2.4 Penutup Bumi Pengenalan Kepada Tumbuhan Penutub Bumi.

Penutup bumi adalah tumbuhan kecil (bukan anak pokok) selain daripada rumput yang mempunyai ketinggian kurang dari 0.45 m dan boleh menutupi permukaan tanah. Ianya tumbuh menegak atau merayap. Ianya terdiri daripada tumbuhan yang tumbuh secara melata atau menjalar dipermukaan bumi. Antara contoh-contoh pokok ini ialah ros Jepun (Portulaca grandiflora),Alternanthera dan Hemigraphis.

Contoh tumbuhan penutub bumi

57

Tumbuhan Penutup Bumi Yang Dipilih (kacang kuning). Pengenalan Kepada Tumbuhan Kacang Kuning.

Anda biasa melihat pokok berbunga kuning ini? Sudah tentu anda pernah melihatnya di kawasan taman atau di tepi-tepi jalan. Pokok yang digelar Arachis pintoi ini juga disebut sebagai pokok Kacang kuning atau nama inggerisnya Yellow Peanut plant. Pokok ini sejenis pokok menjalar di atas tanah dan merupakan tanaman penutup bumi yang popular kerana mempunyai bunga yang cantik.

Pokok kacang kuning menjalar dengan subur di atas tanah

Tanaman kacang kacangan (Leguminosae) merambat berbunga kuning yang merupakan saudara dari tanaman kacang tanah (Arachis hypogaea) ini memang sedang trend sebagai tanaman penutup tanah (cover crop) terutama digunakan dalam penataan taman dan landscaping.

58

Achis pintoi (Pinto peanut: Inggris; Maní forrajero:Spanyol; Thua lisong tao: Thailand) adalah jenis kacang-kacangan yang tumbuh menjalar (ground cover) di atas permukaan tanah. Pertama kali dikoleksi oleh G. C. P. Pinto pada bulan April 1954 dari lembah Jequitinhonha, São Francisco dan sepanjang sungai Tocantins di Brazil. Tanaman ini popular dengan sebutan kacang hias. Awalnya diperkenalkan dari Singapura oleh beberapa pengusaha lapangan golf. Namun belakangan, sudah banyak dijumpai di taman-taman, perumahan, maupun taman jalan. Kacang hias ini tumbuh baik di daerah dataran tanah tinggi. Pertumbuhan bawah naungan (70-80%) terkena sinar matahari langsung untuk memberikan perlindungan kepada tanah supaya sentiasa lembab dan subur. Selain itu tanaman ini juga mempunyai kemampuan menambat nitrogen dari udara. Berdasar sifat-sifatnya tersebut, Arachis pintoi sangat baik ditanam sebagai tanaman penutup tanah, bahan hijauan makanan ternak, tanaman hias di taman taman kota, di pinggir-pinggir jalan raya, dan sebagainya.

Scientific classification

Kingdom:

Plantae

Order:

Fabales

Family:

Fabaceae

Genus:

Arachis

Species:

A. pintoi

59

Variasi Tumbuhan Kacang Kuning. Secara umumnya terdapat dua variasi kacang kuning iaitu: I. II. Amarillo Itacambira

Amarillo

Itacambira

Kedua-dua variasi ini mempunyai struktur biji kacang yang berbeza dan variasi Amarillo lebih banyak mengeluarkan bungga berbanding variasi Itacambira.

60

Ciri-Ciri Dan Sifat Fizikal Dan Ciri Botani Kacang Kuning.

Kacang kuning

mempunyai batang yang menjalar sehingga 50 cm dalam

ketinggian 0.45 m bergantung pada persekitaran. Daun tetrafoliolate selebar 4.5cm x 3.5cm. Bunga yang berwarna kuning dan mempunyai 1 atau 2 biji benih pada hujung bawah. Saiz biji benih pula berbeza.

4.5cm x 3.5cm

Kacang pintoi adalah tanaman yang mirip kacang tanah, digunakan sebagai tanaman penutup bumi di kawasan kebun atau ladang. Berguna untuk menahan hakisan tanah, mencegah pertumbuhan gulma dan juga sebagai sumber nitrogen untuk tanah

61

Kegunaan kacang kuning. Tumbuhan kacang kuning mempunyai pelbagai kegunaan seperti berfungsi sebagai pegawalan hakisan tanah. Arachis pintoi berpotensi besar untuk mencegah kehakisan tanah, karana susunan/anyaman batang dan perakarannya dapat melindungi tanah dari daya hakisan hujan yang tinggi. Sebagai contoh, di kawsan yang menerima taburan huajn yang tinggi dan kawasan tanah tinggi. kacang hias ini ditanam di sepanjang pinggir saluran irigasi untuk mengawall hakisan dan pertumbuhan rumpai. Pada usaha ini penanaman leguminosa juga mampu mengurangkan hakisan sebesar 11–85%. Sebagai salah satu famili leguminosa, Arachis pintoi berpotensi untuk meningkatkan kesuburan tanah dari hasil fiksasi (penambatan) nitrogen secara biologi. Dari hasil fiksasi tersebut dihasilkan 65–85% nitrogen. Hasil penelitian di Mexico menunjukkan bahwa Arachis pintoi mampu meningkatkan kandungan karbon sebesar 9,3–14% dan nitrogen sebanyak 42–47% di dalam tanah. Arachis pintoi telah teruji kemampuannya dalam bersaing dengan rumpai, seperti pada perkebunan kopi, coklat, pisang, jeruk, ubi kayu, dan nenas. Jenis kacang ini efektif mencegah tumbuhnya rumpai Arachis pintoi dapat digunakan untuk makanan beberapa jenis ternak peliharaan seperti : sapi, kuda, keledai, biri-biri, kambing, babi, dan ayam. Daunnya mengandungkadar protein yang tinggi dan baik untuk pencernaan.

62

Amalan Kultur kacang kuning. Persedian Tanah Dan Penanaman.

Sebelum kacang kuning ditanam, seluruh kawasan yang ditanam dengannya hendaklah dibersihkan daripada segala jenis tumbuh-tumbuhan dan tumbuhan semula termasuk lalang, rumpai yang tidak diingini, buluh, bertam, pisang hutan dan kesemua jenis tumbuhan perampas yang lain, telah dibasmikan hingga mati ke akar umbinya. Penanaman kacang kuning yang menjalar ini hendaklah dijalankan diseluruh kawasan yang boleh ditanam dengan syarat keadaan cuaca sesuai dan sebaik sahaja kerja-kerja membaris telah disiapkan seperti yang diarahkan oleh Pegawai Penguasa. Anak benih kekacang penutup bumi kacang kuning hendaklah dibekalkan

oleh kontraktor dan bekalan ini akan dikeluarkan mengikut masa dan jumlah yang sesuai atas budibicara Pegawai Penguasa. Kontraktor hendaklah mempastikan anak benih kacang penutup bumi kacang kuning untuk ditanam dalam keadaan baik dan cukup. Kontraktor dikehendaki menghabiskan menanam benih kacang penutup bumi yang dikeluarkan pada hari yang sama. Urusan mengangkut anak benih kacang penutup bumi kacang kuning dari tapak semaian ke ladang adalah tanggungjawab kontraktor. Rekod penerimaan dan pengeluaran disimpan oleh rancangan. Kadar penggunaan benih kacang penutup bumi Mucuna Bracteata sehektar adalah 300 anak pokok.
63

Meracun Pra-cambah 3 hari sebelum menanam di kawasan yang akan ditanam dengan kacang penutup bumi Mucuna Bracteata dengan perbelanjaan sendiri. Penanaman anak benih kacang penutup bumi kacang kuning hendaklah dijalankan seperti . Kerja melubang hendaklah dibuat dengan menggunakan cangkul atau lain-lain alat. Lubang perlu digali pada hari yang sama kerja menanam dilakukan dan saiz lubang yang perlu digali ialah 15cm x 15cm x 15cm. Tanah yang digali keluar perlu dilonggokkan dengan baik ditepi lubang supaya kerja menimbus semula dapat dibuat dengan mudah.

15 cm

15 cm

Selepas itu, tenabur baja fosfat sebanyak 30 gram kedalam lubang yang telah siap digali. Semua anak benih hendaklah ditanam pada hari yang sama. Kerja penanaman hendaklah dilakukan dengan cermat dimasa semasa membuka polybeg hendaklah berhati-hati untuk menggelakkan akar pokok patah dan rosak. Kerja merumput hendaklah dijalankan setiap bulan sebaik sahaja selepas menanam kacang penutup bumi Mucuna Bracteata. Tempoh masa pusingan merumput adalah bergantung kepada kesesuaian kawasan kacang penutup bumi diambilalih. Hanya kacang penutup bumi dan tanaman utama sahaja dibenarkan tumbuh dikawasan tanaman.

64

Pembajaan

Penaburan baja NPK Yellow 15:15:6 dan baja fosfat hendaklah dijalankan selepas kacang penutup bumi kacang kuning ditanam. Kadar penaburan NPK Yellow ialah 45 kg/hektar dan manakala taburan baja fosfat adalah 100 kg/hektar. Taburan baja-baja ini hendaklah dijalankan dalam dua pusingan. Kedua-dua pusingan ini adalah seperti jadual berikut atau mengikut masa yang ditentukan oleh Pegawai Penguasa.

NPK Yellow 15:15:6

Baja Fosfat

65

Kawalan rumpai. Fungsi utama tumbuhan kacang kuning ini ditanam untuk mengawal kawalan rumpai daripada bercambah dan membiak. Oleh itu kawalan rumpai bagi tumbuhan ini tidak perlu dilakukan kecuali tanaman kacang kuning ini dijadikan sebagi tanaman hiasan maka baru perlu dilakukan proses perumpaian. Kawalan rumpai boleh dilakukan melalui dua cara iaitu secara fizikal dan mekanikal. Kawalan fizikal boleh dilakukkan melalui mencangkul, semburan, dan sebagainya. Manakala kawalan mekanikal dibuat mengunakan alat bantuan mesin.

Penyakit Dan Perosak.

Di antara serangga perosak yang sering menyerang tumbuhan kacang kuning ialah Siput babi, Kumbang Kura-Kura, Belalang, Ulat dan Pianggang. Kesan serangan perosak ialah Daun berlubang dan Pucuk muda patah.

Racun Kawalan Yang Boleh Digunakan

66

Pembiakan Aseks (keratan batang)

Proses ini merupakan proses sinonim dalam proses pembiakn tanaman hiasan. Langkah pertama ialah potong sebahagian batang tumbuhan kacang kuning. Dan buat lubang sedalam 1 meter untuk menanam kembali batang yang dipotong tadi. Sesudah itu timbus lubang mengunakn tanah dan padatkan tanah tersebut dengan menginjak tanah tersebut dengan perlahan-lahan Faktor kejayaan pembiakan. Faktor utama kejayaan pembiakan secara keratan batang disebabkan oleh proses ini merupakan proses paling mudah untuk dilakuklan dan tidak memerlukan kos. Selain itu, peratus kejayaan juga tinggi disebabkan tumbuhan ini mudah hidup dan tidak cerewet.

67

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful