You are on page 1of 54

A nyelvi vltozsok okai s cljai

Mirt trtnnek a nyelvi vltozsok?


Az emberrel kapcsolatos esemnyeknek, trtnseknek, vltozsoknak mindig van okuk s cljuk is. Mirt lenne kivtel az ember nyelvnek a vltozsa? Mivel a nyelv az emberi kommunikci (kzls, kifejezs stb.) eszkze, ezrt a mindenkori nyelvvltozatok legfontosabb funkcija az emberi kommunikci ignyeinek a szolglata, minl tkletesebb kielgtse. Ehhez pedig az ignyek vltozsval prhuzamosan a nyelvhasznlat s a nyelvi rendszer vltozsval tud alkalmazkodni.

ltalnosan teht: a nyelvkzssg zavartalan, hatkony kommunikcijnak a biztostsa a nyelvhasznlati s nyelvi vltozsok clja. A nyelvi vltozsok cljait mskpp teleologikus indtkoknak (okoknak) is nevezik. Az effle indtkok a nyelvi vltozsok konkrt, relis kzlsi cljait jellik meg. Vagyis azt, hogy mifle kzlsbeli clok rdekben trtnik a nyelvhasznlati-nyelvi vltozs.

Ilyen kommunikcis ignyek: a kzls pontossga, clirnyossga, hatkonysga, gazdasgossga.

A nyelvi vltozsok cljai

1. A kzls hatsossga
A beszlk az adott szinkrn nyelvllapothoz kpest attl eltr pluszt, valamifle informcis rtktbbletet igyekeznek ltrehozni.

1.1. rtelmi tbbletet. rthetsgre trekvs. A beszd elsdleges funkcijnak megfelelen azrt trtnhet a vltozs, hogy a kzls pontos, flrerthetetlen, vilgos, szabatos legyen a beszdpartner szmra.
Olyan vltozsok tartoznak teht ide, amelyek az rtelmi zavarokat kikszblik, amelyek a jobb megrtst segtik.
6

a) A mondatszerkesztsben a jobb megrts eszkze a jelltsg. A mondatrszek jelletlensge helyett a grammatikai jelltsgnek a kialakulsa a tkletesebb megrts rdekben trtnt. Pl. *fa vg > ft vg; hz fedl > hz fedele > hznak fedele. b) Egyeztets (kongruencia): esetben, szmban, szemlyben.

Pl. kell, lehet, szabad + rszeshatroz + fnvi igenv: Pternek meg kell venni > Pternek meg kell vennie ~ Pternek meg kell vennnk; Fnvi mutat nvmsi jelz: ez hzban > ebben a hzban. c) A homonmia megszntetse. Pl. hal meghal : sm. *hal elremegy > hal : halad (alaki kitevvel).

1.2. rzelmi tbbletet elrni. Nyelvi eszttikum elrse, eszttikai ignyessg (hatskelts, rzelemfelidzs, gynyrkdtets, rdeklds kivvsa; elkelskds, divathajszols stb.): a beszl trekvse az jra, vltozatosra, rdekesre, szpre, megkapra. Ilyenek a: a metaforikus, metonimikus kifejezsek;

elkoptatott szavak helyett > jak (tavasz > kikelet, krumpli > burgonya, flemle > csalogny stb.). eufemisztikus kifejezsek keletkezse: rszeg > ittas, becspett, pitykos, spicces, illuminlt stb. finomkod megszltsok: desanym, desapm; rzsm, virgom, galambom, tubicm stb.

10

2. Az egyszersgre, gazdasgossgra trekvs


Az egyrtelmsgre, szabatossgra trekvs > komplikldst idz el. De: a tlzott nyelvi bonyolultsg a megrts gtjv vlhat.

A grammatikai bonyolultabb vlssal szemben rvnyesl a beszlknek az egyszersgre, rvidsgre, gazdasgossgra (nyelvi konmira) val trekvse. Ezrt pl. elnyben rszestik: a legltalnosabb jelents-funkcij, leggyakrabban, legknnyebben hasznlhat, legrvidebb szavakat.
11

Pl. a, az, ez, egy, s, ki, mi, n, te, , ne, nem stb. E trekvs rvnyesl a nyelvhasznlatban (pl. a puszta igektvel adott vlasz) s a nyelvben egyarnt. A nyelvi konmia mkdse igen nagy arnyokban rvnyesl s rendkvl hatkony tnyez a nyelv letnek minden szakaszban. rvnyeslsi lehetsgei:

12

2.1. A flsleges v. zavar vltozsokat visszatartja, ill. a lehetsgesek kzl csak egyet enged rvnyeslni. Pl. A magyar mondatokban az A, s a Min.j. morfolgiailag jelletlen maradt. St! A T, a kijell jelz, a Birt. j. is maradhat jelletlen bizonyos szerkezetekben (Megszrtad a kezed? Eme krlmnyre tekintettel A fzet lapja tiszta.

13

A magyar nyelv bizonyos paradigmiban emiatt egy tag jelletlen maradhat. Pl. olvas, olvasott, olvasna, olvass. 2.2. Az j funkci jellsre gyakran nem hoz ltre j jelet a nyelvnk. Clszerbb, sszerbb, egyszerbb, knnyebb a rgebbi elemeket jabb funkcikkal elltni: nvtvitelek (krte gymlcs > krte izzlmpa >poliszmia); -n helyhatrozrag > id- > mdhatrozrag (funkcihalmozs).
14

2.3. A szalkots a nyelv meglv, rgi elemeibl trtnik. Pl. l, ltet, ldegl, lelem, lelmes, let, tl, megl stb. 2.4. Az analgia egyszerstsi mvelete az ltalnosabb megoldsokhoz igaztja a rszrendszerekbl kirv kivteleket. Pl. az ikes ragozs vltozsa. A lakni, laktam, lakom stb. paradigmba a rakni, raktam, rakok stb. (s trsai) hatsra a lakok rendszertag lp.

15

2.5. A beszlk a srn hasznlatos, tlsgosan hossz kifejezseket lervidtik. Pl. csokold > csoki, jogostvny > jogsi, nyugalom > nyugi stb. 2.6. Nyelvhasznlati takarkoskod megolds, az artikulci megknnytse kpzsmdostsokkal, hangvltozsokkal. Pl. [ellemben, tanttya, mossa, szlccstok, kezgbe]

16

2.7. A kommunikciban zavar homonmia eltntetse szintn konomikus tnyez. A nyelvi vltozsok fbb cljainak, a teleologikus okoknak az ttekintse utn azt mondhatjuk rviden, hogy a vltozsok j rszben a vltozsok indtka a cloknak a szolglata.

17

A nyelvi vltozsok (kauzlis) okai


A nyelvi vltozsoknak nem csak cljuk van, hanem okuk is. Relis, azokat kzvetlenl kivlt, elidz, n. kauzlis okuk/okaik. Ezek a vltozsoknak a valsgos indtkai. A nyelvi vltozsokat tbbnyire okcsoportok, tnyezegyttesek irnytjk. Ezek a nyelvhasznlat ketts (nyelvi s trsadalmi) begyazottsgbl kvetkezen kt (~ hrom) nagy csoportba sorolhatk.
18

Az egyikbe a nyelvrendszertani tnyezk = teht a vltozsban rintett nyelvi elemek, jelensgek nyelvrendszertani adottsgai, viszonyai tartoznak. A msikba pedig a trsadalmi (trsas, szociokulturlis) tnyezk. Az elbbi esetn a nyelvi vltozst az rintett elemek, jelensgek nyelvrendszertani helye befolysolja. Az, hogy milyen hangtani s jelentsbeli, ill. paradigmatikus viszonyban llnak msokkal.

19

Az is, hogy mennyire tmogatja vagy nem tmogatja ket a rendszerknyszernek is nevezett analgia. Az utbbi pedig arra vonatkozik, hogy a trsadalmi viszonyok mennyiben befolysoljk a nyelvi vltozsokat. Ez a befolysols mindkt esetben tbb dolgot jelenthet: e tnyezk elidzik, visszaszortjk vagy elterjesztik a mr tjukra indult nyelvi vltozsokat.

20

A kt tnyezcsoport szorosan sszefgg egymssal, sztvlasztsuk tbbnyire lehetetlen. E kt, nyelvi vltozst okoz tnyezcsoport valjban hrom terletet jelent. 1. A val vilg: a beszlk krnyezete, a trsadalom, a mveltsg stb. 2. A nyelvkzssg tagjainak (az embereknek a pszichikuma (gondolkodsa, rzelmei stb.). 3. A mkd nyelv (a nyelvi rendszer, a beszdtevkenysg) maga. (s e hrom tnyeznek a vltozsai!)

21

Mivel a magyar nyelvet hordoz kzssgek, trsadalmak llandan vltoztak, ennek kvetkeztben vltoztak a nyelvi kifejezsbeli ignyeik. A kifejezsbeli ignyek trsadalmi ok folytonos mdosulsai pedig szksgszeren hoztk magukkal a nyelvhasznlat vltozst. A nyelvhasznlat vltozsai pedig elbb-utbb nyelvrendszerbeli kvetkezmnyekkel jrtak.

22

1. A valsg mint nyelvi vltozst kivlt ok


A magyarsg trtnetben a mintegy 3000 v alatt rendkvl nagy vltozsok zajlottak. A magyar embereket krlvev termszetben, fldrajzi helyzetkben, krnyezetkben, letkrlmnyeikben, anyagi s szellemi mveltsgkben, trsadalmi viszonyaikban stb. Viszonyaik vltozst szksgszer, trsadalmi rdekbl kvetnie kellett a kzlsi rendszerk vltozsnak is. E kls indukl tnyezk koronknt eltr intenzitssal mkdtek.
23

A felsorolt tnyezk kzl klnsen npnk nagyobb mveltsgvltsai hatottak kls okknt nyelvnk alakulsra.
Az Url vidki magyar shazbl val kikltzstl: nomadizls, honfoglals, letelepeds, keresztnysgre trs, nyugati kultrkrbe bekapcsolds, az orszg hrom rszre szakadsa, reformci, knyvnyomtats, felvilgosods stb., stb.

Az emltett kls okok kzvetlenl a szkszletnkre hatottak: lexmink, frazmink llomnyt, rendszert befolysoltk.

24

Szkszletnk llomnya, rendszere az effle kls okok hatsra gyarapodott jvevnyszavakkal, bels keletkezs elemekkel; vesztett el szavakat; rgebbi szavaink alakja s jelentse
megvltozott.

A trsadalom letben jelents j trgynak, fogalomnak j elnevezse(i) alakult(ak) ki.

25

Pl. ltarts > sarkanty (< * sarkant serkent ige mell. igeneve fneveslt). Eltnt a fogalom > rgi sz kihalt: pl. igric nekmond, mulattat a kzpkori fri letben.

26

A kultra vltozsaira legrzkenyebben a szavak jelentse reagl (jelents mdosulsa, rgi helyett j jelents, rgi mell j jelents). Pl. vasrnap vsrozs miatti munkaszneti nap > (a keresztnysgre trs utn) a ht nnepnapja, Isten napja.

27

Trsadalmi tnyezk: a rangok devalvcija > az ezeket megnevez szavak elrtktelenedse = jelentstgulsa: pl. r kirly, fejedelem > frfiember; asszony kirlyn, fejedelemn > frjes n; hadnagy a sereg els embere > a legalacsonyabb rang tiszt.

28

2. A nyelvi vltozsok bels emberi okai


Az ember fiziolgiai, pszicholgiai, szellemigondolkodsbeli adottsgai, ill. ezek vltozsa kihatssal lehet nyelve vltozsaira is. 2.1. Fiziolgiai tnyez pl. a beszdszervek mkdse. Ennek lehetsges kvetkezmnyei pl. a kombinatorikus hangvltozsok (hasonulsok stb.).
29

2.2. Pszicholgiai tnyez pl. az egyszerstsi sztn. Ennek (is) kvetkezmnye a jelentstapads. Pl. farkas llat > farkas; csabai kolbsz > csabai; hint szekr > hint; gulyshs > gulys; feketekv > fekete stb.

30

Hasonlan pszicholgiai tnyez az ember rendezsi sztne. Ennek nyelvi jelentkezse az analgia mkdse. Pl. a hangvltozsok krben a tendenciaszerv vlk (nyltabb vls, labializci stb.). Grammatikai analgia nyomn pl. a sztvek trendezdnek: a nevel : nevelje, haj : hajja mintjra a szl : szleje, ajt : ajtaja helyett szl : szlje, ajt : ajtja terjed el stb.
31

A jtkos sztn nyelvi kvetkezmnye pl. a jtszi szalkots: Balaton > Balcsi; sti, maci, husi; tes stb. 2.3. A magyarul beszlk szellemi-gondolkodsbeli vltozsai igen jelentsek lehettek az eltelt vezredek sorn. Mindezek a nyelvi vltozsoknak kt f terlett rintik kzvetlenl elssorban. Jelentsen befolysoljk a lexmk jelentseinek s a mondatszerkeszts szablyainak a vltozsait.

32

a) Az ember gondolkodsi folyamatainak egyik

legjellegzetesebb mozzanata a kpzettrsts (asszocici), amely gyakran tbb-kevesebb elvonatkoztatssal (absztrakcival) is egytt jr. A mindenkori emberi gondolkods asszocicis mozzanatait a nvtvitelek tkrzik vissza. Metafora: kobak tk > fej, gyermekfej; fszek madrfszek > meghitt emberi lakhely; kiindulpont.

33

Metonmia: nyelv testrsz > emberi kzls eszkze; papucs lbbeli > frj. Absztrakci: tud rint, tapint > ismer; buta tompa, letlen > ostoba. Kvetkezmny: poliszmia.

34

b) A nyelv grammatikai szerkezete kzvetlen kapcsolatban van a gondolkodssal. A szintaktikai-mondattani kategrikban bizonyos gondolkodsi formk, logikai-pszichikai viszonyok grammatizldtak. A gondolkods ltalnosan az egyszerbbtl a bonyolultabb, a konkrtabbtl az elvontabb, a globlistl a differenciltabb fel haladt. A nyelv ehhez csak szerkezeti vltozsokkal tudott alkalmazkodni.
35

Emiatt vltottk fel az egyszerbb, tmrebb igeneves szerkezeteket az alrendel sszetett mondatok. Ennek kvetkezmnyei a ktszk (kialakulsa s flszaporodsa); az igemdok s az igeidk kibontakozsa; a hatrozrendszernk differencildsa (az irnyhrmassg s a mind elvontabb szintaktikai viszonyok kifejezseinek a kiteljesedse); a hatrozragok s a nvutk llomnynak gazdagodsa;

36

a logikai hatrozottsg s hatrozatlansg nyelvi kifejezeszkzeinek a kialakulsa: a hatrozott s a hatrozatlan igeragozs elklnlse, a nvelk kialakulsa stb.

37

3. A mkd nyelv (a nyelvi rendszer, a beszdtevkenysg) mint a nyelvi vltozsok oka


A nyelvi vltozsokat elidz, elindt, indukl okok lehetnek nyelviek, vagyis n. bels okok is. Ezek egyrszt a nyelvnek a rendszer mivoltban tallhatk, msrszt a nyelv hasznlatban, a nyelvi rendszer aktualizcijban, a kzls folyamatban, vagyis a konkrt beszdtevkenysgben. 3.1. A nyelvtani rendszer vltozsai dnt rsznek kzvetlen oka valban nyelvrendszertani ok. 38

A nyelvi vltozsoknak ez az oksgi egyttese az n. bels knyszer, msknt rendszerknyszer. = A nyelvi rendszerben mkd hatsmechanizmus. Pldul, hogy az j szavak hogyan szletnek, hogyan jnnek ltre nyelvnkben, azt nyelvrendszertani szablyok szabjk meg. (Pl. mifle sztvekhez, mifle kpzk jrulhatnak, mifle jelents lexmkat alkothatnak stb.)

39

A rendszer vltozsai tbbnyire egymssal szorosan sszefgg oksgi lncolatot alkotnak (= vltozslnc). A magyar sztvek rendszere s tpusai az magyar korban gykeresen megvltoztak. Az egyalak, rvid magnhangzs vg tveket felvltottk a msh.-s vg, hossz mgh.-s vg stb. tbbalak tvek. Mindez valban egy nyelvi vltozsnak, a tvghangzk eltnsnek a kzvetlen s kzvetett kvetkezmnye.

40

A hangtrtnet trgyalsa sorn ltjuk, hogy bizonyos fonmknak a nyelvi rendszerbe lpst a rendszerbeli res helyek kitltsvel, aszimmetrikus korrelcik megszntetsvel magyarzhatjuk.

41

A nyelvi jelek, jelkapcsolatok mint rendszertagok is sokirny sszefggsben vannak egymssal. Ezek az sszefggsek szintn vltozsokat elindt okknt hathatnak. A nyelvi rendszerben mkd hatsmechanizmus (mint vltozst okoz, elindt, terjeszt tnyez) a bels knyszer (= rendszerknyszer). Pl. hogy milyen formban jnnek ltre az j szavaink, azt nyelvrendszertani szablyok szabjk meg.

42

A produktv szalkotsi md nem ms, mint a korbbi mintk kvetse: az analgia rvnyeslse. Ma mr az -at/-et nvszkpznk nem, az -s/-s ellenben termkeny kpznk. A nyelvben meglv mintk, szablyszersgek, szablyossgok teht megszabjk a vltozsok lehetsges irnyt, egyttal termkenysgknl, erssgknl, gyakorisguknl fogva kivltjk az egyes nyelvi vltozsokat.

43

A nyelvi rendszerben ltrejhetnek olyan llapotok, helyzetek, amelyek klnfle tpus egyenslyi zavarokat, szablytalansgokat, idzhetnek el.
Olyanokat, amelyek a nyelvhasznlatot, a nyelv funkcionlst akadlyozhatjk, nehezthetik. Ezeket tovbbi vltozsok tudjk kikszblni.

A szablytalan nyelvi helyzeteket, a nyelvi rszrendszerekbl, jelensgcsoportokbl kilg eseteket, kivteleket az analgia kszbli ki, sznteti meg.

44

Az analgia a krdses rendszerrszlegekben az elzeket a gyakoribb, az ltalnosabb, tbbnyire egyszerbb megoldsok mintjra talaktja. Kiegyenlti, leegyszersti e nyelvi megoldsokat. Pldk! Az igeragozsban az elterjedtebb ltalnos (alanyi) szemlyragok kiszortjk az ikes ragokat: lakom > lakok; eszem > eszek; dolgozom > dolgozok stb.

45

Feltteles mdban a gyakoribb -n/-n vltozat kiszortotta az egyedi -n/-n-t: vrnk > vrnnk, krnk > krnnk. A hossz mgh.-ra vgzd egyalak (igen egyszer) sztvek mintjra nmely tvgi mgh. hangsznt s idtartamt vltakoztat tv tkerl az elbbiek csoportjba: a hbor, rdi, Dezs stb. hatsra vlt egyalakv a di, kend, szeret, ad, diszn
(dia-ja > di-ja; kende-je > kend-je; szerete-je > szeretje; ada-ja > ad-ja; diszna-ja > diszn-ja) stb.

46

Az analgis rendszerknyszer hatsra a nyelvnkbe (idegenbl) kerl -a/-e vg szavak eredetileg egyalak tvei az s- s magyar koriak mintjra tvgi mgh. idtartamt vltakoztat tpusba tartoznak. A toldalkok eltt hossz mgh.-val: dia : dit, flia : flit.

47

Msik nyelvi ok! A nyelv egyes rszlegeinek a vltozsai elidzhetik ms rszlegek mdosulst, illetleg klcsnsen induklhatjk egyms vltozst. Ilyen klcsns vltozst indukl tnyez a szrend s a grammatikai jelltsg. Az smagyar kor elejn a lnyegesen ktttebb szrend miatt kevsb volt szksg toldalkkal val jelltsgre.

48

Ksbb, a szrendi szablyok lazulsa, a megfordtott s a kzbekelt sorrend szksgess tette a jelltsg kialakulst. s fordtva! A jelltsg fokozatos elretrse lehetv tette a szrendi szablyok szabadabb voltt.

49

3.2. A bels nyelvi okok msik rsze a nyelvi rendszer aktualizlsban, a kzls folyamatban, vagyis a konkrt beszdtevkenysgben tallhat. A legklnflbb vltozsok kvetkezhetnek be a nyelvhasznlat sorn a morfmk, lexmk, szintagmk minsgben e nyelvi jeleknek a beszdfolyamatban elfoglalt helyzete miatt. Ms szval: a mondatrszi (mondatbeli) szerep idzi el a nyelvi vltozst.

50

Bizonyos nyelvi eszkzknek gyakori azonos mondatbeli szerepben val hasznlata kvetkeztben megtrtnik a funkcionlis trtkelds, a szfaji vlts. A szabad mellknevnk igv is vlhatott: ez elssorban annak lehet a kvetkezmnye, hogy gyakran llt nvszi lltmnyknt. Az lltmnyi szerep pedig elssorban az igk sajtja.

51

Bizonyos magyar fnevek (arany; magyar; ravasz stb.) szintn gyakori mondatrszi szerepk miatt, vagyis jelzknt hasznlva vltak mellknvv (is). Nyelvnk trtnetben j nyelvi kategria is szletett bizonyos elemek jellegzetes felhasznlsa kvetkeztben. Bizonyos hatrozszk a mondatokban (hatrozknt) kzvetlenl az igk eltt llva rtkeldtek t j funkcij elemekk: igektkk.

52

sszefoglals
Mint lttuk, a nyelvi vltozsok lehetsgeit, feltteleit, knyszert, szksgessgt igen sokfle tnyez szabja meg vagy befolysolja. ltalnosan elmondhatjuk, hogy az egyes nyelvi vltozsokat (egymssal sszekapcsoldva) tbbfle tnyez idzi el, ezek egymst erst (vagy gtl) hatsra zajlanak le olyan mdon, ahogyan utlagosan a nyelv kutatja megismeri.
53

Szintn ltalnosan igaz tny, hogy az egyes nyelvi vltozsoknak fontos szerepk volt/van az jabb nyelvi vltozsok induklsban. Egy-egy nyelvi vltozs jabbakat okoz a nyelv valamely rszrendszerben.

54