szederjesvrs. Pr ra mlva a fagyott rsz dmss vlik. Szubjektve g rzs jelentkezik. A folyamat reverzbilis, visszafordthat. Felmelegtsre get fjdalom, vrbsg ksretben az rzs visszatr. A br lehmlik, a folyamat gygyul. 1. Msodfok fagysi srlsre hyperaemia (vrbsg), dma, majd bullakpzds (hlyagkpzds) jellemz. Az dma egy ht alatt eltnik, a hlyagok 2-3 ht alatt beszradnak s fekete prkt kpeznek. 1. Harmadfok fagys esetn a br teljes vastagsgban srl. Az egsz fagyott testrsz dmss vlik. Az dma egy ht alatt felszvdik, majd kialakulnak a mlyebb szvetek elhalsra utal tnetek. Fekete, kemny prk kpzdik, ami ksbb levlik, helyn fekly marad vissza. Mindezt lktet, g fjdalom ksri. 1. Negyedfok fagys esetn a csont is krosodik. A srlt szvet fekete, szraz, mumifiklt, a fagyott testrsz teljesen elhal. Kezels. Az elsseglynyjts legfontosabb feladata a megfelel felmelegts, melegen tarts, a megfagyott rsz vsa a fertzstl. Fontos a fjdalomcsillapts (felmelegts kzben mr jelentkezik a fjdalom). rtgtk elsegtik az elhalt szvetek elhatroldst. Korai idszakban alkalmazott vralvadsgtl kezels, infzik a kapillrisok thrombosit szntethetik. Ktelez a tetanusprofilaxis. Antibiotikum csak sebfertzs esetn szksges. A keringsileg krosodott fagysos srlt terletek sebeit az aszepszis szablyainak szigor betartsval kell kezelni. Lehetleg nyitott kezelst kell alkalmazni, meg kell vrni a demarkldst (elhalt rszek elhatroldst), csak ezt kveten szabad az elhalt szveteket eltvoltani. Ha az elhalt rteg alatt genny gylik fel, necrectomival biztostani kell a genny elfolyst. A nedves gangrnt antiseptikus oldatokkal kezelik. Als vgtag srlse esetn ktelez az gynyugalom. Tilos a dohnyzs, annak rszkt hatsa miatt. Az gyban aktv fizikoterpis kezelssel kell gondoskodni a betegrl. A demarkci vglegess vlsa utn a necroticus szveteket el kell tvoltani, a brhinyt flvastag brlebeny szabad tltetsvel kell ptolni.

VRZSEK

A szervezetet behlz, szerveket ellt erek (artrik, vnk, kapillrisok), valamint parenchyms szervek (mj, lp, vese) gyakran krosodnak kls hats kvetkeztben. Az rfal krosodsa, folytonossgnak megszakadsa a benne kering vr kilpst eredmnyezi. Ezt vrzsnek nevezzk. Leggyakoribb okok a klnbz srlsek, szrt, metszett, vgott, szaktott, ltt sebek, de tbb betegsg is vrzshez vezethet. Gyakori a feklybetegsg vagy daganatos betegsg okozta vrzs is. A vrzs trtnhet a klvilg fel, kls vrzs, de trtnhet a szvetek fel, vagy klnbz testregek irnyba (mellreg, hasreg stb.), ezeket bels vrzsnek nevezzk. Artria srlsesekor a vr lnkpiros (artris vrzs), vna srlsekor stt szn (vns vrzs). A vrzs slyossgt, nagysgt az idegysg alatt elvesztett vr mennyisge jellemzi. Heveny, masszv vrzs rvid id alatt slyos vrvesztst, keringsromlst okozhat. Nem masszv, idlt vrzs hosszabb id utn eredmnyez vrzses kvetkezmnyeket (pl. gyomordaganat occult vrzse). A vrzs helyn jelentkez tnetek kls vrzs esetn jl megtlhetk. Bels vrzs nehezebben ismerhet fel, de az ltalnos tnetek korn utalnak vrvesztsre. Spadt, cianotikus br s halvny nylkahrtyk, szapora, knnyen elnyomhat pulsus, cskken vrnyoms vrvesztsre, vrzsre jellemz. A szklet, kpet, vizelet, gyomorvladk vizsglata a vrzs helynek felismersben tmutat. Az anamnzis, a fiziklis vizsglat s a gondos szlels, megfigyels nlklzhetetlen a vrzsek korai felismersben. VRZSCSILLAPT ELJRSOK A klinikai tapasztalatok alapjn a vrzsek jelents rsze spontn is csillapodik, de erre sohasem szabad vrni. Vrzs szlelsekor meg kell kezdeni a vrzscsillaptst. Az elsdleges segtsgnyjts legfontosabb teendje az ideiglenes vrzscsillapts. A knnyen hozzfrhet, klvilg fel trtn vrzsek esetn alkalmazhat eljrsok a kvetkezk: a vrz ereket kzvetlenl a sebben leszortjk vagy sszenyomjk. Steril krlmnyek kztt, vgs esetben nem asepticus felttelek mellett is elvgezhet. Ezzel a mdszerrel nagyobb artrik vrzse csillapthat. Kisebb artrik s vns vrzsek csillaptsra bevlt mdszer a nyomkts. Tbbrteg steril gzt helyeznek a seb fl, ezt plyval szorosan rgztik. regekben szlelt vrzsek esetn a tamponls a hasznlatos vrzscsillapt, ideiglenes ellts. Lnyege, hogy a vrz reget steril gzcskokkal feszesen kitmjk (pl. orrvrzsnl). A vgleges vrzscsillapts sterilitst s felszerelst ignyel. A legbiztosabb mdszer a vrz r lektse. Ha nagy r srlse okozta a vrzst, trekedni kell ez r helyrelltsra rvarrattal, rptlssal. Sebelltskor hasznlatos vgleges eljrsa a koagulci elektromos kssel. Mtt sorn, kisebb erek, parenchyms szerv vrzsnl hasznlatos a forr lettani konyhas oldat, mely elsegti a vralvadst. Klnbz vrksztmnyek is hasznlatosak parenchyms vrzsek csillaptsra. A vrzsek kezelsnek fontos rsze a vrzscsillapts mellett az elvesztett vr ptlsa, a transzfzi.