You are on page 1of 20

Cuprins Capitolul I. Analiza si valorificarea potentialului turistic natural al Frantei 1.2 Potentialul turistic al relefului 1.2 Potentialul climato-turistic 1.

3 Potentialul turistic al apelor 1.4 Potentialul turistic al florei şi faunei 1.5 Prezentarea principalelor arii protejate din cadrul Frantei Cap II Analiza si valorificarea potentialului turistic antropic al Franţei 2.1. Obiective turistice religioase 2.2. Obiective cultural-istorice Capitolul II Analiza şi valorificarea potenţialului turistic natural al Franţei 1.1. Potentialul turistic al reliefului Relief variat, dispus sub forma unor trepte cu larga extindere astfel: o regiune inalta, Masivul Central Francez si Alpii inconjurati spre vest si sud de podisuri si apoi, la perigerie, campii formand un larg amfiteatru. In est se desfasoara Alpii Maritimi, Cotici, Graici si Savoiei, precum si Muntii Jura. La granita cu Spania, se afla Muntii Pirinei, masivi, inalti, cu puternice urme glaciare. Spre sud se intinde Masivul Central Francez, spre nord si nord-est Masivele Vosgi si Ardeni, iar in nord-vest muntii josi (Armoricani), bine impaduriti din Peninsula Bretagne si Normandia. Principalele cursuri de apa sunt: Sena cu Oise, Loara, Rinul, Ronul si Gironde. Masivul Armorican este situat in nord-vestul Frantei, are altitudini ce nu depasesc 450 m, cele mai joase regiuni fiind bazinele interioare cu 100-200 m altitudine.Este caracterizat de un climat breton, foarte instabil cu succesiuni intre vreme insorita si innorata, temperaturi fara excese si precipitatii abundente. Masivul Central Francez este situat in mijlocul tarii si are o altitudine medie de 700 m. In general relieful se inscrie in trei trepte caracteristice: treapta montana, treapta platourilor si cea a depresiunilor sau culoarelor interioare. Muntii Vosgi sunt situati in NV tarii intre Bazinul Parisului in vest si Campia Alsaciei in E.Fac parte din acelasi sistem hercinic,fiind alcatuiti din sisturi cristaline, gresii, granite. Masivele Ardeni, Maures si Esterel. Masivul Ardeni este alcatuit din sisturi cristaline cenusii si violacee. Nu depaseste 600m in altd, este traversat de la

S catre N de raul Meuse, a carui vale este destul de adancita cu sectoare de defilee care dau un farmec deosebit peisajului. Masivele Maures si Esterel sunt ramasitele unui vechi bloc hercinic prins in cutarile alpine. Sunt situate la marginea sudica a Alpilor, vecine cu Marea Mediterana. Muntii Alpi se gasesc in partea de SE a Frantei si se desfasoara sub forma unui arc pe cca 350km cu convexitatea spre V. Altitudinea maxima in Alpii Frantei depaseste 4000m (4807m Mont Blanc). Eroziunea legata de inghet – dezghet, ca si cea torentiala si glaciara au un rol important in fasonarea reliefului. Ea a generat si continua sa creeze creste, abrupturi, vai si circuri glaciare, mari conuri de dejectie . Alpii francezi sunt grupati in: Alpii de nord si Alpii de sud. Muntii Pirinei, o regiune muntoasa masiva, au inaltimi care trec de 3000m, si se intind pe cca 400km de la Est catre Vest. Prezinta un abrupt pronuntat spre Campia Acvitaniei, si unul mai domol catre Ebru. Sunt fragmentati de vai puternic adancito care permit comunicarea intre Franta si Spania. Regiunea d’Armagnac (Piemontul Lannemezan) este un podis cu aspect colinar, la poalele nordice ale Pirineilor, cu altd cuprinse intre 300 si 700m. Muntii si Podisul Jura. Muntii Jura, alaturi de Podisul Jura, se gasesc la granita dintre Franta si Elvetia. Nu depasesc 1800m (Vf. Cret de la Neige, 1723m). Podisul Jura se ridica deasupra campiei Saone, cu cca 300-400m. Jura are in baza un soclu cristain, peste care se asterne o groasa cuvertura calcaroasa cutata in cute paralele dar si faliata. Campia Alsaciei si culoarul Rhodanian. Campia Alsaciei este o fosa hercinica umpluta cu depozite sedimentaremarine si lacustre tertiare. Corsica – insula a Marii Mediterane – a devenit parte integranta a Frantei in 1.768. Are o suprafata de 8.680 km si 250.000 locuitori. Situata la 180 km in sud-estul orasului Nisa, Corsica are un relief accidentat, mai inalt in N-V, unde inaltimea maxima ajunge la 2.710 m pe varful Monte Cinto, iar in partea estica se afla o campie litorala fertila (Plaine d’Aleria). Numai aceasta parte, ce reprezinta 2% din suprafata insulei, se cultiva cu maslini, portocali, vita-devie, restul fiind acoperita de paduri. Cel mai mare oras, principal port, este Bastia cu 90.000 locuitori, dar capitala traditionala se afla pe coasta sud-vestica a insulei in orasul Ajaccio. Corsica este cea mai intinsa insula a Frantei si cea de-a patra ca intindere din Marea Mediterana. Geografic si cultural este mult mai aproape de Italia decat de Franta. Micul oras Girolata este situat intr-un golf stramt apartinand vestului insulei. Regiunea Mont-Blanc. Domeniul schiabil Evasion de Mont Blanc este impartit in trei subregiuni: zona din jurul Mont d'Arbois, Massif du Rochebrune, Masiff du Jaillet.

Statiunea St Sorlin d'Arves poate imbunatati calitatea .Plan Praz sau cu telefericul din Flegere. in timp ce versantul Vallorcine este potrivit unui schi tehnic. ofera statiunii posibilitatea zapezii permanente .2270 m) Pe versantul Charmillon sunt partii largi si line. cel mai mare lac artificial. cu acces la 127 piste individuale. Domeniul schiabil detine 90 km de partie . si ofera o priveliste minunata asupra Lacului Serre Poncon . Domeniul Balme (1453 m . Pe domeniu se poate ajunge cu telecabina Chamonix . 4 albastre si 7 verzi) toate extinzandu-se de la 1550 m pana la 2720 m . la un nivel mai inalt.Partiile sunt potrivite exigentelor tuturor categoriilor de schiori. potrivite pentru cei care invata sa schieze. Deasemenea exista 21 de instalatii de cablu precum si tunuri de zapada care pot acoperi pana la 70 % din domeniul schiabil. La Toussuire. Asezarea sa. Les Bottières. St Colomban des Villards si St Jean d'Arves. In plus fata de zona de ski in sine (90 km partii de ski in St Sorlin d'Arves). aproximativ 35 de partii (din care 3 negre . Regiunea Les Orres Statiunea Les Orres . St Sorlin d'Arves Statiunea franceza de ski St Sorlin d'Arves face parte din zona de ski Les Sybelles. schiatul si snowboardingul sunt asigurate pe parcursul intregului sezon. Statiunea de ski este la peste 1500 m. la 1800 m inaltime si expunerea sa nordica . Snowmaking . astfel ca schiatul si snowboardingul catre statiune sunt de obicei posibile. ski lift pass-ul va permite sa schiati sau sa faceti snowboard in alte statiuni din Les Sybelles: Albiez Montrond. St Colomban des Villards.Cu piste de ski peste 2500 m. este asezata in Alpii de Sud. 21 rosii . se afla la doar 3 ore distanta de aeroportul din Grenoble. Le Corbier.

Astfel. în apropierea departamentelor Alpes-de-HauteProvence. si in general sunt mai putine precipitatii. au o clima cu caracter continental. se continuă în est cu Riviera Italiană prin Monaco. se afla insa sub influenta moderatoare a maselor de aer (umede si racoroase) care vin dinspre vest. mai indepartate de ocean. ca si a celorlalte regiuni ale continentului care se invecineaza cu Oceanul Atlantic. Coasta de Azur (sau Riviera Franceză. la numai 2 ore de condus. Este unul din cele mai exotice si mai cautate locuri. Potenţtialul climato-turistic Clima. aceasta fiind situata in zona temperată. situate la latitudine mai mica. nu sunt supuse influentei oceanice.2. in conditii bune de mers. in special pentru schiorii intermediari si incepatori.zapazii naturale prin intermediul celor 66 de tunuri de zapada Ski lift capacity (capacitatea ski lifturilor)-cele 14 ski lifturi au capacitatea de a inalta 20350 de skiori/snowborderi pe ora. Centrul si estul Frantei. cu relief inalt. Exista patru aeroporturi. weekendurile si vacantele rezervate skiului sau pauzele pentru snowboard pot fi cu usurinta realizate. Nord-vestul Frantei are o clima blanda oceanica. ale carei conditii sunt determinate de curentul nord-atlantic. St Sorlin d'Arves ofera conditii bune de ski. Bouches-du-Rhône şi Vaucluse. pozitia geografica. formele reliefului. Partile sudice. Nivelul precipitatiilor in zona de coasta occidentala este de peste 800 mm. clima Frantei. in est numai in unele locuri atinge 600 mm. . 2. vara mai calda.Aeroportul Chambery este la doar o ora de condus. astfel incat. orientarea lui şi miscarile aerului sunt factorii care influenteaza clima Frantei. In munti clima este mai rece. astfel incat puteti fi pe pista rapid. In est iarna este mai geroasa.Temperatura medie anuala indica +15°C in sudul Frantei si +10°C in partile de nord. Coasta de Azur se întinde pe teritoriul departamentelor mediteraneene Alpes-Maritimes şi Var. ci celei mediteraneene. Una dintre cele mai cunoscute zone de litoral din lume. Coasta de Azur. franceză Côte d'Azur) este regiunea de coastă a Franţei la Marea Tireniană.

In afara apelor enumerate mai sus. primul dintre ele fiind cel din Angers. Grandlieu si d’Annecy. Loiret. Garonne (în latină Garumna) este un fluviu aflat în sud-vestul Franţei cu lungimea (împreună cu Estuarul Gironde) de 650 km şi suprafaţa bazinului de cca. Valea Loarei. au fost chemaţi cei mai mari arhitecţi. formând estuarul Gironde. castele şi oraşe). dar şi pentru bogăţia istorică şi culturală (parcuri.Singulară ca ambianţă. cu un peisaj mirific. Pentru construcţia lor. Indre-et-Loire şi Maine-et-Loire. la altitudinea de 1870 m şi se varsă în golful Biscaya (Oceanul Atlantic). Potentialul turistic al apelor Reteaua hidrografica este densa si orientata spre patru intinderi marine: Oceanul Atlantic:Loire (1. Tot aici s-au urzit unele dintre cele mai mârşave intrigi şi trădări.precipitatiile sunt peste 1000 mm. Garonne (650 km). înscrisă în anul 2000 pe lista locurilor din patrimoniul mondial UNESCO. din cea mai vizitată ţară din lume. presărat cu nenumărate castele şi monumente. 85 km².600 km . care au răzbit acolo unde vitejia şi-a pierdut din strălucire. Dardogne (472 km) Marea Manecii: Seine (776 km) cu afluentii sai Moselle (550 km ) si Marne ( 525 km ) Marea Mediterana:Rhonul (812 km din care 552 km pe teritoriul Frantei) Marea Nordului:Rhinul ( 195 km pe teritoriul Frantei ) si afluentul sau Meuse (950km ).3. Loir-et-Cher. unde se concentrează cele mai multe castele. Valea Loarei a inspirat mulţi eroi medievali şi a sedus inima celor mai frumoase prinţese ale timpului. eleganţa şi curajul. străbătută de ape limpezi. în Europa şi chiar în lume. atrage ca un magnet turiştii din lumea întreagă Constructia castelelor a început în secolul XII. care in mare parte cad iarna sub forma de zapada. tărâm al artei şi al istoriei. Pe teritoriul Frantei exista si numeroase lacuri din care cele mai cunoscute sunt: Leman / Geneva la granita cu Elvetia ( 582 km ). mai exista si ape subterane. Izvorăşte în munţii Pirinei. dintre care cele mai cunoscute sunt apele arteziene.012 km). Apele Frantei sunt legate intre ele prin canale navigabile in lungime totala de 4. Cunoscută şi sub numele de „grădina Franţei” sau „tărâm de basm al castelelor” este o regiune a superlativelor. Bourget ( 44 km ). Această parte a fluviului traversează două regiuni şi patru departamente. al caror nume provine de la numele provinciei Artois. . desemnează partea situată între localităţile Sully-sur-Loire şi SaintFlorent-le-Vieil. Valea Loarei constituie un loc excepţional datorită diversităţii biologice. 2. acoperindu-şi numele de onoare şi glorie cu sabia în mână. de-a lungul timpului. între care şi Leonardo da Vinci. Aici şi-au desăvârşit cavalerii stilul.

Situate mai ales in muntii Alpi. al Acvitaniei. in Franta se intalneste o vegetatie variata. padurile de foioase ( fag. in SV se afla Muntii Pirinei la granita cu Spania (altitudine maxima 3 404 m ) si Muntii Jura si Vosgi mai scunzi si mai vechi (altitudine sub 1 750 m) in E. dar si in parcuri si rezervatii naturale cum ar fi : parcul La Vanoise.egrete. Clima este temperat-oceanica. cu precipitatii mai bogate in V si in muntii inalti (peste 1000 mm/an) si mediteraneana (precipitatii 500 mm/an) pe litoralul sudic unde vanturi reci precum mistralul si tramontanul pot sa compromita recoltele de citrice. in padurile Frantei. turnuri medievale. 1912 cu 82 ha ) si 32 de rezervatii forestiere de stat. fortăreţe.Vizitatorul nu va vedea numai somptuase palate renascentiste. conace. in Savoia.000 ha si Port Cros infiintat in 1963 cu 685 ha.387 ha. castele ca din poveşti. parcul Pyrenees Orientales. fondat in 1963. 4 810 m). Burrus fondata in 1964 cu 4. 2. Exista in Alpi si Pirinei numeroase rezervatii ce . fondata in 1955 cu 4. Les Bauget. Datorita intinderii sale considerabile. precum si de bazine si culoare depresionare: bazinul Parisului. In afara faunei autohtone au mai climatizate capra neagra. vai). Potentialul turistic al florei şi faunei Fauna este relativ bogata: pasari (flamingo. Franta este cea mai mare tara din Europa Occidentala. cu vai adanci si relief glaciar tipic (ghetari. mufloni (in Corsica ). cu o suprafata de 52. Masivul Armorican in NV. culoarul Rhônului. conifere). muflonul corsican. fluierari in Camargue ). ursi ( in Pirinei ). vulturi. In Franta exista 21 rezervatii nationale de vanatoare ( Chambord fondata in 1957 cu 5. marmote. in insula Corsica (muntoasa cu altitudinea maxima de 2 710 m) dominant este maquisul mediteranean. cu doua fatade maritime (Oceanul Atlantic si Marea Mediterana). intre care Camargue in delta Rhone-ului si Les Sept Isles ( f. Peste ¼ din teritoriu este acoperit de paduri (stejar. Masivul Central dominat de inaltimi vulcanice. ci şi cetăţi. ocupa peste un sfert din teritoriul Frantei. bine impaduriti. lacuri. fag. Roussillon. caror li se adauga regiuni colinare si podisuri (Ardenii in N. biserici şi mănăstiri. In landele nisipoase din S-V se dezvolta paduri de pin. fondat in 1967 si avand o suprafata de 46. ibex. stejar ) si de conifere. 9 rezervatiicinegetice de interes national si 25 de rezervatii speciale sau particulare. catedrale şi citadele. Are un relief variat: Muntii Alpi (altitudine maxima – Mont Blanc. iar in insula Corsica este este dominant maquisul mediteranean.070 ha). ferme fortificate. cerbul sika ( japonez ). campia Alsaciei si campiile litorale: Languedoc.839 ha . Gascogne). Acestea traiesc in libertate.450 ha.4. creste ascutite. Jura si Vosgi.

Idea lui a fost ." . Compiegne). Amboise. catedrala Notre Dame. Chantiliy. 2. Principalele zone sau obiective: Paris (Versailles. Reims. Les Sables d’Olonne in Vendee.5 mil ha. insula Corsica. pentru protejarea naturii. nu am descoperit inca cum sa traim in armonie cu aceasta mica si frumoasa planeta. Numai in Franta . orase cu monumente si muzee (Chartres. exista arii protejate de 1. dar noi traim intr-o lume reala. adica 3% din suprafata totala a tarii Astfel. Statiuni montane din Alpi (Chamonix). Aceste eforturi au avut ca rezultat pentru majoritatea tarilor crearea sau cel putin planificarea unui sistem national de arii protejate. Si este o realitate ca noi. Chenonceaux. Trouville. cerbul sika. capra neagra etc.15-16 (Chinon. de-a lungul ultimului secol. Biarritz. Lyon). crearea în regiune a unui parc naţional.Aitken Clark Este unanim recunoscut pe intreg globul ca ariile protejate sunt printre cele mai eficiente mijloace destinate conservarii biodiversitatii. oamenii. având suprafaţa de 3213 km² si este unul dintre cele mai bine amenajate si frecventate parcuri nationale din lume Istoric Incă din anul 1913 speologul „Edouard Alfred Martel” propune. Fontainebleau.5.protejeaza elemente rare din flora si fauna. Honfleur si manastirea Mont San Michel in Normandie. muzeul Luvru si Turnul Eifell valea Loirei cu vestite castele din sec. Parcul National Cevennes din Franta Parcul Naţional Cevenne (franceză Parc National des Cévennes) este situat în sudul Franţei în regiunea muntoasă Cevennes.Prezentarea principalelor arii protejate din cadrul Frantei Parcurile nationale si ariile protejate nu ar fi necesare intr-o lume ideala. litoralul Oceanului Atlantic cu statiunile Deauville. inclusiv animale aclimatizate. Blois. Chambord). au fost investite resurse importante pentru constituirea de arii protejate in intreaga lume. precum muflonul.

preluată în anul 1956 de administraţia departamentului Lozère. Castelul şi parcul de la Fontainebleau au fost înscrise în anul 1981 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. castorul şi ciocănitoarea. orhidee alpine. În regiunea parcului sunt o serie de munţi ca Mont Lozère. Animalele mai reprezentative ale parcului sunt: muflonii. Castelul de la Fontainebleau. în regiunea Île-de-France. Oraşul este renumit pentru castelul situat în vecinătatea sa. Castelul şi parcul de la Fontainebleau Fontainebleau este un oraş în Franţa. crini . Amplasarea geografică Centrul de administrare al parcului este în Florac. lalele. parcul se întinde pe teritoriul departamentelor Lozère şi Gard şi numai o mică parte pe teritoriul departamentelor Ardèche şi Aveyron. sub-prefectură a departamentului Seine-et-Marne. . lavande şi castani. sau capra de stâncă. Mont Aigoual şi podişul Causse Méjean. Flora şi fauna Regiunea are o floră şi faună bogată reprezentată prin plante ca: „Roua cerului”. căproare şi cerbi. una dintre reşedinţele preferate ale lui Napoleon Bonaparte. idea fiind realizată abia în anul 1970.

A aparut in urma eroziunii progresive a calcarului gratie riurilor in timpul erei cuaternare. din cea mai vizitată ţară din lume. desemnează partea situată între localităţile Sully-sur-Loire şi Saint-Florent-le-Vieil.Singulară ca ambianţă. unde se concentrează cele mai multe castele. aici.Valea Loarei. Cunoscută şi sub numele de „grădina Franţei” sau „tărâm de basm al castelelor” este o regiune a superlativelor. . "cala" inseamna "panta abrupta". deşi vara. străbătută de ape limpezi. Vaile fluviale de aspect de canioane au fost invadate de mare la sfirsitul erei glaciare. denumită şi „delta francezilor“. au găsit un adevărat paradis la Camargue. presărat cu nenumărate castele şi monumente. când soarele străluceşte puternic. cu mlaştini întinse şi heleştee care împrăştie un miros neobişnuit. castele şi oraşe). cum ar fi găinile sălbatice sau păsările-de-mare. Rezervatia Naturala Camargue. locul în care Rhonul se varsă în Mediterana. cu un peisaj mirific. ţânţarii sunt. Din limba provensala. tărâm al artei şi al istoriei. Păsări dintre cele mai diverse specii. este una dintre cele mai umede zone din Europa. adevăraţii stăpâni. în Europa şi chiar în lume. înscrisă în anul 2000 pe lista locurilor din patrimoniul mondial UNESCO. de sare. organizaţii ştiinţifice şi un parc naţional Rezervaţia naturală Camargue. câmpuri de orez. Valea Loarei constituie un loc excepţional datorită diversităţii biologice. Masivul Les Calanques se intinde pe o distanta de 20 km (suprafata de 5000 ha). intre Marseille si Cassis Din 1975 este luat sub protectie conform legii din 02 mai 1930. dar şi pentru bogăţia istorică şi culturală (parcuri. atrage ca un magnet turiştii din lumea întreagă. o întinsă zonă mlăştinoasă este formată de delta Ronului care este împărţită între ferme.

Parcul are suptafaţa de 457 km² fiind cel mai mare parc natural din Munţii Pirinei.Bogatia arheologica a fost confirmata prin descoperirea in 1991 a unei pesteri "Henri Cosquer": cea mai straveche din lume pestera submarina pictata. Parcul se întinde pe o lungime de aproape 100 de km de-a lungul graniţei cu Spania şi are o lăţime maximă de 15 km. capra neagră (Rupicapra rupicapra). prescurtat PNV) este un parc naţional situat în Alpii Graici (Alpes grées) din Franţa. El a fost iniţiat în anul 1963 pentru protejarea caprei negre din regiune. În anul 1976 primeşte diploma europenă pentru protecţia naturii şi animalelor.. (Aquila chrysaetos) şi (Mustela erminea). (Marmota marmota). Parcul Naţional Port-Cros franceză Parc National de Port-Cros a fost decretat la data de 14 decembrie 1963 de preşedintele Franţei Pompidou. bufnita mare duce. Fauna este reprezentată prin: capra de stâncă (Capra ibex). Parcul Naţional Vanoise (franceză Parc National de la Vanoise. Les Calanques figureaza ca o zona din cele mai aride din Franta. până la „Valleé d'Aspe” în vest şi „Valleé d'Aure” în est. (Gypaetus barbatus). Locurile cele mai cunoscute din parc sunt comuna Gavarnie şi masivul Vignemale care este punctul cel mai înalt din Pirineii francezi. la est de Toulon şi Hyères. Regiunea parcului cuprinde munţii din sudul comunei Lescun Franţa. Parcul naţional cuprinde aproape toată regiunea din jurul insulei Port-Cros şi insulelor mai mici Bagaud.. Gabinière şi Rascas. Tarmurile abrupte constituie un loc de reproducere pentru cateva specii rare si remarcabile: vulturul Bonelli. fiind primul parc naţional din Franţa. in varsta de 27000 de ani si clasata ca monument istoric in 1992. Regiune din jurul insulei Port-Cros se află la 10 km depărtare de Côte d'Azur. soimul pelerin. Parcul Naţional din Pirinei(franceză Parc national des Pyrénées) este un parc naţional francez ce a fost înfiinţat în anul 1967. Aici vegeteaza circa 9000 de specii de plante. ca şi o fâşie cu o lăţime de . muflonul (Ovis orientalis musimon).

Numărul de specii endemice de pe insula este triplu fata de Hawaii. contribuie la splendoarea peisajului prin tenta aurie pe care toamna o da frunzelor. Misiunea de bază a Parcul National Réunion este de a proteja speciile de pe insulă endemică. la nord de Nisa. 114 specii de păsări. in etajul subalpin. de sisturile scrijelite de gheata din Valea Minunilor. Ocupând pe coastă o suprafaţă de 700 ha de uscat şi 1288 ha suprafaţă de apă. care reuneşte o suprafaţă protejată pe uscat şi apă. în contrast cu Parcul Guyana Amazoniană în Guyana Franceză. din interiorul muntilor insulei Réunion. însă în scopul de a proteja biodiversitatea în interiorul graniţelor sale. broaşte pe insule care nu există pe continent. 530 de specii de plante pe teritoriul parcului.1. singura specie cu frunze cazatoare dintre coniferele europene.600 m de pe coastă. ornate cu aproximativ 100000 gravuri rupestre. Situat la cateva zeci de kilometri de Marea Mediterana. Fauna este reprezentată prin ca. desfasurata incepand de la altitudinea de 1700 m si pana la 2500m. El este primul parc naţional din Europa. Parcul National Mercantour ofera o incredibila varietate peisagistica. Analiza şi valorificarea potenţialului turistic antropic al Franţei 3. Capitolul III. laricele. parcul protejează ecosistemele endemice ale Les Hauts. In regiune din anul 1890 nu se mai practică agricultura. Din anul 1971 este alipit parcului suprafaţa de 1000 de ha. mai multe specii de gecko (şopârle). ce aparţine insulei vecine După declaraţia institului botanic există ca. Se caută repopularea parcului cu focile din bazinul mediteran. Celebritatea regiunii este conferita de urmele lasate in peisaj de glaciatiunea cuaternara. Infiintata la data de 5 martie 2007. marturie in acest sens fiind astazi cele aproximativ 200 specii rare adapostite de acest spatiu.Obiective turistice religioase Notre Dame . Parcul National Réunion (franceză: Parc National de la Réunion) este un parc naţional pe insula Réunion. în acelaşi timp. un departament de peste mări din Franţa situat în regiunea de vest a Oceanului Indian. şi de patru ori decat cel al Galapagos-ului. in timpul glaciatiunilor regiunea a servit drept refugiu pentru numeroase specii floristice. care a fost instituit. in acelasi timp Mercantour reprezinta un adevarat taram al florei si faunei montane: cele peste 1500 specii apar ca efect combinat al influentelor alpine. lăsând spaţiul pădurilor. mediteraneene si orientale.

Turnul din partea de sud. Sculpturile si vitraliile au o puternica influenta naturalistul fapt ce la ofera o expresie aproape umana. Fatada vestica este de-a dreptul spectaculoasa. a apartinut iui Maurice de Sully. refacute dupa ce au fost decapitate de revolutionarii de la 1789. Realizata in timp infloririi orasului prin contributia negustorilor care au vazut in catedrala o sursa de mandrie civica. Pe locul unde se inalta astazi maiestuosul edificiu sacru in antichitate romanii ridicasera un templu dedicat lui Jupiter. din secolul al XIII-lea. si atunci fara finisajele finale. in care se afla celebrul clopot Emmanuel. datorita cresterii numarului de credinciosi. care a fost urmat de o bazilica si apoi de o biserica in stil romanic inchinata sfantului Stefan. construita de regele merovingian Hildebert. prezinta o linie de 28 de statui ale regilor din Iuda si Israel. episcop de Paris. asa ca a fost conceputa incat sa prezinte intr-un mod cat mai plastic scenele si personajele Bibliei. in 1345. refacut ultima data tocmai in 1631 este legata de turnul din partea de nord de celebra galerie a Himerelor sau Marea Galerie in care sunt sculptate figuri apocaliptice infricosatoare inspirate din vechi legende crestine. statuia iese in evidenta fiind mai degraba un simbol al unei bogatii arogante deci al pietatii.Cu maretia sa gotica Notre Dame din Paris. avand in fata sa statuia Fecioarei cu Pruncul in brate. in portalurile. Multe din elementele sale de vitraliu dateaza de la constructia catedralei. credeau ca sunt regii Frantei. practic clopotnita catedralei. cu aproximativ 900 de ani in urma. numit si Galeria Regilor. Catedrala. in centru Portalul Judecatii Ultime si in sud Portalul Sfintei Ana cu scene din viata mamei Fecioarei Maria. in anul 528. Ultimul nivel cel inferior. Obiectele din . Exista aici o sculptura a intitulata Fecioara din Paris. Interiorul a fost transformat la mijlocul secolului al XIII-lea si poseda un maximum spatiu si lumina. dar nu au fost incheiate decat cu 180 de ani mai tarziu. domina nu numai raul Sena si Ile-de-la-Cite ci si istoria capitalei Frantei. Lucrarile au inceput in 1163. a fost ridicata in perioada analfabetismului. Initiativa de a ridica o catedrala. inchinata Fecioarei Maria. Nivelul inferior include celebra fereastra in roza care are un diametru de 10 metri. picturile si vitraliile ce impodobesc. In partea de jos exista trei portaluri: in nord Portalul Fecioarei.

Doi ani mai tarziu. astfel. lucrarile incheindu-se la data de 25 aprilie 1248. este cea mai mare din Franta. la la imparatul bizantin Balduin II. Din 1991 catedrala se afla intr-un amplu program de restaurare interioara si exterioara. cu menirea de a pazi Coroana Regala si un fragment din Sfanta Cruce. localizata in interiorul complexului Palatului de Justitie aflat in centrul Parisului. fiind atribuite.000). regele Louis a intreprins actiuni de cautare a unui loc mai potrivit pentru acestea. si alte relicve au fost aduse alaturi de aceasta. care servea atat pentru capela regala cat si pentru pastrarea si afisarea relicvelor. capela de sus. aceasta a fost ridicata rapid. acest simbol al istoriei religioase si artistice al Frantei este in proprietatea statului francez. in ea savarsindu-se slujbe religioase. ajungand un renumit relicvar Planurile originale ale catedralei dateaza din anul 1241. arhitectul care a rezidit absida Abatiei Sfantul Denis si a completat fatada sudica a Catedralei Notre Dame din Paris. valoroasa relicva a Patimilor. dar sub jurisdictia Bisericii catolice. Aceasta a fost ridicata de catre regele Louis al IX-lea al Frantei. Sainte-Chapelle (Capela Sfanta din Paris ) Sfanta Capela sau Sainte-Chapelle. in mare parte. In ziua imediat urmatoare. pentru exorbitanta suma de 135. din Bizant. In timp ce acestea erau depozitate temporar in capela Sfantul Nicolae a palatului regal. Este si motiv pentru care a inspirat multe opere literare sau artistice. folosind drept biserica de . lui Pierre de Montreuil. a fost sfintita de legatul papal Eudes de Chateauroux.000 livre (mentionam ca intregul cost al Capelei a costat abia 40. Sfanta Capela a fost insarcinata cu pastrarea acestora. Capela de jos. este un exemplu perfect al stilului rayonnant al arhitecturii gotice. in 1238. inelul sfintei coroane de spini a Mantuitorului si alte relicve ale Patimilor Domnului cumparate de sfantul rege Louis. datand din 1730 si restaurata in 1962. Fragmentul din Sfanta Cruce a fost achizitionat de catre regele Louis in anul 1239. Catedrala Notre-Dame din Paris este chintesenta artei franceze medievale. Dupa asezarea pietrei de temelie a Capelei din luna ianuarie a anului 1246. De asemenea orga. precum Cocosatul de la Notre-Dame a lui Victor Hugo sau comedia muzicala NotreDame de Paris a lui Luc Plamadon si Richard Cocciante.catedrala sunt de o valoare si vechime considerabila: relicvarul contine. Actualmente. Astfel.

3. Majoritatea statuilor au fost salvate de catre Alexandre Lenoir. Din punct de vedere arhitectural. cand Sena a iesit din matca. Catedrala Sfanta Capela are o lungime de 36 de metri. a fost inchinata Fecioarei Maria de catre Pierre Berruyer. Fiind atat un simbol al religiei. cat si al regalitatii. baza este una sobra iar partea superioara din ce in ce mai usoara si aerisita. Spira acesteia a fost daramata. au fost interprinse lucrari de restaurare si renovare de catre arhitectul Felix Duban. arhiepiscop de Bourges. Incepand cu anul 1837.2 Obiective turistice cultural-istorice Catedrala Chartres . Astfel. capela a fost supusa unor lucrari de renovare. sub auspiciile lui Eugene Emmanuel Viollet Duc. Fiind supusa vicistitudinilor vremii. Mobila acesteia. Vitraliile capelei de jos au fost indepartate in urma unei inundatii. alcatuita din doua randuri de portaluri. care a fost perfectionata in timpul secolului al XII-lea. Orga. fiind o replica fidela a unei lucrari din secolul al XV-lea. Sfanta Capela a suferit considerabil in urma Revolutiei Franceze.. construita de Francois Henri Cliquot a fost transportata la Saint Germain Auxerrois. In exterior. Fatada acesteia. o latime de 17 metri si o inaltime de aproape 43 de metri. Chiar daca nu au fost gasite toate relicvele indepartate. catedrala este o cladire in forma de nava. astfel. fiind o capodopera de mare finete. Capela Sfanta a fost readusa la splendoarea ei initiala. care atinge inaltimea de 33 de metri. realizata in secolul al XIX-lea. Aceasta a fost incendiata in anul 1630 si din nou in anul 1776. timpanele distruse iar relicvele imprastiate. Jean Baptiste Lassus si Emile Boeswillwald. in anul 1690. culminand intr-o absida cu sapte paneluri. arhitectura acesteia se concentreaza pe elementele esentiale. Acoperisul este dominat de spira facuta din cedru.parohie a palatului. pana in anul 1868. prezinta verticalitatea emfatica a proportiilor arhitecturii gotice. cat si multe elemente compozitionale si arhitecturale au disparut. o mare parte dintre ele s-au adunat in Catedrala Notre Dame si in Libraria Nationala.

partea vestica a catedralei este singura ce prezinta inca stilul gotic timpuriu. un grup de mai bine de o mie de penitenti au tras dupa ei carute intregi pline cu provizii incluzand si pietre. un timp relativ scurt tinand cont de duratele ce erau necesare ridicarii unor catedrale in timpurile medievale. in spiritul unei explozii de entuziasm. parte a provinciei catolice ecleziale din Tours. In timpul exploziei religioase. grane. Chartres este o catedrala ce inspira superlativul. fiind considerata una dintre cele mai reusite modele de arhitectura gotica din Franta.875 de metri patrati. . lemn. Catedrala este scaunul episcopal al diocezei Chartres. Corpul catedralei a fost reconstruit intre anii 1194 si 1220. ceea ce justifica faptul ca doar foarte putini istorici nu i-au dedicat studii ample si descrieri pe masura. Prin urmare.Catedrala Chartres este situata in orasul cu acelasi nume. la o distanta de aproximativ 80 de kilometri de Paris. In anul 1194. etc pana la locul de ridicare al catedralei. Constructia unei noi cladiri pe fundatiile romanice a inceput in anul 1145. Catedrale este ridicate pe o suprafata de 10. un incendiu a a distrus aproape in intregime catedrala. lasand in picioare doar frontonul de vest al acesteia. caci catedrala din Chartres este cu adevarat una dintre cele mai marete si frumoase catedrale gotice din Franta. numita "cultul carutelor". Aceste omagii sunt pe deplin meritate.

Potrivit unor legende. la care unii mai vin si azi. relicva este un dar facut de catre Charles cel Bald si s-a dovedit ca provine din Siria. clerul a incercat sa scoata aceasta practica din biserica. Relicva se crede ca a fost oferita catedralei de catre Charlemagne. in fiecare portal al bisericii vanzandu-se un anumit gen de produse: textile. De multe ori. In perioada Focului Sfantului Antonie. catedrala a functionat o perioada ca piata. Vanzatorii de vin nu aveau voie sa vanda vin in cripta insa aveau voie sa il vanda in nava. vegetale si carne. in adevar. Timp de sute de ani. In evul mediu. Chartres era un loc de pelerinaj. . cat si cel mai cunoscut reper. care a afectat multi oameni. Catedrala a fost cel mai important loc din orasul Chartres. Biserica era un centru de pelerinaj renumit in secolul al XII-lea. din anul 876 catedrala detine o tunica ce se crede a fi apartinut Fecioarei Maria. cripta bisericii a fost folosita pe post de spital. Chiar si inainte de ridicarea catedralei gotice. fiind astfel scutiti de taxele ce le erau cerute in afara bisericii. Aceasta era centrul economic al orasului. credinciosii au venit in pelerinaj la aceasta relicva. uleiuri. neapartinand secolului intai. Insa. insa nu a reusit. care la randul sau o are din timpul unei cruciade in Ierusalim.

catedralaa fost in sfarsit inchinata. cu ajutorul multor donatii din intreaga Franta. oferind o privire neintrerupta din capatul verstic pana in absida estica. care a scapat incendiului. in prezenta regelui Louis al IX-lea. cu tot setul de spire din proiectul initial. Capatul estic este semicircular. Lucrarile au inceput in nava. Materialele necesare au fost carate imediat de localnici din carierele aflate la o distanta de opt kilometri. Planul catedralei este cruciform. Catedrala arsa in anul 1020 a fost inlocuita cu o basilica in stil romanic ce includea o cripta masiva. Ce a ramas din aceasta este doar fatada vestica si cripta. ramas inca necunoscut. In orice caz. care a distrus o mare parte din oras. supravietuind incendiului din anul 1134. alaturi de veche cripta si portalul regal din secolul al XII-lea. Oamenii au fost ingroziti gandindu-se ca relicva lor a ars. folosindu-se planurile lasate de primul arhitect. avand o nava lunga de 28 de metri si scurte transepte in aripile de sud si nord. impreuna cu preotii care au luat-o cu ei si care s-au inchis acolo. Vitraliile extraordinare ale catedralei dateaza din secolul al XIII-lea. La data de 24 octombrie 1260. prezentand o serie de cinci capele. focul a lovit din nou in iunie 1194. In orice caz. si care au fost incorporate in noua structura. a inceput aproape imediat.Catedrala existenta din Chartres este o alta capodopera a stilului gotic francez. cand catedrala a fost atinsa de un fulger ce a aprins-o in intregime. de teama focului Reconstruirea catedralei. insa trei zile mai tarziu aceasta a fost gasita neatinsa de foc in trezoreria catedralei. Nava spatioasa are o inaltime de 36 de metri. catedrala nu a fost niciodata terminata. Planurile au fost pastrate pentru a se pastra inca aerul armonios al catedralei. iar pana in anul 1220 structura de baza a acesteia era gata. Proiectul a fost realizat sub conducerea episcopului Fulbert. iar mai tarziu sub conducerea lui Geoffroy de Leves. scapand cu bucurie din razboaiele religioase ale secolului . acoperita de magnificul dom.

au supravietuir doar 152. Lourdes era doar un oras linistit si modest. cand insasi Fecioara Maria l-a onorat cu a sa aparitie miraculoasa. Pana in 1858. cruci si alte instrumente de comert. in traseul turistic. altul se afla in transeptul de nord si infatiseaza incoronarea Fecioarei Maria. Castelul era ocupat de o garnizoana de infanterie. Catedrala prezinta si trei mari rozarii: unul este pozitionat in portalul de vest infatisant Judecata de Apoi. neincapator pentru milioanele de turisti care se indreapta catre aceasta directie anual. iar numeroasele restaurari nu i-au afectat frumusetea initiala. Dintre cele 186 de vitralii originale. Pana in acel moment. Portalurile si usile sunt bogat incarcate cu statui dotate cu sabai. infatisand Inaltarea lui Hristos. Se spune ca acestea constituie cea mai mare colectie de vitralii medievale. a caror expresivitate este la fel de vie ca acum 700 de ani. orasul a devenit in prezent.000 de locuitori. A ramas mereu aceeasi: o victorie a artei gotice. Catedrala a fost adaugata in lista monumentelor mondiale de catre UNESCO in anul 1979. cu o populatie de doar 4. Initial. in pofida modernizarii din anul 1753. Dupa ce Bernadette Soubirous a sustinut ca Fecioara Maria i s-a aratat in diverse ocazii si dupa ce au avut loc cateva vindecari miraculoase.al XVI-lea. doar un loc de trecere catre apele termale . Lourdes. in sud-vestul Frantei. Orasul insemna. cand au fost sculptate Catedrala din Chartres nu a fost distrusa sau afectata in timpul Revolutiei Franceze. doar o asezare de trecere. cand un cler gresit intentionat a inlocuit o parte din acestea. Acestea sunt renumite pentru culoarea lor albastra. carti. orasul a devenit una dintre destinatiile preferate ale crestinilor. Destinul acestei mici localitati s-a schimbat radical in anul 1858. Franta Lourdes este o mica comuna aflata in Pirinei. iar ultimul se afla in transeptul de sud. singurul punct de atractie erau doar ruinele unui castel fortificat aflat in centrul orasului.

o fetita din partea locului.000 de pelerini. Vitrinele magazinelor sunt pline pana la refuz de statuete si alte suveniruri religioase. de a cerceta posibile incercari de frauda. Bernadette Soubirous. Detaliile sunt verificate foarte atent. Desi orasul are numai 15.de la Bareges. si se bazeaza doar pe proprietatile tamaduitoare ale apei. Multi dintre cei care ajung aici se arata dezamagiti la sosire din cauza mercantilismului exagerat care se practica pe strazile orasului. realizate mai mult sau mai putin artistic. In luna februarie a anului 2008 a avut loc comemorarea a 150 de ani de la prima aparitie a Fecioarei. beneficiaza de o capacitate de cazare imensa. Luz-Saint-Sauveur sau Bagneres-de-Bigorre. avand cel mai mare numar de hoteluri dupa Paris. Acesta doamna s-a prezentat ca fiind Conceptia Imaculata. Sezonul pelerinajului incepe din martie si dureaza pana in octombrie. prin urmare exista un interes crescut in atragerea si mentinerea interesului pelerinilor. dupa numai un an. Apei care izvoraste din grota i s-au atribuit puteri tamaduitoare. Cauterets. Aparitiile s-au repetat de inca 17 ori si. In ciuda valurilor de credinciosi care iau cu asalt oraselul in fiecare sezon. cat si din parea bisericii. Bastinasii si-au dat seama ca obiectele de cult religios reprezinta o sursa sigura de venit. . Se estimeaza ca un numar de aproximativ 200 de milioane de oameni au vizitat locul din 1860 pana in prezent. iar locul in care s-a petrecut prima aparitie miraculoasa a Fecioarei a devenit o destinatie preferata atat a europenilor. iar Biserica Romana-Catolica a recunsocut oficial 67 de vindecari miraculoase. La festivitati au luat parte peste 45. cat si a crestinilor din alte colturi ale lumii. atat din partea politiei. In data de 11 februarie 1858. exista dezbateri asupra naturii primelor aparitii. insa rezultatul final se traduce printr-o dominatie a kitsch-ului. in varsta de 14 ani. insa se gasesc destui sceptici care sa se indoiasca de adevarul acestor zvonuri neconfirmate stiintific. pentru a se asigura ca vindecarea nu are de-a face cu alte tratamente paralele. a sustinut ca o doamna frumoasa i-a iesit in cale in Grota Massabielle. insa cel putin unii dintre investigatori si-au schimbat parerea pe parcurs. Fenomenul a dat nastere unor critici aspre. Au existat mai multe tentative. iar credinciosii au numit-o Binecuvantata Fecioara Maria.000 de locuitori. in vreme ce anumite voci sustin ca Lourdes nu este altceva decat o fabrica de bani pentru oras si pentru regiune. mii de pelerini veneau sa se reculeaga in mijlocul noului loc sfant.

Elev:Ciocan Loredana Clasa: X B .