You are on page 1of 26

llandsg s vltozs a nyelvtrtnetben

A nyelv letfolyamatban ketts tendencia figyelhet meg.


1. A megelz nyelvi rendszer egyes elemeinek, rszrendszereinek, ill. a rendszer egsznek vltozatlan tovbbrktse, megrzse, megrzdse, hagyomnyozdsa, megmaradsa. 2. A diakrninak meghatroz vonsa a nyelv vltozsa, vltoztatsa, jtsa, bizonyos rszeinek az trendezdse, megjulsa.

A nyelv trtnete teht a megmarads s a vltozs egyttese. A mindenkori nyelvhasznlk szmra is egyarnt fontos mindkt jelensg (a hagyomnyrzs s jts). Mindkett szksgszer, nlklzhetetlen tartozka a nyelv letnek, trtnetnek. Csak egyttesen kpesek szolglni a nyelvkzssg rdekeit, kielgteni a kommunikcis ignyeket, kvetelmnyeket.

Mirt van szksg a vltozatlan hagyomnyozsra?


A kzssg nyelvi rendszert nemzedkrl nemzedkre viszonylag nagyfok vltozatlansgban hagyomnyozza. Indtk: az egyes, egymst vlt nemzedkek (st, az egytt
l nemzedkek) kommunikcija. Az zkkenmentes nyelvi rintkezsnek, megrtsnek biztostsa.

Az j nemzedkeknek emiatt nem kell j kzlsi rendszert kialaktaniuk (kszen kapjk az ket megelzktl). A nyelv llandsga ltal tovbb lnek a kzssg korbbi tapasztalatai, az anyagi s szellemi kultra vvmnyai.

Hosszabb idtvlatokban nzve: a nagyfok llandsg kvetkeztben rti meg a jelen nemzedke a rgi nemzedkek rsait. A nyelvi hagyomnyozds biztostja az emberi mveltsg hagyomnyozst, tovbblst, megismerst, felhasznlhatsgt.

Milyen mrtk a nyelv hagyomnyozdsa?


A nyelvbeli megmarads igen nagy mrtk, igen erteljesen rvnyesl jelensg. Hosszabb idhatrok kztt is rvnyesl. Kzeli szinkrn metszetek kztt kevs a klnbsg.
7

Hasonl-e az egyes nyelvi rszrendszerek, elemek megmaradsra, llandsgra val hajlandsga?

Nem. A nyelv klnbz rszrendszerei s elemei nem egyforma. Legllandbb rtegei tbb vszzad, st, tbb vezred ta llandak, vagy alig vltoz rszrendszerek.

Pl. A fonmarendszernknek egy sereg olyan tagja, ill. alrendszere van, amely az alapnyelv ta vltozatlan: ~ explozvk: p, t, k; ~ nazlisok: m, n, ny; ~ a lexmk els sztagi hangslya stb.

A grammatikai rendszer f vonsai lnyegben fennmaradtak az alapnyelv ta: ~ a birtokos szemlyjelezs, ~ az igei szemlyragozs, ~ a tbbesjelek, ~ a hatrozrag-rendszer hromirnysga; ~ az alapszkincs legfontosabb elemei: l, hal, lt, nz, kr, ll; kz, szem, fl, fog; jg, h, t stb.;

10

~ az egyszer szmok; ~ a szemlyes nvmsok stb. A nyelvre, a nyelvi rendszerre (teljessgt nzve) ers konzervativizmus jellemz.

11

Ms szemllettel: A nyelvben az marad meg, amire a kzssg egsznek vagy valamely csoportjnak szksge van. Amire nincs trsadalmi szksglet, amit egyetlen trsadalmi csoport sem ignyel, az kivsz a nyelvbl.

12

A nyelv teht viszonylag lland. Bizonyos elemeiben, rszrendszereiben igen ers az llandsgra val hajlandsg. Ezek akr hosszabb idn t is viszonylag mozdulatlanok maradnak.

13

Mirt szksgszer a nyelv vltozsa?


Rviden: mert trsadalmi igny van r. Az jts is trsadalmi szksgszersg. Az emberek letkrlmnyei, mveltsge, gondolkodsmdja stb. llandan vltoznak;
mindezt a nyelvnek is kvetnie kell. Ha a nyelv ezt nem tenn meg, egyre alkalmatlanabb vlna az adott kornak megfelel funkcijnak az elltsra, s az emberi fejlds gtjnak bizonyulna.
14

Pl. a mai magyarok mire mennnek a technikai, szmtstechnikai szakszkincs nagy mennyisg j elemnek a megformlsa, befogadsa s flhasznlsa nlkl?

15

Mi a nyelvi vltozs?
A nyelvtrtnet fhse. A megelz s a kvet nyelvllapotok kztti eltrs, klnbsg (pl. wadzsmuk > vagyunk): bvls, keletkezs, eltns, mdosuls.
Bvls: a rszrendszerek elemeinek a szma n. Keletkezs: valamilyen nyelvi elem, jelensg, jelents, funkci, szably belp(ett) a nyelvbe; majd elterjed(t). Eltns: ugyanezek visszaszorulnak, s kilpnek a nyelvbl.
16

Mdosuls: ~ a felsoroltak alakjnak s/vagy funkcijnak, ~ a nyelvi rendszer egsznek, rszlegnek, ill. ~ a nyelv hasznlatnak a klnbzv vlsa. Pl. idtlen koraszltt > gyetlen.

17

A trtneti nyelvszet irnyzatainak kzeltsei a nyelvi vltozshoz


1. Az jgrammatikusok (19. sz.) Tudtk, hogy a nyelvi vltozsok szorosan sszefggnek a nyelvhasznl emberekkel. De: szerintk a nyelvi vltozsokat szablyok, alapelvek, trvnyek vezrlik, amelyek befolysolhatatlanok. Atomizmus-elmletk: az egyes hangok, nyelvtani s sztri alakok trtnete egymstl elszigetelt mdosuls, fggetlen a szinkrn rendszerben betlttt helyzetktl.
18

2. A strukturalistk (20. sz. eleje, Saussure) Mivel a nyelv zrt rendszer, a nyelvi vltozst a nyelvi elemek mindenkori nyelvbeli helyzete szabja meg. Nyelvi vltozs = helyzeti vltozs, ill. ~ a nyelv hasznlati szablyainak a vltozsa. F vizsglati szempont:
~ a vltozsnak a nyelvi rendszerre gyakorolt hatst,

~ az j rendszer keletkezst kiderteni.

19

3. A generatv modell Nyelvi vltozs = szablyvltozs s ez a nyelv tszerkesztdshez vezet. A kis vltozs gy lesz nagy vltozss, hogy az egsz nyelvi rendszer szerkesztdik t. A vltozs sznhelye: a nemzedki nyelvtads.

20

A vltoz(tat)s clja: a nyelvtan egyszerstse. A nyelv vltozsa a nyelvtani rendszerben bekvetkez szablyvltozsok eredmnye.

21

4. A szociolingvisztikai irnyzat A nyelv s a trsadalom szoros kapcsolatbl indulnak ki. A nyelvhasznlat az ember trsadalmi cselekvsnek rsze. gy a nyelvhasznlatot befolysoljk: ~ a presztzs, stigma; a nyelvi attitd; ~ a nyelvi s nyelvhasznlati (kommunikcis) kompetencia.

22

A nyelvi vltozsok ketts meghatrozottsgak: nyelviek s trsadalmiak. Ezek adjk a nyelvi vltozsok lehetsgnek s knyszernek az oki kerett. A bels nyelvi lehetsgeket a nyelvi adottsgok jelentik. gy a nyelv vltozatossga, variabilitsa.

23

A bels, nyelvrendszerbeli knyszer, a nyelvi vltozs korltjai: a nyelvi rendszer adottsgai. Pl. ha rendszerbe ill a keletkez j nyelvi elem, akkor ltrejhet; ha nem illik bele, nem jn ltre. Ugyangy: a trsadalom tagjai: ~ vagy elfogadjk azt, vagy nem; ~ vagy terjesztik, vagy nem.

2011.09.15.

24

Ha elfogadjk, abban az esetben mdostjk a nyelvhasznlatukat, majd a nyelvi rendszerket. A nyelvi vltozs pragmatikai rtelemben teht a trsadalom szksgletei szerinti alkalmazkods. Okai pedig: nyelvrendszerbeliek s trsadalmiak egyarnt lehetnek.

25

sszefoglals
A magyar nyelv letre, annak minden idejben egyidejleg volt jellemz: az llandsg s a vltozs, a stabilits s az instabilits, a megjuls s a pusztuls.

26