Kepentingan permainan tradisional

Pada era pascamodenisasi ini, rakyat kita telah menikmati pelbagai kemajuan dan pembangunan fizikal yang pesat. Ironinya pelbagai warisan nenek moyang kita semakin dipinggirkan oleh masyarakat kita, terutamanya golongan muda. Salah satu khazanah kebudayaan kita yang semakin luntur dalam gaya hidup yang moden ini ialah permainan tradisional kita yang terdiri daripada congkak, wau, gasing dan sebagainya. Oleh itu, generasi muda perlu disedarkan tentang kepentingan permainan tradisional kepada bangsa dan negara.

Salah satu kemaslahatan permainan tradisional ialah permainan ini merupakan kebanggaan aset budaya bangsa Malaysia. Hal ini demikian kerana permainan tradisional adalah ciptaan nenek moyang kita yang melambangkan ciri-ciri kebudayaan bangsa kita. Permainan tradisional tidak boleh disamakan dengan permainan elektronik atau permainan siber. Alat permainan tradisional juga merupakan satu seni budaya yang amat unik dan terunggul. Sebagai contohnya, wau bulan telah dihias dengan kertas warna-warni yang dilukis dan digunting dengan cantik nian. Jika permainan tradisional kita telah lenyap di bumi kita, apakah kebudayaan yang dapat memperlihatkan maruah bangsa kita? Ingatlah peribahasa, “sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna.”

Tambahan pula, permainan tradisional juga merupakan satu daya tarikan yang signifikan dalam industri pelancongan. Selain menyaksikan pemandangan alam semula jadi yang indah dan menikmati juadah yang lazat di negara kita, para pelancong pasti ingin menghayati corak budaya kita yang berwarna-warni. Lantaran itu, permainan tradisional berupaya memukau hati pelancong yang melawat ke Malaysia. Seperti peribahasa, “Tak kenal maka tak cinta“, setelah diperkenalkan kepada pelancong, lazimnya mereka akan berminat dan turut bermain dengan seronoknya terhadap permainan tradisional. Rentetan daripada itu, hotel- hotel lima bintang dan pusat peranginan yang terkemuka di negara kita patut menyediakan tapak dan alat permainan tradisional kepada pelancong asing kita. Hal

Dengan adanya permainan tradisional itu.” Ternyata. Hal ini berkait rapat dengan perkembangan permainan komputer dan permainan .ini bukan sahaja dapat memangkinkan industri pelancongan tetapi juga memperkenalkan kebudayaan kita kepada bangsa lain. Peminat itu tidak mengira bangsa dan budaya tetapi bersama-sama memperlihatkan lelayang yang beraneka corak . “Tak lapuk dek hujan. Senario ini jauh lebih baik daripada individu yang asyik bermain permainan komputer di kamar sendiri tanpa berinteraksi dengan orang lain. Cara-cara untuk Mengembangkan Permainan Tradisional di Negara Kita Dasawarsa ini. “serampang dua mata. permainan tradisional dapat mengukuhkan hubungan masyarakat kita yang berbilang bangsa dan sentiasa sibuk mengejar kekayaan duniawi. Oleh itu generasi muda bertanggungjawab untuk melestarikan khazanah ini daripada generasi kepada generasi. permainan tradisional merupakan khazanah warisan yang tidak ternilai.” Walaupun zaman beredar. negara kita sedang menempuh arus globalisasi dan modenisasi sehingga mengalami pembangunan yang pesat sekali. seperti peribahasa. Tidak hairanlah akan tercetusnya suasana yang muhibah dan harmoni dalam masyarakat. Tamsilnya. permainan tradisional merupakan salah satu tarikan dalam industri pelancongan. Mereka juga berkongsi idea dan pendapat tentang lelayang mereka. Sehubungan dengan itu. Mereka turut melegakan tekanan dan menghabiskan masa bersama dengan keluarga sendiri. pelbagai kaum dalam masyarakat kita dapat bermain bersama secara beramai-ramai. tetapi segala warisan yang baik dan sejati perlu diperkukuh supaya bangsa kita tidak digelar sebagai etnik yang tidak berakar umbi dan sentiasa terhanyut oleh arus globalisasi. terdapat kawasan lapang yang sering dibanjiri oleh orang ramai untuk bermain layang-layang. Natijahnya. seperti peribahasa. tak lekang dek panas. permainan tradisional turut dipandang enteng dan dikesisikan oleh masyarakat kita daripada arus perdana. Lebih-lebih lagi.

“di mana batang terguling. Pihak berkenaan perlu menyiarkan dokumentari dan rencana untuk memperkenalkan permainan tradisional di negara kita. Kempen ini perlu dijalankan oleh Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara secara besar-besaran dengan kerjasama pihak media massa. . Sebelum nasi menjadi bubur. Nescaya pelibatan pelajar secara langsung dalam permainan tradisional dapat memajukan permainan tersebut di tanah air kita daripada membiarkan seni budaya kita terus lenyap dan pupus begitu sahaja. Selain itu. seperti wau. Setelah disuntik ilmu itu. Kempen Cintai Permainan Tradisional merupakan salah satu alternatif yang ampuh untuk mengembang permainan tradisional di negara kita. pihak sekolah harus digalakkan supaya menubuhkan kelab atau persatuan permainan tradisional. bak kata peribahasa. di situ ada jalan”. seperti peraduan karang-mengarang. pameran. Sehubungan dengan itu. congkak dan lain-lain. Adakah kita sanggup membiarkan khazanah kebudayaan kita ditelan dalam pengedaran zaman dan lenyap dalam bumi kita? Tepuk dada tanya selera. pihak sekolah perlu menjadikan permainan tradisional sebagai kegiatan kokurikulum di sekolah. Selain memperkenalkan sejarah dan cara bermain. Generasi muda merupakan tunjang yang bakal mewarisi pucuk kepimpinan dan mewarnai masyarakat kita kelak. kita perlu mencari pendekatan yang efisien untuk membangkit permainan tradisional di negara kita semula.” Lantarannya golongan muda pasti terpengaruh oleh kempen tersebut dan berminat terhadap permainan tradisional kita. gasing. terutamanya media cetak dan media elektronik. pelajar boleh diajar tentang cara membuat alat permainan. atas komitmen pihak sekolah. dan peraduan poster dan sebagainya. Berpaksikan kelab permainan tradisional.siber yang popular dalam kalangan remaja dan belia kita.” Sesungguhnya. cara bermain dan lain-lain lagi. Pelbagai aktiviti harus dianjurkan sempena kempen tersebut. pihak media perlu menyedarkan orang ramai tentang kepentingan permainan tradisional terhadap masyarakat dan negara. “di mana ada kemahuan. “ tak kenal maka tak cinta. seperti peribahasa. di situ cendawan tumbuh. Bak kata peribahasa. iaitu surat khabar dan pihak televisyen. pelajar akan berminat untuk melibati permainan tradisional tersebut.

di samping menyuburkan perkembangan jiwa seseorang. khazanah budaya kita pasti akan lenyap di bumi kita. manusia memang suka bertanding dan berlaga. sesal kemudian tidak berguna. Namun begitu.putera-puteri yang sedang berjuang dalam medan ilmu pengetahuan dapat bergiat aktif dalam permainan tradisional untuk melegakan tekanan sebagai kegiatan riadah. permainan tradisional harus dilestarikan supaya tidak lapuk dek hujan dan tidak lekang dek panas. Amalan yang baik ini dapat mengasah fikiran supaya lebih bercapah. Pertandingan layang-layang itu berjaya menarik peminat-peminat permainan tersebut dari seluruh dunia untuk mengambil bahagian. Johor. “menyelam sambil minum air”. Hal ini demikian kerana sebagai fitrah. Secara intihanya. Lantarannya. . Oleh sebab itulah dikatakan bahawa amalan membaca sebagai jambatan ilmu. “Sesal dahulu pendapatan. orang yang kurang membaca akan ketinggalan dalam segala bidang. di perpustakaan dan di sekolah sahaja. kebangsaan hingga antarabangsa. Hal ini berjaya mempromosikan pelancongan dan permainan tradisional kepada pelancong asing. selaras dengan peribahasa. berapa ramaikah rakyat negara kita ini yang mengamalkannya? Tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa amalan membaca hanya dapat dilihat di institusi pengajian tinggi. Orang yang banyak membaca akan mempunyai imaginasi yang tinggi berdasarkan buku yang dibacanya. Jika semua pihak bersikap acuh tak acuh dan hanya melepaskan batuk di tangga. TM Net dan Maxis untuk menganjurkan pertandingan permainan tradisional dari peringkat sekolah. pihak Kementerian Kebudayaan dan Kesenian Negara. Sementelahan pula. Ingatlah peribahasa. pertandingan merupakan inisiatif yang dominan untuk membangkit permainan tradisional dalam masyarakat kita.” Percambahan idea baharu dalam bentuk yang lebih tersusun dan jelas diperoleh melalui amalan membaca. Jabatan Pelancongan Malaysia dan agensi kerajaan boleh bergabung dengan korporat seperti Proton. Salah satu contoh yang terbaik ialah Festival Layang-layang Antarabangsa di Pasir Gudang . Sehubungan dengan itu. daerah.

Keadaan ini banyak berlaku dalam kalangan pelajar di institusi pengajian tinggi.Berdasarkan Laporan Kajian Tabiat Membaca Rakyat Malaysia. Menerusi amalan membaca. harga buku yang mahal. Walau bagaimanapun. usaha ini akan menimbulkan kesedaran bahawa orang yang membaca akan memperoleh ilmu yang berguna sepanjang hayatnya dan akan sentiasa dihormati oleh orang lain. seseorang individu dapat meningkatkan penguasaan bahasanya dan membolehkan seseorang itu maju dalam kehidupannya. Selain itu. Amalan membaca harus dipupuk supaya usaha memartabatkan ilmu itu tidak didukung oleh sesetengah pihak sahaja._____________________________________________________________________________ . Untuk menangani persepsi yang salah itu. beberapa tindakan waj ar diambil secara berperingkat-peringkat dan berterusan. rakyat Malaysia hanya membaca satu halaman buku setahun. hasrat kita untuk menjadi bangsa yang maju dan bermaklumat akan dapat dicapai sekiranya kita tahu menghargai dan memartabatkan ilmu melalui pembacaan. sikap rakyat yang tidak menitikberatkan aktiviti keilmuan juga menjadi penyumbang kepada kadar pembacaan yang rendah. Antaranya. kini segala ilmu dan maklumat lebih mudah diperoleh melalui Internet. Oleh itu. Oleh hal yang demikian. Keadaan ini masih tidak memaaskan walaupun tabiat membaca rakyat Malaysia telah bertambah baik. Tambahan pula. Persepsi orang ramai bahawa membaca hanya berlaku semasa proses menuntut ilmu harus dikikis. Hal ini menyebabkan pembeli berfikir berkali-kali sebelum membeli buku. Amalan membaca ialah usaha yang dikaitkan dengan pembinaan ilmu pengetahuan dalam diri individu berkenaan. Terdapat beberapa faktor yang menjejaskan proses pembudayaan amalan membaca di negara ini. Satu dekad yang lalu. kajian itu mendapati bahawa rakyat Malaysia kini hanya membaca dua bush buku setahun. Setiap lapisan masyarakat perlu menggembleng tenaga untuk memastikan bahawa amalan membaca dapat dibudayakan. khususnya buku ilmiah yang diimport. kadar literasi atau celik huruf di negara ini ialah 93 peratus.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful