You are on page 1of 12

Cartazine

N

U M M E R

1

THE ART

OF CARDS

2

D CARD
Laat ons uw ideeën aankleden en ze zitten u als gegoten.
Eén op drie kaartspellen komt van Carta Mundi, Europa’s grootste in de productie en verkoop van speelkaarten. Zo maken we meer dan 100 miljoen kaartspellen per jaar. Toch beperken wij ons niet tot gedachtenloos produceren. We zijn in de eerste plaats creatieve meedenkers met ú. U zou versteld staan als u wist hoevéél u kunt bedenken vanuit het concept speelkaarten. Dit magazine geeft u daarvan tal van voorbeelden. Onze commerciële mensen zijn uw gesprekspartners met wie u resoluut kaarten op tafel kunt spelen. Onze ontwerpers kunnen u artistiek bijstaan om uw ideeën vorm te geven. Maar we kunnen ook, op grond van uw briefing, volkomen nieuwe ideeën aanbrengen. En dat, niet alleen op het vlak van speelkaarten, maar ook voor de ontwikkeling van aangepaste verpakkingen en uitgekiende on-pack promoties.

Maar altijd gaat het om een tailor-made formule op úw maat.

3

Uw ideeën kunnen ook uitgekleed worden.
In het voorjaar 2000 waren de lentekriebels bijzonder hevig bij de lezers van P-magazine. Want 15 weken lang zaten er vier speelkaarten ingeniet, elke week met een andere Vlaamse babe op de speelzijde van de kaarten. In iedere editie ging het om een vel met vier kaarten erin. Ook het etui werd gestanst ingeniet: de lezer kon het zelf in elkaar knutselen. Week na week was de hele voorraad P-magazines uitverkocht. En dat, op een verhoogde oplage.

Wegens het grote succes werd ook in het najaar 2001 een soortgelijke actie opgezet, 14 weken lang. Nu ging het om speelkaarten met één en dezelfde Vlaamse babe op de rug. Als men met de duim het hele spel kaarten laat waaieren oftewel ‘flikkeren’, ziet men verrukt dat de Vlaamse schone zich naar u toedraait en haar bloesje uittrekt.

4

Op de speelzijde kunt u uw klanten 52 keer verwennen – telkens ánders.

A

L

A

C

A

R

T

E

5

C A R T A

M A G I C A

Tarot: uw levenskaarten op tafel.

Hoe tarot een mooie toekomst voorspeld kreeg.
In de late 18de eeuw maakte het tarotspel een historische sprong van ‘gewoon’ kaartspel naar de nobele status als ‘levensgids’. Dat gebeurde in 1781 in een Parijs Salon. Daar zag de erudiete Antoine Court de Gébelin mensen die tarot speelden. Van bij de eerste oogopslag kreeg hij een geniale ingeving: “Ik zag iets in die kaarten dat nog nooit iemand gezien had… Ik had er amper naar gekeken en het werd me direct duidelijk: deze beelden hadden een diepere symbolische betekenis.” En zo werd tarot uitgebouwd tot een wereldwijd geliefd spel om zoniet de toekomst te voorspellen, dan toch een bepaalde levenslijn uit te stippelen.

Tarot is een wereldwijd bekend spel van 78 speelkaarten: de 22 troefkaarten en de 56 overige kaarten, die laatste verdeeld in vier groepen. Het spel werd voor het eerst gespeeld in Italië in de 15de eeuw. Maar de kaarten zélf en de symbolen erop zouden uit het Egypte van de Farao’s stammen. Een variant, tarock, is heel populair in o.m. Duitsland, Oostenrijk en Hongarije. Tarot geniet ook wereldfaam als hulpmiddel om de toekomst te voorspellen.

De 22 troefkaarten van tarot symboliseren de fundamentele ervaringen in het menselijk bestaan. De andere 56 kaarten verwijzen naar de hoogten en laagten van het dagdagelijkse leven.

6

Europa’s Nr. 1 in tarot.

Van Europa’s leider in esoterische kaarten naar de uitgifte van esoterische boeken.
Deze website is de e-shop van onze Zwitserse dochter AG Müller, waar u meer dan 200 producten vindt. De tarotspellen zijn altijd prachtig kunstzinnig uitgevoerd en toch vaak heel verschillend en ontwikkeld vanuit diverse thema’s. Zo vindt u er o.m. Feng Shui Tarot, Buddha Cards, Celtic Dragon Tarot, Vampire Tarot en vele andere. Maar naast ‘tarot decks’ en ‘mind, body & spirit decks’ vindt u er ook ‘product novelties, special offers, tarot of the month, esoteric products and pendulums’. Bovendien is er een handige geschenkenservice en een nieuwsbrief om u via e-mail te informeren over nieuwigheden. Ontwerpers kunnen er ons ook hun artistieke ideeën, schetsen en illustraties voorstellen, zodat deze eventueel door AG Müller kunnen worden uitgegeven. Er is zelfs een dienst ‘copy licences’ waar u kunt vragen om beelden te mogen gebruiken (voor print of e-media) die door auteursrecht beschermd zijn. Surf eens naar www.tarotworld.com en beleef een reis door een wondermooi universum. AG Müller, Europees leider in esoterische kaarten zoals tarot, werd in januari 1999 een dochter van Carta Mundi. De belangrijkste markten voor tarot zijn de USA en Duitsland, gevolgd door Groot-Brittannië en Frankrijk. In september 2001 nam AG Müller dan op haar beurt het Zwitserse Urania Verlags AG over: ’s werelds voornaamste uitgever van Duitstalige boeken over tarot, astrologie, divinatie en geestelijke begeleiding. Dit versterkt Carta Mundi’s positie op de wereldmarkt van tarot en esoterie. Belangwekkend is ook dat men complete ‘Tarot pakketten’ kan kopen: een welbepaald kaartspel… plus een bijhorend boek om dat kaartspel te interpreteren.

Gebruikt met vrijheid, verbeelding, medeleven en zelfkennis kan tarot een richtsnoer zijn in diverse omstandigheden.

7

A

L

A

C

Onderweg in Europa alle euromunten en -biljetten leren kennen, dat is kinderspel met dit spel!

8

Elk spel met kaartjes kan speels én leerrijk én imago-dragend zijn.

A

R

T

E

Euro’s in een vakantiekleedje van de Dresdner Bank.
De Dresdner Bank wou de eerste Duitse bank zijn die het brede publiek vertrouwd maakte met de euro, en bedacht een leuk memospel dat de hele familie sámen kon spelen. En dat, in de vakantieperiode, dus precies op een moment dat heel Duitsland Europa-minded is. Zo was er o.m. een De eurobiljetten, piepklein reiskoffertje speels kriskras door met daarin een spel elkaar, gaven door minikaartjes met hun puntgave kleurentelkens een euromunt druk op matglimmend of -biljet erop. karton een ludieke en Voor de ouders was er toch hoogkwalitatieve ook een infobrochure indruk, zoals de met o.m. omrekeningsDresdner Bank beoogde. tabellen voor alle landen van de Europese Unie. En voor iedereen nog een zakje met gummiberen om op te zuigen. Dat alles in een mooie verpakking met als toepasselijk opschrift “Der Euro kommt in Fahrt!” Drie elementen met een volkomen verschillende vorm en grootte (valiesje met minikaartjes, zakje gummiberen en infofolder in ‘broekzakformaat’) werden met een aangepaste doos samengebracht tot een aantrekkelijk geheel.

Op elk kaartje stond een euromunt of eurobiljet, zodat iedereen er alvast spelenderwijs kon aan wennen. Alle minikaarten zaten in een leuk koffertje.

9

OFFLEY PORTO Speelkaarten met historische figuren op de speelzijde. Plus een handige flessenhals-hanger als drager van dit on-pack premium. GOODYEAR Rónde speelkaarten met verrassend design: bv. koning, koningin en boer in vier richtingen! Een reclame met grip op de achterzijde. US GAMES Prachtig kaartspel in sarcofaagvorm met Egyptische symbolen. Een stijlvol collector’s item.

QUICK Spaarkaartjes gaven na 3 bezoeken recht op een kinderbox en één van 3 kaartspellen : Memo, Domino, Kwartet.

COCA COLA LIGHT ‘Love cards’ met 52 verschillende ontboezemingen in de kaarttaalsfeer. Zoenzachte maar ijzersterke copy.

DALTON CITY Let op de speciale kapvorm van deze kaarten die deel uitmaken van een gezelschapsspel in Far West stijl.

W I N N I N G

C A R D S

Speelkaarten die uw producttroeven uitspelen.
U kunt zélf aankomen met een briljant idee. Of u kunt ons briefen, waarna wij aan ú ontwerpen voorstellen. Hoe dan ook, u kunt altijd rekenen op puntgave druk- en productiekwaliteit. Onze ontwerpers streven ernaar om uw marketingcampagne consequent door te trekken en uw imago te respecteren. Dat belooft u Europa’s leider in speelkaarten. Want met uw communicatiebeleid wordt niet gespeeld.

10

I F C A R D S C O U L D TA L K

FUTURE CARDS

Harry Potter speelkaarten toveren wij te voorschijn.

James Bond is onze wereldwijde bond-genoot.
Hij heeft een ‘Licence to kill’ maar wij hebben een wereldwijde licentie op James Bond. 2002 is een jubileumjaar voor James. 40 jaar geleden kwam de eerste Bond-film uit en dit jaar komt de 20ste film op de markt. In 2002 brengen we drie verschillende kaartproducten uit over 007, want we vieren z’n jublileumjaar volop mee en zijn heel erg trots op onze wereldwijde licentie.

Hoe breng je vrijwel heel Europa van de kaart met magisch mooie Harry Potter speelkaarten? Met de toverspreuk ‘Carta Mundi’ natuurlijk. Dat wij de Europese licentie in de wacht gesleept hebben, is géén tovertruc. We zijn tenslotte Europa’s leider in speelkaarten. Zo deden we niet alleen ontwerp en productie, maar ook marketing en verkoop van de Harry Potter speelkaarten in 16 talen voor 22 landen in Europa. “Harry Potter playing cards sales are now 3,500 packs per week”. Dat zei Sharon Flynn van WH Smith, een van de leading boekhandels in de UK, al eind november 2001.

Monsters, Inc.: de kaskraker van het voorjaar!
De lieftallige monsters Sulley, Mike en hun vriendjes laten kinderen overal in de wereld s’avonds laat in hun bed schrikken. Wat niemand echter weet, is dat dit nu eenmaal hun job is… Speciaal voor de doelgroep vier- tot achtjarigen heeft Carta Mundi een leuk kwartetspel ontwikkeld met extra grote kaarten. Door de unieke ‘4 in 1-formule’ (4 spelletjes met hetzelfde kaartspel) is urenlang spelplezier verzekerd!

Speelt ú nu kaarten op tafel met ons ?
Laat u ons even discreet in uw kaarten kijken? In uw plannen en ideeën? Dan maken we er sámen commerciële troeven van. U kunt e-mailen naar info@cartamundi.com Of u kunt nog eens uitgebreider in ónze kaarten kijken op www.cartamundi.com Bedankt voor uw aandacht, en hoe dan ook afspraak in ons vólgende Cartazine met nieuwe boeiende projecten voor al wie op succes aast.

THE ART

OF CARDS