You are on page 1of 21

Szinkrnia Szinkrnia s diakrnia

Ler s trtneti nyelvszet


A magyar ler nyelvszet trgya nyelvnk egyidej llapota. Clja megllaptani, hogyan mkdik a nyelv adott idszakban kommunikcis eszkzknt. Mdszere: szinkrn v. ler vizsglat. A trtneti nyelvszet (kronolingvisztika) trgya nyelvnk idbeli egymsutnja. Clja: megllaptani: mi, hogyan s mirt vltozott meg; mi maradt vltozatlan (lland) az idk folyamn nyelvnk szerkezetben (azaz nyelvnknek a trtneti, diakrn vetlett kutatja). Mdszere: diakrn v. trtneti vizsglat.

A szinkrnia s a diakrnia fogalma


A nyelv trtnete letnek minden idejt (mltjt, jelent, st potencilisan mg a jvjt is) tfogja; mindenkori nyelvllapotok s mindenkori nyelvi folyamatok sszessgre kiterjed. A nyelvnek teht brmely idejben volt, van, lesz llapota, amikor is a nyelvi rendszer a trsadalom nyelvhasznlatban funkcionl. Ezt a
mindenkori idegysgbeli llapotot a nyelv szinkrnijnak (rviden szinkrninak = idazonossgnak, egyidejsgnek) nevezzk (< grg szn egytt + chronosz id).
3

Ugyanakkor a nyelvnek van letmenete, folyamata is (egsz lettartamn t vonulan), amely a nyelvi rendszernek hasznli ltal val folytonos tovbbvitelben nyilvnul meg. Ennek az idben egyms utn kvetkez folyamatnak a nyelv diakrnija (rviden
diakrnia = id-egymsutnisg) a neve (< grg dia t, keresztl + chronosz id).

A szinkrnia s a diakrnia a nyelv termszetnek kt alapviszonylata


(egyszersmind a nyelv szemlletnek s vizsglatnak kt alaptpusa).

Vagyis a szinkrnia a nyelv trtnetnek mintegy a keresztmetszete, a diakrnia pedig a hosszmetszete. A nyelv szinkrnija elvileg vgtelen szm keresztmetszetet jelent, hiszen a nyelv brmely idegysgbeli llapotra vonatkozik (a maira is). A diakrnit tbbflekppen fel lehet fogni: mint a nyelv letnek teljes hosszmetszett (a nyelv teljes lett, kezdeteitl a jelenig);

kt brmely idbeli nyelvllapot kztt is mindig diakrn viszony van. A diakrnia teht a nyelv rvidebbhosszabb letszakaszra is vonatkoztathat. Ezek idben egymst kvet nyelvllapotokat, ill. llapotok kztti idbeli klnbsgeket hordoznak magukban. A diakrnia eszerint a szinkrn llapotok vgtelen, egymst idben kvet sorozata.

A nyelvi rendszerben mire vonatkozik a szinkrnia s a diakrnia?


A nyelvi rendszer egszre. A nyelv brmely rszlegre, rszrendszerre:
A fonmarendszerre, A morfmarendszerre, A szfajok rendszerre, Az igk alaki s funkcionlis rendszerre, A nvszk alaki s funkcionlis rendszerre stb. A szintagmatikus kapcsolatok rendszerre, A paradigmkra Az egyes nyelvi elemekig, jelensgekig 7

Az idbeli tvolsg s a diakrn klnbsgek viszonya


ltalnossgban igaz: minl nagyobb kt szinkrn llapot kzt az idbeli tvolsg (minl nagyobb tere van a diakrninak), annl jelentkenyebbek a kztk lv nyelvi klnbsgek. Mskpp. A diakrn tvolsgokkal ltalban n a vgben nyelvi vltozsok lehetsge. A IX. s a XVIII. szzad magyar nyelve kzt nagyobbak a klnbsgek, mint pl. a XVIII. s a XX. szzadi kztt.
8

A szinkrnia inkbb statikus helyzetvel szemben teht a diakrnit a dinamizmus klnlegesen jellemzi, a diakrninak a vltozsi hajlandsg igen szembetn jegye.

A szinkrnia s a diakrnia kapcsolata


A nyelv letben szksges a szinkrnia s a diakrnia megklnbztetse, de a nyelv letnek e kt alapvet viszonylata nem ll egymssal mereven szemben. Kzttk nemcsak ellentt, hanem sszefggs, kapcsolat is van. A nyelv szinkrnija s diakrnija egyazon dolognak: a nyelv teljessgnek kt oldala, kt arculata. A kt viszonylat magban hordja egymst:
10

a szinkrn nyelvi rendszer mintegy sajt trtnetbl n ki, sajt idejt megelz diakrn nyelvi folyamatoknak egy idben val foglalata, vetlete, lenyomata s eredmnye; a diakrnia pedig a mindenkori nyelvllapotban adott szinkrn nyelvi rendszert viszi tovbb idben, a fejlds tjn, vltozsi folyamatok ksretben.

11

A szinkrnit alapveten az adott idben funkcionl nyelvi rendszer stabilitsa, szilrdsga, viszonylagos egysgessge jellemzi, hiszen csak gy tudja megfelelen szolglni a beszlkzssg kommunikcis rdekeit.
De: a szinkrnia sem abszolt nyugvpont, nem mozgs nlkli helyzet a nyelv letben. Pldul azok a varinsok, amelyek egy nyelvi rendszeren bell egyazon idben lteznek a nyelvhasznlatban, lnyegben a nyelvi mozgs kpviseli.

12

Ezek vagy korbbi diakrn folyamatok maradvnyai, ill. kvetkezmnyei, vagy kvet vltozsok kiindulpontjai. Teht a szinkrnia a nyelvi vltozsok kohja. Pl. A XII. szzadi magyar nyelvben a ltige T/1. szemlyben ltez varinsok: wodzsumuk ~ wodzsmuk ~ wodzsumk ~ wodzsunk.

13

A szinkrn rendszer, az egyidej llapot teht mindig mozgssal van tele. E mozgsok a trtneti vltozsok rszei, azoknak a pillanatnyi llapott mutatjk. A szinkrnia a jelenbe tnyl diakrnia, s mindig trtneti alapokon nyugszik.

14

A nyelv diakrnijt alapveten a vltozsok jellemzik. Ezek a vltozsok ltalnosan a diakrnia tfogta szinkrn llapotok idbeli tvolsgval egyenes arnyban nvekednek. De: a nyelvi rendszer idegymsutnisga nem jr egytt flttlenl mindenre kiterjed mozgssal. A rendszernek nem csak egyes elemei, hanem akr egyes rszrendszerei is vszzadokon keresztl teljesen vltozatlanok maradhatnak.

15

Pl. a ltige E/1. szemly vagyok alakja mintegy flezer v ta teljesen vltozatlan formban s funkciban l a magyar nyelvhasznlatban.

16

sszefoglals
A szinkrnia nem ms, mint a nyelvi rendszer trtneti fejldsnek brmely idben megragadhat statikus-dinamikus llapota. A diakrnia nmagban is a megmarads s vltozs sajtos egyttese. Benne a mozgs, a vltozs az elsdlegesen jellemz, meghatroz jelensg. A diakrnia a nyelv letfolyamata, nem egyenl a nyelv vltozsval. Az utbbit csak magban foglalja.
17

A diakrnia a nyelvllapot megrizve tovbbrktse; a korbbi nyelvi rendszer tovbbadsa, a kommunikci ignyeihez val igaztsa. A diakrnia a nyelv rendszernek nagy rszt teljesen vltozatlanul tovbbrkti (pl. a magyar nyelv zeneisge, a hatrozk hromirnysga stb.).

18

A diakrniban jellemz a korbbi elemek tstrukturldsa, de a nyelv ersen rzi korbbi sajtossgait. A nyelv trtnete mltbeli nyelvi trtnsek, mozgsok folyamataknt rtelmezhet. A szinkrn nyelvi jelensgek gy tbbarcak: magukon hordozzk a korbbi s az j minsgt. A nyelvi szinkrnia s diakrnia nem kizrja, hanem ppen kiegszti, klcsnsen felttelezi s meghatrozza egymst.

19

A nyelv teht szntelenl fejldsben lv organizmus, msrszt minden idben meglv s funkcionl kzlsi rendszer. A nyelvtrtnet utols lncszeme a mindenkori jelen. Ez a jelen a nyelvtrtnetnek vltozatos s vltoz, nyitott, dinamikus szakasza.

20

A nyelv egyidej llapott szinkrn vagy ler vizsglattal trhatjuk fel. E vizsglat clja: a nyelv szerkezeti jellemzinek, mkdsnek a feltrsa. A nyelv idbeli egymsutnjt, mltbeli folyamatait a diakrn vagy trtneti vizsglat mutatja be. Clja: a vltoz s lland nyelvi eszkzket, jelensgeket, szablyokat, az elbbiek vltozsnak mdjt s indtkait megllaptani.

21