You are on page 1of 3

1

QUEST TUTORIALS
Head Office : E-16/289, Sector-8, Rohini, New Delhi, Ph. 65395439
1. The coefficient of

x
r
in the expansion
of, 1 +
a bx +
1!
+
( )
!
a bx +
2
2
+ ...... +
( )
!
a bx
n
n
+
+ ...... is :
(A)
( )
!
a b
r
r
+
(B)
b
r
r
!
(C)
e b
r
n r
!
(D) e
a b
r
+
2. If e
x
= y +
1
2
+ y

, then

y =
(A)
e e
x x
+

2
(B)
e e
x x


2
(C) e
x
+ e
- x
(D) e
x
- e
- x
3. If y = x −

x x
2 3
2 3
+ − ...... ∞

, then x =
(A) y −
y y
2 3
2 3
+ - ...... ∞
(B) y +
y y
2 3
2 3 ! !
+
+ ...... ∞
(C) 1 +
y y
2 3
2 3 ! !
+
+ ......
(D) None of these
4.
a b
a
a b
a
a b
a
− |
\

|
¹
|
+
− |
\

|
¹
|
+
− |
\

|
¹
|
1
2
1
3
2 3
+ ....
is equal to :
(A) log
e

(a

-

b) (B) log
e
a
b
|
\

|
¹
|
(C) log
e
b
a
|
\

|
¹
|
(D) e
a b
a

|
\

|
¹
|
5. If

y = −
x
x x
3
6 9
2 3
+ + +
|
\

|
¹
| ......

, then
x =
(A)
1
3
+ e
y
(B)
1
3
− e
y
(C) (1 - e
y
)
1/3
(D) (1 - e
y
)
3
6.
2
1!
+
2 4
2
+
!
+
2 4 6
3
+ +
!
+ ...... ∞ =
(A) e (B) 2

e
(C) 3

e (D) None of these
7.
1
3

+

1
2 3
2
.

+

1
3 3
3
.

+

1
4 3
4
.
+ ..... ∞

=
(A) log
e
2 - log
e
3
(B) log
e
3 - log
e
2
(C) log
e
6 (D) None of these
8. 1 +
1
3
1
5
1
7 ! ! !
+ + + ...... ∞

=
(A) e
-1
(B) e
(C)
e e +
−1
2
(D)
e e −
−1
2
9. 1 +
2
2
3
3
4
4
3 3 3
! ! !
+ + + ...... ∞

=
(A) 2

e (B) 3

e
(C) 4

e (D) 5

e
10.
2
3
4
5
6
7 ! ! !
+ + + ...... ∞

=
(A) e (B) 2

e
(C) e
2
(D)
1
e
LOGARITHM
www.myengg.com The Engineering Universe 1
Entrance Exams ,Engineering colleges in india, Placement details of IITs and NITs
w
w
w
.
m
y
e
n
g
g
.
c
o
m
2
QUEST TUTORIALS
Head Office : E-16/289, Sector-8, Rohini, New Delhi, Ph. 65395439
11. 1 - x +
x x
2 3
2 3 ! !
− + ...... ∞

=
(A) e
x
(B) e
- x
(C) e
(D) e
x
2
12. (1

+

3) log
e
3

+

1 3
2
2
+
!

(log
e
3)
2
+
1 3
2
3
+
!
(log
e
3)
3
+ ...... ∞

=
(A) 28
(B) 30
(C) 25
(D) 0
13. The sum of

1
2
1
3
1
2
1
5
1
2
3 5
+ + . . +

.... ∞
is :
(A) log
e

2
3
(B) log
e

3
(C) log
e

2
1
(D) log
e
3
14. The equation,
25
x
2
) x 2 (
x
log
=
+
holds for
(A) x = 6
(B) x = -

3
(C) x = 3
(D) x = 7
15. The equation,

log
e
x + log
e
(1 + x) = 0
is same as :
(A) x
2
+ x - 1 = 0
(B) x
2
+ x + 1 = 0
(C) x
2
- x - e = 0
(D) x
2
+ x = 0
16. log
a
x

is defined for (a > 0)
(A) All real x
(B) All negative (-) real

x ≠ 1
(C) All positive (=) real

x ≠ 0
(D) a ≥ e
17. If
( )
7
7
2
4 5 log x x − +
= x - 1

, then

x can
have the values :
(A) (2, 3)
(B) 7
(C) (-

2, -

3)
(D) (2, -

3)
18. log
e
(1

+

x) =
i =


1
( ) −

¸

(
¸
(
+
1
1 i i
x
i
i s
defined for :
(A) x ∈ (-

1, 1)
(B) Any positive (+) real

x
(C) x ∈ (-

1, 1]
(D) Any positive (+) real

x (x ≠ 1)
19. If 2
x
, 3
x + 4
= 7
x
, then

x =
(A)
4 3
7 6
log
log log
e
e e

(B)
4 3
6 7
log
log log
e
e e

(C)
2 4
7 6
log
log log
e
e e

(D)
2 4
7 6
log
log log
e
e e
+
www.myengg.com The Engineering Universe 2
Entrance Exams ,Engineering colleges in india, Placement details of IITs and NITs
w
w
w
.
m
y
e
n
g
g
.
c
o
m
3
QUEST TUTORIALS
Head Office : E-16/289, Sector-8, Rohini, New Delhi, Ph. 65395439
20. If

x = 1

+ log
a
(bc)

,

y = 1

+ log
b

(ca)
and

z = 1

+ log
c
(ab), then
1 1 1
x y z
+ +
is equal to :
(A) 0
(B) 1
(C) 3
(D) x

y

z
21. Sum to infinity of the series,
1 +
x x
2 4
2 4 ! !
+
+ ...... is :
(A)
e e
x x


2
(B)
e e
x x
+

2
(C)
e e
x x −

2
(D)
( )
− +

e e
x x
2
22. The sum to infinity of the given series
1 1
2
1
3
1
4
2 3 4
n n n n
− + − + ...... is :
(A) log
e
n
n
+ |
\

|
¹
|
1
(B) log
e
n
n+
|
\

|
¹
|
1
(C) log
e
n
n
− |
\

|
¹
|
1
(D) log
e
n
n−
|
\

|
¹
|
1
23. The sum of the series,
log
4
2 - log
8
2 + log
16
2 ...... is :
(A) e
2
(B) log
e
2
(C) log
e
3 - 2 (D) 1 - log
e
2
24. (0.5) −
( . ) ( . ) ( . ) 0 5
2
0 5
3
0 5
4
2 3 4
+ − + .....
(A) log
e

3
2
(B) log
10

1
2
(C) log
e
n

! (B) log
e

1
2
25. Which of the following is not true ?
(A) log (1 + x) < x

for

x > 0
(B)
x
x 1 +
< log (1 + x)

for

x > 0
(C) e
x
> 1 + x

for

x > 0
(D) e
-x
< 1 - x

for

x > 0
ANSWERS
1. C 2. B 3. B 4. B 5. C 6. C
7. B 8. D 9. D 10. D 11. B 12.A
13. B 14. C 15. A 16. C 17. A 18.C
19. A 20. B 21. B 22. A 23. D 24.A
25. BD26. C
www.myengg.com The Engineering Universe 3
Entrance Exams ,Engineering colleges in india, Placement details of IITs and NITs
w
w
w
.
m
y
e
n
g
g
.
c
o
m