1

QUEST TUTORIALS
Head Office : E-16/289, Sector-8, Rohini, New Delhi, Ph. 65395439
1.
d
dx
cos
-1

x x
x x

+


1
1
=
(A)
1
1
2
+ x
(B)

+
1
1
2
x
(C)
2
1
2
+ x
(D)

+
2
1
2
x
2.
d
dx
( )
x
x
+
1
2
=
(A) 1 -
1
2
x
(B) 1 +
1
2
x
(C) 1 -
1
2x
(D) None of these
3.
d
dx
tan
cos
sin

+
|
\

|
¹
|
1
1
x
x
=
(A) -
1
2
(B)
1
2
(C) - 1 (D) 1
4. If x = a

(t - sin

t)

&

y = a

(1 - cos

t),
then
d
dx =
(A) tan

( )
t
2
(B) - tan

( )
t
2
(C) cot

( )
t
2
(D) - cot

( )
t
2
5. If y = x
x
, then
dy
dx
=
(A) x
x
(1

+

log

x)

(B) x
x

( )
1
1
+
x
(C) (1 + log x) (D) None of these
6. If y = e
x e
x e
x
+
+
+ ∞ .......
, then
dy
dx
=
(A)
y
y 1 −
(B)
1
1 − y
(C)
y
y 1 +
(D)
y
y − 1
7. If x
y
= e
x - y
, then
dy
dx
=
(A) log x . [log (ex)]
-2
(B) log x [og (ex)]
2
(C) log x . (log x)
2
(D) None of these
8. If y = sin
-1
x x x x 1 1
2
− + −
|
\

|
¹
| ,
then
dy
dx
=
(A)


+

2
1
1
2
2 2
x
x x x
(B)




1
1
1
2
2 2
x x x
(C)
1
1
1
2
2 2

+
− x x x
(D) None of these
9. If

y = A cos nx + B sin nx, then
d y
dx
2
2
is equal to :
(A) n
2
y (B) - y
(C) - n
2
y (D) None of these
10. The volume of a spherical balloon is
increasing at the rate of 40 cubic
centimetres per minute . The rate of
change of the surface of the balloon
at the instant when its radius is 8 cm
is :
(A)
5
2
sq cm/min. (B) 5 sq cm/min.
(C) 10 sq cm/min. (D) 20 sq cm/min.
Differentiation & Application of Derivative
www.myengg.com The Engineering Universe 1
Entrance Exams ,Engineering colleges in india, Placement details of IITs and NITs
w
w
w
.
m
y
e
n
g
g
.
c
o
m
2
QUEST TUTORIALS
Head Office : E-16/289, Sector-8, Rohini, New Delhi, Ph. 65395439
11. If y =
1
4

u
4
, u =
2
3

x
3
+ 5, then
dy
dx
=
(A)
1
27

x
2
(2x
3
+

15)
3
(B)
2
27

x (2x
3
+

5)
(C)
2
27

x (2x
3
+

15)
3
(D) None of these
12. A stone thrown vertically upwards
from the surface of the moon at a
velocity of 24 m/sec. reaches a height
of

s = 24

t - 0.8

t
2
metres after t sec.
The acceleration due to gravity in
m/sec
2
at the surface of the moon is :
(A) 0.8 (B) 1.6
(C) 2.4 (D) 4.9
13. If

y = f

2 1
1
2
x
x

+
|
\

|
¹
|
& f



(x) = sin x
2
,
then
dy
dx
=
(A)
( )
6 2 2
1
2
2
2
x x
x
− +
+
sin
2 1
1
2
2
x
x

+
|
\

|
¹
|
(B)
( )
6 2 2
1
2
2
2
x x
x
− +
+
sin
2

2 1
1
2
x
x

+
|
\

|
¹
|
(C)
( )
− + +
+
2 2 2
1
2
2
2
x x
x
sin
2

2 1
1
2
x
x

+
|
\

|
¹
|
(D)
( )
− + +
+
2 2 2
1
2
2
2
x x
x
sin
2 1
1
2
2
x
x

+
|
\

|
¹
|
14. Differential co-efficient of,
sec
-1 1
2 1
2
x −
w.r.t.
1
2
−x
at

x =
1
2
is :
(A) 2 (B) 4
(C) 6 (D) 1
15. A body moves accordi ng t o t he
formula v = 1

+

t
2
, where v is the
velocity at time

t . The acceleration
after 3 sec. will be (v in cm/sec.) :
(A) 24 cm/sec
2
(B) 12 cm/sec
2
(C) 6 cm/sec
2
(D) None of these
16. If 1 1
2 2
− + − x y = a

(x - y), then
dy
dx
=
(A)
1
1
2
2


x
y
(B)
1
1
2
2


y
x
(C)
x
y
2
2
1
1


(D)
y
x
2
2
1
1


17. If y = (x log

x)
log log x
, then
dy
dx
=
(A) (x

log

x)
log log x

{
1
x x
x x
log
(log loglog ) +

+
|
\

|
¹
|
¹
`
)
(loglog )
log
x
x x
1
(B) (x log

x)
x log x
log log

x
2 1
logx
x
+

¸

(
¸
(
(C) (x log

x)
x log x
log logx
x

1
1
logx
+

¸

(
¸
(
(D) None of these
18. If

y =
1
1
+

tan
tan
x
x

, then
dy
dx
=
(A)
1
2

1
1

+
tan
tan
x
x
. sec
2

( )
π
4
+ x
(B)
1
1

+
tan
tan
x
x
. sec
2

( )
π
4
+ x
www.myengg.com The Engineering Universe 2
Entrance Exams ,Engineering colleges in india, Placement details of IITs and NITs
w
w
w
.
m
y
e
n
g
g
.
c
o
m
3
QUEST TUTORIALS
Head Office : E-16/289, Sector-8, Rohini, New Delhi, Ph. 65395439
(C)
1
2

1
1

+
tan
tan
x
x
. sec
( )
π
4
+ x
(D) None of these
19. If y sec

x + tan

x + x
2
y = 0, then
dy
dx
is equal to :
(A)
2
2
2
xy x y x x
x x
+ +
+
sec sec tan
sec
(B) -
2
2
2
xy x x x
x x
+ +
+
sec sec tan
sec
(C) -
2
2
2
xy x y x x
x x
+ +
+
sec sec tan
sec
(D) None of these
20. If

sin

(xy) +
x
y
= x
2
- y, then
dy
dx
=
(A)
[ ]
y xy y xy
xy xy y x
2 1
2
2 2
− −
+ −
cos( )
cos( )
(B)
[ ]
2 1
2
2 2
xy y xy
xy xy y x
− −
+ −
cos( )
cos( )
(C) -
[ ]
y xy y xy
xy xy y x
2 1
2
2 2
− −
+ −
cos( )
cos( )
(D) None of these
21.
d
dx

cos


+
|
\

|
¹
|
¦
´
¹
¹
`
)
1
2
2
1
1
x
x
=
(A)
1
1
2
+ x
(B) -

1
1
2
+ x
(C) -

2
1
2
+ x
(D)
2
1
2
+ x
22. If y = tan
-1
x a
x a
1 3 1 3
1 3 1 3
1
/ /
/ /
+

|
\

|
¹
| , then
dy
dx
=
(A)
( )
1
3 1
2 3 2 3
x x
/ /
+
(B)
( )
a
x x 3 1
2 3 2 3 / /
+
(C) -

( )
1
3 1
2 3 2 3
x x
/ /
+
(D) -
( )
a
x x 3 1
2 3 2 3 / /
+
23. If y = cot
-1

1
1
+

|
\

|
¹
|
x
x

, then
dy
dx
=
(A)
1
1
2
+ x
(B) -
1
1
2
+ x
(C)
2
1
2
+ x
(D) -
2
1
2
+ x
24. The function

f(x) = x at

x = 0, is
(A) Continuous & non−differentiable
(B) Discontinuous & differentiable
(C) Discont. & non-differentiable
(D) Continuous & differentiable
25. For which interval, the given function
f(x)

=



2x
2


9x
2


12x

+

1, is decreasing
(A) (−

2, ∞) (B) (-

2, -

1)
(C) (−

∞, -

1)
(D) (−

∞, -

2) and (−

1, ∞)
26. For which interval, the function,
x x
x
2
3
1


satisfies all the conditions of
Rolle’s theorem
(A) [0, 3] (B) [-

3, 0]
(C) [1.5, 3] (D) for no interval
27. The abscissae of the points of the
curve, y = x
2
in the interval [-

2, 2],
where the slope of the tangents can
be obtained bt mean value theorem
for the interval [-

2, 2], are :
(A) ±
2
3
(B) ±
3
www.myengg.com The Engineering Universe 3
Entrance Exams ,Engineering colleges in india, Placement details of IITs and NITs
w
w
w
.
m
y
e
n
g
g
.
c
o
m
4
QUEST TUTORIALS
Head Office : E-16/289, Sector-8, Rohini, New Delhi, Ph. 65395439
(C) ±
3
2
(D) 0
28. If

x = sec

θ



cos

θ & y = sec
n
θ



cos
n
θ
then :
(A) (x
2
+ 4)
dy
dx
|
\

|
¹
|
2
= n
2
(y
2
+ 4)
(B) (x
2
+ 4)
dy
dx
|
\

|
¹
|
2
= x
2
(y
2
+ 4)
(C) (x
2
+ 4)
dy
dx
|
\

|
¹
|
2
= (y
2
+ 4)
(D) None of these
29. If x
y
= y
x
, then
dy
dx
=
(A)
y x y y
y x x
( log )
( log )




(B)
y x y y
x y x x
( log )
( log )


(C)
( log )
( log )
x y y
y x x




(D)

None of these
30. If y =
( )
x
x
x
, then
dy
dx
=
(A) y [x
x
(log ex) . log x + x
x
]
(B) y [x
x
(log ex) . log x + x]
(C) y [x
x
(log ex) . log x + x
x - 1
]
(D) y [x
x
(log
e
x) . log x + x
x - 1
]
31. If y = x
2
+ x
log x
, then
dy
dx
=
(A)
x x x
x
x
2
+ log .
log
(B) x
2
+ log x . x
log x
(C)
2
2
x x x
x
x
+
|
\

|
¹
| log .
log
(D) None of these
32. If f(x + y) = f(x) . f(y) for all x & y
and f(5) = 2, f



(0) = 3, then f



(5) will
be :
(A) 2 (B) 4
(C) 6 (D) 8
33. If

y = sec
-1
x
x
+

|
\

|
¹
|
1
1
+ sin
-1
x
x

+
|
\

|
¹
|
1
1
then
dy
dx
=
(A) 0 (B) 1
(C) 2 (D) 3
34. f(x) = x
2
- 27x + 5, is an increasing
function, when :
(A) x < - 3 (B) x > 3
(C) x ≤ − 3 (D) x < 3
35. If

y = (x
2


1)
m
, t hen t he (2m)
t h
,
differential co-efficient of

y is :
(A) m (B) (2m) !
(C) 2m (D) m

!
36. If y = ae
mx
+ be
−mx
, then
d y
dx
2
2

− m
2
y =
(A) m
2
(ae
mx
− be
−mx
)
(B) 1 (C) 0
(D) None of these
37. The rate of change of

x
2
16 + w.r.t.
x
x − 1
at x = 3, will be :
(A) -
24
5
(B)
24
5
(C)
12
5
(D) -
12
5
38. If y = f

5 1
10 3
2
x
x
+

|
\

|
¹
| & f



(x) = cos x,
then
dy
dx
=
(A) cos

5 1
10 3
2
x
x
+

|
\

|
¹
|
d
dx

5 1
10 3
2
x
x
+

|
\

|
¹
|
www.myengg.com The Engineering Universe 4
Entrance Exams ,Engineering colleges in india, Placement details of IITs and NITs
w
w
w
.
m
y
e
n
g
g
.
c
o
m
5
QUEST TUTORIALS
Head Office : E-16/289, Sector-8, Rohini, New Delhi, Ph. 65395439
(B)
5 1
10 3
2
x
x
+

cos
5 1
10 3
2
x
x
+

(C) cos
5 1
10 3
2
x
x
+

(D) None of these
39. Consider f(x) =
x
x
x
x
2
0
0
0
,
,

=
¦
´
¦
¹
¦
(A) f(x) is discontinuous everywhere
(B) f(x) is continuous everywhere
(C) f



(x) exists in (-

1, 1)
(D) f



(x) exists in (-

2, 2)
40. 36 factorize into two factors in such
a way that sum of factors is minimum,
then the factors are :
(A) 2, 18 (B) 9, 4
(C) 3, 12 (D) None of these
41. If

f(x) = 2x
3
− 3x
2
− 12x

+

5 and
x ∈ [-

2, 4], then the maximum value
of function is at the following value
of

x .
(A) 2 (B) - 1
(C) - 2 (D) 4
42. If

y
2
= p(x) is a polynomial of degree
three then, 2
d
dx

y
d y
dx
2
2
2
.
¦
´
¹
¹
`
)
=
(A) p′′′(x)

+

p′(x) (B) p′′(x) . p′′′(x)
(C) p(x) . p′′′(x) (D) Constant
43. The ratio of height of a cone having
maxi mum vol ume whi ch can be
i nscri bed i n a sphere wi t h t he
diameter of sphere, is :
(A) 2/3 (B) 1/3
(C) 3/4 (D) 1/4
44. If

f(x) = si n

x


x
2
i s i ncreasi ng
function, then :
(A) 0 < x <
π
3
(B) -

π
3
< x < 0
(C) -

π
3
< x <
π
3
(D) x =
π
2
45. The function

y = 2x
3
− 9x
2
+ 12x − 6
is monotonic decreasing when :
(A) 1 < x < 2 (B) x > 2
(C) x < 1 (D) None of these
46. Rolle’s theorem is not applicable to
the function f(x) = x defined on
[-

1, 1]

, because :
(A) f is not continuous on [-

1, 1]
(B) f is not differentiable on (-

1, 1)
(C) f (-

1) ≠ f(1)
(D) f

(-

1) = f

(1) ≠ 0
47. The slope of tangent to the curve,
x = t
2
+ 3t - 8, y = 2t
2
- 2t - 5 at the
point (2, -

1) is :
(A)
22
7
(B)
6
7
(C) -

6 (D) None of these
48. If

f(x) =
1
1
0
0
2
+
<
≤ <
¦
´
¦
¹
¦
sin
,
,
x
x
x
π
, then
f



(0) =
(A) 1 (B) 0
(C) ∞ (D) Does not exist
49. Let f



(x) be continuous at

x = 0 and
f

′′

(0) = 4 . The value of,
Limit
x →0

2 3 2 4
2
f x f x f x
x
( ) ( ) ( ) − +
is :
(A) 11 (B) 2
(C) 12 (D) None of these
50. At the point

x = 1, the given function
f(x) =
x
x
x
x
3
1
1
1
1


< < ∞
−∞ < ≤
¦
´
¹
,
,
is :
www.myengg.com The Engineering Universe 5
Entrance Exams ,Engineering colleges in india, Placement details of IITs and NITs
w
w
w
.
m
y
e
n
g
g
.
c
o
m
6
QUEST TUTORIALS
Head Office : E-16/289, Sector-8, Rohini, New Delhi, Ph. 65395439
(A) Continuous & differentiable
(B) Condinuous & not differentiable
(C) Discontinuous & differentiable
(D) Discont. & not differentiable
51. Let

[x] denotes the greatest integer
less than or equal to x . If,
f(x) = [x sin πx], then f(x) is :
(A) Continuous at

x = 0
(B) Continuous in (-

1, 0)
(C) Differentiable in (-

1, 1)
(D) All the above
52. If

f(x) = kx
3


9x
2
+

9x

+

3 i s
monot oni cal l y i ncreasi ng i n each
interval, then :
(A) k < 3 (B) k ≤ 3
(C) k > 3 (D) None of these
53. If y = a

logx

+

bx
2
+

x has i t s
extremum values at x = -

1 & x = 2,
then :
(A) a = 2, b = −

1 (B) a = 2, b = −
1
2
(C) a = −

2, b =
1
2
(D) None of these
54. If

f(x) =
e
x
x
x
x
1
0
0 −

>
¦
´
¦
¹
¦
,
,
, then :
(A) f(x) is differentiable at x = 0
(B) f(x) is continuous at x = 0
(C) f(x) is differentiable at x = 1
(D) f(x) is continuous at x = 1
55. If

f(2) = 4, f



(2) = 1, then
Limit
x → 2

x f f x
x
( ) ( ) 2 2
2


=
(A) 1 (B) 2
(C) 3 (D) -

2
56. The function

f(x) = max

{(1 - x),
(1 + x), 2}

, x ∈ (−

∞, ∞), is :
(A) Continuous at all points
(B) Differentiable at all points
(C) Differentiable at all points except
at x = 1 and x = -

1
(D) Continuous at all points except
at x = 1 and x = -

1, where it is
discontinuous
57. The function

f(x) =

n x
n e x
( )
( )
π+
+
is :
(A) Increasing on [0, ∞)
(B) Decreasing on [0, ∞)
(C) Decreasing on [0, π/e) and
Increasing on [π/e, ∞)
(D) Increasing on [0, π/e) and
Decreasing on [π/e, ∞)
58. The number of points at which the
function, f(x) = x - 0.5 + x - 1 +
tan

x does not have a derivative in the
interval (0, 2) is :
(A) 1 (B) 2
(C) 3 (D) 4
59. The function f(x) = tan x - x
(A) Always increases
(B) Always decreases
(C) Never decreases
(D) Sometimes increases and some
times decreases
60. On the interval [0, 1], the function
x
25
(1 - x)
75
takes its maximum value
at the point :
(A) 0 (B) 1/2
(C) 1/3 (D) 1/4
61. If

x
2
ey + 2

xye
x
+ 13 = 0

, then
dy
dx
=
(A)
2 2 1
2
xe y x
x xe
y x
y x


|
\

|
¹
|
+ +
+
( )
www.myengg.com The Engineering Universe 6
Entrance Exams ,Engineering colleges in india, Placement details of IITs and NITs
w
w
w
.
m
y
e
n
g
g
.
c
o
m
7
QUEST TUTORIALS
Head Office : E-16/289, Sector-8, Rohini, New Delhi, Ph. 65395439
(B)
2 2 1
2
xe y x
x xe
x y
y x


|
\

|
¹
|
+ +
+
( )
(C) -
2 2 1
2
xe y x
x xe
x y
x y


|
\

|
¹
|
+ +
+
( )
(D) None of these
62. y = (tan )
(tan )
tan
x
x
x

, then at

x =
π
4
, the
value of
dy
dx
=
(A) 0 (B) 1
(C) 2 (D) None of these
63. Let g(x) be the inverse of the function
f(x) & f



(x) =
1
1
2
+x
. Then g



(x) is
equal to :
(A)
( )
1
1
3
+ g x ( )
(B)
( )
1
1
3
+ f x ( )
(C) 1 + (g(x))
3
(D) 1 + (f(x)
3
64. If

x = t
2
, y = t
3
, then
d y
dx
2
2
=
(A)
3
2
(B)
3
4 t
(C)
3
2t
(D)
3
2
t
65.
d y
dx
20
20
(2 cos

x

cos

3x) =
(A) 2
20
(cos

2x - 2
20
cos 4x)
(B) 2
20
(cos

2x + 2
20
cos 4x)
(C) 2
20
(sin

2x + 2
20
sin 4x)
(D) 2
20
(sin

2x - 2
20
sin 4x)
66. Which of the following is not true ?
(A) Every differentiable function is
continuous
(B) If derivative of a function is zero
at all points, then the function is
constant
(C) If a function has maxima or
minima at a point, then the


function is differentiable at that
point and its derivative is zero
(D) If a function is constant, then its
derivative is zero at all points
67. If

f(x) = x
5
- 20

x
3
+ 240

x, then f(x)
satisfies which of the following .
(A) It is monotonically decreasing


everywhere
(B) It is monotonically decreasing
only in (0, ∞)
(C) It is monotonically increasing
everywhere
(D) It is monotonically increasing


only in (−

∞, 0)
68. A l adder 5

m i n l engt h i s rest i ng
against vertical wall . The bottom of
the ladder is pulled along the ground
away from the wall at the rate of 1.5
m/sec. The length of the highest point
of the ladder when the foot of the
ladder is 4.0 m away from the wall
decreases at the rate of :
(A) 2 m/sec. (B) 3 m/sec.
(C) 2.5 m/sec. (D) 1.5 m/sec.
69. From mean value theorem,
f(b) − f(a) = (b

-

a) f



(x
1
) ; a < x
1
< b if
f(x) =
1
x

, then x
1
=
(A)
a b
(B)
a b +
2
(C)
2a b
a b +
(D)
b a
b a

+
70. If sum of two numbers is 3, then
maximum value of the product of first
and the square of second is :
(A) 4 (B) 3
www.myengg.com The Engineering Universe 7
Entrance Exams ,Engineering colleges in india, Placement details of IITs and NITs
w
w
w
.
m
y
e
n
g
g
.
c
o
m
8
QUEST TUTORIALS
Head Office : E-16/289, Sector-8, Rohini, New Delhi, Ph. 65395439
(C) 2 (D) 1
ANSWERS
1. D 2. A 3. A 4. C 5. A 6. A
7. A 8. C 9. A 10. C 11. C 12.B
13. D 14. B 15. C 16. B 17. A 18.A
19. C 20. A 21. D 22. A 23. B 24.A
25. D 26. D 27. A 28. A 29. B 30.C
31. C 32. C 33. A 34. B 35. B 36.C
37. D 38. A 39. B 40. D 41. D 42.C
43. B 44. C 45. A 46. B 47. B 48.D
49. C 50. B 51. D 52. C 53. B 54.D
55. B 56. AC57. B 58. C 59. A 60.D
61. C 62. C 63. C 64. B 65. B 66.C
67. C 68. A 69. A 70. A
www.myengg.com The Engineering Universe 8
Entrance Exams ,Engineering colleges in india, Placement details of IITs and NITs
w
w
w
.
m
y
e
n
g
g
.
c
o
m

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful