DULGHER
pag. 4

www.dulgher.ro

pag. 8

pag. 15

pag. 16

pag. 20

pag. 24

pag. 28

pag. 34

pag. 38

pag. 42

3

Introducere

MESERIA DE DULGHER:

TRADIŢIE ŞI MODERNITATE

Începuturile meseriei de dulgher se pierd în vechime, undeva în epoca bronzului. De-a lungul timpului, dulgherul a fost implicat în realizarea tuturor construcţiilor ce au marcat evoluţia civilizaţiei umane. Calitatea sau ingeniozitatea lucrărilor sunt motivul pentru care foarte multe construcţii vechi de zeci sau sute de ani dăinuie şi azi. În zilel noastre, dulgheria este o meserie foarte indrăgită şi cautată în construcţiile moderne de case ecologice şi economice.

Pregătirea dulgherului
Prin activitatea sa, dulgherul abordează lucrări din cele mai diverse, în special construcţii de şarpante, diferite construcţii din lemn dar şi construcţii inginereşti complexe. Solicitările moderne ale meseriei de dulgher presupun cunoaşterea multor aspecte adiacente ca proprietăţile termice ale materialelor, protejarea construcţiilor împotriva incendiilor, indicatori
4

acustici etc. Pentru a aplica toate regulile meşteşugăreşti, un dulgher bun are nevoie de cunoştinţe avansate de geometrie, matematică, proiectare şi tehnologia materialelor. Tot dulgherul este cel care execută toate lucrările importante la ridicarea unei case: pereţii, planşeele şi acoperişurile, elementele de legătură precum scara sau diverse elemente funcţionale şi decorative,

ferestre de mansarda etc.ro motore electrice sau prin compresie. ▶ lucrări inginereşti (hale. căsuţe de gradină. asistate de calulatoar. Pentru prelucrarea lemnului DULGHER-ul foloseste diferite scule de mana traditionale manuale. din lemn masiv. ▶ carport (construcţii pentru parcări de maşini). În final. DULGHER-ul specializat lucreaza activ si la restaurari si conservarea monumetelor istorice. Pentru imbinare componentelor din lemn. dulgherul execută o serie largă de lucrări. poduri. ▶ scări (din lemn. DULGHER-ul foloseşte materiale moderne pentru placari. Transformarea lemnului Folosind lemnul. lemn-metal. de la cele mai simple precum elemente decorative până la cele mai complexe cum ar fi construcţia de case. monteaza diferirte sisteme moderne pentru protectia termica sau protectii mecanice unei constructii. executa schele din lemn. ▶ case din lemn (cu structură din lemn.DULGHER la interior sau exterior. dulgherul trebuie să conducă echipa de montaj pentru a asigura calitatea construcţiei. monteaza constructii anexe ca. pricepere şi multe cunoştinte practice şi teoretice: ▶ şarpante din lemn pentru acoperişuri.dulgher. 5 . Priceperea acestuia este extrem de necesară la realizarea unor lucrări care presupun experienţă. depozite pentru unelte şi scule. ▶ foişoare. Pentru productie mai mare DULGHER-ul acceseaza linii moderne de prelucare CNC. lucarne. www. scule acăţionate de Profilul meseriei de dulgher Meseria de dulgher este întâlnită în foarte multe locuri. lemn-sticla) şi anexe. din barne sau lemn profilat). construcţii speciale pentru acoperişuri ca lucarne sau turnuri şi la lucrările de mansardare. construcţii pentru zootehnie). DULGHER-ul foloseste tehnologia de imbinare traditionale ca chertari sau peise de imbinari metalice si sisteme de fixare moderne. cofraje din lemn si constructii in parcuri de odihna si parcuri de copii.

▶ lucrări şi reparaţii ale învelitoarei de acoperiş. dulgherul trebuie să aibă o pregătire înaltă pentru 6 . ocupând o mare parte din bugetul necesar asigurării confortului. Costurile energetice au ajuns astăzi foarte ridicate. ▶ lucrări de consolidare şi rigidizare a clădirilor sau a diferitelor construcţii. placări acustice. lucrări de restaurare. ▶ producţia de grinzi lamelare. lucrări de cofraje. dulgherul modern a trebuit să se adapteze la ritmul şi cerinţele ridicate de calitate şi eficienţă. Cu timpul. amenajate necorespunzător. deoarece nu Structură lemn / perete s-a luat în calcul consumul mare de energie pentru încălzirea lor. rolul şi importanţa lucrărilor de dulgherie au crescut foarte mult iar dulgherul a devenit unul dintre cei mai căutaţi meseriaşi. au rezolvat cu uşurinţă multe din probleme. Aşa s-a ajuns la realizarea unor construcţii moderne în care structurile şi sistemele constructive din lemn. Pe lângă aceste lucrari specifie. de a asigura un confort termic mare cu costuri cât mai mici. În condiţiile actuale de lucru. unul din cele mai importante lucruri în munca şi pregatirea unui dulgher este buna planificare: el trebuie să ţină cont de toate aspectele de proiectare. ▶ protejarea lemnului prin vopsire sau protejare mecanică. Această problemă a dat naştere preocupărilor tot mai intense de a construi optim şi economic cu sisteme rapide şi durabile. Provocări vechi şi noi Construcţiile din lemn erau dezavantajate în trecut din cauza incendiilor frecvente care porneau de cele mai multe ori din locurile de încălzire. împreună cu sistemele dedicate de izolaţie termică. fibrogips. În acest mod.Introducere ▶ construcţii de mobilier urban. Însă. sau restaurare. deschideri speciale în acoperişuri pentru iluminatoare sub formă de benzi sau cupole. dulgherul poate prelua şi execuţia operaţiunilor conexe: ▶ execuţia balustradelor din lemn sau în combinaţie cu metal. modernizare. producţie şi montaj dar să aibă în vedere şi lucrările ulterioare de întreţinere. fibre lemnoase sau alte material din lemn. sticlă sau plastic. îmbinând tehnicile tradiţionale şi tehnologia automată de prelucrare. ▶ montarea ferestrelor de mansardă. cu toată priceperea de care poate da dovadă. pentru parcuri recreative sau pentru copii. majoritatea cu flacără deschisă. Acestea a fost avantajate până în prezent. construcţiile din lemn au fost înlocuite cu case din piatră şi în ultimul secol de construcţiile din beton. lucrări speciale de design interior si exterior. ▶ placări pereţi/planşee cu panouri din gipscarton. Lucrând fie manual fie asistat de linii şi utilaje CNC.

▶ Cereri şi oferte. ▶ Informaţii legislative.dulgher. să cunoască cerinţele unei proiectări asistate de calculator precum şi toate proprietăţile materialului lemnos. impactul acestora asupra mediului şi aspectele legate de deşeuri. expoziţii. ▶ Sisteme constructive şi tehnologii. dulgherul trebuind să analizeze foarte serios materialele şi sistemele constructive folosite. precum reciclarea sau în ultimă instanţă aruncarea fără urmări a acestora. www. ansamble si subansamble.dulgher. ▶ Anunţuri publicitare. informaţii despre cursuri şi training-uri. precum: ▶ Ultimile noutăţi tehnologice şi informaţii tehnice de specialitate. tehnicile şi sistemele cu care lucrează.DULGHER multiplele prelucrări ale lemnului. Meseria de dulgher solicită acum şi pe viitor o raspundere mare atât în ceea ce priveşte calitatea lucrărilor executate dar şi asigurarea continuităţii acestei frumoase şi tot mai importante tradiţii meşteşugăreşti. ▶ Fizica construcţiilor şi lucrări inginereşti. O provocare modernă este cea legată de ecologie. ▶ Baze de date tehnice sau pe alte teme de interes pentru domeniu. conferinţe. în secţiunile site-ului. ▶ Prezentări de materiale.ro Informaţiile DULGHER DULGHER le prezintă celor care lucrează în domeniul construcţiilor din lemn şi celor care execută lucrări de dulgherie. Informaţii la zi Îmbinare căprior cu cleşti Actualizarea datelor se face de o echipă de specialitate şi de către parteneri ai clubului DULGHER. Conţinutul tehnic va fi format din subiecte care vor prezenta diferite detalii şi aspecte ale lucrului cu lemnul: ▶ Materiale şi prelucrări. informaţii specifice domeniului. cu îmbinări tradiţionale sau cu piese moderne. Persoanele fizice sau juridice care lucrează în domeniul CONSTRUCŢIILOR DIN LEMN au dreptul de a cere înscrierea în echipa de specialitaşti sau clubul DULGHER. Aşezarea căpriorului pe pana centrală 7 . rezistenţă şi montaj.ro Astfel. vor fi postate informaţii generale pentru publicul larg interesat de domeniu dar şi informaţii specifice adresate partenerilor şi membrilor clubului DULGHER. un bun dulgher alege cu grijă materialele. ▶ Evenimente. Online DULGHER va lucra în paralel cu prezentarea online sub domeniul www. ▶ Proiectare. Aici. după care poate să publice şi să posteze articole tehnice sub formă de text şi imagini în DULGHER. ▶ Prezentări ale şcoliilor şi centrelor de pregătire profesională.

Operaţiunile în 3D se efectuează în timp real şi uşurează enorm munca. Deja din faza de proiectare. rapid. secţiuni şi vederi. Planurile cu legendă se printează 8 Simplu. Poziţionare “Live” pe plan Layout-uri predefinite cu legende individuale. este posibil si importul de fisiere din alte programe de CAD. vederi şi detalii. flexibil Opţiunea practică pentru dimensionarea lungimilor la punctele de cotare relative şi/sau absolute. ori la punctele de . De asemenea. astfel se actualizează automat toate modificările. “Cât mai real”. “live” în orice moment al proiectării din obiectele 3D.Proiectare Dragostea pentru lemn şi arta meşteşugarului este cel mai preţios capital al dulgherului. perfecţionează imaginea planurilor. Prin folosirea uşoară. intuitivă şi multiple soluţii optime de proiectare. SEMA oferă ajutoare universale pentru planurile de arhitectură şi de producţie. softul SEMA garantează o înaltă calitate de construire. vizualizarea 3D a devenit un instrument foarte important şi util pentru controlul vizual dar si pentru beneficiar. este deviza noastră. Perfect în CAD Cu mecanismele multiple de CAD. Dimensionare automată este asigurata in planurile de lucru. Astfel rezultă planuri profesionale în plan şi secţiune. Utilizatorul poate folosi aceste elemente individual în proiectarea 2D combinat cu proiectarea 3D.

poti adauga in bibliotecile de repere obiecte create individual cu ajutorul algoritmilor programului. sub forma unui macro. In plus. punand la dispozitie combinaţii de repere sub formă de ansamble sau proiecte. Pentru fiecare panou există posibilitatea folosirii pana la 11 straturi de placare. De la autoturism până la floare. Macro pentru ferestre şi uşi Specificul acestui macro pentru uşi şi ferestre este crearea automată a obiectului în sine dar şi operaţiunile aferente la integrarea în construcţie a acestora precum restricţiile la poziţionare în intersectarea cu anumite corpuri. Aceste cerinţe au fost implementate cu ajutorul diferitelor module. Ulterior este posibila modificarea placarilor. acoperiş întreg şi în segmente. mărimea plăcilor etc. Concomitent se exportă în timp . www. frezare. debitare etc. Bibliotecile de macro CAD asigura rapiditatea in lucru. care poate fi folosit oricând pentru aceeaşi îmbinare. au fost integrate mecanisme automate de analiză şi împărţire a panourilor. programul oferă automatisme cu programări libere.dulgher. ca materiale. Pentru a uşura şi a reduce timpul de lucru. după care obţinem centrul de greutate şi greutatea totală a panoului. au fost create diferite baze de date sub formă de biblioteci în care sunt listate materialele şi ansamblele des folosite. pe lungime. mecanisme si algoritmi. Aceste operaţiuni se memorează împreună cu alte operaţiuni de găurire. SEMA oferă în biblioteca preinstalată.DULGHER intersectare pe înălţime. foarte utila atat pentru proiectant cat mai ales pentru beneficiar. Pentru producţia de panouri de perete. rezultatul în proiectarea 2D şi cea 3D este optic perfect integrate in proiect. stratul central fiind baza de rezistenţă. Toate coordonatele pentru producţie se exportă pe layere speciale cu informaţiile necesare ca dimensionare.ro adaugare. O alta facilitate importanta este utilizarea layer-elor combinate prin care avem la dispozitie intreaga informatie chiar si pentru cele mai complexe lucrari Prezentarea perfectă şi reală prin fotografie Exportul direct a proiectului într-un program de rendering creează o imagine reală de fotografie în spaţiu. frezare sau pozitionarea prelucrarii in volumetria corpului se pote modific cu usurinta si ulterior Conexiuni flexibile Case prefabricate High-tech în prefabricare La baza unei producţii de panouri prefabricate stă o tehnologie modernă de construire. o gama larga de obiecte 3D şi îmbinări specifice. haşurarea şi colorarea după standardele DIN si multe alte facilitati performante asigura obtinerea unor planuri perfecte. ţinând cont de straturile de panou şi stratul de rezistenţă din lemn. Toate coordonate pentru utilaje ca gaurire. inca din faza de productie. o proiectare specială care are nevoie de exportul precis al informaţiilor pentru producţie. a lemnelor prin 9 Pentru îmbinarea panourilor în colţuri. Extrasul de materiale La toate reperele constructive. Diversificarea programului şi logistica de producţie Dezvoltarea programelor SEMA a fost concepută modular in colaborare cu producătorii de panouri prefabricate sau construcţii din lemn moderne. Construcţia panourilor de acoperiş este opţională. se poate defini masa şi greutatea lor. cu planşee şi acoperişuri. Cu ajutorul imaginilor integrate se creează o panoramă în perspectivă. mutare sau scoatere din structura. debitări aferente. planşee.

foarte apreciate pentru aspectul lor natural şi ambientul plăcut şi călduros. cu pene pe ferme. liste exacte de materiale. exact şi în consecinţă reduce costurile. Asistentul pentru profil şi lucarne Prin interfaţa intuitivă se programează simplu. uşi şi alte goluri. întrucât avem actualizat permanent proprietăţile materiale. Proiectele se realizează eficient şi prin folosirea ansamblurilor predefinite. Automatisme Pe lângă automatismele de îmbinare a pereţilor. Biblioteca integrată conţine o bază de îmbinări tradiţionale cât Bandă de lumină acoperiş prelucrări specifice şi automatisme speciale pentru calcularea pereţilor. tije de fixare etc. ca: sortarea lemnelor pentru ambalare.Proiectare SEMA-SOfT real toate informaţiile de la un material. Planuri. străpungerea perpendiculară a bârnelor. Tehnologia de construire cu bârne de lemn este una specială. şi rapid orice model de şarpantă obişnuită cu căpriori şi pene. reper sau ansamblu. cu lucarne sau ferestre de mansardă. intersectarea pereţilor. aceştia pot fi şi pereţi cu structură de rezistenţă sau pereţi cu structură uşoară metalică. de greutatea variabilă în funcţie de conţinutul de apă etc. planuri de producţie şi montaj. Prelucrarea şi îmbinarea 3D se face usor. SEMA oferă export al planului de montaj. Deoarece lemnul “lucrează” tot timpul. rapid. uşor. Intersectarea pereţilor interiori se face prin 10 şi piese de conectare metalice. Un soft flexibil Cerinţele specifice solicită la proiectare un soft cu o flexibilitate mare pe care SEMA o ofera: definirea componentelor simple. Prin modulul de vizualizare. Rezultatul este perfect. necesitând o atenţie deosebită. SEMA: Acoperişuri Prelucrare simplă şi perfectă Flexibilitatea în proiectare este asigurată prin folosirea liberă a aplicaţiilor în desenarea planurilor şi introducerea parametrilor de acoperiş. diverse înclinaţii în acoperiş sau distanţe inegale la căpriori. prezentăm beneficiarului realitatea proiectului. căpriorii etc. la nevoie şi coordonatele pentru utilaje. crează automat o prelucrare tridimensională la intersectarea cu un perete. Proiectare rapidă cu baze de date şi macro Folosirea pieselor şi ansamblurilor predefinite. reduce timpul de proiectare la orice proiect nou. planuri cu unghiuri inegale. Aplicaţii multiple Chiar dacă este un proiect în renovare sau unul nou. listare şi export de coordonate Pentru echipa de montaj a caselor din bârne de lemn. masardare sau renovare. şi pentru aceasta se creează automat spaţii speciale predefinite de dilataţii şi comprimare invizibile la ferestre. un rezultat încântător pentru utilizator. indiferent de pereţii utilizaţi. lista de materiale şi lista de ambalare. pene cu popi. planşeelor şi acoperişurilor softul mai foloseşte şi alte automatisme. pe pereţi sau la cerinţele de montaj. La solicitare. standardul nostru este flexibilitatea. ca de exemplu: un acoperiş întreg sau o construcţie completă. Se ţine seama de modificările în timp ale lemnului. SEMA oferă o bază de date cu diferite profiluri predefinite atât pentru un design plăcut cât şi pentru soluţii şi detalii constructive speciale. La nevoie se completează construcţia cu orice altî operaţie tridimensională necesară de exemplu pentru prize. este foarte important să se ţină cont de acest aspect la toate detaliile si mai ales la tehnologia de îmbinare la colţuri şi bârnă peste bârnă. toate piesele din planşeu sau acoperiş ca penele. . Toate îmbinările se fac automat. Orice schimbare devine concomitent vizibilă şi redimensionată. SEMA: Construcţii din bârne Tradiţie si provocare Casele din bârne de lemn sunt un model de construcţie tradiţional.

lemn lamelar. Prin integrarea modulelor de rezistenţă. ferestre şi uşi variabile Toate golurile se programează ca poziţie statică sau dinamică împreună cu piesele de rezistenţă parametrizate printr-un proces care permite poziţionarea liberă ferestrelor şi uşilor. SEMA se adaptează cu uşurinţă la cererea utilizatorului. planşeu. prin interfaţa SEMA-CAM. goluri sau scară. Proiectarea tridimensională Prin proiectarea în plan. uşi. Poziţionarea căpriorilor Poziţionarea căpriorilor se face automat sau manual în funcţie de parametrii predefiniţi. Există şi posibilitatea de poziţionare a altor piese în aceste spaţii. care se accesează cu uşurinţă pe o suprafaţă modernă de lucru. exportul de desene şi coordonate către utilaje de prelucrare se face manual sau automat. Planurile se exportă la scara dorită. automatismele tridimensionale de perete. fiecare element poate fi optimizat la maxim. de ţigla predefinită. listare şi exportul în MS-Office. comenzi. sub formă de liste de materiale. panouri mari sau case masive. care sunt aşezate pe un volum central de rezistenţă în care este integrată construcţia de rezistenţă alcătuită din piese sau ansambluri predefinite. devize. Opţional se poate face orice schimbare manuală. oferte.ro SEMA: Pereţi si planşee flexibilitate în construcţii din lemn Proiectarea se face rapid. Extrasele logistice din bazele de date ale unui proiect pentru calculaţie. ferestre. Pentru cerinţe speciale de rezistenţă. pieselor de asamblare standardizate. ţinând cont de grilă. Indiferent de tipul constructiv.DULGHER Parametrizarea acoperişului Îmbinarea a două sau mai multe suprafeţe de acoperiş se face automat când acestea se intersectează. oferă utilizatorului avantaje multiple în proiectare şi planificarea materialelor. ca structură de rezistenţă din lemn. SEMA uneşte toate aceste cerinţe cu multiple module specializate şi automatizate.dulgher. Dimensionarea suprafeţelor şi liniilor pentru exportul informaţiilor din proiect. Softul optimizează prelucrarea lemnului pe lungimea acestuia. preiau toate 11 . rezultate perfecte Prin implementarea succesivă în soft a elementelor şi Deschidere horn operaţiunile rezultate. astfel se pot construi acoperişuri complexe. incluzând toate elementele din el. este posibilă folosirea pieselor metalice. Exportul de coordonate se poate face pentru cele mai cunoscute utilaje şi linii de prelucrare. cinci în fiecare parte. Sistematizarea lucrării. eficient şi optimizat după cerinţele fiecărui beneficiar. În punctele de intersectare se poziţionează o îmbinare predefinită şi concomitent se actualizează toate www. Planuri de lucru şi dimensionare si export de date Exportul conţine toate informaţiile despre o piesă sau un ansamblu sub formă de plan sau listă. Baza de date Fiecare perete sau planşeu este alcătuit din mai multe placări. bârne din lemn.

Transformarea este în timp real şi îmbină automat pereţii şi planşeele. şi dimensionare si export de date SEMA oferă diferite soluţii de export prin selecţia unuia sau a mai multor layere sau a unui intreg ansamblu de perete sau planşeu. Indiferent de construcţia de scară. de la un element de legătură între etaje. Construcţiile moderne de scări oferă prin folosirea în combinaţii a diferitelor materiale ca: lemn. Planuri de lucru. ofertare şi faza de realizare. metal sau sticlă. semirotund.Proiectare SEMA-SOfT informaţiile şi transformă proiectul în 3D. Prin anumite filtre se exportă parametrii pentru optimizarea lemnului şi coordonatele către centrele şi liniile de prelucrare prin interfaţa SEMA-CAM. Bibliotecile integrate permit proiectarea rapidă pe baza unor modele standardizate dar care pot fi adaptate cu uşurinţă la orice proiect. Aceste informaţii stau la baza întocmirii listelor de materiale şi planurile de producţie. Odata creat. balustrad e. Diferite modele de baluştrii. O semitreapta incastrata ne ofera posibilitatea unui design modern a unei trepte si poate avea orice forma in suprafta aceastei treapte. balustradă din lemn. flexibilitatea este infinită. în unghi drept. contratrepte. Toate acestea aduc o importantă economie de timp în proiectare. paramerile acestei semitrepte sunt preluate in liste de materiale si ca operatiune de prelucrare pentru CAD-CAM. o atracţie şi un ambient plăcut. rotund sau altă formă geometrică. sticlă. metal sau sticlă. Pentru dimensionare. înălţimea liberă şi astfel generează un model de scară optim pentru parametrii aleşi. informaţiile de material pentru trepte şi contratrepte sunt şi ele memorate în program. se poate parametriza şi defini aici. Construcţii profesionale Automatismul pentru construcţia de scări conţine toate informaţiile necesare ca pasul de mers. 12 . Orice formă atipică. Module de scară pot fi integrate în module de proiectare şi astfel beneficiază de toate facilităţile de 3D ca vizualizare şi exportul de coordonate. ca trepte masive. lemn sau metal. etc. un important obiect în design-ul interior. oferă conceperea de modele cu un SEMA: Scări Construcţii de scări moderne Prin arhitectura modernă scara a devenit. Trepte. perete şi planşeu. Proiectare liberă şi rapidă Softul oferă proiectarea liberă a contururilor pentru trepte. semitrepte incastrate şi balustrade La fel ca parametrii de construire definiţi sau predefiniţi. Folosirea liberă a elementelor de proiectare CAD şi dimensionarea ne ajută la optimizarea planurilor de arhitectură şi de lucru. baluştrii. mână curentă precum şi diferite materiale folosite la construcţia de scări. astfel încât utilizatorul are libertatea de exprimare a creativităţii individuale.. metal. softul culege toate punctele de referinţă posibile din planurile de construcţie. vanguri din lemn. din beton.

Scări din beton şi scări placate Pentru scările din beton şi placarea lor sunt integrate mecanisme de analiză a miezului de beton şi a cotelor de înălţime. Scara multietaje cu balustradă La un proiect cu mai multe etaje. Un alt mecanism poate genera cofragul pentru o scară din beton cu export la scară 1:1 ca şablon. SEMA: Elemente şi piese de îmbinare Îmbinare lemn . Conceperea are loc pe distanţiere centrale sau suporturi speciale metalice. Scara elicoidală Acest tip de scară necesită o altă tehnologie de proiectare şi este inclusă în alt modul. oferă utilizatorului flexibilitate pentru construcţii de scări corecte şi inginereşti. piese de conectare metalice sau lemn tip Lamello. îmbinare prin dibluri din lemn sau metal. Optica realistică Vizualizarea tridimensională proiectată din orice unghi împreună cu pereţi. Piese de legătură Biblioteca integrată oferă diferite îmbinări. La orice schimbare a unei poziţii se reautomatizează întreaga balustradă. Modelul de treaptă se programează liber la tehnologia folosită. SEMA oferă soluţii uşoare şi practice pentru fiecare îmbinare. Cu mecanismul de balustradă se construiesc şi balustradele secundare sau înconjurătoare a golurilor de planşee. şi dimensionare si export de date Toţi parametrii listaţi pe planuri şi în liste de materiale pot fi exportaţi în planuri de producţie. inclusiv balustrada. utilizatorul are posibilitatea de a crea piese de îmbinare specifice împreună cu coordonatele pentru utilaje. SEMA oferă o gamă largă de piese de îmbinare standard de la producători renumiţi. cu activare directă în planurile de detaliu şi preluarea ei în lista de materiale. se exportă toate punctele de referinţă precum şi geometria corpurilor. balustrada se poate construi direct pe mai multe etaje folosind mecanismul unei case a scării. găurire sau altă îmbinare recunoscută. Toţi parametrii listaţi pe planuri şi în liste de materiale pot fi exportaţi în planuri de producţie. Poziţionarea şi distanţa între baluştrii. ferestre şi planşee oferă clientului o imagine virtuală detaliată ca prezentare a conceptului de scară. inclusiv detaliile de prelucrare şi coordonatele de optimizare a plăcilor către softurile CAD-CAM. Pentru predarea informaţiilor către programe CAD-CAM. asa piesa se poate folosi la orice Proiectare transparentă proiect nou. cepuire. astfel încât soluţiile constructive sunt infinite.metal Pentru construcţii complexe.ro poziţionare a pieselor pe un panou de material. Prin această vizualizare clientul poate analiza aspectele legate de poziţionarea şi integrarea scării în design-ul interior. bibliotecile integrate în SEMA oferă repere predefinite pentru proiectare: crestare. modele de capete cu prelucrări convenţionale şi tradiţionale ca cepuire sau îmbinări de capete. crează automat toată balustrada legată de coordonatele de scară. integraţi într-un automatizm. Unde piesele standard nu sunt satisfăcătoare. .DULGHER design diversificat şi modern. Există mecanisme de optimizare pentru încleiere şi 13 www. Pentru individualizare. Folosirea multiplă a unei piese individuale se memorează ca macro în bazele de date. Planuri de lucru. fiecare îmbinare din lemn sau metal se poate adapta sau crea din nou. Astfel este posibil ca pentru o astfel de scară să fie generate diferite placări de trepte.dulgher. care poate fi listat chiar şi la scara 1:1.

direct din baza de materiale. balustradă şi sistemele de prindere. 14 SEMA GmbH Germania Reprezentanţă România info@rettenmeier. consultaţi www. Chiar şi prelucrări complexe se preiau si se exporta cu uşurinţă din modulul de construire. este un alt aspect cerut în prefabricarea panourilor de case.ro Pentru mai multe detalii despre SEMA . în care bibliotecile SEMA ofera poziţii specifice pentru trepte. SEMA dispune si de un modul pentru utilizatorii care doresc să programeze individual prelucrări specifice sau combinaţii de materiale. MCAD este acea interfaţă care realizeaza acest lucru unind facilitatile SEMA cu cerinţele de preluare a coordonatelor de către maşinile şi utilajele de prelucrare.Proiectare SEMA-SOfT Materiale ROTHOBLAAS SEMA: MCAD Odata terminata proiectarea. Automatizarea MCAD Din soft se preiau toate informaţiile care sunt actualizate automat în listele de materiale. inclusiv numerotarea şi parametrizarea CAD a geometriei lor. . transferul datelor catre productie se face foarte usor.sema-soft.softul pentru proiectarea construcţiilor din lemn si avantajele pe care acesta vi le oferă la proiectare şi planificarea producţiei.ro. Automatizarea anumitor puncte de îmbinare şi a unor detalii complexe. Multe din facilitatile MCAD sunt funcţionale şi în modulul pentru construcţia de scări.

utilaje şi echipamente performante. confecţii şi textile. o cantină modernă şi internat. societăţi pe acţiuni. srl’uri sau asociaţii familiale care toate participă cu un aport deosebit de important la derularea programului de învăţământ. tâmplari universali dar şi pentru meseriile de sudori şi confecţioneri textili. Între anii 2003-2006 prin programul PHARE TVET am reabilitat clădirile atelierelor. ajută foarte mult socităţile la găsirea forţei de muncă. „Spune-mi şi voi uita. Participăm activ şi la formarea adulţilor. dobăndită în stagiile de practică la întreprinderi în condiţii reale de muncă. implică-mă şi voi înţelege” Confucius 15 . Avem contracte de parteneriat cu aproape 50 de întreprinderi. se ocupă de formarea specialiştilor pentru economia zonei şi cea naţională. Activităţile instructiv educative se desfăşoară în două clădiri cu 36 săli de clasă şi 7 laboratoare. Astfel. ingineri şi maiştri din instituţia noastră. similare elevilor şi studenţiilor din Germania. noştrii. prelucrarea lemnului. Pentru ridicarea nivelului activităţilor instructiv–educative suntem deschişi la noutăţi. producator de soft specializat pentru construcţii din lemn.DULGHER www. proiectant şi inginer constructor. o bibliotecă tehnică cu 1800 volume şi o altă bibliotecă generalistă cu 32000 volume. Recent am încheiat contractul cu firma SEMA GmbH din Germania. elevii noştri beneficiază de noutăţile în proiectarea construcţiilor de lemn şi au asigurat un suport de curs deosebit de util la pregătirea pentru calificarea în meserii precum cele de dulgher constructor.dulgher. electric. şef de echipă. tehnician. colectivul de conducere foarte receptiv la cerinţele economiei zonei a lărgit paleta specializărilor pentru care sunt pregătiţi elevii. Colegiul are trei cabinete de informatică cu 75 calculatoare de ultimă generaţie. organizăm stagii de pregătire pentru dulgheri. care să facă faţă cu succes cerinţelor şi provocărilor economice de astăzi. Atelierele dispun de toate mijloacele necesare pentru formarea competenţelor prevăzute în programe şcolare. Colegiul Tehnic BÁNYAI JÁNOS din Odorheiul Secuiesc.ro COLEGIUL TEHNIC BÁNYAI JÁNOS Urmaşul de drept al Şcolii Profesionale fondate în anul 1893. În acest mod. maistru. colaborarea este în folosul ambelor părţi. Relaţiile dezvoltate cu partenerii economici demonstreză integrarea şcolii în fluxul economic al zonei. Fiind conştienţi că viitorul unei ţări se întemeiează la şcoală. două ateliere. construcţii. Rezultatele bune ale elevilor noştrii la concursurile tehnice şi profesionale demonstrează temeinica pregătire a cadrelor tehnice. prelucrarea metalelor. care asigură oportunităţi de pregatire profesională. În decursul anilor aceştia au putut alege diverse domenii cu o serioasa şi reală aplicabilitate practică:prelucrarea pietrei şi ceramicii. dorinţa noastră este să formăm specialişti cât mai bine pregătiţi. Experienţa elevilor Deviza şcolii noastre: SEMA–School Package. care ne-a oferit aplicaţia Deşi la început profilul şcolii era de prelucrarea pietrei şi a ceramicii. arată-mi şi poate îmi voi aduce aminte. le-am dotat cu maşini.

în sistem de 5 axe. ţie. se obţin coeficienţi termici de sub U=0.20 W/mpK. Liniile HUNDEGGER K2i şi K3i au fost special concepute pentru aceste cerinţe tehnologice. în 1981. Prima în compoziţia liniilor este STAŢIA DE . cu funcţii bine stabilite. o linie automată de prelucrare a lemnului pentru construcţii. a fost nevoie de o logistică şi o tehnologie modernş de produc16 linii de prelucrare CNC Înfiinţată în 1978. asistate de calculator. asigurând orice prelucrare a lemnului de construcţie. Fiecare producător de renume din piaţa mondială prelucrează astfel toată gama de lemne de construcţie pentru case cu structură de rezistenţă din lemn. Cu tehnologia structurilor de rezistenţă din lemn. izolate şi placate cu materiale moderne. din grinzi chertate sau prelucrarea grinzilor lamelare de dimensiuni mari. chiar până la U=0. Pentru asigurarea calităţii producţiei caselor prefabricate. HUNDEGGER este firma care a dezvoltat pentru prima data în lume.16 W/mpK. Hundegger s-a impus ca lider european şi global în domeniul maşinilor profesionale pentru prelucrarea lemnului iar în prezent Hundegger produce peste 280 de maşini pe an. Tehnologia de prelucrare Liniile K2i / K3i sunt compuse din mai multe staţii de lucru. fapt ce determină încadrarea în sistemul de case pasive. având peste 3500 de linii şi maşini instalate la nivel mondial. În scurt timp.Prelucrare Hundegger Casa din lemn Casa din lemn este astăzi tehnologia optimă de construcţie pentru realizarea spaţiilor de locuit atunci când se urmăreşte reducerea consumului de energie şi obţinerea unui confort deosebit.

Cu aceste staţii se asigură cele mai frecvent solicitate prelucrări ale lemnelor de construcţie.dulgher. echipat cu o freză plană specială. opţional şi cu freză pentru K2i . 17 . garantand astfel o logistica de productie si transport optim.DULGHER DEPOZITARE şi ALIMENTARE pentru lemn la lungimi de 7 . Linia HUNDEGGER K2i este recomandată fiecărui producător de case prefabricate ca o dotare principală împreună cu softul de proiectare SEMA-Soft. transportul lemnului în linie la o precizie foarte mare.Staţie de tăiere Staţii speciale Pentru prelucrări inginereşti sau individuale. STAŢIILE DE FREZARE pot fi echipate cu capete de frezare de tip deget pentru modelare. liniile pot fi echipate cu staţii speciale de debitare cu lanţ. tip plan pentru frezări cu suprafeţe mari sau tip freză circulară pentru frezări longitudinale sau chertari înguste. HUNDEGGER sunt cele mai complexe linii de prelucrare din piaţa mondială şi asigură fiecarui utilizator o staţie individuală de prelucrare. STAŢIA DE MANIPULARE este sistemul care asigură cu cele două sau trei braţe de prindere inovatoare împreună cu ghidajele de glisare. staţii pentru găuri orizontale şi verticale echipate cu un singur sau mai multe burghie. marcajele reperelor prelucrate conform planurilor de execuţie preluate din softul de proiectare. Cu aceste echipări variabile. STAŢIILE DE MARCAJ asigură cu diferite sisteme de inscripţionare. STAŢIA DE DEBITARE este asigurată printr-o pânză www.ro Pentru operaţiuni şi prelucrări speciale. STAŢIA DE DESCĂRCARE este partea liniei care preia automat lemnele din staţia principală de prelucrare şi le stochează pentru preluare sau printr-o staţie specială le pregăteşte pentru finisare într-un utilaj de prelucrare pe patru feţe ca HMD sau HM-4 de la HUNDEGGER. o freză deget şi un burghiu. liniile frezări în coadă de rândunică. staţie specială cu freze diverse sau o staţie cu revolver automat de scule. liniile K2i şi K3i pot fi echipate cu staţii separate de prelucrare precum STAŢIA DE CHERTARE care asigură cu un sistem de două freze orizontale şi două freze verticale o productivitate foarte mare pentru construcţiile din grinzi chertate. circulară asistată de calculator cu o rotaţie de 360° urmată de STAŢIA DE FREZARE-GĂURIRE cu un cap rotativ multifuncţional.13 m.

teşire şi marcare. bârne sau lemn rotund până la prelucrarea lemnelor pentru construcţiile din parcurile pentru copii. O linie universală pentru toate atelierele şi producătorii de case din lemn cu structură. frezare. Realizează prelucrări rapide ca debitare. Speed-Cut SC3 18 .Prelucrare HUnDEGGER K2i . cu secţiuni de la 20×50mm până la 300×450mm (opţional 625 ×900mm).pe scurt K2i / K3i Linii de prelucrare automată a lemnului de construcţie.Linia de prelucrare automată de la Hundegger Utila je hundegger . Speed-Cut SC3 Cel mai eficient automat pentu prelucrarea lemnului de construcţii. găurire. cu secţiuni de la 20×40mm până la 160×450mm (opţional 200×450mm).

Asigură rindeluirea şi teşirea printr-o singură trecere. Automat de prelucrare a plăciilor de OSB.ro 19 . Prelucrează piese cu secţiunea de la 15×30mm până la 300×400mm (opţional 400×625mm) fără ajustări speciale la adâncimea de prelucrare până la 12mm pe fiecare suprafaţă. PAL.dulgher. HM4 / HMD Maşină de rindeluire pe 4 feţe. lemn masiv sau alte panouri lamelare de mari dimensiuni. Prelucrează piese până la 8m lăţime.DULGHER Speed-Panel SPM1 www. lungimi nedefinite şi grosimi de 370mm (opţional până la 480mm).ro Operarea se face prin touch screen sau prin importul de coordonate din softuri speciale de proiectare a construcţiilor din lemn. În funcţie de cererea clientului automatul se poate adapta şi la dimensiuni mai mari. gipscarton sau fibrogips cu grosimi de la 9mm până 40mm şi suprafeţe de la 500×500mm până la 1250×3000mm. Hans Hundegger GmbH Reprezentanţă România info@hundegger. PBA Centru CNC pentru prelucrarea panourilor din lemn lamelar. placaj.

pistoale de bătut cuie şi unelte electrice. ca distribuitor de maşini pentru prelucrarea lemnului. care permit alegerea soluțiilor adecvate şi rapiditatea în execuție sunt cerințe obligatorii atunci când ne dorim rezultate deosebite. fără îmbinări profesionale munca va fi doar pe jumătate făcută. inserând în gama de produse oferite sisteme de montaj şi unelte pentru lucrări de dulgherie. Începând cu 1996 rothoblaas îşi diversifică în mod considerabil oferta. Sistemele şi materialele de calitate.Tehnologie ROTHOBLAAS SISTEME DE MONTAJ ŞI UNELTE PENTRU DULGHERIE Oricât de bine ar fi prelucrat lemnul. Rothoblaas a fost înfiinţată în august 1991. 20 .

suporții pentru stălpi.dulgher. cu bară de trecere. dopuri şi bolțuri din lemn. H. dar şi game specializate precum cele de distanțare sau pentru pachetele de izolație. în diverse sisteme (cu şi fără profile de aluminiu sau piese de cuplare). Reprezintă o linie de produse formată din sisteme de fixare. www. Suporții de stâlpi ajută la protejarea bazei acestora împotriva umidității excesive. dubli. plăcile perforate pentru îmbinare.). Foarte utile sunt cuplajele invizibile pentru grinzi (de la lemn la lemn sau beton). cuplajele invizibile. 21 . şi alte sisteme inovatoare în domeniul îmbinărilor invizibile. sabot. maşini şi unelte necesare pentru dulgherie. inălțime reglabilă. Căteva produse din aceasta gamă Holzşurubul HBS şi HBS+ cu cap cu alezaj. propun numeroase sisteme de cu piedică etc. cu filetare integrală. autoforante. pentru paneluri. cu freză şi ceruire dublă.DULGHER GAME PRInCIPALE DE PRODUSE Rothofixing Creată în 1998. T. triunghiulare şi altele. certificat pentru construcții în Italia şi Germania. vârf perforant şi în spirală. inoxidabile etc.ro prindere (pahar. uni. Plăcile perforate pentru îmbinări se găsesc în modele variate ca cele de tip colțar. marca s-a impus dupa 2007 şi în restul Europei. Gama oferă articole profesionale de ultimă generaţie în domeniul fixării: şuruburile pentru lemn şi fier. Pe lângă acestea mai gasim in holzşuruburi cu cap plat.

individuale sau pe coardă orizontală flexibilă (linia vitală). în mod corect pe acoperiş. rothosafe oferă sprijin în faza de proiectare. În această linie vom găsi membrane (folii) sintetice şi bituminoase . Rothosafe Dispozitivele anti-cădere rothosafe sunt proiectate pentru intervenţii de întreţinere şi oferă soluţii inovatoare pentru diverse tipuri de acoperişuri. În acest sens. benzi sigilante. Pe lângă faptul că este certificat conform normei UNI EN 795. 22 . produse care satisfac exigenţele ridicate din piața construcțiilor economice energetic. fiecare dispozitiv este omologat pe substructura de suport (lemn – metal – beton). fixare sau lipire şi sculele specializate. accesorii pentru acoperiş şi sisteme de prindere. profile de susținere şi de izolație fonică. pentru studierea sistemelor anti-cădere adecvate.Tehnologie ROTHOBLAAS Rothouse Reprezintă linia de produse specifice şi de calitate pentru construirea de acoperişuri ventilate şi case din lemn. Încă din faza de planificare trebuie studiat un proiect funcţional şi sigur pentru a poziţiona apoi punctele de ancorare.

rothoblaas. Activitatea de cercetare O colaborare ştiinţifică şi de cercetare cu Universitatea de Studii din Trento asupra tipurilor de conectori comercializaţi 23 . răşini şi adezivi. cei interesați pot găsi şi alte produse pentru lucrul cu lemnul şi nu numai: fixatori. burghie şi freze pentru lemn. cât şi prin proiectarea directă a structurilor. proiectare şi formare îşi propune o abordare la 360° a problemelor structurale legate de construcţiile din lemn. cu joncţiunile aferente). www. pistoale pentru cuie şi capse. şi în special cercetarea şi dezvoltarea de produse noi. Proiectul a permis dezvoltarea cunoştinţelor cu privire la problemele structurale legate de tipologia construcţiilor cu panouri din lemn masiv în straturi încrucişate. Rotho Blaas Reprezentanţă România info@hundegger. confruntând rezultatele cu modelele propuse de normative. organizate în cadrul sediului Rothoblaas.ro de noi şi folosiţi în domeniul construcţiilor a avut scopul de a le controla comportamentul real în faza post-elastică. scule de mână.dulgher. Printre vizitatorii noştri se numără şi arhitecţi.com de unde puteți descărcă şi ultima ediție a cataloagelor complete de produse Rothoblaas. atât prin realizarea de produse ajutătoare pentru proiectare (cum ar fi tabele şi soft-uri de calcul. Proiectul SOFIE este un studiu condus de IVALSA în care Rothoblaas a fost unicul furnizor al sistemelor de fixare. Pentru detalii. consultanţă acordată clienţilor şi proiectanţilor. Află mai multe despre rothoblaas! În oferta Rothoblaas. cercetători sau studenţi la facultăţile de artă.DULGHER Rothoengineering Marca Rothoengineer a fost creată pentru a reuni activităţile desfăşurate de departamentul tehnic al Rothoblaas.ro Rothoschool Mândria Centrului de Formare Fixingsystem sunt cursurile de formare “All in one” pentru clienţi. cursuri şi seminarii de formare pentru personalul tehnic din acest domeniu. maşini pentru dulgherie şi alte scule electrice şi maşini speciale. puteți vizita site-ul www. inginerie şi arhitectură care doresc sa afle mai multe aspecte despre lucrul cu lemnul şi sistemele noastre de fixare. Serviciul de consultanţă.

desfacerea şi întreţinerea echipamentelor specializate pentru industria producătoare de structuri şi paneluri din lemn pentru construcţii.Modular Building Automation . În plus. Echipa tehnică este sprijinită de o structură de management al calităţii service-ului şi de furnizare a pieselor de schimb. Societatea are ca obiect de activitate producţia.Tehnologie MBA MBA Linii CNC Panourilor prefabricate Gradul înalt de automatizare în producţia de cadre pentru paneluri este cheia succesului în asigurarea unui flux continuu de lucru şi pentru menţinerea calităţii de-a lungul întregului ciclu de producţie. MBA . fapt ce le-a permis ca de-a lungul ultimilor 10 ani să câştige reputaţia de furnizori de bază pentru industria de profil.este un joint venture între JJ Smith Anglia şi H&M Olanda. mulţi dintre ei lucrând în cadrul companiei de peste 20 de ani. . Expertiza în prefabricarea acestor repere reprezintă punctul forte al ambelor companii. 24 pentru producţia Compania are o echipă de tehnicieni de instalare şi service foarte experimentaţi. compania gestionează un foarte important serviciu de suport pentru asigurarea funcţionării corecte a aplicaţiilor soft pe care le furnizează clienţilor.

ro Rutarea CNC se face cu o staţie de prelucrare a panelurilor Automatizarea producţiei Două reţete sunt utilizate în Europa pentru producţia panelurilor SIP. 25 . Liniile MBA asigură baterea automată a cuielor pentru a face faţă cerinţelor stricte ale proiectării moderne. SIP cu grosimi de până la 300 mm.DULGHER MBA dispune de un showroom de 3500 mp la Liverpool. ▶ decuparea interioară (pentru golurile de fereastră). în Anglia.dulgher. în cazul de faţă calibrarea este stabilită la module de 6 m pe 825 mm (maxim). panelurile SIP pot fi folosite la construcţia pereţilor sau a acoperişurilor la foarte multe tipuri de clădiri. Aceasta asigură foarte multe operaţiuni precum: ▶ importul facil al datelor din softul de proiectare. rezultatul fiind un material de construcţii versatil şi economic. care poate fi o spumă poliuretanică (PU) sau polistiren expandat (EPS). Astfel. ▶ decuparea pe toate cele patru laturi. ▶ preluarea şi poziţionarea panelului în sistemul de prelucrare. www. unde se poate vedea producţia acestor maşini. softul de control dispunând de o serie întreagă de planuri de îmbinare. diferenţa constând în materialul izolant de la interior. MBA este lider în producţia echipamentelor pentru această industrie. Izolantul este prins între două plăci OSB. ▶ alinierea marginilor. unde maşinile pot fi văzute la lucru şi o fabrică în Seek. Olanda. Fabricarea panelurilor cu liniile MBA se bazează pe modularizare. ▶ descărcarea automată a panelului prelucrat din sistem.

Pentru eficientizarea un flux de producţie eficient a panelurilor închise. precum mese. Maşina este completată cu sisteme de siguranţă la mecanismele de preluare şi tăiere. Prevăzută cu un braţ radial şi rază lungă de acţiune. se pot livra mese rabatabile de tip „fluture”. Tăierea în lung este asigurată de o maşină specială pentru prelucrarea panelurilor SIP. şabloane şi ghidaje laser. Panelurile pot fi teşite până la 150 mm.Tehnologie MBA Această staţie este ideală pentru plasarea în cadul unei linii de producţie. imdeiat dupa presa pentru paneluri. Cu 26 . precum activarea comenzilor cu ambele mâini. maşina este capabilă să taie paneluri drepte de până la 194 mm pe 1220 mm. Maşina are o serie întreagă de opţionale.

j j Smith Anglia Reprezentanţă România info@jjsmith. întreţinerea şi reparaţiile de rutină vor fi îndeplinite în cele mai bune condiţii. De aceea. MBA recunoaşte importanţa acestui lucru şi vă pune la dispoziţie o echipă profesionistă care se va asigura că instalarea. prin email sau prin asistenţa la distanţă prin conectarea prin internet la sistemul dumneavoastră. Mesele rabatabile pot fi folosite ca atare sau încorporate ca parte a unei linii de producţie conform specificaţiilor clientului. panelurile pot fi întoarse folosind fie o latură a staţiei şi o macara sau ambele jumătăţi ale mesei. montarea instalaţiilor electrice sau a altor componente. Departamentul nostru de asistenţă are acces la programele care ruleaza pe maşinile dumneavoastră şi vă poate oferi ajutor a facilita efectuarea altor operaţiuni precum inserarea ferestrelor.dulgher.ro Asistenţa şi service La achiziţionarea oricărui echipament este foarte importantă existenţa unui serviciu adecvat de asistenţă pentru a 27 . telefonic. Masa poate fi configurată şi ca staţie de vincluire sau poate permite panelurilor să fie transferate în poziţie verticală pentru asigura o un flux de producţie fără probleme.DULGHER www.ro aceste mese.

fERMACELL avantajele unui produs de primă clasă La noi totul e clar: plăcile din fibre de ghips FERMACELL îndeplinesc toate cerinţele unui produs superior tehnic şi calita- . Dupa faze complexe. se pot obţine construcţii mai stabile.Materiale fermacell SOLUŢIA TEHNICĂ PENTRU AMENAJĂRI INTERIOARE DE CALITATE Succesul industrial şi comercial al FERMACELL se sprijină pe o constatare prealabilă: cererea globală în sectorul lucrărilor secundare evoluează considerabil în diversitate şi specificitate. De asemenea. cum ar fi comprimarea la presiune înaltă. exigenţele în materie de confort cresc. în timp ce considerentele privind costul ramân. FERMACELL este o alegere de prim rang în tehnicile de construcţie uscate: o placă de gips armată cu fibre de celuloză. Pe de altă parte. netedă. de la pivniţe până la acoperiş. Plăcile sunt în întregime compuse din gips şi fibre celulozice (obţinute din reciclarea hârtiei). Astfel. fERMACELL ca referinţă tehnică Există multe plăci de construcţie însă între acestea FERMACELL este un produs unic. Amestecul acestor componente naturale 28 la care se adaugă apa este prelucrat apoi pe o linie de fabricaţie robotizată. se obţine o placă cu suprafaţă plană. Tehnica de varf FERMACELL este prezentă de-a lungul întregului proces de fabricaţie în timpul căruia sunt efectuate numeroase controale de calitate foarte stricte. neutră. Caracterul său deosebit este dat de modul de fabricare. se caută soluţii cu performanţe termice şi acustice reale. cu o rigiditate incomparabilă.

DULGHER tiv. acestea sunt deosebit de fiabile în ceea ce priveşte şocurile. fapt dovedit prin certificatele şi agrementările acordate de institute tehnice europene de prestigiu. frezare.ro FERMACELL preia umiditatea crescută a aerului şi o degajă dacă aerul este uscat. Uşurinţă în prelucrare Crestare. fără benzi de bază.dulgher. Uşurinţă în manevrare Formatul de 1. Sau se lipesc direct pe perete. armate cu fibre. Îmbinarea se realizează simplu.5 mm – fără legătură la profil. În plus. chiar şi în cazul holurilor înguste sau a scărilor abrupte. transportă şi aplică uşor. veţi economisi spaţiu: cu FERMACELL izolarea fonică se obţine chiar şi în cazul unei construcţii cu grosimea peretelui de 10 cm. Plăcile pot fi prelucrate precum lemnul şi se fixează uşor: se prind în şuruburi sau cleme pe un cadru. fără costuri suplimentare. găurire – toate cu instrumente obişnuite. va fi mai uşor să creaţi o ambianţă plăcută în spaţiile de locuit sau de lucru. duş. Sarcini mari Fixaţi un şurub cu diblu concav de o placă din fibre de ghips FERMACELL groase de 12. rupere. În acest mod. Eficienţă în izolarea fonică Datorită structurii dense. FERMACELL face faţă unui incendiu timp de 30 de minute – chiar şi la o grosime de 10 mm. Ideale pentru încăperi cu umiditate Bucătărie.625×2m (la comandă şi 2. Cu FERMACELL obţineţi baze stabile pentru rafturile şi dulapurile de perete! Stabililtate până în margini La plăcile FERMACELL puteţi folosi şuruburi până la distanţa de 10 mm de marginea plăcii. şi de acesta veţi putea atârna o greutate de 50 kg! Un cui simplu pentru tablouri poate ţine 15 kg într-o placă FERMACELL de 10 mm. pentru a obţine rezultate optime. FERMACELL are proprietăţi fonice excelente. Rezistenţă la incendii fără costuri suplimentare Puteţi citi în certificatele noastre: FERMACELL nu este inflamabil. În cadrul unei construcţii de acoperiş. tăiere. baie sau pivniţă – nu aveţi nevoie de plăci speciale. spre deosebire de un perete de zidărie care ar trebui sa aibe o grosime de 26 cm.60m). Pentru că plăcile FERMACELL sunt armate cu fibre de la un capat la altul. Utilizaţi pur şi simplu FERMACELL! favorizarea obţinerii unui mediu optim în încăperi www. 29 . clasa de construcţie A2 conform DIN 4102. Sau puteţi alege placa practică extrem de „subţire” de 0.50m×1. după cum doriţi.00m se manevrează.

Placa cu margini profilate special Aceste plăci sunt foarte utile atunci când urmăriţi a crea un interior conform dorinţelor şi gustului dvs. adezivul reactiv. pe pereţii interiori şi exteriori. Placa „subţire” fERMACELL Pentru construcţii individuale: grosime 12. atât la construcţii noi cât şi la cele vechi. veritabila placă ce se potriveşte pentru orice. puteţi tapeta sau zugrăvi imediat. mortarul adeziv sau tencuiala de finisare gata de utilizare şi utilajul curent necesar tehnicilor uscate. Este constituită din două plăci asamblate din fabrică.5mm. După aplicarea acestora.50m] sunt de asemenea uşor de montat cu placa “în format mic” căci 1. în pivniţe.5 mm. cu grosimi de 10 si de 12. Graţie plăcii “în format mic” toate plafoanele sunt realizate rapid ca şi suprafeţele înclinate şi toate colţurile sau zonele cu acces mai dificil.50×0. Plăci de legătură fERMACELL Pentru izolare termică ulterioară. Canturile sunt concepute special pentru a obţine un montaj foarte rezistent şi o stabilitate perfectă în dreptul îmbinărilor lipite. Mai mult.40 până la 3. Testele de soliditate realizate în condiţii extreme. Accesoriile cuprind produsele specifice FERMACELL.54×6. Sistemul este completat cu o gamă largă de accesorii adaptate perfect lucrului cu FERMACELL. podeaua dvs. dau valori de rezistenţă la sarcină suficientă pentru o utilizare casnică obişnuită. Placa “gigantică” Cu dimensiuni de 2. Armonizare completă În programul FERMACELL veţi găsi tot ce aveţi nevoie: plăci de mărimi diferite ţi accesorii de la şuruburi şi până la gletiere. FERMACELL permite montarea imediata a lambriurilor sau a panourilor decorative. lăţime 62.00 m. este eficace împotriva zgomotelor de impact şi asigură în acelaşi timp o protecţie termică şi proprietăţi de întrerupere a propagării focului. cu dimensiuni de 1. sau chiar puteţi aplica gresie în procedeu de strat subţire. fie lână minerală comprimată fie fibre de lemn.astfel aveţi siguranţa obţinerii unor rezultate excelente! Plăcile fERMACELL – adaptabilitate deosebită Gama de plăci FERMACELL se adaptează la toate tipurile de lucrări. Astfel.20m la o înălţime de 2.00m pe o latura + 1. Aşa câştigaţi timp şi economisiţi material. Pereţii despărţitori cu înălţimea unui etaj [= 2.50m şi cântăreşte numai 18kg. utilizată în special în construcţiile industriale. Cu FERMACELL este posibil să se realizeze sisteme rezistente la foc. sau de polistiren. utilizarea sa în casele cu structură de lemn contribuie la ame30 . de ex. Rigidă şi incombustibilă. Gata pregătite pentru tapetare sau aplicare gresie Plăcile din fibre de ghips FERMACELL sunt gata grunduite.5cm. placa serveste drept suport direct pentru finisaje. sunt prevăzute pe partea posterioară cu un strat din material spongios testat calitativ.50m adică înălţimea unui etaj obişnuit. Placa pentru pardoseală FERMACELL măsoară 1.Materiale fERMACELL liorarea şi întărirea contravântuirii. de CF 30mm pana la CF 120mm. Materialele şi accesoriile sunt concepute pentru a fi utilizate împreună . Placa “în format mic” foarte practică pentru transport şi manoperă pe plafon. dar într-o abordare orientată către productivitate. grosime de la 10 la 18mm (dimensiunile speciale la comandă). Plăcile pentru pardoseală “şapă uscată” Uşor de instalat.50 x 1. la constructii noi sau reamenajări. este disponibilă rapid. înălţime la alegere între 2m şi 2.00m.50m pe cealaltă = 2. Pot primi o dublură izolantă dedesubt. Placa “înălţimea unui etaj” Pentru o montare raţională cu lăţimea de 1.60m. cum ar fi şuruburi.00m. aveţi tot ce vă trebuie pentru a obţine randamente mari şi rezultate deosebite.

.

Avizul Tehnic Z-9. indică sarcinile admisibile (FH) care pot fi preluate. armat cu fibre de sticlă şi continând aditivi cu greutate redusă cum ar fi argila expandată (strat intemediar) şi bile de sticlă obţinute din reciclare (straturi exterioare). 1-510. întocmit conform normelor DIN de Institutul German pentru Tehnicile de Construcţie. interior permit să se obţina grade de rezistenţă la foc. în completare. placa FERMACELL HD nu conţine componente inflamabile şi este în consecinţă în clasa A1 în reacţia la foc. adică material neinflamabil. Astfel ea permite să se asigure o stabilitate mecanică la vânt sau împotriva flambării. Cu noua placă FERMACELL HD. Astfel. să se întărească sarcinile admisibile. El prezintă de asemenea sistemele admisibile de protecţie la intemperii ce pot fi o alternativă la aplicarea directa de tencuială exterioară. Proprietăţi fizice Placa FERMACELL HD este un panou sandwich pe bază de ciment. conform normei DIN 4102. un singur produs este necesar şi corespunde principalelor constrângeri cerute de paramentul exterior al pereţilor portanţi cu structură din lemn: stabilitate mecanică ce participă la contravântuire şi perenitatea lucrărilor împotriva intemperiilor graţie aplicării directe a tencuielii exterioare. plăcile care nu sunt încă tencuite pot fi supuse intemperiilor timp de peste 6 luni. În timpul fazei de constructie. o soluţie ideală pentru acest sector dinamic în care productivitatea şi calitatea trebuie să fie la nivel ridicat. Aceste sisteme diferite autorizează o largă varietate de finisări şi de aspecte ale faţadelor. Stabilitate mecanică Placa FERMACELL HD asigură de asemenea funcţii statice atunci cand ea este utilizată în paramentul pereţilor portanţi sau extensori la structurile din lemn. pereţii anvelopă ai cladirilor cu structură din lemn compuşi din plăci FERMACELL HD în parament exterior şi de plăci FERMACELL din gips şi celuloză în parament PLACA fERMACELL HD Un reper special al gamei este placa FERMACELL HD pentru paramentul exterior al construcţiilor cu structură din lemn. Până în prezent. Protecţie împotriva intemperiilor O tencuială exterioară este aplicată direct pe toată suprafaţă plăcii FERMACELL HD. Aceste testari vă pot fi comunicate la cerere. era necesar să se utilizeze diferite materiale pentru realizarea invelisului exterior al peretelui anvelopă al unei cladiri cu structură din lemn. Placile FERMACELL HD există in format standard la dimensiunile de 2600×1250×15mm şi 3000×1250×15mm. cerute de reglementarea privind incendiul (grad de întrerupere propagare foc variind de la 30 la 90 minute). Izolaţie fonică Diferite rezultate ale încercărilor realizate în cadrul Institutului MPA din Braunschweig (Germania) pun în evidenţă excelentele calităţi de izolare acustică ale plăcii FERMACELL HD. stabilite conform normelor DIN. Aplicată în paramentul interior.Materiale fERMACELL Rezistenţa la foc Prin compoziţia sa pur minerală. 32 . placa FERMACELL din gips şi celuloza permite.

ro aplicaţii diverse. Fixarea mecanică a plăcilor pe structura din lemn se efectuează cu ajutorul unor agrafe conform Avizului Tehnic Z-9. dubluri şi pardoseli cu înalte performanţe tehnice. Datorită tehnologiei de fabricaţie. De exemplu. Placa este total reciclabilă. este garantată o protecţie durabilă la intemperii. În plus. soluţie unitară tip carbură. Astfel. paramentele sunt pregătite pentru aplicarea tencuielii sau a unei vopsele de exterior. aplicaţiile sunt foarte extinse: folosiţi FERMACELL pentru pereţi despărţitori. caracteristicile sale deosebite precum cele de material incombustibil (clasificat Mo). Reprezentanţă România info@fermacell. proprietăţile hidrofuge şi de regulator higrometric. Un mortar uşor este apoi aplicat cu o gosime de 5 până la 6 mm pe totalitatea lucrării. Graţie unui proces industrial specific. Daca placa FERMACELL Powerpanel HD nu poate fi reciclată. Acestea din urmă trebuie să fie compatibile cu mortarul uşor FERMACELL HD. de exemplu în jurul puşurilor tehnice sau în camerele cazanelor. baia. a formulării originale şi a structurii omogene.dulgher.ro 33 .1-510 întocmit conform normelor DIN. acoperind ţesătura armată a FERMACELL HD. cu o singură gamă de produse puteţi aborda lucrări diverse. În acest stadiu. placa poate fi reciclată şi reintrodusă ca materie primă în fabricarea noilor plăci FERMACELL Powerpanel HD. plafoane. Sisteme de protecţie la intemperii Rosturile între plăcile FERMACELL HD se acoperă cu benzi armate lipite pe adezivul armat aplicat ca tencuială. în reamenajări cat şi la construcţii noi. în acest stadiu. o protecţie temporară la intemperii. cu randamente şi economii mai mari.DULGHER Compatibilitate cu exigenţele ecologice şi sanitare Placa FERMACELL HD este considerată ca fără pericol pentru sănătate şi mediu conform unui raport realizat de Institutul de Construcţie Ecologică din Rosenheim (Germania). Plăcile FERMACELL HD oferă deja. Lucrul cu fERMACELL HD Decuparea plăcilor se face cu maşini pentru lemn tradiţionale. În sfârşit. ea poate fi de asemenea considerată ca deşeu lipsit de pericol pentru mediu. bucătăria şi alte spaţii umede pot fi abordate mai uşor iar omogenitatea şi caracterul incombustibil al plăcii FERMACELL permit realizarea de lucrări delicate care necesită garanţii de securitate. extind cu mult gama de aplicaţii. Este recomandabil să se utilizeze lame de ferăstău de www.

foarte indicat chiar şi la construcţia caselor pasive. Proprietăţile fizice ale lemnului şi ale metalului sunt puse astfel în valoare prin combinaţia avantajelor oferite de fiecare din aceste două materiale. este un sistem constructiv care se foloseşte acolo unde alte sisteme şi-au atins limita. rezultatul fiind un reper cu proprietăţi fizice ideale pentru construcţii. Grinzile HTS-Träger pentru planşee şi acoperiş se pot folosi şi ca montanţi structurali. Prin încastrarea benzii ondulate speciale se diminuează rezonanţa lemnului şi se asigură stabilitatea ca la o grinda metalică. mai ales la acoperişuri sau planşee cu deschideri mari. adaptabil şi eficient care poate fi răspunsul la problemele ridicate de construcţiile cu deschideri mari.Materiale grinzile HTS-TRÄGER produs inovativ pentru construcţii cu deschideri mari HTS-Traeger vă propune un sistem tehnologic constructiv inovativ. HTS-Träger. se naşte un sistem foarte eficient. oferind astfel rezolvări unice în construcţii. Pentru mărirea rezistenţei. Acest lucru oferă posibilităţi multiple de 34 . Astfel. fără deformări din cauza uscării sau torsionării lemnului. utilizare. O cooperare între lemn şi metal HTS-Träger este o grindă compusă din elemente de lemn şi metal. Rezistenţa unei grinzi este dată de secţiunea tălpilor din lemn şi de înalţimile diferite ale benzilor încastrate. grinda HTS-Träger poate fi dotată cu unul sau două rânduri de benzi paralele cu diferite mărimi. între care este prinsă o bandă ondulată specială. numit şi Nail Web. HTS-Träger asigură cu o greutate minimă o sarcină de incarcare cu mult peste cea oferită de o grindă din lemn masiv sau chiar lamelar. Grinda HTS-Träger este formată dintr-o talpă inferioară şi una superioară. cu avantaje majore.

Productivitatea zilnică a unei linii ajunge până la 1200 ml de grinzi HTS-Träger cu o echipa de trei persoane. Este indicat ca în procesul de producţie să fie integrat şi un inginer de rezistenţă care va beneficia de o pregătire directă asigurată de către firma mama din Germania. producătorul de grinzi HTS-Träger va fi dotat cu un soft special care asigură un calcul specific pentru acestă tehnologie constructivă. special instruite. fără lianţi speciali. 35 . Grinzile HTS-Träger formează un sistem ce poate deveni soluţia preferată la construcţia acoperişurilor uşoare cu deschideri mari. Pentru calculele de rezistenţă. Dacă doriţi să produceţi grinzi în sistem HTS-Träger. Această tehnologie asigură o îmbinare perfectă.dulgher. cu o forţă de lucru redusă puteţi ajunge la o productivitate mare. www.ro Avantaje HTS-Träger aduce multe avantaje in construcţii faţă de alte sisteme constructive pentru deschideri mari. La partea partea inferioară şi superioară a benzii ondulate se află un sistem de cârlige cu contrasmulgere care după presare nu se mai pot desface fără a distruge grinda. Pe o singura linie se pot produce diferite tipuri de grinzi HTS-Träger.DULGHER Producţie cu tehnologie de vârf Grinzile HTS-Träger se produc pe o linie tehnologică specială care asigură încastrarea prin presare a benzilor ondulate speciale între tălpile din lemn.

Materiale HTS-TRÄGER 36 .

Dacă ne gândim şi la săli de sport sau hale mari care la rândul lor necesită deschideri mari fără stălp de susţinere.DULGHER Grinzile se pot prefabrica şi ca elemente finite de acoperiş gata izolate şi placate. unde personalul dobândeşte teoretic şi practic mecanismele de calcul şi fixare a preţurilor pentru piaţa actuală. utilizatorii au avantajul cunoaşterii unei tehnologi moderne în piaţa din România.dulgher. O altă parte a pregătirii se referă la strategiile de marketing şi PR. nu ezitaţi să ne contactaţi. Căutate sunt grinziile HTS-Träger şi în construcţiile zootehnice.ro Certificări Produsele HTS-Träger sunt certificate conform normelor europene. o firmă poate monta într-o zi peste 1000 mp de acoperiş.ro . Materialele izolante sunt incluse în structură şi asigură aşadar o continuitate pe toată suprafaţa învelitoarei exterioare a unei construcţii. Cu aceste prefabricate relative uşoare. 37 Pentru mai multe detalii. care va pune la dispoziţia celor interesaţi toata experienţa dobândită în lucrul cu aceste grinzi. Casele pasive sunt construcţii care necesită o analiză foarte amanunţită la pierderile energetice şi aici intervine avantajul grinzilor HTS-Träger. economică dar şi managerială. www. spaţii comerciale cu deschideri mari unde nu este necesar un stâlp de susţinere în interior şi care ar deranja fluxurille spaţiale. atunci este neaparat necesar să alegeţi şi acest sistem constructiv HTS-Träger Nail WEB care vă oferă o gamă largă de aplicaţii şi foarte multe avantaje. Benzile ondulate speciale pentru HTS-Träger Nail Web sunt certificate în conformitate cu Eurocode EC 5. Astfel. HTS Holzträger Reprezentanţă România info@hts-trager. Cunoştinţe temeinice Pregătirea profesională pentru echipa de producţie şi a inginerului de rezistenţă este aisgurată de către firma HTSHolzTräger Josef Schuh din Germania. Folosind grinzi HTS-Träger şi ca montanţi şi grinzi de planşee se naşte un alt avantaj foarte apreciat în sistemul constructiv de case pasive. Dacă sunteţi o firmă care oferă servicii profesionale şi soluţii inovative şi sunteţi şi o echipă dinamică. Pregătirea profesională poate fi extinsă şi pe partea de comercializare. Producătorii de HTS-Träger au posibilitatea de a obţine verificări periodice proprii şi verificări din partea de instituţii speciale ca Universitatea din Karlsruhe Germania. Liniile de producţie sunt certificate in conformitate cu normativele CE şi deţin certificatul ETA-07/0136. atunci posibilităţiile de aplicare ale acestei tehnologii se lărgesc în aproape toate tipurile constructive.

Acest nou set de reguli a fost impus sub marca de lemn de construcţie KVH®. s-a născut. Rettenmeier produce lemnul de construcţie KVH® la o calitate superioară în fabrica din Hirschberg-Thüringen. Germania şi le comercializează în atât în Germania cât şi în piaţa internaţională sub marca Rettenmeier Zunftholz®. Această deviză este respectată de firma Rettenmeier Holzindustrie ca criteriu suprem la realizarea produselor sale pe care le dezvoltă in colaborare directă cu asociaţia meşterilor dulgheri şi asociaţia constructorilor. Calitatea produsului Astăzi.Materiale RETTENMEIER Zunftholz® o marcă pentru lemn de construcţie Succesul unui produs este dovedit prin însăşi calitatea lui. după multiple încercări practice de debitare. produse din lemn de înaltă calitate care asigură o stabilitate mare a construcţiilor din lemn. asistate de sisteme de control. Acest mod de abordare a cercetării şi dezvoltării dă naştere la produse din lemn de înaltă calitate.000 mc/an. Împreună cu asociaţii din domneniul producătoriilor de lemn s-au pus bazele unui regulament superior celui stabilit prin DIN. Rettenmeier se numară printre firmele producătoare de frunte în Europa. Germania. în fabrica din Willbugstetten. Cu un control riguros în toate etapele de producţie. Între anii 1991-1993. uscare etc. pe căile comerciale şi logistice. 38 . Rettenmeier asigură în orice moment materiale şi servicii superioare. Marca îmbină principiile meşteşugăreşti de calitate cu o abordare de dezvoltare durabilă prin folosirea lemnului din jurul fabricilor şi asigurarea replantaţiei. sortare. Cu o capacitate de producţie de lemn de constrcţie KVH® şi QLN de peste 160.

Cu peste 50 de repere standardizate la diferite lungimi.dulgher.DULGHER www. Umiditatea de max. încleiate în poziţie verticală.18% este garantul într-o construcţie ecologică din lemn şi nu necesită o tratare specială cu soluţii chimice. planşee şi acoperişuri.ro Gama de produse Sortimentul oferit în prezent de firma Rettenmeier este gama de produse Rettenmeier Zunftholz® sub trei mari categorii: lemn de construcţie KVH-1plus®. dar mai ales cu o us- care de 15% +/-3%. Rettenmeier poate asigura livrarea permanentă din stoc. KVH-1plus® este destinat în special construcţiilor clasice de case pentru structura de perete. Grupa de produse din lemn lamellar QLH-duo-plus® si QLH-Trio-plus® oferă materiale sub formă de grinzi din două sau trei lamele din lemn. cu o calitate permanent garantată şi certificată. lemn lamelar QLH-Duoplus® şi lemn lamelar QLH-Trio-plus® ca şi lemn de construţie. Pentru incleie- 39 .

Pentru o îmbinare care să asigure un aspect natural. QLH se produce numai în baza regulamentelor în vigoare şi cu certificatele de calitate şi conformitate adiacente. lemnul este uscat la o umiditate de 12% +/-3% pentru a asigura o stabilitate în timp fără deformări. se foloseşte doar clei transparent. 40 .Materiale RETTEnMEIER rea acestor lamele.

având o structură diferită faţă de lemnul de brad.ro 41 .ro Pentru certificarea ecologică a produselor şi în scopul asigurării unui ambient de locuit plăcut şi fără pericole asupra sănătăţii. KG Reprezentanţă România info@rettenmeier. Control şi certificări Ca membru în uniunea de supraveghere şi control pentru produsele KVH. dar şi unui control extern riguros care certifică calitatea lemnului de construcţie KVN®. garantează o producţie modernă cu o logistică de distribuţie excelentă. produsele Rettenmeier Zunftholz® sunt controlate şi de Asociaţia Internaţională pentru Construcţii ale Viitorului în colaborare cu Institutul de Certificare care emite emblema “natureplus®”. în 17 secţiuni diferite. Rettenmeier doreşte să asigure o paletă mare de produse pentru lucrările noi da r şi pentru lucrările de renovare sau restaurare. Lemnul de duglasie.DULGHER Produsul cel mai nou este lemnul de construcţie Rettenmeier Zunftholz® din lemn de duglasie. Acest produs se realizează sub formă de grindă lamelară Mono sau Duo. este căutat şi pentru realizarea lucrărilor de arhitectură şi design interior cât mai placute. Calitatea este asigurată în orice moment şi la orice produs de la Rettenmeier. Rettenmeier Holzindustrie Hirschberg GmbH & Co. Pe lângă fabricile cu linii moderne de producţie echipele de personal specializate în toate sectoarele de activitate. Grinziile Mono sau Duo sunt şi ele supuse controlului permanent şi riguros ca toate celelalte produse de la Rettenmeier. Lemnul de duglasie are o densitate mai mare decât lemnul de brad şi folosirea lui este destinată şi indicată în special pentru părţile constructive din exterior. Perspective Cu o dezvoltare permanentă de noi produse constructive din lemn. toate produsele Rettenmeier sunt permanent supuse unui control intern. www.dulgher.

vastă şi fără concurenţă.Proiectare proiectare arhitecturală şi vizualizare Flexibilitatea în lucru. rapiditatea de procesare. Versiunea ArCon Software Istoric Prima versiune a softului ArCon a fost prezentată în anul 1996 şi a creat un mare interes în publicul larg dar şi din partea 42 . ultima versiune reflectă o experienţă bogată. adaptabilitatea la situaţii din cele mai diverse şi gestiunea datelor aferente proiectului . specialiştilor. facilităţile de vizualizare. precum arhitecţi şi ingineri constructori. Această primă versiune a fost lăudată în toată presa de specialitate şi a dus la o dezvoltare foarte rapidă. În plus. Elleco Software GmbH din Germania vă pune la dispoziţie un soft modern cu o interfaţă intuitivă de lucru şi care definesc un nou standard în software-ul de proiectare şi vizualizare fotorealistică pentru construcţii. În prezent. import-export dar mai ales integrarea modulelor şi corespondenţa acestora cu bazele de date predefinte oferă avantaje certe care fac munca de proiectare mai uşoară şi de ce nu. mai plăcută. Până atunci nu exista nimic comparativ ca preţ în domeniul softului de proiectare şi vizualizare. Softul ArCon este prezent în birourile de arhitectură şi proiectare cu versiunea ArCon+ şi la publicul larg cu versiunea ArCon Software.iată câteva din calităţile pe care orice utilizator le caută la alegerea unui soft specializat pe domeniul arhitectural.

În zona 2D se desenează şi se inserează cu uşurinţă toate reperele ca pereţi. avem posibilitatea de a amenaja interioare conform cerinţelor beneficiarului pentru a-i demonstra şi ambientul de interior. vilă sau chiar un castel. vizualizare. Pentru specialiştii din domeniu ca arhitecţii. Prezentarea ca exposé Tot mai mulţi proiectanţi şi constructori folosesc softul ArCon Profesional ca să realizeaze cu uşurinţa prezentări sub formă tiparită şi să întocmească prezentări specifice sub formă de Expozé. oricine poate realiza proiecte personale şi le poate vizualiza în 3D.ro pentru beneficiar. planşee. din care rezultă planuri perfecte. proiectanţi. constructori. Direct din program se pot printa toate documentele 2D şi 3D pentru aceste mape de prezentare incluzând chiar şi calculele ariilor şi volumetriile construcţiei. Pentru o prezentare automată avem posibilitatea sa fixăm o ruta în proiect pentru crearea unui tur virtual. acoperişuri etc. cost şi planul de situaţie ArCon asigură fiecărei grupe de utilizatori ca arhitecţi. Pentru o imagine completa. Simplu şi uşor de utilizat Orice proiect relizat în Arcon Profesional se poate vizualiza simpu şi uşor pentru prezentări 3D.dulgher. proiectanţii şi inginerii. uşilor.DULGHER care este adresată publicului larg. Mai mult proiectul poate fi integrat într-o imagine direct pe amplasamentul digital şi oferă astfel o viziune reală 43 . www. Sistemul de CAD folosit este orientat către proiectarea construcţiilor noi dar şi pentru construcţii în renovare sau restaurare. module pentru necesarul de materiale şi un modul de calcul a costurilor pe grupe de lucrări. scărilor. oferă aşadar şi constructorului privat un instrument creativ pentru ideile lui personale. indiferent de proiect. Astfel beneficiarul poate pe baza prezentării virtuale să simplifice procesul de decizie in orice fază a proiectării. O altă facilitate este şi printarea direct în fişiere PDF pe care utilizatorul le poate trimite prin email. prezentare constructivă. dupa care putem pune la dispoziţie beneficiarului acest film. “Time is money” – mulţi proiectanţi îşi doresc un soft cu care sa prezinte cât mai repede beneficiarului un proiect realistic în 3D. antreprenori sau agenţi imobiliari o interfaţă pentru facilitarea prezentării şi comercializării proeictului. Integrarea ferestrelor. Proiectul poate fi prezentat în 2D cât şi în 3D dar şi modificat în ambele suprafeţe de lucru. fie el o casa simplă. Module de soft arcon+: proiectare. deschideri. Cu o experienţă mică pe care o poate câştiga rapid. firma Eleco oferă module profesionale ArCon+ care sunt destinate proiectării profesionale până la întocmirea dosarelor pentru aprobarea construcţiei.

Astfel. Acest lucru ne ajută foarte mult la vizualizarea în 3D întrucât ne oferă o imagine virtuală clară a proeictului real de mai târziu. ArCon pune la dispoziţie exportul de parametrii necesari acestor calcule. Astfel. Toate obiectele sunt realizate cu tehnologia o2s.Proiectare ArCon acoperişurilor speciale. în funcţie de evoluţia cerinţelor şi a 44 . sunteţi în masură să elaboraţi în câteva clipe. Prezentare cu scop comercial Softul ArCon+ este un instrument ideal pentru prezentări comerciale şi ajută agenţii de vânzare care cu câteva click-uri pot modifica proiectul conform cerinţelor beneficiarului. Ulterior. O vizualizare în 3D poate fi realizată in orice fază a proiectării pentru a analiza o perspectivă in timp real. mai bine zis modificarea materialelor şi implicit programul modifica toate bazele de materiale din proiect. dar oferă şi programare liberă şi memorare a obiectelor construite individual. Fiecare modul conţine obiecte parametrizate. Putem modela planul de situaţie şi să fixăm inălţimile lui. Export şi import Pentru cei care lucrează şi cu alte softuri de proiectare. a lucarnelor etc. Marele avantaj este că softul ArCon+ memorează orice schimbare a proiectului. avem posibilitatea de a realiza arhitectura interioară cu obiecte predefinite din baza de date de materiale. Bazele conţin obiecte 3D ce repreyinta produse reale de la renumiţi producători din Germania. După terminarea proiectului. preţul final este actualizat conform modificăriilor facute. se realizează cu ajutorul modulelor speciale parametrizate şi integrate în soft. după care poziţionăm exact construcţia în plan. loriile suprafeţelor exterioare fiecărui obiect poate fi modificat în scopul integrării arhitecturale în proiect. Pentru cei care lucrează cu softurile speciale pentru calcul termic EnEV-Pro. la o nouă accesare a modulului de calcul. Arcon eleco small business Versiunea aceasta este concepută pentru toţi cei aflaţi la început dar în urma utilizării se pot obţine rezultate la acelaşi nivel profesional. Cu această tehnologie cuArCon+ oferă posibilitatea exportului sau importului fişierelor pentru diferite programe. mai ales pentru amenajarea băiilor etc. certificatele de performanţă energetică după standarde occidentale. lucru deosebit de util pentru agentul de vânzări la discuţiile comerciale cu beneficiarul.

patru ape. www.  dimensionărilor. toate pentru a îmbunătăţii •   valuarea proiectului in diferite trepte de vizulaizare şi transE parenţă. două ape cu teşituri.DULGHER fotorealismul prezentărilor. •   escrierea  liberă  a  planurilor. 3D DFX. Cu acest modul puteţi simula diverse efecte ca Eleco Software GmbH Reprezentanţă România info@arcon-eleco.  secţunilor  şi  D vederilor. învelitoare.ro Vă garantăm că aplicaţiile softului vă vor mulţumi în orice moment şi vă asigurăm o eficienţă foarte înaltă la preţuri imbatabile. HGP. o2s. •   xportul parametrilor de suprafeţe şi spaţiali pentru prograE mul energetic EnEV-Pro.  gresie. DWG. •   roiectarea  liberă  şi  automatizată  pentru  toate  tipurile  de  P acoperiş în două ape. Pentru mai multe detalii şi o prezentare a avantajelor pe care vi le poate oferi ArCon. Pachetul de Small Business conţine următoarele: • Proiectarea liberă în 2D. scări elicoidale sau spirale. cu simulare de zi sau de noapte. •   regătirea  documetelor  pentru  dosarul  de  aprobare  cu  un  P modul opţional CreativLines. pătrundera virtuală  V în construcţie în timp real. •   ilmarea proiectului cu ajutorul unui recorder video integrat şi  F obţinerea tururilor virtuale în format AVI.dulgher. reflexii şi refracţii. vă rugăm sa ne contactaţi. •   ealizarea de imagini fotorealistice cu ajutorul modulului de  R raytracing. •   odule de import pentru fisiere de tip: DXF. HPGL. VRML. export ca fişiere DXF. parchet. Enhanced Windows Metafile şi PCF. EnEV-Pro de la Vicoan-World. ArCon Render Studio. tapet.jpg. •   onstrucţii  automate  de  scări  inclusiv  balustrade  în  diferite  C direcţii cu sau fără podest. •   odelarea  planului  de  situaţie  şi  integrarea  proiectului  în  M plan. lucarne. PLT  M şi 3DS. modului de lucru. •   odulul  de  calcul  al  suprafeţelor  şi  volumetriei  proiectului  M dupa DIN276 şi DIN 277.  A faianţă. ArCon object. MBA. •   izualizarea 3D în exterior cât şi în interior. 3DS. ca de exemplu . 45 . •   menajarea  interioarelor  în  2D  sau  3D  cu  obiecte. din bazele de date integrate. •   u modulul de randare se realizeasa imagini ce pot fi salvate în  C diferite formate.ro umbrele şi luciri. se poate achiziţiona un upgrade la o versiune profesională. mobilă etc.